Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Порошенко з НАТО щодо безпеки артскладів

Порошенко доручив завершити переговори з НАТО про трастовий фонд щодо безпеки артскладів
10 жовтня, 2018 -
Фото прес-служба президента

Президент України Петро Порошенко доручив главі МЗС Павлу Клімкіну та міністру оборони Степану Полтораку завершити переговори з НАТО щодо створення трастового фонду з ефективної експлуатації складів боєприпасів.

Про це глава держави повідомив у Facebook.

"Доручив міністру оборони та міністру закордонних справ терміново завершити переговори з НАТО про створення і реалізацію спеціального трастового фонду. Його мета – забезпечити ефективну експлуатацію та сучасну охорону об’єктів зберігання боєприпасів", - написав президент.




Чи є біда в Україні, якщо маємо таке

Просто рекламки, які чітко показують зростання добробуту населення в Україні і зменшення цін на продукти та інші товари.



Зарплата від 15 тис. грн. - це вже щось пристойне коло 500 євро.

І ціни зменшують, отож пильнуйте акції та економте власні грошики, дорогі українці, а кому все неподобається, то смокчить дулю з маком.

Захищаємо себе і Європу вцілому

На Донбасі ми захищаємо не лише наш суверенітет, ми стоїмо на захисті демократії в Європі – Президент в інтерв’ю La Repubblica

4 жовтня 2018 року - 11:15

На Донбасі ми захищаємо не лише наш суверенітет, ми стоїмо на захисті демократії в Європі – Президент в інтерв’ю La Repubblica

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica підкреслив, що Україна захищає не лише свою незалежність і територіальну цілісність, а й цінності демократії та свободи в усій Європі.

«Ми не просимо солдат. Ми лише просимо, щоб ЄС залишався на нашому боці, тому що бути разом – єдиний спосіб, щоб бути сильніше. Розумієте, на Донбасі ми захищаємо не лише наш національний суверенітет – ми стаємо на захисті демократії в Європі, яка знаходиться під прицілом Москви», - підкреслив Петро Порошенко.

«Я б хотів повезти Сальвіні (міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні – ред.) на Донбас, щоб показати йому школи та ринки після російських бомбардувань. Загиблих дітей, а також дітей-сиріт, військових вдів та зруйновані міста. І я впевнений, що тоді він би зрозумів наскільки потрібні санкції проти Москви», - також додав Президент.

«Насправді, боюся, що ваш міністр внутрішніх справ не знає про глибоку трагедію, яку, з вини Кремля, переживає Україна», - зауважив Глава держави.

Він підкреслив, що цінності завжди важливіші за гроші і краще виконувати власні зобов’язання перед ЄС, аніж робити бізнес з Росією.

Президент зазначив, що Україна вже чотири роки є об’єктом російської агресії, «коли російські солдати на нашій території вбивають наших солдат та наших мирних громадян».

«Таке брутальне порушення міжнародного права, яке вже призвело до одинадцяти тисяч загиблих, мало б викликати протест у будь-якого політика, який себе поважає. Я б міг також розповісти Сальвіні про жахливі умови, в яких перебувають українські в'язні в російських в'язницях, або про переслідування 350 тисяч кримських татар, які не прийняли російськи паспорти після незаконної анексії з боку Москви», - зазначив Президент України.

Президент зауважив: «Путін –  лише імператор, який хоче приєднати мою країну, навіть не питаючи думку наших людей. Уявімо, що завтра він захоче зробити теж саме із Сардинією. Може організувати фальшивий референдум та заявити, що острів раптом став російським. Кожен італієць почав би боротьбу, щоб отримати його назад та, звичайно, мав би підтримку всього світу. Так само і я чекаю, щоб усі, включно з Італією, боролися проти російської військової окупації моєї країни».

Глава держави також підкреслив важливість економічних обмежувальних санкцій проти країни-агресора, які напряму пов’язані з виконання Мінських домовленостей.

