Я знала, що шаурма - це гидота, але ТАКЕ...

Почитавши статтю про те, як роблять шаурму і курей-гриль, вчергове переконалася, що ніколи більше цю гидоту не їстиму. Звичайно, не всі ці страви готуються в подібних до описаних умовах, але... хто знає?




Крім того, згiдно з останнiми дослiдженнями британських учених, смажена у грилi курятина може стати причиною серйозних недуг, зокрема раку... У процесi будь-якого смаження утворюються канцерогени, тому однозначно можна сказати, що кури-гриль не належать до здорової їжi. Кому цікаво - можете докладніше тут почитати: http://www.expres.ua/articles/2006/03/03/5784/


Популярно про Шухевича

написав Володимир В'ятрович для УП:

http://www.pravda.com.ua/news/2008/4/25/75218.htm

Корисно буде почитати противникам цієї історичної постаті. А також прибічникам - для ширшого ознайомлення з діяльністю цієї людини.

17 президентів підтримали Україну в ЄС і НАТО

Як повідомляє Українська правда, 17 голів держав Центральної та Східної Європи одноголосно висловилися за прийняття усіх балканських країн та України до ЄС і НАТО. Як повідомляє у неділю "Німецька хвиля", такий результат дводенного саміту країн Центральної та Східної Європи, що пройшов у македонському місті Охрід. Без цих країн-кандидатів Європейський Союз та НАТО будуть "неповноцінними", зазначається у фінальному документі саміту. Лідери центрально- та східноєвропейських країн розглянули також питання енергетичного забезпечення у майбутньому і ситуацію з незалежним Косово. За інформацією "Німецької хвилі", у конференції брали участь, в тому числі, німецький та український президенти - Хорст Келлер та Віктор Ющенко. Водночас прес-служба українського президента не повідомляла про його участь у цьому заході.

Чи потрібне нам свято 1 травня?

От зараз ми (ну майже усі ми) були вихідні 9 днів. В зв'язку з державними святами: Великоднем та Міжнародним Днем солідарності трудящих і святом весни і праці.

Ну з першим святом все ясно - переважна кількість українців (87,7%) згідно опитування вважають Великдень справді великим святом.

А от щодо 1 травня -
Міжнародного Дня солідарності трудящих та 2 травня - Свята весни і праці, в мене особисто виникло суперечливе ставлення.

Чи потрібно зараз залишати на державному рівні ці пережитки минулого соціалізму?

Як вважаєте Ви?

69%, 36 голосів

31%, 16 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Христос Воскрес!

Прийміть наші найщиріші вітання з нагоди найбільшого християнського свята - Воскресіння Христового!

Нехай Ваші душі будуть багаті на добро, як святковий стіл, чисті як Великодній рушник і веселі, як українські писанки. Хай малинові дзвони Великодня принесуть у Вашу оселю радість, віру, надію і любов.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

СЛАВІМО ЙОГО!

Українські вірування і традиції

Великдень – „Великий день”. Кажуть, що і сонце на дощах у той день не заходить, тому цей день такий великий. Все радуються і на небі, і на землі.

Воскресіння Христове святкуємо в Світлу неділю Пасхи. Це одне з найдавніших і найсвітліших християнських свят. Воно святкується урочисте з часів апостольських.

Пасха – це свято радості для всіх: і для дітей, ідля дорослих, і для живих, і для мертвих. Бо коли Христос воскрес, то цим Він переміг смерть та диявола, і ми тепер впевнені, що всі люди силою Його воскресіння воскреснуть. Воскресіння Христове утверджує нас у вірі, що життя людське не обривається, як нитка, що воно сповнене глибокого змісту і значення.

Для християн це найрадісніше й найурочистіше свято, бо воно дає надію, що через віру в воскреслого Ісуса Христа і ми воскреснемо й одержимо вічне життя.

До цього свята віруючі дуже старанно готуються.

Велика П'ятниця, день смерті Христової, це майже святковий день.

У страстну п'ятницю віруючі нічого не їдять до виносу плащаниці з вівтаря на

середину церкви. Повернувшись з церкви, родина сідає обідати. Обід пісний, навіть риби не можна їсти. Майже нічого не дозволяється робити. Дозволяється пекти паску і садити розсаду капусти.

Поки паска не посв'ячена, їсти її не можна – гріх! Гріх і співати в Страсну п'ятницю. В суботу відвідують Божий Гріб, а пополудні вже і святять свячене.

Свячене. Крашанки та писанки

Свячене – це один із найважливіших знаків воскреслої радості. Особливе значення мають яйця, великодне печиво, обов”язково гірки зела (хрін) на згадку про гіркість Христових страстей. Хрест – це головна прикраса свяченого.

У Великодну суботу готують крашанки.

