Томас Україні надано. Наші вітання!

Присвячується Московському патріархату від Константинопільського та Київського патріархатів з нагоди надання Томасу Україні 11 жовтня 2018 (7526) року.



Програма Свята Покрови у Львові 14 жовтня 2018 р.

Доброго дня!
Запрошуємо взяти участь у наймасштабнішому заході  «Марш захисників України», який пройде проспектом Свободи міста Львова 14-го жовтня в межах святкування 76-ї річниці створення Української повстанської армії та Дня захисника України.



Програма заходів 14 жовтня:
07.00 –

Молитва за Україну та її захисників у храмах області

09.00 –

Молитва за Україну та її захисників у храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла УГКЦ

11.00 -

Проведення чину перепоховання воїнів УПА на Меморіалі невідомому вояку УПА Личаківського кладовища

11.50 –

Вшанування пам’яті борців за волю та незалежність України на Личаківського кладовища.

12.00 –

Експонування військової техніки та зброї на площі перед пам’ятником Т. Шевченку

14.00 –

«МАРШ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ»

1200 військовослужбовців

55 одиниць військової техніки та озброєння

(просп. Свободи міста Львова)

16.00 –

Підняття прапора на площі біля пам’ятника Воїнам, що віддали свої життя за Батьківщину (Клепарівська, 30а)

16.00 –

Театралізоване дійство «Бій відділів УПА проти німецького «Вермахту» і радянського НКВД (вул. Винниченка, 16-18)

З повагою
Департамент внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА

Посилення для ЗСУ в застосуванні зброї


Чому українські військові відтепер зможуть офіційно використовувати зброю у відсіч агресії на Донбасі 
У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження
ministryofdefenceua / flickr.com

У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження

Використовувати зброю у випадку не тільки нападу, але й загрози нападу з боку ворога зможуть українські військовослужбовці. Про це – у сюжеті Радіо НВ.

Кабінет Міністрів затвердив порядок застосування зброї у Збройних силах України для відсічі агресії. Порядок регулює використання зброї у мирний час для забезпечення національної безпеки і оборони держави.

Ведення бойових дій саме Збройними силами на початку війни було порушенням законодавства.

У яких випадках українській військові мають право застосовувати зброю

ЗСУ мають право використовувати зброю для відбиття нападу та попередження загрози нападу на об'єкти, які охороняються. Також зброя може використовуватися для звільнення заручників, військовополонених, захоплених військових чи цивільних об'єктів.

 Також для знищення зброї, бойової техніки, транспортних чи технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії. Ще серед приводів для використання зброї - захист цивільних осіб або об'єктів нападу, роззброєння чи знешкодження осіб, причетних до агресії.

Під час АТО застосування зброї військовими мало низку обмежень

Також припинення дій осіб, які вчиняють правопорушення, перешкоджають виконанню законних вимог людей, залучених для забезпечення нацбезпеки і оборони. Крім того, військові мають право використовувати зброю чи бойову техніку в інших випадках, визначених наказом командувача Об'єднаних сил.

При цьому застосування зброї повинно здійснюватися так, щоб завдавати мінімальної шкоди. У разі нападу або загрози нападу на військовослужбовця, цивільних осіб, військових чи цивільних об'єктів застосовуються попереджувальні заходи. Це візуальні та звукові сигнали, покажчики на місцевості, невибухові загородження навколо військових об'єктів та усне попередження про можливе застосування зброї, використання технічних засобів або попереджувальна стрільба. 

Дивіться також

У разі раптового нападу зброя і бойова техніка можуть використовуватися без попередження. Летальне застосування зброї або бойової техніки дозволяється для самооборони, а також для відсічі збройної агресії проти України та для забезпечення національної безпеки і оборони.

Активізація бойови дій

Зараз спостерігається активізація бойових дій на сході країни, зазначив під час засідання уряду міністр оборони Степан Полторак.

“У нас почалася загроза на лінії зіткнення, є загиблий і поранений. Кількість обстрілів доходила майже до 40. Було застосування артилерії, чого давно уже не було”, - сказав Полторак.