«Насправді, економічні санкції до цих пір є дієвими, тому що, не дивлячись на зростання ціни на газ, російська економіка у стані стагнації, а купівельна спроможність росіян падає. Наразі ці санкції не є покаранням, а лише механізмом, щоб тримати РФ за столом переговорів, метою яких є повернення Україні окупованих територій», - сказав Петро Порошенко та додав, що з урахуванням амбіцій Путіна всі європейські держави мають потурбуватися про захист своєї національної безпеки

Є "Слава Україні" для ЗСУ

Верховна Рада офіційно закріпила вітання 
"Слава Україні" для ЗСУ
Рада офіційно закріпила вітання "Слава Україні" для ЗСУ

КИЇВ. 4 жовтня. 




УНН. Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому закон 9036 про внесення змін до статутів Збройних Сил України, передає кореспондент УНН.

За відповідне рішення проголосував 271 народний депутат.

Законом передбачається законодавче закріплення вітання "Слава Україні" у Збройних силах.

Нагадаємо, 24 серпня на параді з нагоди Дня Незалежності вперше офіційно прозвучало нове військове привітання “Слава Україні!” — “Героям слава!”.

Як повідомляв УНН, 6 вересня законодавче закріплення вітання "Слава Україні" у Збройних силах парламентарі підтримали у першому читанні.

Прапор України навічно на поясі WBC

Президент зустрівся з учасниками 56-го Конгресу Всесвітньої боксерської ради

2 жовтня 2018 року - 15:53

Президент зустрівся з учасниками 56-го Конгресу Всесвітньої боксерської ради

Президент Петро Порошенко провів зустріч з учасниками 56-го Конгресу Всесвітньої боксерської ради (WBC). Глава держави зазначив, що Конгрес, який відбувся у місті Києві, зібрав понад 600 учасників більш ніж із 164 країн світу. «Це крім іншого є підтвердженням того, що Україна – велика боксерська держава», - сказав Петро Порошенко.

За словами Президента, утвердили цю славу брати Віталій і Володимир Кличко. «І я дякую Фонду Кличко не тільки за просвітницьку, спортивну діяльність, а й за велику благодійну діяльність, яку Віталій та Володимир проводять вже багато років», - додав він.

Глава держави також зазначив, що прапор великої боксерської держави Україна підтримали і підхопили великі чемпіони Олександр Усик, Василь Ломаченко та інші. «Я маю велику приємність та велике задоволення після кожного бою дзвонити та вітати їх, і чути слова великої радості за ті перемоги, які вони  приносять Україні», - розповів Петро Порошенко.

«Я хочу подякувати за той благодійний аукціон, який був організований, блискуче пройшов. І дуже символічно, що кошти від цього аукціону підуть на спорудження і реконструкцію боксерського спортивного залу в місті Маріуполь. Так, нехай він знаходиться за 15 кілометрів від фронту, але це дуже символічно, що пріоритет у розвитку спорту ми надаємо саме Донбасу», - підкреслив Президент.

Петро Порошенко подякував за приїзд до України Президенту Всесвітньої боксерської ради Маурісіо Сулейману та великим чемпіонам боксу, про зустрічі з якими мріють мільйони українців, і хлопців, і дівчат. Це легендарні багаторазовий чемпіон світу в важкій і першій важкій категоріях за версіями WBA, WBC, IBF Евандер Холіфілд, багаторазовий чемпіон світу в другій напівлегкій, легкій, першій напівсередній категоріях Хуліо Чавес, чемпіон світу в середній ваговій категорії за версіями WBC, WBA, IBF Марвін Хаглер і багато інших.

«Вони мріяли про таку зустріч (з легендарними боксерами – ред.) і я дякую за те свято боксу, яке ви разом з Віталієм та Володимиром Кличко принесли в Україну», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави висловив переконання, що після сьогоднішньої акції тисячі хлопців з вулиць прийдуть у боксерські зали, і якщо не сотні то десятки нових чемпіонів боксу з’являться в Україні.

