Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Перемога Уляна Супрун є перемогою українців


Гість програми «Ваша Свобода»: Уляна Супрун, виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я України.


Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я підтримав зареєстрований у січні 2017 року проект постанови про звільнення з посади виконувача обов’язки міністра охорони здоров’я Уляни Супрун. Тим часом у рамках медичної реформи в Україні стартувала кампанія з вибору лікаря, який надає первинну допомогу. Лікаря можна обрати у будь-якому медзакладі, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Потрапити до спеціаліста вузького профілю можна буде лише за направленням від терапевта, з яким укладений договір.

Інна Кузнецова: Приставка «в. о.» допомагає вам у реформі чи заважає, пані Супрун?

– Немає різниці. Я як в.о. маю повний авторитет, щоб робити ті реформи і ті кроки, які потрібні. Ми маємо в міністерстві підтримку і прем’єр-міністра, і президента, і Адміністрації президента. Особисто я була у нього (у президента – ред.) місяць тому, коли розмовляли про сільську медицину і телемедицину.

Кожного тижня я спілкуюся з Адміністрацією президента, з його представником у Кабміні. Реформа йде тим темпом, що ми хотіли б її бачити. Із липня будемо фінансувати послуги на первинній ланці вже по-іншому. У наступному і в 2020 році перейдемо на спеціалізовану медицину і госпіталізацію.

– Станом на вчора 170 тисяч осіб уже підписали угоди з лікарями. Багато не підписали. Хтось каже: можна не поспішати. А хтось – навпаки...

«Обери свого лікаря». Вже 200 тисяч людей записалося до лікарів. Більше ніж 1 200 самих лікарів записалося

– Від 2 квітня розпочалася кампанія «Обери свого лікаря». Вже 200 тисяч людей записалося до своїх лікарів. Більше ніж 1 200 самих лікарів записалося. Можемо обрати будь-якого лікаря, сімейного терапевта або педіатра, тоді цей лікар або його адміністратор як уповноважена особа має через комп’ютер ввести в електронну базу даних охорони здоров’я інформацію про пацієнта, потім видруковується декларація, дві копії, пацієнт підписує і бере одну свою, другу передає лікарю, лікар ставить цифровий підпис на декларації і воно входить у систему.

Немає паперових декларацій, телефоном лікар зможе записати пацієнта. Які не можуть приїхати

Немає паперових декларацій, лише роздруківка того, що було вкладено у комп’ютер. Через місяць (у травні) буде система, де телефоном лікар зможе записати пацієнта. Які не можуть приїхати до самого лікаря, можуть викликати лікаря – лікар може приїхати до них (лежачі або ті, хто живе в селах) і дистанційно можна підписатися. Немає якоїсь дати, до якої всі мають записатися. Лікарі, які мають пацієнтів у селах, мають до 1 липня включити їх у систему.

З 1 липня буде змінено фінансування – за кожного пацієнта, з яким підписав декларацію лікар, він отримуватиме фінансування, згідно з тарифами.

Якщо є центр первинної допомоги, де є багато амбулаторій, то адміністрація цієї амбулаторії буде отримувати кошти за кожного пацієнта. Базуючись на тому, скільки є коштів, які треба оплачувати зарплати медсестрі або за комуналку… що залишається, то буде розділено кожному з лікарів, залежно від того, скільки у нього пацієнтів.

Якщо лікар сам працює, бере на себе всі кошти, які приходять, мусить знову ж оплачувати комуналку, медсестрі, що залишиться – його заробіток.

Терапевт, який матиме 2 тисячі пацієнтів, оплачуватиме комунальні послуги, послуги медсестри і податки, зможе заробляти від 15 до 25 тисяч гривень кожного місяця

Лікар не повинен отримувати менше від мінімальної зарплати, яка є в Україні. Але терапевт, який матиме 2 тисячі пацієнтів, який оплачуватиме комунальні послуги, послуги медсестри і всі свої податки, зможе заробляти від 15 до 25 тисяч гривень кожного місяця...

Скільки міг би заробити лікар, як буде більше працювати? Наприклад, якщо є 2 тисячі пацієнтів, половина з них оплачуються за тарифом у 370 гривень, друга половина пацієнтів (діти, або літні люди) оплачуються за тарифом майже у 4 рази більшим, то це досить великі кошти на рік. Може бути до 100 тисяч гривень на місяць.

