хочу сюди!
 

Alisa

39 років, водолій, познайомиться з хлопцем у віці 34-46 років

Посилення для ЗСУ в застосуванні зброї


Чому українські військові відтепер зможуть офіційно використовувати зброю у відсіч агресії на Донбасі 
У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження
ministryofdefenceua / flickr.com

У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження

Використовувати зброю у випадку не тільки нападу, але й загрози нападу з боку ворога зможуть українські військовослужбовці. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Кабінет Міністрів затвердив порядок застосування зброї у Збройних силах України для відсічі агресії. Порядок регулює використання зброї у мирний час для забезпечення національної безпеки і оборони держави.

Ведення бойових дій саме Збройними силами на початку війни було порушенням законодавства.

У яких випадках українській військові мають право застосовувати зброю

ЗСУ мають право використовувати зброю для відбиття нападу та попередження загрози нападу на об'єкти, які охороняються. Також зброя може використовуватися для звільнення заручників, військовополонених, захоплених військових чи цивільних об'єктів.

 Також для знищення зброї, бойової техніки, транспортних чи технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії. Ще серед приводів для використання зброї - захист цивільних осіб або об'єктів нападу, роззброєння чи знешкодження осіб, причетних до агресії.

Під час АТО застосування зброї військовими мало низку обмежень

Також припинення дій осіб, які вчиняють правопорушення, перешкоджають виконанню законних вимог людей, залучених для забезпечення нацбезпеки і оборони. Крім того, військові мають право використовувати зброю чи бойову техніку в інших випадках, визначених наказом командувача Об'єднаних сил.

При цьому застосування зброї повинно здійснюватися так, щоб завдавати мінімальної шкоди. У разі нападу або загрози нападу на військовослужбовця, цивільних осіб, військових чи цивільних об'єктів застосовуються попереджувальні заходи. Це візуальні та звукові сигнали, покажчики на місцевості, невибухові загородження навколо військових об'єктів та усне попередження про можливе застосування зброї, використання технічних засобів або попереджувальна стрільба. 

Дивіться також

У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження. Летальне застосування зброї або бойової техніки дозволяється для самооборони, а також для відсічі збройної агресії проти України та для забезпечення національної безпеки і оборони.

Активізація бойови дій

Зараз спостерігається активізація бойових дій на сході країни, зазначив під час засідання уряду міністр оборони Степан Полторак.

“У нас почалася загроза на лінії зіткнення, є загиблий і поранений. Кількість обстрілів доходила майже до 40. Було застосування артилерії, чого давно уже не було”, - сказав Полторак.

Порушення Конституції

На початку конфлікту на Сході застосування зброї саме Збройними силами було порушенням закону, нагадав колишній заступник керівника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Використовувати зброю військові можуть для роззброєння чи знешкодження осіб, причетних до агресії

Певний період часу були навіть проблеми із тим, щоб хтось взяв на себе відповідальність по рішенню знищити супротивника, додав він.

Тоді почали вноситися зміни щодо надання Збройним силам відповідних повноважень, додав Романенко.

Порядок застосування зброї у ЗСУ для відсічі агресії був розроблений на заміну порядку застосування зброї в Антитерорестичній операції, зазначив заступник начальника управління центрального науково-дослідного інституту Збройних сил України Віктор Шидлюх. За його словами, під час АТО застосування зброї військовими мало низку обмежень. Новий порядок - дещо розширений, повідомив він.

Офіційно мирний час

Щодо застосування військими зброї в українському законодавстві є суттєві прогалини, зазначив військовий експерт Олег Жданов. Проблема, за його словами, передусім в тому, що воювати державі доводиться фактично в офіційно мирний час. Постанова Кабміна є лише півзаходом для вирішення проблеми, додав експерт.

Постанова Кабміну є підзаконним актом, а регламентувати застосування зброї в зоні проведення операції Об'єднаних сил - це парафія законодавчого органу, тобто Верховної Ради, додав він.

11 жовтня двоє українських захисників підірвалися на вибухівці бойовиків на Донбасі, ще один зазанав поранень. Протягом доби бойовики 10 разів обстрілювали позиції Збройних сил України.

2

Коментарі

112.10.18, 22:23

У тім і справа, що це підзаконний акт.