хочу сюди!
 

Трям

44 роки, телець, познайомиться з хлопцем у віці 30-45 років

БЮТ хоче затягати по судах ветеранів УПА

В Україні питання визнання вояків національно-визвольних армій на державному рівні завжди стояло гостро. Одні партії намалися це зацькувати, інші - підтримати. Пройшов час, але мало що змінилося. Багато нардепів робили спробу перетягнути мотузку на свою сторону, реєструвалися різноманітні законопроекти. Здається, останню спрообу робив Президент, який виніс на розсуд ради законопроект «Про правовий статус учасників боротьби за незалежність України у 20-90-х роках ХХ сторіччя». Однак проукраїнським силам у ВР не вдалося бодай на крок наблизити вищезгаданий документ до прийняття.

Тепер, за 2 місяці до виборів, громадськість має змогу ознайомитись з черговою спробою визнання воїнів УПА на державному рівні. Цього разу ні від кого іншого, як БЮТ. Законопроект № 5373 знаходиться у вільному доступі на сайті Верховної Ради (http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=36582). Документ складається всього із семи статей і за змістом є зрозумілим навіть для кухарки чи свинопаса. Одразу виникають припущення, що складався він доволі швидко, адже ряд нюансів просто проігноровано. Не дивлячись на те, що №5373 має значну кількість чисто декларативних норм, слід зазначити два важливих положення. По-перше:

На колишніх воїнів Української Повстанської Армії поширюються пільги, передбачені Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" як для учасників бойових дій (ч.2 ст.4 Законопроекту №5373).

Тобто ветерани УПА окрім декларативного визнання отримають матеріальні преференції. А коли мова заходить за пільги, надбавки, субсидії тощо, знайдуться охочі видати себе за вояків і незаконно отримати матеріальні блага. Отже, виникає необхідність визначити ветерана УПА з-поміж інших категорій населення. Автори законопроекту пропонують нам наступний механізм:

Підтвердження належності особи до воїнів Української Повстанської Армії, які брали участь у національно-визвольній боротьбі проти німецько-фашистських загарбників та/або які проводили збройну боротьбу із тоталітарним режимом СРСР за відновлення незалежної Української Самостійної Соборної Держави, вирішується у судовому порядку (ч.3 ст.4 Законопроекту №5373).

Особи з числа колишніх воїнів Української Повстанської Армії, мають право звернутися до суду з позовом про визнання їх воїнами Української Повстанської Армії(ч.1 ст.5 Законопроекту №5373).

Ось тут в нібито гарну і правильну ініціативу шістьох бютівців закладена бомба уповільненої дії:

- законотворці від БЮТу пропонують українським патріотам здобувати своє визнання через судові інстанції, подаючи позови на державу УКРАЇНА;

- стареньких дідусів вирішили поганяти по судах. Позовні заяви, повістки, судові засідання, паперова возня, черги. Скільки відсотків з воїнів УПА, які все життя прожили без названого закону захочуть цим займатися? А скільки з них зможуть просто дійти до зали суду? Скажіть, а кому це більше потрібно, нам чи їм? Мені здається, що упівці уже своє відвоювали і їх визнання більше потрібне молодому поколінню українців, а особливо державі. Хто буде захищати державу, яка не вшановує своїх героїв? Риторичне питання...

- припустімо, що особливо настирливі ветерани все ж вирішили підтвердити статус у судовому порядку. Як вони це доведуть? Принесуть судді світлини, форму, автомат чи скальп москаля? Авторів законопроекту такі деталі не цікавлять. Мабуть хтось підгоняв скоріше склепати...

ветеран УПА

- погодьтеся, далеко не кожний пересічний громадянин взмозі скласти позовну заяву до суду, не маючи юридичної освіти або практики. Що вже казати про ветеранів війни. Добре, коли в когось знайдеться син юрист або сусід нотаріус. А якщо людина одинока, а її родичі на заробітках у Києві чи в тисячах кілометрів від Батьківщини? Законопроект №5373 нічого не пропонує з цього приводу. Отже частина вояків буде витрачати власну пенсію на юридичну допомогу. Як "шляхетно" з боку держави! Скільки ветеранів УПА погодиться віддати 200 грн. за складання позову до суду? Мені здається, що це є здирництвом і знущанням над особами похилого віку, які боролися за наш з вами добробут.