В свою чергу, Маурісіо Сулейман зазначив, що історія WBC розпочалася більш, ніж 15 років назад і Україна є важливою країною для Всесвітньої боксерської ради. «Я можу сказати, що 15 років тому мій батько Хосе Сулейман провів першу зустріч WBC тут, у Києві. Хочу зазначити, що для нас всіх є натхненням – це Віталій. Він є прикладом гордості, він є прикладом чесної гри і ті моменти, важкі моменти, які він переживав у своїй кар’єрі – дуже радий бачити його успішним за межами рингу. І це дійсно є натхненням для всіх нас»,  - сказав він.

 

«Для мене дійсно і Віталій, і Володимир є великим прикладом… Можу сказати, що багато молодих хлопців мріють повторити успіх, повторити кар’єру Віталія і Володимира Кличків», -  також наголосив Петро Порошенко.

Київський міський голова Віталій Кличко зазначив, що Київ дійсно пишається тим, що має честь приймати таку подію в нашій країні. «Багато легенд спорту зібралися у Києві для того, щоб відзначити 56-й конгрес WBC. Київ на цей тиждень став столицею світового боксу», - сказав він.

Він повідомив, що Всесвітня боксерська рада побудує в Україні боксерський зал і цей зал буде називатися «Зал WBC».

Президент України Петро Порошенко повідомив, що він також долучається до цієї ініціативи та подякував усім присутнім – «великим чемпіонам за те, що вони роблять Київ та Україну краще».

Руша гудбай! Давай-давай!

Президент передав Генеральному секретареві ООН ноту щодо рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією

26 вересня 2018 року - 21:56

Президент передав Генеральному секретареві ООН ноту щодо рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією

Президент Петро Порошенко передав Генеральному секретареві ООН Антоніу Гуттерішу ноту щодо рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією.

«Це офіційна нота України про те, що великий Договір про дружбу та співробітництво між Україною та Росіийською Федерацією припиняє свою дію і не буде продовжено», - сказав Глава держави, передаючи документ, який буде розповсюджено як офіційний документ Генасамблеї і Ради Безпеки ООН.

Під час зустрічі співрозмовники також детально обговорили останній розвиток подій на Донбасі та перспективи подальшого залучення ООН до врегулювання ситуації, зокрема шляхом розгортання багатонаціональної миротворчої місії під егідою ООН на окупованому Донбасі.

Окрему увагу було акцентовано на агресивні дії російської сторони в районі Азовського моря та Керченської протоки.

Сторони домовилися координувати зусилля з метою якнайшвидшого звільнення українських політв’язнів з російських тюрем.

США ніколи не визнають анексії Криму з боку РФ

Волкер передав Порошенку декларацію щодо невизнання Америкою анексії Криму
Волкер передав Порошенку декларацію щодо невизнання Америкою анексії Криму

Петро Порошенко і Курт Волкер

КИЇВ. 25 вересня. УНН. Спеціальний представник США по Україні Курт Волкер вручив Президенту України Петру Порошенку символічну друковану копію декларації Державного секретаря США Майка Помпео від 25 липня 2018 року, в який чітко і недвозначно зафіксована позиція Сполучених Штатів Америки щодо невизнання незаконної анексії Російською Федерацією українського Криму, передає УНН із посиланням на прес-службу Глави держави.

Як повідомили у прес-службі, зустріч відбулась на полях 73-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

“В цій декларації Державний секретар Помпео чітко вказав на те, що США не визнають і ніколи не визнають російську анексію Криму”, — сказав Курт Волкер та урочисто вручив копію декларації Президенту України Петру Порошенку в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй, де в ці дні відбувається засідання Генеральної Асамблеї ООН.

При цьому Курт Волкер додав, що ця декларація за духом і буквою схожа з декларацією, прийнятою в 1940 році в.о. Державного секретаря США Самнером Веллесом щодо невизнання Сполученими Штатами радянської окупації балтійських країн, йдеться у повідомленні.

