хочу сюди!
 

Лилия

41 рік, скорпіон, познайомиться з хлопцем у віці 35-50 років

Залежність від зомбі

  Тема «зомбі та зазомбованості» і була, і набула чималої актуальності, тому і варто цю тему обговорити й розставити смислові акценти. Занадто часто трапляється в розмові, що після палкої дискусії тільки під кінець стає зрозуміло, що говорячи про одне й те саме, кожен розумів під тим зовсім інше. Водночас кожен з учасників дискусії вважав свого опонента «зазомбованим», тому що він ну зовсім не розуміє та не сприймає його незаперечних доказів і чіткої логічної послідовності висновків. Щоб уникнути подібного непорозуміння – я одразу вказую, що маю на увазі говорячи про «зомбі та зазомбованість»

 Не маю бажання заглядати в словники, як і досліджувати перехід терміну «зомбі» з фільмів жахів або виясняти варіанти значення цього запозичення, а просто даю своє визначення поняття «зомбі» як явища: стала система ідейних і світоглядних уподобань у людини, яка не має потреби їх змінювати чи підправляти. Раніше був більше поширеним термін щодо подібного явища як «фанатизм», але тепер він перейшов до переважно спортивної сфери вживання особливо щодо футболу у вигляді «фанати», «фани» тощо. Ще раніше вживали термін «антагонізм», який гарно відтворено в іронічній формі у народному прислів’ї: «Ти йому: – Печене!,  а він тобі: – Варене!» Тобто щодо дурниць від самого початку сперечка може бути принципово безкінечна. Аналогічна ситуація щодо сучасного розуміння «зомбі»: людина сприймає тільки таку інформацію, яка їй подобається, а будь-яку іншу відкидає автоматично. Своєрідний фільтр чи захисний екран психічного характеру, який просто неможливо подолати, тому що людина керується тезою «іншого від мого не знаю і знати не хочу!».

 В чому головна риса людини думаючої і публічної? В тому, що вона свої думки і погляди намагається порівнювати з думками і поглядами інших людей, а з того робити корекцію власного світогляду. Навпаки, для людини-«зомбі» все  чітко і однозначно ясно, тому апріорі вона і тільки вона має право на правду, а всі інші не згідні з нею – помиляються. Простіше кажучи: вони всі дурні, бо не згідні і не розуміють мого, що є розумне, бо то ж я знаю! То є сама правдива правда з усіх правд!..


 


І ось з цього виникає ситуація, яку я визначаю одною великою бідою для суспільного буття і спільного життя людей за демократичного устрою: залежність від зомбі. Як відомо, основою співжиття людей за демократії є принцип так званого «суспільного договору», тобто коли люди спільно обирають владу і форму її діяльності. Одним словом: домовляються! Домовляються щодо правил спільного співжиття. Ось тепер і поясніть розумним як мають вони домовлятись з тим, хто є «зомбі» і ні про що домовлятись не хоче, бо тоді він має «поступитись принципами», а то для нього є неможливим! Все – приїхали! Скінчилась демократія і починається класична «охлократія», тому що домовлятись у будь-якому випадку треба і розумний поступається більше своїми правами та добрами отим затятим і принциповим «зомбонутим». Знову класична народна мудрість: «Нехай буде гречка, аби не сперечка!»

 Зараз невеличкий ліричний відступ цілком дотичний до піднятої проблеми. Якось моя донька, коли була десь у 5-6-річному віці, дуже посперечалась з іншою дівчинкою-ровесницею, а щоб якось доньку заспокоїти і толерантно виховати, бо ж педагог за освітою, я поважно сказав: – Знаєш, доню, коли сперечаються два дурні, то першим поступиться розумніший. Донька на кілька хвилин задумалась над моєю загадковою фразою, а тоді випалила просто геніальну відповідь, яка фактично і керує нашим світом: – То чому ж вона першою не поступиться, якщо вважає себе розумнішою за мене?

