Нові правила правопису в українській мові

Як чуєш, так і пишеш: у мовному законі України "воскресили" правила столітньої давнини15:05 23.05
Уряд затвердив важливі зміни, які торкнуться кожного українцяЯк чуєш, так і пишеш: у мовному законі України "воскресили" правила столітньої давниниКабінет міністрів України схвалив нові правила правопису, які були розробленій Українською національною комісією з питань правопису. Новий правопис ухвалили у середу, 22 травня.
У постанові зазначається, що рішення ухвалено з метою забезпечення конституційних положень про державний статус української мови та уніфікації вживання правописних норм. 
Головними змінами стало те, що відтепер "пів" з іменниками пишеться окремо, якщо вони вказують на половину: пів Києва, пів хліба, пів огірка, пів відра. Раніше такі слова писалися разом.

У словах грецького походження th передається літерою т. Але в усталених іменах власних і термінах допускається написання через ф.

Схожий принцип діє щодо передачі на письмі звуку h. За новим правописом потрібно писати гінді і Гельсінкі, але в деяких запозичених словах традиційно пишемо х.
Нова редакція Українського правопису взяла за основу українську традицію та повернула деякі особливості правопису 1928 року. Окрім цього, вона також відреагувала на зміни в сучасній культурно-письмовій практиці.
Варто зазначити, що у новому правописі також закріпили тенденцію до утворення фемінативів. Зміни в правопис внесли, тому що вони одержали поширення в громадському, науковому і культурному житті. Уніфікація витіснить з ужитку численні паралельні форми та їх графічне передачі, а також вона повинна подолати суперечності між написанням і мовною практикою.
Нові правила правопису викликали бурхливу реакцію та обговорення у соціальних мережах. Не всі українці оцінили нові зміни, однак були й позитивні відгуки про оновлені правила правопису.
https://znaj.ua/society/234616-yak-chuyesh-tak-i-pishesh-u-movnomu-zakoni-ukrayini-voskresili-pravila-stolitnoyi-davnini?utm_source=iua

У Львові 26 травня 2019 року програма Свята Героїв

Запрошуємо гостей та жителів Львівщини 26 травня 2019 року долучитися до відзначення Свята Героїв – щорічного свята в Україні, встановленого на честь українських вояків – борців за волю України, передусім, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, Українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА, діячів ОУН, Героїв Небесної Сотні, учасників Революції Гідності, учасників АТО/ООС.



Заходи на Личаківському кладовищі

10.30 год. - Покладання квітів та лампадок до могил Героїв Небесної Сотні на полі почесних поховань № 67. Проведення молитви.

10.45 год. - Покладання квітів і запалення лампадок до могил учасників АТО/ООС на полі почесних поховань №76. 

10.50 год. - Прибуття естафети студентів Львівського державного університету фізичної культури до Поля почесних поховань № 76.
10.55 год. - Проведення екуменічної панахиди.

Заходи біля пам’ятника Степану Бандері

12.00 год. - Покладання квітів від керівництва області та громадськості до пам’ятника С. Бандері та проведення громадського віча.

12.30 год. - Урочисте проходження колони представників учасників АТО/ООС, ветеранських, волонтерських та патріотичних організацій, учасників Революції Гідності та медиків Майдану, молодіжних громадських організацій та студентської молоді за маршрутом: пам’ятник С. Бандері - вул. Бандери - вул. Коперніка - просп. Свободи.

Заходи на просп. Свободи

13.30 год. - Урочисте проходження колони ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут та учнівської молоді.

14.00 год. - Виступ оркестру Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Хомчак замість Муженка - маємо нового голову Генштабу

Хомчак замість Муженка. Що відомо про нового голову Генштабу?
  • 21 травня 2019 
Руслан ХомчакКопирайт изображенияУНІАНImage captionРуслан Хомчак з 2016 року обіймав посаду начальника штабу Сухопутних сил ЗСУ

Президент України Володимир Зеленський звільнив Віктора Муженка з посади начальника Генштабу - головнокомандувача Збройних сил України, і призначив на цю посаду генерал-лейтенанта Руслана Хомчака.

Руслан Хомчак з 2016 року обіймав посаду начальника штабу Сухопутних сил ЗСУ.

Під час війни на Донбасі він очолював операцію зі взяття Іловайська, яка завершилася чисельними жертвами серед українських військових.

Що відомо про нового очільника Генштабу?

Новому очільнику Генштабу 51 рік, він є випускником Московського загально-військового училища.

