Єдина Помісна Православна Церква в Україні буде скоро!

president.gov.ua
ПРЕЗИДЕНТ ПРО АВТОКЕФАЛІЮ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ: "ЙДЕТЬСЯ ПРО НАШЕ ОСТАТОЧНЕ УНЕЗАЛЕЖНЕННЯ ВІД МОСКВИ" 
19.04.2018 12:56
Верховна Рада проголосувала за звернення про створення в Україні єдиної помісної церкви. Створення її зміцнить незалежність України, вважає Президент

Президент Петро Порошенко заявляє, що питання надання Томосу про автокефалію Українській Православній Церкві виходить за межі суто церковних справ. Про це він сказав, виступаючи у Верховній Раді.

ЗА ТЕМОЮ

"Йдеться про наше остаточне унезалежнення від Москви. Тут не лише релігія, тут – геополітика. А для мене справа утвердження незалежної помісної церкви – такої ж ваги, як вже здобуті безвіз та Угода про асоціацію з Євросоюзом", – сказав Президент.

Він додав: "Усі помісні церкви нового та новітнього часу були визнані лише шляхом активного залучення держави до цього процесу. Такими є традиція і вимога Вселенського Патріаршого Престолу. По суті, автокефалію надають не стільки конкретній Церкві, скільки країні".

Петро Порошенко підкреслив, що саме тому для нього, як Президента, для народних депутатів, залишатися осторонь значило би підтримати статус-кво, який вигідний Москві. 

Президент також наголосив, що об'єднана Українська православна церква може стати найбільшою з-поміж існуючих нині: "Наша об'єднана Українська православна церква може стати найбільшою в усьому православному світі. І про цю перспективу я говорив поточного тижня з предстоятелями усіх трьох православних церков України".

Порошенко також висловив переконання, що надання Томосу про автокефалію Єдиної Української Православної Церкви Вселенським Патріархом зміцнить незалежність нашої держави.

"Такий Томос, дорогі мої, зміцнить нашу незалежність. Він видалить рудименти того політичного проекту, який називається "Русским миром" і який придумали, до речі, саме ієрархи РПЦ. То вже потім цю небезпечну для України політичну єресь взяла на озброєння влада Російської Федерації", – також наголосив він.

Як повідомляв 5.UA, сьогодні раніше 19 квітня Верховна Рада проголосувала за звернення про створення в Україні єдиної помісної церкви. 

Готуємось до непроханих гостей серйозно

У МЕРЕЖІ ПОКАЗАЛИ ВИПРОБУВАННЯ НОВОЇ МОДИФІКАЦІЇ ПТРК "СКІФ" – ВИДОВИЩНЕ ВІДЕО 
    19.04.2018 16:55
    Український ракетний комплекс здатний уражати малорозмірні цілі типу довготривалих вогневих точок, танки в окопі, легкоброньовані об'єкти та вертольоти



    На одному з військових полігонів відбулися успішні випробування нової модифікації ПТРК "Скіф" – це експортна версія українського "Стугна-П". Згідно з вимогами потенційного замовника, конструкція удосконаленого протитанкового керованого ракетного комплексу "Скіф" зазнала певних змін. Про це повідомляє прес-служба КБ"Луч" на своїй сторінці у Facebook.

    "Усі модифікації були направлені на адаптацію пускової установки для використання її в умовах м'яких ґрунтів та піску. Сама ракета не зазнала змін так як з самого початку розроблялася для застосування в будь-яких кліматичних та погодних умовах, без виключень", – зазначається в повідомленні

    Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-полковник Попко Сергій Миколайович під час випробувань високо оцінив модернізацію сучасного українського протитанкового ракетного комплексу виробництва КБ "Луч".

    "Обладнння штатного ПТРК потужним тепловізором дає змогу гарантовано уражати бронетехніку ворога в умовах складної видимості та вночі. Ця розробка вчергове підтверджує, що наша країна має надзвичайно високий науковий потенціал, який дозволяє створювати зразки озброєння та військової техніки на рівні провідних країн світу", – наголосив Сергій Попко.

    Український ракетний комплекс здатний уражати малорозмірні цілі типу довготривалих вогневих точок, танки в окопі, легкоброньовані об'єкти та вертольоти, що робить його універсальним вогневим засобом стримування на полі бою.