Здебільшого фарбують яйця у червоний, жовтий, синій, зелений  і золотистий кольори. Шкарлупу з свячених яєць зберігать і використовують для обкурювання людей і худоби проти пропасниці. Крім крашанок, в окремих сім”ях розмальовують писанки.

Звичай виготовляти писанки та крашанки виник в Україні дуже давно,ще з дохристиянських часів. Це підтверджує випадково збереженний експонат, котрий датується ІХ століттям. Мова йде про писанку з назвою „Берегиня”. За свідченням фахівців, українське писанкарство – за художнім рівнем, багатющістю кольорів, довершеністю малюнків і сюжетністю – прирівнюється до знаменитих китайських та японських мініатюр. Наші давні предки поклонялися сонцю. В ньому вони бачили і відродження природи, і життя. В яйці теж таїться зародок нового життя, а за формою воно - нагадує сонце. Отож і стало яйце символом відродження весняного сонця. Його і почали розписувати магічними знаками. Так з'явилася писанка.

Писанкарство на Україні було поширене в усіх без винятку регіонах.  Кожна майстриня мала свої рецепти приготування рослинних барвників і оздоблення  сюжетних малюнків. Це було нелегке заняття, що вимагало неабиякого хисту та  уміння. За допомогою бджолиного воску і писала на яйцях виводилися вигадливі сюжети різнокольоровими барвами.

Виготовляли писанки переважно дівчата. У давнину був звичай приходити до високопоставленної особи з якимось  дарунком. Марія Магдалина, проповідуючи Христову науку, якось зайшла до двору римського кесаря Тиверія, подала йому червону крашанку зі словами: „Христос восрес!”, після чого почала свою проповідь. За її прикладом й інші християни в день Пасхи почали обдаровувати один одного крашанками чи писанками. Писанка і крашанка — це не одне й те ж. Крашанка з'явилася набагато пізніше від писанки. Крашанки їдять, діти граються ними у великодні ігри. Писанки ж ніколи не варять, щоб не вбивати живу силу зародка, їх не їдять, а дарують і зберігають як священний талісман.

Як із мертвої шкарлупи яйця з”являється нове життя, так і Ісус Христос вийшов із гробу до нового життя. Червона крашанка є символом нашого спасіння через пролиту на хресті кров Ісуса Христа.

Українські вірування:

Щоб писанки довго зберігалися, їх треба варити в Чистий четвер.

Товчене на порошок лушпиння крашанки підсипають до кормів курям – „щоб краще неслися”.

Символи, які зображують на писанках:

Спіраль - символ вічності S. Його зображали і у вигляді ластовиних хвостиків, а також на орнаменті з гарною весняною назвою Проліски.

Ламаний хрест - це древній символ сонця і вогню. Таку писанку дарували на вдачу та щастя.

Риба – символ Ісуса Христа. Це символ здоров'я. Ружа - символ сонця. Таку писанку дарують на щастя. Хрест - символ чотирьох стихій світу - вогня, води, повітря і землі. Зараз, це символом християнства. Листя дуба - символ чоловічої сили, гідності і довголіття. Мак - символ нев'янучої молодості та дівочої чарівності. Яйце з трикутником дарують на знак побажань достатку в оселі. Яйце, на якому зображена польова квітка, дарують молодій жінці, що готується стати матір'ю.

Страстна субота

Особливо клопітно жінкам у страстну суботу. Адже потрібно напекти пасок, нафарбувати

яєць і посвятити їх у церкві.

У ніч на під Великдень парубки зазвичай розпалювали вогонь на найвищому пагорбі, або на майдані біля церкви. Вогнище робили великим, щоб його можна було побачити в сусідних селах.

Діти і старі, які залишалися вдома, спати не лягали. У хаті світло не гасили, воно горіло всю ніч, щоб його було видно ангелам, які літають над оселями.

За віруваннями, якщо в ніч під Великдень на могилі з”явиться палаюча свічка, то це знак, що душа покійника потрапила до раю.

Як тільки опівночі задзвонять дзвони, з усіх кінців села або міста народ поспішав до церкви на Божу службу.

Загалом Великдень – родинне свято, а тому в гості майже не ходили. Лише молодь збиралася в центрі села, дівчата водили хороводи, а підлітки, набравши крашанок, грали в „навбитки”.

Свято Воскресіння Христового відбувається навесні, коли оновлюється природа і земля вкривається зеленню, квітами. Радість свята пронизує усіх рідних і близьких, навіть ворогів, бо й про них Церква співає: „Один одного обіймемо і назвімо братами і тих, хто ненавидить нас, простімо всім заради Воскресіння”.

Отже, згадаємо на Пасху, що людина повинна любити всіх і все: живу і мертву природу – людей, тварин, рослин, гори, річки й моря, бо все це – дар Божий для людини.

