ВО „Свобода” відзначила Жовтневу революцію поруч з комуністами

Представники „Свободи” сьогодні розбили намети зі своєю символікою навколо пам’ятника Леніну, куди комуністи зійшлися святкувати 91-шу річницю Жовтневої революції. Люди поважного віку з червоними прапорами та транспарантами в руках пройшли урочистим маршем по вулиці Жовтнева від пам’ятника Слави до пам’ятника Леніну. Під звуки духового оркестру згадали й комуністичні пісні. На фрази чоловіка з рупором „Да здраствуєт КПУ”, „Да здраствуєт 91-я годовщина Октябрськой рєволюциі”, „Да здравствуєт вєлікій Ленин”, учасники маршу відгукувалися дружним „Ура, ура, ура!”. Загалом, Полтавою марширувало близько тисячі комуністів та їх прихильників.

Майже всі – пенсіонери, але було й кілька дітей, яких нарядили у шапки-будьоновки. Діти марширували у другому ряду. У першому – активісти Союзу радянських офіцерів. Біля пам’ятника „Великому Леніну” провели мітинг, на якому з урочистим словом та поздоровленнями виступили активісти КПУ.

До речі, цього дня о 9 годині ранку, ВО „Свобода” біля Свято-Успенського собору провела панахиду пам'яті жертв комуністичного режиму. Сюди прийшло близько 60 осіб.

Майдан.

Мінімальні ціни на алкоголь запровадять 15 листопада

Мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв вітчизняного виробництва, згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957, запровадять 15 листопада ц.р.

Як зазначено в додатку до постанови, мінімальна оптово-відпускна ціна на горілку та лікеро-горілчані вироби становить 58,33 грн. за 1 літр 100%-го спирту, роздрібна – 70 грн. за 1 літр 100% спирту.

Мінімальна оптово-відпускна ціна на спиртні дистиляти та спиртні напої, отримані внаслідок перегонки виноградного вина або вижимок винограду, на коньяк 3 зірки становить 104,17 грн. за 1 літр 100% спирту, оптова – 125 грн., на коньяк 4 зірки – мінімальна оптово-відпускна – 116,67 грн., роздрібна – 140 грн., коньяк 5 зірок – оптово-відпускна – 133,33 грн., роздрібна – 160 грн.

На інші спиртні дистиляти та спиртні напої мінімальна оптово-відпускна ціна становить 104,17 грн. за 1 літр 100% спирту, роздрібна – 125 грн.

Наголошується, що мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, коньяку три, чотири і п`ять зірок та інших спиртних дистилятів і спиртних напоїв, отриманих внаслідок перегонки виноградного вина або вижимок винограду, різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначається як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об`ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), розділене на 100 відсотків.

УНІАН.

Президентом США став Барак Обама

Сенатор Джон Маккейн привітав свого супротивника з перемогою.

"Певний час тому для мене було честю подзвонити сенаторові Бараку Обамі та привітати його з обранням президентом країни, яку ми обидва любимо" - сказав Маккейн на мітинзі у місті Фенікс (штат Арізона).

Своєю чергою, Обама, у телефонічній розмові з Маккейном підкреслив, що той був гідним суперником і вів чесну боротьбу. "Мені потрібна Ваша допомога" - зазначив Обама республіканцеві.

Майдан.

НУ-НС не уповноважував Президента...

Політичні партії, що входять до блоку «Наша Україна – Народна самооборона» не уповноважували Президента заявляти про відмову НУ-НС від поновлення Демократичної коаліції.

Шість політичних сил, що входять до складу блоку НУ-НС, поширили заяву:

“Ми, лідери більшості політичних сил, на базі яких створено блок та фракцію «Наша Україна – Народна самооборона», вкрай здивовані твердженнями Президента про «відсутність довіри до Юлії Тимошенко в парламенті” та про небажання фракції НУ-НС повертатися до складу демократичної коаліції… У даному випадку Президент видає бажане за дійсне. “Можливо, він справді мріє про те, щоб прем’єр-міністр України не мала підтримки в парламенті і саме на це сьогодні спрямовані всі зусилля його Секретаріату…

На сьогодні для більшості суб’єктів “Нашої України - Народної самооборони” Блок Юлії Тимошенко є єдиним стратегічним партнером, коаліційний уряд користується нашою довірою, а демократичній коаліції не існує гідних альтернатив. При цьому в заяві наголошується, що фракція блоку НУ-НС не уповноважувала Президента робити заяви про її небажання відновлювати демократичну коаліцію. Більшість членів фракції висловилася за відновлення коаліції, але збори фракції, Політради блоку не проводяться взагалі, оскільки формальний керівник фракції В’ячеслав Кириленко утаємничує місця засідань. А причина непроведення засідань одна – “ляльководи з Банкової бояться, що на першому ж засіданні фракції буде ухвалено рішення про повернення фракції до складу демократичної коаліції.

