Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.
Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Запрошуємо до обговорення нагальних тем

Вчора  учасник нашого товариства Хмара запропонував для обговорення  тему, що стосується мовного суржика. Вона зачепила серця й думки багатьох (235 і більше коментарів за добу, це не абищо!!!!)....

Тому на  україномовному форумі  Тараса Токара впроваджено тему "Суржик".

Запрошуємо всіх охочих приєднатися до обговорення цієї  та багатьох інших цікавих тем.

http://tarastokar.uaforums.net/

 

Заходьте на форум, приєднуйтесь до обговорень, запрошуйте своїх друзів!!!

Мінімальні ціни на алкоголь запровадять 15 листопада

Мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957, запровадять 15 листопада ц.р.

Як зазначено в додатку до постанови, мінімальна оптово-відпускна ціна на горілку та лікеро-горілчані вироби становить 58,33 грн. за 1 літр 100%-го спирту, роздрібна – 70 грн. за 1 літр 100% спирту.

Мінімальна оптово-відпускна ціна на спиртні дистиляти та спиртні напої, отримані внаслідок перегонки виноградного вина або вижимок винограду, на коньяк 3 зірки становить 104,17 грн. за 1 літр 100% спирту, оптова – 125 грн., на коньяк 4 зірки – мінімальна оптово-відпускна – 116,67 грн., роздрібна – 140 грн., коньяк 5 зірок – оптово-відпускна – 133,33 грн., роздрібна – 160 грн.

На інші спиртні дистиляти та спиртні напої мінімальна оптово-відпускна ціна становить 104,17 грн. за 1 літр 100% спирту, роздрібна – 125 грн.

Наголошується, що мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, коньяку три, чотири і п`ять зірок та інших спиртних дистилятів і спиртних напоїв, отриманих внаслідок перегонки виноградного вина або вижимок винограду, різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначається як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об`ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), розділене на 100 відсотків.

УНІАН.

Німецький мундир і радянське галіфе...



Як повстанці забезпечували себе військовим обмундируванням

Однострій - невід’ємний атрибут, який дає змогу розрізняти вояків різних військових формувань. УПА не була регулярною армією, але її воїни намагалися мати свої однострої.

Спочатку для обмундирування повстанців використовували запаси трофейних одностроїв різних армій, накопичених мережею ОУН. Чимало повстанців ходили у цивільному одязі, здобуваючи у боях трофейні німецькі, радянські, польські однострої. Нерідко вони одягалися у комбінований однострій: німецький мундир і радянське галіфе. Це стосується і взуття. Здебільшого використовували радянські кирзові чоботи або німецькі ковані. Упівці не мали єдиного стандарту однострою, хоча і намагалися його розробити. Але кожен повстанець мусив мати відзнаки із зображенням українського герба – Тризуба. Наведемо уривок з роману-хроніки Василя Щеглюка “...Як роса на сонці”: “Волинь виглядала як один великий військовий обоз у русі. Була холодна зима. Військо було строкате: різне обмундирування (хто що зміг одягнути і взути), різне озброєння. Зате на головах стрій майже однаковий – або шапки-вушанки, або петлюрівки – всі з однаковими тризубцями. Це було оунівське військо”.

Чимало повстанців шили одяг самі, їм активно допомагало місцеве населення. На Закерзонні сотенний “Бродич” з власної ініціативи створив кравецьку майстерню. Тут шили для стрільців мундири з полотна, роздобутого у Словаччині. Стрільці сотні “Дідика” були вдягнені в однострої, пошиті з домотканого полотна. Не маючи спеціальної фарби, повстанці качалися по кущах чорних лісових ягід і так отримували своєрідний камуфляжний однострій, який нагадував німецькі маскувальні халати. Ось фрагмент ветерана Союзу українок Емілії Стефурак: “Місцеве населення, а головно жіноцтво із Союзу українок, дуже прихильно ставилися до свого рідного війська. Місцеві кравці і жінки пошили для всіх вояків нові уніформи – блузи, штани, шапки-мазепинки. Шевці шили чоботи. Ця велика праця була розложена на кілька сіл і вимагала багато посвяти. Не знаю, де люди діставали матерію, але уніформи шили з вовняного матеріалу, такого, як тонкі коци...”.

