Про співтовариство

Про все, що відбувається, відбувалося чи буде відбуватися у нашій країні. Про проблеми, з якими стикається у своєму розвитку Україна, про її історію, культуру і мистецтво. Про красу і розвиток її складових частин - областей, міст і селищ. Про все це тут - у співтоваристві "Велика Україна".
Вид:
короткий
повний

Велика Україна

Як уряд «перевиконує» план наповнення бюджету

Переможні реляції уряду про виконання державного бюджету в першому кварталі 2009 року викликали велику кількість запитань серед пересічних громадян і досить жваве обговорення в експертному середовищі.

Експерти хочуть знайти логічне пояснення проголошеним заявам про виконання планів надходжень до бюджету і справедливо запитують: по-перше, чи справді виконано план і чи не переглядали його в бік зниження показників, по-друге, за рахунок чого уряд примудрився мобілізувати в держбюджет ці кошти…


Як 13% перетворилися на 102%

Отже, Державне казначейство 2 квітня 2009 року повідомило, що за оперативними даними станом на 01.04.2009 р. в березні 2009 року до загального та спеціального фондів державного бюджету мобілізовано 17 410,6 млн. грн., або 102,2% планових показників березня 2009 року.

Так, до загального фонду бюджету надійшло 12 884,6 млн. грн., або 101,7% до помісячного розпису доходів, до спеціального фонду Державного бюджету – 4 526,0 млн. грн.

Податкова адміністрація при встановленому плані з податку на додану вартість на березень у сумі 4 992,3 млн. грн. (з урахуванням відшкодування ПДВ), забезпечила перерахування до загального фонду 5 088,9 млн. грн., що становить 101,9% планових показників.

Державна митна служба при плані 6 933,9 млн. грн. мобілізовала до загального фонду 6 956,7 млн. грн., або 100,3% плану на березень.

І вже тут починаються певні відкриття, бо ще станом на 23 березня, за даними Казначейства, при встановленому плані на березень 4 992,3 млн. грн. (з урахуванням відшкодування ПДВ) ДПАУ було мобілізовано 687,9 млн. грн., що становить лише 13,8% від плану, а Державна митна служба в березні принесла 4 045,5 млн. грн., або 53,8% від планових показників місяця.

Розібратись, за рахунок чого уряд зібрав кошти до Державного бюджету, спробуємо далі, а зараз звернемо увагу на факт коригування урядом плану мобілізації коштів до бюджету державною митницею. Отже, за даними Казначейства, станом на 23 березня Держмитслужба мобілізувала 4 045,5 млн. грн., або 53,8% до плану. Тож план на березень мав би становити 7 519,5 млн. грн. А вже 2 квітня Казначейство повідомило про зібрані 6 956,7 млн. грн., або 100,3% плану на березень. Тобто при початкових планових показниках мобілізовано було лише 92,5%. Таким чином, у класичному дусі радянських часів уряд проголосив про виконання плану митницею, «забувши» повідомити про його коригування у бік зменшення.

Фантастика цифр

Але навіть ці зібрані кошти, за результатами березня, як органами ДПА, так і Держмитслужбою виглядають майже фантастикою. І не тому, що за сім днів митниця нашкребла більш як 40% надходжень, а податківці дали на-гора понад 80% коштів. Ця фантастичність виглядає такою через украй важку загальну економічну ситуацію в країні. Ще не оприлюднено дані про соціально-економічний стан в Україні за березень поточного року, але дані Держкомстату за січень – лютий дуже невтішні.

Так, за підсумками двох місяців 2009 року, виробництво промислової продукції становило 67,2% відносно січня – лютого 2008-го, будівельних робіт виконано на суму 3 612,0 млн. грн., що становить 42,7% проти відповідного періоду попереднього року.

Підприємствами транспорту за цей строк перевезено 97,4 млн. т вантажів, що становило 66,5% від обсягу перевезень вантажів у січні – лютому 2008 року. Фізичний обсяг оптового товарообороту склав 71,2% порівняно з січнем – лютим 2008-го.

Обсяг експорту товарів України за січень становив 2 439,6 млн. дол. США і скоротився порівняно з січнем 2008-го на 33,4%, імпорту – 2 041,8 млн. дол. (зменшився на 56%).

