Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Щодо передачі Андріївської церкви Константинополю

Порошенко вніс до ВР законопроект щодо передачі Андріївської церкви Константинополю
Новини » Політика    17.10.2018 - 16:43
Фото: Петро Порошенко (РБК-Україна)
Фото: Петро Порошенко 

Передача Константинополю Андріївської церкви є важливим кроком у підготовці до надання автокефалії Православній церкві в Україні

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної ради України законопроект щодо передачі Андріївської церкви Константинополю. Про це повідомляє  з посиланням на відповідний законопроект на сайті парламенту.

"Установити, що Андріївська церква Національного заповідника "Софія Київська", яка є визначним об’єктом культурної спадщини, пам’яткою архітектури національного значення, як культова споруда, що перебуває у державній власності, передається в безоплатне постійне користування Вселенському Патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій", - йдеться у тексті відповідного законопроекту.

Крім того, зазначається, що метою відповідного законопроекту є визначення особливостей користування Андріївською церквою для створення умов для здійснення церквою Вселенського Патріархату богослужінь в Україні та забезпечення реалізації прав громадян на вільне віросповідання.

Як зазначається у пояснювальній записці, передача Константинополю Андріївської церкви є важливим кроком у проведенні роботи з підготовки надання автокефалії Православній церкві в Україні.

Уряд вітає з Днем захисника України!

Привітання Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з Днем захисника України
Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, опубліковано 14 жовтня 2018 року о 09:00
УРОЧИСТОСТІ ПРЕМ'ЄР-МІНІСТР



Дорогі співвітчизники!

Від імені Уряду та від себе особисто вітаю з Днем захисника України!

Цього дня в Україні здавна вшановують мужність і героїзм людей, які із зброєю в руках захищали Батьківщину від ворогів. День Покрови Пресвятої Богородиці був найбільшим святом запорозьких козаків, адже саме Богородицю вони вважали покровителькою усього Війська Запорізького, яка захищала їх у мирний і воєнний час. Традиційно вважається, що саме на Покрову заснована Українська Повстанська Армія, яка кинула виклик найбільшим арміям світу і проголосила своєю метою створення Української Самостійної Соборної Держави.

Цей день уособлює для українців тяглість нашої військової традиції, і ми вшановуємо захисників України, які борються з російською військовою агресією. Починаючи з весни 2014 року, українські добровольці, військовослужбовці, військові медики і волонтери демонструють усьому світові безпрецедентну мужність і самопожертву. Ми завдячуємо нашим захисникам тим, що ворог досі не просунувся далі і наші діти зростають у безпеці. Ми ніколи не забудемо про тих, хто віддав заради нашої країни і нас власне життя. Пам’ять про героїв залишиться у наших серцях назавжди.

Сьогодні наш обов’язок – продовжити реформування українського війська і забезпечити незворотність політичної, економічної, військової інтеграції до Європейського Союзу та НАТО. Українська армія повинна продовжити модернізацію, переозброєння і впровадження сучасних військових стандартів. Тому ми виділяємо на оборонний сектор рекордні кошти для того, щоб українська армія була однією з найпотужніших військових сил регіону, а престиж українського військовослужбовця лише зростав. Упевнений, що ми здійснимо усі необхідні перетворення і досягнемо нашої стратегічної мети – членства в НАТО і надійного забезпечення обороноздатності України та її подальшого демократичного розвитку.

Дякую усім захисникам України за вірну службу Батьківщині і готовність ризикувати власним життям заради своєї країни і безпеки своїх близьких! Наші бійці на сході є запорукою нашої державної незалежності і подальших доленосних і незворотних змін, на шлях яких ступила країна, відмовившись від колоніального минулого. Вірю, що нашу країну чекає велике майбутнє. Бажаю всім нашим захисникам міцного здоров’я, військової вдачі, благополучного повернення додому, а головне – миру, злагоди та добробуту в нашій країні та у всіх українських домівках!

Слава Україні!                                                                                Героям слава!

Прем’єр-міністр України                                                        Володимир ГРОЙСМАН 

В Україні святкують Покрову Пресвятої Богородиці

Сьогодні православні святкують Покрову Пресвятої Богородиці.

 Крім цього, з 2014 року в Україні в цей день відзначають і День захисника.

Християни відзначають Покрову Пресвятої Богородиці: історія і прикмети свята, інформують Економічні новини.

Відзначати Покров в Київській Русі почали ще в 12 столітті. Причиною стало Господнє диво, яке було описано в житії Андрія Константинопольського. Згідно з переказами, під час молитви святого Андрія та його учня Єпіфанія над ними відкрився звід церкви. Тоді перед молилися з'явилася Пресвята Діва, оточена ангелами і святими. Після цього Богородиця наблизилася до Престолу храму і зняла з власної голови покривало (омофором), яким вкрила моляться. Даним чином вона захистила і захистила їх від ворогів.

У це свято прийнято молитися перед іконою Богородиці. Християни просять допомоги, здоров'я і вірять, що протягом усього року Матір Божа буде оберігати їх від усього лихого.

Згідно з народними прикметами, в цей день потрібно пекти млинці. Чим їх більше – тим тепліше і добрішим буде в будинку взимку. Також до Богородиці сьогодні прийнято звертатися всім незаміжнім. Вважалося, що, якщо дівчина в свято буде веселим, їй вдасться знайти хорошого чоловіка. Сьогодні необхідно звернути увагу і на погоду: яка Покрова – така і буде зима.

Читать полностью на https://enovosty.com/uk/news_society-ukr/full/1410-xristiyani-vidznachayut-pokrovu-presvyatoi-bogorodici-istoriya-i-prikmeti-svyata

Подяка Президенту України за автокефалію

Архієпископ Симферопольський і Кримський подякував Президенту за зусилля у наданні автокефалії українській церкві: Ви не один – з Вами Бог і український народ

13 жовтня 2018 року - 13:30

Архієпископ Симферопольський і Кримський подякував Президенту за зусилля у наданні автокефалії українській церкві: Ви не один – з Вами Бог і український народ

Президент Петро Порошенко особливо наголошує на важливості утворення єдиної помісної православної української церкви, яка є одним із значущих елементів державотворення. «Одним із важливих елементів державотворення є наша українська помісна православна церква», - сказав Петро Порошенко під час виступу на урочистій посвяті курсантів Херсонської морської академії поповнення 2018 року.

Присутній на урочистостях Архієпископ Симферопольський і Кримський, керуючий Кримською і Херсонською єпархіями Української Православної Церкви Київського патріархату Климент подякував Главі держави за його зусилля для ухвалення Синодом Вселенського Патріархату рішення про надання українській церкві автокефалії.

«Я згадую жовтень ( насправді: 27 лютого - Б.Г.) 2014 року, коли вночі, під кулями автоматів Ви стояли у сімферопольському аеропорту. Ви були єдиним українським політиком, який наважився прибути в Крим. Тоді Ви нічого не могли зробити, бо були один. Але з Вами був Бог і він благословив Вас стати Президентом України», - зауважив Архієпископ.

Архієпископ Климент наголосив: «Сьогодні, під час війни, Ви намагаєтеся об'єднати український народ навколо єдиної помісної української церкви. Ви не один – з Вами Бог і український народ. Прийміть нашу подяку і молитву, щоб Господь благословив Вас і всіх нас у славі Божій». 

Глава держави зазначив, що 1030 років минуло з часу хрещення України святим рівноапостольним князем Володимиром, а Україна не мала своєї церкви: «З початку ми були в лоні Матері-церкви Константинополя, потім 332 роки Москва вкрала нашу незалежність…».

«І на сьогоднішній день вперше українцям повертається омріяне, мрія поколінь українців. Я думаю,  що 11 жовтня день, коли Синод Вселенського Патріархату прийняв історичне рішення про надання українській церкві автокефалії назавжди золотими літерами буде вписаний в історію України», - підкреслив Петро Порошенко.

https://www.president.gov.ua/news/arhiyepiskop-simferopolskij-i-krimskij-podyakuvav-prezidentu-50426

Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро

13.10.18 17:26
 Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею. ФОТО
Для ліквідації пожежі на складі боєприпасів на Чернігівщині Німеччина передала українським рятувальникам спеціальне обладнання, яке коштує 200 тис. євро.

Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на повідомлення посольства Німеччини в Україні у Twitter.

Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею 01

"Після виникнення пожежі на складі боєприпасів в Ічні (Чернігівська обл.) Німеччина негайно надала допомогу: передала ДСНС України 90 дихальних апаратів і 90 комплектів засобів індивідуального захисту вартістю 200 тис. євро для проведення протипожежних робіт та розчищення території", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: На території арсеналу біля Ічні припинилася детонація боєприпасів, - ДСНС

Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею 02
Німеччина передала ДСНС спецобладнання на 200 тис. євро для ліквідації пожежі на складах під Ічнею 03

Читайте також: Відновлено електро- і водопостачання всіх населених пунктів у зоні НС на арсеналі під Ічнею, - Чернігівська ОДА

Томос про автокефалію для України

Томос про автокефалію для України: опубліковано повний текст рішення Синоду
12 Жовтня 2018



В інтернет-мережі з’явився текст повного рішення синоду Вселенського про надання автокефалії Церкви України

Відповідний пост зробив речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій Зоря.

Так, у своєму рішенні Синод визнав канонічним патріарха Української православної церкви Київського патріархату Філарета і предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія.

Україна отримала томос про автокефалію: перші подробиці

Більш того, Вселенський патріархат скасував юридичне зобов’язання від 1686 року, згідно з яким Патріарх Московської церкви отримав право освятити Київського митрополита, тим самим підтвердивши канонічну залежність від Константинопольської матері-церкви.

Також у документі закликають сторін інциденту відмовитися від «присвоєння» церков, монастирів та іншого майна і не вдаватися до насильницьких дій або помсти.

Як повідомлялося раніше, стало відомо, яке умова повинен виконати Київський Патріархат для отримання томосу єдиної помісної церкви в Києві.

Речник Київської Патріархії архієпископ Євстратій Зоря повідомив, що для отримання томосу Київська церква повинна буде провести об’єднавчий собор.

«Томос як єдиний фізичний документ повинен бути наданий для єдиної помісної церкви, поки що єдиної церкви немає, є 3 юрисдикції. Тому належить об’єднавчий собор у Києві і коли буде єдина помісна церква, тоді для цієї церкви повинен бути наданий томос», — розповів він.

Він додав, що у вселенського патріарха немає причин відкладати або затримувати процес надання томосу Україні.

У свою чергу, Предстоятель Української Православної Церкви Київського Патріархату Філарет пообіцяв провести об’єднавчий Собор як можна швидше.



«Я думаю, що процес об’єднання буде дуже швидким. Ми домовимося, коли скличемо Собор…Це буде архієрейський Собор, у якому візьмуть участь архієреї КП, автокефальної церкви на чолі з Митрополитом Макарієм і Московського Патріархату, які захочуть. Це буде об’єднавчий Собор, який обере загального предстоятеля Патріарха, а далі буде рішення Вселенського Патріарха про надання томосу щодо надання автокефалії», — заявив Філарет.

Раніше ми повідомляли, що Синод Константинополя у четвер, 11 жовтня, оголосив своє рішення щодо України. Вселенський Патріарх продовжує процедуру надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві.

Інформація, поширена низкою церковних ЗМІ та речником Київської Патріархії Євстратієм Зорею про те, що Вселенський Патріархат визнав незаконною анексію Київської Митрополії російської церквою і зняв анафему з Предстоятеля УПЦ КП Філарета і митрополита УАПЦ Макарія підтвердилася. Про це також йдеться в офіційній заяві Константинополя.

https://politeka.net/ua/news/society/757612-tomos-ob-avtokefalii-dlja-ukrainy-opublikovan-polnyj-tekst-reshenija-sinoda/?utm_source=iua

Томас Україні надано. Наші вітання!

Присвячується Московському патріархату від Константинопільського та Київського патріархатів з нагоди надання Томасу Україні 11 жовтня 2018 (7526) року.



Програма Свята Покрови у Львові 14 жовтня 2018 р.

Доброго дня!
Запрошуємо взяти участь у наймасштабнішому заході  «Марш захисників України», який пройде проспектом Свободи міста Львова 14-го жовтня в межах святкування 76-ї річниці створення Української повстанської армії та Дня захисника України.



Програма заходів 14 жовтня:
07.00 –

Молитва за Україну та її захисників у храмах області

09.00 –

Молитва за Україну та її захисників у храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла УГКЦ

11.00 -

Проведення чину перепоховання воїнів УПА на Меморіалі невідомому вояку УПА Личаківського кладовища

11.50 –

Вшанування пам’яті борців за волю та незалежність України на Личаківського кладовища.

12.00 –

Експонування військової техніки та зброї на площі перед пам’ятником Т. Шевченку

14.00 –

«МАРШ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ»

1200 військовослужбовців

55 одиниць військової техніки та озброєння

(просп. Свободи міста Львова)

16.00 –

Підняття прапора на площі біля пам’ятника Воїнам, що віддали свої життя за Батьківщину (Клепарівська, 30а)

16.00 –

Театралізоване дійство «Бій відділів УПА проти німецького «Вермахту» і радянського НКВД (вул. Винниченка, 16-18)

З повагою
Департамент внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА

Посилення для ЗСУ в застосуванні зброї


Чому українські військові відтепер зможуть офіційно використовувати зброю у відсіч агресії на Донбасі 
У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження
ministryofdefenceua / flickr.com

У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження

Використовувати зброю у випадку не тільки нападу, але й загрози нападу з боку ворога зможуть українські військовослужбовці. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Кабінет Міністрів затвердив порядок застосування зброї у Збройних силах України для відсічі агресії. Порядок регулює використання зброї у мирний час для забезпечення національної безпеки і оборони держави.

Ведення бойових дій саме Збройними силами на початку війни було порушенням законодавства.

У яких випадках українській військові мають право застосовувати зброю

ЗСУ мають право використовувати зброю для відбиття нападу та попередження загрози нападу на об'єкти, які охороняються. Також зброя може використовуватися для звільнення заручників, військовополонених, захоплених військових чи цивільних об'єктів.

 Також для знищення зброї, бойової техніки, транспортних чи технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії. Ще серед приводів для використання зброї - захист цивільних осіб або об'єктів нападу, роззброєння чи знешкодження осіб, причетних до агресії.

Під час АТО застосування зброї військовими мало низку обмежень

Також припинення дій осіб, які вчиняють правопорушення, перешкоджають виконанню законних вимог людей, залучених для забезпечення нацбезпеки і оборони. Крім того, військові мають право використовувати зброю чи бойову техніку в інших випадках, визначених наказом командувача Об'єднаних сил.

При цьому застосування зброї повинно здійснюватися так, щоб завдавати мінімальної шкоди. У разі нападу або загрози нападу на військовослужбовця, цивільних осіб, військових чи цивільних об'єктів застосовуються попереджувальні заходи. Це візуальні та звукові сигнали, покажчики на місцевості, невибухові загородження навколо військових об'єктів та усне попередження про можливе застосування зброї, використання технічних засобів або попереджувальна стрільба. 

Дивіться також

У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження. Летальне застосування зброї або бойової техніки дозволяється для самооборони, а також для відсічі збройної агресії проти України та для забезпечення національної безпеки і оборони.

Активізація бойови дій

Зараз спостерігається активізація бойових дій на сході країни, зазначив під час засідання уряду міністр оборони Степан Полторак.

“У нас почалася загроза на лінії зіткнення, є загиблий і поранений. Кількість обстрілів доходила майже до 40. Було застосування артилерії, чого давно уже не було”, - сказав Полторак.

Порушення Конституції

На початку конфлікту на Сході застосування зброї саме Збройними силами було порушенням закону, нагадав колишній заступник керівника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Використовувати зброю військові можуть для роззброєння чи знешкодження осіб, причетних до агресії

Певний період часу були навіть проблеми із тим, щоб хтось взяв на себе відповідальність по рішенню знищити супротивника, додав він.

Тоді почали вноситися зміни щодо надання Збройним силам відповідних повноважень, додав Романенко.

Порядок застосування зброї у ЗСУ для відсічі агресії був розроблений на заміну порядку застосування зброї в Антитерорестичній операції, зазначив заступник начальника управління центрального науково-дослідного інституту Збройних сил України Віктор Шидлюх. За його словами, під час АТО застосування зброї військовими мало низку обмежень. Новий порядок - дещо розширений, повідомив він.

Офіційно мирний час

Щодо застосування військими зброї в українському законодавстві є суттєві прогалини, зазначив військовий експерт Олег Жданов. Проблема, за його словами, передусім в тому, що воювати державі доводиться фактично в офіційно мирний час. Постанова Кабміна є лише півзаходом для вирішення проблеми, додав експерт.

Постанова Кабміну є підзаконним актом, а регламентувати застосування зброї в зоні проведення операції Об'єднаних сил - це парафія законодавчого органу, тобто Верховної Ради, додав він.

11 жовтня двоє українських захисників підірвалися на вибухівці бойовиків на Донбасі, ще один зазанав поранень. Протягом доби бойовики 10 разів обстрілювали позиції Збройних сил України.

Новини з життя на Львівщині

Оперативна інформація за наслідками розгляду питань передбачених порядком денним Апаратної наради під головуванням О.М. Синютки.


У понеділок, 8 жовтня 2018 року о 10:00 (каб. 257 ОДА), відбулася апаратна нарада голови ЛОДА О.М. Синютки.

Порядок денний складався з питання:

«Про роботу з учасниками АТО та членами їх сімей»

Доповідач – директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації КУЗЯК Наталя Олегівна

Різне: «Про проведену роботу з перевірки та легалізації діяльності лісопильних об’єктів на території Львівської області»

Доповідач – начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства ДЕЙНЕКА Анатолій Михайлович

 

Наведемо короткі факти.

         Кузяк Н.О. (директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації)

наголосила, що проводиться комунікація з учасниками АТО та членами їх сімей, зокрема за учасниками АТО та членами їх сімей закріплено 1142 працівників соціальної сфери.

У Львівській області проходить державна підтримка учасників АТО:

·        32 родини військовослужбовців отримали кошти на закупівлю житла в розмірі 32 773,9 тис. гривень;

·        впродовж 2018 року  укладено 180 угод щодо професійної адаптації  285  учасників  АТО та 2 постраждалих учасників Революції Гідності;

·        6 родини військовослужбовців з числа внутрішньо переміщених осіб отримали кошти на закупівлю житла в розмірі 5 411,5 тис. гривень;

·        психологічна реабілітація –147 осіб;

·        проводиться курортне лікування.

 

ОБЛАСНА ПІДТРИМКА  УЧАСНИКІВ  АТО та членів їх сімей включає:

·        Надання адресної грошової допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю внаслідок війни

 - 1 група (25 тис. грн.) – 3 ос.,

 - 2 група (15 тис. грн.) – 28 ос.,

 - 3 група (10 тис. грн.) – 122 ос.

- на  санаторно-курортне лікування (5 250 грн.) – 2 осіб;

·      Грошова допомога на вирішення матеріально-побутових проблем учасникам АТО з числа ВПО - по 8 тис. грн. – 92 особам;

·        Компенсація вартості послуг з організації сімейного відпочинку – близько 200 осіб по 1200 гривень;

·   Закупівля житла на умовах співфінансування: Золочівський район – 4 квартири; Городоцький район - 2 квартири; Бродівський – 1 квартира; Новий Розділ – 1 квартира; на стадії підготовки м. Стрий – 1 квартира.

Дуже важлива інформація, на наступній сесії буде підтримано рішення обласної ради про підтримку сімей загиблих (зокрема виділено кошти на встановлення памятників).

На цьому доповідь була зупинена та вказано про те, що робота проводиться незадовільно, по великій мірі формально, і ми не повинні зважати на той факт, що серед інших областей ми виглядаємо найкраще по Україні, оскільки нас повинно цікавити кожен конкретно наш герой, який пройшов війну, він чи його сім»я повинні відчувати опіку.

ДЕЙНЕКА А.М. (начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства) доповів про проведену роботу щодо виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 02.04.2018р. №274/0/5-18 «Про сприяння розвитку суб’єктів господарської діяльності деревообробної галузі Львівщини» станом на 02.10.2018р. По всіх райдержадміністраціях та міськвиконкомах де зареєстровані лісопильні об’єкти видані відповідні розпорядження та були створені комісії з обстеження та легалізації роботи лісопильних об’єктів, в склад яких включені представники відповідних державних органів, що вказані в розпорядженні голови ОДА.

Всього від початку роботи комісій проведено 707 обстежень суб’єктів господарювання, з них:

   - працюють без зауважень – 79 об’єктів;

   - не здійснюють господарську діяльність – 181 об’єкт.

   - по 447–ми суб’єктах господарювання виявлено найбільш розповсюджені недоліки такі як: не зареєстровані працівники, не оформлений дозвіл на експлуатацію деревообробного обладнання, відсутність реєстрації підприємницької діяльності, відсутність книги обліку лісопродукції, необхідність упорядкування та обгородження території лісопильних об’єктів, дотримання норм охорони праці, техніки безпеки, протипожежної безпеки, екологічної безпеки.

         За виявленими недоліками в ході обстежень суб’єктів господарювання, райдержадміністраціями та міськвиконкомами розроблено заходи з виправлення виявлених недоліків із зазначенням термінів їх виконання та скеровано відповідні листи суб’єктам господарювання.

         Станом на 02.10.2018 року, серед тих райдержадміністрацій та міськвиконкомів на території яких на лісопильних об’єктах виявлені недоліки в ході проведених оглядів, повністю їх усунуто по Городоцькій РДА, Дрогобицькій РДА, Жовківській РДА, Кам’янка-Бузькій РДА, Мостиській РДА, Пустомитівській РДА, Радехівській РДА, Стрийській РДА, Червоноградському МВК, Стрийському МВК, Самбірському МВК. Решта – термін усунення недоліків ще не минув, недоліки усунуті частково, оновлюється інформація по мірі надходження від власників лісопильних об’єктів підтвердження про усунення недоліків.

         О.М. Синютка (голова Львівської ОДА) за наслідком доповіді надав протокольне доручення провести повторно перевірку, в разі не усунення недоліків роботи – подати інформацію до прокуратури Львівської області.

 

Щодо іншого…

І.В. Кондро (керівник ГУ ДФС у Львівській області): керівник ГУ Держпраці у Львівській області саботує роботу, прошу Вас втрутитися, оскільки ми не можемо вже другий тиждень вийти з комплексними перевірками по тих підприємствах, які визначені як мінімізатори.

О.М. Синютка (голова Львівської ОДА): беззаперечно слід прийняти рішення про зміну керівника, оскільки вказана структура навіть не здатна виконати пряме доручення Прем’єр-міністра України щодо перевірки стану тінізації з\п в області. Тому, надано протокольне доручення про звернення до КМ України про зміну керівництва ГУ Держпраці у Львівській області.