За часів незалежності був начальником штабу 24-ї окремої механізованої бригади у місті Яворів на Львівщині, командував 300-м окремим механізованим полком у Чернівцях, очолював 72-у окрему механізовану бригаду у Білій Церкві.

У 2009 році він очолив штаб 8-го армійського корпусу, а 2012 року став командиром 6-го армійського корпуса, який з 2013 року називався оперативним командуванням "Південь".

У 2011 році Руслан Хомчак отримав звання генерал-майора, а у 2013 році - звання генерал-лейтенанта.

Під час війни на Донбасі Руслан Хомчак командував одним з секторів сил АТО у Донецькій області та операцією зі взяття Іловайська.

У вересні 2014 року він заявив, що біля Іловайська українським військовим протистояли регулярні війська Російської Федерації.

"Іловайськ під контролем саме російських військ. Своїми очима з 24 по 28 серпня спостерігав там підрозділи Російської Федерації. 24 серпня ми вже мали з ними перший вогневий контакт в районі сіл Многопілля та Аграрне, що східніше Іловайська", - наполягав генерал.

За словами Хомчака, українським військам там протистояли батальйонні групи десантних, десантно-штурмових та мотострілецьких бригад.

Питання Іловайська на виборах

Під час дебатів 19 квітня Володимир Зеленський запитав Петра Порошенка: "Чому ніхто не сидить за Іловайськ та Дебальцеве?"

Член команди Володимира Зеленського з питань оборони Іван Апаршин 22 квітня у своєму блозі на Обозреватель пообіцяв оприлюднення інформації про операції в Іловайську та Дебальцевому.

"Правда стосовно Іловайська, стосовно Дебальцевого, стосовно початку війни у 2014 році, стосовно захоплення Криму - буде оприлюднена. І максимально доведена до логічного завершення. Уже найближчим часом люди дізнаються правду", - наголосив він.

"І посадові особи, які ухвалювали рішення чи бездіяли там, де треба було діяти - будуть притягнуті до відповідальності", - пообіцяв пан Апаршин.

"Дуже серйозні хлопці"

Оборона - та сфера, де новообраний президент України має ключові повноваження й може проводити зміни мало не від початку каденції.

Теми кадрових змін в армії Володимир Зеленський торкнувся вже на першому брифінгу після оголошення результатів екзит-полів.

Тоді на питання BBC News Україна, чи є у нього вже кандидати для призначень у Генштаб, Зеленський відповів, що "у нас є дуже серйозні хлопці, які мають авторитет в армії, це діючі генерали".

Як "25% Порошенка" оновлюють перед парламентським виборами БПП

22.05.19 13:16 Як "25% Порошенка" оновлюють перед парламентським виборами партію БПП. ВIДЕО
Відразу після поразки Петра Порошенка на виборах президента України його прихильники почали говорить про об'єднання перед парламентськими виборами, щоб у Верховній Раді ІХ скликання партія "Блок Петра Порошенка - Солідарність" отримала 25% депутатських мандатів. На який результат може розраховувати оновлена партія БПП, і кого прихильники Порошенка бачать в першій партійній десятці?

Про це дивіться в новому відеоблозі Олексія Братущака на каналі Цензор.НЕТ.

Підписуйтесь на  Youtube-канал Юрія Бутусова

Одразу після виборів прихильники Петра Порошенка ці "елітні" 25% почали говорити про необхідність об’єднання в рух або партію "25%". Щоб уже на наступних парламентських виборах партія Порошенка отримала чверть депутатських мандатів. Наступного після виборів дня на Банкові зібралася акція "Дякую". Під оплески Петро Порошенко оголосив плани: за рік повернутися на Банкову, а ще раніше перемогти на виборах до Верховної Ради.

Петро Порошенко: Ми об’єднуємося для того, щоб забезпечити наші спільні перемоги уже в найближчому майбутньому. Спільно ми йдемо перемагати на парламентських виборах.

Нині у команді Порошенка визнають: плану Б на випадок програшу на президентських він не мав. І згадують його відверту відповідь журналістам на прес-конференції 28 лютого 2018 року.

Петро Порошенко: Я не розумію, про який варіант Б ви говорите. Я не програв у своєму житті жодної виборчої кампанії

У підсумку після президентських Порошенко визнав помилки у кадрах. А його найближчі соратники оголосили роботу над помилками у партійних лавах. Далі цитата Ігоря Кононенка з його інтерв’ю газеті "Сегодня".

