Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Лідер гурту "Океан Ельзи" пішов з Верховної Ради



Співак і громадський діяч Святослав Вакарчук заявляє про складання своїх депутатських повноважень.

Про це сказано у заяві Вакарчука, поширеній "Інтерфакс-Україна".

"Сьогоднi я подав заяву про складання мною повноважень народного депутата України.
Це рiшення стало пiдсумком важких кiлькамiсячних роздумiв i видається менi чесним кроком по вiдношенню до виборцiв, колег-однодумцiв i до самого себе", - сказано у ній.

На думку Вакарчука, нинiшнiй склад Верховної Ради не виконав своєї головної ролi – "творити вiзiю України як сучасної європейської держави".

"Безперервнi мiжпартiйнi та внутрiшньопартiйнi суперечки, якими так переймаються тi, хто мають вести Україну вперед, деморалiзують суспiльство всерединi країни, та пiдривають її авторитет назовнi. Полiтичне життя держави звузилося до безжальної сутички за владу. Її жертвами стають не лише моральнi принципи, а й нацiональнi iнтереси, про якi так часто говорять полiтики всiх кольорiв i таборiв", - вважає Вакарчук.

За таких обставин, зазначив він, "єдиний спосiб бути собою - це піти".

"Залишитися - для мене означає втекти. Втекти вiд зобов'язань перед виборцями, зректися присяги на вiрнiсть Народовi. Я цiєї присяги не забув. Для мене правда, мораль i Україна нiколи не стояли на другому мiсцi", - заявляє Вакарчук.

"Виглядає, що нашi знання, наша енергiя, наше прагнення прислужитися своєму народовi цiєю Радою запитанi вже не будуть", - додав він.

При цьому Вакарчук заявив, що повертається до активного громадського життя.

"Повертаюся з вiрою в те, що нас лишилося не так мало. Тих, хто здатен, вiдкривши очi й стиснувши зуби, своє робити. I далi йти...", - сказав він.

Вакарчук був обраний депутатом Верховної Ради 6-го скликання за списками "Нашої України" – "Народної Самооборони".

Майдан

Обласний комітет перетворюється на всеукраїнську акцію

Стан справ з Полтавською обласною бібліотекою для дітей ім. Панаса Мирного різко погіршився. Захоплення приміщення і майна бібліотеки, практично, повністю паралізувало її роботу.

Учасники Полтавського обласного комітету «Повернемо бібліотеку дітям» вирішили звернутися за допомогою до громадян усієї України. І дочекавшись перших відгуків з Києва, Львова, Тернополя і Харкова вирішили переформатувати обласний комітет на всеукраїнську акцію.

Метою акції є:
1) не допустити ліквідації, об’єднання з іншою бібліотекою, або зміни статусу обласної установи Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного;
2) домагатися у судах припинення процедури незаконного виселення бібліотеки з приміщення у Полтаві по вул. Гагаріна, 5 (в якому бібліотека перебувала більше 30 років);
3) у разі виділення бібліотеці рівноцінного приміщення – сприяти відновленню роботи по обслуговуванню юних читачів у стислі терміни;
4) наполягати на виконанні рішення третьої сесії Полтавської обласної ради п’ятого скликання від 10.08.2006 року про будівництво нового приміщення обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного.


До оргкомітету всеукраїнської акції «Повернемо бібліотеку дітям» увійшли народний депутат України Олесь Доній, активіст Всеукраїнської громадської організації Альянс «Майдан» Тарас Токар, директор бібліотеки Леонід Чобітько, ряд представників Громадянського руху «Народна самооборона». Формування оргкомітету продовжується.

Офіційним інформаційним вісником акції став сайт «Майдан»: http://www.maidan.org.ua (в ЖЖ створена спільнота «Повернемо бібліотеку дітям»: http://community.livejournal.com/povernemo_bibl/ , яка вестиме паралельне інформування громадян про хід акції).

Наші контакти:
[email protected], [email protected]

Депутат від НУНС висловився за пряме президентське правління

Депутат Верховної Ради, член фракції Блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" Микола Кульчинський вважає, що в Україні для розв’язання нинішньої кризи необхідно ввести пряме президентське правління. Про це він журналістів повідомив 9 вересня в Полтаві.

„Здається, в Україні вже давно пора ввести президентське правління. Президент - людина, яка знає, куди повинна рухатися Україна, піклується про добробут українського народу і ніколи не стане деспотом, який порушуватиме права людей на догоду своїм егоїстичним інтересам”, - сказав він.

На думку Кульчинського, керівництву НУНС потрібно як слід вивчити дане питання.

„Це питання вимагає правової оцінки, обліку всіх загроз, які стоять перед Україною, оцінки діяльності Верховної Ради й Уряду, та інше. Потрібно обговорити це з усіх боків, але поки такої дискусії не проводиться”, - сказав Кульчинський.

Також він виступив за збереження коаліції БЮТ і НУНС, висловивши при цьому думку, що Президент Віктор Ющенко повинен накласти вето на всі прийняті Радою в період з 2 вересня закони, що суперечать Конституції.

За словами Кульчинського, НУНС також планує проведення масових акцій по всій Західній Україні на підтримку Президента і НУНС.

Майдан


Рейтинг блогов

З приміщення дитячої бібліотеки невідомі вивозили майно

Протягом учорашнього дня невідомі молодики вантажними машинами у невідомому напрямку вивозили майно Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного. Про це Майдан-ІНФОРМу повідомили працівники бібліотеки.

Керівництво управління культури Полтавської облдержадміністрації не робить жодних заяв з цього приводу. Так само продовжує мовчати керівництво Міністерства культури і туризму України.

Днями мовчазну блокаду навколо подій по дитячій бібліотеці у Полтаві вдалося прорвати завдяки зусиллям народних депутатів України депутатської групи «Народна самооборона» та журналістів «5 каналу». З достовірних джерел стало відомо про запланований приїзд до Полтави міністра внутрішніх справ України, лідера Громадянського руху «Народна самооборона» Юрія Луценка у справі захисту дитячої бібліотеки.

Майдан

Політичний конфлікт в Україні: хто у ньому винен?

Давайте визначимо самі. Бо політики роблять це за нас і, як завжди, на свою користь.


32%, 9 голосів

18%, 5 голосів

7%, 2 голоси

29%, 8 голосів

14%, 4 голоси
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

"Маніфест проти куріння"

Ми виходимо з того, що українці досі до кінця не збагнули, що вони роблять із собою.

    * Курець у середньому живе на 15 років менше, ніж людина, яка не курить.
    * В Україні курить майже кожна друга доросла людина — 42%.
    * У рейтингу, який фіксує поширеність куріння, ми серед аутсайдерів — сьомі знизу серед 132 країн.
    * Людина стає курцем дитиною або в юному віці — більше половини до 18 років, а більше 10% — у віці до 10 років.
    * В Україні за останні 15 років поширеність куріння збільшилася. Більше стала курити молодь, особливо дівчата та жінки.


Ми знаємо, що епідемію куріння можна здолати. Для цього держава та кожен з нас маємо працювати разом!

Ми закликаємо нашу державу якнайшвидше виконати зобов’язання, які вона взяла на себе, ратифікувавши у 2006 році Рамкову конвенцію ВООЗ щодо боротьби проти тютюну, та зробити три конкретних справи:

    * Підняти ціни на сигарети, щоб діти не могли їх так легко купувати.
    * Заборонити будь-яку рекламу тютюнових виробів, у тому числі через Інтернет, спонсорство та промоакції.
    * Захистити громадськість шляхом забезпечення базового права для кожної людини не вдихати тютюновий дим.


Також ми закликаємо:

    * провести антитютюнову кампанію в ЗМІ та забезпечити надання в закладах охорони здоров’я ефективної лікувальної допомоги для осіб, які бажають позбутися тютюнокуріння.

Ми усвідомлюємо, що авторитет у суспільстві зобов’язує насамперед до відповідальності, тому обіцяємо:

    * пропагувати новий стиль успішної поведінки, вільної від куріння;
    * не використовувати у своїй роботі образи, які популяризують куріння, та закликаємо до цього представників інших творчих професій — журналістів, режисерів, письменників, музикантів, кліпмейкерів тощо;
    * відмовлятися від участі у проектах, спонсорованих тютюновими брендами;
    * не курити у громадських місцях і закликати всіх курців відмовитися від куріння на публіці й там, де це може зашкодити здоров’ю інших людей, особливо дітей;
    * відвідувати ті бари й ресторани, в яких забезпечене моє право на чисте повітря; навіть якщо я курю, мій одяг не має бути прокуреним;
    * допомагати людям, які хочуть кинути курити, наприклад, подарувати близькій людині книгу з рекомендаціями про те, як кинути курити, зокрема, книгу Алана Карра «Легкий спосіб кинути курити»;


Якщо Ви поділяєте наші погляди, незалежно від того курите Ви чи ні – приєднуйтесь! Додати підпис під «Маніфестом українців проти куріння» можна заповнивши форму.

Стисло про тютюнову епідемію в Україні та шляхи її подолання читайте у брошурі
«Україна кидає курити, або чому ми розпочинаємо масштабну боротьбу проти куріння», травень 2008 р.

«Народна самооборона» стала на захист дитячої бібліотеки

Днями в Полтаві відбулися громадські слухання «Бібліотека. Місце і роль в житті територіальної громади», в яких взяли участь народні депутати України, представники органів місцевої влади, прокуратури, громадських організацій та ЗМІ. Говорили про активізацію місцевої громади стосовно дій з відновлення Полтавської обласної дитячої бібліотеки ім. Панаса Мирного, яку силоміць виселили з приміщення, повідомляє сайт «Новини Полтавщини». Нагадаємо, вже 5 років триває тяганина навколо цієї бібліотеки. Востаннє - в липні цього року - було вчинено дії силового захоплення приміщення дитячої бібліотеки.

Народний депутат України, член депутатської групи «Народна самооборона» Олесь Доній, який приїхав до Полтави, аби стати на захист інтересів дітей, стверджує, що подібне нині відбувається в усій Україні. «Йде цілеспрямований наступ войовничого капіталізму на гуманітарну сферу. Знищена дистриб'юторська мережа книгарень, йде наступ на бібліотеки», - сказав він.

Олесь Доній також закликав полтавську громаду активізуватись у питанні повернення книгарні та навів приклади зі своєї практики, коли саме таким чином (завдяки діям громади) досягались певні результати в подібних ситуаціях.

За слабку позицію при відстоюванні бібліотеки дісталося на горіхи депутатам обласної та міської рад - їм запропоновано винести це питання на розгляд найближчих сесій. Пролунали нарікання й на адресу місцевої судової влади, яку навіть звинуватили в корумпованості.

Учасники слухань ухвалили резолюцію із 7 пунктів. Так, вирішили рекомендувати керівництву Полтавської обласної дитячої бібліотеки звернутися до прокуратури Полтавської області, аби отримати її висновки щодо правомірності відчуження приміщення бібліотеки. Також керівництву бібліотеки рекомендовано звернутись до ГУМВС України у Полтавській області з вимогою прискорити розслідування кримінальної справи, порушеної за фактом підпалу в приміщенні 10 тис. книжок, відкриття справи за фактом погроз посадовим особам бібліотеки та стосовно законності дій під час захоплення приміщення бібліотеки новим господарем.

Громадське зібрання звернулося до народних депутатів України з групи «Народна самооборона» (О. Донія, В. Марущенка, Ю. Стеця, В. Стретовича) з проханням провести депутатське розслідування, аби з'ясувати правомірність того, що коїться з дитячою бібліотекою в Полтаві, - повідомляє сайт ВГО "Антикримінальний вибір".

Майдан

День пам`яті Георгія Гонгадзе

16 вересня на Майдані незалежності традиційно відбудеться акція, присвячена пам’яті журналіста Георгія Гонгадзе, де журналісти, громадські активісти та небайдужі громадяни вшанують память Георгія та інших загиблих журналістів.

На акції за традицією буде заборонена партійна та організаційна символіка і гасла на підтримку тієї чи іншої партії або організації. Це не заважає членам всіх політичних партій та громадських організацій взяти участь у акції як звичайним громадянам.

Ми, як і в 2005-му, 2006-му, 2007-му роках, звертаємося до всіх бажаючих долучитися до організації акції. І знову констатуємо, що особливого прогресу у розслідуванні вбивства журналіста не відбулось. Не в останню чергу і через те, що в Україні досі не досягнуто тих високих стандартів журналістики, за яке віддали життя Георгій та інші його загиблі колеги. Бо журналістика так і не стала четвертою владою.

Більше того, ми бачимо, що багато хто в Україні (і з політиків, і з журналістів, і з інших середовищ) хотів би забути про справу Георгія Гонгадзе, і прагне, щоб про це забуло суспільство. Але ми нагадаємо! Бо, доки жива пам’ять, доти залишаються надія і ймовірність, що розслідування загибелі Г. Гонгадзе та інших журналістів будуть доведені до кінця, що знищення людей за висловлені ними думки не стане нормою, що в суспільстві не зникнуть моральні принципи, за які Георгій та його колеги віддали свої життя, що ми нарешті колись житимемо в нормальній країні, де правитимуть закон і мораль, а не цинізм і понятія.

Акція, як і в попередні роки, розпочнеться о 19.00 на Майдані Незалежності. Так само, як і в 2005-му, 2006-му, 2007-му роках її організаторами є звичайні громадяни, а не партії чи громадські організації. Тому на акції традиційно не буде трибун і ораторів, персональних промов та списку організаторів, а використання символіки будь-якої партії або організації, підняття за допопомою гасел чи в інший спосіб питань, які не стосуються теми акції, вважатимуться як піар та аморальна спекуляція на смерті журналістів і неповага до пам’яті загиблих. Це не заважає членам всіх політичних партій та громадських організацій брати участь в акції як звичайні громадяни.

Кошти для проведення акції збираються за допомогою пожертв серед всіх небайдужих громадян. І кожен може внести свій внесок в її проведення. Жертводавці, як і організатори, не рекламуються. Єдине ім'я, яке ми оприлюднили - це невідома широкому загалу дівчина з Києва, визначена організаторами як одержувач коштів, які жертводавці перераховують за допомогою переказів (тел. 8066 1365984, Катерина).

Ми, як завжди, маємо прохання до журналістів:
1) Висвітлити цю акцію, ігноруючи спроби будь-яких політичних чи громадських структур афішувати свою причетність до неї.
2) Взяти участь у акції та вшанувати пам’ять Георгія Гонгадзе, допомігши, по можливості, в її організації та висвітленні.
3) Розмістити оголошення про акцію в своїх виданнях чи озвучити з телеекранів.
 

Тимошенко поставила Ющенку президентський ультиматум

Прем’єр Юлія Тимошенко балотуватиметься в президенти, якщо демкоаліція не буде поновлена.

Такий висновок можна зробити з її слів на прес-конференції у понеділок.

"Якщо президент не повернеться в демкоаліцію, то кандидатів на президентську посаду може побільшати. Ну, зрозуміло, більше. Залишати країну в такій безодні, прірві я не дозволю. Це очевидно", - заявила Тимошенко.

"Тому, я вважаю, що треба поновлювати демократичну коаліцію. Якщо президент її не поновить демкоаліцію, він буде штовхати нашу команду на інші формати роботи і інші рішення щодо участі в усіх виборах", - наголосила вона.

Що стосується прохідного бар’єра, то Тимошенко сказала, що не поділяє позиції президента, оголошену на його інавгурації щодо підвищення прохідного бар’єру до 7%.

Я вважаю, що парламент повинен бути представлений певною групою партій, і ніякий бар'єр не потрібно піднімати", - заявила прем’єр.

Українська правда

Тимошенко вже серйозно думає йти в Президенти

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко серйозно думає над тим, щоб висувати свою кандидатуру на наступних виборах президента.

Про це вона заявила в інтерв’ю британському часопису "The Financial Times", відповідаючи на запитання щодо того, чи буде вона балотуватись.

"Раніше я була налаштована підтримувати єдиного кандидата. Після подій минулого тижня я серйозно розмірковую над цим", - сказала Тимошенко.

Тимошенко поклала відповідальність за розвал коаліції на президента Віктора Ющенка.

"Вказувати пальцем на Москву – це дурість. Коаліція розпалася не через руку Кремля, але через президентське рішення", - сказала вона.

"Я розумію його істерію, бо опитування показують, що його рейтинг впав із 53% до 5%", - зазначила прем’єр, яка є і лідером БЮТ.

Вона закликала президента відродити коаліцію.

Водночас, Тимошенко переконана, що називаючи її Кремлівським конспіратором під час розвалу коаліції, Ющенко наражає на небезпеку як двосторонні відносини з Росією, так і західну інтеграцію України.

Прем’єр також вкотре відкинула звинувачення з боку президента, що під час конфлікту минулого місяця між Грузією та Росією вона фактично стала на бік Росії і була слабкою в підтримці Грузії.

Як відомо, минулого тижня про-президентський блок "Наша Україна - Народна Самооборона" вийшов із коаліції після того, як БЮТ голосував разом з опозиційними комуністами та Партією регіонів за законопроекти, які обмежують владу президента, і не проголосував за резолюцію "НУ-НС" по Грузії.

Ющенко у зверненні до народу наголосив, що в Україні де-факто створено нову коаліцію.

Минулого тижня президент також дав інтерв’ю "The Financial Times", де запевнив, що політична криза в Україні інспірована Москвою.

"Бі-Бі-Сі", Українська правда