Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Сьогодні свято Благовіщення і надії на спасіння для всіх нас

Сьогодні 7-го квітня відзначаємо 
День Благовіщення, тобто зачаття Дівою Марією сина Ісуса, що в перекладі з давньогеберійської мови означає "Божий рятівник" - що по своїй суті і є моментом зародження Християнства, а все інше - то інше.


Благовіщення Пресвятої Богородиці



З Днем Благовіщення у слов'ян пов'язана безліч прикмет, заборон і традицій. Чого не можна робити на Благовіщення 7 квітня / pravmir У квітні православні відзначають одне з найважливіших християнських свят – Благовіщення Пресвятої Богородиці. В цей день віруючі славлять сповіщення Діві Марії благої вісті про зачаття і про народження нею спасителя – Ісуса Христа. З Днем Благовіщення у слов'ян пов'язано безліч прикмет, заборон і традицій. Читайте також Благовіщення Пресвятої Богородиці: красиві вітальні листівки та побажання у віршах і прозі Благовіщення – історія свята Згідно священного писання, Діва Марія була вихована в єрусалимському храмі, куди її за волі Бога у трирічному віці віддали батьки - святий Іоаким та свята Анна. У 14 років Марії належало вийти заміж, і первосвященик храму, який знав про її обітницю зберегти цноту, в особливому порядку обрав їй чоловіка-хранителя. Ним став Йосип, тесляр з Назарету. У Домі Йосипа Марії явився Архангел Гавриїл, який повідомив їй благу звістку. Вона виносить і народить сина божого і спасителя – Ісуса Христа. Юна дівчина прийняла божу волю покірно. Для віруючих Благовіщення символізує втілення Бога у світі смертних. Відомо, що празник Благовіщення виник у християн приблизно в IV столітті, а вже до початку VIII століття став для християн східного обряду одним з найважливіших. Приблизно в той же час його почали відзначати і в західній церкві. Благовіщення – прикмети У наших предків вважалося, що на Благовіщення в будинку обов'язково має бути чисто. Це приверне в будинок благо та щастя. При цьому, робити прибирання безпосередньо напередодні Благовіщення було небажано. Господині прибиралися раніше, 4-5 квітня. День напередодні Благовіщення вважався небажаним для роботи, праці і весняно-польових робіт. Замість цього рекомендувалося провести його в молитвах. Щоб очистити будинок від недобрих сил, у хатах палили свічки.


Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/lite/holidays/10945832-blagovishchennya-7-kvitnya-2020-zaboroni-prikmeti-ta-istoriya-svyata.html

Упокоївся митрополит-емерит Стефан Сулик

Упокоївся митрополит-емерит Стефан Сулик 6 квітня 2020

Офіційна сторінка Філадельфійської архиєпархії повідомляє, що сьогодні на 96-ому році життя відійшов до Господа по вічну нагороду владика-емерит Стефан Сулик.

Упокоївся митрополит-емерит Стефан Сулик

Владика Стефан Сулик здійснював служіння архиєпископа і митрополита Української Католицької Церкви у м. Філадельфія протягом 1980–2000 років.

До сьогодні владика був найстаршим єпископом Української Греко-Католицької Церкви.

Як ми повідомляли раніше, «кілька годин тому, 95-ти літнього владику Стефана Сулика ушпиталили. У нього всі ознаки COVID-19 i всі аналізи якнайсерйозніші. Лікарі надають так званий „comfort care“». Про це повідомив митрополит Філадельфійський Борис Ґудзяк на сторінці у Facebook.

Деталі щодо похоронних богослужінь владики Степана Сулика будуть повідомлені згодом.

Зазначимо, дитинство владики Стефана Сулика пройшло на Львівщині. Він закінчив школу в Самборі у 1944 pоці. Згодом родина емігрувала до Німеччини, а потім до США.

У 1980 році Папа Римський Іван Павло II призначив священника Стефана Сулика архиєпископом і митрополитом Філадельфійським. Єпископську хіротонію здійснював Патріарх Йосиф Сліпий. Митрополит Сулик належав до Конференції єпископів США, був головою Міжобрядової комісії цієї Конференції. 29 листопада 2000 року Папа Іван Павло II прийняв зречення Стефана Сулика з уряду митрополита Філадельфійського у зв’язку з досягненням ним 75 років.

9 травня 2019 року владику-емерита Стефана Сулика у його домі відвідав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, зазначивши: «Я дуже хотів провідати владику Стефана, адже наші архиєреї-емерити є справжнім скарбом нашої Церкви».

Пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ

Справедливості не буде

У ДБР знайшли крайнього для 
скасування амністії майданівців
Тепер змінити вектор розслідування на антимайданівський намагатимуться під прикриттям "вимоги ООН".

У ДБР руки сверблять почати саджати майданівців© Василь Артюшенко, DT.UA

Державне бюро розслідувань, яке за часів керівництва Ірини Венедіктової активно намагалося домогтися скасування "закону про недоторканість" учасників Революції Гідності, не відмовилося від власних намірів, і тепер протягує бажане  під приводом вимоги Моніторингової місії ООН з прав людини.

"Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) надала у звіті свої рекомендації щодо розслідування вбивств під час акцій протестів на Майдані. У ньому Моніторингова місія наголошує, що у розслідуванні 98 вбивств відсутній прогрес у провадженнях про вбивства 43 осіб", - повідомляє пре служба ДБР.

Серед головних перешкод для ефективного розслідування злочинів, вчинених упродовж листопада 2013 – березня 2014 року, фахівці Місії виділяють: недоукомплектованість судів слідчими суддями; недостатнє фінансування установ судових експертиз; закон про амністію майданівців, який не допускає проведення розслідування вбивств правоохоронців.

Водночас Моніторингова місія рекомендує Україні:

- забезпечити незалежне та неупереджене розслідування всіх без виключення вбивств, скоєних під час протестів на Майдані Незалежності у Києві;

- змінити процедуру заочного провадження, дозволивши переглядати вирок суду після затримання обвинуваченого;

- скасувати "закон про недоторканність";

- забезпечити явку в суд підозрюваних та обвинувачених, звільнених з-під варти.

Виконуючий обов'язки директора ДБР Олександр Соколов наголосив на необхідності врахування слідчими підрозділами Бюро рекомендацій Моніторингової місії ООН у своїй роботі.

Нагадаємо, восени 2019 року Генеральна прокуратура України (нині Офіс генерального прокурора – ред.) втратила функції досудового розслідування, справи Майдану передали до спеціально створеного управління у Державному бюро розслідувань.

У лютому 2020 року генеральний прокурор, а тоді в.о. директорки ДБР Ірина Венедіктова заявила, що для справедливого розслідування справ Майдану необхідно скасувати закон про недопущення кримінального переслідування його учасників. Відповідний закон ухвалили 21 лютого 2014 року – наступного дня після масових розстрілів на вулиці Інститутській.

Пропозицію Венедіктової розкритикував її попередник у кріслі генпрокурора Руслан Рябошапка. Він назвав ідею "юридичним абсурдом" і запропонував внести зміни до чинного закону, які дозволили б проводити розслідування незалежно від того, кого підозрюють у злочині. "Ця норма, зокрема, стосується неможливості збирати докази, зберігати інформацію. І цю норму необхідно поправити", - пояснив він.

Докладніше про розслідування читайте в статті Євгенії Закревської "Суд у справі Майдану" для ZN.UA.

Сьогодні Галині Гордасевич виповнилося б 85-ть



Сьогодні Галині Гордасевич виповнилося б 85-ть років, проте її вже немає з нами 19-ть років. І, на жаль, з кожним роком пам'ять про письменницю стає все меншою і меншою, бо такі часи настали. 
І це все, що я можу сказати сьогодні. 
Запрошую до сайту з творами Галини Гордасевич http://fondhg.io.ua/

* * *
І все вернеться на круги своя,
І вийде правда, і промовить слово.
Дороги, що ходила ними я,
Постеляться мені під ноги знову.

І я знайду ті молоді сліди,
Почую пісню, що тоді звучала.
З тих чорних днів неволі і біди
Поезії витоки і начала.

Вона пробилась і зійшла до нас,
Як сонце весняне у далі синій.
Сильніше всього в цьому світі – час.
Та перед правдою – і він безсилий!

Сто раз убита, оживе вона,
І гляне в душу, і промовить слово.
Прокляті і забуті імена
Повернуться й засвітяться нам знову.

© Галина Гордасевич
https://fondhg.io.ua/story

Хотілося, а нема! Сто віків самотності преЗЕдента

Через коронавірус до України скасовано візити чотирьох президентів
Через коронавірус до України скасовано візити чотирьох президентів

КИЇВ. 20 березня. УНН. У зв’язку зі стрімким поширенням пандемії коронавірусу у світі, візит до України скасували президент МКЧХ, а також глави Литви, Грузії та Швеції. Про це у відповідь на запит УНН повідомили в Офісі Президента України.