Відмовитись від громадянства. А Ви б змогли?

Одна з кращих українських тенісисток кримчанка Юлія Вакуленко прийняла рішення змінити українське громадянство на іспанське.

Федерація тенісу України повідомила, що одна з ведучих українських тенісисток Юлія Вакуленко прийняля рішення в майбутньому виступати за Іспанію. У своєму листі на адресу Федерації Вакуленко так пояснює своє рішення: 
Юлія Вакуленко
                                            Юлія все ж таки стане Хулією…
"Я хочу вам повідомити, що після довгого роздуму я ухвалила рішення узяти іспанське громадянство і грати під іспанським прапором. Оскільки я вже близько 10 років живу в Іспанії, і моя сім'я теж живе там. Для мене це було дуже важке рішення, але сподіваюся, ви зможете зрозуміти і поважати його". 

Віце-президент ФТУ Вадим Сапронов, коментуючи ситуацію, відзначив: 

"На жаль, Україна не стала нею справжньою Батьківщиною. Не знайшлося людей в нашій країні, хто б своєчасно підставив їй плече, підтримав у важкий момент, коли цього вимагала ситуація. Ми обов'язково зробимо висновки для себе з цієї неоднозначної історії". 

Вакуленко вже почала процес по зміні громадянства. 24-річна кримчанка, яка на даний момент посідає 41-е місце у світовому рейтингу WTА, починала свій шлях у великому тенісі в Югославії.   Останні 10 років Вакуленко живе і тренується в іспанській Барселоні. Тенісистка має намір виступати за команду Іспанії в поєдинках Кубка Федерації і Олімпійських Ігор. Проте на Олімпіаду до Пекіна вона не поїде - іспанська сторона не встигне внести тенісистку в заявку. З сайту 1+1 А Ви б як вчинили у подібній ситуації і взагалі по життю?

43%, 23 голоси

44%, 24 голоси

13%, 7 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Чи потрібна смертна кара?

Міністр Внутрішніх Справ Юрій Луценко пропонує внести зміни до кримінального законодавства щодо повернення смертної кари за вчинення тяжких злочинів.

Зараз за такі злочини передбачено довічне позбавлення волі.

Мораторій на вживання страти діяв в Україні з березня 1997 року. У 2001 році в країні набрав чинності новий КК, що передбачає довічний вирок як вищу міру покарання. У 2003 році Верховна рада України ратифікувала протокол номер 13 до Конвенції про захист прав і основних свобод людини, яка забороняє застосовувати страту за будь-яких обставин. Зобов'язання ратифікувати цей документ Україна узяла на себе ще в 1995 році, ставши членом Ради Европи.

Аспекти питання:
- якщо будуть прийняті зміни - з нашою каральною системою можливі (та точно - будуть!) випадки засудження і страти невинних осіб (хоча, зараз Луценко пропонує на 10 років відтермінувати запровадження в дію вироку для проходження засудженим усіх судових інстанцій для оскарження вироку);
- а як бути, коли за звірські злочини таки варто вбити людину? і це буде засторогою до інших.
- навіщо роками годувати вбивць?

А Ви підтримуєте таке можливе введення?

72%, 38 голосів

28%, 15 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Країні потрібні кардинальні реформи!

Інакше дуже скоро нації не залишиться:

- смертність вже дуже давно перевищує народжуваність, тому ми поступово вимираємо; - нас труять в супермаркетах, оскільки відсутній дієвий контроль за якість продуктів харчування та адекватна відповідальність за підірване здоров’я; - нас вбивають на дорогах через відсутність реальної загрози до порушників отримати справді відповідне злочинові покарання за вчинені дії (останній гучний приклад – травмування насмерть пішоходів водієм, який їхав на швидкості більше 200км/год. у Кременчуці, можна почитати і подивитись фото тут); - люди мільйонами виїжджають на заробітки до Росії, Португалії, Італії та Гамерики, оскільки не знаходять тут належної оплати своєї кваліфікованої та некваліфікованої праці і дуже часто там залишаються; - Ви можете продовжити самі цей список...

Я хочу, щоб теперішня влада не займалася політичними дискусіями, поділом сфер впливу і обдиранням народу, а була справді тим, навіщо створена історією. Тобто займалася створенням умов для безпечної життєдіяльності народу, його розвитку і праці на благо Батьківщини.

Я щиро вірю, що цього хочуть усі прості громадяни нашої країни. Так чому ми цього не маємо? Чому щоразу наступаємо на граблі і обираємо собі керівників-нездар, своїх грабіжників? Я просто хочу, щоб кожен сам собі задав це питання і отримав відповідь до наступних виборів.

26%, 11 голосів

17%, 7 голосів

2%, 1 голос

38%, 16 голосів

17%, 7 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Що на нас чекає у недалекому майбутньому?

