Інтернет-вибори Президента України зірвано



11 січня, на сайті Мій перший Президент (http://www.obyray.ukrprostir.net/) проходило учбово-тренувальне онлайн-голосування День виборів. Проект був здійснений за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Однак приблизно з 13:00 сайт не працює. Голосування планувалося робити протягом одного дня, отже вже зараз можна констатувати про зрив інтернет-виборів. Хто, як і навіщо це зробив - лишається невідомим.


Stanislove, спеціально для upu.org.ua

Прихід свободівців до влади світить Україні концтаборами

Із сумом споглядаю на спроби маргіналів реанімувати націонал-соціалістичну ідеологію. Колись модний у 30-х роках, зараз нацизм перетворився на ідейну обкладинку субкультури скінхедів. Так само як і комунізм, в наші часи нацизм є архаїчною і абсолютно безперспективною ідеологією. Справа в тому що процес обміну інформацією 21 ст. значно прискорився. За лічені хвилини можна повідомити про ту чи іншу подію кого завгодно і де завгодно. Чи здатний нацизм функціонувати у цьому світі, якщо націонал-соціалісти активно пропагують створення однорідного суспільства? Чи здатний нацизм перекрити всі інформаційні потоки? Досить сумнівно, я б сказав неможливо.

Реанімація нацизму партійцями з ВО "Свобода" погіршує імідж України, виявляє її у невигідному ракурсі. Звичайно такі обставини справи лягають на руку Росії. Дискредитація нашої держави в очах світової спільноти може дати мовчазний карт-бланш для застосування силового сценарію по захопленню України.

Тягнибок ховається у шкуру націонал-демократа. Його виступами на телебаченні прямо можна милуватися (до речі, звідки гроші?). Однак якщо почитати програму кандидати в Президенти Тягнибока, виявляється, що нам пропонують "лайно, загорнене в цукерку". У програмі відверто заявляється про переслідування тих, хто не підходить під свободівський шаблон "українця". Все це подається під соусом "люстрації", "відповідальності", "законності". Декламуючи захист прав українців як етнічної спільноти, програма Тягнибока заперечує українцям мати власні права: на вираження вільних поглядів, чи на особисте життя.

Коли будуєш однорідне суспільство, завжди знайдуться незгідні, "неправильні" українці, яким хочеться бути господарями на своїй землі. А що ж їм робити, незгідним, коли ще не будучи при владі, свободівці вже намагаються прикривати рота своїм критикам (напр. Богдану Ковальчуку). Звичайно таких будуть збирати разом у ізольованих місцях, аби не заважали побудові "націонал-соціалістичної" держави. А якщо не збиратимуть, то "інакомислячі" зруйнують весь свободівський рай.

Ось чому нацизм не має право на існування. Ось чому можливий прихід свободівців до влади обернеться для України великою трагедією.

Stanislove, спеціально для upu.org.ua

Третій сектор - порятунок націоналізму

Чи задумувалися Ви над тим, чому в Україні не існує потужної правиці? В нас є ліві, лівоцентристи, ліберали, а от націоналістів нема. Індивідуально вони звичайно є, але розкидані по партіям майже всього політичного спектру. То чому патріотам не об'єднатись?

Звичайно, правих партій ми маємо вдосталь. Спочатку їх засновують, беруть на озброєння ідеологію націоналізму (консерватизму, націонал-демократії тощо) й збираються на вибори. Але потім щось заважає їм об'єднатися. Причини різняться: зманювання посадами (НРУ), особисті амбіції, вождистський ухил (НУ, ВО"Свобода"). Наслідком цих подій є 1% голосів і хронічна бездіяльність до наступних виборів.

Не треба бути професором, аби зрозуміти, що в такому середовищі й за таких обставин ми втрачаємо наш націоналізм. Подрібнені праві можуть добряче поливати одне одного брудом, захищаючі своїх політичних лідерів. Вони не взмозі об'єднатися навіть навколо ініціатив встановлення пам'ятника Мазепі у Полтаві або ж присвоєння Степану Бандері звання Героя України. Частину патріотів взагалі занесло у "Фронт Змін" чи "Народну Самооборону". Що робити, аби національно-демократичні ідеї остаточно не припали пилом, а з ними - й українська незалежність?

