Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Арт-вертеп представляє

  • 14.10.10, 10:26

Вітаємо з передвиборчими перегонами! Наш вибір – Осінні принади, створення актуальних мистецьких подій та інформування ВАС про НайЦікавіше в Культжитті країни! Гідного нам святкування Покрови, проводжаємо сезон «Вулиці» та Шануймо «МАМАЯ»!

МА «Арт-Вертеп» представляє: 

[ Читать дальше ]

До дня Героїв 14 жовтня




Хоча офіційна дата створення УПА приурочена до свята Покрови 14 жовтня, але зрозуміло, що то є просто символічне поєднання.
Я не стану переповідати події того часу, бо про це гарно викладено тут http://blog.i.ua/user/2513455/552637/?p=1
Я хочу заторкнути іншу тему: 12 жовтня 1957 року в Мюнхені був підступно вбитий Лев Ребет, а через два роки той самий агент КДБ Сташиньский подібним підступним чином вбив Степана Бандеру 15 жовтня 1959 р.
Ми могли б ніколи не дізнатись, що смерть провідних діячів ОУН була насильницькою, думали б про звичайний серцевий напад і смерть від нього, якби агент КДБ Сташинський не зрадив своїх зверхників. Але від нього ми знаємо точно, що Лева Ребета і Степана Бандеру було вбито - вони загинули героїчною смертю, подібно тим героям підпілля ОУН та УПА, що боролись і гинули безпосередньо в Україні.
Проте є суттєва різниця, на якій я хочу особливо наголосити: на відміну від бійців підпілля, які воювали з ворогом зі зброєю, провідники ОУН Лев Ребет та Степан Бандера бились з комуністичними окупантами виключно силою свого інтелекту, духу і розуму. Та сила і та правда їх поступу була такої ваги, що вся могутня ідеологічна машина агітпрому СРСР не змогла їм протистояти на ідейному рівні, через що і було прийнято підступне і брутальне рішення про усунення ідейних опонентів засобом їх фізичного знищення. Власне цей факт і є самим яскравим свідченням того, чия була і є правда: вона була на боці Лева Ребета і Степана Бандери. Те, що зараз є світова держава Україна - це і є їх посмертна перемога!
Стосовно влади, яка зараз є в Україні, то можу і маю скати наступне: а хто і що заважало нам вшановувати своїх лідерів-героїв минулого? Хто не дає нам самим вшанувати і досліджувати праці видатного науковця Лева Ребета? Хто заважає нам проводити конструктивне обговорення ідейної спадщини Степана Бандери, а не зациклюватись на скандалі довколо звання Героя України?..
Лева Ребета і Степана Бандеру, як і багатьох і багатьох інших провідних діячів української політичної і духовної культури, вбито впершу чергу за їх глибину думки і велич ідей. Тож для нас, нащадків і спадкоємців їх інтелектуальних надбань, залежить чи ми цим спадком скористаємось, чи занедбаємо. Наразі ми, як це не прикро визнавати, - успішно все забуваємо.
Не хочу нікого повчати, а хочу всіх закликати творити по-можливості в просторі інтернету обшир української національної та патріотичної думки через постійну публікацію нових і нових матеріалів, документі, рефератів тощо.
Зокрема, мене дуже здивувало, що в пошукових системах не можна знайти наукові роботи Лева Ребета, окрім його публіцистичної праці "Світла і тіні ОУН", що зовсім не те. Не буду надто вдаватись в деталі проблеми, а просто закликаю всіх, по-перше, вшановувати самостійно як кому на душу припаде Свято Гороїв УПА 14 жовтня, а, по-друге, більше заносити в різні інтернетівські книгозбірні творів українських провідних діячів і множити відповідні посилання. Мене шокує, коли я на різних національно-патріотичних сайтах знахожу архів бібліотеки з 3-5 книг, а то і загалі відсутність подібної теми. Прикро.
В козацькі часи в Україні козаки вшановували своїх полеглих в бою побратимів насипанням кургану з землі над їх спільною могилою, а робили це за найпростішою і найурочистою технологією: кожен козак набирав десь побизу землю у свою шапку, ставав до довжелезної черги і прощаючись з полеглими одночасно висипав на могилу землю з своєї шапки. Пропоную нам узяти до роботи цей метод: кожен хай віддасть шану полеглим українським діячам через розповсюдження матеріалів з їх доробку і про них. Будемо діяти - буде і результат!
Вітаю всіх з величним козацьким і героїв УПА Святом Пресвятої Покрови!
Слава Україні! Героям слава!

Богдан Гордасевич
Львів-Рясне      

86%, 31 голос

3%, 1 голос

11%, 4 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Ну скільки можна???

  • 12.10.10, 23:39

Тепер я розумію, що таке справжня політична профнеприданість

http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/4cb47e198f9ce/

Історія має особливість повторюватися...

Fișier:Ceausescu receiving the presidential sceptre 1974.jpg Fișier:Propaganda poster Ceausescu.jpg ------------------------------------------------------------------------------2--------------------------------------------------------------------------------------------------- http://preview.unian.net/500/263/263687.jpg http://for-ua.com/files/08_2009/IMG_3406.JPG

12 жовтня – Свято українського словника

  • 12.10.10, 09:55

12 жовтня 2010 року в Києві відбудеться Свято українського словника.

 

Ареса заходу: вул. Артема, 1/5.

 

Ініціатор: Український мовно-інформаційний фонд НАН України спільно з видавництвами «Довіра», «Наукова думка» та спеціалізованим магазином «Словники-Самобранки».