В АП відзначили, що Президент України подякував Курту Волкеру за такий символічний крок, і за чітку і послідовну політику США щодо невизнання незаконної анексії Російською Федерацією українського Криму.

Сенат США визнає голодомор в Україні

У СЕНАТІ США ГОЛОДОМОР ВИЗНАЛИ ГЕНОЦИДОМ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ – ПОСОЛЬСТВО
26.09.2018 20:09


У резолюції висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам

Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу. Про це повідомило Посольство України у США на сторінці у Facebook.

"Комітет із закордонних відносин Сенату США затвердив та рекомендував до схвалення верхньою палатою американського парламенту резолюцію, в якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу", – зазначається у повідомленні.

Як стало відомо, проект резолюції засуджує систематичні порушення прав людини, зокрема права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українців.

"(У резолюції) висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії", – уточнили вітчизняні дипломати.

Співавторами резолюції виступили понад 20 сенаторів від Республіканської та Демократичної партій на чолі зі співголовами групи дружби з Україною у Сенаті США Робертом Портманом та Річардом Дурбіним. Документ уперше представили 14 березня 2018 року.

Андрій Содомора патріарх української культури

Андрій Содомора: Наша доба прямує до багатослів’я, за яким мало що стоїть



Содомора

21 вересня в рамках Форуму видавців відбулося публічне інтерв’ю та презентація книжки Андрій Содомора «Бесіди п(р)одумки». У ній вміщені глибоко продумані та філологічно витончені максими видатного поета та перекладача з класичних мов, доповнені мінімалістичними, але ємкими та багатослівними рисунками львівської художниці Лесі Квик.


Про книгу

Книжка дуже різноманітна і у ній зібрані думки, які стосуються всіляких галузей нашого життя: від астрономії до найприземленіших речей. І вони всі різні: ця посміхається, а ця сумна, одні думки спілкуються між собою, інші сперечаються.

Я стараюся перекладати і викладати свої думки не дослівно, а так, щоби вони лягали на душу. Як казав Сенека: «Все, що гарно сказане – стає моїм». Адже тоді ми читаємо, засвоюємо думки, а не запозичуємо. А засвоюючи, вони вже стають нашими і оригінальними.

У книзі багато дефісів, курсивів, жирних шрифтів – все для того щоби виділити і закцентувати на різні смисли сказаного.

Ще особливо хочу наголосити, що цю книжку хочеться брати до рук, вона дуже приємна візуально завдяки оформленню чудової львівської художниці Лесі Квик. Вона зуміла своїми малюнками підкреслити, власне, легкість та стрімкість думки, і я страшенно задоволений цим. Адже часом, один штрих, графіка може сказати більше, аніж тисячі слів. І таке вміння присутнє у роботах Лесі Квик, за що я їй дуже вдячний.

П(р)о думки

Частина цих думок вже була колись опублікована. А тепер, коли минуло багато часу, я знову повернувся до них. Але цілком можна сказати, що більшість з них є зовсім новими.

Цікавий і сам спосіб як вони народжуються. Це відбувається зовсім несподівано: як стається думка – то вона стається. І треба бігти її записувати.


Андрій Содомора та модератор зустрічі Тетяна Терен

Ця думка стається, як снується нитка з прядива. І це прядиво – це суспільне надбання людства. Якщо не буде того прядива-надбання, то не буде з чого творити нитки. Бо з нічого – нічого не виникає. А чим більше його у нашому мозку, тим більше ниток-думок.

А ще дуже важливо вміти слухати співрозмовника. Адже коли ти комусь, або хтось тобі переріже оту нитку-думку, то це дуже неприємно.

Думання і бесіда – це ті два фундаментальні питання, які з людини творять людину, на жаль, сьогодні на узбіччі нашого стрімкого руху. Мені хотілося, на рівні своїх можливостей, зацікавити читача та показати йому приємність від руху думки, від переміщення думками.

