Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.
Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Для мене УПА - це святе. Поет М. Фішбейн

У відповідь на закиди кремлівських хлопців з «центру Візенталя» наводжу інтерв'ю українського поета Мойсея Фішбейна, яке він дав у жовтні 2008 р. українській службі ВВС.

Бі-Бі-Сі розмовляла з українським поетом Мойсеєм Фішбейном.

Свого часу в інтерв"ю він сказав, що якби жив у той час і був молодою людиною, то пішов би в УПА, але чому?

Мойсей Фішбейн: Якби я жив у той час і був навіть не молодою людиною, я б усе одно пішов до Української повстанської армії. УПА була єдиною армією, яка воювала за незалежність України. До якої армії ще я, український поет, міг піти!

Бі-Бі-Сі: Навіщо взагалі УПА воювала, адже шанси тоді на створення української незалежної держави були майже нульові?

Мойсей Фішбейн: В такому разі я вас запитаю: навіщо була Українська Гельсінкська група? Навіщо були українські політв’язні, які знали, що їх все одно, і Василь Стус знав, і Іван Світличний знав, і інші знали, що їх позаарештовують і вони сидітимуть в буцегарні. Воювали ті, а ці – боролися за незалежну Україну.

Бі-Бі-Сі: Ви знаєте, що УПА інкримінують дуже серйозні речі – етнічне насильство, антипольські, антиєврейські дії. Чи це вас турбує?

Мойсей Фішбейн: Я вам скажу: те, що ви щойно сказали про антиєврейські акції УПА – то є провокації, які запускаються з Москви. Це провокації. Це брехня, буцімто УПА винищувала євреїв. Скажіть мені, як УПА могла винищувати євреїв, коли євреї були в УПА, служили в УПА? І я був знайомий з євреями, які служили в УПА. Наприклад, я був знайомий з доктором Абрагамом Штерцером, він по війні жив в Ізраїлі. Був Самуель Нойман, його псевдо було Максимович, був Шай Варма (псевдо Скрипаль), був Роман Винницький, його псевдо було Сам. Була видатна постать в УПА, жінка, яку звали Стелла Кренцбах, вона написала спогади потім. Вона народилася в Болехові на Львівщині, вона була донька рабина, сіоністка, і вона товаришувала там, у Болехові, з донькою греко-католицького священика, яку звали Оля. 1939 року Стелла Кренцбах закінчила філософський факультет Львівського університету. Від 1943 року вона була в УПА медсестрою і розвідницею. Навесні 1945 року її схопили енкаведисти на зустрічі зі зв’язковим у Рожнятові. Потім там була тюрма, катування і смертний вирок, і її визволили вояки УПА, Стеллу Кренцбах, єврейку. Влітку 1945 року вона перейшла з українськими повстанцями в Карпати і 1 жовтня 1946 року пробилася до англійської окупаційної зони в Австрії. І відтак дісталася Ізраїлю. Знаєте, де вона працювала в Ізраїлі? В міністерстві закордонних справ. У своїх спогадах Стелла Кренцбах написала: “Тим, що я сьогодні живу і усі сили моїх 38 років віддаю вільному Ізраїлю, я завдячую, мабуть, тільки Богові і Українській повстанській армії. Членом героїчної УПА я стала 7 листопада 1943 року. У нашій групі я нарахувала 12 євреїв, з них 8 лікарів”. Так от, я сподіваюся, що Українська держава назве їх усіх поіменно. Їх, що не бувши етнічними українцями, воювали за незалежність України, Українська держава назве своїми героями.

Бі-Бі-Сі: Таке враження, що це дуже складно виходить в Української держави. Поляки шанують свою Армію Крайову, яка воювала з нацистами, чому, на вашу думку, Україні так важко дається оцей історичний консенсус щодо ролі УПА. Можливо, тому, що такі епізоди, які ви зараз навели, невідомі?

Мойсей Фішбейн: Насамперед тому, що більша частина Польщі не була ніколи у складі Радянського Союзу. По-друге, Польща набагато далі від Росії, ніж Україна. Дезінформація іде сюди з Москви, люди є дезінформовані, а у нас, на жаль, наша інформаційна політика кульгає. Отак воно і є. А люди не винні, що вони не знають, що таке УПА. Я вам перелічив євреїв, але ж я маю одного з найближчих друзів, який 3 роки був вояком УПА, відомий професор, і не тільки в Канаді, де він мешкає, і не тільки у США і Україні, а навіть в Китаї. Це професор Петро Потічний, 3 роки був молоденьким вояком УПА. Для мене особисто УПА – це святе, і, як на мене, для кожного, незалежно від його етнічного походження, хто має в душі бодай щось українське, УПА – це святе.

