Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

ЗСУ і НАТО об'єднаються для вдосконалення ССО України

ЗСУ і НАТО об'єднаються для вдосконалення Сил спецоперацій УкраїниКоліном Кілрейн і Віктор Муженко Фото: Twitter
Коліном Кілрейн і Віктор Муженко Фото: Twitter
21.03.2018 13:41 Коментарі

Північноатлантичний альянс візьме участь у розвитку українських Сил спеціальних операцій

Україна і НАТО об'єднаються для вдосконалення Сил спецоперацій. Про це поінформував начальник Генштабу Збройних сил Віктор Муженко на власній сторінці у Twitter.

Так, за словами Муженка, у ході його зустрічі з командувачем Сил спецоперацій НАТО віце-адміралом Коліном Кілрейном було підписано домовленість сторін щодо активізації діяльності про подальший розвиток українських Сил спецоперацій.

Як відомо, у 2019 році загін українських Сил спеціальних операцій в форматі Special Operation Task Group пройде сертифікацію і в 2020 році заступить на бойове чергування у складі підрозділів NATO Response Force.

Нагадаємо, 3 березня президентом України Петром Порошенком було підписано указ щодо затвердження положення про Сили спеціальних операцій ЗСУ.

Сили спеціальних операцій (ССО) — наймолодший і найсучасніший рід військ Збройних сил України. Вони можуть бути залучені до операцій щодо добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони, підготовки та проведення спецоперацій або спеціальних дій щодо забезпечення готовності ЗСУ до оборони держави. А також ССО здійснюють розвідувальні спецоперації.

Джерело: Ракурс


Порошенко: -Ми робимо реформи не для МФВ, а для українців

Ми робимо реформи не для МФВ, а для українців – Президент в інтерв’ю Financial Times

6 березня 2018р, Новини. Прес-служба ОДА

«Останні півроку були надзвичайно насичені активними реформами. І навряд чи ви знайдете будь-яку іншу країну в світі, яка б зробила настільки багато», -  сказав Президент Петро Порошенко в інтерв’ю впливовому  британському виданню Financial Times, відзначаючи динаміку та прогрес реформ в Україні.

Президент нагадав, що з вересня 2017 року Україна провела освітню реформу: «Реальну системну реформу. Ми змінили радянську освіту на західну, більш інтерактивну, освіту. Ми зробили величезні зусилля, щоб повернути дуже високий потенціал української науки та освіти».

Глава держави також відзначив реформу системи охорони здоров'я, яка не була простою, а «іноді дуже болісною, іноді непопулярною». «Політики не в захваті від того, що потрібно робити непопулярні речі, але ми більше не можемо терпіти стару систему»,  - сказав Петро Порошенко.

За його словами, значна частина цієї медичної реформи стосується реформи сільської медицини та запровадження телемедицини. В Україні близько 14 мільйонів людей живуть у селах, і вони абсолютно не мають доступу до системи охорони здоров'я. «Я був автором реформи сільської медицини, і я сумніваюся, що хтось може уявити, наскільки це важливо», - наголосив Президент.

«Ми робимо реформи не для МВФ, а для українського народу та майбутнього моєї держави. І я пишаюсь тим, що МВФ сказав, що протягом трьох років мого президентства ми зробили більше реформ, ніж у попередні 25 років», - підкреслив Петро Порошенко.

Президент також навів приклад пенсійної реформи, коли «ніхто не вірив, що буде достатньо політичної волі для пенсійної реформи, відійти від пенсійної системи популістського стилю до системи, яка б мотивувала людей платити офіційні зарплати, а не підтримувати сірі».

«Протягом 25 років моя країна чекала нового Закону про приватизацію, який встановлював би абсолютно нові стандарти приватизації, прозорі правила, можливість для інвестора використовувати британську правову систему, якщо він відчуває себе комфортно з цією позицією»,  - розповів Президент про нові правила приватизації державних підприємств. Він також зазначив, що без західних радників неможливо продати будь-який об'єкт великої приватизації.