Деякі з цих думок є у жанрі поезії і вони фактично є початком поетичного твору, а деякі ближче до афоризмів, або й просто гра слів. Можна прочитати їх та відчути магію слова, його дотик. Тому я б радив читати їх без метушні та залишити час для роздумування та смакування. Адже, на жаль, зараз ми робимо усе з поспіхом, рухаємося по горизонталі. А слово це вертикаль, дуже глибока вертикаль, очевидно.

До речі, є слово очевидний, а щодо слухання немає, хіба вухочутний. Тобто це підтверджує, що ми надаємо перевагу спогляданню і видовищам, а не вдумливому слуханню.

Про мову і творчість, античність і сучасність

Я багато написав віршів, але більше люблю прозу, малу прозу, ритмічну, яка пульсує і промовляє до читача. Я ще пам’ятаю себе тоді, коли не міг написати одного речення, одного листа. Адже щоби вільно писати, володіти словом – потрібна практика, важка праця навіть не щоденна, а щогодинна. Важлива будова фрази структура фрази і головне її ритмомелодика. Я страшенно люблю тире – без нього я взагалі нічого б не написав.


 
Зараз у світі проблема не лише в української мови, але й усіх мов. Адже поспіх породжує спрощення, потребу говорити сухо і однозначно, щоби усі швидко і правильно зрозуміли.

Але головне, що втрачає мова – це соковитість. Ми кажемо: корінь слова. І це не просто образне поняття – це підтверджує думку, що кожне слово має глибокий корінь у національному ґрунті. А зараз таких слів з прадавнім корінням стає все менше, а, відтак, наша мова в’яне, сохне, втрачає смак і мелодику.

Такі слова формувалися у наших предків від захоплення та споглядання природи, від емоцій та переживань, породжених цим. А звідти і глибоке коріння та зв’язок з всесвітом. Особливо це стосується кличного відмінка: «Ой верше мій, верше». Але, на жаль, ми втрачаємо ці слова, ці конструкції. І тоді отримуємо: «Львів – люблю тебе» замість «Я люблю тебе Львове!».

Ми втрачаємо не лише слова, але й величезну частку нашої історії і нашої душі. Адже нормою поступово стає не те, як має бути правильно, а те, як говорить більшість. І ще хочу наголосити, що це вплив радянського минулого та входження у російськомовний простір.

Все чим я живу і чим багатий мені дала античність та знання класичних мов. Вони дали мені насолоду від думання, дала розуміння, що таке людина: «Яка прекрасна людина, якщо вона – людина». Дала розуміння, що найвища людська цінність – це праця: «Людина, яка не працює – вона загалом не людина». Античність підняла, слово, працю та думку на найвищий п’єдестал. А ще у них була думка єдина з серцем. А у наш час думка пішла своєю стежкою, а серце своєю. Наша доба прямує до багатослів’я, за яким мало що стоїть.
 
І наші технічні надбання – це і плюс і мінус водночас. І, можна констатувати, що мінусів значно більше. Адже, якщо б вони працювали лише на позитив – то зараз ми були б дивовижними людьми. Ми відходимо від Божого світу до віртуального і це виснажує заганяє в порожнечу, на відміну від Божого світу та природи, які наснажують.

Нагадаємо, ще одна книга Андрія Содомори була відзначена серед кращих на цьогорічному Форумі. У номінації «Класична іноземна література в українському перекладі» перемогла книжка «Сенека. Моральні листи до Луцілія» видавництва «Апріорі». Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/09/22/nasha_doba_pryamuie_do_bagatoslivya_za_yakym_malo_shcho_stoit__andriy_1411773

Гібрідна війна є інформаційна війна



Костюк Олександр

ІНФОРМАЦІЙНА ВІЙНА.

