Пам'яті Галини Гордасевич

Сьогодні виповнилося 20-ть років, як не стало моєї мами, видатної української письменниці Галини Гордасевич, доньки священника Леоніда Гардасевича і матінки Олени з роду Хомчуків.


ГАЛИНА ГОРДАСЕВИЧ

“ВИБРАНЕ СИНОМ”
поезії
Коли восени 1988 р. у м.Тернополі на зібранні громадськості в залі педінституту ім.Я.Галана вперше в Україні було утворено обласний осередок Товариства української мови, то під час обирання проводу було запропоновано ввести до нього і мене. Аж раптом одна дівчина, з якою ми вчились разом на курсі української філології, заявила про відвід моєї кандидатури, мотивуючи це тим, що "бути сином письменниці ще нічого не означає". Я не виправдовувався, а лише подумав:"Звідки тобі, дорогенька, знати вагу того тягару відповідальності, який завжди і скрізь тяжіє на мені якраз через те, що моя мама – Галина Гордасевич".
Оце і все, що б я хотів сказати у передмові до цієї книжки. До речі, до проводу ТУМу мене тоді було обрано. Додам лише, що моїм життєвим кредо давно стала одна віршована мініатюра моєї мами:

Будь вимогливим і нещадним.
Раз живи за сотню життів.
Не вдовольняйся крихтами щастя,
Не вижебруй огризки почуттів.
Бо сам на якомусь світанку
Зрозумієш: прийшла біда!
Океан, зачерпнутий в склянку,–
Просто солона вода.

Богдан Гордасевич

Упорядкування Богдана Гордасевича

УКРАЇНО МОЯ

Україно моя, Україно,
Калинова моя, тополина!
Тож дiвчата твої, мов тополi,
Не було їм щастя i долi.
Їхня доля стелилась туманами,
Обвивалась круг шиї арканами,
У гареми вела султанськi,
В осоружнi покої панськi.
Україно моя, Україно,
Та спiвоча ж моя, солов’їна!
Над полями та над ярами
Тужно пiснi бринять вечорами.
Та чи ж є iще де така мова,-
Що барвиста вона та шовкова,
На свiтi усьому прославлена,
Та не раз у колисцi задавлена!
України моя, Україно,
Це ж не пiсня твоя лебедина!
Там, у полi, де вiтер вiє,
Квiтнуть роки твої молодiї.
Твої пiснi простору треба,
Тож беруть її хлопцi в небо,
I лунає вона безупинно...
Україно моя, Україно!

ТОВАРИСТВО

Яке товариство зiбралось!
Яке товариство, братове!
Давайте пiднiмемо чарки,
Щоб вiчною дружба була!
Ти нас не лишай нiколи,
Наша незрадна любове!
Ти ж, чорна, недобра думко,
Нам не затьмарюй чола!
Яке товариство зiбралось-
Добiрне, немов перемите!
Давайте сядемо ближче,
Тiснiше плече до плеча!
Пройшли ми крутi дороги,
Нелегке сплатили мито,
Не марно в очах наших ясних
Навiк залягла печаль.
Та зараз про це не будем.
Нам зараз не до печалi.
Ви чуєте: на гiтарi
Вже забринiла струна!
Давайте усi заспiваєм!
Ми надто довго мовчали,
Ми маємо право на пiсню –
Нехай зазвучить вона!
Це пiсня вiри й надiї,
Любовi й гiркої муки,
Це пiсня про тих, хто вижив
І хто не вийшов з пiтьми.
З’єднаймо руки, братове,
Подайте сусiдам руки!
Жили ми нелегко, та чесно,
Нiкого не зрадили ми.
Хай судять нас нашi дiти,
Хай судять нас нашi внуки,
Та правнуки зрозумiють,
Як воно справдi було.
Ми долю собi вибирали
По совiстi, не з принуки,
Ми вiрили в те, що правда
Колись переможе зло.
І хоч сивина на скронях,
Та серце й зараз готове
Туди, де з-за темної тучi
Майбутнього сонце встає.
Яке товариство зiбралось!
Яке товариство, братове!
Дякую, що зiбрались!
Дякую, що ви є!

МІЙ СИН ЗАСНУВ...

