Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Звернення лідерів опозиції від ВО"Батьківщина",УДАРу та"Свободи"

  • 29.03.13, 23:44

<span class=' bold ' >Звернення лідерів опозиції від ВО  



2 КВІТНЯ 2013 РОКУ

О 10.00

ПРИЙДИ ПІД ВЕРХОВНУ РАДУ

ЗАХИСТИ СВОЄ ПРАВО ОБИРАТИ ВЛАДУ У КИЄВІ

СКАЖИ «НІ!» ЯНУКОВИЧУ, ПОПОВУ ТА ЇХНІЙ БАНДІ, ЩО ГРАБУЄ НАШЕ РІДНЕ МІСТО

 

Шановні кияни!

Незабаром Верховна Рада України буде розглядати питання про призначення виборів міського голови Києва та Київської міської ради. Янукович та Партія регіонів хочуть скасувати ці вибори, відібрати у нас право обирати собі владу та знищити місцеве самоврядування в столиці.

Див. відео "Перейти межу сваволі дозволено диктатурою"

http://svetiteni.com.ua/pereyti-mezhu-dozvoleno-diktaturoyu

Сьогодні кияни не мають законно обраного міського голови з однієї причини – у «регіоналів», які окупували всю Україну і нашу столицю, немає жодних, навіть примарних шансів протиснути у крісло міського голови свою людину. Їм не допоможуть ні масові фальсифікації, ні адмінресурс, ні куплена за награбовані в українців гроші гречка – киян не залякаєш і не купиш.

Нещодавній сніговий апокаліпсис, в якому опинилося наше місто, показав – влада Партії регіонів та їх намісник, призначений Януковичем, кинули киян напризволяще. Нинішньому керівництву Києва просто наплювати на проблеми столиці і киян. Ця банда розглядає наше місто лише як ласий шматок землі, нерухомості та фінансових ресурсів, які можна безбожно «дерибанити» та безкарно розкрадати.

За законом вибори Київського міського голови і депутатів міської ради повинні відбутися не пізніше 2 червня 2013 року. Після цієї дати Київрада не матиме жодного морального і конституційного права керувати нашим містом і розпоряджатися його долею.

Партія регіонів та їхні сателіти не бажають голосувати за призначення київських виборів на 2 червня та хочуть їх перенести аж на 2015 рік. Однак, влада буде змушена піти на поступки, якщо під Верховну раду прийдуть десятки тисяч киян з вимогою проведення виборів. Бо разом ми – сила, яку не подолати.

Згадай, що ти думав про цю владу, яка кинула тебе під час останнього снігового катаклізму. Не залишайся дома у цей день.

ПРИЙДИ ПІД ВЕРХОВНУ РАДУ – ВИМАГАЙ НЕГАЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ВИБОРІВ!

РАЗОМ МИ ЗМУСИМО ВЛАДУ РАХУВАТИСЯ ІЗ КИЯНАМИ І ПОВАЖАТИ ЇХ ВИБІР!

ПОВЕРНЕМО КИЇВ – ПОВЕРНЕМО УКРАЇНУ!

Десовєтізація без розриву з російською культурою неможлива

  • 29.03.13, 23:37
Україні не минути розриву з російською культурою при дерадянизації. Таку думку висловив публіцист Юрій Макаров під час панельної дискусії «Дерадянізація: досвід Естонії і чому де радянізація вкрай необхідна для сучасної України», що відбулась у книгарні "Є".

«У проблеми десовєтизації є, як мінімум,  два аспекти: інституційний - де можна користуватись чужим досвідом, аж до того, щоб просто буквально брати випробувані в симетричних умовах технології та їх впроваджувати… Символічний аспект, який весь час змушує нас вступати в ту саму колію. Незалежно від суб’єктивних намірів тієї чи іншої людини. Незалежно від того, як ця людина сама усвідомлює свою роль та свої наміри. Просто є умови та мотивації, які диктують от ці символічні точки координат, звички, якісь ментальні символи», - сказав Макаров.

На його думку, частина радянської  символіки та частина російської культури в певному аспекті є нерозривні. «Існує певна ілюзія, що є велика російська культура, в якої є багато різних боків – трохи світліший, трохи темніший, потім  розрив  у 17-му році, все було почато заново, і той совєтський тоталітарний режим та політична диктатура, вони, так би мовити,  не мають багато спільного з цією власною культурною традицією. Слід заперечити. Я не знаю, де сьогодні знаходиться та частина російської культури, яка представлена, скажімо, Чеховим чи Толстим. Я не знаю, в якому стані сьогодні перебуває та частина новітньої російської культури, яка представлена, скажімо, академіком Сахаровим, Мерабом Мамардашвілі, братами Стругацькімі, Грегорієм Померанцем», - пояснив публіцист.

«Але той російський дискурс, який сьогодні проникає в Україну, він представляє зовсім іншу, домінуючу тенденцію в середині російської культури. Це спадковість від Алєксандра Пушкіна (слід почитати «Клеветникам России» ), Тютчев (слід почитати його публіцистику та листування), Достоєвський (з його закликами  «На Константинополь!»)», - додав він, зацитувавши текст пісні «Куликово поле», який спричинив скандал у Росії.


Донецк, центр. К "покращенню" на сверхзвуковой

  • 29.03.13, 23:12

Когда я приезжаю на Родину, то постоянно удивляюсь, как быстро страна катится в пропасть, реально на сверхзвуковой скорости.

