Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Вони воюють за Україну

Вони воюють за Україну: список батальйонів, які беруть участь в АТО

Хоча це звучить і пафосно, але сьогодні у війні з Росією й терористами наша країна тримається на добровольцях та волонтерах.

Саме тому, «Слово і Діло» склало список усіх добровольчих батальйонів, які беруть участь у активних військових діях – з їхньою символікою, датами створення та підпорядкуванням. Загалом – 37 батальйонів.




Чому влада має називати війну скромно – АТО?



Щоденні втрати кращих бійців на передовій, вторгнення російської армії та загроза захоплення Півдня Донеччини у багатьох викликають нібито законне питання – чому влада вперто вживає застарілу назву АТО? Втім, ніхто не замислюється до яких наслідків призведе офіційне визнання, що на Сході триває відкрита україно-російська війна?

Зі школи всі знають, що війна буває громадянська, або вітчизняна з загарбниками. У громадянській, яку в деяких випадках ще називають національно-визвольною, воюють між собою громадяни однієї держави. Це найбільш братовбивчий конфлікт, де гинуть за свої погляди вже після того, як нормальні політичні методи дали збій.

Не думаю, що події на Донбасі - це громадянська війна. Навіть до початку бойових дій сепаратистів підтримували за різними даними від 10% до 30% населення. А після того, як «сепари» взяли до рук щедро даровану Росією зброю і почали гинути люди, їх дії підтримують менше 5% (хоч об'єктивно опитування, звісно ж, ніхто за таких умов провести не зміг).

Відповідно, якщо це війна - то війна з загарбниками. Тим більше і Україна, і багато країн ЄС та США заявили про введення колон російської регулярної армії в районі Новоазовська. Відтак, виглядає, що війну треба назвати україно-російською, або вітчизняною, як для нас.

Тож пропоную без емоцій порівняти військовий потенціал української та російської армії, раз існує стільки патріотичного запалу оголосити вже відкриту україно-російську війну, щоб зрозуміти наслідки своїх дій.

Загальна чисельність російської армії рівно у 6,25 рази більше чисельності Збройних сил України. Це, звісно ж, не означає, що кожному українському стрільцеві треба вбити понад 6 ворогів. Частина чисельності припадає на роди військ, які існують у російській армії і повністю відсутні у нас: ракетні війська стратегічного призначення (ядерні сили) та війська повітряно-космічної оборони. Проте російські сухопутні війська також є чисельніші, ніж українські наземні - у 5,31 рази. Навіть якщо додати 60 000 бійців Національної гвардії в нашу користь, кожному українському бійцю доведеться перемогти понад 5 ворогів-росіян.

Врахуємо, що у сучасній війні до безпосереднього збройного контакту часто навіть не доходить - солдат убивають раніше, ще на місці дислокації. Так, Град та артилерія б'є з відстані 20-30 км, тобто з-за горизонту. Не зайве нагадати, що в 2012 Україна володіла 315 установками типу Град. На озброєнні ж Росії, де вони й виробляються на заводі в Пермі, зараз є 2 500 систем залпового вогню БМ-21.
Ще більшу дальність має фронтова та стратегічна авіація. Зокрема, відомо, що бойові завдання в зоні АТО виконують українські літаки, що вилітають за 250-300 км з військового аеродрому під Миргородом.

Загальна кількість бойових літаків України до початку конфлікту (дані з Вікіпедії) - 250 одиниць. Це досить чимало, та й за останні кілька місяців наші пілоти здобули безцінний бойовий досвід, що дозволяє їм демонструвати дива майстерності та влучності на наднизьких висотах.

