Сирія чи Уккраїна? Де почнеться війна першою?

Сирійське криваве протистояння: в повітрі запахло новою світовою війною ?!
 

Війна в Сирії, то затухаючи, то спалахуючи з новою силою, триває вже дев’ятий рік. Розпочавшись як суто внутрішній громадянський конфлікт, вона переросла у протистояння багатьох глобальних і регіональних гравців. Нині, у зв’язку з російськими повітряними ударами по провінції Ідліб, відносини між США і Росією знову розпалюються на тлі втручання в конфлікт Ізраїлю. Як відомо, 4 вересня російська авіація завдала не менше двадцяти ударів по позиціях повстанців у провінції Ідліб, до кордону з якою Туреччина перекинула важке озброєння. Економічні новини наводить своїм читачам бачення ситуації щодо конфлікту в Сирії, а також короткий екскурс в історію і прогнози розвитку.

Сирійське криваве протистояння: в повітрі запахло новою світовою війною ?!

США також в ніч з 6 на 7 вересня внесли в санкційні списки щодо Сирії чотири фізичні особи та п’ять організацій. До них потрапили, в тому числі, й ті, які причетні до поставок нафти і озброєнь сирійському уряду. Йдеться про дві компанії з Лівану, дві – із Сирії та одну фірму з ОАЕ. Серед фізичних осіб – три сирійця і один ліванець, інформують Економічні Новини.

Про інтереси різних сторін

7 вересня ситуація в провінції Ідліб стала ще більше загострюватися. США попередили Росію, щоб вона не оскаржувала їх військову присутність в цій країні. Дійсно, адже Америка хоче убезпечити своїх військових, присутніх на базі Ет-Танфа в провінції Хомс. Також у США є побоювання з приводу того, що РФ може застосувати для своїх ударів авіацію і корабельну зброю, й це небезпідставно.

Як повідомляє SNN, 7 вересня Росія попередила США, що її авіація, а також сирійські урядові війська готуються до нападу на регіон на півдні країни. Саме там розміщено чималу кількість американських військових баз.

Читайте: Ізраїль атакував іранські об'єкти в Сирії

США також бояться, що наступ сирійських військ і російської армії, що може супроводжуватися використанням хімічної зброї, призведе до чималих потоків біженців.

РФ у свою чергу запропонувала США назвати ті об’єкти в Сирії, які, на думку американців, причетні до виробництва або зберігання хімічної зброї, та спрямувати туди фахівців із заборони цієї зброї. Сьогодні ситуацію у провінції Ідліб має розглянути Рада Безпеки ООН.

Як бачимо, крім Росії, США та Ізраїлю в конфлікті прямо беруть участь Туреччина та Іран, а опосередковано ще і сунітські монархії Затоки. Пояснюється це тим, що в Сирії має місце ще й чергова серія одвічних розборок між двома протиборчими течіями ісламу – сунітами і шиїтами, де останні представлені крім Ірану ліванською Хезболлою, а також загонами афганських шиїтів і єменських хуссеітов. І це не кажучи вже про сирійську правлячу меншість алавітів, яких вважають близькими до шиїзму.

Читайте: Україна серйозно збільшить торгівлю з Ізраїлем

Сирійське криваве протистояння: в повітрі запахло новою світовою війною ?!

У свою чергу, суніти представлені як помірною опозицією до сирійського режиму, так і ісламськими терористами, у тому числі місцевим відокремленням Аль-Каїди, і не добитою остаточно терористичною Ісламською державою Іраку і Леванту (ІГІЛ).

Втручання Туреччини зумовлено передусім курдською проблемою, яка загострилася в ході сирійського конфлікту. Словом, щоб зрозуміти дії, інтереси і мотиви зовнішніх гравців, які загрожують глобальним конфліктом, слід для початку зрозуміти сам конфлікт, який є складним, багаторівневим і багатогранним, його історію та динаміку.

Від демократизації до ісламського екстремізму

Спершу події в Сирії вважалися складовою так званої арабської весни, що почалася в Тунісі, підхопленою в Лівії та Єгипті, яка докотилася до Сирії і ознаменувалася підривом і/або руйнуванням авторитарних або фашистських режимів, що правили в цих країнах. Але незабаром в Сирії, як і в інших країнах, почали чітко вимальовуватися суто місцеві спонукальні мотиви, наприклад, курдське питання і протистояння по осі сунізм-шиїзм, чого в явному вигляді немає, наприклад, у Лівії та Єгипті, в яких у свою чергу були суто місцеві передумови до соціальних вибухів.

