"Тут говорять українською" - нове співтовариство


http://blog.i.ua/community/1400/ - Тут писатимуть свої замітки, висловлюватимуть свої думки тільки українською мовою. Хочете іншою мовою - шукайте інші співтовариства.

 

Арсеній Яценюк відповів на запитання Інтернет-користувачів

«Я дуже ретельно підходжу до вибору тих, хто повинен вести роботу партії», – заявив сьогодні Арсеній Яценюк під час чат-конференції, що відбулася на порталі програми «Простір змін». «Мені не потрібні так звані «політичні колобки», які перебігають з однієї партії до іншої», – зазначив він.

За словами Арсенія Яценюка, «Фронт змін» насамперед покликаний «підняти людей знизу», виявити і зібрати ініціативних людей. «Поки що ми заснували тільки 6 регіональних осередків. Можна було б 26, але тоді це був би не «Фронт Змін», а тил. Причому тил без змін». Він підтвердив, що Ініціатива буде базою для створення у майбутньої політичної партії.

На запитання, як він для себе визначає «молоду людину, яка вже сьогодні змінює країну», Арсеній Яценюк відповів: «Точно не за критеріями віку. Я зустрічався з багатьма людьми старшого віку, які часто були молодшими у своїх подумах і діях за 20-літніх юнаків. Молодий – це новий, молодий – це інший, молодий – це той, хто пропонує щось нестандартне».

Загалом лідеру Фронту змін були задані питання щодо його бачення реформ в галузі освіти та медицині, шляхів подолання економічної кризи в Україні, скасування мораторію на продаж землі, дій Нацбанку та державних управлінців в умовах кризи, шляхів вирішенні газового конфлікту тощо. Докладніше з матеріалами чат-конференції можна ознайомитися за адресою: ua.prostirzmin.org/library/conferences/5/. Як зазначив лідер «Фронту Змін» ще на початку чат-конференції: «Сьогодні я відповім на найбільш характерні та гострі запитання, а згодом ми відповімо на усі інші. Відповіді, надані пізніше, розміщуватимуться так само тут – заходьте та читайте».

"Фронт змін".

Найпопулярніші імена України - 2008

Найпопулярнішим чоловічім та жіночім ім‘ям при реєстрації народжень дітей у 2008 році були Назар та Анастасія. Про це повідомив Міністр юстиції Микола Оніщук з посиланням на аналіз матеріалів територіальних органів реєстрації актів цивільного стану Міністерства юстиції.

Зокрема, серед чоловічих імен в Україні найпопулярнішими у 2008 році стали – Назар, Данило, Максим, Владислав, Микита, Артем, Кирило, Єгор, Ілля, Андрій, Богдан, Денис, Дмитро, Ярослав, Олександр, Володимир.

Серед жіночих імен найбільшою популярністю користувалися – Анастасія, Ангеліна, Аліна, Дар’я (Дарина), Діана, Катерина, Марія, Наталія, Софія, Юлія, Вікторія, Єлизавета, Анна, Вероніка, Уляна, Олександра, Христина.

Крім того, повертають популярність церковнослов‘янські імена. Здебільшого, такими іменами торік нарікали хлопчиків - Єлисей, Іоан, Іоаніс, Яромир, Гордій, Ераст, Устим, Дем’ян.

Користувалися популярністю при реєстрації новонароджених у 2008 році й іноземні імена: чоловічі – Домінік, Герман, Марк, Роберт, Фелікс, Оскар, Адріан, Гарольд, Ян; жіночі – Ніколь, Сабіна, Каміла, Ліана, Беатта, Евеліна, Домініка, Емма, Сабріна, Ванесса, Мішель, Анета, Кармеліта, Ізабелла.

Найбільш нетрадиційними іменами минулого року виявилися чоловічі - Христофор, Адам, Франко, Атос, Спартак, а також жіночі – Весна, Красуня, Мадонна, Даная, Сара Малка, Зінаїда Майя.

Водночас, органами реєстрації актів цивільного стану повідомлено приклади неординарних випадків зміни імен громадянами, які не вподобали власне ім‘я. Зокрема, зареєстровано зміну імен Ганна на Ніколь, Олена на Меліса, Катерина на Б'янка, Аліна на Кирилина, Марина на Мадлена, Дмитро на Дан, Тамара на Тамара Аврора, Валентина на Індіра, Лариса на Льоліка, Валерій на Вілор.

Зареєстровано зміну прізвищ Лох на Любімова, Фрісман на Квіточка, Ківа на Солнишко, Сидоренко на Щаслива, Кремінська на Преподобна, Дурко на Вітович, Сало на Кириченко, Локшина на Фортуна, Грін на Гріх, Краля на Українець, Худоба на Шиян, Нога на Марко, Босий на Мірошниченко, Спиридонова на Ле Мер-Кюре.

Зареєстровано також одночасну зміну імені та прізвища: Цись Наталія на Єлизарова-Максимовська Кароліна–Аріадна, Дрожжин Василь на Боголюбський Георгій–Іоан, Буднік Ганна на Каурс Анніс, Кузнєцова Юлія на Лайм Ліка, Степанов Юрій на Баренбаум Ісроель, а також Чуб Руслан на Білан Дмитро.

"Майдан".

Директор бібліотеки не дочекався виконання обіцянки Тимошенко

Днями директор Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного Леонід Чобітько пішов на пенсію.

Нагадаємо, що з 15 липня 2008 року приміщення дитячої бібліотеки захоплене трьома полтавцями і, станом на сьогодні, всередині приміщення відбувається реконструкція (напевно, під торговий центр). Роботи проводяться під грифом «таємно» для громадськості.

Також нагадаємо, що Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, перебуваючи у Полтаві 22 вересня 2008 року з робочим візитом, публічно заявила, що допоможе повернути бібліотеці захоплене приміщення, звернувшись до Верховного суду України (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=159807529). На сьогодні, немає жодної інформації про те, чи зверталася пані Тимошенко до суду взагалі.

Тож прочекавши чотири місяці, директор бібліотеки Леонід Чобітько пішов на пенсію. Колектив бібліотеки залишився без керівника. Проблема з приміщенням залишається невирішеною.

"Майдан".

Запитання до киян

Які зараз у Києві ціни на основні продукти харчування в магазинах та на ринку?

Крути — героїчна поразка

Чому націонал-демократи повторюють типові помилки у побудові власної держави?

Сергій МАХУН, «День»



РIДКIСНИЙ АРХIВНИЙ ЗНIМОК. ВПЕРШЕ ОПУБЛIКОВАНИЙ У КНИЖЦI «УКРАЇНА. ВIХИ IСТОРIЇ». ПОХОРОН СТУДЕНТІВ-ОБОРОНЦІВ СТАНЦІЇ КРУТИ. 7 БЕРЕЗНЯ (ЗА СТ. СТ.) 1918 р., КИЇВ

25 січня 1918 року на засіданні Малої Ради Української Центральної Ради було прийнято IV Універсал, який проголошував повну незалежність Української Народної Республіки. Але складне військово-політичне становище не дозволило зреалізувати положення IV Універсалу. Уряд радянської Росії розпочав відкриту агресію проти УНР. У січні 1918 р. до Києва рвалися три більшовицькі армійські групи під командуванням Михайла Муравйова, які вже захопили Харків і Полтаву.

На захист УНР, за іронією долі, стали лише близько 300 чоловік iз Помічного Студентського куреня на чолі з сотником Омельченком (студенти-добровольці Українського народного університету, Київського університету імені св. Володимира, учні старших класів Кирило- Мефодієвської гімназії). Діячі Центральної Ради, в першу чергу Михайло Грушевський, виявили повну недалекоглядність у питаннях військової політики; регулярна армія (а ще в грудні 1917 року в Україні було, з фронтових частин — декілька сотень тисяч солдатів і офіцерів, готових захищати, паростки незалежності), так i не була створена. Але лідери визвольних змагань вперто продовжували стояти на позиціях автономії України у складі Росії, а не її повної самостійності. Уряди Володимира Винниченка і Володимира Чехівського ще наприкінці 1917 року неодноразово робили спроби домовитися з урядом радянської Росії.

29 січня 1918 року бійці Студентського куреня зайняли оборону обабіч залізниці поблизу станції Крути між Бахмачем і Ніжином й 5 годин стримували загони петроградських, московських червоногвардійців і матросів Балтійського флоту (близько 6 тисяч чоловік). Майже всі захисники новоствореної УНР прийняли геройську смерть, а 27 студентів і гімназистів було захоплено в полон і страчено.

Після звільнення території України від більшовиків (вже після підписання Брестського миру й окупації України німецькими та австро-угорськими військами), 19 березня в Києві відбувся уро чистий похорон на Аскольдовій горі 28 полеглих у бою під Крутами. Урочисту промову виголосив Михайло Грушевський, який так і не спромігся піднятися над своїми поглядами, поглядами «націон ального романтика» й капітулював перед дійсністю. Демагогія й деш евий популізм більшовиків, постійні чвари серед українських «соціалістів» і «націонал-демократів» призвели до того, що московські комуністи залізною рукою встановили на довгі роки владу Рад. Ал е уроки цієї героїчної поразки не перестають бути актуальними, бо герої Крут свідомо, без непотрібної риторики захищали українську державність, і головне — вірили в цю ідею.

№18, середа, 30 січня 2002

Вшанування героїв Крут. План заходів

Громадський Оргкомітет

вшанування пам‘яті Героїв Крут



Інформаційне повідомлення



29 січня 2009 року в Україні вшановують пам‘ять Героїв Крут.


Київі, Аскольдова могила

11.00 -11.45 панахида та покладання квітів – Міністерство молоді і спорту, молодіжні організації


Київ, Центральний Будинок офіцерів ЗС України

11.00 (11.30) - 12.50(13.20) захід за участю Президента України, Міністерства оборони України


Київ, Аскольдова Могила

12.00 – 12.30 збір громади на площі біля метро Арсенальна.

12.30 – 13.00 перехід громади від метро Арсенальна до Аскольдової могили

13.00 – 14.30 заходи з вшанування пам‘яті Героїв Крут громади Києва, покладання квітів, панахида, мітинг


Київ, Спілка письменників

17.00 – 18.00 – презентація книги про бій під Крутами – організатор ВУТ «Просвіта»


Київ, площа біля метро Арсенальна

19.00 – 20.00 мітинг ВО Свобода, по завершенні - салют

18.00 – 19.00 смолоскипний похід від Майдану Незалежності до площі біля м.Арсенальна

С.Літки Броварського району

12.00 - 13.30 Відкриття пам‘ятного знаку учасникам бою під Крутами, які загинули у с.Літки, прикриваючи відхід з поля бою українських вояків

Участь у відкритті пам‘ятного знаку бере Віра Ул‘янченко – голова Київської ОДА

"Майдан"

Тільки кожен одинадцятий отримав "юліну" тисячу

Компенсація знецінених вкладів "Ощадбанку" колишнього СРСР була повністю виплачена 2008 року 1, 267013 млн. громадян України.

Про це повідомив Мінфін у вівторок, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з його даними, на 25 грудня 2008 року в реєстрі вкладників ще залишаються 12, 574 167 млн. людей.

"Але формування реєстру триває і підсумки проведення інвентаризації фінансових зобов'язань держави із зазначеного питання можуть бути підведені в кінці 2009 року", - відзначає Мінфін.

Міністерство уточнює, що 2008 року направило на виплату компенсацій вкладникам "Ощадбанку" колишнього СРСР 6061 млрд. грн., що з урахуванням попередніх виплат дозволило зменшити загальні зобов'язання держави з компенсації таких внесків до 121,335 млрд. грн.

Мінфін наголошує, що реальний обсяг зобов'язань стане очевидним після завершення інвентаризації.

Як повідомлялося, блок нинішнього прем'єра Юлії Тимошенко під час парламентських виборів восени 2007 року обіцяв повністю погасити вклади в "Ощадбанку" СРСР за два роки.

У держбюджеті-2009 фінансування компенсації вкладів в "Ощадбанку" колишнього СРСР скорочено до 0,25 млрд. грн.

Економічна Правда

Ющенко врятував Хорошковського від Тимошенко посадою

Президент Віктор Ющенко призначив Валерія Хорошковського на посаду першого заступника Голови Служби безпеки України.

Відповідний указ Ющенко підписав у середу.

Іншим указом Ющенко збільшив кількість перших заступників голови СБУ з одного до двох.

Сам Хорошковский в цю середу знаходився на засіданні уряду.

Як відомо, Хорошковский є Головою Державної митної служби. Він призначений на цю посаду Кабінетом міністрів. Водночас рішення уряду про його відставку з цієї посади поки немає.

Раніше Хорошковский виступив проти позиції прем'єра щодо належності газу в підземних сховищах. Хорошковский, на відміну від Тимошенко, наполягає , що цей газ належить РосУкрЕнерго.

Після цього почали говорити про можливу відставку Хорошковського.

Останнє інтерв'ю Хорошковського читайте тут.

Українська правда

Пинзеник не писав "секретної доповідної"...

Заява Міністра фінансів України Віктора Пинзеника 
  
 
28.01.2009 | 09:50 | Управління у зв'язках із ЗМІ Секретаріату Кабінету Міністрів України 
 
«Міністр фінансів України не пише ніяких таємних доповідних записок Уряду. Факт вчорашньої публікації в деяких ЗМІ «таємного докладу» я розцінюю як сфальсифіковану провокацію», - заявив сьогодні Міністр фінансів Віктор Пинзеник.

Прес-служби Міністерства фінансів та Кабінету Міністрів України просять засоби масової інформації зняти матеріали стосовно «секретної доповідної» та утриматися від провокаційних публікацій на цю тему.


Оце вже точно "достали!". Не можуть розібратися - хто що писав у середині уряду. Наша Юкраша...