Глава держави також сказав про конституційну реформу в частині правосуддя. «У нас була абсолютно залежна та корумпована судова система. Уявіть собі, що за дуже короткий проміжок часу парламент підтримав конституційну реформу судової системи. Ми повністю перезапустили всю судову систему, і новий Верховний Суд вже розпочав свою роботу», - сказав Петро Порошенко.

Президент також додав, що, одночасно з величезним реформуванням української армії, яке потребує значних коштів, Україна нарощує обсяги ремонту та будівництва нових доріг. Він навів приклад зростання витрат на будівництво доріг: в 2015 році – 10 млрд. гривень, у 2016 році – 20 млрд грн; в 2017 році – 30 млрд грн, в 2018 році заплановано 50 млрд грн. «І все відбувається за абсолютно новою системою державних закупівель,  яка економить десятки мільярдів. Саме тому ми збільшили місцеві бюджети в сім разів під час децентралізації. Ось чому ми маємо невелике економічне зростання», - підсумував Глава держави.

Шпигунам сказано, що до України їм вже зась

Президент увів у дію рішення РНБОУ «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз національній безпеці у сфері міграційної політики»

21 березня 2018р, Новини. 

Прес-служба ОДА

Президент Петро Порошенко підписав Указ, яким увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 березня 2018 року «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз національній безпеці у сфері міграційної політики».

З метою забезпечення національної безпеки, нейтралізації загроз у сферах міграції та громадянства Рада національної безпеки і оборони України схвалила проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» щодо удосконалення окремих положень» та запропонувала Президентові внести його на розгляд Верховної Ради України.

Кабінету Міністрів України також доручається забезпечити у місячний строк розробку та внесення на розгляд Парламенту низки проектів Законів України. Зокрема, Уряду доручено підготувати зміни до Законів України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» та «Про прикордонний контроль» щодо запровадження стосовно іноземців, насамперед громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, які походять із держав міграційного ризику, механізму попередньої перевірки підстав для в'їзду в Україну з використанням електронного повідомлення про намір відвідати Україну, а також визначення повноважень державних органів щодо здійснення такої перевірки.

Крім того, Кабміну доручено підготувати зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення порядку працевлаштування, прийняття на навчання, надання житла, реєстрації іноземців та осіб без громадянства та оформлення для них документів, сприяння в наданні інших послуг, а також за порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні.

Уряд також має забезпечити у місячний строк удосконалення механізму координації реалізації державної політики у сфері інтегрованого управління кордонами, передбачивши, зокрема заходи із забезпечення належного функціонування чотирирівневої системи контролю за в'їздом та перебуванням в Україні іноземців та осіб без громадянства, врегулювання відповідних процедур і механізму взаємного доступу до інформаційних систем уповноважених державних органів.

РНБО також доручила Уряду затвердити план заходів на 2018 – 2021 роки з реалізації Стратегії державної міграційної політики України на період до 2025 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 12 липня 2017 року № 482-р, передбачивши запровадження стосовно іноземців, насамперед громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, які походять із держав міграційного ризику, механізму попередньої перевірки підстав для в'їзду в Україну з використанням електронного повідомлення про намір відвідати Україну.

Також, згідно рішення РНБО, має бути підготовлений і затверджений у двомісячний строк порядок реєстрації іноземців, осіб без громадянства та їх паспортних документів у пунктах пропуску через державний кордон України, а також внесення відомостей про іноземців або осіб без громадянства, їх паспортних даних до відповідного реєстру; порядок інформаційної взаємодії суб'єктів національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців і осіб без громадянства, зокрема щодо здійснення верифікації та ідентифікації особи; порядок заповнення і використання імміграційної картки, зокрема під час перевірки підстав для в'їзду в Україну, продовження строку перебування іноземців та осіб без громадянства на її території.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Фильм Сергея Лойко "Гибридная история". 1 серия

Фильм Сергея Лойко "Гибридная история". 1 серия


Смолій - новий голова НБУ

Четвер, 15 березня 2018, 15:10 • Тарас Джміль • 5964

Сам собі міліонер: біографія та бізнес-зв’язки Яківа Смолія
Сам собі міліонер: біографія та бізнес-зв’язки Яківа Смолія

Яків Смолій












У банківській сфері Яків Смолій працює з 1991 року

Верховна Рада проголосувала за призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку. УННспробував розібратися хто він — пан Смолій.

Яків Смолій — економіст та банкір. Народився у селі Вербовець Тернопільської області.
Закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка за спеціальністю “Прикладна математика”, здобувши кваліфікацію математика.

Заступник Голови Національного банку України з 25 квітня 2014, перший заступник Голови Національного банку України — з жовтня 2016 (був відповідальним за такий напрям, як обіг готівки, розвиток платіжних систем). З 11 травня 2017 — в. о. Голови Національного банку України. Член Правління НБУ.
У 2016 році задекларував сукупний дохід 18,6 млн грн. Також задекларував близько 4 млн доларів США на банківських рахунках.
У 2016 році (як і у 2014 — 2015 роках) Смолій мав житловий будинок площею 418,8 кв. м, апартаменти площею 177,6 кв. м та будинок сімейного відпочинку площею 276,9 кв. м. Він також володіє іншим нерухомим майном (земельними ділянками та офісами) загальною площею понад 13 тис. кв. м. Його дружина має у власності квартиру загальною площею 223,1 кв. м.
У володінні сім’ї Якова Смолія знаходяться боргові цінні папери, інвестиційні сертифікати та акції на загальну суму майже 64 млн. гривень, а також активи у вигляді корпоративних прав низки компаній на суму понад 10,7 млн. гривень.
Після призначення в.о. головою НБУ, коли Валерія Гонтарева пішла у безстрокову відпустку, Смолій повідомив, що продовжить існуючу політику регулятора аж до призначення нового голови.

За період виконання Смолієм обов’язків голови Нацбанку його прізвище неодноразово називалося серед головних претендентів на посаду голови регулятора.

Однак, зважаючи на політичну ситуацію в країні, постійно повідомлялося про торги — мовляв у парламенті не вистачає голосів аби поставити на голосування конкретну кандидатуру, зокрема кандидатуру Смолія.

Представник президента в парламенті Ірина Луценко заявила, що у президентській фракції бесіда з претендентом на главу Нацбанку намічена на 26 лютого. Пізніше з’явилася інформація, що БПП та “Народний фронт” підтримають кандидатуру Смолія. Радикали ж висловили своє невдоволення тим фактом, що Смолій продовжив політику встановлену Гонтаревою. Тай до цього обізнані люди стверджували, що Смолій — людина, яка повністю підтримує Гонтареву, а та у свою чергу повністю йому довіряє.

Тим не менше, 28 лютого Рада НБУ звернулася до Парламенту України щодо підтримки подання Президента України на призначення Якова Смолія Головою Національного банку України. Голова Ради НБУ Богдан Данилишин охарактеризував діяльність претендента на посаду голови НБУ як реформаторську, підкреслив його високопрофесійні та моральні якості і висловив вдячність Президенту України Петру Порошенку за вибір саме його кандидатури. Рада вважає, що Яків Смолій стане гарантом незалежності НБУ та створить всі умови для виконання пріоритетних та основних цілей НБУ.

1 березня у порядку денному Верховної Ради стояло два питання: про звільнення з посади голови Нацбанку та призначення на цю посаду нового голови. Однак, якісь підкилимні ігри знову стали на заваді: чи то НФ не домовився про призначення Омбудсмена, чи то членів Рахункової палати, а може не вистачало голосів “радикалів”...
І ось нарешті сьогодні 247 голосами ВР підтримала Смолія на посаді голови НБУ.

Трудовий шлях

У банківську сферу Смолій прийшов в перші ж роки незалежності України. Так, у 1991 році він почав працювати у Тернопільському обласному управлінні НБУ, провідним інженером комп’ютерного відділу та заступником начальника управління.