Мій син заснув,
Уткнувшись носиком в подушку.
Немов метеликові крила, темнії вії
Притихли над рум'янцем щік.
Він спить і посміхається крізь сон.
І що тобі приснилось, сину?
Чи кішка, за якою вчора
Ти бігав цілий день?
Чи той хороший дядько, що тебе
Катав на моторолері? Чи, може,
Отой великий жовто-синій м'яч,
Що бачив у вітрині магазину?
Спи, сину, спи. Я буду біля тебе
Сидіти довго. Може, цілу ніч.
Я буду мріяти, як виростеш ти, сину
(Про це всі матері на світі мріють!)
Пройдеш мої несходжені дороги,
Закінчиш те, чого я не скінчила.
А може, й ні... А може, ти вже сам
Собі і справи, і дороги знайдеш.
Та тільки знаю: справи будуть гідні,
Щоб я могла гордитися тобою.
Та тільки знаю, що твої дороги
Вестимуть прямо, а не манівцями.
Ти будеш сильним і розумним, сину,
Ти не лякатимешся втоми і негоди.
Ну, а якщо ти все-таки відступиш,
Здасися ти на милість переможця,
Коли ти перед правдою покривиш,–
Я не сховаюся за людські плечі,
Я не скажу, що це моє нещастя.
Тоді мене судити будуть люди,
Бо я тебе родила і ростила,
І я скажу: – Судіть. Моя вина.

Семчишин-"Кривоніс" бойовий командир УПА

Біографія і суть життя бойового командира УПА Семчишин-"Кривоноса"



Тарас Шевченко: від народження 208, а похорону -161 рік

Тарас Шевченко: від народження 208, а похорону -161 рік

https://www.youtube.com/watch?v=IZam-chePT4



Вдалося задумане і з того тішуся. Виповнилося нашому Пророку України - Тарасу Шевченку 208-й від часу народження. Своє 190-річчя Шевченко зустрічав перемогою Помаранчевої Революції, а своє 200-ліття ще одною перемогою Революції Гідності. Нова війна, як поширення старої, сталася зараз і наші вояки гідно стоять на захисті України! Слава Тарасу Шевченку! Слава Україні! Героям слава!



Світ проти війни і агресора РФ розриває стосунки в усіх сферах

за 11 діб війни майже весь світ засудив дії Росії та закликав припинити насилля

Звісно, наукова спільнота не могла залишитися осторонь. Список організацій та вчених, які відмовились працювати з Росією, вже досить великий — і він активно доповнюється.

Нобелівські лауреати

Навіть за межами наукової «бульбашки» стало відомо, як засудили війну Нобелівські лауреати. Більш ніж 160 із них підписали відкритого листа на підтримку України, в якому дії російської влади порівнюються з агресією нацистської Німеччини. Серед тих, хто взяв участь в акції — біологи Еммануель Шарпентьє та Дженніфер Даудна, медики Сін'я Яманака й Вільям Келін-молодший, фізики Райнгард Ґенцель і Беррі Беріш та інші.

Космос

Росія не обійшлася репутаційними втратами в науці. Найбільш відчутними виявилися наслідки її ізоляції у космічній галузі.

Війна в Україні та санкції проти Росії вже вплинули на колаборації — «Роскосмос» відкликав своїх співробітників з головного космодрому Європейського космічного агентства (ESA) в Куру, Французька Гвіана. Цим він фактично припинив запуски російських ракет «Союз», які ESA використовує для запусків середніх розмірів, у тому числі — супутників своєї навігаційної системи Galileo.

Єврокомісар із питань космосу Тьєррі Бретон заявив, що рішення «Роскосмосу» не вплине на розвиток космічних програм. ESA займається оцінкою можливості запуску майбутніх корисних навантажень на інших ракетах. Наприклад, Vega-C або Ariane 6, які вперше планують польоти пізніше цього року.

У межах ще однієї спільної місії між ESA та «Роскосмосом» програми ExoMars стає сумнівною вчасна вдправка марсоходу «Розалін Франклін». Марсохід виготовила Європа, Росія ж відповідала за модуль спуску та посадкову платформу «Козачок». Теоретично ESA може знайти інші шляхи запуску, але поки не відомо, скільки часу на це знадобиться.

Зупиняються й інші проєкти. Німецькі вчені вже відключили свій телескоп eROSITA, який є частиною російсько-німецької космічної обсерваторії «Спектр-РГ». Тим часом «Роскосмос» скасував запуск британських супутників OneWeb. Вони мали бути запущені на ракеті «Союз» з космодрому Байконур в Казахстані.

Керівництво OneWeb каже, що для них пріоритетом є безпека їхніх співробітників і технологій, які зараз перебувають в Казахстані. З 2019 року компанія вже запустила понад 400 супутників, організованих Arianespace. Цього року було заплановано ще 5 запусків для того щоб довести їх кількість на орбіті до 648. Усі запуски були оплачені наперед. Чи поверне свої супутники OneWeb наразі невідомо.