 Одна з головних причин світової деструкції полягає, на мою думку, саме в тому, що розумні люди постійно поступаються дурням-«зомбі»! Поступаються, бо не мають кращого вибору. Чому так? А ось так! І вся відповідь. Якби знаття, то я розповів би не криючись і одразу, а не розпочинав цю балачку про не пійману качку. Власне сам йду на лови і друзів з собою запрошую. Ціль ловів проста: як зробити, щоб наше життя було чесним, правдивим і розумним, а не таким, яким воно є зараз: дурним і огидним, переповненим різноманітними проблемами «путин и распутиц»… Наразі ж: «Пливе кача…»

 Для мене особисто є чітке розуміння, що допоки критична маса «зомбі» з бюлетенями в руках коло виборчих кабінок не поменшає до рівня нижчого за домінуючу щодо людей розумних – доти очікувати на позитивні зрушення в суспільстві є примарною справою. Складність проблеми полягає ще й в тому, що ні освіта, ні культурна, ні соціальна градація не рятує від перебування людини в стані «зомбонутого придурка».  Прикладів безкінечна кількість як в Україні, так і поряд з нами. Чого одна Олена Бондаренко варта або Єфремов, Медведчук, обидва Табачники, Мельник та його побратим по ректорству чудо-юдо Поплавський тощо. Ще гірше з ситуацією, що бути «зомбі» вигідно, бо раз розумні люди поступаються своїми інтересами на користь непоступливих дурнів, то який дурень захоче набиратись розуму? Вигідно бути дурнем, а розумним – ні!


 


На жаль, але так є, що розум –  це і щастя, це і карма, це і кара кожному, хто його має: більша поступливість і менша зажерливість, більша чесність і  менша зовнішня гоноровість та, відповідно, незначна увага публіки, а звідси і менша популярність, без якої не варто ставати політиком, щоб пробувати бути обраним керівником до влади. Парадокс! Але так є! І тоді навіть розумна людина починає корчити з себе дурня! І люди на це як то кажуть: ведуться! Що і хто нас зомбує? Чи не ми самі себе? Феномен політика Ляшка тому яскравий приклад: всі бачать і знають, що це просто блазень і не більше того, але він популярний і за нього голосують! Чого ще треба? Ляшко явно корчить дурня, тому що дуже розумно це робить, але хто тоді ми всі? Для кого працюють наші блазні?  Власне заради того я і почав цю всю розмову, щоб вияснити: ми хочемо жити в цирку? За класичним «хліба і видовищ»? Найвища ланка еволюції – паразит? До речі, рекомендую охочим до виключно «хліба і видовищ» дослідити етимологію цього слова «паразит», що мало досить характерне вживання ще за часів Древньої Греці та імператорського Риму.

 За тим і «повертаємо на круги своя», щоб визначитись: це нас зомбують чи ми самі себе зомбуємо? Самі починаємо прикидатись дурниками, щоб краще стало жити в розумінні достатку – так? Так! Зомбі живеться комфортно, то навіщо себе обділяти? А не будемо. Логічно? Логічно! З тим проблем немає: самі себе зазомбуємо і заживемо прекрасно! Але постає дивна дилема: довкола теж сновигають одні зомбі, а жити хочеться серед людей… Хочеться гарних, розумних, щирих і порядних людей як друзів, сусідів, співробітників, керівників тощо. Хочеться, а нема! Навколо одні зомбі! Всім з розумом жити важко – всі його зреклися. І то зовсім не жарт! Не гра в парадокси – то життя! Наше реальне життя! Придивіться уважно довкола, а найбільше – у відображення в дзеркалі. Хіба це все не зомбі? Де тут розумне життя розумних людей? Де?! 


 


Відповідь залиште для себе, як і вирішувати вам самим, ким і чим бути: зомбі або людиною розуму.  А я від себе додам головну прикмету того, хто є зомбі: коли звучить виключно монолог і тільки монолог зовні – ця людина є зомбі. Вона виражає і слухає одну себе і тільки себе. Більше нікого! А там, де звучить діалог чи полілог, де люди спілкуються належним чином вислуховуючи і сприймаючи уважно та обережно думки одне-одного – там зомбі немає. Гарантую! Не даремно мудрець Платон писав свої філософські трактати як Діалоги – розум є сукупність окремих знань, різного досвіду, унікальних прозрінь та винаходів. Розум – це взаємообмін думками, це взаємопорозуміння і це взаємодія людей одне з одним, комунікація на рівні честі і взаємодовіри. Для зомбі це неможливі речі і, власне, по цьому їх відстежують і визначають. І… Ні, не знищують, а обминають. Всього-на-всього: обминають. Для розумної людини цього достатньо. Але за тим всім вони залишають свою соціальну залежність від зомбі не вирішеною проблемою нашого часу.