Порушення Конституції

На початку конфлікту на Сході застосування зброї саме Збройними силами було порушенням закону, нагадав колишній заступник керівника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Використовувати зброю військові можуть для роззброєння чи знешкодження осіб, причетних до агресії

Певний період часу були навіть проблеми із тим, щоб хтось взяв на себе відповідальність по рішенню знищити супротивника, додав він.

Тоді почали вноситися зміни щодо надання Збройним силам відповідних повноважень, додав Романенко.

Порядок застосування зброї у ЗСУ для відсічі агресії був розроблений на заміну порядку застосування зброї в Антитерорестичній операції, зазначив заступник начальника управління центрального науково-дослідного інституту Збройних сил України Віктор Шидлюх. За його словами, під час АТО застосування зброї військовими мало низку обмежень. Новий порядок - дещо розширений, повідомив він.

Офіційно мирний час

Щодо застосування військими зброї в українському законодавстві є суттєві прогалини, зазначив військовий експерт Олег Жданов. Проблема, за його словами, передусім в тому, що воювати державі доводиться фактично в офіційно мирний час. Постанова Кабміна є лише півзаходом для вирішення проблеми, додав експерт.

Постанова Кабміну є підзаконним актом, а регламентувати застосування зброї в зоні проведення операції Об'єднаних сил - це парафія законодавчого органу, тобто Верховної Ради, додав він.

11 жовтня двоє українських захисників підірвалися на вибухівці бойовиків на Донбасі, ще один зазанав поранень. Протягом доби бойовики 10 разів обстрілювали позиції Збройних сил України.

Рефія своїх героїв вшановує підставою


Чепіга з Мішкіним діяли не одні: ще один росіянин проколовся, з’явилися докази
10 Жовтня 2018



Скандальна історія з отруєнням колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля обростає новими подробицями. Зокрема, з’ясувалося, що отруйників могло бути більше, ніж вважалося раніше

Журналісти з’ясували, що в замаху на Сергія і Юлію Скрипаль крім передбачуваних співробітників ГРУ РФ Олександра Петрова-Мішкіна і Руслана Боширова-Чепіги міг брати участь ще один агент російських спецслужб – Сергій Федотов. Про це повідомляють чеські ЗМІ.

На початку 2014 року Федотов відправився в Чехію одночасно з Мішкіним та Чепігою. Тоді вони скористалися закордонними паспортами з підозріло близькими номерами 64-й серії.

За останні роки Федотов неодноразово відвідував європейські міста, а також Київ. Крім того, він тричі бував в Лондоні. Останній його візит в Великобританія відбувся 2 березня – в той же день, коли туди прибули Чепіга з Мишкіним, однак Федотов летів іншим літаком. При цьому відлітав Федотов вже разом з ними.

Журналісти з’ясували, що Скотланд-Ярд спочатку знав про Федотова, проте з якоїсь причини вирішив не оприлюднювати цю інформацію.

За наявними даними, в Росії у Федотова немає оформленої нерухомості, транспорту або мобільного номера. Його немає в соцмережах або базах виконавчих проваджень.

Номер його чинного паспорта на одну-дві цифри відрізняється від документів, виданих громадянам Росії, які місцем своєї реєстрації вказували Хорошевське шосе, 76 – штаб квартиру Головного управління Генштабу Міноборони.

До цього в Росії відчитали Грушників через гучні провали їх операцій в світі. У Міноборони РФ пройшла секретна нарада по слідах гучних провалів російської військової розвідки в США, Англії, Голландії і Чорногорії.

За словами джерела Центру «Досьє», в штаб-квартирі ГРУ (в/ч 45 807, на сленгу розвідників – «Акваріум») проаналізували дії всіх груп, засланих проводити диверсії і спецзаходи за кордоном. З’ясували, що розвідники і їх командири не дотримувалися елементарних основ нелегальної і агентурної роботи за кордоном, спілкувалися між собою за телефонними номерами, зареєстрованим в московському регіоні, а розмови з зазначенням подробиць велися майже відкритим текстом.