    Як повідомляв 5.UA, в Україні провели успішні випробування модернізованого зенітно-ракетного комплексу C-125М "Печора".

    На Львівщині нарада з НАТО - саме то!

    В УКРАЇНУ ПРИБУЛИ МАЙЖЕ 40 ВИЩИХ ОФІЦЕРІВ ВІЙСЬКОВОГО КОМІТЕТУ НАТО – ЩО ОБГОВОРЮВАЛИ
    19.04.2018 15:23
    У ході зустрічі головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко підкреслив: існує потреба підвищити рівень співпраці між українським військом та силами Альянсу

    ЗА ТЕМОЮ

    У четвер, 19 квітня, на Львівщині відбулося виїзне засідання військового Комітету. Представники країн-членів НАТО та Збройних Сил України обговорили, серед іншого, стратегічні питання, військове співробітництво та ситуацію на сході країни. Про це повідомляє кореспондент "5 каналу".

    На Яворівський полігон прибули близько 40 вищих офіцерів Військового комітету НАТО. Головною темою засідання стало військове співробітництво між Збройними Силами України та їх партнерами з числа держав-членів Альянсу.

    Сторони обмінялися оцінками поточного стану та перспектив ситуації з безпеки України та її кордонів. Генерал НАТО Петр Павел запевнив, що НАТО і надалі буде продовжувати підтримувати Україну у військових справах. А члени Військового комітету оцінили військові реформи України на високому рівні.

    виїзне засідання військового Комітету

    "Ми не лише задоволені дружністю і відкритістю діалогу, який ми мали впродовж цього засідання, також всім тим, що ми побачили тут, зокрема щодо досягнень України на шляху реформ та підвищення рівня оперативної сумісності між українським військом та НАТО", – заявив Голова військового комітету НАТО Петр Павел.

    виїзне засідання військового Комітету

    Офіцери Військового комітету підняли ще одну важливу тему під час переговорів – це участь України у миротворчих операціях під проводом НАТО. Адже українські військовослужбовців беруть участь у більшості військових операцій Північноатлантичного альянсу.

    Для України приїзд Військового комітету НАТО є важливою подією, адже цей орган надає важливі рекомендації у різних військових питаннях і від нього залежать стратегічні рішення Альянсу, зокрема у вирішенні воєнних конфліктів.

    виїзне засідання військового Комітету

    "Питання, які сьогодні обговорювалися, практично по кожному з них ми намагалися донести до наших партнерів необхідність підвищити рівень нашої співпраці. На тактичному рівні, що стосується підготовки наших підрозділів, військовослужбовців, у нас достатньо хороша взаємодія і достатньо активна допомога. Зараз мова йде про те, щоби таку ж допомогу надавали з підготовки персоналу для штабів оперативного і реформування системи стратегічного управління. Також допомогу у створенні матеріальної бази управління. Мова йде про автоматизовану систему управління військами", – відзначив начальник Генерального штабу Віктор Муженко.

    Нагадаємо, у березні цьогоріч головнокомандувач ЗСУ заявив, що Сили спецоперацій України будуть сумісні з ССО НАТО. Так, 2019 року загін українських Сил спеціальних операцій в форматі Special Operation Task Group пройде сертифікацію і з 2020 року заступить на бойове чергування у складі підрозділів NATO Response Force.

    Донбас - це Україна!

    14.04.18 20:57 Український прапор і листівки запущено в повітря зі Світлодарська в бік окупованої найманцями РФ Горлівки. ФОТОрепортаж
    У Світлодарську (Донецька область) у рамках акції "Донбас - це Україна" відбувся запуск на повітряних кулях українського прапора й агітаційних листівок у бік окупованої Горлівки.

    Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на прес-центр  штабу АТО.

    Український прапор і листівки запущено в повітря зі Світлодарська в бік окупованої найманцями РФ Горлівки 01

    Державний прапор України, прикріплений до 50-ти наповнених гелієм повітряних куль, запустили з берега місцевого водоймища. Під державний гімн України та оплески учасників акції прапор взяв курс на Горлівку.

