14 жовтня 2018 р. у Львові до Дня захисника України

Слава Україні! Героям слава!






14 жовтня 2018 р. у Львові відбувся марш до Дня захисника України
. Вулицями міста пройшлись 1200 військовослужбовців, ветеранів УПА, волонтерів, реконструкторів та представників козацьких громадських організацій. Марш завершили понад 50 одиниць військової техніки.

Уряд вітає з Днем захисника України!

Привітання Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Днем захисника України
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, опубліковано 14 жовтня 2018 року о 09:00
УРОЧИСТОСТІ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР



Дорогі співвітчизники!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з Днем захисника України!

Цього дня в Україні здавна вшановують мужність і героїзм людей, які із зброєю в руках захищали Батьківщину від ворогів. День Покрови Пресвятої Богородиці був найбільшим святом запорозьких козаків, адже саме Богородицю вони вважали покровителькою усього Війська Запорізького, яка захищала їх у мирний і воєнний час. Традиційно вважається, що саме на Покрову заснована Українська Повстанська Армія, яка кинула виклик найбільшим арміям світу і проголосила своєю метою створення Української Самостійної Соборної Держави.

Цей день уособлює для українців тяглість нашої військової традиції, і ми вшановуємо захисників України, які борються з російською військовою агресією. Починаючи з весни 2014 року, українські добровольці, військовослужбовці, військові медики і волонтери демонструють усьому світові безпрецедентну мужність і самопожертву. Ми завдячуємо нашим захисникам тим, що ворог досі не просунувся далі і наші діти зростають у безпеці. Ми ніколи не забудемо про тих, хто віддав заради нашої країни і нас власне життя. Пам’ять про героїв залишиться у наших серцях назавжди.

Сьогодні наш обов’язок – продовжити реформування українського війська і забезпечити незворотність політичної, економічної, військової інтеграції до Європейського Союзу та НАТО. Українська армія повинна продовжити модернізацію, переозброєння і впровадження сучасних військових стандартів. Тому ми виділяємо на оборонний сектор рекордні кошти для того, щоб українська армія була однією з найпотужніших військових сил регіону, а престиж українського військовослужбовця лише зростав. Упевнений, що ми здійснимо усі необхідні перетворення і досягнемо нашої стратегічної мети – членства в НАТО і надійного забезпечення обороноздатності України та її подальшого демократичного розвитку.

Дякую усім захисникам України за вірну службу Батьківщині і готовність ризикувати власним життям заради своєї країни і безпеки своїх близьких! Наші бійці на сході є запорукою нашої державної незалежності і подальших доленосних і незворотних змін, на шлях яких ступила країна, відмовившись від колоніального минулого. Вірю, що нашу країну чекає велике майбутнє. Бажаю всім нашим захисникам міцного здоров’я, військової вдачі, благополучного повернення додому, а головне – миру, злагоди та добробуту в нашій країні та у всіх українських домівках!

Слава Україні!                                                                                Героям слава!

Прем’єр-міністр України                                                        Володимир ГРОЙСМАН 

Кредити МВФ: реальна необхідність чи боргова яма

Чергова місія Міжнародного валютного фонду на чолі з Роном ван Роденом наприкінці минулого тижня прибула в Україну. До 19 вересня представники Фонду обговорять з українським керівництвом питання економічної політики, щоб оголосити свій вердикт щодо надання чергового кредитного траншу нашій державі в розмірі $2 млрд. Шанси отримати трохи грошей перед початком виборчих перегонів у країні експерти оцінюють неоднозначно. Хоча в уряді та Нацбанку України налаштовані оптимістично. Для простих же українських громадян прогнози в будь-якому разі вимальовуються невеселі. Адже заради отримання траншу необхідно буде підняти і без того непосильні тарифи на газ для населення.

Кредити МВФ: реальна необхідність чи боргова яма для українців

Відповідно до програми розширеного фінансування, яка діє з березня 2015 до березня 2019 року, Україна може претендувати на отримання $17,5 млрд. На сьогоднішній день країна отримала тільки $8,8 млрд чотирма траншами. Останній – в розмірі $1 млрд – надійшов трохи більше року тому, інформують Економічні Новини.