На адрес редакции Цензор.НЕТ пришло письмо от нашего зарубежного читателя.

"Хочу поведать, как непреодолимо наступает "покращення життя" в Украине (г.Донецк). Когда я приезжаю на Родину, то постоянно удивляюсь, как быстро страна катится в пропасть, реально на сверхзвуковой скорости. Посещал Донецк прошлым летом во время Евро-2012 и сделал пару снимков на память о городе, который принимал многочисленных иностранных гостей. Следующая фотосессия была произведена в начале марта 2013. Разница лишь в том, что вместо загорающих бомжей, появились греющиеся на солнце бродячие собаки + немного придает жути огромное количество грязи и мусора.




Место съемки - самый центр города (Ворошиловский район, бульвар Пушкина), расстояние до приемной мэра города Лукьянченко А.А до 1 километра. Хотелось бы ткнуть его носом в это г...о. Неоднократные обращения жильцов дома о беспределе, который творится на придомовой территории, о том, когда будет производится капитальный ремонт фасада и кровли, ни к чему не приводят уже на протяжении нескольких лет. У работников ЖЭКа тоже один ответ на все вопросы - денег и планов по ремонту нет и не будет. Возникает вопрос, за что жильцы платят квартплату??? Последний ремонт дома проводился в 90-е годы прошлого века и то косметический. Какая-то махновщина царит в данном ведомстве (горсовет и коммунальщики), крайних найти невозможно и нет на них управы", - написал нам наш читатель.




Таємниці Софії Київської

  • 29.03.13, 19:29


Стіни Софії містять багато таємниць. Крім фресок і легендарного саркофагу Ярослава Мудрого там є ще одна унікальна річ. Це — написи тисячолітньої давнини, які мають майже всі риси сучасної української мови.

Олексій Редченко

Ознаки сучасного українського пропису на графіті ХІ-ХІІІ ст.

Ці написи — відомі як графіті — свідчать, що кияни XI-XIII ст. не були «праросіянами». «Найстаріша наша літературна мова не була живою українською мовою, оскільки це була мова церковнослов'янська, що прийшла до нас разом із християнством, — писав у своїй класичній праці «Філологія та погодінська гіпотеза» славіст Агатангел Кримський, — проте жива наша мова вдиралася в літературну церковнослов’янщину і змінювала потроху чужий правопис так, щоб він був легший для нашої людності», бо «переписувачі багато чого змінюють в правопису, вносячи риси власної вимови». Те саме відбувалося в сербів, болгар. Проаналізувавши писемні пам'ятки Київщини ХІ-ХІІ ст., дослідники знайшли в них численні риси саме українського живого мовлення.

«Читач може пересвідчитися, що в «Ізборниках Святослава» 1073, 1076 рр. достатньо ясно віддзеркалюється малоруська мова, — пише Кримський, — звичайно, не наша сучасна, а лише така, що її мали малоруські предки в XI ст.» За що знищило НКВД ученого на початку Другої світової? — Саме за ці висновки: «Мова Наддніпрянщини та Червоної Русі часів Володимира Святого та Ярослава Мудрого має здебільша вже всі сучасні малоруські особливості». З ним солідаризувався лінгвіст Олексій Шахматов: «Мова Наддніпрянщини та Червоної Русі XI ст. — цілком рельєфна, певно означена, ярко-індивідуальна одиниця, і в ній аж надто легко і виразно можна розпізнати прямого предка сучасної малоруської мови».

Та в часи тих дискусій ще не були досліджені графіті. Хоча видряпувати на стінах соборів було заборонено церковним статутом Володимира Великого, «порушники» знайшлися — від ремісників до князів. Написи, зроблені на внутрішніх стінах Софії та інших соборів княжого Києва, стали об'єктом прискіпливих 30-річних досліджень Сергія Висоцького, вже перша монографія якого в 1966 році «потягнула» одразу на докторську.

Агатангел Кримський зазначав: «В українців X ст. з'являється дуже м'який звук «і» зі старого дифтонга «іє». Тоді як на півночі цей дифтонг з XI ст. почав обертатися на «є», в Києві XI ст. — на «і»… Це головна ознака української вимови того часу». Цю ознаку ми знаходимо і в київських графіті: в морі, на Желяні, апріля.

Напис «Господи помози рабу своєму Петрові».

Фотоадаптація напису.

Тут і зменшувальні, суто українські, форми чоловічих імен — Остапко, Іванко, Жадко (від Жаден), Марко. Сучасне українське «прізвище» вигулькує в напису XII ст. — «Господи, помози рабу своєму, Ігнатові. А прізвище (ПРЪЗЪВИЩЬ) моє Саєтат».

У графіті княжого Києва ХІ-ХІІІ ст. фіксуємо такі суто українські граматичні ознаки:
— кличний відмінок іменників: владико, Стефане, голово;
— закінчення «у» в родовому відмінку однини чоловічого роду: спору (з того спору);
— форму дієслів без «т»: пече;
— дієслова минулого часу, що закінчуються на «в» : писав, ходив, молив;
— дієслова із закінченням «-ти»: долучити, писати, скончати;
— м'яке «ц» наприкінці слів: чернець, (помилуй) Валерця, поможи Архипцю…
— прикметники втрачають на кінці «я»: многопечальна, благодатніша.

Приклад кличного відмінку іменників.