Нагадаємо, розкриті нові факти російського втручання в справи про отруєння Скрипаля і погроми під час Майдану.

https://politeka.net/ua/news/world/756329-chepiga-s-mishkinym-dejstvovali-ne-odni-eshhe-odin-rossijanin-prokololsja-pojavilis-dokazatelstva/

Новини з життя на Львівщині

Оперативна інформація за наслідками розгляду питань передбачених порядком денним Апаратної наради під головуванням О.М. Синютки.


У понеділок, 8 жовтня 2018 року о 10:00 (каб. 257 ОДА), відбулася апаратна нарада голови ЛОДА О.М. Синютки.

Порядок денний складався з питання:

«Про роботу з учасниками АТО та членами їх сімей»

Доповідач – директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації КУЗЯК Наталя Олегівна

Різне: «Про проведену роботу з перевірки та легалізації діяльності лісопильних об’єктів на території Львівської області»

Доповідач – начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства ДЕЙНЕКА Анатолій Михайлович

 

Наведемо короткі факти.

         Кузяк Н.О. (директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації)

наголосила, що проводиться комунікація з учасниками АТО та членами їх сімей, зокрема за учасниками АТО та членами їх сімей закріплено 1142 працівників соціальної сфери.

У Львівській області проходить державна підтримка учасників АТО:

·        32 родини військовослужбовців отримали кошти на закупівлю житла в розмірі 32 773,9 тис. гривень;

·        впродовж 2018 року  укладено 180 угод щодо професійної адаптації  285  учасників  АТО та 2 постраждалих учасників Революції Гідності;

·        6 родини військовослужбовців з числа внутрішньо переміщених осіб отримали кошти на закупівлю житла в розмірі 5 411,5 тис. гривень;

·        психологічна реабілітація –147 осіб;

·        проводиться курортне лікування.

 

ОБЛАСНА ПІДТРИМКА  УЧАСНИКІВ  АТО та членів їх сімей включає:

·        Надання адресної грошової допомоги на реабілітацію осіб з інвалідністю внаслідок війни

 - 1 група (25 тис. грн.) – 3 ос.,

 - 2 група (15 тис. грн.) – 28 ос.,

 - 3 група (10 тис. грн.) – 122 ос.

- на  санаторно-курортне лікування (5 250 грн.) – 2 осіб;

·      Грошова допомога на вирішення матеріально-побутових проблем учасникам АТО з числа ВПО - по 8 тис. грн. – 92 особам;

·        Компенсація вартості послуг з організації сімейного відпочинку – близько 200 осіб по 1200 гривень;

·   Закупівля житла на умовах співфінансування: Золочівський район – 4 квартири; Городоцький район - 2 квартири; Бродівський – 1 квартира; Новий Розділ – 1 квартира; на стадії підготовки м. Стрий – 1 квартира.

Дуже важлива інформація, на наступній сесії буде підтримано рішення обласної ради про підтримку сімей загиблих (зокрема виділено кошти на встановлення памятників).

На цьому доповідь була зупинена та вказано про те, що робота проводиться незадовільно, по великій мірі формально, і ми не повинні зважати на той факт, що серед інших областей ми виглядаємо найкраще по Україні, оскільки нас повинно цікавити кожен конкретно наш герой, який пройшов війну, він чи його сім»я повинні відчувати опіку.

ДЕЙНЕКА А.М. (начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства) доповів про проведену роботу щодо виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 02.04.2018р. №274/0/5-18 «Про сприяння розвитку суб’єктів господарської діяльності деревообробної галузі Львівщини» станом на 02.10.2018р. По всіх райдержадміністраціях та міськвиконкомах де зареєстровані лісопильні об’єкти видані відповідні розпорядження та були створені комісії з обстеження та легалізації роботи лісопильних об’єктів, в склад яких включені представники відповідних державних органів, що вказані в розпорядженні голови ОДА.

Всього від початку роботи комісій проведено 707 обстежень суб’єктів господарювання, з них:

   - працюють без зауважень – 79 об’єктів;

   - не здійснюють господарську діяльність – 181 об’єкт.