Коли повністю перейдемо на нову систему фінансування, Національна служба здоров’я оплачуватиме послуги, які надаються там, куди пацієнт ходить за послугами. Якщо до свого сімейного лікаря або терапевта, то лікар отримуватиме ці кошти.

Лікар направляє на діагностичні аналізи або до спеціаліста. Пацієнт сам не буде оплачувати ті послуги. Кошти будуть йти за пацієнтом

Якщо лікар направляє на діагностичні аналізи або до спеціаліста, кошти будуть іти до того спеціаліста. Пацієнт сам не буде оплачувати ті послуги. Чи це будуть приватні чи комунальні заклади, кошти будуть іти за пацієнтом. Пацієнт буде обирати, куди хоче піти за тими послугами.

– Пані Супрун, обов’язкових медичних оглядів нібито вже не буде. Так?

– Є довідки, які потрібні для деяких професій. Є довідка, яка потрібна, якщо дитина йде до школи, які були зроблені щеплення. Є довідка для спортивних змагань. Ці довідки й надалі існуватимуть.

Вимагати, щоб кожна людина в Україні ходила раз, два, три, п’ять разів на рік, щоб бачити свого лікаря, то цієї вимоги не буде

Але такого, що будемо вимагати, щоб кожна людина в Україні ходила раз, два, три, п’ять разів на рік до свого лікаря, то цієї вимоги не буде. Але лікар сам має заохочувати пацієнтів, щоб хоч раз на рік прийти на огляд, щоб, як будуть скринінг-тести на такі хвороби, як гіпертонія або цукровий діабет, або інші, лікар міг подивитися особу... У списку послуг, які надаються на первинній ланці, дуже чітко виписано, які скринінгові, діагностичні тести є безкоштовними.

https://www.radiosvoboda.org/a/29148386.html

Богдна Гордасевич: Молодчина Ульяна Супрун! Це ж треба покинути благодатну Америку, щоб провести для України медичну реформу, бо свої бояться зачіпати цю жахливу медичну мафію зі совковою генезою. Обструкція була жахливою! Випробування не для слабких чоловіків, а це - тендітна жінка витримала. І перемогла разом з Україною.

Загроза зі Сходу посилюється

Росія підвела до кордону з Україною 77 тисяч військових - Міноборони
Росія підвела до кордону з Україною 77 тисяч військових - Міноборони
05.04.2018 13:22
129
Росія зосередила на кордоні з Україною 19 батальйонних тактичних груп першого і другого ешелонів чисельністю понад 77 тисяч осіб. 

Про це заявив міністр оборони генерал армії України Степан Полторак в інтерв’ю “Урядовому кур’єру”.

“Цілком очікуване продовження агресивних дій на сході України. Більше того, існує ймовірність переростання конфлікту в повномасштабну агресію Кремля. Це правда, яка руйнує ілюзії щодо відмови Росії від окупації частини нашої території й виведення її військ у найближчій перспективі. На нашому кордоні вона зосередила 19 батальйонних тактичних груп першого і другого ешелонів чисельністю понад 77 тисяч осіб. До складу угруповання входить майже тисяча танків, 2,3 тисячі бойових машин, понад 1,1 тисячі артилерійських систем і приблизно 400 систем залпового вогню”, - сказав міністр.

Полторак підкреслив, що Російська Федерація не збирається відмовлятися від продовження збройної агресії на сході України, про що свідчить російська військова присутність в окремих районах Донецької та Луганської областей і ведення бойових дій проти ЗСУ. Зокрема, лише торік наші позиції на Сході були обстріляні понад 15 тис. разів. 

“Російське керівництво шукає шлях, щоб агресію, ним організовану, перетворити на заморожений конфлікт, а не врегулювати його. Більш того, режим Путіна ще сподівається на повернення нашої держави до так званого руского міра і відмову України від євроатлантичної інтеграції. Москва не збирається виконувати мінські угоди — це не входить у її плани, як і виведення окупаційних військ з нашої території та повернення українській стороні контролю за ділянкою українсько-російського державного кордону”, - заявив міністр оборони.