Ентузіазм з приводу демократизації арабського світу швидко змінився на наростаючу небезпеку ісламського екстремізму і криваву війну всіх проти всіх. Втім, ще на прикладі Іраку стало очевидним, що диктатури, які правили в деяких арабських країнах, утримували їх від скочування в безодню нескінченного кривавого хаосу з активним зовнішнім втручанням, і як тільки ці режими скидаються, ситуація стає неконтрольованою.

Вкрай мало говориться про те, що так звана арабська весна є, в тому числі, наслідком глобальної економічної кризи 2080-2009 років в ядрі капіталістичної світосистеми, яка спричинила соціальні та військово-політичні катаклізми на арабській периферії цієї системи.

Головні причини сирійського конфлікту, повторимо, крилися всередині самої Сирії. Протягом багатьох років влада країни здійснювала непродуману політику стимулювання сільгоспвиробництва. Це призвело до опустелювання земель і виснаження водних ресурсів. Остаточно сільське господарство знищила посуха 2006-2007 років. Дрібні фермери розорилися, сільгоспвиробництво обвалилося, ціни на продовольство і фураж різко зросли, було знищено майже все поголів’я худоби, і владі довелося вперше за довгі роки робити великі закупівлі продовольства за кордоном.

За даними ООН, в 2010 році до одного мільйона людей 20-мільйонної Сирії опинилися на межі голоду. Приблизно 1,5 млн осіб покинули свої місця проживання і переселилися на околиці великих міст – Дамаск, Алеппо (Халеб), Дейр-ез-Зор, які і без того мали великі проблеми через перенаселеність, відсутність умов, бідність і скупченість. З 2002 по 2010 рік міське населення зросло з 8,9 до 13,8 млн осіб. До внутрішньо переміщених осіб додалися біженці із сусіднього охопленого війною Іраку, чисельність яких тільки за 2003-2007 роки оцінюється в 1,5 млн. Вважається, що мешканці скупчених околиць міст стали соціальною базою суспільного вибуху.

ВВП на душу населення був вищий, ніж в Україні

При цьому Сирія була дуже розвиненою за арабськими мірками країною. У 2010 році, за даними МВФ, ВВП на душу населення становив 4800 доларів, тоді як в Україні в 2017 році ВВП становив приблизно 2600 доларів, і вище 4000 доларів у 2013 році не піднімався. Рівень безробіття в 2010 році в Сирії дорівнював 20% серед дорослих і 30% серед молоді, що цілком порівнянно з Іспанією. Сирія вирізнялася досить високим для свого регіону рівнем грамотності та тривалості життя.

До посухи, голоду і мігрування населення в скупчені гетто міських околиць слід додати масштабне безробіття, глибоку соціальну нерівність, корупцію, а також неадекватну політику режиму Башара Асада, якому 2000 року влада дісталася після смерті його батька Хафеза Асада, який правив країною 30 років.

Слід враховувати і зовнішній вплив. Сирія з моменту свого виникнення внаслідок розділу Османської імперії після Першої світової, отримання незалежності й подальшого перетворення на підмандатну Франції територію відчувала зовнішній вплив завжди. У новітній час значна увагу до Сирії прикута з боку сунітських монархій Аравії, передусім Катару.

Ця країна є одним з найбільших постачальників природного газу в Європу і Південно-Східну Азію. З природних причин поставки здійснюються у вигляді зрідженого газу, що пов’язано з низкою складнощів і обмежень. У Катарі, цьому нафтогазовому карлику з великими грошима і глобальними амбіціями, давно виношуються плани протягнути трубу в Європу, природно, через територію Сирії, в якій править режим Асада, не дуже дружній до сунітських країн Затоки. Проте режим є союзником шиїтського Ірану, якого в сунітському світі вважають чи не найголовнішим ворогом.

У цьому інтереси монархій Затоки збігаються з інтересами Туреччини, яка теж не проти «сісти на трубу» в разі поставок вуглеводнів. Це один з найважливіших інтересів Туреччини в Сирії разом з курдським питанням, яке Анкара традиційно вважає для себе дуже важливим і болючим.

У свою чергу, Іран зацікавлений у збереженні режиму Асада, дружнього політично і конфесійно. Тегеран також зацікавлений в збереженні територіального сполучення через Сирію з воєнізованим шиїтським рухом «Хезболла» в Лівії. Іран теж не проти прокладання нафтогазових трубопроводів до Європи через Сирію. Особливо це стало актуальним останнім часом після зняття з Ірану санкцій в обмін на відмову від ядерної програми і активізацію торгово-економічного співробітництва з Європою, в чому остання зацікавлена не менше самого Тегерана.