Вихід є. Рятівний круг українського націоналізму знаходиться зовсім поряд. Це - третій сектор, що означає недержавні громадські організації (НГО). Поки що їх використовують доволі вузько: захист власного бізнесу, боротьба за посаду, грантоїдство. Однак для нас, патріотів, НГО - потужний засіб для об'єднання. Не треба буде сваритися чий вождь кращий, чия емблема крутіша, чия партія більша. Всі вони майже на одному рівні. НГО може об'єднати людей з різних партій, але з однією ідеологією. Недержавна громадська організація стає своєрідним плацдармом для об'єднання партій навколо ідей, не об'єднуючи при цьому самі партії.

Але не слід вважати, що націоналістична НГО буде партійною маріонеткою правих партій. Навпаки, члени НГО зможуть просувати ідеї, акції, ініціативи організації у своїх політичних силах. Відкриється доступ і до партійних ЗМІ.

На що може розраховувати молодь, прийшовши до якоїсь із партій? На стояння в наметах і роздачу листівок. Всім іншим заправляють бізнес-дяді. Натомість, перебуваючи в НГО, Ви зможете РЕАЛЬНО ВПЛИВАТИ НА ПОЛІТИКУ. Не важливо, чи це місцева політика, чи загальнодержавна.

Ось чому третій сектор є порятунком для націоналізму. Та чи буде у нас воля це зробити?

Stanislove, спеціально для upu.org.ua

БЮТ хоче затягати по судах ветеранів УПА

В Україні питання визнання вояків національно-визвольних армій на державному рівні завжди стояло гостро. Одні партії намалися це зацькувати, інші - підтримати. Пройшов час, але мало що змінилося. Багато нардепів робили спробу перетягнути мотузку на свою сторону, реєструвалися різноманітні законопроекти. Здається, останню спрообу робив Президент, який виніс на розсуд ради законопроект «Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України у 20-90-х роках ХХ сторіччя». Однак проукраїнським силам у ВР не вдалося бодай на крок наблизити вищезгаданий документ до прийняття.

Тепер, за 2 місяці до виборів, громадськість має змогу ознайомитись з черговою спробою визнання воїнів УПА на державному рівні. Цього разу ні від кого іншого, як БЮТ. Законопроект № 5373 знаходиться у вільному доступі на сайті Верховної Ради (http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=36582). Документ складається всього із семи статей і за змістом є зрозумілим навіть для кухарки чи свинопаса. Одразу виникають припущення, що складався він доволі швидко, адже ряд нюансів просто проігноровано. Не дивлячись на те, що №5373 має значну кількість чисто декларативних норм, слід зазначити два важливих положення. По-перше:

На колишніх воїнів Української Повстанської Армії поширюються пільги, передбачені Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" як для учасників бойових дій (ч.2 ст.4 Законопроекту №5373).

Тобто ветерани УПА окрім декларативного визнання отримають матеріальні преференції. А коли мова заходить за пільги, надбавки, субсидії тощо, знайдуться охочі видати себе за вояків і незаконно отримати матеріальні блага. Отже, виникає необхідність визначити ветерана УПА з-поміж інших категорій населення. Автори законопроекту пропонують нам наступний механізм:

Підтвердження належності особи до воїнів Української Повстанської Армії, які брали участь у національно-визвольній боротьбі проти німецько-фашистських загарбників та/або які проводили збройну боротьбу із тоталітарним режимом СРСР за відновлення незалежної Української Самостійної Соборної Держави, вирішується у судовому порядку (ч.3 ст.4 Законопроекту №5373).

Особи з числа колишніх воїнів Української Повстанської Армії, мають право звернутися до суду з позовом про визнання їх воїнами Української Повстанської Армії(ч.1 ст.5 Законопроекту №5373).