Однострої доповнювалися ременями з пряжками (на фото), на яких часом зображувався Тризуб, однією або двома портупеями, планшетною сумкою. Власні пряжки повстанці почали використовувати вже у перші місяці існування армії. Їх переробляли з німецьких, польських, радянських пряжок, вирізуючи з них ворожу символіку і накладаючи свою. Найпоширенішими були пряжки, виготовлені з використаних гарматних гільз.

За матеріалами книги “Українська Повстанська Армія. Історія нескорених”

Блогери I.UA обрали Обаму. І не помилилися

У своєму опитуванні http://blog.i.ua/community/662/178814/ я запропонував спрогнозувати результати виборів Президента США. 63% блогерів, які взяли участь в опитуванні, поставили на Обаму. І не помилилися. Вітаю, шановні!

Цікаво, якою тепер буде зовнішня політика США? Чи відрізнятиметься вона від політики попередніх президентів? Давайте обговоримо.

Президентом США став Барак Обама

Сенатор Джон Маккейн привітав свого супротивника з перемогою.

"Певний час тому для мене було честю подзвонити сенаторові Бараку Обамі та привітати його з обранням президентом країни, яку ми обидва любимо" - сказав Маккейн на мітинзі у місті Фенікс (штат Арізона).

Своєю чергою, Обама, у телефонічній розмові з Маккейном підкреслив, що той був гідним суперником і вів чесну боротьбу. "Мені потрібна Ваша допомога" - зазначив Обама республіканцеві.

Майдан.

НУ-НС не уповноважував Президента...

Політичні партії, що входять до блоку «Наша Україна – Народна самооборона» не уповноважували Президента заявляти про відмову НУ-НС від поновлення Демократичної коаліції.

Шість політичних сил, що входять до складу блоку НУ-НС, поширили заяву:

“Ми, лідери більшості політичних сил, на базі яких створено блок та фракцію «Наша Україна – Народна самооборона», вкрай здивовані твердженнями Президента про «відсутність довіри до Юлії Тимошенко в парламенті” та про небажання фракції НУ-НС повертатися до складу демократичної коаліції… У даному випадку Президент видає бажане за дійсне. “Можливо, він справді мріє про те, щоб прем’єр-міністр України не мала підтримки в парламенті і саме на це сьогодні спрямовані всі зусилля його Секретаріату…

На сьогодні для більшості суб’єктів “Нашої України - Народної самооборони” Блок Юлії Тимошенко є єдиним стратегічним партнером, коаліційний уряд користується нашою довірою, а демократичній коаліції не існує гідних альтернатив. При цьому в заяві наголошується, що фракція блоку НУ-НС не уповноважувала Президента робити заяви про її небажання відновлювати демократичну коаліцію. Більшість членів фракції висловилася за відновлення коаліції, але збори фракції, Політради блоку не проводяться взагалі, оскільки формальний керівник фракції В’ячеслав Кириленко утаємничує місця засідань. А причина непроведення засідань одна – “ляльководи з Банкової бояться, що на першому ж засіданні фракції буде ухвалено рішення про повернення фракції до складу демократичної коаліції.

Ще раз з усією відповідальністю заявляємо, що коаліцію демократичних сил у Верховній Раді можна і треба відновити впродовж кількох годин. Для цього потрібно лише одне – бажання та політична воля Президента.

Закликаємо Президента відмовитися від невмотивованих випадів проти уряду, прем’єр-міністра та коаліції демократичних сил, особливо сьогодні – коли нації та державі потрібна згуртованість перед викликами, які кинуті Україною світовою фінансовою кризою.