Іран і Ізраїль при своїх інтересах

Інтереси Росії не зводяться тільки до геополітики, збереження присутності в регіоні і військових баз на території Сирії. Є у Москви і суто меркантильний інтерес у збереженні і збільшенні поставок російських енергоносіїв до Європи. Тому Москва вкрай не зацікавлена в появі нових шляхів постачання вуглеводнів в ЄС з Аравії, Ірану, Азербайджану, Середньої Азії. Це одна з найважливіших причин присутності Росії в регіоні.

До речі, тут інтереси Москви входять в глибоке протиріччя з інтересами не тільки сунітських монархій, а й свого нібито союзника Ірану. У Тегерані це повинні розуміти, тому розмови про союз Кремля і режиму шиїтських аятолл Ірану виглядають занадто поверхневими. Втім, поки що вони є союзниками, оскільки у них є спільні противники в особі, насамперед, США.

Нарешті, є ще Ізраїль, що перебуває у стані війни з Сирією мало не з 1940-х років. Наліт ізраїльської авіації на ядерний центр Сирії, постійний обмін обстрілами, авіаційними і ракетними ударами – все це ланки перманентного конфлікту двох країн, що триває десятиліттями. Частина території Сирії на Голанських висотах захоплена і утримується Ізраїлем ще з 1970-х років під приводом боротьби з тероризмом. Сирія і Ізраїль не визнають один одного. Сирія підтримує ворожу Ізраїлю «Хезболлу» в Лівані. Словом, тут свій давній клубок ворожості та протиріч.

Картина буде неповною, якщо не згадати участь у конфлікті США. Інтереси Америки різнопланові. Тут боротьба з тероризмом, впливом Росії в регіоні, прагнення контролювати видобуток і постачання вуглеводнів, левову частку яких, до речі, Штати отримують з країн Затоки, передусім з Саудівської Аравії і Катару, що вважаються давніми союзниками Америки в регіоні.

Ось короткий тезовий перелік внутрішніх і зовнішніх факторів, які призвели навесні 2011 року до соціального вибуху, подальшої громадянської війни і зовнішнього втручання в Сирії.

(Visited 299 times, 1 visits today)
Автор: Александр Карпец
07.09.2018 16:21:56

"роттердам+" не забирає гроші з кишень українців

ФОРМУЛА "РОТТЕРДАМ+" НЕ ЗАБИРАЄ ГРОШІ З КИШЕНЬ УКРАЇНЦІВ, А НАВПАКИ, ЕКОНОМИТЬ ЇХНІ ГРОШІ – ГОЛОВА НКРЕКП 
07.09.2018 22:38
Формулу "Роттердам+" проаналізували в європейської асоціації вугільної промисловості EUROCOAL і зробили по ній свій звіт
Що дала Україні формула "Роттердам+" і чи справді збирається її скасувати НКРЕКП
 


В ефірі "5 каналу" в програмі "Інформаційний вечір" голова НКРЕКП Оксана Кривенко розповіла всі подробиці про формулу "Роттердам+" і чи вигідна вона для України.

Голова НКРЕКП розповіла, що їхня комісія вирішила перевірити формулу "Роттердам+" у незалежних експертів: "Ми вирішили звернутися до провідної європейської асоціації вугільної промисловості EUROCOAL, яка саме і займається питаннями аналізу ринку вугілля в усіх країнах світу. Це незаангажована асоціація, яка включає до свого складу 15 країн, велику кількість підприємств, працює з 1954 року, отже, сумнівів щодо її репутації не виникало. Тобто ми звернулися до них з проханням проаналізувати нашу методику "Роттердам+". Що таке "Роттердам+"? Це фактично ціна вугілля, яка застосовується при формуванні цін на генерацію електричної енергії. Отже, це важлива складова, як наприклад, ціна борошна у випічці хліба".

Кривенко також прокоментувала інформацію, що формула "Роттердам+" використовується на користь Ахметова, а вугілля з українського Червонограду рахують за уціною імпортованого вугілля, а різницю крадуть: Все з точністю до навпаки... Якраз оця формула, навпаки обмежує собівартість видобутку внутрішнього вугілля, ми для того й замовили звіт в асоціації вугільників EUROCOAL… Ця ціна, яка закладається для формування оптової ринкової ціни електроенергії – вона найнижча серед усіх проаналізованих цін – і українського внутрішнього видобутку, і поточних спотових цін на вугілля на всіх європейських біржах. Тому що вона береться ретроспективно за останні 12 місяців і вкладається в ціну. Тому це найнижча ціна".

Вона додала: "Звичайно, для можливості забезпечення імпорту і забезпечення достатньо ресурсу, його необхідно привезти. Для того, щоб привезти, звичайно, додаються транспортні послуги. І якраз це є обмеження тих забаганок видобувників вугілля, які хочуть реалізовувати його за найвищою ціною. І я не погоджуюся з думкою, що вона (формула "Роттердам+" – ред.) забирає з кишень українців гроші, вона, навпаки, економить гроші українців".