Ось тут в нібито гарну і правильну ініціативу шістьох бютівців закладена бомба уповільненої дії:

- законотворці від БЮТу пропонують українським патріотам здобувати своє визнання через судові інстанції, подаючи позови на державу УКРАЇНА;

- стареньких дідусів вирішили поганяти по судах. Позовні заяви, повістки, судові засідання, паперова возня, черги. Скільки відсотків з воїнів УПА, які все життя прожили без названого закону захочуть цим займатися? А скільки з них зможуть просто дійти до зали суду? Скажіть, а кому це більше потрібно, нам чи їм? Мені здається, що упівці уже своє відвоювали і їх визнання більше потрібне молодому поколінню українців, а особливо державі. Хто буде захищати державу, яка не вшановує своїх героїв? Риторичне питання...

- припустімо, що особливо настирливі ветерани все ж вирішили підтвердити статус у судовому порядку. Як вони це доведуть? Принесуть судді світлини, форму, автомат чи скальп москаля? Авторів законопроекту такі деталі не цікавлять. Мабуть хтось підгоняв скоріше склепати...

ветеран УПА

- погодьтеся, далеко не кожний пересічний громадянин взмозі скласти позовну заяву до суду, не маючи юридичної освіти або практики. Що вже казати про ветеранів війни. Добре, коли в когось знайдеться син юрист або сусід нотаріус. А якщо людина одинока, а її родичі на заробітках у Києві чи в тисячах кілометрів від Батьківщини? Законопроект №5373 нічого не пропонує з цього приводу. Отже частина вояків буде витрачати власну пенсію на юридичну допомогу. Як "шляхетно" з боку держави! Скільки ветеранів УПА погодиться віддати 200 грн. за складання позову до суду? Мені здається, що це є здирництвом і знущанням над особами похилого віку, які боролися за наш з вами добробут.

Я не розумію, навіщо штовхати людей у судово-бюрократичні шмарклі, якщо ми маємо архіви КДБ? Вони досі зберігаються в СБУ, ще й поступово розсекречуються. Треба просто скласти реєстр ветеранів згідно архівів і передати ці дані у в органи, що уповноважені на надання пільг. Все! Ніяких заяв, повісток, доказів, засідань та іншого буквоїдства більше не потрібно! Не слід перекладати на нещасних ветеранів роботу державних органів.  

БЮТПідсумовую: в Законопроекті №5373 прописаний нереальний механізм підтвердження належності особи до воїна УПА. На жаль, така прогалина робить увесь майбутній закон фікцією. А високопарні вислови у преамбулі законопроекту є нічим іншим, як патетичним трьопом посереднього бютівського політтехнолога. Не здивуюсь, якщо документ будуть роздавати десь на вулиці разом з листівками "Вона - переможе". Йому і справді місце в білосердечних палатках, а не у стінах Верховної Ради.

Stanislove, спеціально для upu.org.ua

Виконання програми "10 кроків назустріч людям"

Багато лунає дорікань Віктору Ющенку, що він не прозвітував про свою передвиборчу програму 2004 року. ЄЦ навіть розмістив біг-борди з запитанням до нього. Насправді дорікання зайві, адже інформація про виконання програми "10 кроків назустріч людям" висить на сайті Президента України. ЇЇ у форматі "pdf" може скачати кожен за адресою:

http://www.president.gov.ua/docs/10krokiv.pdf

Звіт містить детальну інформацію, статистичні дані, для легшого сприйняття оформлений фотографіями.

Stanislove, спеціально для upu.org.ua

Я - за Ющенка!

 

Рекламний ролік кандидата в Президенти України Віктора Ющенка. У кого відео не програється, дивитися тут: http://www.youtube.com/watch?v=tUOh1j4bCrI Які враження від рекламного ролику? Прохання писати не про самого Віктора Андрійовича як кандидата, а про відео.


26%, 8 голосів

74%, 23 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Громадська акція: Даєш україномовний ютуб!

Все почалось з питання: " Чому???" "Це як? Чому на Ютубі є чеська, польська, шведська, а української немає? Невже шведів чи чехів більше, чим українців? Чи ми не варті мати свою мову тут?

