Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.
Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

До Дня прапора України



Більше, ніж символ: Мережу зворушило патріотичне відео до Дня прапора 
Серпень 21, 2015 12:24 | 
Читати про: відео, до Дня незалежності, Порошенко 366  
Ролик опублікував президент України. 



Президент України Петро Порошенко презентував 30-секундний ролик до Дня прапора, який відзначається 23 серпня. 
Відповідний відеозапис Порошенко виклав на своїй сторінці в Facebook,  повідомляють  Патріоти України. 
У ролику показано, яке значення має національний прапор для медика, що став волонтером і почав допомагати пораненим бійцям АТО. 



“Синьо-жовтий прапор – більше, ніж символ!” – написав глава держави. 

Золота Злата Огневич радує своїм співом

Злата Огнєвич порадувала українців до Дня незалежності (відео) Серпень 21, 2015 15:42 | 

Співачка прагнула показати мелодійність та багатство української народної пісні, як однієї з коштовних перлин духовної та культурної скарбниці нашого народу. 


Злата Огнєвич. 

 Українська співачка Злата Огнєвич випустила новий кліп, у якому заспівала без музики, а капела. Музичний сюрприз приурочений до Дня незалежності України. 
Завдяки харизматичній Златі Огнєвич народна пісня “Музиченьки” зазвучала настільки цікаво, що припала до смаку навіть тим, хто любить зовсім іншу музику. 



Відео з’явилося на каналі Злати відеохостингу Youtube, повідомляють Патріоти України. 
“У нас настільки самобутня музична культура, що можна робити все, повністю бути вільним у творчості! Згадати всіх світових класиків- саме з народної пісні вони брали натхнення, лейтмотив до своєї музики! 
Обожнюю українську народну пісню за мелодійність і красу! Для вас, наша версія відомої пісні “Ой, заграйте, музиченьки”, – прокоментувала Злата. 
На думку Злати Огневич, потрібно якомога більше демонструвати, наскільки українська пісня може бути красивою і мелодійною. А оскільки у співачки є величезні вокальні можливості, вона зважилася на серйозний крок – презентувати пісню а капела. 
Неодноразово цю народну пісню виконували в різний час різні українські артисти. Деякі музичні критики вважають, що в період кризи дуже практично – не користуватися послугами композитора та аранжувальника, адже не секрет, що коштує це не так вже й дешево. 
А ось в соціальних мережах люди пишуть, що винахідлива Злата Огневич задала новий тон українським артистам – змагатися в вокальних даних завдяки співу а капела. 

Українські збройні сили сильнішають

сьогодні 16:56     

Укроборонпром передав армії модернізовані танки "Булат"
Їх забрали із зони АТО з пошкодженнями, відремонтували і повернули назад.

Укроборонпром передав українській армії нову партію модернізованих бойових машин «Булат». Про це повідомив керівник підприємства Віктор Козонак, передає прес-служба підприємства.

"Танки потрапили на ремонт заводчанам безпосередньо із зони проведення антитерористичної операції на Сході країни із різноманітними пошкодженнями. Військові зазначили, що спрацювання динамічного захисту врятувало життя декільком екіпажам", – йдеться в повідомленні.

Фахівці з «Малишева» відремонтували шасі та посилені модернізовані двигуни, замінили стволи гармат по закінченню ресурсу кількості пострілів. На всіх «Булатах» модернізували захист – відтепер командир і екіпаж танка перебуватимуть у ще більшій безпеці. Всі танки пройшли повний цикл перевірки по технологічному паспорту і вже прийняті військовими.

Як повідомлялося, в Укроборонпромі створили новий міномет "Верба".

Також нагадаємо, Генштаб передав батальйону «Донбас-Україна» вертольоти Мі-24 та штурмовики СУ-25.


Бум чи не бум - ось де проблема

Чи буде в Україні повномасштабна війна: думки світу
Чи буде в Україні повномасштабна війна: думки світу
Світ знову говорить про выйну на Донбасі / Телеканал новин "24"

Цього тижня всі спостерігали за ескалацією бойових дій на сході України. Поновилися обстріли, знов загинули мирні жителі, бойовики вкотре порушують мінські домовленості...