Не оминули зміни й найбільший міжнародний космічний проєкт. «Роскосмос» заявив, що більше не співпрацюватиме з Німеччиною в наукових експериментах на борту російської сторони Міжнародної космічної станції (МКС).

Оскільки країни продовжують закривати дослідницьку співпрацю з Росією, може виникнути подальший поділ у дослідженні космосу між західними державами та китайсько-російським співробітництвом.

Фізика

Космічна галузь мала чи не найтісніші зв’язки між Росією та світом. Однак інші наукові галузі, такі як фізика, також не залишаються без змін. Найбільший у Німеччині дослідницький центр з фізики частинок DESY припиняє співпрацю з російськими та білоруськими інститутами.

Про свою позицію також повідомили керівники та співробітники Європейського рентгенівського лазера на вільних електронах (European XFEL). У заяві про війну в Україні вони наголосили, що припиняють співпрацю і не будуть розпочинати нових угод з російськими інституціями. Лазерна установка для рентгенівських досліджень розташована у Німеччині, однак це міжнародний проєкт із 12 країнами-учасницями, серед яких є і Росія.

Фінансування

Скасування у науковій спільноті в Росії одразу відчують ті, хто планував працювати за міжнародні кошти. На знак солідарності з українським народом Єврокомісія вирішила призупинити співпрацю з російськими структурами в галузі досліджень, науки та інновацій. Комісія не укладатиме жодних нових контрактів чи угод з російськими організаціями за програмою Horizon Europe. Це ключова програма ЄС щодо фінансування досліджень та інновацій з бюджетом 95,5 мільярдів євро. Крім того, призупиняються виплати російським організаціям за діючими контрактами.

Серед впливових дій на сьогодні є також рішення групи найбільших німецьких фінансувальників досліджень, в тому числі Німецького дослідницького фонду,  заморозити будь-яку наукову співпрацю з Росією та Білоруссю. Альянс наукових організацій Німеччини заявив, що дослідницькі фонди країни більше не принесуть користь Росії. Він також зазначив, що спільні наукові заходи не відбуватимуться і не почнеться нова співпраця.

Німецька служба академічних обмінів (DAAD) у відповідь на загарбницьку війну Росії  обмежує з нею академічний обмін. Прийом заявок на стипендії для Росії припинено. DAAD є найбільшою у Німеччині організацією підтримки в галузі міжнародного академічного співробітництва.

Конференції

Обмін досвідом на багатьох конференціях також пройде без участі Росії. Наприклад, зазнала змін чотирирічна конференція Міжнародного математичного союзу, яка присуджує престижну медаль Філдса і мала відбутися у Санкт-Петербурзі в липні. Вона пройде частково онлайн, частково за межами Росії.

Конгрес Міжнародного союзу антропологічних та етнологічних наук (IUAES), який теж мав відбутися в Санкт-Петербурзі, скасовано.

Засудила неспровоковане вторгнення Росії в Україну і Арктична рада. Вона відмовилася від поїздки на засідання, а також участі в усіх інших заходах у Росії. До Арктичної ради належать вісім північних держав — Канада, Королівство Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Швеція, США та Росія. Вона функціонує як міжнародний форум високого рівня заради взаємодії, питань розвитку із залученням спільнот корінного населення Арктики та інших мешканців Арктики, а також вирішення проблем навколишнього середовища.

Інше науково-технічне скасування

  1. Массачусетський технологічний інститут (MIT) у Сполучених Штатах припинив співпрацю з фондом «Сколково» — московською некомерційною організацією, яка зосереджена на інноваціях. 2011 року партнери запустили Сколківський науково-технічний інститут, або Сколтех. Зараз MIT змушений припинити усі проєкти з російськими дослідниками.
  1. Міністерство науки та освіти Польщі зупиняє співпрацю з Росією в сфері науки і техніки.
  2. Принаймні один журнал — Journal of Molecular Structureвирішив більше не розглядати рукописи, авторами яких є вчені, які працюють в установах Росії.
  3. Microsoft припинила продаж програмного забезпечення та надання послуг.
  4. Airbus та Boeing призупинили технічне обслуговування і продаж запчастин до літаків.
  5. Американський виробник мережевого обладнання Cisco Systems Inc призупинив усі бізнес-операції в Росії та Білорусі.
  6. Гіганти автомобільного світу, такі як Honda, Hyundai, Porsche, Renault, General Motors, Rolls Royce, Toyota, Jaguar, Volkswagen та інші, зупинили поставки автомобілів.

Засудження війни, яку Росія веде в Україні, набуло світових масштабів. Воно змушує міжнародні організації переглянути співпрацю з країною-агресором та планувати подальші проєкти без його участі.