Ми не можемо рівноважно ставитись до цього! Для цього пропоную почати акцію "Даєш україномовний Ютуб!!!"" Так і було вирішенно розпочати цю акцію!

Закликаєм всіх, кому не байдужа доля України, Української Мови і нашої Держави, підтримати акцію ДАЄШ УКРАЇНОМОВНИЙ ЮТУБ!!!!!

Для цього потрібно написати листа на адресу: [email protected]

Тема: ukrainian youtube

Текст такий:

Dear Youtube Team! I am writing to express my continuing dissatisfaction with your company service. I am disappointed because on your website location list I could not find Ukraine and in language list I wasn't able to find Ukrainian language. I registered on youtube website since and still waiting for this very important update not only for me, but for millions of Ukrainians users. Obviously, to resolve the problem, I would appreciate if you will add Ukraine and Ukrainian language into your website service. Could I please ask you to look into these matters not only on my behalf, but also on behalf of other attendees, and in fact, on behalf of your company, too. Best regards

Ось і все!

Як ви бачите, це не займе у вас багато часу, сили та фінансів. І головне: не забувайте, що РАЗОМ НАС БАГАТО.

Слава Україні!

Сторінка ініціативи: http://switluy-spogad.livejournal.com/422877.html

Прихід Тягнибока до влади призведе до повернення в СРСР

Як вже писалося раніше,кандидат в президенти Олег Тягнибок у своїй програмі запропонував ввести кримінальну відповідальність за пропаганду сексуальних збочень. Я спробував порахувати, які твори мистецтва та артисти попадуть в немилість у разі приходу Тягнибока до влади.

1. Музика. Забороняти прийдеться дуууже багато! По-перше, увесь шок-рок як напрям (Alice Cooper, Marilyn Manson, W.A.S.P.). По-друге увесь глем-рок, бо він пропагує бісексуальність (Queen, Sweet, David Bowie, які імена!). По-третє цілу низку "збочених" гуртів: Black Sabbath, Judas Priest, Iron Maiden і ще великий-превеликий список.

2. Кіно. Як жартували персонажі Саус Парку: "усі незалежні фільми - про ковбоїв-педиків, які їдять пудинг". Серіал "Секс у великому місті" теж підлягає забороні, бо там один з героїв - гомосексуаліст, до якого всі нормально віідносяться. До-речі, сам Саус Парк теж попадає "в опалу". Звісно забороняємо більшість французьського кіно, а надто - з Жераром Депардьє у головній ролі.

3. Книги. Забудьте про Шекспіра!

Як бачимо, реалізація одного пункту програми Тягнибока вверне Україну в тотальну цензуру, яку ми не відчували з брежнєвських часів СРСР. Ні про яку демократію, вибори, захист прав можна і не мріяти, адже всіх "неугодних" лідеру ВО "Свобода" класифікують "збоченцями". Не любиш Тягнибока? - Аморал! А щоб утримувати величезну кількість несвободівських "збоченців", потрібно буде вводити поліцейський режим та будувати концтабори.

Зараз ця людина рветься до влади. Невже ми готові так легко втратити ті здобутки, які були завойовані нами за незалежної України?

Stanislove, спеціально для upu.org.ua

Як східноукраїнці навчили галичан будувати демократичну Україну

«Останнім молодогвардійцем» символічно називає себе колишній керівник українського підпілля на Донбасі у роки Другої світової війни Євген Стахів. Сьогодні він проживає у США, де тривалий час очолював Українську головну визвольну раду за кордоном. 88-річний діяч майже щороку буває в Україні, зустрічається з молоддю і відомими політиками.