“За інформацією, наданою Директоратом з питань зовнішньої політики Офісу Президента України, у зв’язку зі стрімким поширенням пандемії коронавірусу COVID-19 у світі, було скасовано(станом на 18 березня 2020 року) такі візити іноземних високопосадовців в Україну:

— Високого представника ЄС із закордонних справ та безпекової політики Ж.Борреля (15-17 березня);

— Президента Міжнародного комітету Червоного Хреста П.Маурера(16-20 березня 2020 року);

— Президента Литовської Републіки Г.Науседи (19-20 березня 2020 року);

— Президента Грузії С.Зурабішвілі (20-21 березня 2020 року);

— Президента Швейцарської Конфедерації С.Зоммаруги (24-26 березня 2020 року)”, — повідомили в ОПУ.

При цьому в Офісі підкреслили, що з іноземними партнерами підтримується постійний контакт з метою опрацювання поточних завдань, а також у контексті узгодження можливих нових дат проведення згаданих візитів, після нормалізації ситуації навколо коронавірусу.

Крім того, в ОПУ зазначили, що “Україна продовжує активну роботу у Нормандському форматі, зокрема, 11 березня 2020 року в Мінську відбулось чергове засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі”, участь у якій взяв Керівник Офісу Андрій Єрмак.

Нагадаємо, за підсумками засідання ТКГ 11 березня, Офіс Президента повідомив про досягнення домовленностей про створення Консультативної ради.

Джерело: УНН

У Ави є плани значно далі за МВСУ

Отримати транш від МВФ і дати безробітним по 100 доларів. 
Аваков озвучив антикризовий план
Арсен Аваков запропонував ряд ініціатив. Фото: прес-служба Кабміну

Глава МВС Арсен Аваков виступив за впровадження в Україні виплат в розмірі 2,5-3 тисяч гривень за вимушеної безробіттю, яку спровокував насувається на Україну економічний колапс, пов'язаний із закриттям величезної кількості підприємств через тотального карантину, одним з ідеологів якого є сам Аваков . 

Про це міністр написав у своєму пості в ніч на 23 березня.

"Будемо чесними - більшість людей в Україні живуть, не маючи істотних фінансових накопичень - багато сімей живуть, що називається від зарплати до зарплати. А у нас коронавірус і карантин. Багато підприємств зупиняються, карантинні заходи змушують закриватися примусово багато маленьких компаній і бізнесів", - пише глава МВС.

На його думку, пройде місяць і у людей може банально не вистачати коштів, щоб підтримати себе, сім'ю - купити їжу і ліки: "Для багатьох це проблема і страх №1 зараз. Це - на жаль факт, який не можна не враховувати".

Він стверджує, що разом з прем'єром і президентом ця проблема обговорюється і впевнений в знаходженні рішення.

"Ні, не так, як при комунізмі - кожному за потребами, ми на жаль занадто бідні як країна для цього - але без коштів для існування не повинен залишитися в цей кризовий час жодна людина! Вам вже відомо про президентське пропозиції доплат 1000 грн пенсіонерам . Але розробляються і інші заходи ", - пише міністр.

Крім того, він озвучив ряд своїх ініціатив. Наводимо текст міністра повністю:

Міра №1

Повинні бути введені спеціальні виплати з державного бюджету - як кризовий забезпечення по вимушеної безробіття. Для тих, хто в період карантину залишився без засобів існування повинен бути розроблений механізм доступною, простою допомоги - без черг в соцзабезах і бюрократії.

Скільки? Не знаю, не впевнений - потрібен прорахувати з можливостей бюджету і продумати весь ланцюжок наслідків. Але, беручи до уваги пільги на комуналку під час карантину та інші заходи - про які скажу далі - вважаю державна допомога на продукти і ліки - як посібник по вимушеної безробіттю, на час карантину, повинна скласти близько 2500-3000 грн в місяць.

міра №2

На час карантину передбачити пільги по ряду комунальних платежів до 50-75%.

міра №3

На державному рівні, на час карантину, зупинити нарахування процентних ставок за категоріями кредитів для приватних осіб - домовившись з банками-кредиторами в рамках механізму можливого компенсаторного регулювання фіскального навантаження.

Зупинити виконавчі провадження щодо вилучення боргів і майна у приватних осіб на час дії карантину.

міра №4

На державних підприємствах і держслужбі, підприємствах бюджетного фінансування заборонити звільнення працівників або відправку їх в неоплачувані відпустки. Компенсації втрат і витрат на цих підприємствах відрегулювати в міжбюджетних та господарських відносинах- не перекладаючи це на людей.

Звернутися до підприємств інших форм власності - по можливості (ясно, що маленькі не зможуть) - дотримуватися подібних дій.