Заяву підписали лідери:

Народного руху України Борис ТАРАСЮК,

"Народної самооборони” Юрій ЛУЦЕНКО,

партії „Вперед, Україно!” Олег НОВІКОВ,

Християнсько-демократичного союзу Володимир СТРЕТОВИЧ,

Партії захисників Вітчизни Юрій КАРМАЗІН,

Європейської партії України Микола КАТЕРИНЧУК.

НС

Хто стане наступним Президентом США? Ваш прогноз

Сьогодні вибори Президента США. Давайте спрогнозуємо результат виборів, а після підрахунку голосів подивимося - хто ж таки був правий. Глосуйте і коментуйте (цього разу обов'язково). Тренуємося робити правильні політичні прогнози.

69%, 43 голоси

31%, 19 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

українські авіалінії

солдат президентської охорони не знає страхів і забобон
ще пам’ятаючи школу і плутаючись в званнях
не маючи як такого сексуального досвіду ну там онанізм те се
служба лише починається
і в нього ще все попереду

де твоя жмеринка воїне де твоя втрачена гражданка
хулі ти тут обливаєшся бромом і компотом
твій президент мотає другу ходку
твоє сумління лаcтівкою пролітає над очеретами і автобазою
доки сержант ділиться з тобою грінками і гарячим шоколадом

але ця наволоч клала на твою республіку
ось вони щось говорять але насправді вони клали
на твою республіку
і вони посилають тебе на фронт і в наряд
і кожна бомба кожен снаряд
літають в небі збиваючи все підряд

ось і минає осінь потім зима
президента діймають приступи алергії і світової скорботи
президент винаймає ресторан готелю президентський
сідає в порожньому залі за шоколадний концертний рояль
ставить на кришку своє мартіні
і бринькає знічев’я ю мейк мі філ зо янг френка сінатри

вже ластівки пролітають над готелем президентський
вау думає президент пригомшлива новина
і вийшовши на балкон готелю
звертається до прочан що зібрались внизу
ну що – говорить президент – грузіни бля
по-моєму ми вкінець заплутались хто тут бос
чий це бізнес і чиї в ньому акції
подумайте як-небудь про те що я вам сказав грузіни

життя лише починається воїне світ не такий вже галімий
тиха вкраїнська ніч накриє каптьорку
а вже місіонери кока-коли
проникають на нові території
вбивають флагштоки в кам’яну поверхню
мавританських побереж
кров піт і сльози бронкса
кетчуп на вулицях пріштіни
діти глобалізації – ми лише пізнаємо одне одного
за допомогою конференцій і зачисток

ось скажімо старий ісама бен ладен
який валить російських піхотинців
гострить свій стилет
що виблискує під червоним півмісяцем
ось бен ладен грає в пінг-понг
ось бен ладен гризе фісташки
ось бен ладен старий кривавий бен ладен
яким лякають калузьких дітей
вирізає гланди піхотинцям
роблячи з них дрібні сувеніри
для трьох своїх дружин

їхні уста гіркуваті мов підсмажений
у солі мигдаль і налиті кров’ю
їхні пальці довгі і тверді
їхнє волосся пахне
зірками і нафтою

але ця наволоч обкрадає твою країну
вони щось говорять про транш але насправді
обкрадають твою країну
вони щось пишуть про піски і курорти
забороняють траву і аборти
тобі залишаються мінні поля їм залишаються корти

все тому воїне що україна це велика ріка
перетнути яку обламуються навіть птахи
долітаючи лише до середини
і в цій ріці лише самотня риба спливає за водою
підіймається майже на поверхню
майже вистрибує з води
тримається так високо
що в лівому оці в неї
завжди відбивається сонце
а в правому – відповідно –
місяць

якою б втомленою вона не була
і як би пізно
не поверталася
додому

***

© Сергій Жадан. Всі права застережені.