Найулюбленіша тема пана Євгена — це зміна світогляду націоналістів під час ІІ Світової війни, коли похідні групи ОУН прийшли на Схід і поспілкувалися з нащадками запорожців, для яких демократизм і толерантність є такими ж природніми, як захист рідного краю від нападників. Тоді, в 1943 році, під впливом «філософії східняків» ОУН змінила програму з тоталітарної на демократичну. Україна справді об’єдналася. Як блискавка, спинним мозком народу черкнула істина: національна Україна поважає усі людські права й свободи і забезпечує вільний розвиток представникам усіх народів і віросповідань, які шанують її як Батьківщину.
Молода гвардія

«Чому в Україні й далі вчать брехню? — запитав Євген Стахів студентську молодь, яка завітала на квартиру його київських друзів, аби поспілкуватися з «живою історією». — СРСР нав’язав книжку Фадєєва школам скрізь по «соцтабору» — у Польщі, Угорщині, Болгарії, навіть у Китаї. І от, у 2002 році Кучма дає указ відзначити 60-рiччя «нашої геройської «Молодої гвардії». Нині з багатьох свідчень і архівних документів ми знаємо, з яким «натхненням» творився літопис «Молодої гвардії». У своєму передсамогубному листі автор однойменного роману Олександр Фадєєв писав: «Не бачу можливості жити далі, оскільки мистецтво, якому я віддав своє життя, загублене самовпевнено-невіглаським керівництвом партії і тепер вже не може бути врятоване». У романі Фадєєв написав, що причиною загибелі «Молодої гвардії» є зрада «одного з її членів Євгена Стаховича». У документах гестапо згадується про східний крайовий провід ОУН, отже і про Стахіва як одного з його керівників. А ефект «кривого дзеркала» у радянській творчості важко заперечити.

У 2001 році московська газета «Совершенно секретно» опублікувала статтю «Молодая гвардия: подполье или уголовное дело?». Автори намагаються довести, що більшість розстріляних німцями хлопців і дівчат були пійманими за крадіжку зброї з військової німецької машини. «Мене повідомили, що наші люди відшукали молодих хлопців, які записували знаки на німецьких військових машинах, — згадує Євген Стахів. — Вони зрозуміли, що це якась розвідка. Ми хотіли залучити цих 17—18-річних людей до співробітництва. Та виявилося, що вони не розуміють ніякої політики. Вони просто збирали дані для радянської військової розвідниці Любові Шевцової. Незаперечне одне — всі ці дуже різні юнаки та дівчата в нелюдських умовах не зрадили собі й залишилися людьми. Цього не могли зрозуміти ті, хто намагався спекулювати на їхній мученицькій загибелі».

Євген Стахів у бойових діях орієнтувався ще при світлі родинного вогнища. Його батько — офіцер Української галицької армії, мати й брати боролися за Українську державу в прямому сенсі цього слова. Гімназистом у Перемишлі Євген став членом Організації українських націоналістів Степана Бандери, воював у лавах Карпатської Січі проти угорських нацистів, потім — проти гітлерівців і сталінців. У 1942—1943 роках керував націоналістичним підпіллям на Донбасі. Згадує, як колись почув розповідь одного з січових стрільців, учасника бою на Маківці. Коли стрільці, переможці бою, рушили вперед, оглядаючи поранених і вбитих «москалів», у нагрудній кишені одного з мертвих знайшли «Кобзар» Тараса Шевченка. Так українці «австрійські» воювали з українцями «російськими». І дуже не хотілося, щоб продовжувалася ця україно-українська війна.
Ячейки українства

Оунівське підпілля діяло від Маріуполя по Слов’янськ. Тоді нацисти арештували й розстріляли десятки українських патріотів. «Ми не можемо похвалитися боями, бо не організували збройної боротьби. Адже збройними виступами ми провокували б німців нищити тисячі людей, — розповідає Євген Стахів. — Та й ми не мали сили для збройного опору. Була сила на Волині — там постала УПА. У Галичині УПА постала на рік пізніше, бо там був м’якший нацистський режим, дистрикт «Галичина», були українські школи, університет, було багато колаборантів. Волинь же належала до Райхскомісаріату «Україна», терор був нестерпний. Наша мета була — пояснити людям у східній Україні, що треба не воювати за Сталіна чи Гітлера, а змагатись за самостійну Україну. І ми змогли зорганізувати підпілля і на Донбасі, і в Луганську, Дніпропетровську, Одесі, Миколаєві, Криму. Гасла були на листівках — «Смерть Гітлеру, смерть Сталіну!».

