На прохання друзів зроблю коротенький опис власної версії приготування(типу рецепт) СУПУ ГРИБНОГО, зі свіжих грибів. Взагалі то, ГРИБИ це мій улюболений продукт харчування, і не тільки завдяки смаковим властивостям, а ще й завдяки можливості добряче відпочити при добуванні цього харчу, так зване "тихе полювання". Власне якби моя воля, то гриби були б неодмінною складовою практично всіх страв...
Отже, необхідно такі складові - ГРИБИ свіжі(будь які, найкраще - асорті з різних видів), свині РЕБЕРЦЯ(попередньо розрубані на невеликі кавалки), КАРТОПЛЯ, РИС, ЦИБУЛЯ, МОРКВА, олія, масло вершкове, сіль, перець(приправи та спеції по смаку, але краще без них).
Свіжі гриби, привезені додому, необхідно замочити в солоній воді, це для того, щоб з них під дією солі повилазили лісові мешканці, які живуть там і харчуються грибами(хробачки, тощо...). Також сіль сприяє відкриттю пор, що в свою чергу дуже допомагає в якісному промиванні грибів від піску, хвої та ін. Потім гриби необхідно приварити(хв 5-10) та знову добре промити. Після цього можна їх зберігати декілька днів в холодильнику і за потребою використовувати при приготуванні різних страв. Беремо підготовлені гриби, до речі, історія цих грибів не така проста ... Саме ці гриби не власного збору, а придбані під час чергової подорожі Україною, в Вінницькій області. Біля траси продавали багато грибів, і я не втримався від такої спокуси. Та і діалоги з бабцями завжди цікаві та повчальні... Отже, беремо підготовлені попередньо гриби:

Тут різні гриби, основа звісно боровики, так звані БІЛІ гриби. Є також лисички, польські та моховики. От моховики мені особисто дуже подобаються, особливо маленькі. При попредньому відварюванні та подальшому приготуванні вони залишаються дуже світлими та приємними на вигляд, і не розлазяться*, а тримаються купи... Прив"ялюємо гриби на сковорідці з додаванням невеликої кількості вершкового масла:

Тут справа смаку, я люблю більше прив"ялені, вони потім віддають досить цікавий смак до супу. Після готовності висипаємо гриби в каструлю, власне починаємо варити суп, і приступаємо до підготовки реберець. Свині реберця, попередньо порубані на невеликі шматочки, очищаємо від надлишкового сала. Кладем в сковорідку:

При великій темперетурі, постійно перевертаючи, надаємо їм можливість зарум"янитись:

Викладаємо готові реберця в каструлю до грибів...суп вариться і пахне на всю хату чудовими грибними ароматами... Далі беремо моркву, тремо на дрібну соломку та кладемо в сковорідку для пасерування. Моркву просто мусово пасерувати на вершковому маслі:

Далі беремо цибулю та тремо в кашку, на деруновій терці. Кашка досить непривабливого вигляду, але так треба. Коли морква вже практично доходить до готовності, то її відгрібаємо трохи в сторону і на вільне місце поміщуємо кашку з цибулі. Обов"язково треба додати соняшникової олії при смаженні цибулі:

Суп вариться вже близько години...може трохи більше. Беремо картоплю і знову сковорідка:

При великій температурі даємо картоплі зарум"янитись:

Викладаємо картоплю в каструлю з супом, а також підготовлену моркву з цибулею. Додаємо РИС. Все, фінішна пряма. Ще варимо суп десь до 30-40 хвилин. За п"ять-десять хвилин до закінчення додаємо сіль та перець, можна якесь зілля* по бажанню. Суп варити НЕ МЕНШЕ півтори години ! Не менше. Отримаємо густий, наваристий та ароматний суп з цікавим присмаком, це завдяки попередній обжарці продуктів. Всі продукти для приготування супу прості та доступні, мають власний неповторний аромат, так що не варто псувати страву добавлянням різних порошково-хімічних приправ.
СМАЧНОГО !
********************************************************************************************************************************
Гриби продукт досить цікавий, можуть бути як окремою стравою, так і органічним компонентом до дуже багатьох страв. Певна доля ризику в вживанні грибів вносить деяку частинку інтриги та відповідно робить процес смакування неповторним
Це щось на кшалт риби фугу(іглобрюх, скалозуб тощо) у японців, тільки це наше. Згадався дуже давній фільм(середина 1970-х) - "Грибна людина", сюжет там досить "мильний", адже все мексиканське - і автор, і режисер, і події, і місце зйомок... , але є цікава фішка - "грибною людиною" називався слуга, який дегустував КОЖЕН вид зібраних грибів перед подачею на стіл. Не дивно, що плинність цих слуг в той час була досить суттєвою... І все ж гриби вважалися бажаним делікатесом на будь якому столі, в будь який час.