Яценюк викрив сценарій проведення нових дострокових виборівГолова Верховної Ради України Арсеній ЯЦЕНЮК заявляє про існування сценарію проведення нових дострокових парламентських виборів. "Я не виключаю, що є сценарій: щоб уникнути відповідальності, давайте проведемо ще одні дострокові вибори", - зазначив А.ЯЦЕНЮК і додав, що ще одні вибори не принесуть нічого нового”.

"Мені відомий сценарій, який пропонувався: давайте максимально підвищимо прохідний бар’єр, давайте внесемо зміни до Конституції, це стане підставою для дострокових виборів, а потім прийдемо й швиденько поділимо владу", - повідомив спікер.

За його словами, він "категоричний противник того, щоб політичні сили користувалися достроковими виборами тільки для одного: щоб поділити електорат, який не поділений, викинути політичні сили, які мають невисокий рівень підтримки і сформувати біпартійність”.

А.ЯЦЕНЮК нагадав, що ця ідея вже давно крутиться в українських політичних колах. "Давайте поділимо країну на дві зони відповідальності. Перша – це зона відповідальності тих, хто набере більшу кількість голосів, а друга – це опозиція. І всі будуть при кориті. Такої політичної конструкції не буде", - запевнив голова ВР.

За матеріалом УНІАН

Що ми маємо:

- ЮВТ заявила, що хоче парламентської республіки, на кшталт Німеччини, де Прем'єр буде ключовою фігурою, яку обиратиме Парламент. А Президента з мізерними повноваженням - народ;

- Якщо ми матимемо парламентську республіку, тоді Парламент має бути функціональним, а не таким недієздатним як зараз. Тому то ЮВТ планує скорі перевибори до ВР, після зміни Конституції. Для цього вона хоче створити в Раді спеціальну комісію. При цьому планується збільшити прохідний барєр і у Парламенті опиняться лише найрейтинговіші партії (скоріше за все дві, можливо три), не важко здогадатися - які це партії. ПР і БЮТ. Таким чином владу буде поділено між двома силами. Одні - при владі, інші - в опозиції.З часом вони змінюватимуть одна одну по мірі розчарування електорату у політиці влади;

- На даний момент Президент має невисокий рейтинг підтримки серед виборців. Він здійснює непопулярні кроки ("абарзєвший" Секретаріат, критика в тему і не дуже діяльності уряду, розхитування коаліції, відверте плювання на "ідеали майдану" і т.п.). Навіть щирі прихильники серед виборців зараз від нього відвертаються.  Але Президент напевно що так просто не "здасть" свої повноваження. Тому дуже ймовірною вбачається відставка уряду, розвал коаліції (та й самій ЮВТ це вигідно - мовляв, "бачте, що мені не дають робити зміни на краще") і постановка "свого" або компромісного Прем'єра. Але вибори Президента не за горами, а хто у нас найпопулярніший зараз політик?

Які з цього можна зробити висновки? Що це все дасть нам, простим громадянам?

1) Можливо, з формуванням нового устрою в країні нарешті не буде хаосу у владних повноваженнях різних гілок влади - буде один сильний центр - Парламент з призначеним ним Прем'єром. Все гарно - у країні нарешті запановує спокій і процвітання (можливо, з часом). Але де гарантія - що той Парламент не буде таким як зараз недієздатним?

2) ЮВТ відправляють у відставку, і це стає їй гарним трампліном до Президентського крісла. Адже зроблені за період Прем'єрства популістичні кроки забезпечать їй значну перевагу на виборах. Враховуючи, що рейтинги Ющенка і Януковича зараз стрімко падають. Гарантій, що буде все добре - жодних. Оскільки зараз можна цілком наочно спостерігати неспроможність Уряду розвивати (та навіть - підтримувати на сталому рівні) економіку. Адже соціальними виплатами народ не прогодуєш. Скоро вже не буде чого продавати, і ні з чого буде збільшувати виплати. Крім того, потрібні реальні зростання доходів громадян, тобто збільшення купівельної спроможності.

Як не крути, але я не бачу в найближчому майбутньому можливості для простих громадян зміни їх життя на краще. Політики декларують мізерні доходи (це смішно, коли декларується декілька тисяч, а машини, будинки і одяг тягнуть на мільйони) - і це практично у всіх видних політиків. Тоді як пенсії, стипендії і мінімальні зарплати простих громадян з'їдає інфляція. Реальні доходи громадян падають невпинно.

Як не крути - а ЮВТ напевно буде в недалекому майбутньому керувати Україною у тій чи іншій іпостасі. Але чи покращилося наше з вами життя зараз? І яким воно буде потім? Можливо (та, навіть, напевно) Ви маєте іншу думку. Було б цікаво її почути.