Ось напис XI ст., який читаємо в книзі історика Сергія Висоцького, вимушено виданій в брежнєвські часи російською: «Мать, не желая ребёнка, бежала прочь…». Фотооригінал засвідчує: «Мати, не хотячи дитичя, біжя гет…»

У графіті «Господи, помози рабу своєму Луці, владичину дяку…» маємо перехід «к» в «ц» у давальному відмінку однини (Лука – Луці). І зміну приголосної «к» перед суфіксом «-ин» на «ч» (владика – владичин) — у повній відповідності із сучасним «Українським правописом».

Графіті «Господи, помози рабу своєму Луці, владичину дяку…».

«Українська мова має довшу історію, ніж російська»

Але річ не в тім, на скільки відсотків сучасна українська мова співпадає з мовою наших предків. Тут справа більше політична: ми у 2008-му — прямі нащадки тих, хто складав етнічне ядро Русі в 1008-му. «Україна складала ядро Київської Русі», — констатує британський Словник Хатчінсона («Ukraine formed the heartland of medieval state of Kievan Rus which emerged in the 9th century». The Hutcinson dictionary of World History, 1993 (1994)».

«Живу» мову київських графіті цілком доречно називати українською зразка раннього середньовіччя. Як роблять, скажімо, англійці. Хоча їхня «жива» мова оновилася щонайменше на 50% від «turning point» — поворотної точки (1066 р.), як називають англійці пришестя норманів.

Захід відходить од звички дивитися на слов’янський світ очима Москви. В авторитетному «Словнику мов» Ендрю Долбі (Dictionary of Languages. Andrew Dalby. Bloomsbury, 1999. London), де фігурують старослов’янська (Old Slavonic), церковнослов’янська (Church Slavonic), про українську мову написано чорним по білому: «вона має довшу історію, ніж російська» (Ukrainian has longer history than Russian). І про те, що Україна — «та територія, звідки праслов’янська мова (protoslavonic language) поширювалася зокрема й на північ — до Білорусі та Новгорода».
Забутий

У публікаціях часів СРСР Сергій Висоцький майже не торкався українських рис відкритих ним графіті.

Схвально поставившись до спроби автора цих рядків зібрати такі написи в один реєстр (із праць «Давньоруські написи Софії Київської ХІ-ХІV ст.» (1966), «Средневековые надписи Софии Киевской ХI-ХVІІ ст. (1976), «Киевские граффити ХІ-ХVІІ вв.» (1985)), він зауважував, що в колишньому СРСР написати про таке було неможливо в принципі. Згодом у 1998 р. вийшла його остання праця — «Київська писемна школа Х – ХІІ ст.», де є розділ «Палеографія та деякі особливості писемної Київської школи, властиві українській мові». Він пішов із життя в той день, коли прийшла телеграма про її вихід.

Життя доктора наук не менш дивовижне, ніж його відкриття. Отримавши в юності травму хребта і набувши туберкульозу кісток, Висоцький провів близько 10 років у ліжку, а як одужав, то став істориком. Його монографії на чільному місці тримав художник Ілля Глазунов, домагаючись «аудієнції» та автографа автора. Високо цінив його покійний академік Борис Рибаков.

Відкриття графіті — це тривалі пошуки, підбір спеціального бокового освітлення, реставрація напису, обробка фото, аналіз особливостей написання кожної літери, притаманні певному часу. І так довгих 30 років: Золоті ворота, Свята Софія, Видубицький монастир, Успенський собор Києво-Печерської Лаври, Церква Спаса на Берестові, Кирилівська церква.

Сьогодні на стінах Софії є дошка з іменами меценатів, що дали гроші на реставрацію. Але нема імені того, хто відкрив нам багатство графіті. Цього року в грудні виповнюється 10 років з дня смерті Сергія Висоцького. Хотілося, щоб його ім’я було належно вшановано і оцінено до того часу.

Бо усі напрацьовані істориком фотоматеріали — десь глибоко у скринях Музею Києва. І навіть убогого напису, що в 1990-х безстрасно інформував: «Виявлено близько 300 давньоруських написів — графіті — унікальних пам'яток писемності (досліджені С. Висоцьким)» — у Софії вже нема. Потрібно зробити відповідну експозицію в стінах собору і включити цю інформацію про графіті до обов’язкового екскурсійного мінімуму, надто для наших школярів. Адже в Софії є спеціальна екскурсія по графіті, але тільки на замовлення.

P.S Дуже хотілося, щоб хтось з киян відвідав цю спеціальну екскурсію, я наприклад бачив лише те, що на фото.



Гідророзрив по-російськи.

Гідророзрив у виконанні українських геологів та бурильників ми вже бачили.
http://blog.i.ua/community/662/1171535/
В Росії це виглядае приблизно так.

Візуально дуже великої різниці між українським і російським не помітно. Зараз можно сказати дещо про дороги. Якщо в Росії таскають вантажівки тягачами, то но Беляєвську- 400 шеловці побудували  бетонну дорогу, причому (треба бути об"єктивним) не по найкоротшому напрямку, а так, щоб оминути населі пункти і не бити сільські дороги, в наслідок чого довжина бетонки стала їм більше ніж у 3 рази, ніж могла б бути.

Дорога на Беляєвську400

Україну вбивають дороги!!! Заболотів, Івано-Франківщина (відео)



Привертаю увагу громадськості до жахливого стану доріг на Івано-Франківщині. На відео можна побачити, як водії вбивають свої авто, пересуваючись по залишкам дороги в с. Заболотів.