Про все це можна прочитати на перших шпальтах світових ЗМІ. Та варто звернути увагу на те, як саме ці події висвітлюють.

Американське видання The National Interest зауважує, що Захід займається самозаспокоєнням з приводу війни на Донбасі, хоча окрім "паперового" перимир'я підстав для цього немає.

Якщо Захід знову не зверне свою увагу на Україну і не візьме на себе активну роль у врегулюванні цього конфлікту, то, ймовірно, відбудеться відновлення війни. Прогнози щодо того, коли і де це трапиться, менш значимі в порівнянні і розумінням того, чому це неминуче,
— пишуть вони.

На думку журналістів, поновлення боїв протягом останніх двох діб — це не так небезпечно, як посилення інформаційної війни. І однією з головних проблем американці називають те, що ресурси Росії і України залишаються неспіввідносними.

У свою чергу британське видання The Independent у статті з назвою "Україна боїться "великої війни", акцентують увагу на ступені підготовки двох сторін конфлікту, зазначаючи, що російська армія мобілізувала свої ресурси і, можливо, готується до нападу.

Ще більш значною зміною, ніж чергове нарощування чисельності російських військовослужбовців на місцях, стала колонізація командних структур "ДНР" і "ЛНР" шляхом впровадження туди офіцерів російської армії і спецслужб. Ополчення, яке перш отримувало від Росії тільки підтримку і зброю, тепер отримує ще й командирів,
— пишуть вони.

Натомість не обходять увагою українську сторону, цитуючи командира 93 механізованої бригади, який запевняє, що зараз Україна добре захищена і може відбити будь-яку атаку. Але не виключає можливості початку третьої світової війни.

Німецьке видання більш оптимістичне в оцінках перспектив цього конфлікту.Deutsche Welle переконують, що реальних підстав для повномасштабних бойових дій немає.

Наші експерти не бачать підстав для того, щоб говорити про підготовку широкомасштабного наступу. З військової точки зору, ці невеликі напади і артилерійські обстріли є провокаціями, точніше, перевіркою, наскільки швидко українські війська можуть на них реагувати на різних ділянках фронту,
— вважають там.

Експерти видання пояснюють, що Москва також не може заморозити конфлікт на Донбасі. Адже "ДНР" і "ЛНР" самостійно не в змозі підтримувати своє існування, а в Росії економічна ситуація далека від задовільної. Тому Кремлю вигідно відвернути увагу народу на "велику війну проти фашистів", але вона в той же час приведе до продовження або посилення санкцій Заходу. А також підніме в Брюсселі питання про постачання Україні зброї та підготовці більшої кількості солдатів.

Таким чином можемо зробити висновки про те, яке саме світ сприймає військовий конфлікт на Донбасі. Ми маємо розуміти, що цивілізовані країни переймаються цією ситуацією не менше нашого. Але, на відміну від українців, світові експерти можуть більш тверезо оцінювати ситуацію, бо їм не заважають емоції.



50%, 2 голоси

0%, 0 голосів

50%, 2 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Ворог криється поміж нас - будь пильним!

17.08.15 14:45 Неизвестные разграбили могилу героя Небесной сотни Сергея Нигояна. Возбуждено уголовное дело, - МВДВ ночь на 16 августа неизвестные разграбили могилу героя Небесной сотни Сергея Нигояна на Днепропетровщине.
Об этом сообщает Цензор.НЕТ со ссылкой на пресс-службу ГУМВД Украины в Днепропетровской области.

 ночь на 16 августа неустановленные лица похитили с могилы 7 елок, 4 обычные и 3канадские", - сказано в сообщении.

Отмечается, что по данному факту Солонянским райотделом милиции начато уголовноепроизводство по ч. 1 ст. 297 Уголовного кодекса Украины (надругательство над могилой, другим местом захоронения или над телом умершего), предусматривающей наказание в виде штрафа до 200 необлагаемых минимумов доходов граждан или ареста на срок до 6 месяцев, илиограничение свободы на срок до 3-х лет, или лишение свободы на тот же срок.