Проте загальна кількість бойових літаків у Росії більша у 6,4 рази. На 25 українських бомбардувальників Су-24М та 40 штурмовиків Су-25 у випадку війни полюватимуть 282 російських МіГ-29 плюс 252 МіГ-31 та ще й 400 винищувачів Су-27. Наслідки таких боїв неважко передбачити. І навіть 120 українських винищувачів МіГ-29 та 40 Су-27 нашу бомбардувальну авіацію ефективно не захистять.
Власне, до використання авіації також може не дійти. Росія володіє другим за потужністю ядерним потенціалом в світі і хоч ніколи не застосовувала його на практиці, але можливість, що це станеться вперше в україно-російській війні відкидати не можна.

Ядерну зброю вважають зброєю стримування. Не на випробуваннях вона була використана лише один раз у 1945 році Сполученими Штатами проти Японії. З історії відомо, що після 2 ядерних вибухів, якими були знищені два міста Хіросіма та Нагасакі, Японія капітулювала і війна закінчилася.

Звичайно ж Україна надто близько знаходиться від Росії і у випадку ядерного удару по містах Сходу чи Києву, радіаційного ураження обов'язково зазнає територія Росії. Тим більше, що циклони у Східну та Центральну Україну, рухаючись за годинниковою стрілкою, несуть повітря з Росії, відносячи потім нагріте повітряні маси на Білорусь та Москву.

Однак, метеорологи знають, що циклони Західної України, як правило не доходять до території Російської Федерації, якщо не рахувати Калінінградської області. А радіаційне забруднення Польщі та іншої Європи у Москві мало кого хвилює. Тим більше, що радіоактивний йод, який є основним елементом в результаті реакції розпаду збройового плутонію, повністю розщепиться за 32 дні.

Ядерний удар по Львову або Тернополю лише на перший погляд є цілком неможливим для Путіна. Якщо це колись зробили США, чому цього не може зробити безумець, що розв'язав війну на Сході Європи? Питання чи станемо ми продовжувати бойові дії втративши Тернопіль, або Львів є риторичним.

Тож зваживши всі «за» та «проти» час зрозуміти, що хоч на Сході України й точиться справжня війна, але відкритою війною між Україною і Росією її оголошувати вкрай небезпечно. Це може зробити тільки безумець, який з пістолетом наважиться на бій з танком.
Честь і слава нашим воїнам, що захищають Вітчизну в зоні АТО. Однак вони мають повернутися переможцями і живими у незруйнований рідний дім.

За Україну можна померти, але за Україну також треба жити.

Загальні дані про збройні сили з відкритих джерел:

Рід військ

Україна

Росія

Загальна кількість армії

160 000

1 000 000

Наземні (сухопутні) війська

74 379

395 000

Військово-повітряні сили

Дані про ВПС у окремій таблиці

Військово-морські сили

15 000

142 000

Прикордонні війська

48 000

Немає даних

Національна гвардія

60 000

0

Повітряно-космічна оборона

0

150 000

РВВС

0

120 000

ВДВ

1 бригада у складі сухопутних військ

35 000


Дані про кількість бойових літаків військово-повітряних сил:

Літак

Призначення

Кількість літаків

Україна

Росія

МіГ-29

Винищувачі

80 (40 на зберіганні)

282

Міг-31

Винищувачі

0

252

Су-27

Винищувачі

45

400

Су-30

Винищувачі

0

9

Су-35С

Винищувачі

0

10

Су-24М

Бомбардувальники фронтові

25

164

Су-34

Бомбардувальники фронтові

0

26

Су-24МР

Розвідники

20

Немає даних

Су-25

Штурмовики

40

241

Ту-160

Стратегічні бомбардувальники

0

16

Ту-96МС

Стратегічні бомбардувальники

0

64

Ту-22М3

Дальні бомбардувальники

0

150

Загальна кількість

250

1614

Віктор Уколов

http://censor.net.ua/resonance/300339/chomu_vlada_ma_nazivati_vyinu_skromno_ato


70%, 7 голосів

0%, 0 голосів

0%, 0 голосів

30%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

сепаратисти маскувалися під вояків ЗСУ

Один з наймолодших бійців української арміїЄвген Гончаренко завчасно покинув вінницький шпиталь, в який потрапив з контузією після боїв на Савур-могилі, і повернувся в зону АТО. 17-річний боєць приєднався до свого підрозділу "Крим" і погодився поспілкуватися про ту операцію.

