Олена Теліга. Сучасникам

Поезія «Сучасникам» - моральний заповіт Олени Теліги сучасному та майбутнім поколінням. Авторка закликає горіти душею, діяти сміливо, виробити в собі рису суворої самодисципліни та обов'язку, не втрачати людських рис на тернистих шляхах випробувань. 

«Не треба слів! Хай буде тільки діло! Його роби — спокійний і суворий, Не плутай душу у горіння тіла, Сховай свій біль. Зломи раптовий порив». Але для мене — у святім союзі: Душа і тіло, щастя з гострим болем. Мій біль бринить, зате коли сміюся, То сміх мій рветься джерелом на волю! [ Читати далі ]

Олена Теліга. Поворот

Героїзм як найвища чеснота, як взірець людської гідності - то визначальний орієнтир життя і творчості Олени Теліги, він тісно пов'язаний із боротьбою за національне визволення рідного народу. У вірші «Поворот» лірична героїня виловлює віру в перемогу цих ідей. Настане осінній день прозорий і те, що було мрією, обернеться в дійсність.

Це буде так: в осінній день прозорий Перейдемо ми на свої дороги. Тяжке змагання наші душі зоре, Щоб колосились зерна перемоги. І те, що мрією було роками, Все обернеться в дійсність і можливість. Нам буде сонцем кожний кущ і камінь У ці хвилини гострі і щасливі! [ Читати далі ]

Олена Теліга. Відповідь

Авторка поезії Олена Теліга - це рідкісний тип жінки-поетеси, у якому поєднались сила, мужність, воля, безстрашність з жіночістю та чарівністю. У творчості Теліга стояла на межі, де закінчується спокій, сірість буднів і починається вогонь боротьби, справжнього життя. Лірична героїня у творах Теліги - це сама поетеса, а творчість - це її життя.

О, так, я знаю, нам не до лиця З мечем в руках і з блискавками гніву, Військовим кроком, з поглядом ловця Іти завзято крізь вогонь і зливу. Ми ж ваша пристань — тиха і ясна, Де кораблями — ваші збиті крила... Не Лев, а Діва наш відвічний знак, Не гнів, а ніжність наша вічна сила. [ Читати далі ]

Олена Теліга. Пломінний день

День прозорий мерехтить, мов пломінь, 
І душа моя горить сьогодні.
Хочу жити, аж життя не зломить,
Рватись вгору, чи летіть в безодню.

Хоч людей довкола так багато,
Та ніхто з них кроку не зупинить,
Якщо кинути в рухливий натовп
Найгостріше слово — Україна.
[ Читати далі ]

АСТАРТА – це по-справжньому круто!

Київський етно-рок гурт АСТАРТА був створений декілька  років тому. Вокалістки Інна та Юля познайомилися в Київському університеті культури, де навчалися на фольклорному факультеті – там вони співали в ансамблі “Кралиця”. Їхній шлях в українському шоу-бізнесі почався, коли на останніх курсах навчання в КНУКІМ дівчата співпрацювали з гуртом “Тартак”. Це був спільний проект, де Сашко Положинський виконував свої партії, а дівчата – партії народного вокалу. Паралельно вони працювали над власним матеріалом. 

 Сьогодні продюсером дівчат є Едуард Приступа, більш відомий як Діля (гурт НеДіля).

Програма АСТАРТИ не обмежується лише етнікою та фолк-роком – в арсеналі гурту є акапельна програма (веснянки, колядки) та диско (домішки танцювальної музики). 

 АСТАРТА добре зарекомендувала себе як потужний та драйвовий колектив. Отож, слухайте – і насолоджуйтеся!  

[ Читати далі ]

Найбільш популярний замок України — Кам’янець-Подільський

Кам’янець-Подільський – стародавнє місто, яке по праву вважається одним з найбільш мальовничих у Східній Європі. Дуже часто Камянець-Подільський називають "квіткою на камені", або "перлиною Поділля". Унікальне місто в кожному його прояві.  Саме розташування Кам’янець-Подільського є неймовірним.  Стара частина містазнаходиться на півострові, який є природним утворенням. Річка Смотрич, прокладаючи собі шлях у скелястому каньйоні, утворила цей чудовий природний комплекс. У сучасних межах міста  річка утворює три півострови, на яких розташовані історичні райони Кам’янця: Старе місто, Руські та Польські фільварки. 

Старе місто - найбільш цікава для туристів частина Кам’януць-Подільського.Саме до нього йдуть за можливістю поринути в історичне минуле. Тут знаходиться близько 200 історико-архітектурних пам’яток. Старе місто побудовано на скелястому півострові площею близько 120 га. Його називали "містом трьох націй", оскільки тут мешкали українці, поляки і вірмени. Тому Старе місто поділене на райони, де проживав певний народ. У кожного була своя площа, ринок, магістрат, а також свої культові споруди. З’єднувалося Старе місто з навколишньою територією лише вузьким перешийком, на якому ще в давнину споруджено міст (Замковий або Турецький). 

 Найпопулярнішими об’єктами є Ратуша, костьол св. Петраі Павла, Кушнірська вежа, Польська брама, Домініканський монастир. До речі,вежі, яких до нашого часу дійшло 5, та залишки оборонних стін з бійницями і бастіони нагадують  нам про ті часи, коли Кам’янець був неприступною фортецею.

Але головною метою поїздки кожного туриста завжди була Стара фортеця. Це візитна картка міста. 

Кам’янець-Подільська фортеця є, мабуть, одним з найпопулярніших серед всіх туристичних об’єктів України. Недаремно у 2007 році вона ввійшла до переможців проекту "Сім чудес України".

[ Читати далі ]

Іван Миколайчук - душа українського поетичного кіно

     Україна - це особистості, які формують обличчя її історії.

  ІВАН МИКОЛАЙЧУК 

       Іван Васильович Миколайчук (15 червня 1941, Чортория — †3 серпня 1987) — український актор, режисер, сценарист. 

       34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та 2 режисерські роботи. Його називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу, блискучим самородком.   

[ Читати далі ]

Замки України — наша кам'яна гордість

Чимало українців прагне побувати за кордоном, відвідати всесвітньо відомі пам’ятки та красиву природу. Однак багато хто з нас не знає, скільки чудових творінь людських рук і розуму розкидано по рідній країні. Зокрема, прекрасні замки України своєю масивністю і чарівною архітектурою не залишать байдужим жодного мандрівника.

 Хотинська фортеця

А замків в Україні вистачить не на один рік подорожей! Адже їх у нас збереглося близько ста. Попри те, що більшість замків перебувають у стадії руйнування, а від деяких не залишилося і сліду, кожен вартий уваги. Ці споруди відіграють значну роль у житті українських земель, оскільки були пов’язані з відомими родинами, постатями і залишили вагомий слід в історії України.

[ Читати далі ]

Життя, гідне подиву і захоплення

Україна - це особистості, які формують обличчя її історії.

"Я на гору круту крем'яную буду камінь важкий підіймать.

І, несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать",

- ці поетичні рядки не просто метафора, а пронизлива сповідь, непорушне кредо короткого, але яскравого, мов зірковий спалах, життя видатної української письменниці Лариси Петрівни Косач-Квітки - Лесі Українки.

[ Читати далі ]