Інформаційна війна є дуже суттєвою складовою гібридної війни. Головна її мета: створення розколу в суспільстві, дезорієнтація, підміна правильних цілей хибними, створення у обивателя відчуття пригніченості, розгубленості, безнадії чи немотивованої агресії.
Десятиріччями ворог веде її в нашому інформпросторі, використовуючи різноманітні витончені і підступні методи.
Існують відомі всім телеканали та інтернет-видання, які практично відкрито використовують кремлівську риторику по відношенню до окупації Криму та Донбасу.
Але разом з тим в багатьох, формально проукраїнських, ЗМІ використовуються інші, приховані методи:
1.Метод «правильного» заголовка; «Ад на Донбасє», «Кровавоє мєсіво в рєзультатє ДТП», з найсвіжішого «Кієв попал в рєйтінг наіболєє кріміналізірованних городов».
2. Метод «правильного» формування топ-новин – в топи виносяться і довго утримуються там негативні новини;
3. Метод «перевернутого бінокля». Навів на негативні події, збільшив їх в рази. Навів на позитив, перевернув бінокль - зменшив в рази, або й взагалі не помітив 65-тисячної ходи на підтримку автокефалії.
4.Метод політизації кримінальних випадків. Негативні події обов'язково політизуються. Наприклад розборки на побутовому або комерційному грунті подаються як «напад на актівіста», «ізбієніє АТОшніка», «В Полтавє жєстоко ізбілі ізвєстную волонтьоршу», в будь-якій негативній події звинувачується влада. Будь якого рейдера чи лобіста приватних інтересів забудовника, будь-якого учасника мутних бізнесових схем, будь-якого упоротого борця невідомо з чим - урочисто оголошують красивим словом «актівіст». Ну і звичайно ж у нападі на нього винні не кредитори, не бізнес-конкуренти, не ревнивий коханець, а злочинна влада, яка перед виборами тільки і мріє про те, щоб організувати гучну справу з нікому до того невідомим «актівістом».
5. Метод «декілька=всі». Циган вкрав гаманця=всі цигани злодії і вкрай небезпечні. Кілька проплачених придурків позігували перед об’єктивом=всі українці фашисти, чиновник піймався на хабарі= «вся власть воруєт» і т.п.
6. Метод «з проблеми №257 робимо проблему №1». Яскравий приклад – штучно роздмухана істерія з ромами. Грамотно подана серія «новин» в топах по наростаючій, грамотно створені чи спровоковані інциденти – і роми стали для обивателя пугалом і страшною загрозою. Купилися навіть деякі френди. Хто зараз згадує про циган?
7.Метод «в ЄС (або США) щітают».. Відшукується (купляється) в ЄС людина (часто російського походження чи пов’язана давніми зв’язками з кремлем), яка публікує потрібний кремлю меседж у ЗМІ другого чи третього ешелону. Розповсюджують його під заголовком (наприклад) "У ЄС ВВАЖАЮТЬ, що в Україні страшенна корупція". Насєлєніє хаває.
8. Метод «неперевіреної інформації», тобто вкид, брехня із посиланням на невідомих «інсайдерів» чи «інформаторів»: «400тис. оплачених Поршенко за зустріч з Трампом» чи «Вілла, продана Луценком за 5млн».
9. Метод роздмухування або перекручування фактів, наприклад «офшори Порошенко», коли некомпетентному обивателю 2 тис. доларів, розміщених з технічних причин на офшорному рахунку, подаються як страшна зрада.
10.Метод «лічного мнєнія», за яке «редакція отвєтствєнності нє нєсьот» - тут можна практично відкрито працювати на кремль.
11.Метод організації негативної події, під яку заздалегідь підготовлена інформаційна хвиля. Яскравий приклад – «вбивство Бабченка», після якого хором і скоординовано вистрілила інформаційна атака про «нєспособность власті», «слабость правоохранитєльних органов» і т.п. Щоправда того разу трапився фальстарт, після якого учасники забігу виглядали розчаровано і по-дурному. Довелося нівелювати ситуацію криками про «нєправільную работу СБУ». Ще один приклад – історія з Тумгоєвим.
12.Метод надання комфортних умов кремлівським тролям в коментарях новинних сайтів. Наприклад, «Обозрєватєль», який змінив умови коментування, зробивши їх максимально зручними для пригожинських, або бутусовський «Цензор».
Такими методами створюється штучна картинка «повного провалу влади, правоохоронної системи, хаоса, зради, прєслєдованія патріотофф, актівістов і опозіціонєров».До виборів обивателя будуть намагатися довести до істерики. За це платять власникам ЗМІ, блогерам різного калібру, редакторам. Платить кремль, платить "опозиція" (пов’язана з кремлем), платять олігархи, яких дуже прищемили за останні 4 роки.