Нові видання в Інтернет-просторі

  • 01.02.10, 10:14
Український письменник Роман Скиба започаткував нове Інтернет-видання - Богемний вісник "Культреванш"

http://www.kultrevansh.com/

Діяти стратегічно: обрати слабшого!

Минув перший тур виборів Президента. Слід визнати той факт, що патріотичні сили його програли. У другий тур виходять обидва проросійських кандидати. То що тепер робити тим, хто голосував за українську Україну?

Я тривалий час думав над цим питанням. Нагадую, що 7 лютого в бюлетені буде три позиції: Юлія Тимошенко, Віктор Янукович і "Не підтримую жодного". Розглянемо детальніше кожний варіант.

Почну з останнього, званого у народі "Проти всіх" (Не плутати з Василем Противсіх). Доволі передбачувано за третьою графою з*явилася своя група підтримки. Я б навіть сказав штаб. "Проти всіх" провів вдалі переговори з Віктором Ющенком та Арсенієм Яценюком, заручившись їх публічною підтримкою. Яценюк навіть скористався своїм правом законодавчої ініціативи, аби дати голосам "Не підтримую жодного..." хоча б теоретичні шанси на перемогу. Однак, навіть з гіпотетично ухваленим законопроектом Арсенія такий привабливий "Проти всіх" пролітає "як фанєра над Парижем". У першому турі він набрав 2,2 % голосів, а це навіть менше за прохідний бар*єр. Романтики противсішного "ФЕ" Юлє і Вітє стверджують: чим більше буде підтримка "Не підтримую жодного...", тим невпевненіше почуватиме себе новий Президент. Однак і такий аргумент не здатний уберегти невидимого кандидата від згаданого "прольоту". Справа в тому, що більшість його потенційного електорату просто не прийде на дільницю. Ще частина тих, хто таки прийшов, залюбки понаписує матюків у бюлетень. Отже виявляється, що реально поставлять галочку напроти графи "Не підтримую жодного" десь 5% виборців (а то і менше). Очевидно, що ефекту від цієї ініціативи буде як з козла молока. Хіба сусіда присоромити, що він за "бандитів" голосував, а ви - ні.

Віктор Янукович

Віктор Фьодорович Янукович. Повернення муфричей, кабачників та херманів в урядові коридори наврядчи когось порадує, окрім любителів гумору. Але то буде "сміх крізь сльози". Зрозуміло, що Янукович не дасть розвитку українській гуманітарці, бо це суперечить інтересам Росії, агентом якої Вітьок іноді підробляє. Ну і звісно "тричі несудимий", "оратор", "поліглот", одним словом - ганьба на весь світ у дусі п'яного Єльцина. Майбутнє президентство можна буде охарактеризувати так: "Ви все ще не любите донецьких? Тоді ми йдемо до Вас!". Не будуймо ілюзій, їхній клан дістанеться кожного району.

Юлія Владіміровна Тимошенко. Вже саме по-батькові вказує на її глибинний зв'язок з російським колегою. Владімір Владіміровіч так зачарувався сліпучою красою ЮВТ, що аж пробачив їй участь у "Помаранчевому шабаші". Тепер "ОНИ ДОГОВОРИЛИСЬ!":

Тимошенко і Путін

КАмАнда, яку Юля веде до перемоги - доволі строката. Найодіозніші: Васадзе, Фельдман, Жеваго, Портнов, Кравчук, Медведчук, Веревський. Для роботи з правим електоратом БЮТ має цілий арсенал "патріотів": Томенко, Яворівський, Лук'яненко, Шкіль + кооптовані бійці з ПРП, "Народної самооборони", ХДС, НРУ.

Про саму Тимошенко слід зазначити, що це людина, яка дуже-дуже-дуже хоче стати Президентом, на відміну від Януковича, якого постійно підпихають. Принаймі так здається зі сторони. Можна сміливо припустити, що політика Президента у спідниці буде теж проросійською і теж захищатиме інтереси великого капіталу неукраїнського походження. Тому в цьому сенсі відмінностей між Ю і Я майже не намічається. Головна суть, яка допоможе вірно проголосувати, викладена мною нижче.