Прокоментувала чиновниця і інформацію в ЗМІ, що якщо буде скасована формула "Роттердам+", то тарифи для споживача можуть підскочити майже втричі: "Про три рази я не скажу, але підскочити можуть. Справді, така можливість є, якраз оце формульне регулювання обмежує стрімке зростання тарифів. Тобто формула тримає".

На запитання ведучого, чи є вона прихильником того, аби зберегли формулу "Роттердам+", Кривенко сказала: "Я є прихильником того, що нам потрібен конкурентний ринок. Чим більше продавців електричної енергії буде на ринку, тим більше буде конкурентів і тим нижча в нас буде ціна. Для цього нам потрібна і інтеграція в європейську систему, для того, щоб була можливість імпортувати електричну енергію і навіть експортувати, якщо в якісь пікові періоди це буде вигідніше і дешевше. І казати, що ця формула дає комусь преференції, абсолютно неправильно".


Томосу для України - бути!

Вселенський патріархат призначив своїх екзархів в Києві
Фото: Вселенський патріарх Варфоломій (patriarchate.org)
Фото: Вселенський патріарх Варфоломій (patriarchate.org)

Вселенський патріархат призначив екзархів в рамках підготовки до надання автокефалії УПЦ

Вселенський патріархат в рамках підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив своїх екзархів в Києві. Про це повідомив прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря посилаючись на офіційне повідомлення від генерального секретаря святого і священного синоду повідомив в Facebook.

"В рамках підготовки до надання автокефалії Православній Церкві в Україні Вселенський Патріархат призначив як своїх Екзархів у Києві Його Преосвященство Архиєпископа Даниїла Памфілійського зі Сполучених Штатів та Його Преосвященство Єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади, які обидва служать українським православним вірним у своїх відповідних країнах у Вселенському Патріархаті", - повідомив він.

Нагадаємо, напередодні в Стамбулі розпочався Собор Константинопольської церкви, де церковні чиновники розглядали питання про автокефалію для УкраїниВселенський патріархат Константинополя прийняв рішення про те, що має право одноосібно надавати томос про автокефалію.

Раніше Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі в Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви Патріарху Кирилу, що збирається надати Україні автокефалію.

Клімкін заявив, що Україна обов'язково здобуде Томос про автокефалію

Багатство України йде до людей

У Кабміні озвучили доходи місцевих бюджетів внаслідок децентралізації
Новини Фінанси 06.09.2018 - 22:22
Колаж РБК-Україна
Колаж РБК-Україна

Найвищі темпи приросту у бюджетах Полтавської та Донецької областей

Протягом січня-серпня 2018 року доходи місцевих бюджетів зросли до 148,7 млрд гривень. про це повідомив віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

За його словами, приріст надходжень до відповідного періоду минулого року - 23,1%, або 27,9 млрд гривень. 

"Зростання бюджетів розвитку відбулося у всіх регіонах, при цьому, по 13 областях забезпечено темп приросту надходжень вище середнього по Україні. Найвищі темпи у Полтавській, Донецькій, Львівській, Тернопільській, Харківській та Волинській областях", - повідомив Зубко.

Щодо статей доходів, то найбільший приріст - внаслідок запровадження податку на доходи фізичних осіб та по єдиному податку.

"Зокрема, податок на доходи фізичних осіб - приріст 26,8%, або 18,3 млрд гривень і єдиний податок - приріст 27,6%, або 4,1 млрд гривень", - зазначив віце-прем'єр.

Нагадаємо, як заявив президент України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди Дня Конституції, остаточне ухвалення змін до Конституції України в частині децентралізації означатиме втрату низки президентських повноважень.

Нове озброєння для ЗСУ буде надходити

Глава держави: Все, що ми бачили на військовому Параді, має негайно надійти у війська. Інакше, це все показуха

6 вересня 2018 року 

Глава держави: Все, що ми бачили на військовому Параді, має негайно надійти у війська. Інакше, це все показуха

Під головуванням Президента Петра Порошенка Рада національної безпеки і оборони розглядає питання військового бюджету.

Глава держави зауважив, що в минулому році було виконано вимогу Воєнної стратегії і Закону про національну безпеку щодо видатків на сектор оборони і безпеки на рівні не менше 5% ВВП. «По факту цього року вони будуть складати 5,36% ВВП… Сподіваюсь, що рівень фінансування цього року буде у відсотках не менше, ніж рівень фінансування у минулому році», - наголосив Президент. Він додав, що не лише закон, але воєнна і геополітична обстановка вимагають від Президента, Уряду, Верховної Ради, ЗСУ й інших силових структур забезпечення цієї планки.