**************

Ні, я не комуніст, чи не фантазер - і реально розумію, що у держави і зараз бюджет тріщить по швах - грошей немає, а на тлі кризи, що насувається світової економічної кризи і зовсім труднощі катастрофічні ... Доведеться на пару місяців піти на екстраординарні кроки. Макро-фінансові та економічні.

Які? Моя позиція:

1. Негайно Верховною Радою - переглянути Державний бюджет: створити спеціальний стабілізаційний фонд з якого профінансувати антикризові заходи.

2. Збільшити дефіцит держбюджету - істотно, треба вважати, але, як мені здається, мільярдів на 200 як мінімум. Не соромлячись! - такий виклик часу. Мені шкода, але доведеться.

3. Провести секвестр бюджету - скоротивши витрати на некритичні по теперішній час вкладення та інвестиції. Чи не допускаючи шкоди по лінії оборони і безпеки. Мені шкода, але доведеться.

4. Обов'язково укласти угоду з МВФ, заручившись підтримкою в антикризових заходах і, отримавши фінансування за програмами допомоги, в тому числі за програмою підтримки в зв'язку з пандемією коронавируса.

5. Негайно, і в найкоротші терміни, провести реструктуризацію зовнішніх боргів України, істотно скоротивши навантаження з виплат відсотків і основного боргу в найближчі роки.

6. Жорстко припиняти спекуляції на валютному ринку і висновок антикризової гривневої маси на валютний ринок, застосовуючи законодавчі і зв'язуючі механізми.

6. Ні в якому разі не згортати великі інвестиційні проекти по країні - відразу після закінчення карантину - ті проекти, які дають мультиплікатор для всієї економіки - дороги, іпотека, металургія, енергетика, машинобудування ..

7. Прийняти спеціальну програму доступних кредитних ресурсів для бізнесу - від малого до великого - за низькими ставками 5-7% річних через рефінансування комерційних банків з боку Національного банку України.

8. Передбачити спеціальні заходи по встановленню паритету в зовнішньоторговельному балансі, стимулюючи імпортозаміщення ", - написав Аваков.

ПреЗедент У_країни отож каже

Щойно кабінет міністрів зробив нам підарунок - карантин подовжено на місяць, а там - дасть ся чути. Це було доволі очікувано, тому що Україна виявилася звично не готовою до боротьби з коронавірусом. Вже в лютому всім думаючим було зрозуміло, що рано чи пізно коронована нечисть докотиться і до нас. Наші позеленілі бобіки, вважаючи себе чахликами невмирущими, в той самий час направо і наліво активно та досить успішно торгували медичними масками та дезінфекційними засобами в тих країнах, де корнавірус і справді вважали загрозою...
Сьогодні наш недорогий кабінет міністрів цю проблеми вирішив по своєму. На боротьбу з коронавірусом буде направлено гроші, котрі планувалося віддати на культуру (закупівля книг для бібліотек, підтримка українського кіно, фінансова підтримка книжкових фестивалів і так далі).
Тим часом преЗедент країни взявся до активного виконання наобіцяного рік тому. Казав, що весна прийде - саджати будемо? От ми з вами всі тепер по хатах і сидимо. Казав, що поверне додому усіх заробітчан? Повернув. Навіть з Росії. Пацан сказав - пацан сдєлал. Тепер на часі зарплати вчителям по 4 тисячі доларів. Після пандемії, яка от-от пронесеться ненькою і за статисткою, як обіцяв пан Ємець, вимруть всі пенсіонери, в бюджеті вивільниться значна частина коштів... Пригадуєте, лікарям він нічого не обіцяв. Що я собі думаю? Я б не тільки остерігалася його поїздок в інші держави, які супроводжуються армагедонами, я би вже починала боятися його обіцянок.
Як він буде закінчувати війну на Донбасі вже приблизно зрозуміло - це повна капітуляція. Тому що обіцяне ним - здійснюється, але в такій спотвореній формі, що пора, мабуть, підключати до боротьби з 42 річним паном 33 нещастя екзорцисіів, мольфарів, характерників, відьом та чорнокнижників... Або зашити пану рот чи відрізати язика, щоб мовчав...
Приказка "бійтесь своїх бажань" раптом заграла новим барвами...
Що він там ще наобіцяв? Пригадуєте? І в якій формі тепер то все почне здійснюватися? Моторошно... Куди там Кінгу до нашої місцевої дійсності.
Р.S. Фото гарно демонструє нашу викривлену реальність. Ну шо, наголосували?

Світлина від Дари Корній.

Чи будуть жнива в Україні? Розумнії жнива Шевченка?