Місцеві мешканці не витримали такого стану і виступили з протестом.


Пристрасті по сланцевому газу.

Хоч незважаючи ні на що, чи то «Васька хавати не перестає», чи то«караван іде», громадський резонанс, що супроводжує цю тему, буде мати свій позитивний вплив на якість проведення робіт.
Якось я бідкався, що не можу знайти коментарів геологів по проблемам нетрадиційного газу, і ось нарешті з»явилася  велика стаття Гендиректора ГРГП «Донецькгеологія». http://bahmut.com.ua/news/society/448-slancevyy-gaz-oficialno-informaciya-direktora-grgp-doneckgeologiya.htmlПравда, вже на передмові, де акцентується на тому, що це офіціальна інформація, виникає якесь відчуття недовіри. Абзац, де так пояснюються умови СРП, що виникає повна впевненість, нібито та частина (50%) продукції, що відходить Україні, буде належати на всі 100% державі, ще посилює це відчуття, бо всі вже начебто в курсі про чудернацьку фірму СП Геосервіс і деякі цікаві співпадіння, які дозволяють припустити зв»язок між українським сланцевим (та ін.) газом та стоматологією. В решті решт, чому б такій обізнаній людині не розповісти народу про нечувані пільги, що їх отримують розробники нетрадиційного газу від держави, тобто від нас.

Остаточно все стає зрозумілим, коли з подивом довідуєшся з цього тексту, що зараз роботи начебто не ведуться. Ну, не може поважний пан Жикаляк не знати про те, що свердловина Беляєвська-400 давно вже в роботі і навіть те, що у нас зветься президентом, брало участь у її пуску.  А в цей час уже будується друга свердловина. Виходить,пан директор чийсь наказ виконує і вірити у все, що написано, навіть якщо дуже хочеться, не вдається.

Автор переконує нас в неабияких перспективах Юзівської площі, докладно розповідає про всі імовірні колектори і генетичні типи газу не забуваючи навіть про вік колекторів, посвящає читача в таємниці стратиграфії Дніпрово-Донецької западини…  Мені, не зовсім сторонній людині що до геології, всі ті свити і підсвити ні про що не говорять , бо пройнятися всією важливістю цієї інформації може лише той, хто досконально вивчив геологічну будову цієї площі. В той же час ніяких відомостей про щільність майбутнього буріння нема, хоч як раз це для мене, пересічного громадянина, дуже важливо в аспекті екологічної безпеки. Так, звісно, остаточна конфігурація сітки буріння може проявитися тільки по завершенню розвідки, але якась вилка (від – до) обов»язково існує, і вона тільки має бути звужена в результаті проведення сейсморозвідки та пошуково-розвідувального буріння.

Таке з бухти-барахти втаємничення, брехня і призводять до тотальних протестів проти всього.

Кроль здох – раніше казали – пошесть почалася, а тепер – фрекінг почався.
Не так давно по ТБ бачив, одна жіночка, здається, з Горлівки, запевняла, що вже відчувала вибухи, пов»язані з гідророзривом. Ну, що тут можна сказати – Україна таки має таланти. Раніше було, кожний другий чолов»яга з лозиною міг запросто знайти те, що цілі геофізичні партії з мільонною апаратурою роками шукали, а тепер ще й жінки з»явилися, здатні замінити собою і гравіметри, і цілі сейсмостанції. Нормальна ж людина не в змозі без спеціальної апаратури зафіксувати ті коливання, що виникають під час фрекінгу.
Останнім часом люди вишукують бурові майданчики поблизу і оприлюднюють той безлад, що там коїться. Ось, наприклад: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XW5P1_X7As8&nbsp; Або ось: http://kroha.dn.ua/viewtopic.php?f=808&t=165163&nbsp;  Чомусь всі свердловини неодмінно пов»язуються зі сланцевим газом і Шелл. Але, як на мене, то картинки з Донецької області нічого спільного не мають з тим, що можемо побачити в Польщі, де дійсно проводиться гідророзрив.


Захвилювався і Шишацький з цього приводу, навіть прес-конференцію зібрав, де заявив:
«Сегодня в области не ведется ни добыча, ни разведка нетрадиционного газа, а то, что это запускается — это просто «черный пиар»

От і виходить в підсумку, що Шишацький не брехун, а народ темний і дурний. То ж чи варто доводити справу до загального психозу? Тим більше, що до цієї, в цілому шляхетної, компанії не тільки примазуються, а й намагаються її скеровувати ті, для кого не так важливо здоров»я нації, як інтереси Газпрому. Це не означає, що треба гасити активність громадян, що відомості про злочинне ставлення до довкілля на конкретних свердловинах нікому не потрібні. Навпаки, цю владу треба тримати в безперервній напрузі, бо, здається, вони вже повірили в те, що їм можна все. Тільки здобуту інформацію, як в наведених прикладах по конкретним свердловинам, треба використовувати за призначенням. Власниками цих свердловин є не якісь міфічні іноземці, а цілком вітчизняні шуфричи, а то і принци-стоматологи. От їм і треба адресувати претензії, тим більше, що це далеко не перший і не останній випадок нехтування цими діячами наших інтересів.