У Києві за поїздку в метро вже просять 2 гривні

З сьогоднішнього дня, 4 листопада, проїзд у Київському метрополітені подорожчав у чотири рази – до 2 гривень за одну поїздку.

Як повідомляється на офіційному сайті комунального підприємства “Київський метрополітен”, таким чином, вводяться нові тарифи на перевезення пасажирів.

Тарифи (50 коп. за одну поїздку) залишаться незмінними у проїзних квитках на рік та у реалізованих проїзних квитках на листопад поточного року. Проїзні квитки на основі безконтактних карток на термін дії та на кількість поїздок, придбані до введення нових тарифів, також залишаються діючими.

З уведенням нових тарифів на перевезення пасажирів у метрополітені вводяться в обіг жетони нового зразка блакитного кольору. Одночасно з цим, жетони зеленого кольору вилучаються з обігу, і вже 4 листопада будуть недійсні. До 3 грудня 2008 року в усіх касах метрополітену триватиме обмін невикористаних жетонів зеленого кольору на нові блакитного кольору у співвідношенні 4 до 1. Гроші за невикористані жетони зеленого кольору не повертаються. Обмін жетонів у кількості до 20 шт. проводитиметься в усіх касах метрополітену, понад 20 шт. — у касі станції «Майдан Незалежності». Таке обмеження запроваджується для запобігання створення великих черг біля кас.

Відтак, одна поїздка у метрополітені за жетоном коштуватиме 2 грн. При цьому тариф, в залежності від кількості поїздок, які пасажир оплачує за допомогою пластикової безконтактної картки, матиме гнучку систему знижок і визначатиметься наступним чином: від 1 по 20 поїздок включно тариф за одну поїздку становитиме 2 грн.; від 21 до 30 поїздок включно - 1,9 грн.; від 31 по 40 поїздок - 1,8 грн.; від 41 до 50 поїздок включно - 1,7 грн.

Залишається незмінною заставна вартість пластикової безконтактної картки — 7 грн. Загалом максимальна загальна кількість поїздок, придбаних пасажиром на пластикову безконтактну картку, не може перевищувати 50.

Пасажирам важливо знати, що термін дії пластикової безконтактної картки становить 6 місяців з дати придбання або останнього поповнення, незалежно від кількості невикористаних поїздок. При цьому вартість невикористаних поїздок, що залишились на пластиковій картці, термін дії якої закінчився, не повертається.

Вартість проїзних квитків у метрополітені становитиме на 15 днів — 41 грн., на 30 днів — 80 грн., на місяць — 80 грн., на другу половину місяця — 41 грн. Вартість проїзного для студентів вишів та учнів професійно-навчальних закладів денної форми навчання: на місяць складатиме 41 грн.; для учнів шкіл на місяць — 21 грн., на другу половину місяця — 11 грн.

Метрополітен зазначає, що проїзні квитки терміном на 15 та 30 днів починають діяти з дати першої активації в автоматичних контрольних пунктах, яку необхідно здійснити протягом 15 днів від дати придбання. В іншому випадку проїзний квиток вважається невикористаним і його вартість не повертається.

Вартість суміщених проїзних квитків на два види транспорту (метро-трамвай, метро-тролейбус, метро-автобус) становитиме: на місяць — 130 грн., на другу половину місяця — 65 грн. Аналогічні проїзні для студентів вишів та учнів професійно-навчальних закладів денної форми навчання коштуватимуть на місяць — 65 грн.; для учнів шкіл такі квитки на місяць обійдуться в 33 грн., на другу половину місяця — в 17 грн.

Вартість суміщених проїзних квитків на чотири види транспорту (метро, трамвай, тролейбус, автобус) становитиме: на місяць — 199 грн., на другу половину місяця — 100 грн. Ці проїзні для студентів вишів та учнів професійно-навчальних закладів денної форми навчання коштуватимуть на місяць — 100 грн.; для учнів шкіл місячний квиток коштуватиме 50 грн., на другу половину місяця — 26 грн.