Я не розумію, навіщо штовхати людей у судово-бюрократичні шмарклі, якщо ми маємо архіви КДБ? Вони досі зберігаються в СБУ, ще й поступово розсекречуються. Треба просто скласти реєстр ветеранів згідно архівів і передати ці дані у в органи, що уповноважені на надання пільг. Все! Ніяких заяв, повісток, доказів, засідань та іншого буквоїдства більше не потрібно! Не слід перекладати на нещасних ветеранів роботу державних органів.  

БЮТПідсумовую: в Законопроекті №5373 прописаний нереальний механізм підтвердження належності особи до воїна УПА. На жаль, така прогалина робить увесь майбутній закон фікцією. А високопарні вислови у преамбулі законопроекту є нічим іншим, як патетичним трьопом посереднього бютівського політтехнолога. Не здивуюсь, якщо документ будуть роздавати десь на вулиці разом з листівками "Вона - переможе". Йому і справді місце в білосердечних палатках, а не у стінах Верховної Ради.

Stanislove, спеціально для upu.org.ua

10

Коментарі

Гість: Сл АВА

126.11.09, 09:39

Это для таких как ты не ссы раньше времени, никто этот закон не примет.

    Гість: Вальдемарчик

    226.11.09, 09:51

    Ну пусть тягает - всем АБСОЛЮТНО похуй, что с этими ветеранами будет! Что фашисты , что нацы, что коммунисты - один хуй, глупая крайность и светлая идея превращённая в тиранию!

      326.11.09, 10:25

      Дык, пусть Ющенко отмашку даст СБУ- Юля же не влияет на СБУ.

        426.11.09, 10:26

        СБУ пусть опубликует этот список ДСП, для судей- просто ведь.Ю

          526.11.09, 10:46Відповідь на 1 від Гість: Сл АВА

          Это для таких как ты не ссы раньше времени, никто этот закон не примет.А если и примет, что там будет сделано все, чтобы денег фактически не платить. Так же как сейчас сделано по Юлиной тысяче или по выплатам на ребенка.

            626.11.09, 10:47

            А що їм тепер ті пільги взагалі, перед смертю вже?
            Аби за людей визнали. Пів життя оббріханими живуть.
            І оце як раз молодим найбільше треба - щоб Україна сама з собою порозуиілася.

              Гість: Сл АВА

              726.11.09, 10:54Відповідь на 5 від CKB

              Это для таких как ты не ссы раньше времени, никто этот закон не примет.А если и примет, что там будет сделано все, чтобы денег фактически не платить. Так же как сейчас сделано по Юлиной тысяче или по выплатам на ребенка.Ющенко похер, он комикадзе и марионетка. А Юлька не дура, она только тогда примет этот закон, когда протестные настроения в обществе не будут так сильны. Так что никакого признания не будет.

                826.11.09, 13:14

                Е сли признанные ветераны советских войск,которые боролись с фашизмом крохи получают,этим то на что расчитывать

                  Гість: M@ESTRO

                  926.11.09, 13:20Відповідь на 8 від Князь Вован

                  Е сли признанные ветераны советских войск,которые боролись с фашизмом крохи получают,этим то на что расчитыватьНа Тимошенко и ющенко, когда те из офшоров награбленное вернут.

                    Гість: M@ESTRO

                    1026.11.09, 13:24Відповідь на 6 від starina_leon

                    А що їм тепер ті пільги взагалі, перед смертю вже?
                    Аби за людей визнали. Пів життя оббріханими живуть.
                    І оце як раз молодим найбільше треба - щоб Україна сама з собою порозуиілася.
                    Не ждите примерения и не надейтесь, этого не будет никогда. Лучше всего оставить все как есть, на западе пусть шануют своих героев. а на востоке будут своих.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      4
                      попередня
                      наступна