Серед пріоритетів Президент назвав забезпечення надійною зброєю ЗСУ. «Все, що ми бачили на військовому Параді, в тому числі і в якості дослідницьких зразків, має негайно надійти у війська. Інакше, це все показуха. Інакше, цього всього не потрібно», - наголосив Глава держави.

Президент вкотре наголосив, що українська армія є гарантом української незалежності. «Ми звикли раніше говорити, що Будапештський меморандум є гарантом, інше. — Ні. Ми виправляємо ці підходи, і гарантом нашої незалежності є наша армія», - підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко розповів, що силами українського оборонпрому розроблені крилаті ракети, високоточна зброя з підвищеним радіусом дії щодо систем залпового вогню, новітня бронетехніка, новітні кораблі, новітні системи радіоелектронної боротьби, новітні засоби зв’язку і багато іншого, чого досягла завдяки самовідданій роботі протягом останніх чотирьох років українська оборонна промисловість, в тому числі і з залученням досвіду іноземних партнерів.

Крім того, за словами Президента, Україна має скористатися ліцензійними угодами і рішеннями про надання Україні летальної зброї, починаючи від антиснайперських комплексів, які рятують життя українських воїнів, і закінчуючи сучасними з підвищеним радіусом дії контрбатарейними засобами, починаючи від систем протиповітряної оборони і закінчуючи поповненням для наших повітряних сил.

https://www.president.gov.ua/news/glava-derzhavi-vse-sho-mi-bachili-na-vijskovomu-paradi-maye-49418

Листи Лесі України видано в Україні наново

ЛЕСЯ УКРАЇНКА. ЛИСТИ: 1903–1913


Зібране листування дозволить зазирнути в останнє десятиліття життя класика української літератури.

Збірка листів від видавництва "Комора" української письменниці охоплює останнє десятиліття її життя  —  коли народжувалися та публікувалися її найвідоміші драми, коли вона співпрацювала з українськими і закордонними журналами — як авторка, перекладачка, критикиня й журналістка.

Лариса Косач, яка досягає визнання як письменниця, в цей час втрачає близьких, швидко руйнується її добробут, повертається тяжка хвороба, що тільки було відступила.

До Кобилянської О.Ю.

Гадяч Полтавск[ой] губ[ернии], хут[ор] Зелений Гай, 22 VI (5 VII) 1904

 

Дорога моя, люба Товаришко! Чи пробачите Ви мені, чи зглянеться Ваше серце надо мною? Я мало маю на те надії, бо не знаю, чи змогла б сама пробачити иншому за таке, в якому сама почуваюся до вини проти Вас... Та все ж вислухайте мої оправдання, може тоді хоч трохи вибачите мені. Я се нетілько з Вами так поступила за с[і] півроку, а з усіма моїми корреспондентами, окрім родичів, тай родичам більше посилала коротенькі звістки, щоб знали, що я жива-здорова, а писати щось ширше було для мене непереможно-прикрою роботою. Такий настрій почався у  мене з того дня, як я довідалась про смерть мого брата, і—вірите мені, дорога? —щей тепер, от у сю хвилину ледве-ледве примусила я свою руку написати сі страшні слова.... Не мириться моє серце з ними. Отже була я на його могилі і ще не хотіла вірити, що то справді мій братік там лежить... І  все мені здається, що я не повинна ні писати, ні говорити про нього инакше як про живого. А тим часом, кому вперше пишу, то не можу сього обминути, і все наче вирок підписую.... Тому лехше було мені писати до тих, хто сам обізвався до мене після того, лехше було відповідати, ніж самій озиватись, озиватись же я все збіралась, збіралась, та до більшости своїх корреспондентів так і не зібралась.... Але з Вами я так не можу. Нема дня, щоб я не думала про Вас, і горить моє серце, що я не знаю, як живе, що думає мій хтосічок, мій дорогий, моя Wunderblume. О, якби мої думки мали голос, то хтось чув би його, встаючи й лягаючи, чув би щось таке ніжне, як плескіт лехкої хвилі по дрібній ріні, і може хтось не гнівався б на когось і простив би всі його провини. Справді, мені здається, що се була якась непереможна хороба оце моє мовчання, от як буває параліж, або важка летарґія, що і тямить її чоловік, і рад би скинути кайдани невидимі, і все таки не може. Але тепер я скинула їх і вже, здається, здорова. Коли не вдарить на мене знов яке несподіване лихо, то я вже знов буду так писати дрібні листи всім, кому їх треба, а надто моєму хтосічкові, як що він схоче їх мати. Може не схоче? Може вже ні? І я що дня збіралась Вам написати і нарешті не мала одваги, бо думала, що може і лист мій вже буде Вам немилий. Але ж таки одважилась, бо серце моє було повне і вдарило нарешті так, що розбило важку летарґію.