Обсяги експорту товарів у лютому порівняно з відповідним місяцем попереднього року впали на 42,1% і становили 2,8 млрд. дол. Обсяги імпорту в лютому поточного року порівняно з лютим минулого року зменшилися на 53,8% – до 3 млрд. дол. (дані за лютий – Нацбанку).

Кількість зареєстрованих безробітних на 1 березня сягнула 906,1 тис., що на 35% більше порівняно з відповідною датою 2008 року та на 0,6% – з 1 лютого 2009-го.

Слід при цьому зазначити: щомісячні дані про доходи й витрати населення, які раніше Держкомстат досить оперативно оприлюднював, у цьому році взагалі недоступні для аналізу. А це надзвичайно важлива інформація для розуміння соціальної ситуації в країні. Показовим у зв’язку з переможними реляціями уряду про виконання держбюджету є відсутність інформації про доходи місцевих бюджетів. З початку року оприлюднено лише інформацію за січень, і це було зроблено 2 лютого (встигли за два дні).

Єдина галузь економіки, яка показала приріст на 1,1% у січні – лютому порівняно з відповідним періодом 2008 року, – це сільське господарство. Але і в цьому разі йдеться не так про успіхи, як про порівняльну базу – на початку минулого року ще відчувалися негативні процеси 2007 року, і вже потім почалося суттєве зростання в галузі, пов’язане з гарним врожаєм.

Отже, виходячи з уже наявних даних, можемо висловити обґрунтоване здивування: яким чином уряд зміг отримати в першому кварталі ці кошти? При цьому слід врахувати, що рівень інфляції за перший квартал становив майже 5,9%, або більш як половину річного 9,5-відсоткового показника, передбаченого Державним бюджетом. Ще більше запитань щодо того, як уряд збирається розв’язувати проблему надходжень у другому та наступних кварталах.

Звідки ж взялися “гроші”

Певною мірою зрозуміло, що відбувалося з надходженням від Держмитслужби. Головним чинником стали кошти від Нафтогазу за розмитнений росукренергівській газ. Цього імпорту могло не бути, а отже, могло не бути й додаткових надходжень з ПДВ в обсязі 2,6–2,7 млрд. грн. Завдяки цій газовій історії, зокрема й отриманій від Газпрому передоплаті 1,7 млрд. дол. за транзит, не було б у Нафтогазу й додаткових 13,3 млрд. грн. доходів та, відповідно, сплаченого податку на прибуток на рівні 3,3 млрд. грн.

Очевидним є також те, як в умовах падіння економіки протягом першого кварталу було зібрано надходження з податку на прибуток у розмірі 7,3 млрд. грн. Скоріш за все, ще 4 млрд. грн. (крім Нафтогазу) забезпечили державні монополії (Енергоатом та Укрзалізниця) і комерційні банки.

Є певна специфіка в розрахунку податку на прибуток у банківській сфері. Нараховані відсотки за кредитами враховуються в номінальних доходах. Але якщо виникають проблеми з несплатою за процентами та кредитами, банки – до визнання через суд позичальника неплатоспроможним – можуть створити резерви й зменшити базу оподаткування лише частково. Таким чином, самі банки, інколи навіть перебуваючи на межі банкрутства, можуть показувати непогані прибутки з відповідними зобов’язаннями щодо податків.

Певною мірою схожа ситуація в того ж таки Нафтогазу та в комунальній сфері, коли податки на додану вартість і прибуток розраховуються з першої події (тобто незалежно від того, що було раніше – продана продукція чи отримані гроші за неї). Слід також враховувати й те, що виконання податківцями плану з податку на прибуток у першому кварталі пов’язане з базою оподаткування для багатьох платників податку (доходи четвертого кварталу минулого року).

У ситуації з надходженнями з податку на прибуток я не виключаю також і значних переплат. Це давно поширена система – коли уряд викручує руки податковій, вимагаючи кошти прямо зараз, а та, у свою чергу, змушує суб’єкти господарювання сплачувати цей податок наперед, ще до здійснення реального розрахунку щодо нього. Імовірно, почалася гра з домовленостями з великими платниками про сплату цього податку начебто наперед у останні дні березня з поверненням цих коштів після 1 квітня, або мали місце обіцянки швидше відшкодувати ПДВ, якщо буде здійснено переплату з податку на прибуток.