   - по 447–ми суб’єктах господарювання виявлено найбільш розповсюджені недоліки такі як: не зареєстровані працівники, не оформлений дозвіл на експлуатацію деревообробного обладнання, відсутність реєстрації підприємницької діяльності, відсутність книги обліку лісопродукції, необхідність упорядкування та обгородження території лісопильних об’єктів, дотримання норм охорони праці, техніки безпеки, протипожежної безпеки, екологічної безпеки.

         За виявленими недоліками в ході обстежень суб’єктів господарювання, райдержадміністраціями та міськвиконкомами розроблено заходи з виправлення виявлених недоліків із зазначенням термінів їх виконання та скеровано відповідні листи суб’єктам господарювання.

         Станом на 02.10.2018 року, серед тих райдержадміністрацій та міськвиконкомів на території яких на лісопильних об’єктах виявлені недоліки в ході проведених оглядів, повністю їх усунуто по Городоцькій РДА, Дрогобицькій РДА, Жовківській РДА, Кам’янка-Бузькій РДА, Мостиській РДА, Пустомитівській РДА, Радехівській РДА, Стрийській РДА, Червоноградському МВК, Стрийському МВК, Самбірському МВК. Решта – термін усунення недоліків ще не минув, недоліки усунуті частково, оновлюється інформація по мірі надходження від власників лісопильних об’єктів підтвердження про усунення недоліків.

         О.М. Синютка (голова Львівської ОДА) за наслідком доповіді надав протокольне доручення провести повторно перевірку, в разі не усунення недоліків роботи – подати інформацію до прокуратури Львівської області.

 

Щодо іншого…

І.В. Кондро (керівник ГУ ДФС у Львівській області): керівник ГУ Держпраці у Львівській області саботує роботу, прошу Вас втрутитися, оскільки ми не можемо вже другий тиждень вийти з комплексними перевірками по тих підприємствах, які визначені як мінімізатори.

О.М. Синютка (голова Львівської ОДА): беззаперечно слід прийняти рішення про зміну керівника, оскільки вказана структура навіть не здатна виконати пряме доручення Прем’єр-міністра України щодо перевірки стану тінізації з\п в області. Тому, надано протокольне доручення про звернення до КМ України про зміну керівництва ГУ Держпраці у Львівській області.

 

Порошенко з НАТО щодо безпеки артскладів

Порошенко доручив завершити переговори з НАТО про трастовий фонд щодо безпеки артскладів
10 жовтня, 2018 -
Фото прес-служба президента

Президент України Петро Порошенко доручив главі МЗС Павлу Клімкіну та міністру оборони Степану Полтораку завершити переговори з НАТО щодо створення трастового фонду з ефективної експлуатації складів боєприпасів.

Про це глава держави повідомив у Facebook.

"Доручив міністру оборони та міністру закордонних справ терміново завершити переговори з НАТО про створення і реалізацію спеціального трастового фонду. Його мета – забезпечити ефективну експлуатацію та сучасну охорону об’єктів зберігання боєприпасів", - написав президент.




Історія гасла Слава Україні!

Ще одна версія: Хто і коли вигадав гасло "Слава Україні!"
Гасло народилося у Харкові. Загриміло на всю Україну з Києва. Збереглося завдяки зусилллям галичан і волинян у Львові та Рівному.

Гасло "Слава Україні!" і відповідь "По всій землі слава!" використовувалось ще в середовищі харківської української студентської громади у кінці XIX століття, передають Патріоти України з посиланням на блог історика Юрія Юзича.

Того самого, на базі якого у 1900 році виникла Революційна українська партія (РУП) - перша модерна українська політична партія під російською займанщиною. Перше відоме згадування гасла пов`язане саме із цим середовищем.

Їхав якось "артільний батько" Микола Левитський у гості до родини Олександра Коваленка - співзасновника РУП, який у 1905 році став одним із лідерів повстання на броненосці Потьомкіні.