Євген - доброволець. В армію його не взяли, бо ще не виповнилося 18. Зрештою, обманним шляхом, він потрапив до одного з добровольчих підрозділів. Подробиць не розповідає.

- Женю, чому ти покинув госпіталь? Скільки ти взагалі там був і скільки потрібно було?

Був я там чотири дні. Взагалі ж лікарі говорили про місяць на госпіталізації і місяць вдома на відновленні. Чому повернувся? Бо відчуваю себе відмінно. Написав рапорт на ім'я начальника госпіталю на виписку і поїхав до своїх на фронт".

- Зрозуміло. До речі, про фронт. Перемир'я...

Всі засмучені цим. Нам команди стріляти не дають. Але у сепаратистів перемир'я немає. Вони як стріляли, так і продовжують. І ЗСУ зазнають втрат.

- Тоді чим зараз займається підрозділ, якщо армія не бере участі в збройних сутичках?

Ми готові, чекаємо наказу висуватися. Поки ж що тренуємося на базі і доукомплектовуємося. Як людьми, так і спорядженням. Вчора ось, наприклад, отримали дуже класні берці.

- Міністерство оборони чи волонтери?

На весь підрозділ ми отримали від МО один пістолет ТТ і три ПМ. І то, ТТ потім забрали. Автомат у мене, наприклад, трофейний. Втім, як і у всього підрозділу. У чому вони нас не обділяють, то це в боєприпасах, яких тут повно.

- А форма? Взуття?

Нічого такого від МО нам не приходило. Спочатку ми все купували за свої гроші. Але одяг і взуття - витратний матеріал. Гроші ж закінчуватися мають властивість. На даний момент, все, що на нас одягнене, і у що ми взуті - виключно від волонтерів.

- Берці, дивлюся, і справді класні...

Так, привезли 10 пар. Дуже зручні, спасибі величезне людям, які перераховували на них гроші! Як нам пояснили, це подарунок за Савур-могилу, коли ми 6 днів її утримували. А за два тижні до цього наш підрозділ брав активну участь і в штурмі цього кургану.

- Ти теж штурмував?

Особисто я не брав участь в штурмі, мене командир не пустив. Сказав, щоб я залишився на базі і справи з документами порішав, а вони, мовляв, на якесь там несерйозне завдання їдуть.

- Ти так це розповідаєш, нібито засмутився сильно?

Звичайно! Мене б і на оборону не взяли. Просто потрібні були сапери, а в підрозділі таких не було. У мене ж є відповідна підготовка. Ось я і вмовив. Півдня нив, щоб взяли.

- Сапер? У 17 років? Коли ти встиг?

До цього я займався історико-пошуковою діяльністю. Там часто доводилося стикатися з вибухівкою, з підривами і розмінуваннями. Це все проводили сапери МНС, а я у них дуже швидко всьому навчився. Плюс ще в зоні АТО пройшов короткий курс підготовки.

- Твоя мама зараз прочитає це все, і отримаєш ти ременем по одному місцю.

Мама думає, що я працюю волонтером у Дніпропетровську, в госпіталі, доглядаю за пораненими.

- Все зрозуміло. На Савур-могилі страшно було?

Першого дня, коли нас безперервно бомбили. Потім звик. Десь навіть було весело. А коли новенькі прийшли, змінити нас, вчив навіть, як ховатися.

- Вас тільки бомбили чи штурм живою силою теж був?