Ігор Кононенко: Зараз наша команда проводить роботу над помилками, результат виборів показав, де у нас слабкі місця. Ми готуємося до з'їзду. Можу проанонсувати повне перезавантаження нашої партійної вертикалі.

Насправді, вибори показали: партії БПП по суті не існує. Є окремі осередки, припартійна молодіжна та різні групи порохоботів. І нині це виглядає як плюс для Порошенка. Йому потрібно не перебудовувати партійну структуру, а створювати її. Що значно легше.

Після виборів Порошенко зустрівся зі своєю фракцією. Ось, що про неї розповідали нардепи БПП.

Олександр Бригинець: Говорили про створення нової політичної сили чи на основі БПП, чи як ще це буде.

І щось нове під 25% Порошенка вже створюється.

8 травня відбулася презентація руху 25%. 25% - це назва. Ініціатор – відомий порохобот Мирослав Олешко. Ось, що він розповів про свій рух.

Мирослав Олешко: Об'єднання людей зі спільними інтересами, поглядами і цілями в елітну політичну спільноту.

Іншим лідером руху став Роман Реведжук. Його представляють журналістом. Він ходить на телеефіри за квотою БПП.

Роман Реведжук: Наш рух відкритий для кожного, хто має проукраїнську позицію і готовий працювати на благо України.

Журналіст Реведжук став відомим у 2014-му, коли влітку поїхав до Донецька та отримав акредитацію так званої ДНР. Згадаймо деякі погляди цього журналіста зразка 2014-го.

Роман Реведжук (15 липня 2014 року в Запоріжжі): Щоб ви розуміли: Донбас – це не Росія. Донбас – це не Україна як така. Донбас – це щось окреме. Під чиїм крилом буде Донбас – залежить від наших політиків… Нам в країні потрібно розвивати нейтралітет. На Донбасі живе 90 національностей. Нав’язувати людям ідеологію героїзму і патріотизму, вибачте, у них свої герої… Майдан був проти олігархії, проти корупції. У результаті що маємо? Олігарх при владі, корупція у 3-4 рази збільшена.

Ось так. У 2014-му для цього журналіста Порошенко був олігархом, а тепер – надія нації.

Насправді, багато хто з команди Порошенка здивувався появі руху 25% від Олешка-Реведжука. Є інформація, що цей рух не погоджений на самому верху.

Деякі прихильники Порошенка відверто глузують з цього руху.

Андрій Полтава: Олешко мені вже більше не дружбан. – Шо ви бабки не поділили? – Олешко привіз про Полтаву говна тєлєжку.

Це був стрім ведучого телеканалу Прямий, відомого блогера Андрія Полтави. Стрім з першої акції громадської організації "Справа громад". Це така організація, створення якої нібито ініціювали знизу ось ті 25%. Насправді, це чергова спроба відомих порохоботів створити структуру, яка б реально конкурувала з іншими акціонерами партійного проекту Порошенка. Лідером цієї групи є радник Порошенка Юрій Бірюков.

Юрій Бірюков: Зараз готується з'їзд партії на початок липня. Готуються питання реформування партії.

Під реформою партії Порошенка мається на увазі зміна кадрів. Лідер має відмежуватися від дискредитованих соратників. Так, до виборчого списку точно не потраплять найвпливовіші депутати БПП. Ігор Кононенко, Сергій Березенко, Олександр Грановський підуть на мажоритарку. Вони вже давно годують округи під себе.

Натомість як про доконаний факт говорять про залучення до політичної команди та виборчого списку Порошенка нардепа Ганни Гопко та віце-прем’єра Іванни Климпуш-Цинцадзе. Також новий список ряснітиме новими обличчями, зокрема, і тими ж блогерами та іншими лідерами суспільної думки. Хоча вони поки що прямо про це не говорять.

Андрій Полтава: Те, що я підтримую Порошенка не значить, що я підтримую всю партію БПП у тому вигляді, якою вона є зараз. +5.22 Якщо вони зараз переформатують, додадуть не те, що свіжої крові, а 80% увілють свідого подиху, то ця партія і підтримка на президентських 25%, цю підтримку Порошенка. Це може бути потужна партія.

На організаційну зустріч ГО "Сильні громади" завітала Марина Порошенко. А назва на світлинах дещо відрізнялася від анонсованої. Замість "Сильні громади" можна побачити "Солідарність сильних громад". Солідарність – назва партії Порошенка.

Нещодавно у Фейсбуці представники цієї ГО провели голосування, хто має увійти до виборчого списку Порошенка на парламентських виборах. Правда ж цікаво, кого ФБ-еліта бачить у новій команді Порошенка.