Мабуть ви помітили, що рейтинг Тимошенко сформований як альтернатива Януковичу. ЇЇ риторика, реклама, дії побудовані на протиставленні себе "донецькому дядьку". Це перший важливий нюанс. Другий полягає у тому, що економіка під керівництвом Юлії розрахована до лютого місяця, а далі - апокаліпсис. Ну і по-третє, основний електорат Леді Ю - Центральна і Західна Україна, тобто люди з проукраїнським та умовно проукраїнським світоглядом.

Тепер уявімо, що ВОНА стає Президентом. За такого розкладу Партія регіонів більше не буде монолітною силою, так як ніхто більше не бажатиме витрачати мільони доларів на пусте знаходження в опозиції. Регіонали витрачають гроші, щоб здобути владу. А при владі потім можна буде повернути все потрачене "з вершком". Отже на Партію регіонів чекає розкол. Частина людей перейде в БЮТ, частина - до Тігіпка, частина залишиться з Януковичем, а ще частина виокремиться в нову проросійську політичну силу. Всі вони попроходять у місцеві ради, дехто і в парламент, але однозначно вже не зростуться. Це перший позитивний момент у гіпотетичному президентстві ЮВТ: найпотужніша 5 колона Москви за останні 5 років піде на смітник історії.

Давайте розглянемо, що ж станеться з проросійською силою №2, яку уособлюватиме пані Президент. По-перше, її вічний антипод Зек - більше не є загрозою. По-друге, економічна ситуація стає жахливою. По-третє, Юля попадає "поміж двох вогнів": з однієї сторони - зобов*язання перед Путіним по впровадженню російської політики в Україні, з іншої - проукраїнська налаштованість її базового електорату. Також зважуючи на авантюрно-аферистичні властовості Юлії Володимирівни, можна стверджувати, що владу у своїх руках вона не втримає. Президентські повноваження уже не такі, які були при Кучмі, а отже на Юлю чекає програш на парламенських і місцевих виборах, відтік великого бізнесу з партії, і як наслідок - шлях на смітник історії до свого антипода.

Отже мій висновок такий: стратегічно правильним буде, якщо Президентом України стане Юлія Тимошенко. За певний період ми такі позбудемось "двох зол" на відміну від варіанту з перемогою Януковича, який навіть позбавлення "одного зла" не гарантує.

Маю надію, що моя стаття розкриє комусь чакри і допоможе зробити правильний вибір.

Stanislove, спеціально для upu.org.ua

Відозва до українців до ІІ туру президентських виборів


„Мудрого – не здурити.
Чесного – не купити.
Мужнього – не зламати”.
(Роман ШУХЕВИЧ – Герой України, посмертно)

Шановні виборці!

Свобода вимагає сильного, відповідального і зрілого сумління!
Закликаємо всіх, хто 17 січня 2010р. у 1-му турі виборів президента України не голосував за „Тимошенко – Януковича” (підтримував інших кандидатів), а також тих, хто не брав участі у голосуванні взагалі, прийти 7 лютого 2010р. на виборчі дільниці і проголосувати за третю графу у виборчому бюлетені –„ Не підтримую жодного кандидата”.

Не біймося вибирати вузьку, тернисту дорогу правди.

За дорученням ГПО «Галицький вибір» відозву підписали:

Голова політради ГПО «Галицький Вибір», Герой України           Юрій ШУХЕВИЧ
Політв’язень, член Національної спілки письменників України    Іван ГУБКА
Професор Львівського Національного університету
імені І.Франка, член Національної спілки письменників України  Любомир СЕНИК

Колишній головний інженер
Львівського автобусного заводу, голова ЛОО УП «Єдність»      Роман ПАК
Колишній помічник народного депутата України
Юлії Тимошенко ( за період з 2002р. до 2005р.)                         Надія ФІЛЯК

Член проводу ЛОО спілки офіцерів України                               Михайло КУРМАН
Перший заступник голови
ВГО „Товариство відродження української нації”                        Мирослав ФІЦУЛЯК

Голова ЛОО ВГО
„Товариство відродження української нації”                               Маркіян ГУДЗ
Професор Академії адвокатури України                                     Зореслава РОМОВСЬКА

Круто відзначили Крути

  • 29.01.10, 16:39
УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 75/2010
Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті

Ураховуючи результати проведених наукових досліджень, визнаючи на державному рівні видатну роль учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, з метою їх вшанування, відновлення історичної справедливості та правдивої історії українського визвольного руху XX століття постановляю:

1. Визнати учасниками боротьби за незалежність України у XX столітті осіб, які брали участь у політичній, партизанській, підпільній, збройній боротьбі за незалежність України, в тому числі у складі формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західно-Української Народної Республіки, Української Держави (Гетьманату), Української військової організації, Організації народної оборони «Карпатська Січ», Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради та інших військових формувань, партій, організацій та рухів, що ставили за мету здобуття Україною державної незалежності.

2. Кабінету Міністрів України розробити разом зі Службою безпеки України та за участю Національної академії наук України і внести в установленому порядку на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України у XX столітті».

3. Міністерству освіти і науки України, Українському інституту національної пам'яті розробити за участю Національної академії наук України для навчальних закладів методичні, просвітницькі та інші матеріали, присвячені боротьбі за незалежність України у XX столітті.

4. Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям уживати в установленому порядку заходів щодо гідного вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті, в тому числі з активізації патріотичного виховання молоді та просвітницької роботи, найменування у населених пунктах вулиць, площ, бульварів, парків та скверів, навчальних закладів та закладів культури на честь визначних учасників боротьби за незалежність України у XX столітті та подій, пов'язаних з українським визвольним рухом XX століття.

5. Запропонувати органам місцевого самоврядування здійснювати заходи щодо вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX столітті.

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

28 січня 2010 року

77%, 24 голоси

19%, 6 голосів

3%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

ОУН щодо другого туру виборів Президента України



На Ваш розгляд пропоную заключну частину Становища ОУН щодо другого туру виборів Президента України:


Ми не можемо підтримати Юлію Тимошенко чи Віктора Януковича тому, що:


1. Обидва ці кандидати не вважають найважливішим для себе побудову української України.
2. Говорячи про зміну системи влади, жоден з кандидатів не має за мету встановлення прозорих і зрозумілих правил формування влади в Україні, а піклується лише про власну владу та владні посади для свого оточення.
3. Ми не бачимо, що хтось з цих кандидатів висловлює бажання залучати до розбудови держави національно-свідомих професіоналів.
4. Жоден з них не ставить за мету забезпечити безперешкодне функціонування єдиної державної української мови . Більше того, В.Янукович висуває гасло "Дві мови - одна країна"
5. Ведучи мову про професіоналізацію армії обидва кандидати роблять нереальні обіцянки зробити армію контрактною вже з наступного року, хоча експерти оцінюють тривалість переходу у 8-10 років. Ми пам'ятаємо, що при Прем'єр-міністрі Ю.Тимошенко рівень фінансування Збройних Сил України був рекордно низьким за всю історію за усю історію Незалежної України.
6. Жоден з кандидатів не вважає за потрібне відновлення справжньої історії України, визнання учасників національно-визвольних змагань.
7. Жоден з кандидатів не забезпечить входження до єдино можливої системи колективної безпеки - Північно-Атлантичного Договору.
8. Обидва кандидати, попри позірну проєвропейську риторику не збираються вести кожноденну роботу з наближення України до членства у Євросоюзі.
9. Кандидат В.Янукович виступає за скасування вступу до вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, тим самим повертаючи корупцію у систему вищої освіти.

Віднині ОУН-УПА учасники боротьби за незалежність! Офіційно!


Насамкінець наш Президет тільки тішить!
Президент Віктор Ющенко визнав воїнів Організації українських націоналістів й Української повстанської армії учасниками боротьби за незалежність України.

Про це він сказав під час заходів із вшанування пам'яті героїв Крут у Чернігівській області.

"Я підписав указ про ушановування учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті", - сказав Ющенко.

Президент зазначив, що відповідно до цього указу учасниками боротьби за незалежність України зізнаються члени формувань Української Центральної Ради, Української Народної Республіки, Західноукраїнської Народної Республіки, Української держави Гетьманату, Української військової організації, Організації народної оборони "Карпатська Січ", Організації українських націоналістів, Української повстанської армії, Української головної визвольної ради й інших військових формувань, які боролися за незалежність України.

Він повідомив, що доручив Кабінету Міністрів розробити й подати у Верховну Раду законопроект, який би визначив статус учасників визвольної боротьби.

Запрошую до нашого товариства!!!

  • 29.01.10, 09:31

Вітаю усіх!!!

 

Хочу повідомити Народ, що я створила співтовариство «Кіно , вино і доміно»

Товариство покликане об’єднати усіх кіноманів i.ua

 

Щиро запрошую усіх охочих до нашого товариства.

 

http://blog.i.ua/community/2146/

 

 

Welcome, друзі!!!

 

Модератори Тираъ і я

Музей покинутих секретів

  • 28.01.10, 23:30
Забужко написала нову книжку..[ Читать дальше ]