    Український прапор і листівки запущено в повітря зі Світлодарська в бік окупованої найманцями РФ Горлівки 02

    Читайте на "Цензор.НЕТ": Підрозділи Нацгвардії, СБУ, ДПС, Нацполіції та інші силові органи в зоні АТО з 30 квітня переходять у підпорядкування ЗСУ, - Гуцуляк. ВIДЕО

    Український прапор і листівки запущено в повітря зі Світлодарська в бік окупованої найманцями РФ Горлівки 03
    Український прапор і листівки запущено в повітря зі Світлодарська в бік окупованої найманцями РФ Горлівки 04

    Активісти запускають у небо повітряний агітаційний пакунок, наповнений жовто-блакитною символікою,та листівками. За годину він розкриється у небі над окупованою Горлівкою та нагадає її мешканцям, що Донбас – це Україна.

    Читайте на "Цензор.НЕТ": Екс-командира військової частини 3011 Мельника перевели і понизили в посаді за використання червоних прапорів на параді в Кривому Розі, - Центральне теруправління Нацгвардії

    Український прапор і листівки запущено в повітря зі Світлодарська в бік окупованої найманцями РФ Горлівки 05

    Франція опублікувала доповідь про злочини в Сирії

    14.04.18 16:32
     Влада Франції опублікувала доповідь про розробку та застосування хімічної зброї в Сирії

    Влада Франції опублікувала доповідь, у якій представлено розсекречені дані з повідомлень французьких спецслужб про застосування хімічної зброї в місті Дума.

     Як інформує Цензор.НЕТ із посиланням на портал TYT.by, документ розміщено 14 квітня на офіційномусайті МЗС Франції.

    У доповіді наголошується, що французькі служби проаналізували свідчення, фотографії та відеоролики, які з'явилися на спеціалізованих сайтах, у пресі і в соціальних мережах у перші години і дні після атаки в Думі. Зазначається, що "з високим ступенем впевненості" медіафайли не піддавалися фото- або відеомонтажу.

    "Французькі експерти проаналізували виявлені симптоми (ознаки задухи, рясне слиновиділення, ціаноз, опіки шкіри і рогівки) на фотографіях і відео. Всі вони характерні для смерті унаслідок застосування хімічної зброї (отруєння фосфорорганічними агентами або синильною кислотою)", - йдеться в доповіді.

    У висновках доповіді зазначено, що свідоцтва експертів і надійні розвіддані вказують, що сирійські воєначальники координували використанням хімічної зброї, яка містить хлор, у Думі 7 квітня 2018 року.

    Читайте також: Удари по хімоб'єктах у Сирії - зважена та пропорційна відповідь режиму Асада, РФ та Ірану, - МЗС Австралії

    Також зазначається, що використання хімічної зброї відповідало військовим і стратегічним цілям сирійської армії.

    Французькі спецслужби вважають, що влада Сирії всупереч узятим на себе зобов'язанням перед Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) приховувала програму розробки і зберігання хімзброї. Також у доповіді наводяться приклади застосування хімзброї в Сирії та вказується, що французькі спецслужби підозрюють армію Сирії в 11 таких атаках.

    Читайте також: "Червону лінію перетнули", - Макрон про участь Франції в авіаударах по об'єктах у Сирії

    "Франція вважає, що, без сумніву, хімічну атаку було здійснено проти цивільних осіб у Думі 7 квітня 2018 року. Немає іншого ймовірного сценарію, крім того, що атаку здійснила сирійська армія. Сирійські збройні сили і сили безпеки також вважаються відповідальними за подібні атаки в регіоні в 2017 і 2018 роках", - йдеться в доповіді. Її автори також зазначили, що Росія політично покриває режим Башара Асада та використання ним хімічної зброї проти мирних жителів.

    Водночас у доповіді наголошується, що у Франції немає лабораторних висновків через відсутність хімічних зразків із Думи.

    Нагадаємо, 12 квітня президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Париж має докази використання владою Сирії хімічної зброї. У Росії вважають, що хіматака в Думі 7 квітня - це постановка.

    США, Велика Британія та Франція в ніч на 14 квітня завдали ударів по сирійських об'єктах. Атаковано, за словами американських військових, "науковий центр у Дамаску, склад хімічної зброї в західному Хомсі, сховище хімікатів і командний пункт неподалік від Хомса"

    АТО переходить в ООС, а гібридна війна продовжується




    14.04.18 09:50 Початок операції Об'єднаних сил замість АТО не відкидає точкових антитерористичних операцій, - Турчинов. ВIДЕО
    Заміна антитерористичної операції на Донбасі на операцію Об'єднаних сил не відкидає проведення точкових антитерористичних операцій.