Існує загроза електоральних втрат

Незважаючи на неповне виконання зобов’язань України перед кредитором, фінансову допомогу таки було надано. Нині ж у Фонді проявляють принциповість. Каменем спотикання на сьогоднішній день є створення антикорупційного суду, підвищення ціни на газ, а також збалансованість держбюджету України, щоб дефіцит не перевищував 2,5% від ВВП. Якщо по першому пункту справа хоч трохи зрушила з місця, коли парламент прийняв закон про Антикорупційний суд, який отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії (щоправда, поки що невідомо, коли він реально запрацює), то по іншим є принципові розбіжності. Ситуація ускладнюється ще й наближенням президентських і парламентських виборів, які мають відбутися в наступному році. Адже реалізування подібних непопулярних заходів загрожує електоральними втратами для діючої влади.

Проте джерела в уряді повідомляють, що ціну на газ для населення хочуть збільшити на 40%. Мовляв, прем’єр-міністр Володимир Гройсман готовий погодитися на таке підвищення, але триває дискусія щодо конкретних розмірів індексації. Кредиторам раніше пропонували розтягнути підвищення цін на газ на кілька років, індексуючи ціни на 10% кожні три місяці протягом декількох років. Тепер же уряд має намір торгуватися з Фондом про індексацію цін на блакитне паливо в діапазоні від 25 до 40% і готовий погодитися на 40% зростання «прайса».

Читайте: Нова сесія Ради: вікно можливостей або суцільний популізм?

Водночас в МВФ нібито наполягають на приведення цін на газ для населення до рівня імпортного паритету (на сьогодні це додасть до вартості 60%). Зазначимо, вартість «блакитного» палива для населення прив’язана до курсу долара, і, відповідно, у разі його зростання вона також підвищується, а отже, зростає і вартість опалення, обтяжуючи платіжки споживачів.

Нагадаємо, наприкінці серпня Кабмін ухвалив рішення продовжити до 30 вересня спецзобов’язання «Нафтогазу», і газ населенню все ще відпускають по 6957 грн. З 1 вересня вартість газу для промислових споживачів зросла до 8,3-9,6 тис. грн за тисячу кубометрів. Якщо додати витрати на транспортування і ПДВ, то тисяча кубів може обійтися в 10-11 тис. грн.

Таке підвищення не може пройти непомітно для українського споживача. Тому частина негативу повинна забрати на себе девальвація гривні, вважає фінансовий експерт Олексій Кущ. «Це потрібно для того, щоб в жовтні-листопаді показати населенню, що без кредиту МВФ нацвалюта просто обвалиться. Тобто, уряд і хотів би зберегти ціни на газ колишніми, але ситуація є критичною і потрібно домовлятися з МВФ, в іншому разі – колапс. Лякатимуть курсом і по 36, і по 40. Ця технологія вже запускається в маси. Сам же кредитний транш подадуть як неминучість, а не як перемогу», – зазначив експерт.

Читайте: КМУ відмовився підвищувати ціну на газ для населення

Уряд вводить в оману громадян?

У свою чергу член колегії Держагентства з енергозбереження Марія Яковлєва нагадує, що чинний Меморандум з МВФ не містить «вимог», на якому постійно наголошує українське керівництво. У документі згадується виключно про вибір економічної політики, яка дасть змогу повертати гроші кредитору. «У Меморандумі немає вимоги підняти ціну на газ для населення. Там написано, що ціна на газ для потреб населення встановлюється на рівні повного покриття витрат на видобуток з урахуванням прибутку на розвиток. У ціні на газ для населення враховано покриття собівартості 1700 грн/тис. м куб. і прибуток 3200 грн/тис. м куб., або 185%. «Укргазвидобування» задекларувало за 2017 рік 30 млрд. грн. чистого прибутку», – заявила експерт.