На Донбасі населення мішане, міста — російсько-українсько-татарські. Серед донеччан не спостерігалось великої любові до Сталіна. «Багато людей, з якими я працював упродовж двох років, прихильно ставилися до ідеї визволення України з-під німецько-більшовицького ярма, — каже Євген Стахів. — Сьогодні на Донбасі гірше, ніж за німців. Бо в той час я думав, що люди говоритимуть на Донбасі російською, а зі мною більшість розмовляла українською мовою. Особливо інтелігенція, викладачі університету». Стахів мав ячейки у Сталіно (Донецьк), Маріуполі, Горлівці, Краматорську, Слов’янську, Костянтинівці. Багато разів бував на найбільшому залізничному вузлі Ясинувата, персідаючи з поїзда на поїзд. Мав там велику ячейку. Не раз гостював у родині директора школи Коваля. Його син говорив до підпільника російською. На заувагу: «Володя, твої батько і мати говорять зі мною українською, а ти чого російською?» відповів: «А хіба я російською? Це ж по-ясинуватськи!». Бiля Маріуполя є багато грецьких сіл. Я раз чи два ночував у грецькому селі, греки майже всі говорили українською і були дуже гостинні. А українці говорили суржиком».

Ячейки очолювали в більшості місцеві люди і кілька галичан. У Луганськ приїхала з Дніпропетровська Катерина Мешко, молодша сестра Оксани Мешко, з якою Стахів познайомився у Києві аж у 1991 році. А врятуватися від нацистів Євгенові допомогла донька Черкашенка, у якого той мешкав. Коли після зради одного з підпільників до будинку підійшли німці, то схопили батька (він вмер у концтаборі за два тижні до приходу американців), а донька три дні чекала в полі на Євгена, щоб розповісти про небезпеку.
Учитель Схід

«ІІ Світова спершу бачилася єдиним засобом визволення України з-під польсько-радянського панування, — пояснює Євген Стахів. — Ми мусили іти на німецьку базу. А коли побачили, що німці роблять з України колонію, великий концтабір, то пішли проти них воювати. І мусили змінити програму». Пан Євген нагадує, що німці трактували українців як нижчу расу, мовляв, слов’яни — це «склавини», невільники, другорядна маса людей, що існує, аби допомагати німцям у веденні господарства, оранці, фізичній праці. Освіта і медицина для «склавінів» мала бути на найнижчому рівні. Дозволялися тільки 4-класні школи, схвалювалися аборти. Німці не скасовували колгоспів і радгоспів. Вони казали, що кожен німецький герой дістане по колгоспу в нагороду за геройство.

Програма ОУН і бандерівців, і мельниківців на той час також проповідувала український тоталітарний режим: однопартійну систему, владу винятково в руках людей з ОУН. Як у Гітлера чи Сталіна. З таким світоглядом оунівці прибули на східну Україну. Утім Схід помалу налаштовував галичан на інші цінності. «Коли мене на Донбасі запитали: «Яку Україну ви будуєте, яка у вас програма?», то відповідь була: «Ми збудуємо, а тоді розберемся, якою вона буде», — згадує Євген Стахів. — Я розумів, що не можу сказати їм правду. Я знав, що ми хочемо таку ж державу, як гітлерівська чи Муссоліні, і казав: «Таку, як Іспанія Франко». Люди обурювалися: «Та ви ж фашисти! Ми не хочемо України фашистської! Не слід замінювати одну диктатуру на іншу». Якось я ночував у одного викладача педінституту в Сталіно, і він мене отак розпитував. Я злякався: «Живу в комуніста!» — і на світанку втік. Але більшість людей довкола говорила про те ж саме». Український підпільник на Донбасі потребував допомоги греків, євреїв, росіян, татар. До західного розрахунку і підприємливості приєдналися східна душевність і козацький демократизм. Націоналісти почали вбачати свою роль не в керуванні нацією (як мріялося раніше), а у служінні народові. І переконалися, що треба змінювати свою програму, щоб люди її сприйняли.

