Ющенко наказав розсекретити документи по голодомору та репресіям

Президент Віктор Ющенко доручив розсекретити архівні документи, пов'язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами.

Відповідний указ від 24 січня розміщено на сайті президента.

В указі зазначається, що це зроблено "з метою відновлення національної пам'яті, сприяння процесу національного примирення та взаєморозуміння, забезпечення всебічного, об'єктивного вивчення історії України XX століття".

"МВС, Міністерству оборони, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, ГПУ, Держкомітету архівів, Держдепартаменту з питань виконання покарань проаналізувати пов'язані з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами архівні документи, що нагромадилися за часи діяльності органів державної влади та управління колишніх Союзу РСР і Української РСР", - йдеться в указі.

"Забезпечити зняття в установленому законодавством порядку обмежень на поширення та доступ до конкретної секретної інформації шляхом скасування раніше наданого грифу секретності архівним документам або іншим матеріальним носіям такої інформації, якщо вони не становлять державної таємниці", - сказано в документі.

Зокрема, президент доручив Кабміну забезпечити: "створення та функціонування архіву національної пам'яті - електронної бази архівних документів щодо подій, пов'язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами, а також діяльністю органів державної влади та управління колишніх СРСР і УРСР".

Міністерство освіти і науки за участю Національної академії наук має забезпечити проведення наукових досліджень архівних документів, "а також використання результатів цих досліджень у навчальних програмах загальноосвітніх та вищих навчальних закладів".

Крім того, СБУ разом із Держкомітетом архівів доручено "сприяти представникам громадських організацій, наукових установ та організацій, вченим та громадянам у вільному доступі до розсекречених архівних документів, зокрема шляхом створення спеціальних інформаційно-довідкових центрів".

Українська правда

Кожен тридцятий полтавець сидить у "кризовій" відпустці

Саме стільки жителів Полтавщини відпочивають за свій рахунок. Такий "відпочинок" пропонували переважно підприємства транспортної галузі (30,1% штатних працівників), лісового господарства (12,9%), будівництва (9,7%) і промисловості (9,1%), повідомляє Державний комітет статистики України. Також у режимі скороченого робочого дня (тижня) у листопаді працювало 10,0% штатних працівників промислових підприємств області. Нагадаємо, згідно з результатами третього етапу соціологічного дослідження змін споживчих можливостей "Пульс кризи", з початку листопада 2008 року відсоток респондентів, чиї друзі або родичі вже були звільнені унаслідок кризи, збільшився з 33,9% (за наслідками опитування, проведеного з 5 по 10 листопада 2008 р.) до 49,6% (на початок грудня).

Збільшилася і частка тих, хто зіткнувся із затримкою виплат зарплати - з 15,3% до 18,3%; переходом на неповний робочий тиждень - з 1,5% до 4,8%, вимушеним виходом в неоплачувану відпустку - з 1,4% до 3,3%.

"Новини Полтавщини".

У ЄЦ пропонують Пинзенику прожити місяць за 300 гривень



Народний депутат України, заступник голови партії «Єдиний центр» Леся ОРОБЕЦЬ закликає уряд впродовж 10 днів погасити заборгованість із заробітної плати перед учителями. Про це УНІАН повідомили у прес-службі партії.

«Нищівна для освіти ситуація виникла не вчора. Вона невпинно нагромаджувалася впродовж минулого року на тлі скаженої інфляції та популістських надмірностей уряду. Як наслідок, школі завдано невиправної шкоди – вчитель іде наразі звідти в пошуках кращої долі», – наголосила Л.ОРОБЕЦЬ.

За її словами, принизливий аванс в 300 гривень, яким у низці київських шкіл замінили грудневу зарплату, народний депутат вважає відвертим знущанням над освітянами. «Нехай спробує перший-ліпший чиновник з Мінфіну хоча б місяць протриматися на ці гроші перед святами, а потім порадить вчителю як експерт: чи йти жебракувати, чи хабар брати, аби власних дітей нагодувати, чи тікати зі школи світ за очі», – зауважила Л.ОРОБЕЦЬ.

За словами депутата, перед Новим роком Мінфін списував невиплати на відсутність бюджету. Мовляв, бюджету нема – про яку зарплату може йти мова, пояснювали чиновники. «Виникає запитання, чого в них тепер бракує, якщо станом на 19 січня заборгованість уряду лише по вчительській зарплатні складає понад 100 мільйонів гривень, включно і за грудень? Або совісті, або здорового глузду», – припустила заступник голови «Єдиного центру».

«Найважча ситуація склалася в Одеській, Харківській та Чернігівській областях. На Чернігівщині, зокрема, невиплати вчителям складають понад 42% від місячного фонду оплати праці. За 10 днів, у разі нагромадження боргу за січень включно, школа може втратити рештки фахівців, що героїчно трималися в освіті впродовж останнього десятиліття, якщо уряд невідкладно не знайде кошти на погашення заборгованостей», – наголосила Л.ОРОБЕЦЬ.

УНІАН.

Європа атакує Газпром



Контрагенти російського концерну готуються пред`явити йому багатомільйонні позови.