За її словами, в разі підвищення ціни на газ до 10 000 грн/тис. м куб. з ПДВ держава отримає таку картину в держбюджеті: фонд субсидій збільшиться з 71 млрд до 120-125 млрд. грн, а дефіцит – з 81 млрд до 130-135 млрд грн. З іншого боку, «Укргазвидобування» збільшить і без того «казково неймовірний» чистий прибуток з 30 млрд до 70-80 млрд грн.

Яковлєва переконана, що уряд сьогодні може знизити ціну на газ мінімум на 1500 грн/тис. м куб, при цьому «Укргазвидобування» отримає повне покриття витрат на видобуток (це умова з МВФ) плюс 100% – у рентабельність, яка дасть змогу й надалі розвивати видобуток. «В результаті зменшиться кількість субсідіантів, знизиться в розмірах фонд субсидій щонайменше з 71 млрд до 45 млрд грн і пропорційно зменшиться дефіцит держбюджету з 81 млрд до 55 млрд грн», – сказала вона. Яковлєва також вважає: щоб повернути заборгованість перед МВФ, в першу чергу, треба здійснити аудит боргів.

Наприкінці 2017 року Нацбанк України прогнозував, що в 2018 році наша країна зможе претендувати на два транша, в I і III кварталах, на загальну суму $3,5 млрд. Але згодом визнав, що про перший квартал вже не йдеться. А очікувана сума зменшилася до $2 млрд, яку сподіваються отримати до кінця року.

«Ми прогнозуємо, що переговори будуть успішними, і ми досягнемо консенсусу щодо отримання чергового траншу до кінця року», – заявив голова правління Нацбанку України Яків Смолій. Він також назвав успішну співпрацю з МВФ ключовою умовою зниження інфляції.

Кредити МВФ: реальна необхідність чи боргова яма для українців

За словами заступника голови головного фінансового регулятора Олега Чурія, співпраця з МВФ дасть змогу Україні вийти на зовнішній борговий ринок і розмістити більш «довгі» цінні папери й за нижчою ставкою. «Ми очікуємо, що Мінфін зможе розмістити євробонди на суму приблизно $1,5 млрд. Це досить суттєва сума, яка надійде в резерви і дасть змогу країні здійснювати зовнішні виплати, а Нацбанку – операції на валютному ринку», – сказав він.

Чурій також звернув увагу на те, що вартість запозичення на зовнішньому ринку залежить не тільки від МВФ, а й від ситуації на світових ринках. На думку фахівця, у Мінфіну буде можливість вийти з позикою, яка їм необхідна для фінансування і поточних виплат за боргами, і дефіциту бюджету.

Чи можна обійтися без траншу

Нагадаємо, раніше МВФ надав Україні дворічну відстрочку з виплати платежів, але тепер вона закінчилася. У 2017 році ми виплатили перші $1,268 млрд. У 2018 потрібно віддати $4,5 млрд, або 135 млрд. грн, якщо рахувати за передбаченим курсом на кінець року. Ще до $2,6 млрд – майбутня сума виплат іншим іноземним кредиторам. Разом ми отримуємо суму, яка дорівнює $7,1 млрд.

Золотовалютні резерви Нацбанку на початок 2018 року становили $18,8 млрд, або приблизно 540 млрд грн. Виходить, за рік Україні потрібно віддати закордонним кредиторам майже 40% золотовалютних запасів. І це, не рахуючи внутрішніх боргових зобов’язань України, разом з якими виплати в 2018 році мають становити до $9 млрд, або половину всіх золотовалютних резервів країни. Тим більше, 2018 рік – це тільки початок великих виплат за зовнішніми боргами. У наступному, 2019 році, сума зросте ще більше. Тільки МВФ потрібно буде повернути $5,5 млрд. Якщо Україні доведеться розраховувати тільки на свої сили, країну очікує дефолт.