Їхав, їхав, розглядався навкруги, але забув назву потрібного перевулку. Спитатись би когось, але можуть засміяти - Харків, то ж не Кобеляки, де всі всіх знають. "Коли дивлюсь, - іде студент-технольоґ, чорнявий, смуглявий, ну - наш парубок із села, та й годі. Спитатися б його, та якось ніяково. Коли чую - він насвистує "Ще не вмерла Україна". - Почекайте! - я до візника. - "Слава Україні!" - гукаю до студента. - "По всій землі слава!" - відповідає, підбігаючи до мене з хідника".

Далі у своєму спогаді О.Коваленко згадує, що ось так пізнавались між собою ті, що працювали тоді для української справи. Їх було мало, але вони єднались під кличем: "Не дамо вмерти Україні, не зникне її слава!.."

Цей спогад та попередня цитата цікаві ще тим, що пов`язують походження гасла "Слава Україні!" із українським національним гімном (адже клич сформульовано на основі першого рядка славня "Ще не вмерла Україна").

В робітничій діаспорі, так званої першої хвилі, теж добре знали, коли вигукувати "Слава Україні!". Коли у вересні 1916 року в Детройті (США) під час великого українського віча за участі 1200 осіб було розгорнуто національний прапор, то залом покотилась невтихаюча буря оплесків. Присутні встали з місць, щоб віддати честь прапору. А з їхніх грудей вирвались могутні оклики: "Слава Україні! Хай живе Україна!"...

Із середині 1920-х років гасло "Слава Україні" почала використовувати українська пластова молодь в Галичині і Волині (вихованих переважно ветеранами визвольних змагань).

Пластуни вживали його влітку 1927 року поруч із своїм вітанням "СКОБ!" під час пластової зустрічі в Олександрії поблизу Рівного (у результаті цієї зустрічі поляки того ж року заборонили Пласт на Волині).

У підпільному Пласті кінця 1930-х років замість "СКОБ!" використовувалось вітання: "Слава Україні - Слава, Слава, Слава!". Тобто теж саме, яке згадував Ю.Артюшенко у споминах про "Чорних запорожців" та ЛУН.

Ця відповідь-вигук "Слава! Слава! Слава!" й дотепер використовується в Пласті і використовувалась теж на військовому параді 24 серпня 2018 року.

Саме із середовища пластунів, які масово влились в ОУН після зборони поляками Пласту, гасло "Слава Україні!" повернулось в маси і знову стало популярним серед українців.

Під час Варшавського і Львівського процесів над Степаном Бандерою - та його побратимами й посестрами ще з Пласту - "Слава Україні!" періодично звучало в залі (за що були окремі покарання від польського суду).

Через передруки судових хронік у періодиці вітання розійшлось світом і стало повсюдно вживаним. Ним почали підписувати оголошення і листи, навіть, релігійні громади в США.

До речі, в збірнику праць Степана Бандери немає отої популярно вживаної в інтернеті цитати, яка йому приписується: "І скаже один...".

Але Бандера точно мав знати, що коли угорські війська топили в крові "Карпатську Січ", то січовики перед смертю часто вигукували "Слава Україні!" (у результаті ще в 1939 році нацисти заборонили використовувати це гасло в українських радіопередачах з Відня).

Тому Другий великий збір ОУН в 1941 році не просто зафіксував своєю постановою вже давно сформовану традицію, але й додав до вітання обов`язкову відповідь: "Героям слава!".

Повний текст тут

http://patrioty.org.ua/blogs/shche-odna-versiia-khto-i-koly-vyhadav-haslo-slava-ukraini-249781.html

Чи є біда в Україні, якщо маємо таке

Просто рекламки, які чітко показують зростання добробуту населення в Україні і зменшення цін на продукти та інші товари.



Зарплата від 15 тис. грн. - це вже щось пристойне коло 500 євро.

І ціни зменшують, отож пильнуйте акції та економте власні грошики, дорогі українці, а кому все неподобається, то смокчить дулю з маком.