Був. Один раз. За кілька заходів. Ми були на самому верху, біля стели. Внизу, на вході, біля музейних танків, був наш секрет. З посадки в поле виїхали три танки, це тільки ті, які я бачив, може, їх було і більше. Нас обстрілювали міномети, а танки стріляли по стеллі і кам'яній стіні, за якою ми ховалися. Хвилин через 20 ми почули внизу автоматні черги. Це наш секрет прийняв бій. Але ми години дві, напевно, не могли навіть висунути голови, щоб подивитися, що там відбувається.

- А коли змогли?

Мабуть, снаряди скінчилися. Обстріл став набагато менш інтенсивним. Тільки тоді ми змогли підняти голови і побачити, що відбувається внизу. Там було купа народу і було відразу складно розібрати, хто ворог, а хто свій. Наш кулеметник помітив групу людей у полі і відкрив по них вогонь. Я взяв бінокль, який тут залишився від попередньої групи, і побачив, що чоловік 20 у жовтих пов'язках з різних сторін штурмують будівлю. Я відразу крикнув кулеметнику, щоб той припинив вогонь.

- Жовтими пов'язками себе ж ідентифікують бійці української армії...

У тому-то й річ. Я подумав, що це наші. Ми зв'язалися з низом по рації. Командир секрету сказав, що це сепари, що наші всі в будівлі. Ну тут ми себе вже не обмежували. Відкрили вогонь по них.

- Яка відстань була від вас до сепаратистів?

Від 300 до 700 метрів. Складно було влучити, хоча нашому командирові Ісі з АК-74 це вдалося. Трьома короткими чергами йому вдалося влучити в сепара. Я потім вже трофейним далекоміром, який ми знайшли на місці бою, вимірював - 715 метрів.

- А з "низом" що там було?

Вони вели бій на той момент вже три години. Артилерія не могла допомогти, оскільки бій був ближнім. Їм викликали резервну групу підкріплення. Три кілометри з Петровського вона їхала півтори години. Тим часом з секретом зник зв'язок. Я зголосився добровольцем, щоб спуститися до них і відновити зв'язок. Зі мною Іса відправив ще двох. Спустилися туди під обстрілом. Командир секрету виявився контужений і був не в змозі віддавати накази. Зовсім цілих не було, якщо говорити не тільки про поранення. Ще кілька легких "300-х" і двоє контужених. На той момент вже під'їхала резервна група і поранених відправили на броні в госпіталь.

- А хто був цілий, що робили?

Надійшов наказ всім, хто може вести бій піднятися на верх. З усього секрету таких виявилося двоє. Це ті, хто був контужений. Вони могли виїхати, але піднялися на гору.

- Втрати були?

У нас ні. У ворога - більше третини групи. Хоча складно судити. Особисто я бачив шість трупів. Решту вони могли забрати. Цих шістьох на ранок вже теж не було.

- Ти говорив про трофейний далекомір...

Так. Знайшов такий у вбитого корегувальника. Там ще й рація була і спеціальний прилад для наводки.

- Що за далекомір?

Лазерний прилад розвідника-1, з російськими інвентарними номерами. На 20 км. Ще знайшов РПГ-26. Три штуки. Поряд з трупом. Мабуть, кинули, коли тікали. Теж російські. 1996-го випуску, Україна таких не випускає.

- На цьому бій закінчився?

Поки ми на гору піднімалися, вони здалеку по нас стріляли. Чути було, як свистіли кулі. Деякі поруч лягали, біля ніг. Через приблизно дві години, як тільки стемніло, вони знову пішли на штурм.

- Багато їх було?

Там я вже погано пам'ятаю подробиці, оскільки був контужений. Знаю тільки, що вони піднялися на 2/3, а ми в підсумку викликали вогонь артилерії на себе.

- Ого...

Тричі.

- Допомогло?

Ага. Після цього вони більше не зважилися штурмувати курган. Мабуть, не очікували такого опору і таких втрат особового складу. У нашого ж підрозділу втрат взагалі не було, хоча нас було набагато менше. Наступні дві доби вже росіяни крили гору артилерією і мінометами, але без успіху.