Мій хтосічку, мій з папороті цвіте, чи Ви ще все хворі? Що то Вам таке? Се таки видно замучила Вас тяжка робота і лихо. Та може хтосічок як відпочине, то знов поправиться і вже його будуть більше щадити, не дадуть йому більше так мучитись тим господарством, бо воно зовсім не варте того, щоб над ним моя Wunderblume себе сушила. Правда?


Ну, може написати Вам про когось так, немовби хтось уже був прощений і мав право писати комусь про себе? Почну аж від осени. Як надійшов чийсь остатній лист в Зелений Гай, то хтось саме пакувався виїзжати і був тоді такий хворий і такий бідний, що не мав одваги комусь в такім стані писати (а брехати, що все гаразд, хтось комусь не може, хтось комусь все мусить правду писати). Хтось дійшов до того, що знов трошки крівью кашляв (то було восени, а тепер ні), а бідний був тому, що зовсім мусив зірвати з Радою (властиве вона зірвала зо мною), та ще через одну історію, про яку роскаже колись комусь докладно, а писати про неї дуже трудно і довго. Хтось був у дуже критичних обставинах і хоч вони скінчились все таки на добре, але хтось мусів з місяць відпочивати, поки якось трохи вернув собі витрачену тим усім силу. Хтось приїхав на Кавказ таки добре хворий. А їхав туди не сам,—п[ан] Квітка виїхав за кимсь до Одесси, як довідався, що хтось має їхати хворий, і допровадив когось аж до Тифлісу. В Тифлісі п[ан] Квітка і досі сидить, а хтось сидів цілу зиму в близькому сусідстві з ним. І то було щастя для когось. Бо ледве хтось поправився після приїзду в Тифліс, як прийшла ота звістка про брата і знов когось прибила. Якби хтось був сам в Італії або десь на курорті, то може б і не витримав того. Але в Тифлісі була одна товаришка давня та п[ан] Квітка, то вони помогли мені жити. Мій хтосічок знає, що хтось завжді тримався добре з «Квіточкою», але тепер тримається ще ліпше і тепер уже «Квіточка» зовсім не може без когось жити та і хтось близько того. Чи то зле, чи то добре, то кожний собі може думати як хоче, але вже воно так. Я не знаю, яка буде форма чи формула наших відносин, але одно певне, що ми будемо старатись якнайменше бути нарізно один від одного і якнайбільше помагати одно одному,—се головне в наших відносинах, а все решта другорядне. Може не кожний повірив би мені на такі слова, але хтось мені повірить, я знаю. Через скілька днів має приїхати в Зелений Гай п[ан] Квітка з своїми родичами і пробуде тут місяців 1, поки скінчиться його відпустка зі служби. А восени хтось знов поїде на Кавказ. На сей раз ще таки не виключно для «Квіточки», а таки для того, що лікарі радять ще одну зиму пробути там[,] щоб уже зовсім зміцніти. Бо комусь на груди було дуже добре на Кавказі і перед виїздом лікарь казав, що в лехких процеси спинились, а тілько сліди лишились від того, що було. Правда, хтось було знов, повернувшись до дому простудився, але не сильно, і тепер вже здоров. Та видно той хтось не такий, щоб його можна було заморити....

Що хтось робить? Чи хтось пише? Хтось листів не міг писати, а так дещо міг. Хтось послав поезію до Кракова, до збірника на честь Когось, та не знаю, чи не спізнився.

У нас тепер є тьотя Саша (сьогодня виїзжає), казала когось поздоровити і поцілувати і нагадати за «Трепету»,—тьотя Саша когось дуже любить і все згадує за когось. Ліля і Оксана теж комусь кланяються. Ліля вчиться багато, бо восени кінчає медицину, має державні іспити. Мама, Дора і Микось на Волині, хутко приїдуть сюди. Маємо гості, дві Ліліні  товаришки, одного маляра молодого, і Тосю (сина т[ьоті] Саші). Живемо не зле. Оксана здорова і весела, слава Богу! Як там чиясь родина[?] Ой, нехай би хтось не гнівався, хтось, хтось, хтось! Хтось Більше читайте тут: https://tsn.ua/books/lesya-ukrayinka-listi-1903-1913-1198971.html

А фіг вам, - відповіли рефам в УЕФА


В УЄФА відповіли на заклик Росії заборонити форму з гаслом "Слава Україні!"