 

Мета: захід покликаний популяризувати українську книжку, насамперед науково-популярну літературу (енциклопедії, словники та довідники), яка є фундаментом для поглибленого вивчення та фахового використання української мови.

http://old.telekritika.kiev.ua/notices/2010-10-05/56368?theme_page=110&

Коли в ураїнців закінчиться терпець?

  • 12.10.10, 09:33
Цікаве відео. Дивлячись його чомусь згадується смерть київського студента в Шевченківському райуправлінні міліції Києва.
http://svpressa.ru/blogs/video/31936/

Імена виступаючих хлопців - Андрій Сухорада, Саша Ковтун. Українські прізвища. Невже свободолюбиві гени залишились тільки  в нащадків українців, колись , можливо, вивезених в Приморський край?

В Україні суспільство дозріває до бунту

  • 11.10.10, 11:56
http://sna.in.ua/?p=5295 Українці економлять на продуктах і запасаються іноземною валютою, в суспільстві панує тривожний настрій, повідомляють аналітичні центри. Влада обіцяє втримати ситуацію під контролем, але проблема в тому, що дані офіційної статистики реалії вже зараз разюче відрізняються. Розвиваючись, ситуація може призвести до народного бунту на початку весни, допускають політологи.

Днями три великих українських аналітичних центри оприлюднили результати досліджень, які свідчать про тривожні тенденції. Спільний проект компанії GfK-Україна та Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) виявив обвал індексу споживчих настроїв: понад 60% українців украй негативно оцінюють своє матеріальне становище і роблять небувало песимістичні прогнози на майбутнє. Висновки аналітиків підтвердила Міжнародна організація праці (МОП), яка внесла Україну до списку країн з високим рівнем соціального неспокою.

Керівник програми “Соціальна економіка” МЦПД Максим Борода пояснив, що тривожні настрої в суспільстві викликані різким подорожчанням продуктів, які визначають значну частину витрат пересічних громадян.

“Сумніви в здатності влади забезпечити підвищення добробуту пересічних громадян, що з’явилися, теж негативно позначаються на очікуваннях суспільства”, – зазначив експерт.

Про це побічно свідчать і офіційні дані валютного ринку: у вересні українці почали скуповувати іноземну валюту. Обсяг купівлі склав майже 3 млрд. дол. проти 1,3 млрд. дол. обсягу продажу. У серпні ці параметри були приблизно рівні.

Зазвичай громадяни запасаються доларами і євро – поряд з крупами, сірниками, сіллю – в очікуванні різкого зростання цін, знецінення національної валюти, соціальних і економічних потрясінь, зазначають експерти.

Про те, наскільки погіршилося реальне становище українців, можна судити за “індексом борщу” – українському аналогу прийнятого на Заході “індексу Біг-Мака”. Західні експерти таким неофіційним, але дієвим методом порівнюють паритет купівельної спроможності в різних країнах, а в Україні агентство “АПК-Інформ” досліджує динаміку цін на основні продукти харчування, які є традиційними інгредієнтами національної страви. Грунтуючись на даних власного щоденного моніторингу, агентство днями повідомило, що середньостатистичний овочевий “борщовий набір” у вересні цього року коштує на 92% дорожче торішніх показників. За даними агентства, подорожчання призвело до зниження на 10-20% обсягів покупок овочів і фруктів населенням.

За даними інших спеціалізованих дослідницьких центрів, м’ясо за цей період подорожчало в середньому на 10-20%, але до зими очікується стрімке зростання цін до 40% через подорожчання кормового зерна. Сало, яке прийнято жартома називати стратегічним продуктом України, на київських ринках продають вже по 5-7 дол. за кілограм, що більш ніж вдвічі перевищує торішні ціни. Ціни на молочну продукцію зросли за останні кілька місяців на 50-100%, так само стрімко дорожчають яйця, крупи, цукор. Днями в Києві приблизно на 10% зросли ціни на соціальні сорти хліба, що викликало паніку в суспільстві. Антимонопольний комітет зажадав від виробників обгрунтувати це підвищення ціни і пригрозив санкціями.

Галузеві експерти вважають, що влада зможе утримувати ситуацію під контролем адміністративними заходами максимум до призначених на 31 жовтня виборів до місцевих органів влади, а після голосування зростання цін неминуче відновиться. До речі, днями пропрезидентська більшість у Верховній Раді провалила голосування за розроблений опозицією законопроект, що забороняє подальше підвищення тарифів на газ, електроенергію, послуги ЖКГ для населення. Тому українці, які ще не звикли до 50-процентного подорожчання з 1 серпня найнеобхідніших послуг, готуються до нових етапів зростання цін.

Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін, коментуючи ситуацію, зауважив, що нинішня українська влада поки що не звертає уваги на стан пересічних громадян, на показники “індексу борщу”, займаючись у першу чергу посиленням своїх позицій. А суспільство, якому належить пережити небувало важку у фінансово-економічному сенсі зиму, поступово дозріває до бунту.

А що Ви знаєте про партію "Всеукраїнський патріотичний союз"?

  • 10.10.10, 10:38

Нещодавно дізналася про існування такої політичної сили. Втім це і недивно, адже незважаючи на те, що існує вона з початку 2000-х, в жодних передвиборчих перегонах участі не брала. Однак, в цьому є і певний плюс: жодних негативних асоціацій в масовій свідомості. 

Отож, що чи Ви знаєте про цю політичну силу? якщо так, то що саме?

Інтерв'ю з Тимошенко. мені було цікаво

  • 10.10.10, 10:30

Нарешті почули опозицію та відповіді її лідерки на багато питань нинішніх політичних реалій. Робимо відповідні висновки

http://www.dt.ua/1000/1550/70560/