А далі що?

Але вся ця здійснена з надривом мобілізація коштів у першому кварталі неминуче обернеться величезними проблемами в другому та наступних кварталах. Так, уже зараз митники наголошують, що спрямувати відрахування до державного бюджету України на суму 24 млрд. грн. у другому кварталі їм буде дуже важко. Фактично одним з ключових платників має стати той самий Нафтогаз, який завдяки «гарним» газовим угодам має в другому кварталі закупити й оплатити 10,8 млрд. куб. м газу. Судячи з усього, реально в нього грошей не буде, тож, найімовірніше, це знову робитиметься за рахунок кредитів Нацбанку.

Ще більше проблем буде в податківців, бо знову ж таки Нафтогаз уже отримав наперед плату за транзит, тому цієї статті доходів у нього не буде. А отже, не буде й відрахувань до бюджету. Крім того, скорочуються обсяги кредитування, тому банки отримають значно менші доходи. Слід також очікувати подальшого погіршення платіжної дисципліни у банківській системі, бо проблеми з неплатежами за кредитами нікуди не ділися, а навпаки – наростають. А головне, реального плану з розв’язання проблеми кредитних платежів ні урядом, ні Нацбанком досі не розроблено.

Погані передчуття щодо ситуації з бюджетом породжує і закриття інформації про стан єдиного казначейського рахунку. Після 2 квітня Казначейство жодного разу не надало інформації про залишки коштів на ЄКР. У цьому кожний може переконатися, зазирнувши на відповідну сторінку Державного казначейства.

Ураховуючи все це, маємо очікувати або стрімкого зростання заборгованості в соціальній сфері та щодо зарплат, особливо бюджетників, або включення друкарського верстата НБУ на повну потужність – з відповідним зростанням інфляції в липні – вересні поточного року. Хоча такий варіант і розширить для уряду можливості з номінального виконання бюджету і дасть підстави для переможних реляцій з цього приводу.

З "Майдану".

хто фінансує "Свободу" Тягнибока?

хто фінансує "Свободу" Тягнибока?  - відповідачі (за вироком суду)!

...в співтоваристві трохи вже піднімали цю тему.
наштовхнулась на інтерв"ю в УТ пана Тягнибока, де є відповідь на деякі "тривожні" питання.
інша справа - чи вірити. хоча на мою думку, пояснення Тягнибока схожі на правду.
голова ВО "Свобода" стверджує, що в об"єднання фінансові ресурси надходять після перемог в судах, через створення економічної ради, у зв"язку з фінансуванням представниками малого і середнього бізнесу:


Нашими спонсорами називали майже всіх олігархів, які є в Україні. Ці чутки поширювали ті, хто сприймав «Свободу» як політичного опонента. ... На виборах 2007 року «Наша Україна» найбільше розказувала, що «Свободу» фінансує
Ахметов. Потім з’ясувалося, що Ахметов фінансував якраз «Нашу Україну». Зараз придумали нову легенду, яку розповідає герой-коханець Петро Симоненко, що нас, мовляв, фінансує Коломойський...

..нам уже набридли ці звинувачення, й ми вирішили поліпшувати свій фінансовий стан за рахунок перемог у судах. Раніше наші юристи пояснювали, що немає чітких звинувачень на нашу адресу, тому немає підстав для позовів. І ось нарешті Симоненко не тільки назвав прізвище Коломойського, але й суму – 100 000 грн. ...

Ні раніше, ні тепер «Свобода» не мала фінансової залежності ні від кого. Ми ідеологічна партія – якщо нас хтось фінансуватиме, ми змушені будемо виконувати його замовлення. Щойно це стане відомо нашим прихильникам, вони всі як один відвернуться від нас. Ідеологія – це наш козир. Відповідно нам потрібні не спонсори, а меценати – ті, хто дає гроші на ідею й нічого за це не вимагає. ..Це представники малого та середнього бізнесу. Ми стали більш-менш
вільні фінансово, коли помаранчеві та біло-сердечкові почали між собою гризтися. Тоді до нас приходило багато бізнесменів, які, власне, готові були вкладати гроші й не висувати жодних вимог за це.
 