Кредити МВФ: реальна необхідність чи боргова яма для українців

Тим часом, на думку керівника Центру антикризових досліджень Ярослава Жаліло, на сьогоднішній день Україна може обійтися без чергового траншу макроекономічної фінансової допомоги, якщо переговори не завершаться успішно. «Останнім часом Україна показала готовність і здатність обговорювати умови МВФ, а не просто їх беззастережно приймати, як це було раніше. З іншого боку, і сам Фонд теж розуміє, що нині Україна втягується у складний передвиборчий період, коли навряд чи можна очікувати здійснення якихось непопулярних реформ. Це стосується і тарифної політики, і земельної реформи, про яку в МВФ говорили, але домовленості за цими умовами не досягали”, – зазначив експерт.

Жаліло вважає, що в переговорному процесі з МВФ українська сторона все ж «має підстави для пошуку компромісу. Так, він справедливо зазначає, що Україна може закривати свої зовнішні фінансові розриви і без грошей Фонду.

Економічний експерт Олексій Дорошенко вважає, що Україна, швидше за все, отримає транш від МВФ в цьому році, хоча це мало допоможе нашій країні. «Якщо ми говоримо про підвищення ціни на газ, наймовірніше, воно відбудеться. Але цей 1 мільярд доларів для нас не такий важливий», – зазначив він.

На думку експерта, внутрішні причини ризиків для нацвалюти і економіки країни в цілому теж дуже важливі. Наприклад, готується відставка прем’єра Гройсмана, що може докорінно підірвати стійкість гривні й економіку в цілому. «Якщо вона відбудеться, то ми побачимо, як відразу долучається друкарський верстат, гроші йдуть на соціальні виплати. Повірте, що це відразу ж підштовхне інфляцію тільки в цьому році на 2%», – резюмував Дорошенко.ited 906 times, 1 visits today)

Автор: Ксения ЛАЗОРЕНКО

В Україні святкують Покрову Пресвятої Богородиці

Сьогодні православні святкують Покрову Пресвятої Богородиці.

 Крім цього, з 2014 року в Україні в цей день відзначають і День захисника.

Християни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці: історія і прикмети свята, інформують Економічні новини.

Відзначати Покров в Київській Русі почали ще в 12 столітті. Причиною стало Господнє диво, яке було описано в житії Андрія Константинопольського. Згідно з переказами, під час молитви святого Андрія та його учня Єпіфанія над ними відкрився звід церкви. Тоді перед молилися з'явилася Пресвята Діва, оточена ангелами і святими. Після цього Богородиця наблизилася до Престолу храму і зняла з власної голови покривало (омофором), яким вкрила моляться. Даним чином вона захистила і захистила їх від ворогів.

У це свято прийнято молитися перед іконою Богородиці. Християни просять допомоги, здоров'я і вірять, що протягом усього року Матір Божа буде оберігати їх від усього лихого.

Згідно з народними прикметами, в цей день потрібно пекти млинці. Чим їх більше – тим тепліше і добрішим буде в будинку взимку. Також до Богородиці сьогодні прийнято звертатися всім незаміжнім. Вважалося, що, якщо дівчина в свято буде веселим, їй вдасться знайти хорошого чоловіка. Сьогодні необхідно звернути увагу і на погоду: яка Покрова – така і буде зима.

Читать полностью на https://enovosty.com/uk/news_society-ukr/full/1410-xristiyani-vidznachayut-pokrovu-presvyatoi-bogorodici-istoriya-i-prikmeti-svyata

Цивільний генерал Степан Полторак




Завершилася Ваша високодостойна служба в армії, але триває Ваше служіння Україні – Президент Міністру оборони Степану Полтораку

13 жовтня 2018 року - 17:31

Завершилася Ваша високодостойна служба в армії, але триває Ваше служіння Україні – Президент Міністру оборони Степану Полтораку

Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко прийняв рапорт Міністра оборони, генерала армії України Степана Полторака про звільнення з військової служби та прийняв рішення про продовження його роботи на посаді Міністра.

«Щойно ми з вами стали свідками дуже зворушливої церемонії залишення військової служби генералом армії України Степаном Тимофійовичем Полтораком.  Але хочу наголосити, що звільнення з військової служби це не є покарання. Це не є свідченням недоліків в роботі. Навпаки, з урахуванням урочистості церемонії, яка проходить напередодні Дня захисника України, навпаки – йдеться про суспільне визнання її високої якості та суспільної значимості», - наголосив Президент на церемонії залишення військової служби генералом армії України Степаном Полтораком.