- Як дізнався, що росіяни?

"Гради", приміром, просто видно було звідки летіли. З території РФ. А на самій Савур-могилі знайшли снаряд, що не розірвався. Дуже великий. За словами полковника, це був 203 мм снаряд. У нас таких гармат на озброєнні немає, а у сусідів є. Наприклад, 2С7 "Піон". Дальність стрільби - близько 40 км. А до кордону від гори трохи більше ніж 10.

- Добре. Як ви вийшли з гори?

Прийшла зміна ввечері. Ми їм все показали, допомогли з окопами. Насилу всі вмістилися вночі там, бо окопів не вистачало. А якщо немає окопу, то шанси стати 200-м різко зростають. Нас удень, на наступний ранок, відправили в Петровське.

- На відпочинок?

По ідеї, ми повинні були через два дні знову повернутися. На зміну. Ми знайшли собі місце, пару людей встигли в душ сходити, тільки чайник поставили... Прибігає полковник: "Терміново, на гору! Там штурм!". Ну, ми одягатися. Тут розвідка доповідає, що єдину дорогу перекрили танки. У такій ситуації керівництво прийняло рішення людьми не ризикувати.

- Що було потім?

Тієї ж ночі Петровське зрівняли з землею артилерією. Втрати техніки, яка перебувала в селі, сягали близько 80%. Зруйнований був госпіталь, знищений склад боєприпасів. Будинок, в якому ми були, був знищений першим. Перші два снаряди приземлилися у двір, третій потрапив у будинок. Почалася пожежа, у якій ми втратили всі речі. Поки ще було можливим, підрозділ перебував у будинку, але пожежа робила свою справу - будинок руйнувався. Довелося по вулиці, під розрив снарядів, перебиратися в інший підвал. А це дві вулиці.

- Добралися без втрат?

Ми - так. Трьох медиків поранило, коли в госпіталь потрапив снаряд. Два з них виявилися важкими. Плюс з гори привезли одного вбитого і п'ятьох поранених, трьох важких. Коли артобстріл закінчився, виявилося, що їхати на гору просто нема кому. Усі мехводи відмовилися. Був там один реально безстрашний. Діма "Скажений". Він постійно на гору мотався, під "артою", доставляючи воду і припаси. Готовий був нас везти і цього разу, але в попередній поїздці, коли він вивозив поранених з Савур-могили, танковий снаряд, розірвавшись поруч, вибив один каток з "бехи". На чесному слові і якимось дивом він дістався з пораненими до села.

- Герой!

Так, саме так! Йому дали БМД, але він відмовився туди везти людей. Сказав: "Краще я один здохну, аніж ви всі". Йому навантажили боєприпасів і їжу, і він повіз це на курган. Коли він повернувся, у машини заклинив двигун.

- Пішки йти на гору варіант розглядався?

Розглядався. Але було вирішено, що це самогубство. Дорога прострілювалася танками і снайперами. Можна було пройти тільки на великій швидкості, як "Скажений" це і робив постійно. Отож нам було дано команду відступати. Ми пішли після обіду, а вже вночі село захопили сепари.

- Яка доля тих, хто на той момент залишався на Савур-могилі?

Це поки що секретна інформація, яку в інтересах тих же хлопців розголошувати не можна.

Розмовляв Родіон Шовкошитний.

Полковник з Грузії - Додо тренує добровольчі батальйони


Знайомтесь. Це - Додо. 54-літня полковник армії Грузії, яка пережила дві війни і була керівником грузинського підпілля. Зараз ця жінка на базі одного з Добровольчих Батальйонів тренує наших хлопців. 

На перший погляд ця тендітна жінка більше схожа на якогось іноземного журналіста. Яскрава червона помада, сережки, які більше підходять до вечірньої сукні, ламана російська. 