Захищаємо себе і Європу вцілому

На Донбасі ми захищаємо не лише наш суверенітет, ми стоїмо на захисті демократії в Європі – Президент в інтерв’ю La Repubblica

4 жовтня 2018 року - 11:15

На Донбасі ми захищаємо не лише наш суверенітет, ми стоїмо на захисті демократії в Європі – Президент в інтерв’ю La Repubblica

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю італійській газеті La Repubblica підкреслив, що Україна захищає не лише свою незалежність і територіальну цілісність, а й цінності демократії та свободи в усій Європі.

«Ми не просимо солдат. Ми лише просимо, щоб ЄС залишався на нашому боці, тому що бути разом – єдиний спосіб, щоб бути сильніше. Розумієте, на Донбасі ми захищаємо не лише наш національний суверенітет – ми стаємо на захисті демократії в Європі, яка знаходиться під прицілом Москви», - підкреслив Петро Порошенко.

«Я б хотів повезти Сальвіні (міністр внутрішніх справ Італії Маттео Сальвіні – ред.) на Донбас, щоб показати йому школи та ринки після російських бомбардувань. Загиблих дітей, а також дітей-сиріт, військових вдів та зруйновані міста. І я впевнений, що тоді він би зрозумів наскільки потрібні санкції проти Москви», - також додав Президент.

«Насправді, боюся, що ваш міністр внутрішніх справ не знає про глибоку трагедію, яку, з вини Кремля, переживає Україна», - зауважив Глава держави.

Він підкреслив, що цінності завжди важливіші за гроші і краще виконувати власні зобов’язання перед ЄС, аніж робити бізнес з Росією.

Президент зазначив, що Україна вже чотири роки є об’єктом російської агресії, «коли російські солдати на нашій території вбивають наших солдат та наших мирних громадян».

«Таке брутальне порушення міжнародного права, яке вже призвело до одинадцяти тисяч загиблих, мало б викликати протест у будь-якого політика, який себе поважає. Я б міг також розповісти Сальвіні про жахливі умови, в яких перебувають українські в'язні в російських в'язницях, або про переслідування 350 тисяч кримських татар, які не прийняли російськи паспорти після незаконної анексії з боку Москви», - зазначив Президент України.

Президент зауважив: «Путін –  лише імператор, який хоче приєднати мою країну, навіть не питаючи думку наших людей. Уявімо, що завтра він захоче зробити теж саме із Сардинією. Може організувати фальшивий референдум та заявити, що острів раптом став російським. Кожен італієць почав би боротьбу, щоб отримати його назад та, звичайно, мав би підтримку всього світу. Так само і я чекаю, щоб усі, включно з Італією, боролися проти російської військової окупації моєї країни».

Глава держави також підкреслив важливість економічних обмежувальних санкцій проти країни-агресора, які напряму пов’язані з виконання Мінських домовленостей.

«Насправді, економічні санкції до цих пір є дієвими, тому що, не дивлячись на зростання ціни на газ, російська економіка у стані стагнації, а купівельна спроможність росіян падає. Наразі ці санкції не є покаранням, а лише механізмом, щоб тримати РФ за столом переговорів, метою яких є повернення Україні окупованих територій», - сказав Петро Порошенко та додав, що з урахуванням амбіцій Путіна всі європейські держави мають потурбуватися про захист своєї національної безпеки

Є "Слава Україні" для ЗСУ

Верховна Рада офіційно закріпила вітання 
"Слава Україні" для ЗСУ
Рада офіційно закріпила вітання "Слава Україні" для ЗСУ

КИЇВ. 4 жовтня. 




УНН. Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому закон 9036 про внесення змін до статутів Збройних Сил України, передає кореспондент УНН.

За відповідне рішення проголосував 271 народний депутат.

Законом передбачається законодавче закріплення вітання "Слава Україні" у Збройних силах.

Нагадаємо, 24 серпня на параді з нагоди Дня Незалежності вперше офіційно прозвучало нове військове привітання “Слава Україні!” — “Героям слава!”.

Як повідомляв УНН, 6 вересня законодавче закріплення вітання "Слава Україні" у Збройних силах парламентарі підтримали у першому читанні.