В Кривом Роге вандалы разбили мемориальную доску памяти погибшим в зоне АТО украинским воинам. ФОТОрепортаж
Вчера, 9 ноября, в Терновском районе в парке им. Комсомола Украины местные жители обнаружили, что разбита мемориальная доска криворожанам, погибшим за независимость и суверенитет нашей страны в зоне АТО.

Как пишет местное издание 0564, еще в субботу доска была целой и невредимой. К ней приносили цветы и зажигали лампадки молодожены, передает Цензор.НЕТ.

Пока неизвестно, кто совершил акт вандализма.

в ато памятник зоне погибшимпамятник в ато зоне погибшим


Напомним, памятный знак был установлен Терновскими козаками при поддержке жителей района. Отец Иван церкви Веры, Надежды, Любови Киевского патриархата, который освятил мемориальную доску, отметил, что эти ребята выполнили одну из заповедей Божьих: "Нет большей любви, чем положить душу свою за друзей своих".Источник:http://censor.net.ua/p311106



Рівно рік мину, а наче ціла вічність...

18.08.15 10:44 16-17 АВГУСТА 2014 ГОДА. 80-АЯ АЭРОМОБИЛЬНАЯ БРИГАДА ВСТУПАЕТ В БОЙ С РОССИЙСКИМИ ВОЙСКАМИ ПОД ЛУГАНСКОМ. ГИБЕЛЬ 10 УКРАИНСКИХ ВОИНОВ. КАПИТАН СУХАРЕВСКИЙ РАНЕН В БЛИЖНЕМ БОЮ С РОССИЙСКИМ ДОЗОРОМ
Год назад,13 августа украинские воины замыкают кольцо окружения вокруг Луганска - перерезана последняя линия снабжения врага - трасса на Краснодон. Штурмовые роты "Айдара" вместе с танкистами 1-ой танковой бригады штурмом берут Хрящеватое и Новосветловку. Десантники 80-ой аэромобильной бригады, усиленные минометчиками 128-ой бригады и танкистами 24-ой механизированной обеспечивают фланги операции.
3-я рота 80-ой бригады капитана Вадима Сухаревского занимает тактически важные высоты в районе села Красное южнее Луганска. Эти высоты господствуют над местностью и не позволяют противнику деблокировать трассу Краснодон - Луганск. Все атаки отрядов российских наемников "ЛНР" отбиты, противник практически прекращает обстрелы, боеприпасы перестали поступать. Падение Луганска было делом ближайшего времени. Разведка "Айдара" и 8-го полка уверенно действовала в городе, противник был деморализован.

Однако в этот момент на прорыв блокады Луганска были брошены превосходящие силы российской регулярной армии.
Рассказывает командир роты 80-ой аэромобильной бригады Вадим Сухаревский:

сухаревский

Командир роты 80-ой аэромобильной бригады Вадим Сухаревский


"Мы заняли удобную позицию на высоте, с хорошим обзором. Утром обнаружили, как из леса южнее наших позиций вышло несколько бронетранспортеров, которые начали медленно продвигаться вдоль посадки. Я обратил внимание, как передвигалась пехота - слаженно, четко, точно так, как и мы, каждое отделение двигалось за БТРом, контролировали сектора, БТРы были в одинаковом камуфляже, бойцы в одинаковой форме - это бросалось в глаза даже на дистанции. Я сразу подумал, что это россияне. Пленные российские военнослужащие нам уже ранее попадались, поэтому участие целых подразделений уже не вызвало удивления. Я принял решение накрыть их минометами. У меня была связь с батареей 120 мм минометов 128-ой горно-пехотной бригады.

Они открыли точный и плотный огонь. Меня удивило, но они почти сразу добились накрытий и близких попаданий. Сразу на двух БТРах что-то загорелось, они начали отходить в сторону леса. Пехота рассеялась. Мы скорректировали огонь, и минометчики беглым огнем прочесали лес. Там начало что-то взрываться. Однако через несколько часов противник вычислил наши позиции. И тогда на нашу высоту обрушился огневой вал.