Ці ж свердловини наочно показують, де слід очікувати найбільшої загрози в разі початку промислового видобутку газу з пісковиків Юзівської площі. Обсяг розчинів, що буде використовуватись Шелл на кожній свердловині буде в рази більшим, ніж ті озера, які ми тільки що  бачили. Навіть якщо не буде відвертого ігнорування вимог гідроізоляції,  як на донецьких свердловинах, а тільки витоки, при масовому бурінні наслідки можуть бути катастрофічними. Щоб зрозуміти рівень загрози, необхідно володіти інформацією, з цим пов»язаною, в першу чергу щільність буріння і сумарну площу, що буде розбурена.  Якщо це буде сотня-друга гектарів – це одне, якщо ж десятки тисяч – зовсім інше. Газ такою ціною нам не потрібен.

Колорадо. Фрекінг-краєвид.                                                                                                 

США. Фрекінг-озера.

Зараз від Шелл треба вимагати достовірної, всебічної і вчасної інформації по результатам дослідно-методичних робіт і рішенням, що приймаються.

«охрана! выводите!»

  • 28.03.13, 20:41

Дело не в том, что именно эти слова, среди прочих угрожающих, выкрикнул Азаров, требуя «убрать» народного депутата от УДАРа Сергея Каплина с заседания Кабинета министров в среду. И даже не в том, что азаровская выходка, подкрепленная его «я отвечаю» — откровенно противозаконна, поскольку нардепы имеют право посещать заседания правительства: нам ли привыкать к нарушению режимом законов (хотя позволяем себе привыкать – очень даже напрасно). Дело в ключевом слове – «охрана». Потому что не далее, как 26 марта, страна наконец-то услышала из уст главы государства, Януковича, от кого зависит «успешное выполнение реформ». И еще есть некий факт, предполагающий негласную команду: «Охрана! Закрыть глаза – пусть выносят». Но обо всем по порядку.

Поздравляя внутренние войска по случаю 21-й годовщины их создания, Янукович сказал нечто, то ли слишком сложное для понимания с точки зрения логики и закона, то ли – напротив, настолько простое и прозрачное, что это выглядит опасным сигналом. Итак: «от вашей принципиальности в защите законности, прав и свобод граждан, в значительной мере зависит реализация курса реформ, которые мы сейчас внедряем». Там же, в контексте, прозвучало: «необходима поддержка внутренних войск».

В приветственных «тостах» по случаю дат бывает многое из жанра «лишь бы сказать», много ни к чему не обязывающих речевых оборотов для вящей красоты стиля. Но всему есть граница. Отмечая профессиональный праздник строителей, странно было бы ориентировать их словами: «от вашего труда зависит создание высокохудожественных мелодий, которые прославят Украину как страну, отличающуюся прекрасными песнями». В День шахтера немыслимо заявлять горнякам, что их поддержка необходима, дабы повысить качество родовспомогательных действий в соответствующих медицинских учреждениях. И так далее. Сапоги – сапожнику, пироги – пирожнику.

Да не подумает кто-то, что я по непонятной причине недолюбливаю именно внутренние войска, и считаю, что ни поздравлять их состав, ни нацеливать его на «принципиальное» выполнение непосредственных обязанностей – главе государства негоже. Я удивилась потому, что после свежего мессиджа Януковича потрудилась открыть текст закона «О внутренних войсках Украины». Процитирую ст.2 — уважаемые читатели-собеседники, право, стоит потратить минуту, чтобы ознакомиться с сухими и конкретными строчками. «Основними завданнями внутрішніх військ є: охорона та оборона важливих державних об*єктів, об*єктів матеріально-технічного та військового забезпечення Міністерства внутрішніх справ України; супровід спеціальних вантажів; здійснення пропускного режиму на об*єктах, що охороняються; конвоювання затриманих і засуджених; охорона підсудних під час судового процесу; переслідування і затримання заарештованих і засуджених осіб, які втекли з-під варти; участь в охороні громадського порядку та боротьбі із злочинністю; участь у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на об*єктах, що охороняються; охорона дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав на території України». Из ст. 9 можно почерпнуть еще один пункт обязанностей: «забезпечення громадської безпеки під час проведення масових заходів, припинення масових безпорядків у населених пунктах».

Что ж, в любой стране необходимо охранять важные государственные объекты, конвоировать и ловить в случае побега осужденных (справедливо, по закону осужденных), и даже пресекать массовые беспорядки, если действия хулиганов представляют опасность для мирных граждан, и в таких размерах, что обычная милиция, отвечающая за порядок в «населенных пунктах», справиться с ними не может. Последнее – это форс-мажор, приемлемый в стране, где мирный массовый протест граждан не считается «беспорядком», требующим вмешательства войск, но достаточно опасный пункт в руках нынешнего украинского режима, готового отнести к разряду «массовых беспорядков» пикет людей, протестующих против невыплаты зарплаты. А все остальные обязанности – рутина. И, вообще-то, в законе, после перечисления конвоирования-ловли сбежавших-охраны государственных объектов, в ст.2, еще до упомянутого позже «припинення безпорядків», есть заключительная фраза: «заборонено використання внутрішніх військ для виконання інших завдань».

В любом случае, непонятно, каким образом, по Януковичу, от хлопцев-срочников, сверхсрочников, контрактников, и даже офицеров внутренних войск должно «в значительной мере» зависеть «внедрение реформ». Если учесть, что речь идет о реформах конституционных и избирательных, судебных, глобальных экономических. Более того, в праздник, связанный со службой, к этим людям в форме нельзя апеллировать и как возможным агитаторам или пропагандистам необходимости тех либо иных изменений в стране. Поскольку в ст.8 цитируемого закона есть пункт: «діяльність будь-яких партій і рухів у внутрішніх військах, як і перебування в них війскослужбовців офіцерського складу та надстрокової служби і працівників цих військ забороняється».