Глава держави нагадав, що відповідно до вимог закону України «Про національну безпеку України» вже з 1 січня наступного року посаду Міністра оборони України має посідати цивільна особа. «Виходячи з цього, Степан Тимофійович Полторак подав відповідний рапорт. І я, відверто кажучи, Степан Тимофійович, із дуже важким серцем, цей рапорт прийняв – про звільнення генерала армії України Полторака Степана Тимофійовича з військової служби», - сказав Петро Порошенко.

Верховний Головнокомандувач особливо наголосив: «Але, цінуючи значний, визначальний внесок Степана Тимофійовича Полторака у відродження Збройних Сил України, а до того – у відродження і становлення Національної гвардії України – я прийняв рішення, щоб він продовжив керівництво оборонним відомством вже у статусі цивільного міністра».

Президент підкреслив, що закон про національну безпеку узгоджений з нашими партнерами по НАТО, і така процедура передбачена. «Отже моє рішення цілком і повністю відповідає букві і духу Закону», - додав він.

Петро Порошенко подякував Міністру за державницьку позицію. «Знаю, що і для Вас питання залишити службу було дуже непростим кроком. Бо Ви віддали їй ні багато ні мало – 35 календарів, 35 років служби в погонах. А Нацгвардію та Міністерство оборони Ви очолили у найскладніший та найдраматичніший час історії нашої держави», - зауважив він.  

«Дякую, пане генерале, за бездоганну військову службу Україні і ласкаво прошу, Степане Тимофійовичу, до цивільного життя. Єдине, що хочу сказати, що легше від того, що ви зняли військову форму Вам точно не буде. На Вас залишається вся повнота відповідальності за рівень обороноздатності нашої держави», - звернувся Президент до Міністра оборони.

За  словами Глави держави, «є три українських бренди, від яких зараз найбільше корчить Москву» - це Збройні Сили, Національна гвардія України і наша українська автокефальна церква. «Хочу наголосити, що два з цих трьох брендів, а саме Збройні Сили і Нацгвардія, тісно пов’язані з Вами, тож і надалі їх зміцнюйте, аж до повної нашої перемоги», - сказав Президент Міністру та додав, що підтримка капеланів, в тому числі і молитвою, йому гарантована.

Він наголосив: «Впевнений, Степане Тимофійовичу, у Ваших силах. Хочу наголосити, що я як Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України повністю довіряю Вам. Ви така людина, з якою будь-хто із тут присутніх точно пішов би у розвідку не замислюючись».

«Вітаю Вас, Степане Тимофійовичу, з новим, вже цивільним  етапом у Вашому житті. Завершилася Ваша високодостойна служба в армії, але триває Ваше служіння Україні», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент вручив Степану Полтораку орден Богдана Хмельницького І ступеня.

В свою чергу, Степан Полторак зазначив, що сьогодні в його житті особливий день: «Я завершую свою службу у Збройних Силах України, але я точно не завершую служіння українському народові».

«Я пишаюсь тим, що я живу в Україні. Пишаюсь тим, що я український військовий. Я пишаюсь тим, що я Міністр оборони найкращої армії, найкращих військових. Я гордий за свою державу, за наш народ і шлях, який ми пройшли. Я переконаний, що ми будемо рухатись і далі до перемоги», - сказав він.

Міністр подякував Главі держави: «Пане Президенте, як Верховному Головнокомандуючому я дякую за створення нової української армії. Армії, яка, нарешті, стала гарантом державності і незалежності нашої України. Я дякую Вам, за те, що Ви повернули довіру, повагу і гордість до служби у Збройних Силах України. Я дякую Вам за те, що всі разом ми зупинили ворога, всі разом ми створюємо нову історію і запроваджуємо нові традиції».

Міністр оборони  також подякував всім солдатам, офіцерам та службовцям з якими він служив і особливо тим, з якими він ніс службу в останні чотири роки, які були найскладнішими в житті держави.