10 моих десантников во главе с моим другом - старшим лейтенантом Иваном Пасевичем, а также один танкист, если я правильно запомнил, из 24-ой механизированной бригады, находились в укрытии. Рядом стоял танк и БТР. Один из первых пакетов "Града" пришелся прямо по их позиции. Ни танк, ни БТР, которые стояли рядом, не пострадали. Но ракета попала прямо в укрытие. В укрытии погибли все, кто там находился, кроме одного десантника, который был тяжело ранен.

Обстрел продолжался несколько часов, других потерь не было.

Пали смертью храбрых одни из самых лучших моих бойцов. Они были "контрактниками", я работал с ними не один год. Они стали моей семьей.

Не раз они шли впереди в головной походной заставе, и приняли участие в десятках боев. До этого момента с апреля 2014-го в зоне АТО в моей роте погиб только один боец. Мы прошли самые горячие точки, мы не раз вступали в ближний бой. И нам до этого везло. Но... от одного рокового "Града" под Красным погибло сразу 9 наших товарищей.

На следующий день я согласовал с командованием смену позиции - противник пристрелялся, и надо было занять новый рубеж.

Примерно в километре от нашей высоты, у развилки дорог, была еще одна интересная высотка с хорошим обзором. Утром я с тремя бойцами пошел на разведку. Солдаты всегда следят за моей экипировкой. Если я не надеваю бронежилет и каску - значит, все нормально. Если надеваю каску или бронежилет - значит, боевая готовность, не расслабляемся, а если в полном снаряжении - значит, будет жарко, и надо быть готовым ко всему. Они по мне оценивают степень опасности. Поэтому я как правило старался без крайней нужды не показывать людям, что я обеспокоен и насторожен. Нельзя все время жить в стрессе. И в это раз я надел бронежилет, но каску надевать не стал.

Мы шли скрытно, вдоль лесопосадки. И вышли на высоту, которую я хотел занять на перекрестке. Я только успел бросить один взгляд на будущую позицию. Как вдруг из лесополосы от дороги из Краснодона увидел прямо перед собой примерно в 30 метрах семь солдат в одинаковой форме и с одинаковым вооружением. Ни у нас, ни у боевиков-наемников такого единообразия снаряжения не было. Это, очевидно, были россияне - передовой дозор. Они пришли со стороны противника, шли нам навстречу вдоль своей лесополосы, и мы их тоже не заметили. Реально нам повезло. Если бы они опередили минут на пятнадцать, и поднялись на холм первыми, они смогли бы точно также нас застать врасплох. Но повезло нам - мы зашли на высоту первыми. И первыми открыли огонь. Я стоял за деревом и стрелял с колена. Противник успел сделать совсем немного выстрелов. Но в меня они успели попасть. Я получил одновременно три сильных удара в грудь. Три пули ударили по бронепластине. Но она выдержала. Мне повезло еще раз.

Все семь солдат противника лежали перед нами, они уже не были опасны.

Но в тот же момент оказалось, что у передового отряда российских солдат была группа огневой поддержки, и они хорошо координировались. Противник тотчас открыл по нам огонь из пулеметов и подствольных гранатометов.

Я не успел сменить позицию у дерева. Одна из гранат разорвалась прямо рядом со мной - и я получил серьезные ранения в ногу. Я был оглушен, но слава Богу, осколки не задели голову - я ведь был без каски. Я уже не мог идти. Хорошо, что других ребят не задело, и они меня подхватили. Противник продолжал вести плотный огонь.

Нас выручили быстрые и самостоятельные действия моего заместителя - без всяких команд за нами на выручку выехали мои БТРы. Они сосредоточенным огнем КПВТ начали прочесывать зеленку, обстрел прекратился, и они прикрыли отход. А меня смогли спокойно эвакуировать".

Они приняли на себя удар российской агрессии и пали смертью храбрых 16 августа под селом Красное, до конца верные присяге народу Украины и воинскому долгу:

старший лейтенант Иван Пасевич

старший прапорщик Назар Пеприк

сержант Артур Ли

младший сержант Игорь Добровольский

младший сержант Олег Тюриков

старший солдат Владислав Муравьев

солдат Тарас Кулеба

солдат Денис Мирчук

солдат Часовый Денис

имя воина-танкиста 24-й либо 1-й танковой бригад, который погиб вместе с десантниками, установить не удалось.