Тарас Шевченко

Не нарікаю я на бога, 
Не нарікаю ні на кого. 
Я сам себе, дурний, дурю, 
Та ще й, співаючи, орю 
Свій переліг — убогу ниву! 
Та сію слово. Добрі жнива 
Колись-то будуть. І дурю! 
Себе таки, себе самого, 
А більше, бачиться, нікого? 
 
Орися ж ти, моя ниво, 
Долом та горою! 
Та засійся, чорна ниво, 
Волею ясною! 
Орися ж ти, розвернися, 
Полем розстелися! 
Та посійся добрим житом, 
Долею полийся! 
Розвернися ж на всі боки, 
Ниво-десятино! 
Та посійся не словами, 
А розумом, ниво! 
Вийдуть люде жито жати... 
Веселії жнива!.. 
Розвернися ж, розстелися ж, 
Убогая ниво!!! 
 
Чи не дурю себе я знову 
Своїм химерним добрим словом? 
Дурю! Бо лучче одурить 
Себе-таки, себе самого, 
Ніж з ворогом по правді жить 
І всує нарікать на бога! 
 
5 октября [1860, 
С.-Петербург]

Що потрібно знати про весняне рівнодення

З зими в літо. Що потрібно знати про весняне рівнодення
20 БЕРЕЗНЯ, 02:00  

Весна

У 2020 році День весняного рівнодення випадає на 20 березня. Це означає, що тривалість дня і ночі буде однаковою і складе 12 годин.

У цьому році свято випадає на п’ятницю. Весняне рівнодення вважається умовною межею між зимою і літом. Коли Сонце переходить з північної півкулі в південну, настає осіннє рівнодення — 2223 вересня.

Що таке рівнодення?

Рівнодення — астрономічна подія, якf відбувається двічі на рік, один раз навесні і один раз восени. Під час рівнодення нахил Землі (щодо Сонця) складає 0° і через це тривалість дня і ночі майже рівна.

День весняного рівнодення: як святкують в різних країнах світу

У багатьох країнах 2023 березня святкується Новий рік, що тісно пов’язаний з настанням весни. У країнах Близького Сходу, Середньої Азії, в Азербайджані, Ірані, деяких регіонах Туреччини відзначають свято Новруз, який раніше відкривав рік, і означає в буквальному перекладі «Новий день». В Японії - це свято Хіга, пов’язане з шануванням природи і предків.

День весняного рівнодення: традиції та ритуали

День весняного рівнодення — ритуальний день для багатьох народів і релігій світу, який відомий з глибокої давнини. У кельтів день весняного сонцестояння називався Остара. Kevtjuhla — у фінів.

Інше свято — Весняний сонцеворот або Вербоносиця — відзначають 21 березня. Цей день вважався початком весни, коли природа пробуджується від зимового сну.

весняне сонцестояння / Фото: [email protected] / depositphotos.com

Є багато ритуалів і традицій, що оточують прихід весни. Зазвичай, в цей час ворожать. У язичницькій культурі зустрічають весну, урочисто спалюючи опудало зими. У слов’ян цей час називалося Комоєдицею (зараз Масляна). Під час свята проводжали Морену — богиню Зими і Смерті, частували господаря Лісу — Ведмедя, вшановували бога Ярила — Сонце і богиню Весни Лелю.

Господарю Лісу жінки пекли млинці, які розкладали на пеньках. Після цього починався святковий бенкет. Давні слов’яни називали ведмедя Ком (звідси правило — «перший млинець комам», ведмедям).

У свято весняного рівнодення також випікали фігурки пташок з тіста (Інша назва — жайворонки або тетерки). Їх наші давні предки підкидали вгору, а потім ловили. Вважалося, що такими діями можливо залучити в своє життя здоров’я, щастя, процвітання.

випічка Жайворонок / Фото: ann_1101.mail.ru / depositphotos.com

Також було прийнято вмиватися талою водою, палити багаття на честь бога Ярила і водити навколо них хороводи.

Весняне рівнодення: прикмети

Думати про погане в день весняного рівнодення заборонялося, тому що говорили, що все погане в голові стане дійсністю, як і все хороше. Тому в свято рекомендується згадати заповітне бажання. Інші прикмети:

  • якщо в цей день починаються морози — вони ще дуже довго не відступлять;
  • якщо в цей день багато веселитися, то можна отримати щедрість і доброту природи.

Прикмети на Вербоносицю (21 березня):

  • Птахи в’ють гнізда з сонячної сторони — літо буде досить холодним;
  • Рано прилетіли жайворонки — прикмета того, що весна буде теплою;
  • Якщо гілку верби поставити на столі в будинку, то вона вижене всі труднощі і скорботи з дому, принесе щастя родині;