Вартість проїзних квитків на квартал становитиме: на один вид транспорту (метрополітен) — 199 грн., на два види транспорту (метро-трамвай, метро-тролейбус, метро-автобус) — 325 грн., на чотири види транспорту (метро, трамвай, тролейбус, автобус) — 499 грн.

Вартість проїзних квитків на рік становитиме: на один вид транспорту (метрополітен) — 365 грн., на два види транспорту (метро-трамвай, метро-тролейбус, метро-автобус) — 575 грн., на чотири види транспорту (метро, трамвай, тролейбус, автобус) — 799 грн. Для студентів вишів та учнів професійно-навчальних закладів денної форми навчання такі проїзні коштуватимуть на один вид транспорту (метрополітен) — 183 грн., на два види транспорту (метро-трамвай, метро-тролейбус, метро-автобус) — 288 грн., на чотири види транспорту (метро, трамвай, тролейбус, автобус) — 400 грн. Для учнів шкіл їх вартість становитиме на один вид транспорту (метрополітен) — 92 грн., на два види транспорту (метро-трамвай, метро-тролейбус, метро-автобус) — 144 грн., на чотири види транспорту (метро, трамвай, тролейбус, автобус) — 200 грн.

Як зазначається у повідомленні, термін дії проїзних квитків на рік встановлюється з 1 січня до 31 грудня 2009 року і закінчується 31 грудня незалежно від дати придбання. Водночас додатково запроваджуються проїзні квитки на 12 місяців терміном дії з 01 грудня 2008 року до 30 листопада 2009 року, вартість яких встановлюється на рівні вартості проїзних квитків на рік.

УНІАН.

«Писающий мальчик», оказался офицером ФСБ России

В ночь с 1 на 2 ноября сотрудникам Зеньковского райотдела милиции (Полтавская область), довелось разнимать побоище, возникшее у одного из ресторанов райцентра. Один из задержанных оказался подполковником ФСБ России.

К ресторану сотрудников милиции вызвали из-за драки между группой местных молодых людей и двумя мужчинами, которые незадолго перед этим подъехали к ресторану на дорогом «Фольксвагене». Как сообщают источники, близкие к милиции, мужчины, припарковав авто, вошли в ресторан, где заказали еду и спиртное. Через некоторое время один из них вышел на улицу и стан мочиться на колесо ВАЗ-21013, стоявший рядом с «Фольксвагеном».

Это заметили молодые люди, которые также вышли из ресторана на перекур. «Жигуленок», на который мочился незнакомец, принадлежал одному из них, который и сделал замечание мужчине. После словесной перепалки завязалась драка. На помощь «писающему мальчику» из ресторана выбежал его товарищ. Но силы были неравны и чужаков местные побили.

Милиционеры задержали дерущихся. С местными в райотделе проблем не возникло, а вот приезжие начали угрожать правоохранителям неприятностями. Один из них и в милиции, и в травмпункте, куда их отвезли для оказания медицинской помощи, утверждал, что он народный депутат. Его товарищ размахивал удостоверением сотрудника ФСБ, также обещая милиционерам неприятности.

Как оказалось, назвавшийся нардепом, на самом деле является одним из руководителей Полтавского филиала «Укртелеком», зато его товарищ, окативший «Жигули», действительно оказался подполковником ФСБ России. Только в отставке. Стороны договорились и решили, вроде бы, не предавать дело огласке.

Правда, в милиции все же составили админпротоколы на дерущихся. Местных драчунов арестовали на сутки. Псевдонардеп с тремя ранами на голове лечится. А подполковник ФСБ, который пообещал милиционерам явиться в райотдел после того, как ему окажут помощь в травмпункте, туда так и не прибыл. Предполагают, что он срочно выехал за пределы Полтавщины.

ОБКОМ.