фото: ffu.ua
6 ВЕРЕСНЯ, 2018, 11:55
УЄФА відреагував на вимогу Російського футбольного союзу заборонити на формі української збірної напис "Слава Україні!"

Про це повідомляє Sportarena.

З вимогою до УЄФА та ФІФА заборонити гасло "Слава Україні!" на формі нашої національної збірної звернувся член виконкому РФС Ігор Лебедєв.

"У нас немає прикладів, щоб на футбольній формі гравців тієї чи іншої країни національної команди наносилися якісь гасла. Я вважаю, що ФІФА та УЄФА повинні розглянути це питання. Йдеться про те, що політика і спорт несумісні. Але ми бачимо, що політика втручається в усі сфери нашого життя, в тому числі і в спорт", - сказав Лебедєв.

В УЄФА вже відреагували на претензії росіян та заявили, що нова форма збірної України відповідає усім вимогам.

"Даний комплект форми був схвалений відповідно до правил УЄФА, стосовно екіпіровки команд за 2018 рік та у відповідності до третього розділу "ідентифікація команди", - заявили в УЄФА.


https://espreso.tv/news/2018/09/06/v_uyefa_vidpovily_na_zaklyk_rosiyi_zaboronyty_formu_z_gaslom_quotslava_ukrayiniquot


Б.Г.: Вони в Рефії не вкурсі, що в середині трусів українських спортсменів йде по колу гасло "Путін - хуйло!"

Правда переможе! Свободу Олегу Сенцову!

Петиція щодо Сенцова на сайті Білого дому зібрала необхідну кількість голосів
12:36, сьогодні 269
Петиція щодо Сенцова на сайті Білого дому зібрала необхідну кількість голосів
Петиція щодо Сенцова на сайті Білого дому зібрала необхідну кількість голосів / Фото з вільних мереж

Петиція з вимогою сприяти звільненню незаконно засудженого в Росії українського режисера Олега Сенцова на сайті Білого дому набрала необхідну кількість голосів. Так, наразі під петицією підписались 100 534 особи.

Про це мовиться на сайті петицій Білого дому.

Зазначимо, що петиція набрала необхідну кількість голосів (мінімально необхідні були 100 тисяч) тож тепер адміністрація Білого дому має зробити офіційну заяву щодо Сенцова та посилити міжнародний тиск на Росію.

Читайте також: Сенцова висунуть на премію Сахарова, – ЗМІ

Додамо, що петиція з'явилась на початку серпня і до 8 вересня необхідно було набрати 100 тисяч голосів. Тепер її мають розглянути в американській адміністрації.

Європарламент вже звернувся до Володимира Путіна щодо негайного звільнення Олега Сенцова та інших. Тепер настав час США висловитись. Ми наполегливо закликаємо наш уряд використати всі важелі, щоб вимагати негайного звільнення Олега Сенцова та інших українських політичних в'язнів в Росії,
– мовиться в петиції.

За що в Росії засудили Олега Сенцова?Його затримали 11 травня 2014 року на території окупованого Криму та звинуватили в підготовці теракту на півострові під час незаконної анексії Росією. Пізніше Сенцова звинуватили у зберіганні зброї та вибухівки.

У серпні 2015 року в Росії Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму в місті Лабитнангі. З 16 травня 2018 року він голодує з вимогою звільнити усіх українських політв’язнів, утримуваних у Росії та в окупованому Криму.

Як розгорталися події з Олегом Сенцовим?

Україна і Австрія - дружба і єдність інтересів

Україна та Австрія продовжуватимуть співпрацю в економічній сфері на всіх рівнях – зустріч Президента України з Федеральним канцлером Австрії

4 вересня 2018 року - 13:34

Україна та Австрія продовжуватимуть співпрацю в економічній сфері на всіх рівнях – зустріч Президента України з Федеральним канцлером Австрії

Під час сьогоднішніх перемовин Президента Петра Порошенка та Федерального канцлера Австрії Себастіана Курца було досягнуто низку домовленостей, а також обговорювалося торгівельне співробітництво двох країн.

«Ми говорили про наші торговельні відносини. Буквально декілька днів тому виповнилася перша річниця з дня вступу в дію Угоди про асоціацію після її ратифікації, і сьогодні в Київ прибула потужна делегація австрійського бізнесу з Тіролю», - констатував Петро Порошенко.

«Ми, безумовно, вітаємо її й вважаємо, що зростання прямих іноземних інвестицій, економічне зростання, яке відбувається в Україні, і початок процесу приватизації є надзвичайно важливим для нашого співробітництва, і впевнений в тому, що ми будемо продовжувати цю ефективну співпрацю на всіх рівнях», - висловив впевненість Глава держави. За його словами йдеться і про діалог на рівні президентів, делегацій.