Вечная память воинам...


смерть боец

Старший лейтенант Иван Пасевич - 25 лет.

смерть боец

Старший прапорщик Назар Пеприк, 33 года.

смерть боец

Сержант Артур Ли, 30 лет.

смерть боец

Старший солдат Владислав Муравьев 20 лет.

смерть боец

Младший сержант Игорь Добровольский, 22 года.

смерть боец

Солдат Денис Часовый, 22 года.

смерть боец

Младший сержант Олег Тюриков, 23 года.

смерть боец

Солдат Денис Мирчук, 18 лет.

смерть боец

Солдат Тарас Кулеба, 21 год.

Источник:http://censor.net.ua/r348128

Герої не вмирають! Вічная память і слава! 


Яценюк вручив молоді премії від Уряду

Арсеній Яценюк вручив представникам української молоді премії Кабінету Міністрів України
18.08.2015 | 14:21 
ДЕПАРТАМЕНТ ІНФОРМАЦІЇ ТА КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ СЕКРЕТАРІАТУ КМУ

Глава Уряду Арсеній Яценюк вручив премії Кабінету Міністрів України представникам української молоді, які мають особливі заслуги у розбудові держави. Церемонія нагородження відбулася у вівторок, 18 серпня, у Залі Чемпіонів НСК «Олімпійский».

«Хтось написав наукову працю, хтось отримав здобутки в спорті. Тут присутні і герой Майдану, і герої антитерористичної операції. Кожен, який зараз присутній на врученні цієї премії, просто заслужив її», - наголосив Арсеній Яценюк.

Серед 60 лауреатів премії КМУ за особливі досягнення молоді в розбудові України в номінації "За особисту мужність" був Роман Качан – хлопець з багатодітної родини, який відстоював свою громадянську позицію на Майдані.

Нагороду "За особисту мужність" також отримав герой АТО Володимир Муляр. БМП, в екіпажі якої перебував Володимир, була знищена внаслідок обстрілу сепаратистами. Троє бійців екіпажу загинули. Під час бою він врятував життя командира підрозділу – переніс пораненого від палаючої БМП в захищене місце та надав першу медичну допомогу.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в наших силах, в силах кожного українця змінити країну: «І якщо хтось думає про те, що зміни в країні відбуваються тільки завдяки Уряду, Президенту, депутатам – це неправда. Зміни в країні відбуваються завдяки таким, як кожен із вас. Роль кожної особистості в долі країни і в історії визначає майбутнє країни, нації, нашої держави в цілому».

«Якщо кожен громадянин країни, я підкреслюю, кожен, який хоче змін в країні, який хоче, щоб Україна не просто мала назву європейська держава, а стиль життя українців відповідав високим стандартам, щоб була робота, зарплата, не було корупції, щоб країна дійсно йшла до успіху, сам собі скаже: від мене дуже багато залежить, я здатний змінити цю країну, але я почну змінюватися з себе, з робочого місця, де я працюю, зі своєї родини, зі своєї хати, зі свого відношення до близьких, друзів, зі свого відношення до нашої країни в цілому, - тоді зміни обов’язково невідворотні», - наголосив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду зазначив, що наразі Україна проходить надскладні випробування, яких світ та Європа не бачили за останні кілька десятиріч. «Це не перші випробування для України і українців. І кожного разу нам вдавалося перебороти їх і вийти переможцями. І цього разу нам це вдасться. Немає тих, які боролися проти України і українців. Але Україна є, українці борються. І ці українці – це кожен з вас.

Арсеній Яценюк подякував українській молоді: «Я від імені Уряду просто щиро вам дякую за те, що ви боретеся, досягаєте і що ви просто особистості з великої літери. Ви чесно заслужили від української держави набагато більше, ніж сьогодні буде вручено. Але це наша не остання зустріч. Нам є над чим працювати, а вам є що досягати. Слава Україні!».

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248415215&cat_id=244274130


Майбутнє України - наші діти

Здорові та сильні діти, які усвідомлюють свою національну приналежність, згодом будуть розбудовувати нашу державу – Микола Кулеба

17 Серпня 2015 - 10:17

Здорові та сильні діти, які усвідомлюють свою національну приналежність, згодом будуть розбудовувати нашу державу – Микола Кулеба

Уповноважений Президента України з прав дитини відвідав ювілейний 20-ий літній табір Благодійного Фонду «Нове покоління», що проходить в смт Ворохта Івано-Франківської області. Тут відпочивають та оздоровлюються 475 дітей із 25 шкіл-інтернатів. Це - діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, діти Героїв «Небесної сотні», добровольців і військовослужбовців, які загинули в зоні АТО, переселенців зі Сходу України та Криму, діти з прифронтової зони. У таборі багато дітей з інвалідністю, які тут мають змогу відчути себе частиною єдиної української сім’ї. Особливість табору в тому, що вихователі - волонтери-канадійці та колишні сироти, які раніше виховувались в інтернатних закладах, а тепер самі допомагають дітям навчатись та здобувати навики, необхідні для самостійного життя.

На два тижні діти поринають в українську історію різних часів, знайомляться з народними традиціями та звичаями, виконують обрядові пісні, вивчають національні танці, опановують ази гончарського ремесла. Найкращі митці України організовують для відпочивальників різноманітні майстерні: навчають флористики, художній обробці шкіри та дерева, швейній справі, бойовому гопаку та ін.

«Такий різноманітний та активний відпочинок сприяє фізичній та психологічній реабілітації дітей, а також - їх соціальній адаптації, яка особливо необхідна дітям з інтернатних закладів та дітям з інвалідністю. – зазначив Микола Кулеба. - Тут діти пізнають та починають цінувати багату українську культуру.

Змінити життя дітей на краще – таку мету ставлять перед собою організатори табору. Міжнародний благодійний фонд «Нове Покоління» та канадський проект Help Us For The Children здійснюють благодійність на території України з 1993р. За роки роботи більше 9000 дітей стали учасниками численних програм, що запроваджені фондами.

Микола Кулеба підкреслив, що нам потрібно поширювати досвід проведення подібних таборів, де об’єднуються діти із різних регіонів та соціальних категорій, де у патріотичному дусі відбувається формування нового покоління та усвідомлення дітьми себе як частини великої української нації.

Герої не вмирають!

Знайшли тіло безвісти зниклого в АТО Миколи Чорного Знайшли тіло безвісти зниклого

Тіло безвісти зниклого в АТО кременчанина Миколи Чорного невдовзі перепоховають у рідному місті. 29-річний чоловік зник безвісти більше року тому.

Відтоді рідні та волонтери не припиняли пошуків та надіялися, що з Миколою все добре.

 Хлопець був волонтером і допомагав перевозити допомогу у зону АТО. За словами рідних, він повіз  гуманітарну допомогу на Схід, проте зник разом із другом Романенком Андрієм в районі поблизу міста Дебальцеве, повідомляли раніше волонтери. Згодом з'явилася інформація про те , що він живий, але в полоні. 

- Миколу знайшли похованим у Дніпропетровську, експертиза ДНК підтвердила, що це він, -повідомив керівник кременецького Автомайдану,  волонтер Центру звільнення полонених ГО «Офіцерський корпус» Володимира Рубана Іван Селедець. - Зараз триває процедура оформлення документів, аби перевезти тіло Миколи додому і там перепоховати його.

Іван Селедець додає, що навесні була інформація про те, що Микола загинув . Тоді провели експертизу ДНК, яка підтвердила, шо це він. Проте матір Миколи не погоджувалася з цим, тому експертизу провели вдруге і знову все співпало. Очевидно Микола був бійцем одного із добровольчих батальйонів, припускає пан Селедець. Бо як волонтера його ніхто не знає.

 http://te.20minut.ua/Podii/znajshli-tilo-bezvisti-zniklogho-v-ato-mikoli-chornogho-10457685.html

Богдан Гордасевич 17.08.2015 15:38
з України
Вічная пам'ять герою! Так робило більшість чоловіків і коли їхали до Києва на Євромайдан, і потім в АТО: говорили, що їдуть десь працювати чи ще щось видумували типу волонтерів. Дякуємо вам, герої


Винищуємо "совок" в Україні!