Перша десятка за кількістю набраних голосів така: сам Порошенко, Ірина Геращенко, Олександр Турчинов, далі - Супрун, Клімкін, Парубій, Полторак, Джемільов, Полтава, Кривонос.

А далі – найцікавіше. Лідер Вар’яти-шоу Сергій Притула. Тут головне не переплутати. Це Зеленський – клоун для еліти з 25%, а Сергій Притула – їхній представник у парламенті. Щоправда у команді Порошенка запевняють, що гуморист Притула до Ради не йде.

У другій десятці лідерів голосування: Яніна Соколова, Тарас Чорновіл, Юрій Бірюков, Володимир Ар’єв та кілька блогерів. Усі заслужені та авторитетні. В особливих колах.

Головна проблема ж Порошенка буде – як впихнути у прохідну частину усіх охочих. Бо насправді ні про які 25% на парламентських виборах у його штабі не мріють. Реальний робочий варіант – 10 відсотків і 30 місць у парламенті за списком. Плюс якась кількість мажоритарників. У результаті фракція Порошенка може зменшитися десь так у 5 разів.

І все через те, що на елітні 25% буде забагато претендентів на парламентських. Ось що мені в інтерв’ю розповіла нардеп та політтехнолог Вікторія Сюмар.

Вікторія Сюмар: На цьому полі буде топтатися така кількість людей, що це буде схоже на ординську навалу… Ми бачимо 6-7 гравців дуже потужних на одних 25%. Те що вони порвуть між собою голоси… можуть так порватися голоси, що представників майже не буде. Там буде питання з проходженням бар’єру. Кожен буде за свої 5% битися на смерть між собою.

Хто саме відбере у партії Порошенка левову частину з 25% поговоримо вже у наступному блозі. Не забувайте підписуватися на наш канал. Буде багато цікавого.

Нагадаємо, 20 травня, в ході інавгураційної промови Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради. За його словами, позачергові парламентські вибори будуть через два місяці. Протягом цього часу президент закликав депутатів ухвалити закон про скасування депутатської недоторканності та внести зміни до виборчого законодавства.

Зеленський також закликав членів Кабінету Міністрів подати у відставку.

21 травня, Президент України Володимир Зеленський офіційно розпустив Раду і призначив вибори на 21 липня. Забезпечити фінансування виборів доручено Кабінету міністрів.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій видав розпорядження, згідно з яким позачергове засідання Ради призначено на 22 травня 2019 о 12:00.

Радник Зеленського, а нині глава Адміністрації Президента Андрій Богдан у вівторок увечері повідомив, що узгоджений текст законопроекту про внесення змін до закону про вибори народних депутатів України буде підготовлений до 7 години ранку 22 травня. За його словами, зміни до виборчого законодавства стосуватимуться скасування мажоритарної складової і зниження прохідного бар'єру до парламенту до 3%. Зараз цей бар'єр становить 5%.

Україна вийшла ще з трьох угод в рамках снд

УКРАЇНА ВИЙШЛА ЩЕ З ТРЬОХ УГОД В РАМКАХ СНД
22 Травня 2019 

Кабінет міністрів 22 травня ухвалив рішення про вихід України ще з трьох угод, укладених у межах Співдружності Незалежних Держав.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду у середу.

У пояснювальній записці зазначається, що метою цього рішення є припинення для України дії Протоколу про уніфікацію підходу та укладення Угод про запобігання подвійного оподаткування доходів і майна, вчиненого у травні 1992 року у Ташкенті (Узбекистан); Угоди між державами-учасницями СНД про співробітництво і взаємну допомогу з питань дотримання податкового законодавства і боротьби з порушеннями у цій сфері, укладеної у червні 1999 року у Мінську (Білорусь); Угоди про співробітництво держав-учасниць СНД у боротьбі з податковими злочинами, вчиненої у червня 2005 року у Тбілісі (Грузія).

Зазначається, що ці міжнародні договори втратили своє практичне значення та не застосовуються у звязку з тим, що у сфері дотримання податкового законодавства діють міжнародні міжурядові договори про уникнення подвійного оподаткування з Азербайджаном, Білоруссю, Вірменією, Казахстаном, Киргизстаном, Молдовою, Росією, Таджикистаном, Туркменістаном, Узбекистаном.

Нагадаємо, 24 квітня Кабінет міністрів України припинив дію ще двох угод в рамках Співдружності незалежних держав  про взаємне забезпечення збереження міждержавних секретів у галузі правової охорони винаходів та Угоди про методологічне співставлення і створення загальної статистичної бази Економічного союзу в рамках СНД.

Також 13 лютого уряд підтримав ініціативу Мінекономрозвитку та припинив для України дію угоди, якою у 1992 році створювалася Консультативна економічна робоча комісія при Раді глав держав і Раді глав урядів СНД.

У Києві з'явився мурал із зображенням Симона Петлюри

Вівторок, 21 травня 2019, 

У Києві з'явився мурал із зображенням Симона Петлюри
У Києві з'явився мурал із зображенням Симона Петлюри

КИЇВ. 21 травня. УНН. У Києві з'явився мурал присвячений Головному отаману військ і флоту УНР Симону Васильовичу Петлюрі, передає УНН.

Як повідомили у прес-службі КМДА, 22 травня об 11:00 у Солом’янському районі відбудеться відкриття муралу із зображенням Симона Петлюри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архів СЗР України розсекретив документи про вбивство Петлюри

Нагадаємо, що 22 травня 2019 року виповнюється 140 років від дня народження державного та громадсько-політичного діяча, голови директорії Української Народної Республіки, Головного Отамана Військ і Флоту УНР Симона Петлюри, який став одним із провідних діячів Української революції 1917-1921 років.

Джерело: УНН

Прощальне слово Петра Порошенка країні і її народу

Президент України Петро Порошенко подякував українському народові

19 травня 2019 року - 19:00

Президент України Петро Порошенко подякував українському народові

Президент України Петро Порошенко  в останній день своєї президентської каденції звернувся до української нації зі зверненням та подякував  українцям.

«Перш за все, хотів би подякувати великому українському народу за велику честь працювати протягом п’яти років на чолі великої країни.  Країни, яка вразила увесь світ силою національного духу, вразила гідністю, вразила стійкістю та свободолюбством. Особливо хотів би вклонитися захисникам України за право, можливість і честь бути Верховним Головнокомандувачем», - сказав Петро Порошенко.    

Глава держави наголосив, що «зміна влади – ознака нашої приналежності до європейської цивілізації».

«Демократію ми зберегли навіть в умовах російської агресії. Завтра влада переходить до нового Президента, якого ви обрали на чесних і вільних виборах», - зазначив Петро Порошенко.

Петро і Марина Порошенки вшанували жертви політичних репресій

Президент України разом з дружиною вшанували пам’ять жертв політичних репресій у історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили»

19 травня 2019 року - 11:51

Президент України разом з дружиною вшанували пам’ять жертв політичних репресій у історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили»

У День пам’яті жертв політичних репресій Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною  Порошенко вшанували пам'ять тисяч загиблих у часи репресій. Глава держави з дружиною взяли участь у заходах на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Президентське подружжя поклало квіти до Братської могили та вшанувало пам’ять загиблих. Також до Братської могили було встановлено вінок квітів зі стрічкою національних кольорів України.

Петро та Марина Порошенки також  встановили лампади та вшанували пам'ять жертв тоталітаризму біля Центрального монументу меморіалу «Биківнянські могили».

Президент з дружиною також взяли участь у церемонії покладання вінка квітів до Пам’ятного знаку польських поховань.

 

Промова Петра Порошенка в Биківні 19-го травня 2019 р.

Виступ Президента України на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили»

19 травня 2019 року - 11:38

Виступ Президента України на церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили»

Дорогі співвітчизники!

Перебуваючи тут, у Биківні, у скорботному і святому місці, мимоволі прислухаєшся до тиші. Тут покояться тисячі й тисячі закатованих, вбитих невинних жертв. Яких розстрілювали і потай ховали. Намагаючись зробити так, щоб навіть місцеві мешканці нічого не знали про ці страшні злочини. Комуністична влада на десятиліття прикрила ті події щільною ковдрою неправди і таємничості. Лише завдяки активності громадськості, активності дисидентів свого часу почала збиратися і оприлюднюватись перша інформація. Аж поки, вже у незалежній Україні, не стали зрозумілими масштаби цього жахіття, яке творилося у цьому лісі, який заслуговує на те, щоб бути названим українським некрополем.

Точних даних щодо кількості жертв немає і досі. За даними науковців, може йтися про 30-35 тисяч загиблих, за деякими оцінками – до 100 тисяч. «Спеціальні потреби» - саме так закамуфлювали більшовики мету виділення цієї земельної ділянки. Це рішення збереглося в архівах. Спеціальна потреба вбивати. Українська інтелігенція, державні і релігійні діячі, жертви так званих чисток, колишні військовополонені, представники польського, німецького, болгарського, литовського та багатьох інших народів – перелік категорій людей, які знайшли тут свій останній спочинок, дуже довгий.

У Биківнянському лісі покояться художник Михайло Бойчук, письменники Майк Йогансен і Михайль Семенко, митрополит Василь Липківський та багато, багато інших відомих, і на жаль досі не відомих, не встановлених особистостей.

Всіх їх пам’ять я прошу вшанувати хвилиною мовчання.

(хвилина мовчання)

Дорогі українці!

Цей рік – рік нагадування не лише нам, але й усьому світу про важливі історичні уроки. Буквально вчора ми вшанували сімдесят п’яті роковини депортації кримськотатарського народу. А 1 вересня світ відзначатиме вісімдесятиріччя Другої світової війни. Тоді через сумновідому політику замирення з агресором було допущено  розгортання наймасштабнішого конфлікту в історії людства.

Нагадаю також, що жахливі злочини комуністичного режиму проти людяності стали можливими у тому числі через втрату української державності, яку ми не змогли відстояти в часи Української революції 1917–1921 років. Наш народ заплатив надто високу ціну за прорахунки. Прорахунки, які були зроблені сто років тому. Ми не маємо допускати навіть думки про те, щоб повторити той гіркий досвід знову.

Тому щоразу неодмінно підтверджуємо тезу про незворотність нашого європейського курсу, європейського курсу України. Про неприпустимість повернення України в лоно Російської Федерації. На землі, де дерева ростуть з людської крові, не може бути й мови про політичні загравання з агресором і спадкоємцем режиму, який цю кров проливав.

Ми з вами, дорогі друзі, це дуже добре усвідомили і ні разу не відступили з обраного шляху. Фактично завершено за останні п’ять років процес декомунізації в нашій державі, заборонено комуністичну ідеологію. Православна Церква в Україні отримала від Вселенського Патріарха Томос про автокефалію. Створено боєздатну українську армію, яка надійно захищає нас від загарбників у розв’язаній московським режимом війні. Досягнуто значних успіхів у співпраці з країнами – світовими лідерами та міжнародними інституціями, проведено низку реформ в напрямі адаптації українського законодавства до європейських стандартів.

Трагедія комуністичного терору має стати повчальним уроком на майбутнє, надійним запобіжником від спроб реанімувати «русский мир» на нашій українській землі.

Сьогодні Україна на східному кордоні Європи стримує нову навалу, тепер уже з боку правонаступника більшовицької імперії – Російської Федерації. Протистояти набагато сильнішому, чисельнішому і до зубів озброєному агресорові стало можливим завдяки дуже ефективним і злагодженим діям України та лідерів вільного світу – США, ЄС, країн Великої сімки, всіх, хто складає потужну світову коаліцію на підтримку України. І я дуже сподіваюсь й на подальшу підтримку українського народу світовим співтовариством. Твердо переконаний, що лише за такої підтримки та завдяки дипломатичному тиску на агресора нам вдасться відновити свій суверенітет, свою територіальну цілісність. Повернути український суверенітет і український прапор на кожен клаптик окупованої агресором землі, повернути в Україну Крим, повернути Донбас.

У даний момент необхідно гідно, без внутрішньополітичних потрясінь пройти період зміни влади. Йдеться не тільки про набуття повноважень новообраним Президентом України, але й про обрання складу Верховної Ради.

Адже ворог, не криючись, намагається використати цей період політичної турбулентності для того, щоб зруйнувати наші досягнення на шляху реформ та європейської інтеграції. Посіяти у нашому суспільстві розбрат, ворожнечу та хаос, протиставити народ і владу, протиставити руками українців. Знищити українську державність.

Головне завдання, що стоїть сьогодні перед відповідальними українськими політиками – забезпечення наступності політики реформ, зміцнення інститутів української державності та продовження європейської та євроатлантичної інтеграції.

Лише така політика дає можливість гарантувати підтримку наших союзників з Європи, США та інших держав, яку за будь-яку ціну зараз намагається зруйнувати Росія. І нам потрібно це абсолютно чітко розуміти.

Багатонаціональні поховання «Биківнянських могил» красномовно нагадують нам, що руйнівна хвиля антигуманістичної політики ще у минулому столітті вийшла далеко за межі національних чи інших суспільних груп, знищуючи на своєму шляху життя і долі ні в чому не повинних людей.

Спільними зусиллями міжнародного співтовариства має бути забезпечено гарантії недопущення реваншу тоталітарних режимів тепер і в майбутньому.

Це – наша консолідована відповідальність перед нащадками. Це буде найбільш гідною шаною пам’яті тим, чиїми життями сплачено за наше мирне сьогодення. За цивілізаційний поступ, за можливості будувати світовий простір з відкритими кордонами, за право сучасної людини вільно і успішно розвиватися.

Українська незалежність і наша свобода оплачені занадто дорогою ціною. Ми повинні про це пам'ятати, вдивляючись і у минуле, і у день завтрашній.

Вічна пам'ять усім жертвам репресій, похованим у Биківнянському лісі. Вічна пам’ять тим, хто похований у інших місцях розстрілів в Україні і за її межами. Вічна пам’ять.

 Слава Україні!

Турчинов Олександр Валентинович - БІОГРАФІЯ

БІОГРАФІЯ
 


Турчинов Олександр Валентинович

Доктор економічних наук, професор, член Національної спілки письменників України.

Народився 31 березня 1964 року в м. Дніпропетровську.

1981-1986 рік - навчання в Дніпропетровському металургійному інституті.

Трудовий шлях розпочав на комбінаті «Криворіжсталь», де працював вальцювальником та майстром виробництва.

У 1990–1991 роках — головний редактор Українського відділення інформаційного агентства «ІМА-прес».

У 1991 році очолює Інститут міжнародних зв'язків, економіки, політики і права

У 1992 р. працював Головою комітету Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

У 1993 р. призначений радником Прем’єр-міністра України з економічних питань. Працював над проблемами боротьби з тіньовою економікою та корупцією.

У 1994-1998 роках займався науковою та викладацькою роботою, захистив кандидатську та докторську дисертації. Очолював Інститут економічних реформ, працював завідувачем лабораторії дослідження тіньової економіки Національної академії наук України, професором Київського національного економічного університету. Одним із перших в Україні проводив фундаментальні дослідження тіньового сектору економіки.

1998 року був обраний народним депутатом України. Працював головою Комітету з питань бюджету Верховної Ради України та очолював парламентську фракцію «ВО «Батьківщина». Виступив автором кардинальної бюджетної реформи та Бюджетного кодексу України. Саме в цей час в Україні розпочинається стабільне зростання пенсій та заробітних плат.

У 2002 році вдруге обраний народним депутатом України. Олександр Турчинов, як один із лідерів демократичної опозиції до президента Леоніда Кучми, координує акції протесту «Повстань, Україна!». За вказівкою влади, ГПУ декілька разів вносить подання до парламенту щодо його арешту за опозиційну діяльність.

У 2004 році - один з лідерів Помаранчевої революції. Саме Олександр Турчинов очолив виконком Комітету національного порятунку, що забезпечував координацію акцій громадянського протесту.

У 2005 році очолив Службу безпеки України. Голова СБУ Олександр Турчинов вперше в Україні ініціював розслідування діяльності газової мафії та корупції вищих посадових осіб в Україні. Відмовившись виконати вимогу президента України щодо припинення розслідування Службою безпеки зловживань, пов’язаних з оточенням Глави держави, подав у відставку.

Влітку 2007 року Олександра Турчинова було призначено першим заступником Секретаря Ради національної безпеки та оборони України. На цій посаді він координував роботу силових структур та забезпечив припинення ескалації конфлікту, не допустивши, громадянського протистояння в країні, сприяв організації та проведенню дострокових демократичних виборів до парламенту. В результаті цих виборів демократичні сили перемогли правлячу Партію регіонів на чолі із прем‘єр-міністром Віктором Януковичем та сформували демократичну коаліцію.

У вересні 2007 року на дострокових парламентських виборах Олександра Турчинова обрано народним депутатом України.

З грудня 2007 по березень 2010 року працював в Уряді на посаді Першого Віце-прем’єр-міністра України.

З березня 2010 - один із лідерів опозиції до режиму президента Віктора Януковича, який незаконно змінив Конституцію, узурпувавши владу в країні. Після ув'язнення Юлії Тимошенко - лідера ВО "Батьківщина", найбільшої опозиційної партії того часу, - взяв на себе керівництво партією та забезпечив об‘єднавчий процес опозиційних сил.

У жовтні 2012 року був знову обраний до Парламенту.

З листопада 2013 по лютий 2014 року один з лідерів Революції гідності, очолював Штаб національного спротиву, що координував протестні акції на Майдані та по всій країні.

