Україна понад усе!: Був Ющенко, а став Тягнибок...

Президентські вибори - 2010: Опитування, які проводяться на форумі "Україна понад усе!" показали, що симпатії форумчан від Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко перейшли до Олега Тягнибока. І це за три місяці. Що буде далі???

У Березовій Луці вшанували легендарного командира

Пам’ятний знак нашому землякові, генерал-поручнику армії Української Народної Республіки Петрові Дяченку нещодавно встановили біля його батьківської хати в селі Березова Лука Гадяцького району. Освятив камінь священик церкви Української Православної Церкви Київського Патріархату с. Римарівка отець Леонід.  Упродовж українських визвольних змагань початку ХХ століття полковник Петро Дяченко очолював Кінний полк чорних запорожців. Це формування, створене 1919 року наказом ще одного полтавця, Головного отамана армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, було  однією з найуспішніших кінних частин у лавах Армії УНР.

На чолі полку Дяченко активно боровся проти більшовицьких військ, які намагалися окупувати Україну. З 1921 року, після відступу на територію Польщі, полк перебував у таборах для інтернованих біля Перемишля. Та на цьому кар’єра військового не завершилась: він стає контрактним офіцером польських Збройних Сил, а в часи Другої світової війни – начальником штабу Української Повстанської Армії!

Нині в Перемишлі діє сучасний Перший кінний полк Чорних запорожців, що має у своєму складі представників з Києва і навіть Корсунь-Шевченківського. Його учасники прагнуть відродити пам’ять про легендарне формування часів визвольних змагань, долучаються до багатьох національно-патріотичних акцій на теренах України й Польщі.

Тож не дивно, що саме представники історичного товариства «Чорні запорожці» (четар –Олександр Стець) спільно з членами історичного клубу „Холодний Яр” на чолі з відомим дослідником Романом Ковалем зініціювали встановлення меморіального знаку Петрові Дяченку на його батьківщині. Ентузіастів підтримали Полтавська облдержадміністрація, Гадяцька райдержадміністрація, сільрада Березової Луки, небайдужі земляки героя.

На фото: представники історичного товариства „Чорні запорожці”.



Автор: Тетяна Алєксандрова, прес-служба Полтавської облдержадміністрації.

"Наша Україна" сама не знає чого хоче. Дістали!

З одного боку з'їзд "Нашої України" приймає рішення відкликати своїх міністрів з уряду Тимошенко. З іншого боку Кириленко застерігає БЮТ від голосування за відставку Вакарчука.

Хіба це не є подвійними стандартами, які НУ закидає БЮТу?

Акція протесту проти звільнення Вакарчука відбудеться у Львові

3 липня, о 12.00, на площі біля приміщення Львівської обласної ради розпочнеться акція протесту проти звільнення Івана ВАКАРЧУКА з посади міністра освіти і науки України.

Про це інформують організатори акції - члени Студентських братств вищих навчальних закладів Львова.

«23 червня 2009 року, у Верховній Раді України відбувся «виступ» Д.ТАБАЧНИКА з проектом постанови «Про звільнення І.ВАКАРЧУКА з посади міністра освіти і науки України» через те, що І.ВАКАРЧУК впровадив ЗНО і змусив усіх українців вчити українську мову», - йдеться у листівках, які розповсюджують організатори акції і закликають львів‘ян приєднатися до їх протесту.

У свою чергу, освітянська спільнота Львівщини виступила з відкритим листом-зверненням на захист міністра освіти та науки України І.ВАКАРЧУКА.

«Опитування громадської думки засвідчило, що саме реформи в освіті і, зокрема, реформу вступу до вищих навчальних закладів громадяни України сприймають як одну з найуспішніших за всю історію незалежності нашої держави. У всіх міжнародних аналітичних звітах незалежне тестування вважають найбільшим здобутком українського суспільства на шляху утвердження таких визначальних демократичних принципів в освітній політиці, як принцип прозорості і рівний доступ до якісної освіти», - йдеться у тексті листа, переданого у ЗМІ.

Автор звернення наголошують, що «представники партій і окремі депутати не прислухаються до голосу суспільства, яке довірило їм гідно захищати свої інтереси», у той час коли українське суспільство голосом цьогорічного випускника Фурсівської сільської школи на Київщині Сашка СОБОЛЯ, який набрав 200 балів із усіх предметів, заявило, що «саме ЗНО дає величезний шанс для усіх розумних дітей України вибитися в люди, незалежно від регіону чи фінансів».

Під листом поставили свої підписи, зокрема, В.ВИСОЧАНСЬКИЙ, в. о. ректора Львівського національного університету імені Івана Франка; А.БОКОТЕЙ, ректор Львівської національної академії мистецтв; П.ХОБЗЕЙ, начальник Головного управління освіти і науки Львівської ОДА; І.КОПИЧ, ректор Львівської комерційної академії; о. д-р Б.ҐУДЗЯК, ректор Українського католицького університету; І.ГУСАК, проректор з наукової роботи Львівського інституту економіки і туризму; Л.СЕРЕДЯК, директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти та ін.

УНІАН.

У Луценка хочуть дозволити водіям пити за кермом

Державна автомобільна інспекція планує встановити припустиму норму вмісту алкоголю в крові у водіїв на рівні 0,3 проміле.

Ющенко хоче справу про кримську депортацію 1944 року і оцінку дій Сталіна
Про це сказав на прес-конференції начальник департаменту ДАІ Сергій Коломієць, повідомляють Українські новини.

"Ми плануємо встановити межу алкогольних парів на рівні 0,3 проміле (у крові водіїв), але зараз чиниться скажений опір (з боку) Міністерства охорони здоров'я", - сказав Коломієць.

За його словами, для виміру вмісту алкоголю буде введено спеціальні вимірювальні прилади.

"Це буде апаратний контроль, і він не залежатиме від людського фактору", - зазначив Коломієць.

Він підкреслив, що якщо буде відповідна домовленість із МОЗ, то найближчим часом таку ініціативу буде введено в дію.

У чинному законодавстві відсутня припустима норма алкоголю.

Джерело: Українська правда.

Пам’ятник Леніну відремонтують і приберуть з Бессарабки

Пам'ятник Леніну, який 30 червня понівечила група націоналістів, на час ремонту приберуть з бульвару Шевченка в Києві.

Про це заявив начальник Головного управління культурної спадщини КМДА Руслан Кухаренко, пише "Сегодня".

"На час ремонту Леніна демонтують, а потім його долю вирішить Кабмін, адже це визначна пам'ятка національного рівня. Монумент зроблений з рідкісного матеріалу - карельського кварциту. З нього будували Мавзолей в Москві. Кварцит треба замовляти", - сказав Кухаренко.

Вартість реставрації, на думку київського скульптора Олега Пінчука, становитиме близько 100 тисяч гривень.

Заступник мера Києва Сергій Рудик вже висловив ідею створення музею "Парк радянського періоду", куди може переїхати і Ленін після реставрації. Але останнє слово - за Кабінетом міністрів. Якщо він не дасть санкції на "переїзд" пам'ятника, то у пам'ятника є шанс повернутися на колишнє місце на початку бульвару.

Водночас, як повідомляє УНІАН, заяви про те, що пам'ятник Леніну в Києві належить до списку світової спадщини ЮНЕСКО - неправдиві.  На офіційному сайті ЮНЕСКО повідомляється, що під охорону ООН в Україні потрапляють Софія Київська, Києво-Печерська Лавра, архітектурний ансамбль історичного центру Львова, пункти геодезичної дуги Струве початку ХІХ століття і букового лісу в Карпатах.

У той час як пам'ятник Леніну на Бессарабці, встановлений в 1946 році, за радянських часів був визначною пам'яткою виключно національного значення. Зараз він є в Державному реєстрі нерухомих визначних пам'яток України.

Як відомо, 30 червня о 4.20 в Києві був пошкоджений пам'ятник Володимиру Леніну на бульварі Шевченка.

"Українська правда. Київ"

Гончарна столиця України - Опішне - запрошує на "Здвиг-2009"

З 29 червня по 5 липня 2009 року в гончарній столиці України – Опішному – проходить І Тиждень Національного Здвиження в Опішному „Здвиг-2009”.

Основні заходи форуму „Здвиг-2009”:
- ІІІ Міжнародний молодіжний фестиваль (29.06-09.07.09);
- Міжнародний науковий симпозіум „Гончарна столиця України в світовій історії та культурі” (01-04.07.09);
- Міжнародний мистецький фестиваль-ярмарок „Гончарний Всесвіт в Україні-2009” (PotteryUniverseUkraine-2009) (01.07-05.07.09);
- Національна виставка-конкурс художньої кераміки „КерамПІК у Опішному!” (02.07-30.10.09);
- Національний День гончаря (04.07.09);

Також в рамках І Тижня Національного Гончарного Здвиження в Опішному „Здвиг-2009” 3 липня 2009 року, о 17.00 год., відбудеться презентація нової керамологічної літератури: першого в світі національного „Короткого академічного словника сучасних українських керамологів”, чергового випуску Національного наукового щорічника „Бібліографія українського гончарства. 2005” та монографії „Глиняні люльки ХVІІ- ХVІІІ століть (за матеріалами Полтавщини)”.

Запрошуємо висвітлити заходи.

Довідки за тел.: (253) 4-24-16, 4-24-17
або на сайті: [email protected]

http://www.adm-pl.gov.ua/main/news4/detail/527.htm

Для тих, хто ненавидить ОУН-УПА і Степана Бандеру

Історичний факт:

З початком окупації України нацистськими військами один із загонів опору очолив молодший брат Степана — Богдан. Він загинув у 1942 чи 1943 році.

5 липня 1941 у Кракові Степан Бандера був заарештований. За ним до Берліна поїхала дружина Ярослава з тримісячною донькою Наталкою, щоб перебувати близько до чоловіка. Бандеру утримували спочатку у в'язниці, потім — у концтаборі Заксенгаузен, де він перебував до 1944 року. Братів Олександра (доктора політекономії) та Василя (випускника факультету філософії Львівського університету) у 1942 році вбили у концтаборі Аушвіц (Освєнцім).

Андрія Михайловича Бандеру — батька Степана, було вбито радянською владою. Сестер Оксану та Марту-Марію у 1941 р. було заарештовано і заслано до Сибіру (Красноярський край). Керівництво СРСР десятиліттями не дозволяло їм повернутися до України — Марта-Марія Бандера померла на чужині у 1982 році, а літня Оксана Бандера повернулася на Батьківщину лише у 1989 році після майже 50 років життя у Сибіру. Вона упокоїлась у мирі 24 грудня 2008 року.

Ще одна сестра — Володимира — перебувала у радянських виправно-трудових таборах від 1946 до 1956 року.

Що ви скажете з цього приводу?

Спільнота патріотів України закликає голосувати за"Асканію-Нову"



За час голосування у другому турі українська "Асканія" піднялася із 46-ї на 14 позицію. Заповідник може стати одним із всесвітніх чудес природи

До завершення інтернет-голосування у другому етапі Всесвітнього конкурсу "New 7 wonders of Nature", який визначить сім природних чудес світу, залишилося 20 днів. Українському учасникові - біосферному заповіднику "Асканія-Нова" - залишилося усього дві сходинки для виходу до фіналу.

Далі - на сайті http://upu.org.ua/