От, наприклад, коли торік була повінь, до мене прийшли троє чоловіків, поклали на стіл півмільйона, кажуть, це на повінь. Кажу – це до прем’єр-міністра. А вони відповідають, що не вірять владі, але впевнені, що я зроблю так, що все буде в порядку. Наші місцеві організації розподілили ці гроші між тими, кому вони були справді потрібні.

 З п'ятдесятьох депутатів-свободів­ців у Тернопільській облраді як мінімум 15 – успішні тернопільські підприємці. Це багаті люди, які є членами нашої партії.

Ми створили в партії економічну раду. Це коли, умовно кажучи, раз на місяць вечеря чи фуршет із заможними людьми, які є або членами нашої партії, або симпатиками. Збираємося разом і дискутуємо. Не обо­в’яз­ково підтримка має бути грошо­­вою. Хтось дає автомобіль, приміщення, хтось – рекламні площі. От один наш прихильник, бізнесмен із Західної України, окрилений перемогою на Тернопільщині, кілька днів тому запропонував забезпечити у семи областях України білборди з моїм зображенням і привітанням на Великодні свята.

більше тут: http://ut.net.ua/art/166/0/2393/

Ну що, малята, обиратимемо Президента ))

Вибори призначено на 25 жовтня цього року. Раніше, ніж я думала...

Не зовсім правильно (тобто - взагалі неправильно, бо порушено Конституцію), якщо по закону, призначено, і тому, можливо, в подальшому це матиме наслідки нелегітимності обрання нового Президента України... Якщо ті вибори взагалі в зазначений строк відбудуться, бо прзидент сказав, що не допустить цього... Час покаже... (Жити стає цікавіше, чи не так? І політикам, і нам, як спостерігачам за цим цирком))

А поки що пропоную вже зараз проанонсувати, за кого б Ви віддали свій голос, тут: http://blog.i.ua/community/1422/234936/

Гоголь - зрадник?

Сьогодні відзначається 200-ліття з дня народження Миколи Гоголя. Вся країна (Полтавщина - зокрема) відзначає ювілей різними заходами, Президен поїхав в турне по Гогольським місцям, блогери друкують замітки з його біографією та життєвим шляхом. По ТВ напевно покажуть фільм з цієї нагоди...

Але, продивившись деякі ресурси, звернула увагу на неодзначне ставлення блогерів та активних в інтернеті осіб до постаті письменника.

Одні називають його зрадником, бо писав твори російською. Інші обурюються помпезністю заходів з нагоди ювілею. Ще одні навпаки - пишаються Гоголем як яскравим представником народу України.

Я особисто вважаю Гоголя визначною і неординарною особистістю, яка своєю творчістю внесла великий вклад в популяризацію всього Українського в світі. Так, він писав не чисто українською мовою, але в той час як такої літературної української мови взагалі не було. Першооснователем у цій справі вважається Котляревський, який першим написав твір (і то - не літературною мовою, а розмовної) українською мовою ("Енеїда"), за ним йшов Тарас Шевченко зі своїми поезіями і прозою.

Але усі вони писали про одне - про світ української людини. І талановито писали. На наш час це вже стало класикою і жодними домислами звідти їх не викреслиш.

Для Вас Гоголь - це... (аргументуйте, будь ласка, свій вибір!)

12%, 6 голосів

82%, 40 голосів

6%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Президентські вибори.

До Президентських виборів залишилося всього нічого. Але вже зараз кожен має кандидатуру, за якого кандидата б проголосував чи точно б не проголосував.

За кого б ви проголосували на наступних президентських виборах в першому турі?

4%, 4 голоси

10%, 9 голосів

15%, 14 голосів

26%, 24 голоси

2%, 2 голоси

2%, 2 голоси

1%, 1 голос

17%, 16 голосів

19%, 18 голосів

3%, 3 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Обережно: ще один спосіб лохонутися ))

Житель Кобеляк купив через інтернет 44 мобільні телефони вартістю $400. Після отримання товару чоловік виявив, що мобілки – це лише муляжі стільникових телефонів. Спочатку покупець подумав, що його добряче «лохонули», але виявилось, що ті, хто продавав іграшкові мобілки, закону не порушили. На перший погляд телефон дійсно схожий на справжній. На корпусі «ракушки» викарбуваний логотип компанії «LG Electronics». Всі пропорції збережено, корпус повноцінний, зверху отвір для камери. Навіть клавіатура дублює оригінал. Але… Замість екрану під склом знаходиться папірець. Відкриваємо кришку, під якою повинен міститись акумулятор, а замість нього впаяний шматок металу з поролоновою подушечкою.