У 1994 році переходить працювати у банк “Аваль”. За два роки піднявся по кар’єрних сходинках до заступника голови банку.
Цікаво, що прийшовши до банку “Аваль” Смолій практично одразу став його акціонером і коли у 2005 році австрійці придбали цей банк, то продав свої акції. На момент продажу він володів 1,25% відсотками акцій фіну станови. За оцінками експертів він міг отримати за них понад 13 млн доларів.

До 2014 року працював директором “Престиж-груп”, водночас він був членом наглядових рад ряду страховий компаній та компаній з виготовлення молочної продукції.

Серед бізнес-партнерів Смолія можна назвати Федіра Шпіга, який був одним зі співзасновників банку “Аваль”, а пізніше виступав співзасновником “Престиж-груп” та холдингу “Молочний альянс”, а також Олександра Деркача ще одно співзасновника вище згаданих компаній.

Джерело: УНН

Глобально в Україні скоротилося споживання газу

Гройсман показав, як за три роки в Україні скоротилося споживання газу 
Гройсман показав, як за три роки в Україні скоротилося споживання газу (ІНФОГРАФІКА)
11.03.2018 19:27 Коментарі

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман стверджує, що за три роки споживання газу в Україні зменшилося на 6 млрд  куб. м

В Україні за останні три роки істотно скоротилося споживання газу. До 2022 року Україна може скоротити споживання газу на 5 млрд куб. м. Про це 11 березня написав на своїй сторінці в Facebook прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Він зазначив, що в 2014 році населення України, теплокомуненерго і бюджетні установи спожили 24 млрд куб. м газу, а в 2017 році — 18 млрд куб. м. За три роки споживання зменшилося на 6 млрд куб. м.

Судячи з прогнозів, у 2022 році Україна може спожити всього 13 млрд куб. м газу, тобто споживання зменшиться на 5 млрд куб. м.

Гройсман додав, що зростає кількість приватних домогосподарств, які використовують сонячні електроустановки. У четвертому кварталі 2015 року їх були 21, а в четвертому кварталі 2017 року — вже 3010.

За державною програмою для населення «Теплі кредити», яка стартувала в жовтні 2014 року, вже видано 274 тис. кредитів на 5 млрд грн.

Інфографіка: Держенергоефективності
Інфографіка: Держенергоефективності
Нагадаємо, що Європейський банк виділив Україні майже 26 млн євро на сонячні електростанції.

Джерело: Ракурс


НБУ випустить монету на честь українських добровольців

У Нацбанку презентували пам’ятну монету на честь українських добровольців Фото: gazeta.ks
Фото: gazeta.ks
12.03.2018 13:41 Коментарі

Заявлений номінал випущеної Національним банком монети становить 10 грн, її тираж — 1 млн екземплярів

Національний банк України відсьогодні ввів у обіг пам’ятну монету, присвяченуукраїнським добровольцям. Про це повідомила прес-служба НБУ.

Номінал монети «День українського добровольця» становить 10 грн із тиражем в 1 млн штук. Вона виготовлена з металевого сплаву на основі цинку.

У НБУ наголосили, що нова монета присвячена самовідданості, мужності та героїзму всіх захисників України, які боролися за її незалежність, суверенітет та територіальну цілісність — учасникам добровольчих формувань, які стали гордістю нашої держави.

Зверху аверсу монети на рельєфному фоні міститься напис «Україна». Під ним розміщено малий державний герб України, а з обох сторін від нього викарбувана дата «2018». Центральна частина представляє собою стилізовану композицію: Фенікс, який знаменує відродження нації, зображений над мечами, що перехрещуються. В нижній частині міститься логотип банкнотно-монетного двору НБУ, а навколо нього вказано номінал — «Десять гривень».

Рельєфний фон реверсу монети зображає карту України з написом: «Хто, якщо не ми», а навколо нього розміщується напис-присвята «День українського добровольця».

Фото: Facebook НБУ
Фото: Facebook НБУ

Нагадаємо, цьогоріч 30 січня Національний банк випустив монету аналогічного номіналу, присвячену пам’яті захисників донецького аеропорту — кіборгам.

Влітку минулого року НБУ випустив дві пам’ятні монети на честь українського художника Івана Айвазовського та поета Михайла Петренка, номінал яких становить 2 грн.