На рівні з 20-літніми робить все, що їм каже. Біля її ліжка завжди лежить бронежилет. На тумбочці - патрони, граната і якісь жіночі дрібнички. 

На шиї в Додо - хрест УНА-УНСО. 

"Ваші хлопці колись допомогли нам. Тоді, коли ви були дуже нам потрібні. Зараз я відчуваю, що маю зробити те саме. У нас спільний ворог - Росія". 

Доброго раночку!!

РАНОК

Сьогодні встав в 04.50… Це мій улюблений час доби… Ще спить ціле місто… На вулиці зустрічаються ті, хто дуже рано йде на роботу і ті, хто повертається додому з всяких гулянь і клубів… Це дві абсолютно несумісні категорії людей, як з антисвітів… Більше вони не пересікаються ніколи й ніде… По дорозі поїхала з сиреною пожежна машина… Цікаво, хто це щось умудрився підпалить в п’ятій ранку… В “Жулянах”, кажись, включив свої турбіни якийсь перший вранішній літак… Під сусіднім під’їздом (бачу з вікна) стоять два мужика, які “уважають” один одного уже, мабуть, часа два… Все йде до драки…

Через двадцять хвилин зійде сонце. Воно спить все довше й довше… Повертається до зими потроху. Але, кажуть, ще цілий тиждень буде літо… Мабуть брешуть, як обично…

Світлофори ліниво мигають жовтим… Можна їхать, ну обережно. За моїм особистим досвідом, не дивлячись на порожні дороги, це одна з найнебезпечніших фаз доби в їзді за кермом. Бо саме зараз додому з оргій повертаються всілякі “шумахери” – п’яні, в основном… Правила дорожнього руху для них в цей час – абстрактне явлєніє…

Через сім хвилин, в шостій, в місті одночасно включаться кілька десятків тисяч будільніків… І кілька десятків тисяч людей скажуть: “Бляяяяять!”…, а потім загорнуться в одіяло, щоб ще полежать “десять хвилин”… Собаки просипаються і йдуть до господарів в кровать, щоб полизать їм обличчя та поговорить на предмет “пора йти гулять”… Потом вони йдуть на кухню і громко п’ють воду… А котам (в переважній більшості) гулять не треба. То вони ше сплять, накривши носа лапами, бо скоро зіма… А потім прокидаються, потягаються і знову сплять… Помню, коли в школу ходив, то виходиш на мороз взимку, а кіт в хаті лежить в теплому одіялі і мурчить… Я йому сильно заздрив…

Мужики під сусіднім під’їздом перестали “уважать” один одного, мабуть, поморилися… Вони сіли на лавку, обнялися і почали співать… Співають уже третю українську пісню. По одному куплєту, бо інших не знають… Як і всі ми, зрештою…

“Розпрягайте хлопці коні…” – нестройно лунає над Батиєвою горою в шостій ранку 8 вересня в Києві…

Доброго ранку, країно! Хай буде мир на нашій землі! І скрізь...



Бернард ХопкІнс: "Ковальов - Росія, а я - УКРАЇНА"

  • 08.09.14, 08:12
Бернард ХопкІнс: "Ковальов - Росія, а я - УКРАЇНА"
ВБОЛІВАЙМО ЗА АМЕРИКАНЦЯ . ВІН НАШ  . 
Чемпион мира по версиям IBF и WBA в полутяжелом весе 49-летний американец Бернард Хопкинс в преддверии боя с чемпионом WBO россиянином Сергеем Ковалевым сравнил себя с независимой Украиной.

На пресс-конференции в Нью-Йорке Хопкинс заявил, что в бою против Ковалева по кличке «Разрушитель» он «будет Украиной».

Тем самым Бернард поддержал Украину в борьбе с соседом-агрессором, назвав прозвище оппонента некорректным, ведь он «уничтожает людей».

Слова американца вызвали неловкую улыбку у команды россиянина и бурное обсуждение у журналистов в зале.