Ігор Жданов Міністр молоді та спорту України Від ''совка'' до Європи, або у чому суть пілотного проекту, який реалізовує Мінмолодьспорт 17 серпня 2015, 13:20

Нещодавно Кабінет Міністрів прийняв постанову про "Про проведення експерименту щодо залучення Мінмолодьспортом національних спортивних федерацій з окремих олімпійських видів спорту до організації і проведення спортивних заходів". З метою реалізації цієї постанови Міністерство також підписало угоди з Федераціями баскетболу України, важкої атлетики, легкої атлетики, стрибків у воду про участь у цьому пілотному проекті.

У чому ж його суть?



За "совка" національні спортивні федерації відігравали роль, скоріше галузевих відділів держспорткомітету. На жаль, ситуація докорінним чином не змінилися і в незалежній Україні. Натомість у всьому цивілізованому світі вся система спорту базується саме на діяльності спортивних федерацій.

Тому суть пілотного проекту, який зараз реалізується, полягає у підвищенні ролі та автономії національних спортивних федерацій. Що це конкретно означає?

По-перше, у рамках експерименту спортивні федерації, які юридично є громадськими організаціями, безпосередньо будуть організовувати спортивні змагання і тренувальні збори, визначати місця їх проведення, затверджувати спортивний календар та склади збірних команд, організаційно забезпечувати їх участь у міжнародних змаганнях.

По-друге, буде якісно змінена система державного фінансування, що дозволить скоротити зайві бюрократичні процедури. Вже не Мінмолодьспорт, а федерації-учасники експерименту будуть визначати конкретний розподіл коштів у рамках державного фінансування. Така децентралізація зніме необхідність щомісячно підписувати сотні відповідних наказів у стінах нашого відомства.

По-третє, збільшення автономії передбачає і більшу відповідальність перед суспільством та владою за кількість завойованих медалей, результати на міжнародній арені, підготовку спортсменів. Під особливим контролем перебуватиме ефективність використання коштів платників податків. Федераціям-учасникам експерименту забороняється використовувати їх на фінансування власного апарату. Ми будемо уважно моніторити ситуацію і звертатися до правоохоронних органів у разі виявлення порушень.

Ще одна наша принципова вимога – максимальна прозорість та публічність, оприлюднення учасниками експерименту всієї звітності в Інтернеті.

Експеримент буде проводитися в період з 1 вересня 2015 р. по 31 грудня 2016 р. Подивимося на практиці, що працює, а що ні. За підсумками пілоту підготуємо необхідні зміни до законодавства. Тоді й інші федерації зможуть приєднатися до нової моделі. Адже сьогодні більшість із них поки що організаційно не готові до самостійної роботи із державними коштами.

Саме тому ми спочатку пішли на пілотний проект, щоб "не нарубати дров". Це особливо важливо напередодні Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро у 2016 році, де ми очікуємо непоганих результатів. Нам потрібно рухатися вперед дуже виваженими кроками, інакше можна спровокувати крах системи спорту вищих досягнень – чи не єдиної сфери, яка навіть у ці складні часи приносить Україні позитив та яскраві перемоги на міжнародній арені.

Що ж залишиться на долю Мінмолодьспорту, якщо запропонована модель пройде апробацію і буде втілена, як базова?

Профільне Міністерство спорту існує практично в кожній країні Європейського Союзу: Франція, Польща, Чехія, Іспанія, Словаччина, Румунія, Нідерланди, мінспорту федеральних земель Німеччини і т.ін. Ці міністерства розробляють профільні законопроекти, створюють сприятливі умови для розвитку спорту, визначають пріоритети бюджетного фінансування.

Саме такою буде роль Мінмолодьспорту в Україні згідно з європейською моделлю відносин держави і спорту, запровадження якої передбачено у Дорожній карті реформ. Адже жоден чиновник ніколи не стане експертом в усіх спортивних дисциплінах. Що саме потрібно спортсменам та їх тренерам з певної дисципліни – набагато краще знають ті, хто з ними безпосередньо працює.


http://blogs.pravda.com.ua/authors/zhdanov/55d1b55936fc0/