    Як інформує Цензор.НЕТ, про це заявив секретар РНБО України Олександр Турчинов в інтерв'ю телеканалу "UA: Перший".

    "Після того, як Оперативний об'єднаний штаб почне працювати замість АТО, коли замість АТО вже буде військова операція. Нарешті, ми говоритимемо, що АТО виконала свої завдання. Хоча я не відкидаю, що антитерористичні операції проводитимуться в тому чи іншому регіоні, але вони проводитимутьсяся точково, тобто так, як вони і мусять проводитися відповідно до законодавства і за логікою закону. Війна - це справа рук військових, і ми чітко ставимо на свої місця всі елементи цього потужного, фактично створеного з нуля сектора безпеки та оборони", - сказав Турчинов

    Україна починає набирати висоту фінансову

    Сукупний портфель депозитів у національній валюті зріс до 484,2 млрд грн у березні – НБУ

    Залишки гривневих вкладів фізичних осіб у платоспроможних банках зросли на 1%

    11 КВІТНЯ 2018
    Сукупний портфель депозитів у національній валюті зріс до 484,2 млрд грн у березні – НБУ
    Фото НБУ

    Протягом березня цього року залишки гривневих вкладів фізичних осіб у платоспроможних банках зросли на 1%. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

    Згідно з повідомленням, їх залученню сприяло підвищення доходів населення та зростання привабливості гривневих депозитів на тлі зміцнення гривні.

    Разом з цим повідомляється, що обсяг корпоративних депозитів у гривні залишився практично на рівні попереднього місяця. Регулятор пояснює це значними податковими платежами, зокрема податку на прибуток підприємств, і перерахуваннями частини чистого прибутку державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями за минулий рік.

    У зазначений період сукупний портфель депозитів у національній валюті у платоспроможних банках помірно зріс – на 0,4%, або до 484,2 млрд грн.

    Залишки депозитів у іноземній валюті залишились практично незмінними. Зростання валютних депозитів населення компенсувалося їх зниженням на рахунках юридичних осіб внаслідок спрямування останніми коштів у ОВДП та на перерахування дивідендів за кордон.

    Загальний портфель кредитів банків у національній валюті зріс на 0,3%, до 581,8 млрд грн, порівняно з лютим.

    У відповідь на четверте поспіль підвищення Національним банком облікової ставки на початку березня банки відреагували підвищенням процентних ставок, насамперед для бізнесу.

    Процентні ставки за новими гривневими депозитами для корпоративних клієнтів зросли за місяць з 10,2 до 11,0% річних. Вартість нових кредитів для бізнесу підвищилася з 16,0 до 16,6% річних.

    Раніше повідомлялось, що міжнародні резерви в березні скоротилися на 1,2%, до $18,19 млрд.

    Нехай будують і самі себе вдують

    Михайло Корчемкін: «Щоб сильніше нашкодити Росії, треба дозволити будівництво «Північного потоку – 2»

    Гендиректор консалтингової компанії East European Gas Analysis – про те, де проходить межа між бізнесом і політикою в газових взаєминах між різними державами

    Михайло Корчемкін: «Щоб сильніше нашкодити Росії, треба дозволити будівництво «Північного потоку – 2»
    Михайло Корчемкін

    Питання про збереження транзиту російського газу – основне на порядку денному української енергетичної політики. Його вирішення залежить від того, чи зможе «Газпром» розширити потужності для транспортування газу в обхід України, побудувавши газопровід «Північний потік – 2». Проти таких планів виступає українська влада за підтримки партнерів із США та деяких країн ЄС. Крім того, президент Петро Порошенко анонсував візит до Німеччини для обговорення перспектив «Північного потоку – 2» з урядом цієї країни, яка відома тісними зв'язками з Росією. Верховна Рада має намір затвердити звернення про неприпустимість будівництва невигідного для України газопроводу. А НАК «Нафтогаз України» планує до кінця березня провести переговори з «Газпромом», щоб запобігти розірванню діючих контрактів між компаніями на поставку і транзит газу.