«Ми чекаємо пана президента з візитом. Я попросив пана Себастіана передати моє запрошення. Також ми запросили австрійську делегацію на роковини Голодомору у листопаді», - додав він.

Себастіан Курц у свою чергу подякував за «хорошу розмову сьогодні» та відзначив традиційно дружні відносини Австрії і України.

«Вони відзначаються співпрацею у дуже багатьох галузях. Австрія є одним із найбільших інвесторів в Україні, й саме сьогодні приїхало декілька австрійських підприємців, які хочуть поглибити свої інвестиції в Україні і будуть проводити з цього приводу в Україні переговори», - констатував Федеральний канцлер.

«У зв’язку з цим ми дуже раді, що є позитивний економічний розвиток в Україні – це дуже добре і для іноземних інвесторів, зокрема австрійців, і це дуже позитивно для людей тут, в країні, і для всієї України», - додав він.

Себастіан Курц також відзначив проведені в Україні реформи, особливо в частині боротьби з корупцією. На його переконання це є важливим для пришвидшення економічного зростання нашої держави, що «є вирішальним для українського населення, для розвитку України».

https://www.president.gov.ua/news/ukrayina-ta-avstriya-prodovzhuvatimut-spivpracyu-v-ekonomich-49394

«Думки на злобу днесь десь»

«Думки на злобу днесь десь»

Несподівано для себе став послідовником Франсуа де Ларошфуко, Блеза Паскаля та  Жана де Лабрюйера з їхніми сентеціям, максимами і всілякими думами на тему життя не науково, а прагматично, часто навіть цинічно, але тому і реалістично.
В Україні подібного авторського жанру  «Думок на злобу дня» не існує, а що навіть і є – того ніхто не знає, тому і розпочинаємо з нульової позначки.
Все нижче є зібрано і опрацьовано Богданом Гордасевичем, або його побратимом Жоржем Диким.



1. Суспільство є результат нашої порядності, а влада є наслідком нашої непорядності.

Варто визнати, що особиста порядність кожного з нас поокремо творить організований соціум, де нам комфортно жити, і тільки непорядність окремих осіб потребує наявності апарату насилля, тобто – влади, задля контролю і внормування ситуацій за умов появи різноманітних соціальних неподобств та конфліктів.
Простежується пряма залежність в тому, що чим гірші ми кожен окремо – тим жорстокішою мусить бути влада і тотальнішою держава, як апарат насилля для встановлення і підтримки порядку. Водночас загальновідома інша закономірність: жорстокість покарання не ліквідовує наявність злочинів у соціумі, оскільки всі злочинці вірять у те, що не будуть спіймані.
Таким чином вислів  «кожен народ вартий своєї влади» цілком слушний. Отож критикуючи деструктивність Світу, держави і влади, спершу озирнись на себе. Злочин не має виміру – він є злочин незалежно від того вкрав хтось тисячу чи одну гривню. Злочином є саме аморальність вчинку людини, а не причинно–наслідковий антураж. Кишеньковий злодій і безквитковий  «заєць» в різний спосіб, але грабують однаково порядних пасажирів, тобто є злочинці, хоча  «зайці» себе такими не вважають і то є найгірше й огидніше. Це найхарактерніший приклад девальвації совісті.
Корупцію породжує не тільки той, хто бере хабара, але і той, хто його пропонує і дає. Саме друге живить перше, а не навпаки. Важить не так  «не бери», як особисте –  «не давай!»
Не можна допускати, щоб люди порядні і непорядні співіснували разом, а як сказано в Писанні  «маємо відділити овець від козлищ» і най останні живуть собі окремо своїм стадом  «на зоні». Амінь.

2. Не можу без іронії слухати метафору:  «Стадо левів на чолі з бараном загине, а стадо баранів на чолі з левом – переможе»
Воістину треба бути повним бараном, щоб бігти за левом, як і леви ними не є, якщо біжать за бараном не як за здобиччю, а своїм провідником.
Доречно зауважити, що кажуть про таке люди, які вважають себе левами, а насправді є абсолютними баранами, бо ж не розуміють реального змісту того, про що говорять. Вони то вважають всіх інших баранами, але ж можуть бути і тими левами, що біжать за бараном.

3. Хочу посперечатися за авторство двох висловів, які існували в короткому варіанті, а я зробив доповнення. Мова йде про вислів «хто старе згадає – тому око геть» і «найкраще вчитись на чужих помилках». Перше я продовжив як: «хто старе згадає – тому око геть, а хто забуде – то обидва»; друге я переінакшив так: «людина вчиться на чужих помилках, а розумнішає тільки на власних».

Богдан Гордасевич, 
м. Львів
18:18 02.09.2018