– У мене знайомий на цьому інтернет-аукціоні купив собі фотоапарат. Він виявився якісним, – розповідає потерпілий. – Цей сайт проводить міжнародні аукціони. У тому, що сталося, я сам винен. Справа в тому, що опис телефону був запропонований на англійській мові. Ми перекладали з допомогою програми-перекладача. Однак текст переклався не досконало. Виявляється, продавець писав, що телефон – підробка.
Чоловік визнає свою вину і надто не засмучується. Мобілки-підробки дарує друзям, однак вдома їх ще лишилось чимало.



Звідси.

Про передвиборчу гонку і передвиборчі обіцянки

Скоро чи не дуже, але грядуть вибори в Україні. І почали з'являтися пропагандистські біг-борди понад дорогами міст України... З дуже класними на перший погляд гаслами:

1. "Ми знизимо ставки  основних податків" з зображенням красеня Катеринчука. Тут в мене виникає запитання - а вже скасували депутатську недоторканність, як обіцяв Ваш блок на минулих виборах? Бо на голі обіцянки і гарні фрази (типу "українки - найкрасивіші в Європі") народ мені здається вже не купиться (ну, хіба купляться  закохані особисто в Катеринчука безмозкі жіночки)).

2. "Здолаємо руїну - відновимо Україну" (чи десь так, не пам'ятаю точно) з фото Мороза на щиті. Ну тут уже взагалі ноу комментс... Мені здається, з Мороза руїна й почалася у недалекому минулому... Мені цікаво - хтось піде за зрадником, окрім безмозких представників предків наших?

3. "НАТО - ні, дружбі з Росією - Так!" З якимось чуваком на щиті (перший раз побачила, якщо чесно)). Тупо, таваріщі, тупо! Хоча, якийсь процент цей дядя зі своєю партією може відібрати у Мопроза, комуняк і Вітренчихи. Це плюс і це радує))

4. Вітання Тимошенко жінок з 8 березня. Питання - за які шиші і чи не використання це адмінресурсу? Теж тупо.

Поки що це все, що  попало в поле мого зору... Продовження буде))

Щит проти Геть усіх

Днями на Майдані було зруйновано наметове містечко кампанії "Геть усіх". За повідомленням МВС, це зробили активісти ГО "Щит" (Поки ще не зареєстрованої офіційно громадської організації).

Новостворене ветеранами спеціальних підрозділів силових структур громадське об’єднання з протидії анархії, корупції та замовних політичних акцій “Щит” сприятиме наведенню порядку в Україні. Активісти категорично проти “депресивної та агресивної” політичної реклами, “брудних і безглуздих” наметів, платних мітингувальників та різних провокаторів.

“Ми не будемо стояти, опустивши руки, і дивитися на те, як забруднюють наше місто чи шкодять нормальній роботі будь-якої установи або створюють проблеми громадянам. Ми вийдемо на вулицю і самі наведемо порядок без зайвих розмов та церемоній”, - наголосив О.ЄМЧУК.

Говорячи про форми і методи наведення порядку, він зазначив, що активісти “Щита” нестимуть чергування на вулицях міст, зокрема, у столиці, як колись народні дружинники.

Водночас представники громадського об’єднання “Щит” наголошують, що не пов’язані з жодними політичними силами й діятимуть виключно в межах українського законодавства.


Разом з тим, зруйнування містечка дало привід Корчинському заявити про початок збройної оборони і повалення влади в ефірі "Свободи" Шустера (так, я дивилася це шоу - недовго)). І знаєте, тон, яким ця заява була зроблена, мені особисто не сподобався. На 31 березня назначена велика акція протесту проти влади, і Корчак заявив, що тепер уже зі зброєю. А формують все під новий Майдан. Хоча на Майдан ця акція абсолютно не схожа.

Ви особисто підтримаєте цю акцію?

0%, 0 голосів

39%, 7 голосів

56%, 10 голосів

6%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.