Так о чем же именно сказал Янукович? Есть варианты. Если наш «харант», как водится у него, просто, не подумав, ляпнул несусветное с бумажки, которую наваяли тоже не слишком задумывающиеся клерки из его администрации, то в очередной раз, вчуже стыдновато, но это вот – уж и в правду привычно. Но, возможно, это, как говорится, «оговорка по Фрейду»? То есть Виктор Федорыч осознает, что внедрять (насаждать) то, что его режим считает реформами, можно только с помощью живой силы и оружия внутренних войск, и больше опереться не на кого, никакая группа граждан не поддержит нынешний курс? А то и похлеще. Глава государства вполне осознанно озвучил: то, что мы собираемся реформировать, наши действия – непременно вызовут справедливый протест граждан. И посему – братишки-служивые, на вас последняя надежда, слушай команду: «Не пущать! Тащить! Пли!»…

Не стоит исключать прозрачный намек именно на такое положение дел, и такое настроение режима. А значит, несмотря на восьмую статью закона, требующую внепартийности ВВшников, не рано и еще не поздно гражданским организациям – идти к этим людям. Не нарушать закон, не призывать к вступлению в те либо иные ряды. А просто… Ну, не на Луне же живут служащие этих подразделений, а на той же территории Украины, что и все прочие. Их родственники, друзья, соседи не устают плеваться от введения притеснений, выдаваемых режимом за реформы. И людям в шинелях стоит неустанно доводить информацию, какое зло на самом деле приносят уже «внедренные» или планируемые действия режима. Так, чтоб выводом стало: набрасываться на сограждан, если те соберутся 2 апреля у парламента с требованием по закону провести выборы Киеврады и столичного городского головы; либо выйдут протестовать против Трудового кодекса, узаконивающего немыслимое в современном мире рабство; или мирный протест соберется по другому, но тоже основательному поводу – не следует ни в коем случае.

А вот – свежий случай, «вынос», о котором обещала рассказать. Ведь по большому счету, реформа, это изменение какого-либо положения, бывшего ранее? Так вот, у нас, оказывается, буквально в эти дни «реформирована» одна из отраслей промышленности. Прежде, чем посмотреть на это, вспомнимте, сколько риторики о поддержке отечественного производителя прозвучало именно в последнее время из уст занимающих высшие государственные кресла. Ведь так? И еще, около месяца назад, на ОРД мы с вами упоминали, что Россия, «пока в доме хозяев нет» (то есть те, кто выдает себя за хозяев – на самом деле политические и экономические банкроты, загнанные в тупик обстоятельствами, над созданием которых сами же и потрудились), хочет по кускам вырвать у Украины то, что ей приглянулось, и упоминали авиапромышленность. Отрасль, кстати, для нашей страны рентабельную, способную быть одной из бюджетообразующих.

Что ж, «реформа» свершилась. Российский завод «Авиакор» подписал соглашение с украинским отечественным госпредприятием «Антонов» о передаче в пользу России прав интеллектуальной собственности на самолеты Ан-140С и Ан-140Т. То есть отныне военно-воздушные силы РФ будут покупать весьма ликвидные «літаки» не у Украины, а у российского предприятия. Вдумайтесь, какая ирония содержится в словах эксперта российских ВВС Антона Лаврова (цитата почерпнута из российских источников, у нас на эту грандиозную сделку попросту не обратили внимания). «Благодаря выкупу прав, «Авиакор» устранил главный недостаток этих машин – иностранное происхождение». А почему не иронизировать? В данном случае, россиян не осуждаю. Дают – бери.

И вот здесь и вправду хочется закричать: «Охрана!». Имея ввиду, конечно, не внутренние войска. Где, в чьих руках – обязанность охранять достояние страны? Заметьте, кстати, «Антонов» — предприятие государственное. Где – гласное решение правительства о его «сдаче»? Где, в конце концов, Верховная Рада, гласно же обсудившая сделку, и принявшая подобное решение «потому-то и по таким причинам»?

Где?.. В принципе, все – на местах (правда, все больше доказательств того, что занимают эти места во вред Украине). На этой неделе с визитом в Москву собирается глава украинского МИД Леонид Кожара. Как водится, официально сказано, что будут обсуждаться всяческие межгосударственные вопросы. О том, какие очередные сдачи наших интересов предполагаемы, можно прикинуть из свежего интервью еще одного дипломатического чиновника, посла Украины в Москве Владимира Ельченко.

Вот – хотя бы аспект базирования российского Черноморского флота на нашей территории. «Среди проектов соглашений, работа над которыми с высокой вероятностью завершиться в ближайшее время – соглашение, которое регламентирует вопросы передвижения подразделений ЧФ РФ вне мест их дислокации, а также соглашение, связанное с пересечением границы Украины подразделениями российского флота». Словом, превращение нашей страны в проходной двор для войск соседней державы, к тому же экспансионистски настроенной. Затеет, к примеру, Кремль заварушку с той же Грузией – и рванет в наступление по нашей территории. Нам же – получать и потенциальную контратаку, мы, таким образом, ввязываемся в чужие потенциальные столкновения. Ну, и будет решаться вопрос о таможенных платежах за ввоз товаров для потребностей ЧФ РФ. А вопрос этот – «достаточно сложный». Почему? Объяснение из уст дипломата – абсурдное. «Базовые соглашения по ЧФ РФ, а также законодательство Украины, не предусматривает таможенных и налоговых льгот при ввозе на территорию Украины грузов российской стороны». Значит, напротив, все предельно просто, Россия, не платя налог, нарушает и соглашения, и украинские законы, и для решения вопроса нужно попросту выполнять все, что написано в официальных документах. А украинский посол говорит: «в данное время стороны продолжают поиски компромиссного решения». Компромисса – по отношению к неотмененным законам и ратифицированным соглашениям? Опять – какого-то компромисса без участия высшего законодательного органа, без информирования общества? Компромисса – в ущерб интересам Украины?