В деяких епізодах координація, а отже наявність єдиного центру впливу відслідковується чітко. В тій же «істерії по ромах», коли провідні ЗМІ немов по команді заповнили «історії про страшних ромів». Невже головреди ведучих ЗМІ не розуміли, в яку гру вони грають, справно розміщуючи в топах послідовні, по наростаючій, новини про «страшних циган»? Координація відчувається в тих же повідомленнях про «замах на активіста», коли ЗМІ заповнюються однотипними заголовками,коли як єдина версія відразу подається «опозиційна діяльність» (а хто в нас сьогодні не опозиціонер), інші версії (бізнес-діяльність, кримінал, фінансові відносини, особисте життя і т.п.) нашими ЗМІ навіть не розглядаються - в кращих стандартах ВВС звичайно. 
Сумна картина. Більшість ЗМІ в цій війні воюють не на боці України. Багато наших ЗМІ грають, на жаль, або на боці власників (Фірташ, Коломойський, Пінчук), незадоволених втратою свого впливу в країні, або традиційно на боці грошей. Вони так звикли, робили так роками, особливо не переймаючись походженням грошей замовника. Перед виборами у них завжди жнива. Ну а гроші на дестабілізацію України не шкодують самі знаєте де. 
Сумно. Мабуть, стан нашої журналістики, як і стан нашої політики, відображає стан нашого суспільства. Все ще не громадянського суспільства. Люмпен-журналістика, люмпен-політика…
Що з цим робити? В умовах демократії та свободи слова боротися з цими методами важко. Те, що можливо, насправді так чи інакше вже робиться.
1. Вдосконалювати законодавство. Існує Законопроект №9068, який покликаний обмежити вживання російської риторики щодо окупації Криму та Донбасу. Але законодавчо обмежити ЗМІ в публікаціїї негативу, розстановці акцентів, подачі новин практично нереально. До того ж відразу підіймається крик "Стандарти ВВС, демократія" і т.п. Та й наш Парламент набитий 5-ю колоною, популістами, зрадниками, тому дуже важко просувати потрібні закони. 
2. Чинити юридичний тиск в рамках існуючого законодавства (щодо п.7 це вже і робиться, існують позови).
3. Чинити суспільний тиск, приклади якого ми вже бачимо (суспільна критика Аласанії, петиція щодо 112-го та Ньюзван на порталі ВР яка, маю надію, набере потрібні голоси), що є чудово і може бути найбільш ефективним.
4. Критичний підхід до новин та способу їх висвітлення. Як мінімум – читати далі заголовка. Кожну «гарячу» новину досліджувати з різних джерел та точок зору. Відчувати штучно роздмухану істерію. Не куплятися на показний патріотизм. Не вестись на емоційний тиск, оцінювати кожну новину раціонально. Не вестись на дутий авторитет «європейських ЗМІ». Критичний підхід рано чи пізно зведе проросійські та маніпулятивні ЗМІ на рівень маргінесу.
5. Громадянська позиція самих журналістів, дотримання принципів професійної етики (на сьогоднішній день це все ще не дуже реалістично).

Свобода слова – основа громадянського суспільства. Інструмент, завдяки якому ми всі реально і швидко міняємось. Втрачати цю свободу не можна ні в якому разі. Але цей інструмент потребує надзвичайно точного, відповідального, громадянського застосування працівниками слова, журналістами.