22 лютого 2014 року після падіння режиму Януковича обраний на посаду Голови Верховної Ради України. У зв'язку із самоусуненням президента Віктора Януковича від виконання своїх обов'язків, парламент поклав на Олександра Турчинова виконання обов'язків президента України та Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. На цій посаді він забезпечив повернення до демократичної Конституції, відновив систему виконавчої влади в центрі та в регіонах, забезпечив відродження фактично знищеного попередниками потенціалу Збройних Сил України, створив Національну гвардію України, забезпечив створення дієвої оборони країни, яка дозволила протидіяти агресору. Забезпечив проведення чесних та прозорих президентських виборів.

У листопаді 2014 після позачергових виборів до Верховної Ради України обраний народним депутатом України.

У грудні 2014 року Указом Президента України призначений на посаду Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

На посаді секретаря РНБО забезпечує зміцнення оборони та безпеки країни.  Почав відродження українського оборонного-промислового комплексу. Координує стратегічні оборонні програми, зокрема, програми відновлення ракетного потенціалу країни. 

Окрім того Олександр Турчинов забезпечує координацію реформування сектору безпеки і оборони України. Завдяки його зусиллям та наполегливості ухвалено нову Стратегію національної безпеки України, Воєнну доктрину України, Концепцію розвитку сектору безпеки і оборони України, Стратегію кібербезпеки України, затверджено Стратегічний оборонний бюлетень України, Концепцію реформування та подальшого розвитку системи управління державою в умовах надзвичайного стану і в особливий період, Концепцію забезпечення контррозвідувального режиму в Україні, Концепцію інформаційної безпеки України тощо. За його ініціативою було розроблено Закон “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” за яким Антитерористичну операцію під керівництвом СБУ на Донбасі змінила Операція Об'єднаних сил під керівництвом Генерального штабу, а також було визнано Росію агресором і окупантом.  

Всупереч шаленому спротиву він сприяв поверненню в бюджет країни награбованих Януковичем мільярдів задля забезпечення потреб української армії.

Під його керівництвом був створений Головний Ситуаційний центр України при РНБО та мережа ситуаційних центрів органів сектору безпеки і оборони, а також центральних і місцевих органів виконавчої влади.

В умовах інформаційної та кібернетичної агресії очолив Національний координаційний центр кібербезпеки, який за короткий термін спромігся забезпечити безпеку державних інформаційних ресурсів та побудувати систему активної протидії кіберзагрозам.

Олександр Турчинов - один з найпослідовніших українських політиків, які займають позицію і витримують її, називаючи речі своїми іменами, критикуючи неефективних керівників силових структур та забезпечуючи підтримку молодих та перспективних офіцерів. 

Для чіткого аналізу ситуації з питань безпеки і оборони нашої держави, він часто буває на фронті, в тому числі в найгарячіших точках на сході України.

Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня за видатний внесок у розвиток оборонно-промислового потенціалу України та створення сучасних зразків ракетного озброєння, медаллю «25 років незалежності України», Почесною грамотою Верховної Ради України, а також багатьма відзнаками Міністерства оборони України, МВС, СБУ, ГУР МО, СВР тощо.

Попри катастрофічний брак часу в перервах між зустрічами та у короткі хвилини відпочинку займається творчістю – пише публіцистичні статті та художні твори. Багато статей Олександра Турчинова публікуються як в Україні, так і за кордоном Найбільш відомі статті: «Аутодафе», «Libertas», «Апокаліпсис за бюджетний рахунок», «Тероризм. Гібридна війна. Росія». Останні статті: «Союз з Путіним проти Ісламської держави - це угода з дияволом», "Cучасні виклики України в умовах кризи світового порядку", «Повідомлення Києва Москві» друкуються в західних ЗМІ “The Washington Post”, “The American Interest”, “The New-York Times”. Серед художніх творів: «Ілюзія страху»,«Свідоцтво», «Таємна вечеря», "Пришестя". 

За мотивами трилеру «Ілюзія страху» у 2008 році знято однойменний фільм, який відзначений нагородами міжнародних кінофестивалів.

Одружений. Дружина - Турчинова Ганна Володимирівна - кандидат педагогічних наук, доцент, декан факультету природничо-географічної освіти та екології Київського педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Син Кирило - закінчив аспірантуру Інституту законодавства Верховної Ради України, кандидат юридичних наук,  в найбільш тяжкі часи для нашої країни - з липня 2014 року по грудень 2015 - добровольцем пішов служити до Національної гвардії України.

Комент БГ: Дякую пане Олександре за все! Хай вам щастить!