И вправду – хочется позвать охрану. Этих самых интересов. Но где ее взять? Мало того, что все эти штучки – действительно внутреннее дело страны, ее властей, и никакие няньки извне и не обязаны, и права не имеют вмешиваться. Так еще и морального фактора, «зонтика» в виде реальных связей с каким-либо серьезным геополитическим сообществом, у нас нет.

Нынешний, завершающийся визит президента Парламентской ассамблеи Совета Европы Жана-Клода Миньона объективно демонстрирует: при нынешнем режиме продвижения в деле подписания Соглашения об ассоциации с ЕС ожидать не приходится. Все взаимные дипломатические реверансы во время встреч с Януковичем, Азаровым, Рыбаком, Кожарой – упираются в конкретику: объединенная Европа требует от Киева «сегодня ускорить свое продвижение к стандартам Совета Европы». Причем, ускорить нужно именно «сегодня», потому что если на осеннем саммите Соглашение не будет подписано – вся многолетняя, не при янучарах начатая, работа над ним – извините, псу под хвост. Приближение Украины к ЕС откладывается на неопределенное время, на долгие годы. И – не за неприверженность конкретного нынешнего режима к нормам демократии и права, не в качестве наказания. А потому, что по мнению зарубежных аналитиков, законодательство ЕС не стоит на месте, многое, заложенное в беспрецедентном по объемам нынешнем готовом Соглашении, придется менять под новые правила Евросоюза, то есть начинать переговоры с нуля.

Да и то, в том случае, если будет новая власть, у которой курс на евроинтеграцию не повторит пустое «ля-ля» власти сегодняшней, заменяющей общей риторикой принятие конкретно рекомендованных правил цивилизованной игры.

Ну, а сейчас, так сказать, в сухом остатке последних дней – ничего позитивного. Желание Януковича что-то «внедрять», опираясь на войска. На фоне ежедневной сдачи интересов страны.

Да, охрана Украине – необходима, как никогда. Ею должны стать все здоровые политические силы и гражданские движения. Такая охрана, чтобы по народному приказу «Вывести!», она действительно наконец «вывела» из властных кабинетов всех, кому там не место.

 

 

Виктория АНДРЕЕВА, «ОРД»

 

Мы действительно единомышленники!

  • 28.03.13, 14:15

<span class=' bold ' >Сейн. Мы действительно единомышленники! </span>

Вожди Майдана НЕ были творцами Майдана – не только Виктор Ющенко, но даже и Юлия Тимошенко. Последней, как и Филенко с Луценко, пришлось срочно перестраиваться с руководства митингом на руководство Майданом.

И с этим не справились по большому счёту ни Виктор Ющенко, ни особенно Юлия Тимошенко.

Хотя, Ющенко был засланным казачком, он, пожалуй, с ролью Иуды справился блестяще!Другое дело, что хвост собаки не смог стать самой собакой. Как это раньше, сто лет назад получилось у Ленина и Сталина. Ведь один начал как агент немецкого штаба, второй – как грабитель банков и агент царской охранки. Не стало ни германского императора у власти, ни царской охранки – классический пример превращения клоуна в демиурга, творца.

Но тогда, в 2004 году и Юлия Тимошенко не смогла выполнить свою революционную роль – и не по своей вине: она опережала своё время и своё окружение – штурма Банковой и сметания режима Кучмы не произошло – масса за нею на этот последний бой не пошла.

 Надо сказать правду: наш народ в 2004 готов был выступать против Кучмы на условиях мирного карнавала и юридической и военной безнаказанности.

А Юлия Тимошенко была готова и тогда и сейчас рисковать своей жизнью и благополучием.

На это не были готовы ни её окружение, ни народ. Так что дальнейшая история была историей предательства Лидера со стороны и её окружения, и лидеров Майдана, и – народа.

Вся стаття тут

Бальцерович: "I це називається диктатурою!"

  • 27.03.13, 16:46
Бальцерович: "I це називається диктатурою!"
Польський економiст Лешек Бальцерович — про Митний союз, корупцiю i українськi податки