«Булгаргаз» добиватиметься компенсації у формі додаткових об`ємів газу за зниженою ціною», – заявив болгарський прем`єр Станішев. За його даними, збитки від недопостачань газу досяг 170 млн. левів, або 86 млн. євро. При цьому болгарський прем`єр додав, що його країна об`єднає зусилля з іншими державами, які можуть вимагати компенсації. Нагадаємо, що 14 січня грецька газова компанія DEPA оголосила про те, що збирається подати до суду на «Газпром» за недопостачання газу. «За контрактом з «Газпромом» російська фірма виплачує компенсацію у випадку, якщо вона не може поставити кількість газу, заплановану згідно з контрактом, – заявив в інтерв`ю газеті Kathimerini глава компанії Макіс Папагеоргіу. – DEPA почне судові дії після відновлення поставок, а сума компенсації може скласти 1 мільярд євро».

УНІАН.

Посол США радить Ющенку і Тимошенко об'єднатися



Україна повинна бути об’єднаною в подоланні сьогоднішніх випробувань, вважає Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Вільям ТЕЙЛОР.

Як передає кореспондент УНІАН, про це дипломат заявив сьогодні на прес-конференції в Сімферополі.

«Дуже важливо, щоб Україна була об`єднаною», - сказав В.ТЕЙЛОР.

Як приклад одного з останніх випробувань Української держави посол назвав ситуацію з постачанням газу. «Короткий проміжок часу здавалося, що Президент і прем`єр-міністр об`єдналися у вирішенні цього питання. Коли вони (Віктор ЮЩЕНКО та Юлія ТИМОШЕНКО - УНІАН) підписали спільну заяву, коли вони послали делегацію для проведення переговорів у Москві, позиція України була сильною, тому що вона була об`єднаною», - вважає посол США.

На його думку, ще одне «велике випробування» для України - це економічна криза. «І тут знову-таки Президент і його вплив на Національний банк України має бути об`єднаний із прем`єр-міністром і її впливом на фіскальну політику, яку здійснює Україна. Для того, щоб впоратися з економічною кризою, Україні потрібна сильна монетарна та сильна фіскальна політика», - сказав В.ТЕЙЛОР.

«Україна є сильнішою, коли вона об`єднана», – наголосив посол США.

Дипломат під час прес-конференції також зазначив, що Сполучені Штати Америки хочуть, щоб Україна була успішною країною. «Ми хочемо, щоб Україна була успішною в її економіці, політиці, у своїй безпеці», – заявив посол США в Україні.

УНІАН.

Об'єднай Україну!

22 січня 2009 року о 7 ранку на мосту Патона відбудеться акція, присвячена Дню соборності. Цього року це свято справді особливе, адже ми відзначаємо 90-річчя з дня підписання Акту злуки УНР і ЗУНР 22 січня 1919 року. Беручи приклад із «живого ланцюга» між двома могутніми містами, Києвом та Львовом, ми станемо в одну шеренгу та, побравшись за руки, символічно об’єднаємо два береги Дніпра на знак усвідомлення себе єдиним, сильним, самосвідомим народом – народом України.

Вадим Васильчук, Отаман Братства козацького бойового Звичаю «Спас»:

Соборність України – це солідарність усіх її громадян, якими б різними вони не були і де б не жили, на шляху до спільної мети.

У програмі заходу:

21 січня

19:00 – Молебень на честь героїв України в Благовіщенській церкві при Києво-Могилянській академії.

22 січня

7.00 – збір;

7.00 – 7.15 – конкурс розмальованих облич «Синьо-жовта посмішка»;

7.15 – 7.25 – початок об’єднання двох берегів по середині Дніпра;

7.25 – 7.35 – беремося за руки, утворюємо живий ланцюг та символічно утворюємо 30 метрового прапора України;

7.35 – 7.50 – співаємо гімн України і робимо хвилю;

7.50 – 8. 00 – акцію завершено – відхід до зупинок транспорту;

8. 00 – 17. 00 – почесна варта біля інформаційного банера та 30-метрового прапора України;

8.00 – 12.00 – спеціальні групи проводять роздачу інформаційних листівок про День соборності України та синьо-жовтих стрічечок (долучись до акції – почепи стрічку);

Контакти:
Братство козацького бойового Звичаю «Спас»

Олександр Пресіч 8(093) 546 39 82

вул.Межигірська 5, м.Київ

[email protected], www.spas.in.ua

"Майдан".

Так хтось може назвати мені ціну на газ для України?

Тимошенко і Путін, Газпром і Нафтогаз підписали якісь угоди терміном на 10 років. Ніде не зазначена ціна на газ для України. А ви її вже знаєте?

Я оголошую перемир’я всім, крім Геварича ;)

Нам нічого було ділити. Ми маємо розуміти, що живемо в одній країні, на одній планеті, під одним небом.

На цьому сайті ми всі однакові. Ми - блогери. Ми повинні припинити взаємні образи. І тоді все у нас складеться добре в майбутньому тут.

З Геваричем я не буду ні миритися, ні спілкуватися у подальшому. Я просто ігноруватиму його, як блогера на цьому сайті.