«Я дякую українському народові за те, що у самі важкі дні, коли Росія перетнула кордон і почала агресію проти України, сам народ став армією. Хтось взяв до рук зброю і пішов на фронт, хтось став волонтером і кожного дня, ризикуючи своїм життям, був на передовій, а хтось віддав останню копійчину для того, щоб підтримати Збройні Сили України», - сказав Степан Полторак. Він також подякував своїй родині за підтримку.


Подяка Президенту України за автокефалію

Архієпископ Симферопольський і Кримський подякував Президенту за зусилля у наданні автокефалії українській церкві: Ви не один – з Вами Бог і український народ

13 жовтня 2018 року - 13:30

Архієпископ Симферопольський і Кримський подякував Президенту за зусилля у наданні автокефалії українській церкві: Ви не один – з Вами Бог і український народ

Президент Петро Порошенко особливо наголошує на важливості утворення єдиної помісної православної української церкви, яка є одним із значущих елементів державотворення. «Одним із важливих елементів державотворення є наша українська помісна православна церква», - сказав Петро Порошенко під час виступу на урочистій посвяті курсантів Херсонської морської академії поповнення 2018 року.

Присутній на урочистостях Архієпископ Симферопольський і Кримський, керуючий Кримською і Херсонською єпархіями Української Православної Церкви Київського патріархату Климент подякував Главі держави за його зусилля для ухвалення Синодом Вселенського Патріархату рішення про надання українській церкві автокефалії.

«Я згадую жовтень ( насправді: 27 лютого - Б.Г.) 2014 року, коли вночі, під кулями автоматів Ви стояли у сімферопольському аеропорту. Ви були єдиним українським політиком, який наважився прибути в Крим. Тоді Ви нічого не могли зробити, бо були один. Але з Вами був Бог і він благословив Вас стати Президентом України», - зауважив Архієпископ.

Архієпископ Климент наголосив: «Сьогодні, під час війни, Ви намагаєтеся об'єднати український народ навколо єдиної помісної української церкви. Ви не один – з Вами Бог і український народ. Прийміть нашу подяку і молитву, щоб Господь благословив Вас і всіх нас у славі Божій». 

Глава держави зазначив, що 1030 років минуло з часу хрещення України святим рівноапостольним князем Володимиром, а Україна не мала своєї церкви: «З початку ми були в лоні Матері-церкви Константинополя, потім 332 роки Москва вкрала нашу незалежність…».

«І на сьогоднішній день вперше українцям повертається омріяне, мрія поколінь українців. Я думаю,  що 11 жовтня день, коли Синод Вселенського Патріархату прийняв історичне рішення про надання українській церкві автокефалії назавжди золотими літерами буде вписаний в історію України», - підкреслив Петро Порошенко.

https://www.president.gov.ua/news/arhiyepiskop-simferopolskij-i-krimskij-podyakuvav-prezidentu-50426

Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро

13.10.18 17:26
 Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею. ФОТО
Для ліквідації пожежі на складі боєприпасів на Чернігівщині Німеччина передала українським рятувальникам спеціальне обладнання, яке коштує 200 тис. євро.

Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на повідомлення посольства Німеччини в Україні у Twitter.

Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею 01

"Після виникнення пожежі на складі боєприпасів в Ічні (Чернігівська обл.) Німеччина негайно надала допомогу: передала ДСНС України 90 дихальних апаратів і 90 комплектів засобів індивідуального захисту вартістю 200 тис. євро для проведення протипожежних робіт та розчищення території", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: На території арсеналу біля Ічні припинилася детонація боєприпасів, - ДСНС

Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею 02
Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею 03

Читайте також: Відновлено електро- і водопостачання всіх населених пунктів у зоні НС на арсеналі під Ічнею, - Чернігівська ОДА

Томос про автокефалію для України

Томос про автокефалію для України: опубліковано повний текст рішення Синоду
12 Жовтня 2018



В інтернет-мережі з’явився текст повного рішення синоду Вселенського про надання автокефалії Церкви України

Відповідний пост зробив речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій Зоря.