«Мудрі люди на Донбасі переконали нас, що має бути соціальна справедливість, безкоштовна освіта, медицина, — розповідає Євген Стахів. — І ми стали пояснювати: «Ми за радянську Україну без більшовиків і без Сталіна. Ми не проти рівності. Але більшовики — то КДБ, Сталін, диктатура». І люди розуміли, що ми хочемо того ж, що й вони, — справедливості, демократії, соціальних прав для народу. Декому подобалася колгоспна система. І ми говорили, що земля має бути в приватному користуванні з правом вибору — колективне, кооперативне чи одноосібне господарство. І нехай собі вибирає село, як йому подобається. Тяжка індустрія — державна, середня — кооперативна, мала — приватна. Торгівля закордонна — державна. А люди кажуть: «То ми хочемо таку Україну!».
Програма — не ідеологія

«Похідні групи ОУН на Східній Україні побачили тамтешню реальну ситуацію. Вони залучили місцевих людей і виробили нову програму, яка була затверджена на ІІІ Надзвичайному великому зборі ОУН, що відбувся на Тернопільщині у серпні 1943 року, — розповідає голова Студентського братства, історик Олег Яценко, який організував зустріч молоді з колишнім підпільником. — Найцікавіше, що в цей час ідеї українських самостійників (так почали називати себе бандерівці) стали зрозумілими для мешканців сходу. Я знайшов у Центральному державному архіві вищих органів влади розсекречені звіти керівників східноукраїнського підпілля ОУН, написані російською мовою — з Миколаєва, Дніпропетровська, Луганської і Донецької (тоді Сталінської) областей. Це означає, що люди з місцевих уже піднялися у підпільній iєрархії так високо, що їм доручили писати звіти в центральний провід». Гаслом ОУН стає заклик «Воля народам — гідність людині!».

На ІІІ Надзвичайних зборах бандерівців «преображені» на Сході націоналісти доповідали про потребу змін, про те, що ідеалом нового суспільства є побудова всенародної держави та вільна людина, свобода віросповідання і розвиток національних меншин. Доповідь не схвалило керівництво організації. «Тодішній провід у Західній Україні не пережив того, що ми на Східній, — пояснює пан Стахів. — Вони по-іншому дивилися на Україну. Провідник Микола Лебідь відібрав у доповідача право голосу, заборонив «пропагувати комунізм». Люди, присутні на ІІІ зборі, запротестували, хотіли дослухати виступ. Лебідь пішов геть, і засідання продовжувалося без нього. То була причина, що його зняли і вибрали головою Бюро ОУН Романа Шухевича, якого призначили головним командиром УПА. Так виглядав перехід від тоталітаризму до демократії».

Стахів шкодує, що по всій Україні і навіть в УПА мало хто знав, чому відбулася зміна керівництва на Шухевича. Не було часу всім членам пояснити причини цієї зміни. Їх не знали навіть ті, що відбули в совєтських концтаборах, а це переважно селянські хлопці без освіти. Ті ж, що мали освіту й керували, писали аналітичні статті, всі були вбиті. «Ми були проти слова «ідеологія». Ідеологія — комуністична, нацистська — то доктрина, як релігія. Демократична партія висуває не ідеологію, а виборчу програму, — каже підпільник. — Проте сьогодні люди, які називають себе бандерівцями і мельниківцями, думають саме про ідеологію, яка була усунена з програми ОУН ще в 1943 році. Провід організації сидів у німецькому концтаборі, не знав, що діється в Україні. А зміна поглядів відбувалася в боротьбі, у праці».
ДОВІДКА «УМ»

У 1943 p. III Великий збір ОУН ухвалив програму, що стала відходом від радикального націоналізму тоталітарного типу. У 1944 р. була створена Українська головна визвольна рада — національний фронт різних політичних сил України.

"Україна Молода" (http://www.umoloda.kiev.ua/)

Як соціологи гроші відробляють або Зомбування по-бютівськи

Нещодавно Центром соціальних і маркетингових досліджень «СОЦІС» були опубліковані рейтинги кандидатів у Президенти України. Лейтмотивом опитування було зростання рейтингу Тимошенко і її очевидний вихід у другий тур виборів. Судіть самі: за даними дослідження ВОНА відстає від Віктора Януковича усього на 9%(!), натомість третій переслідувач Арсеній Яценюк відстає від лідера ПР на цілих 20 %, тобто безнадійно пролітаючи у першому турі.