    Як Україні відстояти конкурентоспроможність своєї газотранспортної системи та реабілітувати взаємовигідне співробітництво «Нафтогазу» з «Газпромом», що стало заручником політичного протистояння Москви і Києва? Про цеMind поговорив з гендиректором консалтингової компанії East European Gas Analysis Михайлом Корчемкіним, який багато років займається фінансовою оцінкою міжнародних газопровідних проектів.

    Він розповів про парадокси газотранспортного бізнесу, які супроводжують відносини «Нафтогазу» з «Газпромом». Ці парадокси – яскрава ілюстрація того, як економіка бізнесу двох компаній залишається взаємозалежною, незважаючи на політичне напруження між країнами. А захист інтересів України, що передбачає блокування «Північного потоку – 2», обіцяє чималі бонуси «Газпрому», який обслуговує політичні інтереси Кремля.

    – Перш за все давайте визначимося: газовий бізнес у всіх його проявах – це лише бізнес чи бізнес плюс політика?

    – Газовий бізнес стає політикою, коли він завдає шкоди виробникам, газотранспортним компаніям або споживачам газу. Наприклад, скорочення «Газпромом» добових поставок газу в Європу взимку 2014–2015 років завдало шкоди самому «Газпрому» і держбюджету Росії, а повне перекриття транзиту газу через Україну в січні 2009 року зашкодило всім: «Газпрому», бюджету РФ і споживачам газпромівського газу.

    Фінансове моделювання грошових потоків «Газпрому» з обхідними газопровідними проектами і без них показує, що «Північний потік – 2» і «Турецький потік» скорочують доходи акціонерів компанії та держбюджету.

    Наприклад, газовий бізнес США аполітичний. Американський ЗПГ продається там, де він приносить найбільший прибуток, а не найбільшу шкоду Росії або ще комусь.

    – В ЄС посилюється кампанія противників будівництва газопроводу «Північний потік – 2», незважаючи на прагнення деяких європейських партнерів «Газпрому» реалізувати цей проект. Анкара спровокувала «Газпром» змінити свої плани щодо розширення потужностей «Турецького потоку». Великобританія також оголосила про плани мінімізувати залежність від російського газу. Які перспективи поставок «Газпрому» на західні ринки?

    – Перспективи російського газу в основному залежать не від зусиль президента РФ або керівників «Газпрому», а від погоди та цін на нафту, газ і вугілля. Тепла зима може різко знизити попит на російський і будь-який інший газ. У цілому, середньострокове майбутнє у «Газпрому» в Європі непогане, але великого зростання обсягів експорту я не очікую. Діючі газопроводи (без «Турецького потоку») дозволяють збільшити експорт на чверть, що більш ніж достатньо. Відновлювана енергетика розвивається набагато швидше, ніж передбачало російське керівництво, і закінчення ери вуглеводневого палива в Європі вже видно.

    – Ваш прогноз: чи вдасться ЄС і США заморозити «Північний потік – 2»?

    – Для того щоб сильніше нашкодити Росії, треба дозволити будівництво «Північного потоку – 2» і заборонити будівництво EUGAL та інших пов'язаних з цим проектом газопроводів на території Німеччини. Я думаю, зараз шанси на реалізацію проекту впали нижче 50%. Західні компанії, що позичили «Газпрому» гроші, нічим не ризикують – російська сторона поверне гроші в будь-якому випадку.


    А ось газопровід Грязовець – КС Слов'янська для подачі газу в «Північний потік – 2» та всі інші газопроводи від Ямалу до Грязовця будуть побудовані в строк або достроково. Забезпечення доходів підрядників – основний пріоритет «Газпрому». Нещодавно «Газпром» почав використовувати новий спосіб збільшення цих доходів – підрядники спочатку отримують гроші за будівництво газопроводу, а потім за його ліквідацію.

    Парадоксально, але після завершення будівництва російської частини обхідних «потоків» підрядники «Газпрому» можуть бути зацікавлені в тому, щоб ці «потоки» не працювали. Тоді вони зможуть заробити додаткові гроші на викопуванні покладених труб і закопуванні траншів.

    – Що може допомогти Україні зберегти транзит російського газу на європейські ринки після 2019 року? Про які обсяги транспортування може йтися?

    – Україні може допомогти попит на газ у Центральній та Південній Європі й відсутність достатніх потужностей для транспортування газу від Балтійського і Північного морів на південь Німеччини і в центр Європи. Обсяги транспортування безпосередньо залежать від погоди взимку, а транзитний тариф напряму пов'язаний з об'ємом газу і режимом прокачування. Чим вище будуть обсяги транзиту і чим вище буде середньорічне завантаження ГТС України, тим більше прибутку отримає «Газпром», і навпаки. Оптимальний (з економічної точки зору) для «Газпрому» варіант можна прорахувати після отримання тарифних пропозицій «Нафтогазу».

    – Реформа газового ринку ЄС, покликана посилити конкуренцію і зміцнити енергобезпеку регіону, почалася в 1998 році з прийняттям Першої газової директиви, що визначила загальні правила для внутрішнього ринку газу. Зараз, через 10 років, процес лібералізації ще не завершений. Імплементація норм Третього енергопакета стала серйозним викликом для більшості країн ЄС. Ці норми, серед іншого, передбачають укладання контрактів на транспортування газу за моделлю «вхід – вихід» замість застарілої point-to-point. У наші дні на європейському ринку транспортних контрактів продовжують діяти обидві моделі. Як при такому розкладі Україна може домогтися від «Газпрому» згоди на укладення нового транзитного договору, що враховуватиме вимоги Третього енергопакета ЄС?

    – Напевно, «трансгази» прикордонних областей Росії та України могли б швидко домовитися, якби не заважали політики. Я думаю, що для укладення нового транзитного договору потрібна третя сторона з ENTSOG – Європейської мережі операторів газопроводів. Альтернативний варіант – підписання короткострокової двосторонньої угоди на один-два роки. Для спрощення переговорів за формулою сторони можуть скористатися, наприклад, лічильником тарифу компанії Eustream.

    – Польща, як і Україна, має свою специфічну історію взаємин з «Газпромом», яка супроводжувалася транзитними скандалами і ціновими війнами. Як Польща вирішила проблему з «Газпромом» і розблокувала реформу свого газового ринку, щоб імплементувати норми Третього енергопакета?

    – Відносини «Газпрому» (а отже, Путіна) з Польщею для мене загадка. З одного боку, відносини між країнами не можна назвати дружніми, але з іншого – це ніяк не впливає на газовий бізнес. Польща без єдиного коментаря російської сторони відсунула «Газпром» (власника близько половини акцій) від управління газопроводом Ямал – Європа, першою почала відбір транзитного газу за схемою віртуального реверсу (теж без скандалів і скарг) і першою стала поставляти газ у ГТС України за схемою фізичного реверсу. За реверсні продажу газу Україні були «покарані» всі, крім Польщі – взимку 2014–2015 років добові поставки були зменшені на 50% навіть на «Північному потоці», але поставки газопроводом Ямал – Європа лишилися недоторканими. За логікою, Путін був зобов'язаний показати надійність «Північного потоку», але на практиці виявилося, що і «безтранзитний» газопровід через Балтійське море не дає таких гарантій, як маршрут через Польщу.

    Партнерство «Укртрансгазу» з польською GAZ-SYSTEM S.A. могло б бути корисним.

    – Чи припускають норми Третього енергопакета обов'язкову закупівлю російського газу європейськими компаніями на українсько-російському кордоні? Або ж це залежить від домовленостей «Газпрому» з європейськими споживачами, які самі узгоджують, яка сторона контракту врегулює транзитні питання?

    – Пункт продажу обговорений у контракті. Закупівлі якихось обсягів на кордоні РФ і України дозволили б використовувати схему віртуального реверсу – відбору транзитного газу в будь-якій точці відповідної частини української ГТС.

    – Яким ви бачите найвірогідніший сценарій розвитку історії взаємин «Нафтогазу» і «Газпрому», яких чекають нові судові розгляди в Стокгольмі?

    – Після російських виборів 18 березня зникла необхідність показувати телеглядачам жорсткість і непохитність президента. Я думаю, скоро сторони розпочнуть переговори щодо графіку виплат суми, призначеної Стокгольмським арбітражем.

    – Майбутнє української ГТС – це проблема, в якій перетинаються інтереси України, Євросоюзу та Росії. Який формат з управління ГТС вам бачиться найбільш перспективним і взаємовигідним для трьох зацікавлених сторін?

    – Європейський формат передбачає незалежне управління транспортуванням газу. «Нафтогаз України», як газовидобувна і газопостачальна компанія, не цілком підходить на роль оператора ГТС. У країнах Євросоюзу операторами виступають як державні, так і приватні компанії. Мабуть, Україні більше підходить чеський варіант (оператором NET4GAS володіють приватні інвестори Allianz Capital Partners і OMERS Infrastructure – професійні управляючі активами).

    – Як перетворити українську газотранспортну інфраструктуру на першокласний актив, привабливий для інвесторів не лише на словах, а й на практиці, а також здатний посилити роль України на європейському газовому ринку? Які основні умови для цього?

    – Основна цінність ГТС України в тому, що вона здатна постачати великі обсяги російського газу відповідно до коливань добового попиту європейських споживачів. «Північний потік» і Ямал – Європа зараз не реагують навіть на зростання попиту в опалювальний період.

    Нинішні тарифи не відповідають вартості сервісу (подачі пікового і напівпікового газу на вхід в європейський ГТС). Наприклад, лише з 1 січня 2018 року подання газу на ГВС В. Капушани (Словаччина) коливалося від 51 до 151 млн кубометрів на добу. Для порівняння: у цей самий період добові поставки по «Північному потоку» варіювалися в діапазоні 163–171 млн кубометрів.

    Треба розуміти, що рівномірні добові поставки протягом усього року вимагають додаткових витрат на зберігання газу, які кінець кінцем перекладаються на споживачів газу. Минулого року витрати на зберігання газу в Європі становили від $63 до $106 за 1000 кубометрів. Європейські політики, які кажуть про дешевизну російського газу, забувають цей важливий фактор.

    Без транзиту газпромівського газу ГТС України втратить більшу частину своєї привабливості. При цьому зросте роль українських ПСГ, оскільки надлишки «літнього» газу, що поставляється «Північними потоками», дівати більше немає куди. Ціна газпромівського газу, наприклад у Баумгартені, не залежить від маршруту його транспортування – вона прописана у формулі контракту, але в ціну кінцевих споживачів додадуться витрати на зберігання газу, відсутні при поставках через Україну.

    Проста правда в іконографіці про споживання газу в Україні


    Як відомо, Уряд України не буде піднімати ціну на газ з 1 квітня 2018 року, тому розповсюдження фейків про це сповна очікувано, як і "відмороження" їх організаторів щодо факту дії вдалої програми субсидій, коли за газ сплачуть виключно заможні верстви населення. А порахувати прибуток з того, чого ще немає в реальності, як вже наявну подію може хіба що ну дуже хитрозроблений ра-ху-вальник.  

    Підсумки підбили: на РФ - "забили"

    В АП підбили підсумки подорожі Президента до Німеччини: вдалий візит
    В АП підбили підсумки подорожі Президента до Німеччини: вдалий візит

    КИЇВ. 10 квітня. УНН. В Адміністрації Президента вважають вдалим візит Петра Порошенка до Федеративної Республіки Німеччина, який відбувся на тлі впровадження нових економічних санкції США щодо РФ. Про це на своїй сторінці написав речник президента Святослав Цеголко на своїй сторінці в Facebook, передає УНН.

    “На фоні фінансового обвалу в Москві вдалий візит до Берліна. Переговори з канцлером, президентом Німеччини і спікером Бундестагу засвідчили, що Україна особливий партнер, на якого тут покладають великі надії. Німеччина готова до продовження санкцій проти Росії, тут підтримують ідею українського президента щодо миротворців ООН і знають ціну російським словам”, — написав речник.

    За його словами, найважливішою заявою канцлера Німеччини Ангели Меркель стало твердження про те, що Україна втратить статус транзитера російського газу.

    “Ще одним дзвіночком мають стати травневі переговори в Аахені. Вони, як було проанонсовано сьогодні, відбудуться між Порошенком, Макроном та Меркель. Але без Путіна. І на останок. Як повідомив президент Порошенко, Україна найближчим часом синхронізує санкції проти російських олігархів зі США. Проти Дерипаски також”, — додав Цеголко.

    Як повідомляв УНН, під час спільного брифінгу з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель Президент України Петро Порошенко заявив, що українські санкції проти РФ, зокрема, російських олігархів, будуть винесені на розгляд РНБО найближчими днями і будуть введені.

    Джерело: УНН