Він також наголосив, що Кремль категорично не сприймає формату миротворчої місії ООН, “діяльність якого нівелювала б вплив та владу контрольованих ним місцевих окупаційних режимів”. “Вони тримаються на багнетах двох армійських корпусів загальною чисельністю майже 40 тисяч осіб, які є невід’ємною частиною південного військового округу збройних сил Росії”, - наголосив керівник оборонного відомства. 

На його переконання, всі “мирні” ініціативи агресора є насправді “шубкою вівці” на тілі “вовка”.

Читайте також: Великоднє "перемир'я" тривало лише 10 хвилин – прес-секретар Кучми

Полторак підкреслив, що Україна й надалі підтримуватиме курс політико-дипломатичного врегулювання конфлікту на Донбасі. “Водночас ми можемо і будемо використовувати суверенне право на самооборону. Тому наша країна діятиме в межах комплексу політико-дипломатичних, санкційних та інших заходів задля відновлення територіальної цілісності України та відсічі і стримування збройної агресії РФ”, - заявив він.

Вільні Люди

Світлина від Вільні Люди.

Ініціатива відставки Уляна Супрун – це неприкритий реванш корупції та старих еліт, які будь що намагаються повернути втрачений вплив та можливості.

Вчора парламентський комітет з охорони здоров’я підтримав проект постанови із рекомендацією до уряду звільнити Уляну Супрун із посади в.о. міністра охорони здоров’я. Ініціаторами цього рішення стали опоблоківці Шурма та Вілкул, його активно підтримала представник БПП Ольга Богомолець та позафракційний Олег Мусій. Загалом, ще ті авторитети. «Міцні господарники» довели медицину до стану клінічної смерті. Інша побоялась взяти відповідальність за стан справ в галузі, коли їй це пропонували, резонно вирішивши, що краще тихо отримувати бонуси на медицині, ніж розгрібати завали. А позиція останнього добродія взагалі унікальна: як реформувати медицину нам розказує людина, яка лише 4 роки тому сама очолювала міністерство в першому постреволюційному уряді і вилетіла звідти через підозри в корупції.

Насправді, істеричні спроби цих, з дозволу сказати, «проффесіоналів медицини», позбутись Уляни Супрун, є лише зайвим свідченням, що вона та її команда працюють якісно і в правильному напрямку. Що міністру та команді вдалось перекрити багаторічні корупційні канали, на яких заробили статки десятки політиків, бізнесменів та «професійних медиків». Розуміючи, що ще трохи і зміни в системі охорони здоров’я будуть незворотними, вся стара корумпована медична мафія робить відчайдушні кроки позбутись реформаторів і відновити втрачені позиції по доступу до бюджету та відновлення корупційних потоків.

У бажанні позбутись Уляни Супрун об’єднались «старі» та «нові». Хоча, насправді немає ніяких «старих» та «нових». Вони всі з однієї «команди» - «корупції та реваншу», і їм абсолютно байдуже, що буде з медициною. Вони не лікуються в українських лікарнях та поліклініках, вони мають доступ до найдорожчих ліків, їхні статки дозволяють не думати про доцільність медичного страхування. В українській системі охорони здоров’я їх цікавить лише одне – доступ до бюджету, потоків, ресурсів. І не хай весь світ почекає, поки вони з насолодою будуть ділити чергові мільярди. Але по-їхньому не буде. Уляна Супрун залишиться, реформи продовжуватимуться, бо цього потребує країна.

Вимагаємо від ВР не підтримувати цієї популістичної та реваншистської постанови комітету щодо відставки Супрун. Більше того – замість голосувати із звернення до уряду, щоб він звільнив Уляну Супрун, парламент має проголосувати за її повноцінне призначення міністром. Подібне рішення ВР буде найбільш яскравим доказом, що уряд, коаліція та Президент на ділі, а не лише на словах, підтримують реформування медицини.

У Харкові є "Мовограй"

У Харкові з’явився Український Родинний клуб «Мовограй»
Наприкінці минулого року у харківському клубі «6-й кут» відкрився Український Родинний клуб «Мовограй». Головна особливість клубу – батьки разом з дітьми у клубі спілкуються, навчаються, розвиваються, грають та відпочивають українською та самостійно організовують дозвілля в рамках клубу.



Передноворічне родинне свято у «Мовограї» відбулось 30 грудня 2017 року. Воно стало другим родинним святом – до цього відбулось свято напередодні дня Святого Миколая. На такі родинні свята приходять батьки з дітьми від 6 місяців до 6 років, хоча в них беруть участь і більш старші діти, які допомагають меншим.

Як зауважила керівниця Родинного клубу Мовограй», членкиня Інформаційного Центру «Майдан Моніторинг» Ганна Чуркіна ідея створення подібного україномовного клубу для батьків і родин була давно, оскільки у Харкові відчувається брак україномовного простору. Ідея виникла у неї разом з Анастасією Рачкован. «До нашого клубу долучились вже понад 14 родин. У клубі ми збираємось разом, спілкуємось, граємось, танцюємо , співаємо, навчаємось та просто гарно проводимо час», – каже пані Ганна.

За словами Ганни Чуркіної, «під час святкування Святого Миколая ми зрозуміли, що можемо разом співати навіть без підготовки, а також радісно оздоблювати паперових миколайчиків. А ще ми дізналися , що можна , як в дитинстві, читати казку разом. Діти знайомились та, хто як може, спілкувалися разом. Перший успіх прийшов після свята: один із наших діточок, Марко, сказав третє своє слово – “очі”».

Почався передноворічне свято у «Мовограї» зі знайомства. Здебільшого, батьки прийшли удвох – і тато, і мама. При цьому кожен з батьків обов’язково зазначав про мотиви, які спонукали його прийти разом з дитиною до цього клубу. Головною проблемою, на думку батьків, брак україномовного простору у Харкові, особливо для малих діток. Іншим моментом, які відзначали декотрі з батьків, є бажання виховувати дитину в україномовному просторі, хоч родина є бі- або навіть полілінгвальною.

Як зізнався один з батьків, пан Роман, у Харкові була ідея створити україномовну групу для розвитку дитини разом із дитячим садком, але, попри те, що підтримували ідею зо пів сотні батьків, цей проект так і не був реалізований.

Під час знайомства
Фото: Сергій Петров, CC BY-SA 4.0.

По тому батьки разом з дітьми пограли у руханку під українські новорічні та різдвяні пісні. Гру у руханку проводила молода мама Анастасія Скорик, яка також є спікоординаторкою іншого проекту ІЦ «Майдан Моніторинг» – «Вільного університету Майдан Моніторинг» (ВУММ). Руханка змусила і великих, і маленьких посміхатися.

А по тому –  діти почали ліпити різноманітні фігурки з тіста: сніговичків, зіроньки, ялиночки тощо. Одна з мам – пані Юлія провела майстер-клас. Ця справа виявилось настільки цікаво та захопливо, що до дітей активно долучились і батьки.

А під кінець передноворічного свята батьки з дітьми поспівали під акомпанемент фортепіано пані Наталії український переклад американської пісеньки “Jingle Bells”.

Родинний клуб «Мовограй» (до речі, на передноворічному святі батьки голосували за назву клубу) має групу у фейсбуці, на якій не лише дається інформація про наступні зустрічі, а ще батьки спілкуються та обмінюються україномовними ресурсами для розвитку дітей.

Наступного разу батьки зберуться у клубі наступної суботи, 13 січня, об 11-й годині і надалі, як каже пані Ганна, такі суботні зустрічі будуть регулярними у клубі «6-й кут» (вул. Гіршмана, 9/27).

А на Різдво, 7 січня, відбудеться перша виїзна зустріч «Мовограю» – у Харківському Різдвяному трамваї.

Сергій Петров, ІЦ «Майдан Моніторинг»

28 жовтня 1942 року в Краматорську встановлено Тризуб України




75 років тому в Краматорську встановлено Тризуб України 28-10-2017 16:19 75 років тому, 28 жовтня 1942 року, вперше після ліквідації більшовиками Української Народньої Республіки, у Краматорську постав символ України. Так краматорська організація українських націоналістів відзначила першу річницю звільнення міста від більшовицької окупації. На честь річниці на тодішній центральній площі міста відбулось відкриття Золотого Тризуба України. Він постав на тому місці, де до німецької окупації стояв пам’ятник Лєніну. 
Під час німецької окупації на Донеччині місцеві проводи ОУН активно діяли у 18 із 35 районів області. Українські націоналісти влаштовувались до міських управ, поліції; створювали кооперативи, видавництва; відкривали українські школи, театри, друкували українські газети. Не менше 90% членів місцевих проводів ОУН на Донеччині були місцевими мешканцями. Під час окупації не було запеклого партизанського спротиву окупантам, у степах важко знайти місце де сховатись. Проводилась в основному пропагандистська робота та надавалась можливість людям виживати, насамперед українській інтелігенції. Не став винятком і Краматорськ, у невеликому місті (статус міста отримав 1932 року) 1942 року організація українських націоналістів мала у своєму складі близько 150 осіб. Під час німецької окупації працювало 22 українські школи, видавалась українська газета, друкувались українські книжки. Так, для першокласників було видано «Буквар», для учнів 2-4 класів видавались «Читанки», наклади складали не менше 2 тисяч примірників. 

ОУНівське підпілля Краматорська максимально інфільтрувало своїх агентів до окупаційних органів управління містом: до міської Управи та поліції, проводячи підривну роботу проти німців та більшовицьких партизанів. І саме завдяки ОУНівців 75 років тому на центральній площі Краматорська постав символ України. А що ж у цей час російське життя Донеччини? Можна почути про Донеччину – «ісконно русскіе зємлі».Адже у багатьох окупованих містах Росії діяли організації народно-трудового союзу (НТС). На Донеччині під час німецької окупації не було створено жодної організації НТС або іншої російської організації. Після «визволення радянськими військами Донеччини від німецьких окупантів» ОУНівське підпілля Донеччини в основному було ліквідовано. Чому так сталось? Буде відповідь і на це питання. 

Олекса Муравльов, ІЦ “Майдан Моніторинг” 

PS. При підготовці статті використовувались матеріали Олександра Добровольського, дослідника українського руху на Донеччині у 20-му столітті, за що йому велика подяка. 



 На світлині: Мітинг на центральній площі Краматорська в честь відкриття на постаменті замість пам’ятника Леніну золотого Тризуба України в першу річницю визволення Краматорська від більшовиків 28 жовтня 1942 року. Центральна площа була розташована у старій частині міста біля будинку культури ім. Лєніна
https://maidan.org.ua/wp-content/uploads/2017/10/kram2.jpg

Мати виправила помилку сина

Субота, 24 березня 2018, 15:54 • Ірина Матюшенко 
Спалення герба України в Тернополі: мати видвореного поляка привезла новий тризуб
Спалення герба України в Тернополі: мати видвореного поляка привезла новий тризуб

КИЇВ. 24 березня. УНН. Мати 19-річного поляка, якого депортували через спалення герба України в тернопільському ресторані, привезла і встановила новий тризуб на місці знищеного. Про це повідомляє BBC Україна, передає УНН.

Як повідомляється, 18 лютого група польських студентів із 8-10 осіб святкувала день народження. У цьому залі нікого окрім них не було, і хлопець зняв зі стіни герб та кинув його у камін.

За словами власника ресторану Олега Макогона, спочатку у ресторані навіть не помітили зникнення герба. Наступного дня хлопці прийшли до ресторану і розповіли, що нібито забрали герб як сувенір. Проте з камер спостереження працівники побачили, що саме сталось насправді.

"Ми поспілкувались з тим молодим хлопцем, чому це сталось, як він ставиться до України. Казав, що це дія алкоголю, якась бравада, каявся і вибачався", - розповів власник закладу.

Вони домовились, що хлопець не просто віддасть гроші за герб, а сам виготовить тризуб і його встановить. Проте хлопець не встиг цього зробити через депортацію з України.

"Вчора неочікувано зателефонувала його мама, яка приїхала до Тернополя. Ввечері вона принесла виготовлений на замовлення герб. Мене вразило, що мама вирішила виправити помилку сина. Вона казала, що їй дуже соромно за вчинок сина", - розповів О.Макогін.

Як повідомляв УНН, Служба безпеки України ухвалила рішення щодо примусового повернення до Польщі 19-річного юнака, який спалив у закладі громадського харчування зображення гербу України. Також йому заборонили в'їзд в Україну на три роки.

Джерело: УНН

Україна очищується від агентури з РФ

Четвер, 22 березня 2018
На Харківщині викрили агентурну мережу російських спецслужб
На Харківщині викрили агентурну мережу російських спецслужб

КИЇВ. 22 березня. УНН. У Харківській області співробітники контррозвідки Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури області блокували діяльність агентурно-інформаторської мережі Головного управління Генштабу Збройних сил РФ. Про це повідомляє УНН з посиланням інформацію прес-центру СБУ.

"До складу мережі входило троє місцевих мешканців, один з яких був чинний офіцером Національної поліції в Харківській області", - йдеться в повідомленні.

Під час проведення слідчих дій співробітники СБУ задокументували зв'язок учасників агентурної мережі з ГУ ГШ ЗС РФ, а також факти передачі капітаном поліції службової інформації службової інформації МВС України, у тому числі з обмеженим доступом. Крім того, зловмисники передали російським кураторам особисті дані учасників антитерористичної операції.

"Під час спецоперації правоохоронці затримали учасників агентурної мережі. У ході обшуків за місцями їх проживання співробітники СБУ вилучили речові докази, які підтверджують факт виконання ними злочинних завдань в інтересах спецслужб РФ", - зазначили в СБУ.

Фігурантам справи оголосили про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч.1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада). Також вирішується питання про обрання зловмисникам запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Тривають невідкладні слідчо-оперативні дії.

Нагадаємо, СБУ спільно з прокуратурою викрила у Чернігові організоване угруповання, яке на замовлення російських спецслужб здійснювало злочини спрямовані на розпалювання міжнаціональної ворожнечі та завдання шкоди міжнародному іміджу України.

Джерело: УНН
Теги: СБУаге

Міносвіти визначилось з пріоритетом на 2018-2019

19:3621.03.2018

Міносвіти визначило пріоритетом на 2018-2019 створення стратегії інноваційного розвитку країни
Міносвіти визначило пріоритетом на 2018-2019 створення стратегії інноваційного розвитку країни



Міністерство освіти і науки України визначило пріоритетом на 2018-2019 роки створення стратегії інноваційного розвитку і реформа законодавства про державну підтримку інновацій.

"Для розвитку інновацій в Україні ми повинні спільними зусиллями прийняти рішення, яке забезпечать безперервність ланцюга розвитку інновацій від проведення дослідження до виробництва", - цитує міністра освіти і науки Лілію Гриневич прес-служба Міносвіти в середу.

Міністерство визначило собі пріоритетні завдання на найближчі 2 роки, які допоможуть удосконалити інноваційну сферу.

Зокрема, до них належать: створення стратегії інноваційного розвитку України; реформа законодавства про державну підтримку інновацій; створення дорожньої карти інтеграції України до Європейського дослідницького простору; реформа економічних відносин в системі вищої освіти; введення базового фінансування наукової діяльності університетів за результатами їх державної атестації; державна підтримка міжнародного інноваційного співробітництва в рамках Міжнародній європейській інноваційній науково-технічної програми EUREKA.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман виступив за збільшення фінансування української науки та Фонду розвитку інновацій.

Промисловість України зростає

20:4221.03.2018

Ferrexpo у 2017 р. збільшила чистий прибуток у 2,1 раза

Ferrexpo у 2017 р. збільшила чистий прибуток у 2,1 раза

Гірничорудна компанія Ferrexpo з основними активами в Україні у 2017 році збільшила чистий прибуток на 108% - до $394 млн.

Згідно з річним звітом, опублікованим на Лондонській фондовій біржі в середу, минулого року компанія збільшила виручку на 21% - до $1,197 млрд, її EBITDA зросла на 47% - до $551 млн.

При цьому маржа EBITDA збільшилася на 8 п. п. - до 46% з 38%. Формально дивіденди на 1 акцію зросли у 2,5 разу - до 16,5 цента $/акція з 6,6 цента $/акція. Компанія пропонує фінальні дивіденди за 2017 рік на рівні 3,3 цента за одну просту акцію (на рівні 2016 року) і 6,6 цента за спеціальну акцію (вдвічі збільшити порівняно з попереднім роком).

Крім того, повідомляється, що обсяг виробництва окатишів у 2017 році скоротився на 7% порівняно з 2016 роком - до 10,444 млн тонн, продаж - на 11%, до 10,467 млн тонн. Частка преміальних (високоякісних) окатишів у загальному обсязі випуску продукції становить 95%. При цьому середня ціна реалізації зросла на 22% - до $71,3/тонна при зростанні собівартості на 17% - до $32,3/тонна. Дохід зріс на 21% - до $1,197 млрд.

Чистий борг компанії у 2017 році знизився на 32% - до $403 млн.

Невиконавчий директор групи Стівен Лукас (Steve Lucas) у своєму коментарі висловив задоволення результатами діяльності Ferrexpo, зазначивши, що вони відображають ситуацію на ринку, зокрема високий попит на високоякісні залізорудні окатиші Ferrexpo провідних сталеливарних заводів світу.

"Програма підвищення якості групи, що завершилася в 2015 році, дала змогу Ferrexpo повністю використовувати збільшення ринкових премій за більш якісну залізну руду з 65-відсотковим вмістом заліза", - пояснив він.

За словами С.Лукаса, у 2018 році Ferrexpo очікує подальшої раціоналізації сталеливарної потужності в Китаї, яка має підтримувати глобальну маржу сталі та, у свою чергу, сприятиме подальшому зосередженню на виробництві заліза.

"Ця динаміка, а також постійна увага китайської влади до навколишнього середовища і скорочення викидів в атмосферу мають забезпечити сприятливу ситуацію для залізних руд", - вважає директор компанії.

Як повідомлялося, Ferrexpo у 2017 році експортувала 10 млн 406,8 тис. тонн окатишів, зберігши 1-е місце за експортом цієї продукції серед аналогічних компаній країн СНД.

Ferrexpo - швейцарська залізорудна компанія з активами в Україні. Основною діяльністю є виробництво та експорт високоякісних залізорудних окатишів, використовуваних у виробництві сталі.

ПГЗК - основний актив британської гірничорудної компанії Ferrеxpo plc, що котирується на Лондонській фондовій біржі: вона володіє 100% акцій Ferrexpo AG, якій, у свою чергу, належить 99,11% акцій Полтавського, 100% Єристівського ГЗК і 99,9% Біланівського ГЗК.

Група Ferrexpo є найбільшим виробником і експортером окатишів серед країн колишнього СРСР. Поточні виробничі активи - Полтавський і Єристівський ГЗК.

У 2017 році компанія виробила 10,4 млн тонн залізорудних окатишів. Основними споживачами продукції є сталеливарні підприємства з Австрії, Словаччини, Чехії, Німеччини та інших європейських країн, а також із Японії, Тайваню, Південної Кореї та Китаю.

Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі під тікером FXPO.

http://ua.interfax.com.ua/news/general/493683.html

Конгрес США погодив допомогу Україні

07:2622.03.2018

Американський конгрес узгодив фінансову допомогу Україні та Грузії
Американський конгрес узгодив фінансову допомогу Україні та Грузії

Конгрес США погодив виділення Україні та Грузії фінансової допомоги в 2018 році.

У проекті бюджету, схваленому обома партіями конгресу, передбачається, що Україна може отримати в якості допомоги $ 420 млн 700 тис., не враховуючи $ 200 млн, виділених їй на військові потреби.

Грузії планується асигнувати $ 105 млн 325 тис.

Ще $ 8 млн. Конгрес має намір виділити на захист прав людини в Північній Кореї.

Підсумкову версію проекту бюджету США на 2018 фінансовий рік оприлюднено в середу ввечері за місцевим часом. Документ передбачає витрати на суму $ 1,3 трильйона, в тому числі $ 700 мільярдів на оборонні витрати.

Республіканці і демократи досягли компромісу щодо проекту за 52 години до встановленого дедлайну, після якого настало б припинення роботи федерального уряду.

Проект бюджету обсягом 2 тис. 232 сторінки забезпечить, у разі прийняття, функціонування уряду до кінця вересня 2018 року.

 http://ua.interfax.com.ua/news/general/493711.html