Богдан Гордасевич

17 липня 2014

92%, 12 голосів

0%, 0 голосів

8%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.
11

Коментарі

анонім

120.07.14, 15:57

Блискуча стаття
На жаль, однозначних відповідей не існує, і автор безумовно правий: кожний робить свій вибір, і бажано щоб цей вибір був на рівні честі і взаємодовіри.

    220.07.14, 19:47

    Щось в тому є

      320.07.14, 19:58Відповідь на 1 від анонім

      Дякую. Дуже хочу, щоб люди хотіли мислити, думати окремо і не закрито, а навпаки: відверто. Не боялись бути собою.
      Київський письменник Віктор Некрасов точно визначив головну проблему Совка з його сталінським терором - нас роз'єднали! Роз'єднали духовно і душевно! Батьки залякані вимушено брехали, а діти цей стан брехні та лицемірства вже сприймали як нормальний стан життя. Стан зомбі, або манкурти за Ченгізом Ахматовим, - то дуже велика небезпека! Бо вони знають тільки життя одним днем - майбутнього нема! Про майбутнє, щоб воно було, потрібно думати, а як, коли немає таких навичок?

        420.07.14, 19:58Відповідь на 2 від doktor_khaos

        Будемо шукати далі, що ж то є?

          анонім

          521.07.14, 10:33Відповідь на 4 від Богдан Бо

          Гарний матеріал. Дає доступне і зрозуміле поясненя проблеми над якою я "б'юся" досить давно. Із задоволенням поширюю цей матеріал у своїх групах для учасників Народної ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ "Спільна дія" РЕСПУБЛІКИ УКРАЇНА ПІД НАЗВОЮ " Проблема нашого часу -ЗОМБІ... ТА ШЛЯХИ ЇЇ ВИРІШЕННЯ...."
          В черговий раз запрошую до спільних дій по реалізації Народної ПРОГРАМИ РОЗВИТКУ.
          Конт. тел 063 433 39 59

            621.07.14, 11:08

            Богдане, а моя донька десь у віці 8 років , на мою, подібну Вашій думці, що розумніший поступиться першим, відповіла: "Тоді завжди будеш ходити в дурнях". Закон абсурду. Я згадала своє життя. Так воно і є.

              721.07.14, 12:08Відповідь на 6 від LudmylaV

              Спостерігаю за своєю сусідкою. Відповідно до Вашого визначення (з яким погоджуюся), вона - зомбі у всіх питаннях. Мені здається причина цього в тому, що вона має обмежені розумові здібності, а сама про це не здогадується. Обсяг інформації, який вона може одночасно обмірковувати обмежений. Мене дратувала поведінка сусідки (відношення до подій в Україні та, зокрема, в Донбасі), поки я не стала свідком її розмови з працівником МТС. Я прийшла до висновку, що ЗОМБУВАННЮ ПІДДАЮТЬСЯ РОЗУМОВООБМЕЖЕНІ ЛЮДИ. За винятком тих, хто видає себе за таких.
              А причини розумових відхилень лежать і в екології, і у віці, і у стресових ситуаціях і т.п. Ось чому у забрудненому Донбасі живуть найбільшзомбовані люди, ось чому зомбуванню піддаються старші за віком люди. Це й використовують політики.

                821.07.14, 12:47Відповідь на 6 від LudmylaV

                Богдане, а моя донька десь у віці 8 років , на мою, подібну Вашій думці, що розумніший поступиться першим, відповіла: "Тоді завжди будеш ходити в дурнях". Закон абсурду. Я згадала своє життя. Так воно і є.
                Дякую, що прочитали, от тільки ходити в дурнях розумніших для мене цікавіше, ніж стояти на своєму і перемагати як дурень найдурніший... А взагалі це закон життя: дурням компенсація за це велика пробивна сила і зажерливість безмежна, а розум і доброта дуже коштовні, надзвичайно дорого обходяться власнику таких якостей.

                  921.07.14, 12:53Відповідь на 7 від LudmylaV

                  Зомбуванню піддаються ті, хто самі цього хочуть - без такого бажання зомбувати неможливо. Хто не бажає думати власною головою, а це переважно...
                  Мій друг жалівся, що не спроможний перенести той об'єм інформації від наших та рефів ЗМІ - "просто голову сносит!". А я йому відповів: -Проблема не в інформації, а в тому, наскільки ти розумно користуєшся клавішею "вкл/викл"

                    1021.07.14, 12:58Відповідь на 5 від анонім

                    А може дасте ще посилання? Де щось почитати по темі?
                    Телефон записав.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна