Сьогодні 20 років назад


22 жовтня 1990 - На вимогу українських студентів, котрі на площі Жовтневої революції (нині - майдан Незалежності) оголосили політичне голодування, глава уряду Віталій Масол подав у відставку.

Було ж таке...

Відкрито пам'ятник Герою Крут


17 жовтня у с.Тяпче відбулось урочисте відкриття пам’ятника герою Крут, жителю с.Тяпче Миколі Корпану та меморіальної дошки пам’яті Героїв Крут.

Парох УПЦ КП Святого Миколая с. Тяпче Василь Юрів та парох УГКЦ Перенесення святих мощей Святого Миколая с.Тяпче Ігор Яблонь відправили панахиду за загиблими під час бою під Крутами.

Грамотою голови райдержадміністрації за надану благодійну допомогу для спорудження пам’ятника нагороджено начальника кар’єра «Шандра» ТзОВ «Шляхбудсервіс» Івана Проціва.

Після музичного вітання шкільного хору вихованців Тяпчанської ЗОШ І-ІІІ ст. виступили голова станичної управи братства ОУН-УПА Юрій Долішній, брат Миколи Корпана Йосиф Корпан, поет, член спілки письменників України, уродженець села Тяпче Василь Щеглюк та сільський голова Василь Гаращак.

Це пам’ятник усім землякам, які загинули під час визвольних змагань або були вивезені до Сибіру і не повернулися звідти. На меморіальній дошці вписані прізвища майже 60 сельчан. Автор пам’ятника Богдан Фреїк, а допомагав йому студент зі Львова, уродженець цього села Віталій Лютин.

Посилилася деградація штучної «російської мови»

Прочитав в інеті статтю. Прочитайте й ви. Досить актуальний матеріал у світлі останніх віянь про "дуязичіє".

Отже:
За повідомленнями російських ЗМІ, вчені з філологічного факультету Санкт-Петербурзького університету під керівництвом професора Асиновського в ході обширної дослідницької роботи встановили, що усна мова росіян має мало спільного з класичною російською граматикою. В рамках наукового дослідження вони цілих три роки вони вішали на шию добровольцям диктофони і записували їхню мову так, як вона звучить насправді.

Результати розшифровок нагадують хаос. Практично всі традиційні одиниці, з якими лінгвісти, що спеціалізуються на природних мовах, звикли мати справу, абсолютно не працюють: ні фонеми, ні морфеми, ні речення. Наприклад, осцилограма чітко показує, що відмінностей між закінченнями в словах «рижий» і «каждую» в природній мові просто немає. Про граматичні форми того чи іншого вчені просто здогадуються.

Фахівці пояснюють, що це говорить про те, що в природній російській мові граматичні значення за допомогою закінчень і суфіксів більше не реалізуються. Реально немає флексій, вони в природі не зустрічаються. Їх неможливо почути, їх неможливо вичленувати. Є слова, які, як здається росіянам, вони постійно використовують. А насправді росіяни їх взагалі не вживають. Замість них вони говорять «вот», «блін» або щось подібне.

Більше половини слів, використовуваних в природній мові, не означає взагалі нічого. Це щось подібне до «э», що заповнює мовну паузу, або того ж «вот» — слова, що дозволяють встановити контакт із співбесідником. Але це зовсім не слова-паразити, з якими традиційно доводиться мати справу лінгвістам. Саме з їх допомогою, тобто, доповнюючи слово мімікою, інтонацією і жестом, росіяни, позбавлені свого природного угро-фінського говору, як примітивні дикуни намагаються передати сенс.

Нагадаємо, що так звана російська мова дуже молода. Вона була створена наприкінці 18 століття німецькими масонами для оголошеної «єдиної» міфічної «російської нації» і приписана членові масонської ложі Михайлу Ломоносову. При цьому спочатку була видана граматика цієї штучної мови (німецькою), а тільки потім «російська мова» доповнювалася лексикою із старо-болгарської (церковно-слов'янської). Природними мовами зовсім не єдиних «росіян» є різні угро-фінські діалекти, сильно перемішані з монгольською мовою.
Джерело>>>


І подумалось мені - - - нащо нам ще таке "щастя"?

14 жовтня – День УПА

На цю думку мене наштовхнули RnR, бандерівець, Man-O-War та Francisk02 – дякую їм(!) :
до Дня створення УПА 14 жовтня змінити стару аватарку на таку, яка сама по собі буде нагадуванням про цей день. Агітація? Чому ні? У коментарях на блогах та на Фокусі з’являться/з’явилися ще і ще нагадування про цю визначну для України дату.
Про всяк випадок підготував кілька аватарів – при потребі скористайтеся.
             
СЛАВА УКРАЇНІ!

Львівські уболівальники проти

політичного вибору керівників "Карпат".

Під час матчу "Карпат" і "Металіста" на стадіоні "Україна" львівські фанати виставили банер, яким висловили свій протест проти політичного вибору керівників клубу.
Очевидно, так уболівальники відреагували на те, що спортивний директор "Карпат" Степан Юрчишин і генеральний директор клубу Ігор Дедишин потрапили у списки Партії регіонів на виборах до Львівської обласної та міської рад, повідомляє "Спортивна Галичина".

Здобудемо волю Україні разом


Нещодавно побачила світ настільна військово-стратегічна гра «За волю України!» створена за сприяння Спілки Української Молоді в Україні авторами та художниками пригодницького журналу «Крилаті» для дітей від 10 років.

Граючи в цю гру, діти не лише розважаються, але і вчать історію національно-визвольних змагань часів Української Народної Республіки, адже до гри додається коротка історія тих років та зображення вояків у одностроях і з прапорами різних українських військових формувань, які боролися за волю України. Також додаються і варіанти військових стратегій, які гравці можуть обрати для себе.

Отож, до бою за свободу рідного краю разом з легендарними Чорними Запорожцями Петра Дяченка, безстрашними Січовими Стрільцями Євгена Коновальця, воїнами Української Галицької Армії, героями-холодноярцями, звитяжними повстанцями отамана Зеленого, українськими козаками Симона Петлюри. Головне – здобути волю Україні!

На Херсонщині відкрили виставку про УПА


Сьогодні у школі села Зміївка, що на Бериславщині, відкрили документальну виставку «УПА: історія нескорених». На виставці представлені архівні документи, листівки повстанців, підпільна література тощо. Зокрема, розповідається про розгортання повстанської боротьби, структуру УПА, про Українську Головну Визвольну Раду, про Романа Шухевича, про український Червоний Хрест, про щоденне життя повстанців та повстанські свята. Окремий розділ виставки приурочено одностроям та нагородам УПА, жіноцтву у визвольній боротьбі, видавничій діяльності українського підпілля, закордонним рейдам УПА та боротьбі радянських спецслужб з українськими повстанцями.

Експонування виставки стало можливим завдяки спільним зусиллям Центру Дослідження Визвольного Руху та Спілки Української Молоді в Україні. Відвідати виставку зможуть усі мешканці Зміївки безкоштовно. Лише в перший день роботи виставки її відвідали понад 90 школярів. Експозиція відкрита у Зміївці до 10 вересня.

«Місто завжди відрізнялось від села більшими можливостями задоволення соціальних та культурних потреб. Театри, музеї, бібліотеки, культурні центри та інтернет-клуби іще й досі вважаються територією міста, а не села. Сподіваюся, що вкладені у виставку зусилля та гроші конвертуються у зацікавленість молоді своєю історією.

Адже зазвичай знання херсонців про УПА досі обмежуються радянськими штампами. Неупереджену інформацію просто ніде черпати, тим більше у селі. Ми ж прагнемо запропонувати людям факти, без оціночних характеристик. Нехай, ознайомившись із фактами, кожен сам для себе розставить всі крапки над «і», - зазначив Олександр Шумков – член Спілки Української Молоді в Україні та координатор експозиції на Херсонщині.

Інформаційна референтура
Херсонської міської організації
Спілки Української Молоді в Україні

Кримчани без участі влади відмітили день Незалежності


24 серпня в Сімферополі біля пам’ятника Тарасу Шевченку відбувся урочистий мітинг до Дня Незалежності України, на який зібралося кількасот чоловік різних національностей Криму.
Квіти до пам’ятника поклали представники патріотичних політичних партій та громадських організацій, громадяни-патріоти.

Над площею майоріли державні прапори, прапори Української Народної партії, Конгресу Українських націоналістів, кримськотатарські національні прапори. Наприкінці виступили дитячі колективи з піснями, танцями та віршами Кобзаря. Жодного представника кримської влади на святі не було.

«Приємно, що кримські діти, які на мітингу співали українські пісні та декламували українські вірши, гарно знають національну культуру та чудово володіють українською мовою», — прокоментував ситуацію голова Кримської організації УНП Олег ФОМУШКІН, який із захопленням слухав співи та декламування малят та рукоплескав національним українським танцям дитячих колективів Української гімназії Сімферополя.

За його словами, «навіть діти кримськотатарського народу добре володіють державною мовою та є більшими патріотами України на відміну від проросійської верхівки кримської влади, яка й досі показово демонструє на своєму робочому місці небажання розмовляти українською».

З особистих вражень від Дня Незалежності в Києві --- влада самоусунулась від організації державного свята --- українці організували для себе свято САМОСТІЙНО.
Салют до розгляду не беру взагалі. В буквальному сенсі "жалкое зрєліщє".

Херсонщина --- Борцям за волю України.


23 серпня 2010 року в селі Зміївка Бериславського району Херсонської області було урочисто відкрито меморіал «Борцям за Волю України». Меморіал споруджено у формі сонячного годинника: у центрі годинника - двохметровий гранітний обеліск з вигравіруваним золотим тризубом, під ним напис: «Борцям за волю України». На циферблаті годинника замість цифр – видатні дати української державності та гасло «Майбутнє держави залежить від нас». Зі сходом сонця тінь від обеліска проходить основними датами української державності: визвольна війна Богдана Хмельницького, IV Універсал, Акт Злуки, Акт 30 червня, Акт проголошення Незалежності 24 серпня 1991. Після опівдня тінь рухається написом «Майбутнє держави залежить від нас», - наче нагадуючи, що без минулого немає майбутнього, а майбутнє у наших руках.

Початок свята ознаменував мешканець Херсона, кулеметник УПА Іван Терлецький, який перерізав святкову стрічку перед меморіалом. Освятити меморіал прибули представники трьох конфесій: УПЦ КП, УАПЦ та УГКЦ. Перед сільською громадою було зачитано імена воїнів-херсонців Армії Української Народної Республіки та воїнів і підпільників УПА, сім’ї яких нині живуть у Зміївці, - загалом понад 150 імен. За українськими героями була відправлена панахида.
Читати далі >>>

С Дньом Ваєнна-марскова флота!!!

Поздоровляю всіх своїх російських друзів з днем їхнього військово-морського флоту!