Багато джерел опублікували цю інформацію, але ніхто не звернув уваги на головне. Зокрема за повідомленням УНІАН (http://www.unian.net/ukr/news/news-343227.html) замовником дослідження являється Український фонд підтримки реформ. Що ж, досить цікаво, навіщо якомусь там фонду знати про вибори. Заходимо на їх сайт http://www.ufpr.org.ua/about.php і... вуаля!

Інформація про керівників Фонду:

Пинзеник Віктор Михайлович - Голова УФПР;
Гринів Ігор Олексійович - Голова правління УФПР;
Соболєв Сергій Владиславович - Голова експертної ради УФПР;
Ярема Олександр Йосипович - Виконавчий директор УФПР.

Керівники Фонду - затяті бютівці. Тепер все стає на свої місця. Як-то кажуть: хто платить, той і замовляє музику. Пропоную дружно посміятися (чи поплакати) над витягом із прес-релізу опитування:

За 100 днів до дня виборів рейтинги першого туру розташувалися в такій послідовності: Янукович – 28,7 %, Тимошенко – 19,0 %, Яценюк – 8,2 %, Симоненко – 3,6 %, Литвин – 2,9 %, Ющенко – 2,8 %, Тигіпко – 2,6 %, Тягнибок – 1 %. Решту кандидатів підтримують менше одного відсотка виборців. Порівняно з липнем 2009 року зросли рейтинги в основних двох кандидатів Януковича та Тимошенко на 0,9 % та 2,1 % відповідно. Рейтинг Яценюка впав більше ніж на третину (-4,9 % ). Рейтинги всіх інших претендентів також дещо зменшились за виключенням Тігіпка (+1,7 % ). На другому турі також скоротився розрив між Януковичем та Тимошенко 40,3 % та 32,6 % відповідно. Тимошенко лідирує на Заході та в Центрі України в 16 областях та у м.Києві, а Янукович в 8 областях, Автономній республіці Крим та м.Севастополі. (http://www.socis.kiev.ua/ua/press/reytynhy-kandydativ-u-prezydenty-ukraj..)

Яке співпадіння! Відставання Тимошенко від Януковича скорочується, рейтинги всіх інших кадидатів "дещо зменшились". Звісно окрім Тігіпка, якого вважають технічним кандидатом Тимошенко (+1,7 - справжній прорив!). Мета технології проста, як двері: зробити конкурентів Юлії за вихід у другий тур "непрохідними".

Актуально згадати слова Заступника глави Секретаріату Президента України Марини Ставнійчук, яка теж заявляла про заангажованість опитувань. Щоправда, як представник Президента вона торкалася суто рейтингу Ющенка:

«Таке зомбування існує, суспільству нав`язується така думка широко й масово. А його реальний рейтинг - не скажу, що він високий, та все ж, - близько 8 відсотків, але жодним чином не 2. Не кажучи вже про те, що рейтинги інших кандидатів не набагато вищі», - сказала, зокрема, М.СТАВНІЙЧУК, додавши, що «прем`єр насправді може мати 10-12 відсотків - не так уже далеко від президентського рівня». - повідомляв УНІАН (http://www.unian.net/)

Враховуючи те, як БЮТ пихає нас фаст-фудовими опитуваннями, слова Марини Ставнійчук дуже схожі на правду. До цього необхідно додати: занижають не тільки Ющенка, а й усіх інших кандидатів, які чимось не догодили замовнику. Але викриваючи такі дивні залежності між клієнтом соціологічної служби і результатами опитування, ми маємо змогу дізнатися правду. Значить вихід Тимошенко у другий тур не є такий вже гарантований. Інакше навіщо оплачувати дороге окозамилювання? Чекаємо на біг-бордах нове гасло: "Соціологія є, ВОНА ПРАЦЮЄ!"

Stanislove, спеціально для upu.org.ua