Так, у своєму рішенні Синод визнав канонічним патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія.

Україна отримала томос про автокефалію: перші подробиці

Більш того, Вселенський патріархат скасував юридичне зобов’язання від 1686 року, згідно з яким Патріарх Московської церкви отримав право освятити Київського митрополита, тим самим підтвердивши канонічну залежність від Константинопольської матері-церкви.

Також у документі закликають сторін інциденту відмовитися від «присвоєння» церков, монастирів та іншого майна і не вдаватися до насильницьких дій або помсти.

Як повідомлялося раніше, стало відомо, яке умова повинен виконати Київський Патріархат для отримання томосу єдиної помісної церкви в Києві.

Речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій Зоря повідомив, що для отримання томосу Київська церква повинна буде провести об’єднавчий собор.

«Томос як єдиний фізичний документ повинен бути наданий для єдиної помісної церкви, поки що єдиної церкви немає, є 3 юрисдикції. Тому належить об’єднавчий собор у Києві і коли буде єдина помісна церква, тоді для цієї церкви повинен бути наданий томос», — розповів він.

Він додав, що у вселенського патріарха немає причин відкладати або затримувати процес надання томосу Україні.

У свою чергу, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет пообіцяв провести об’єднавчий Собор як можна швидше.



«Я думаю, що процес об’єднання буде дуже швидким. Ми домовимося, коли скличемо Собор…Це буде архієрейський Собор, у якому візьмуть участь архієреї КП, автокефальної церкви на чолі з Митрополитом Макарієм і Московського Патріархату, які захочуть. Це буде об’єднавчий Собор, який обере загального предстоятеля Патріарха, а далі буде рішення Вселенського Патріарха про надання томосу щодо надання автокефалії», — заявив Філарет.

Раніше ми повідомляли, що Синод Константинополя у четвер, 11 жовтня, оголосив своє рішення щодо України. Вселенський Патріарх продовжує процедуру надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві.

Інформація, поширена низкою церковних ЗМІ та речником Київської Патріархії Євстратієм Зорею про те, що Вселенський Патріархат визнав незаконною анексію Київської Митрополії російської церквою і зняв анафему з Предстоятеля УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія підтвердилася. Про це також йдеться в офіційній заяві Константинополя.

https://politeka.net/ua/news/society/757612-tomos-ob-avtokefalii-dlja-ukrainy-opublikovan-polnyj-tekst-reshenija-sinoda/?utm_source=iua

Томас Україні надано. Наші вітання!

Присвячується Московському патріархату від Константинопільського та Київського патріархатів з нагоди надання Томасу Україні 11 жовтня 2018 (7526) року.



Програма Свята Покрови у Львові 14 жовтня 2018 р.

Доброго дня!
Запрошуємо взяти участь у наймасштабнішому заході  «Марш захисників України», який пройде проспектом Свободи міста Львова 14-го жовтня в межах святкування 76-ї річниці створення Української повстанської армії та Дня захисника України.



Програма заходів 14 жовтня:
07.00 –

Молитва за Україну та її захисників у храмах області

09.00 –

Молитва за Україну та її захисників у храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла УГКЦ

11.00 -

Проведення чину перепоховання воїнів УПА на Меморіалі невідомому вояку УПА Личаківського кладовища

11.50 –

Вшанування пам’яті борців за волю та незалежність України на Личаківського кладовища.

12.00 –

Експонування військової техніки та зброї на площі перед пам’ятником Т. Шевченку

14.00 –

«МАРШ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ»

1200 військовослужбовців

55 одиниць військової техніки та озброєння

(просп. Свободи міста Львова)

16.00 –

Підняття прапора на площі біля пам’ятника Воїнам, що віддали свої життя за Батьківщину (Клепарівська, 30а)

16.00 –

Театралізоване дійство «Бій відділів УПА проти німецького «Вермахту» і радянського НКВД (вул. Винниченка, 16-18)

З повагою
Департамент внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА