Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.
Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Рецепт від... руйнації коаліції

Її просто не треба створювати. Без коаліцій працюють зараз Полтавська обласна і міська ради. І плідно працюють до того моменту, коли вони згадують про політику.

Але нинішнє законодавство не дозволяє Верховній Раді працювати, не створивши коаліцію, на жаль... Саме через наявність вимоги про створення коаліції у законодавстві виходить розкол не тільки політичного бомонду країни, а й суспільства.

То може, вже на часі ліквідувати вищезгадану вимогу, щоб розблокувати роботу ВРУ і дати спокій пересічним громадянам?

Моя замітка з Вільного форуму Майдану.

Міський голова Полтави виступив проти "Шансону"

Міський голова Полтави Андрій Матковський закликав власників маршрутних таксі не вмикати в День міста пісні в стилі шансон. Таку пропозицію він озвучив присутнім на нараді, присвяченій підготовці до святкування Дня міста. На думку міського голови, у святковий день, 23 вересня, з райдіоприймачів маршруток повинні лунати насамперед патріотичні пісні. Більшість людей вважають, що, якщо вже водії і вмикають радіостанції з шансоном в ефірі - то повинні хоча б робити гучність тихішою. Також музика на зразок "Володимирського централу" "або "Мурки" є доволі примітивною й ріже вуха, каже багато хто з мешканців обласного центру.

Майдан

Життя в незалежній Україні. Я не згоден з тобою, oleg_kv!

Прочитавши твою замітку "Життя в незалежній Україні", я здивувався. У ній дійсно все виглядає дуже добре і саме по ній можна зробити висновок, що в Україні жити добре. Але у своїй замітці ти не показав жодного негативу, який є в Україні, і який росте щодня.Ти говориш: немає тоталітаризму. А я говорю: натомість є тотальна корумпованість влади, яка руйнує все нормальне, що є в нашій державі.Ти говориш: немає голодоморів, репресії, війн. А я говорю, що в Україні за статистикою зараз вимирає маса людей від хвороб, від аварій на дорогах, від наркоманії і алкоголізму. І за статистикою, вимирає за місяць більше, ніж від участі наших миротворців за всі часи разом взяті.Вимирає село. Проїдь і подивися. І ти побачиш, що у великій кількості сіл доживають старі, а молодь їде шукати кращого життя або закордон, або у міста. А все це тому нинішня влада зовсім не займається розвитком інфраструктури села.А що робиться з культурою, освітою, медициною? Культура гине, бо нікому не потрібна. А в освіті та медицині процвітає хабарництво, яке потім породжує "добрих" фахівців.Чому про все це тобою, шановний друже, не сказано?

Вам сподобався вчорашній концерт "Queen" у Харкові?



Я дивився його по "Новому" каналу і отримав величезне задоволення.

А ви?

42%, 22 голоси

10%, 5 голосів

48%, 25 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Оргкомітет ГАУ: Заява щодо політичної ситуації в Україні



Політична боротьба за владні повноваження поміж представниками усіх гілок влади, політичними партіями та блоками, представленими у Верховній Раді, дедалі більше набирає обрисів «тотальної війни», наслідком якої буде остаточне руйнування Держави. Недотримання обіцянок, як взаємних, так і даних виборцям, постійне порушення чинного законодавства, безвідповідальні і деструктивні для національної безпеки дії та заяви, нівелювання державних інститутів свідчить про системну кризу владної та політичної еліт.

Особливе занепокоєння викликає факт повного відчуження влади від народу, усунення громадян від впливу на політичні процеси, які відбуваються в країні. Останні заяви політиків щодо змін до Основного закону та підняття виборчого бар’єру свідчать про наміри назавжди обмежити права та свободи громадян України і законсервувати породжені штучним хаосом можливості необмеженої сваволі «еліти».

Нагадуємо, що учасники Громадянської Асамблеї України у 2007 та 2008 рр. (понад п’ятсот представників громадянського суспільства) заявляли, зокрема, про необхідність:

• Відмовитись від використання конституційного процесу для досягнення політичних переваг. Припинити будь-які спроби внесення змін до Конституції без широкого громадського обговорення та впровадження інституту установчої влади.

• Забезпечити законодавчий механізм здійснення народом установчої влади. Ухвалити нове виборче законодавство, законодавство про референдуми, об’єднання громадян та законодавство про політичні партії, що передбачатиме радикальне покращення якості та прозорість політичного процесу в Україні.



Змушені констатувати: голос громадськості не було почуто ні владою, ні політикумом, і саме це, на наше переконання, стало одним із каталізаторів чергової (і, вочевидь, не останньої) політичної кризи, критично небезпечної за поточних зовнішніх умов.

Вважаємо недоцільним та неприпустимим підвищення відсотку виборчого бар’єру, оскільки це обмежить волевиявлення громадян та їх конституційні права.

Заявляємо рішучий протест проти практики жонглювання питаннями національної безпеки, вартість якої для України є незіставною з майбуттям будь-якого політика чи політичної сили.

Переконані, що подальше нехтування громадською позицією та вимогами призведе до остаточної дискредитації відповідних можновладців, політиків та політичних сил з подальшою їх маргіналізацією. Зі свого боку гарантуємо якнайширше донести до відома кожного громадянина про осіб та сили, які брали собі таку безвідповідальну позицію.

Ми також наголошуємо, що мірилом оцінювання політиків є не змагальна гучність їхніх заяв, а єдино підтверджене реальними діями ставлення до прав і свобод громадян, до захисту національної безпеки України, і що у разі подальшого штучного загострення ними політичної ситуації, спроб змінити Конституцію на догоду вузькопартійним інтересам або політичним амбіціям окремих політиків ми зробимо відповідні висновки і закличемо суспільство до адекватної реакції.

Тільки відкрита суспільна дискусія із якомога ширшим залученням політичних партій, громадських організацій та усіх небайдужих громадян може вивести країну з політичної нестабільності та гарантувати подальший суспільний поступ України.

Майдан

Вакарчук вважає що він - лише перша ластівка



Продовження теми. Початок тут.

Депутат Верховної Ради від блоку «Наша Україна – Народна самооборона» Святослав ВАКАРЧУК вважає, що його заява про складення депутатських повноважень стане лише «першою ластівкою».

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив сьогодні на прес-конференції у Києві.

Відповідаючи на запитання журналістів, С.ВАКАРЧУК сказав, що він є оптимістом і вірить, що все краще в України - попереду.

Разом з тим він зазначив, що нинішній політичний процес зайшов у глухий кут. У зв’язку з цим С.ВАКАРЧУК висловив думку, що абсурдність сьогоднішньої політичної ситуації скоро стане очевидною для багатьох політиків і депутатів, і «моє рішення стане лише першою ластівкою».

Він зазначив, що парламент і, особливо, спілкування з виборцями дали йому великий досвід. Однак, за словами С.ВАКАРЧУКА, політична боротьба стала самодостатньою, вона втратила будь-яку мету і стала «боротьбою заради боротьби». С.ВАКАРЧУК сказав, що в таких умовах не хоче продовжувати політичну діяльність.

«Я не наймався блокувати трибуну і забирати картки», - додав С.ВАКАРЧУК.

Майдан.

Львівський форум видавців

От і відбувається у Львові форум видавців. Особливо я пишаюся придбанням такої книжки, яку я купила вже біля Оперного театру ( бо форум проходить у Палаці Потоцьких, але у Театральному сквері також багато яток учасників форуму). Отже, це дослідження відомого сходознавця-індолога Степана Івановича Наливайка “Таємниці розкриває санскрит”. Це чудова-пречудова книжечка у чорній палітурці ( поки поверталася поїздом до Тернополя не могла відірватися від неї). Це ґрунтовне дослідження відповідності санскриту й української мови та й взагалі спорідненості української й індійської культур. Вражає, що виявляється санскрит та українська мови мають багато спільних та спільнокореневих слів. Наприклад, тата – тато, матар – мати, бграта – брат, свастрі – сестра, ту – ти, свій - взагалі так і буде – свій, трі – три, чатура – чотири, чашака – чашка, уда – вода, то – то, тада – тоді, плаваті – плавати й багато інших. Мало того, багато українських обрядів є майже тотожними індійським. Все це вказує на те, що ми всі, люди, – браття! І наша культура сягає далекої давнини і має спільне коріння з давніми народами.

Продавав книги свого батька Сергій Наливайко, також, хоч і досить молодий, та знаний у світі науковець, який продовжує родинну традицію досліджень української культури. Крім вищезазначеного тОму, він демонстрував ще й власні книги.

http://www.rius.kiev.ua/section/east.html

Україна Молода: На Queen, як у неволю

Сьогодні в Харкові під час виступу легендарної групи глядачів каратимуть за відео– та фотозйомку, не дозволятимуть смалити цигарки та пити спиртне

Лариса САЛІМОНОВИЧ   

— Просторий майдан Свободи Харкова тепер називають Queen City, тому що площі як такої тут більше немає. Одразу за монументальною постаттю Ілліча виросла найбільша в історії українських концертів сцена. Її ширина сягає 62 метрів, висота — 23, глибина майже 22 метри. Обабіч — офісні намети і територія, поділена на кілька зон для глядачів. На зведення концертного містечка інтернаціональна команда з чотирьохсот осіб із семи країн світу витратила майже тиждень. Сцену привезли з Бельгії дванадцятьма вантажівками, світлове обладнання та відеоекрани двома авіарейсами доставили з Великобританії, про звукову апаратуру подбали швейцарці. Для фахівців, які готували концерт, просто на майдані поставили великий намет із повним офісним інтер’єром. Тут і окремі кабінети, і коридори, і всі необхідні засоби зв’язку.

Апартаменти для самих співаків — окрема історія. Учасники гурту прилетять до Харкова усього на кілька годин. Заїзд до готелю в їхні плани не входить. Саме тому неподалік від сцени для них поставили невеликий збірний будиночок із кількох кімнат. Одна служитиме гримерною, в іншій артисти зустрічатимуть гостей та журналістів. Трейлери з душем і меблями прибули окремо. Організатори кажуть, що самі мегазірки не обтяжували їх надмірними вимогами — тільки найнеобхідніше. Правда, двоє учасників гурту виявилися суворими вегетаріанцями, тому ресторан, де годуватимуть гостей, отримав з цього приводу окреме розпорядження. Відвідати українську кухню гості таки погодились, хоча у світове турне, яке розпочнеться в Харкові, вони взяли з собою кілька власних кухарів.

Ще одна вимога — жодних цигарок. Queen City оголосили територією без тютюну, про що повідомляють численні таблички. На концерт також не можна приносити пляшки з водою і спиртним, знімальну і записуючу техніку. Організатори попередили: усіх глядачів, які спробують сфотографувати артистів під час виступу, негайно покарають.

У день виступу менеджерів групи охоронятимуть біля сотні секюріті з Москви, Києва та Харкова. Безпекою самих артистів опікуватимуться їхні власні охоронці. За кілька годин до концерту навколо майдану Свободи буде перекрито рух транспорту. Не працюватиме і вхід до станції метро «Університет», хоча рух самої підземки у зв’язку з приїздом Queen подовжили до 1.00. Організатори наполегливо радять потенційним глядачам, яким пощастило отримати запрошення до фан–зони, прийти на концерт хоча б на дві години раніше. Інакше є ризик не потрапити на виступ вчасно. Узагалі ж майдан Свободи готується прийняти до півмільйона глядачів. Для тих, хто не зможе протиснутися до сцени, встановлять чотири відеоекрани розміром 8 на 6 і один — 17 на 8 метрів.

Музиканти відіграють у Харкові двогодинний концерт, після чого відразу ж приватним літаком відбудуть до Москви. Організатори сподіваються, що харківським глядачам поталанить почути кілька нових пісень із нового альбому групи і навіть пісню українською мовою, яку артисти подарують своїм шанувальникам як сюрприз.

До зустрічі з Queen усі ці дні активно готувався і їхній харківський фан–клуб, що, як з’ясувалося, діє у приміщенні планетарію ще з 90–х років під керівництвом Наталії Бершової. Вона повідомила пресі, що особливо з великим нетерпінням чекає на приїзд учасника гурту Браяна Мея, бо він, як і вона, астроном за фахом і навіть захистив нещодавно докторську дисертацію на тему виникнення галактик. Харківські фани зустрінуть своїх кумирів, якщо така нагода трапиться, не з порожніми руками. Серед підготовлених подарунків — український оберіг, книга архітектурних пам’яток міста і навіть гетьманська булава.

УМ.

Лідер гурту "Океан Ельзи" пішов з Верховної Ради



Співак і громадський діяч Святослав Вакарчук заявляє про складання своїх депутатських повноважень.

Про це сказано у заяві Вакарчука, поширеній "Інтерфакс-Україна".

"Сьогоднi я подав заяву про складання мною повноважень народного депутата України.
Це рiшення стало пiдсумком важких кiлькамiсячних роздумiв i видається менi чесним кроком по вiдношенню до виборцiв, колег-однодумцiв i до самого себе", - сказано у ній.

На думку Вакарчука, нинiшнiй склад Верховної Ради не виконав своєї головної ролi – "творити вiзiю України як сучасної європейської держави".

"Безперервнi мiжпартiйнi та внутрiшньопартiйнi суперечки, якими так переймаються тi, хто мають вести Україну вперед, деморалiзують суспiльство всерединi країни, та пiдривають її авторитет назовнi. Полiтичне життя держави звузилося до безжальної сутички за владу. Її жертвами стають не лише моральнi принципи, а й нацiональнi iнтереси, про якi так часто говорять полiтики всiх кольорiв i таборiв", - вважає Вакарчук.

За таких обставин, зазначив він, "єдиний спосiб бути собою - це піти".

"Залишитися - для мене означає втекти. Втекти вiд зобов'язань перед виборцями, зректися присяги на вiрнiсть Народовi. Я цiєї присяги не забув. Для мене правда, мораль i Україна нiколи не стояли на другому мiсцi", - заявляє Вакарчук.

"Виглядає, що нашi знання, наша енергiя, наше прагнення прислужитися своєму народовi цiєю Радою запитанi вже не будуть", - додав він.

При цьому Вакарчук заявив, що повертається до активного громадського життя.

"Повертаюся з вiрою в те, що нас лишилося не так мало. Тих, хто здатен, вiдкривши очi й стиснувши зуби, своє робити. I далi йти...", - сказав він.

Вакарчук був обраний депутатом Верховної Ради 6-го скликання за списками "Нашої України" – "Народної Самооборони".

Майдан

Обласний комітет перетворюється на всеукраїнську акцію

Стан справ з Полтавською обласною бібліотекою для дітей ім. Панаса Мирного різко погіршився. Захоплення приміщення і майна бібліотеки, практично, повністю паралізувало її роботу.

Учасники Полтавського обласного комітету «Повернемо бібліотеку дітям» вирішили звернутися за допомогою до громадян усієї України. І дочекавшись перших відгуків з Києва, Львова, Тернополя і Харкова вирішили переформатувати обласний комітет на всеукраїнську акцію.

Метою акції є:
1) не допустити ліквідації, об’єднання з іншою бібліотекою, або зміни статусу обласної установи Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного;
2) домагатися у судах припинення процедури незаконного виселення бібліотеки з приміщення у Полтаві по вул. Гагаріна, 5 (в якому бібліотека перебувала більше 30 років);
3) у разі виділення бібліотеці рівноцінного приміщення – сприяти відновленню роботи по обслуговуванню юних читачів у стислі терміни;
4) наполягати на виконанні рішення третьої сесії Полтавської обласної ради п’ятого скликання від 10.08.2006 року про будівництво нового приміщення обласної бібліотеки для дітей ім. Панаса Мирного.


До оргкомітету всеукраїнської акції «Повернемо бібліотеку дітям» увійшли народний депутат України Олесь Доній, активіст Всеукраїнської громадської організації Альянс «Майдан» Тарас Токар, директор бібліотеки Леонід Чобітько, ряд представників Громадянського руху «Народна самооборона». Формування оргкомітету продовжується.

Офіційним інформаційним вісником акції став сайт «Майдан»: http://www.maidan.org.ua (в ЖЖ створена спільнота «Повернемо бібліотеку дітям»: http://community.livejournal.com/povernemo_bibl/ , яка вестиме паралельне інформування громадян про хід акції).

Наші контакти:
[email protected], [email protected]