Ще раз з усією відповідальністю заявляємо, що коаліцію демократичних сил у Верховній Раді можна і треба відновити впродовж кількох годин. Для цього потрібно лише одне – бажання та політична воля Президента.

Закликаємо Президента відмовитися від невмотивованих випадів проти уряду, прем’єр-міністра та коаліції демократичних сил, особливо сьогодні – коли нації та державі потрібна згуртованість перед викликами, які кинуті Україною світовою фінансовою кризою.

Заяву підписали лідери:

Народного руху України Борис ТАРАСЮК,

"Народної самооборони” Юрій ЛУЦЕНКО,

партії „Вперед, Україно!” Олег НОВІКОВ,

Християнсько-демократичного союзу Володимир СТРЕТОВИЧ,

Партії захисників Вітчизни Юрій КАРМАЗІН,

Європейської партії України Микола КАТЕРИНЧУК.

НС

Тимошенко вдарила по горілці

Кабмін встановив мінімальні ціни на алкоголь.

Згідно з документом, оптово-відпускні ціни за літр 100%-ного спирту встановлюються на рівні 58,33 гривні, а в роздріб — 70 гривень.

Таким чином, мінімальна ціна пляшки горілки в магазині повинна перевищити 14 гривень. А роздрібна ціна коньяку стартує від 25 гривень за півлітрову пляшку. Коньяк "п'ять зірок" повинен коштувати мінімум 32 гривні.

В Асоціації виробників алкоголю і тютюну зазначили, що ухвалена постанова повинна набути чинності через 10 днів після оприлюднення документу.

"На той момент у жодному магазині не може продаватися горілка або коньяк за цінами, що нижчі мінімальних", — стверджує голова асоціації Володимир Демчак.

Таке формулювання означає подорожчання алкоголю. "Продукція буде вилучена з торгівлі і переоцінена. За якою ціною вона буде продаватися — по 14 гривень або більше, — буде вирішувати постачальник", — сказав Демчак.

Водночас великі виробники заявляють, що мінімальні ціни до зростання цін не призведуть.

За словами директора з правових питань лікеро-горілчаного заводу "Хортиця" Геннадія Васюкова, наявність у роздробі горілки по 7-10 гривень за 0,5 літра свідчить про її сумнівну якість, а також неповну сплату зборів і податків.

"Якщо мінімальна ціна буде введена, значно скоротиться тіньовий ринок алкоголю і збільшаться надходження до держбюджету", — прогнозує Васюков.

У свою чергу фінансовий директор компанії "Олімп" Олег Дураєв зазначив, що "сума в 14 гривень вийшла з урахуванням собівартості продукції, витрат з логістики, витрат на реалізацію (близько 5%), сплати всіх податків і зборів (акциз плюс ПДВ, близько 5 гривень), націнок дистриб’ютора (близько 10%) і ритейлу (20%)".

"За такого розрахунку жоден регіональний виробник не зможе сказати, що вона завищена", — вважає він.

Водночас юрист Артемівського лікеро-горілчаного заводу В'ячеслав Лакіза не згоден з таким твердженням.

"У столиці й у регіонах різні рівні доходів і різна купівельна спроможність населення. Якщо для киян 14 гривень за пляшку — нормально, то для жителя регіону — багато", — стверджує він.

УП.

Як Кучма з німцями воював... :)))

Довідка: Кучма - дідусь відомого блогера Геварича (тільки нікому не кажіть).

Луценко про "ФАК"

«Фінансова група «ФАК» об’єднується для організації виборів під свої економічні та бізнесові інтереси», - заявив у Львові під час круглого столу з політологами та журналістами лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко.

За його словами, після дострокових парламентських виборів складеться коаліція пропрезидентських сил – «Нашої України» та УНП, Партії регіонів і Блоку Литвина. Спонсорами політичних сил, які хочуть перевиборів, є фінансова коаліція «ФАК» – Фірташа, Ахметова та Коломойського.

«Перші двоє, не приховуючи, підтримують та фінансують Партію Регіонів і Блок Литвина, а пан Коломойський – «Нашу Україну», а також, наскільки мені відомо, «Свободу» та УНП. Це і є відповідь на запитання, чому здійснюються такі різкі рухи. Вони хочуть отримати всю повноту виконавчої влади, в тому числі і владу прем’єра», - наголосив Юрій Луценко.

За словами лідера «Народної самооборони», такий погляд багато чого пояснює з темної історії про нібито відставку В.Балоги. «Бо пану Коломойському, який контролює «Нашу Україну» із її не надто вражаючим потенційним результатом на наступних виборах, потрібно мати доступ до прийняття рішень не просто «Нашою Україною», а Секретаріатом Президента. Саме тому «Наша Україна» сьогодні приймає рішення про відмову союзу з «ЄЦ»ом та про відмову взяти пана Балогу у свої списки», - зазначив Луценко.