Джерело: Ракурс

У Львові влаштували масове виконання Гімну України

У Львові влаштували масове виконання Гімну України
У Львові влаштували масове виконання Гімну України

ЛЬВІВ-КИЇВ. 12 березня. УНН. Львів’яни біля Ратуші у центрі міста влаштували масове виконання Гімну України. Про це повідомив кореспондент УНН у Львові.

Сьогоднішня акція присвячена до Дня національного гімну України. Цьогоріч Україна відзначає 153-ту річницю від дня першого публічного виконання Державного Гімну та 203-річницю від дня народження автора музики Гімну України Михайла Вербицького.

З цієї нагоди на площі Ринок усі охочі спільно виконали Державний Гімн України. Разом на площі Гімн виконували військові, оркестр, громадські організації та звичайні львів’яни.

Загалом участь в заході взяло близько двох тисяч людей. 

Нагадаємо, Президент П.Порошенко анонсував указ про десятирічну програму зміцнення статусу української мови.

Джерело: УНН

Житомирщина вивісить червоно-чорний прапор 7 раз на рік

09 Березень 2018, Київ 16:52
На Житомирщині сім днів на рік вивішуватимуть червоно-чорний прапор – облрада
07 Березень 2018, 21:07

Житомирська обласна рада затвердила перелік днів, у які на будівлях обласної адміністрації й ради, а також органів місцевого самоврядування регіону вивішуватимуть червоно-чорний прапор.

Згідно з рішенням, ухваленим на сесії 7 березня, депутати рекомендують піднімати «прапор ОУН» у «дати, пов’язані із визначними подіями національно-визвольної боротьби та вшануванням пам’яті Героїв».

  • 1 січня – день народження провідника ОУН Степана Бандери
  • 9 березня – день народження Тараса Шевченка
  • четверта неділя травня – Свято Героїв
  • 23-24 серпня – День прапора і День Незалежності України
  • 14 жовтня -–День захисника України, день створення УПА
  • 21 листопада – День Гідності та Свободи

Депутати рекомендують керівникам підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності, громадських об’єднань Житомирщини вивішувати революційний «прапор ОУН» на будівлях у вказані дні.

30 січня Львівська облрада затвердила перелік днів, в які на будівлях обласної адміністрації та ради, а також органів місцевого самоврядування на Львівщині вивішуватимуть червоно-чорний прапор.

16 лютого постійна комісія Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних і міжнародних зв’язків погодила проект рішення«Про використання революційного прапора ОУН на будівлях Київради та районних держадміністрацій», документ ще мають розглянути на пленарному засіданні Київради.

Також у лютому рішення пропонували ухвалити міській раді Кам’янського на Дніпропетровщині. Рішення не ухвалили, а між депутатами була сутичка.


https://www.radiosvoboda.org/a/news/29085422.html

Скінчилися заробітки у найманців пуйла

08:0904.03.2018
СБУ викрила адміністраторів антиукраїнських груп в соцмережах

СБУ викрила адміністраторів антиукраїнських груп в соцмережах

Співробітники Служби безпеки України викрили двох жителів Києва в адмініструванні і модерації антиукраїнських груп в соціальних мережах, повідомив прес-центр Служби безпеки України.

"Правоохоронці задокументували, що зловмисники розміщували на інтернет-сторінках матеріали із закликами до повалення конституційного ладу і державної влади, популяризації незаконних збройних формувань ОРДЛО і поширювали інформацію, яка дискредитує проведення антитерористичної операції", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що під час обшуків за місцем проживання фігурантів справи співробітники СБ України виявили комп'ютерну техніку та мобільні пристрої з доказами здійснення протиправної діяльності.

Наразі правоохоронці перевіряють інформацію про зв'язки пропагандистів з представниками російських спецслужб і бойовиками незаконних збройних формувань ОРДЛО.

Вирішується питання про оголошення зловмисникам підозри у вчиненні злочину за ст.110 Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні слідчі дії

http://ua.interfax.com.ua/news/general/489555.html