У рiзнi роки вiн посiдав найвiдповiдальнiшi пости: вiд мiнiстра фiнансiв Польщi - до вiце-прем’єра i шефа Нацiонального банку. Саме з iменем Бальцеровича асоцiюються радикальнi реформи (так звана шокова терапiя), якi свого часу були проведенi у наших сусiдiв... 
Нинi вiн не обтяжений державними посадами i викладає в однiй з варшавських вищих шкiл. При цьому багато їздить по свiту з лекцiями, тому чекати на iнтерв’ю з паном професором менi довелось... чотири мiсяцi.
— Пане Бальцерович, нещодавно Вiктор Янукович мав черговий вiзит до Москви, де знову порушувалось питання Митного союзу. Якi, на вашу думку, тут є мiнуси, а якi плюси (якщо такi є)?
— Думаю, це питання стратегiчного вибору. Україна має перед собою двi основнi дороги: або тiснiшi зв’язки з Євросоюзом, або тiснiшi зв’язки з Росiєю. Досвiд країн Центрально-Схiдної Європи пiдказує все ж таки, що тiснiшi економiчнi зв’язки (потiм, може, дiйде i до полiтичних) з Євросоюзом перспективнiшi. Така от моя вiдповiдь.
— Однiєю з умов видiлення Українi чергового траншу вiд МВФ є пiдвищення цiни газу для населення. Що було б краще: пiти на таке чи “забути” про тi 15 мiльярдiв доларiв, якi нам обiцяють?
— А Україна може собi дозволити “забути”? Наскiльки я розумiю, у вас сьогоднi величезний дефiцит державних коштiв. Якщо є величезний дефiцит, значить, видатки бюджету набагато бiльшi, нiж доходи. I тут виникає просте питання: що ж далi? Пригадую, у 1989 роцi ми мали схожу ситуацiю в Польщi. Однiєю з причин її виникнення було дотування енергетики, продуктів харчування i т. д. Тодi було вирiшено скасувати тi всi доплати. Так, зрештою, вчинили i в iнших державах Центрально-Схiдної Європи. Проте, звичайно ж, це були не єдинi змiни, якi ми зробили свого часу у Польщi. Насамперед ми уможливили розвиток приватного пiдприємництва — без великої бюрократiї та без великої корупцiї. I це стало рушiйною силою польської господарки, а також економiк литовської, латвiйської, естонської i т. д.
— Власне, корупцiя сьогоднi — одна з найбiльших проблем в Українi. Iнодi складається враження, що вона непереможна...
— Ну, певнiй кiлькостi країн все ж вдалося знизити рiвень корупцiї. Держави Центрально-Схiдної Європи, якi я назвав, можна було б узяти за приклад. Знаєте, треба завжди починати з головної причини корупцiї. Майже завжди головна причина — це забагато приписiв, не контрольована адмiнiстрацiя, iнодi ще й полiтично-бiзнесовi “розклади” у верхах. У Польщi загалом вдалося того всього уникнути. В iнших країнах також. Тож, як бачимо, побороти корупцiю можна.
— Нинi полiтична влада у нас сконцентрована в одних руках. Наскiльки небезпечно це може бути для економiки держави?
— Надмiрна концентрацiя влади, до того ж сильної влади, справдi небезпечна. I це називається диктатурою! Коли ж тi, хто при владi, час вiд часу змiнюються, це не так небезпечно. У зв’язку з цим виникає питання: наскiльки мiцна демократiя в Українi? А це великою мiрою залежить не тiльки вiд тих, хто керує державою, але й вiд суспiльства загалом. Буває так, що демократiю треба захищати мирним способом.
— Усi експерти вказують, що в Українi - одна з найбiльших у свiтi кiлькiсть податкiв...
— Ви знаєте, якщо є багато видаткiв iз держбюджету, якщо є велике дотування, зокрема, цiн на газ, тодi й податки у країнi високi. Звичайно, це гальмує зростання економiки... До речi, коли у Швецiї був такий же рiвень доходу на особу, як сьогоднi в Українi, то вони мали набагато нижчi податки, нiж у вас. А також трохи нижчi, нiж нинi у Польщi. З чого випливає, що й ми маємо надмiрно високi податки, якi справдi утруднюють розвиток економiки.
— У нашiй країнi є три вiчнi питання: хто винен, що робити i в якiй валютi тримати заощадження — євро, доларах чи гривнi? Що ви тут можете порадити простим людям?
— Тут кожен має сам собi вiдповiсти. Я не можу виступати у ролi економiчного радника в таких питаннях. Зрештою, люди, як правило, розсудливо дають собi раду з грошима, якi заробили своїми руками.
— А чи має НБУ жорстко регулювати курс гривнi, так, як це є сьогоднi у нас?
— Я можу сказати тiльки те, що в Польщi маємо таку систему, за якої курс вiльно коливається — залежно вiд ринкових умов, i та система у нас себе виправдала. Та й в iнших країнах це також непогано працює. Знаю, що багато експертiв, включно з фахiвцями МВФ, рекомендують запровадження такої ж системи в Українi. Думаю, вони мають рацiю.
— Восени експерти лякали всiх новою хвилею економiчної кризи, на щастя, їхнi прогнози не справдилися. Нинi “пацiєнт” цiлком одужав, чи все ж таки є небезпека повторно захворiти? 
— У рiзних країнах - рiзна ситуацiя. Скажiмо, у Нiмеччинi набагато кращi справи, нiж в Iталiї або навiть у Францiї. Тому тут треба дивитись на особливостi кожної країни. Це по-перше. По-друге, держави, в яких склалась погана ситуацiя, у бiльшостi самi ж i створили тi проблеми. Тому що зламали економiчну полiтику. Наприклад, мали те, про що ми говорили на початку нашої розмови, — великi видатки i великий дефiцит держбюджету. Однак тут треба розумiти, що нiхто за когось тих проблем не вирiшить. Треба самому закочувати рукави та братися до роботи. А вже як почнете вирiшувати тi проблеми, то можна сподiватися i на допомогу. Навпаки не буває!


expres.ua