Він також наголосив, що «на цей момент його руками (Балоги – ред.) усувають активістів із «Нашої України» від політичної діяльності та від прийняття важливих рішень. Хто у них сьогодні  кандидат на його посаду – не знаю і мене це цікавить мало, але я впевнений, що група «ФАК» об’єднується для організації виборів під свої економічні та бізнесові інтереси».

Джерело: "Народна самооборона".

Микола Рябчук: Порівняно з індіанцями Україна має шанси

Микола Рябчук відповів на запитання читачів Майдану і гостей Форуму Видавців у Львові.

- Скільки зараз Україн? Що змінилось за 10 років?
- Два проекти так і залишається. Мовних, культурних проектів стільки і є. Зсуви дуже повільні, але відбуваються.

- Про "проект" нації. Кожна нація - це проект, вона твориться. Це візія спільного майбутнього. Український проект придумувався від 19 століття до Грушевського. Також існує креольський проект України, він досі не оформлений. Він ніби український, але інше розуміння українськості: містисть ненависть до "індіанців" ("бандерівці", "озабочені"). Їм треба легітимізувати своє панування в незалежній Україні. Їхня перевага в тому, що мають більше грошей. Але бракує драйву, ентузіазму, нема чого поставити натомість (замість української культури), а створення власної креольської культури зайняло в Латинській Америці 200 років. Порівняно з індіанцями Україна має більші шанси.

- Чи піде креольська еліта здаватися в Росію?
- Не піде, бо навіщо їм це. Проросійська риторика призначена для електорату і шантажу помаранчевої еліти.

- Що Ви зараз пишете? Про що пишеться?
- Остання книжка - Сад Меттерніха. Друга має скоро вийти.
Пишеться про гібридні, розкарячені режими.

- Що більше впливає: Ваші есеї, газетні тексти чи серйозні книги?
- Про мій вплив інші мають сказати. Доводиться зараз робити все. Я культуртрегер, не науковець. Моя задача перекласти популярнішою мовою, донести сучасні наукові ідеї. Роблю це і в газеті, і в інших публікаціях. А науковці в нашій країні - це, наприклад, Наталя Яковенко, Ярослав Грицак, Вадим Скуратівський.

- Про місію покоління. Поважаю покоління 60-х. Вони прийшли в пустелю, їм прийшлось все відкривати заново. Гемінґвей - і той був заборонений. Нам було легше, бо вже багато чого було відкрито. А з другого боку, нам було важче, бо через похолодання був можливий тільки мистецький протест, а не політичний. Місія - зберегти альтернативний культурний процес, в якому проходило нормальне спілкування. Ми зберегли спадкоємність. І коли почалась перестройка, було з чим вийти на поверхню, а Андрухович мав на що спиратися.

- Про "жіночу літературу". Небезпека цієї класифікації в тому, що вона тягне за собою ідею нижчої якості. Єдине конструктивне в такій класифікації, що жінки знають якісь аспекти життя, які чоловіки не знають.

- Про художню літературу і молодих авторів. Подобається, наприклад, коротка проза Євгенії Кононенко. В молодих авторів є розуміння стилю, а в 60-х більшість були дилетантами. Бракує, можливо, масштабності. Може, бракує виклику? Може, впливає наш час, тобто міжчасся, викликаючи адекватні йому прийоми, як чорний гумор. Я в останнє десятиліття не займаюся літературною критикою. Книжки часто не дочитую.

- Про інтелектуальне і культурне середовище. У нас нема культурного центра. Але це не від перенасиченості, а від розірваності. Нема речей, які структурують культурний простір. Нема, наприклад, національної премії (Шевченківська скомпрометована). Нема медій загальнонаціональних. В Білорусі таким є журнал АРХЕ, але вимушено. Оновлений журнал "Сучасність" не подобається, там нема розуміння азів з боку головного редактора. Газета "Критика" пішла в суспільно-політичному напрямку. Взагалі, літературна критика живиться з двох джерел: наука і преса, а в нас нема газетних рецензій. Нема книжкового ринку, тому не платять 200 доларів за рецензію, як на Заході. Тобто країна бідна, культурні осередки розріджені.

- Україномовний світ маргінальний. Він бідніший, менш освічений, це "чорна більшість". "Білі" не цікавляться негритянською културою. Але населення велике, поступово з'являється буржуазія, вони і будують націю. Оптимізм є, але це багато часу займає.

- Чи цікавитесь психологічними підходами (Фромм)?
- Це хитка матерія, скоріше для літератури.

- Порівняйте наших і західних студентів.
- Студенти є різні, але вже на рівні магістерки їхні кращі, аспіранти - ще більший розрив. Є купа причин цього, хоч би традиції: там не прийнято списувати, бо нечесно.

Майдан.