Що вже казати, якщо навіть Джеймі Гайнеман, американський фахівець зі спецефектів і головний «руйнівник міфів», рішуче підтримав українських військових — і передав привіт російському кораблю

Пілоти-вбивці мирних громадян України з РФ

Розвідка опублікувала другий список російських пілотів-убивць
Розвідка опублікувала другий список російських пілотів-убивць
08.03.2022 14:31
Головне управління розвідки МОУ оприлюднило перелік військових злочинців 2-го змішаного авіаполку 21-ої змішаної авіадивізії повітряних сил РФ (аеродром "Шагол", м. Челябінськ).

Як передає Укрінформ, про це повідомляють на сайті Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Ці злочинці беруть участь у вбивствах мирних громадян України та здійсненні ракетно-бомбових ударів по українських містах.

Так, до переліку увійшли пілоти: підполковник Губін Борис Володимирович; майор Руньов Дмитро С.; майор Нечай Сергій А.; майор Красноярцев Олександр Васильович (збитий 05.02.2022, полон); майор Габітов Артур Р.; майор Хитров Денис Сергійович; капітан Губайдулін Артур Р. (збитий 28.02.2022, евакуйовано); капітан Савенко Денис; капітан Клешнін Іван; капітан Стрижаков В’ячеслав.

Також штурмани: майор Борона Максим М. (збитий 28.02.2022, евакуйовано); майор Криволапов Костянтин Володимирович (збитий 05.02.2022, загинув); майор Гатаров Равіль Р.; капітан Устьянцев Костянтин; капітан Фахразієв Вадим; капітан Корецький Станіслав; капітан Павлов Олександр; капітан Курленков Анатолій; ст.лейтенант Лукін Антон; ст.лейтенант Курсанін Олег.

Крім того, ГУР вказує ідентифікований особовий склад організаційно-штатної стуктури 2-го змішаного авіаполку (військова частина 86789). Управління: командир полку – полковник Карнаухов Дмитро Юрійович; заступник командира полку – підполковник Страхов Олександр Володимирович; заступник командира полку з льотної підготовки – вакант; начальник штабу – вакант; заступник командира полку з військово-політичної роботи – майор Кукрадзе Богдан Арсенович;

У ГУР повідомляють і про 1-шу ескадрилью на 12 Су-34 (бортові номери 01-12 “червоний”): комеск – підполковник Губін Борис Володимирович; заступник комеска – підполковник Каніщев Євгеній Миколайович;

Як раніше повідомлялося, Головне управління розвідки МОУ оприлюднило перелік військових злочинців військово-морського флоту (ВМФ) росії, які беруть участь у вбивствах мирних громадян України та здійсненні ракетних обстрілів українських міст. Також ГУР оприлюднило перелік пілотів ВКС рф, що бомблять українські міста, а також їхні сторінки в соцмережах та родинні зв'язки.

А де моє НАТО?- вчергове дивується Зеленський

А де моє НАТО?- вчергове дивується Зеленський

Є відоме прислів'я: Коней не переправі не міняють, але водночас - і не шкодують. Ось і я не шкодує одного коника, який щось погано тягне і не витягує нас до берега надійного.
Всім на пам'яті ота славнозвісна заява Володимира Зеленського до Президента США Джо Байдена: - А чому Україна не в НАТО?! Хоча сам і є відповіддю на це запитання: Тому що Зеленський. Зараз черговий супер-перл звучить велелюдно з його вуст: - Чому НАТО не хоче закрити небо над Україною? Чому вони прирікають на страждання нещасних українців? Де ж ваша гуманність і всілякі світоглядні добра? 
Чоловік явно не здогадується, що то він Президент Держави Україна і це його особистий обов'язок захищати свою державу і народ в ній, як і закривати її небо й усе інше - його обов'язок, а не чийсь. Два з половиною роки чоловік при посаді, але ще досі не розібрався де він є і хто він є. Не даремно улюбленим висловом-паразитом Володимира Зеленського звучить: -Я, як Президент України... Мусить нагадувати постійно собі і людям хто він є, але чи ним є?
Йде 10-й день війни і вже можна робити певні підсумки, як і зробити критичні зауваження без шкоди для справи. Гірше може бути або не бути, але якщо змовчати: точно гірше буде.
Оскільки усі на нервах, то використаю анекдот для ілюстрації наявної ситуації: Одружився хлопака і жінка хоче інтимних стосунків, а він не розуміється на тому. Врешті закликав знайомого гультяя, щоб пояснив що до чого, а той замість пояснень каже: - На тримай свічку над нами і дивись. Зробив чоловічу справу зі жінкою хлопа, а тоді й питає: -Все бачив? -Усе,- підтвердив хлоп. -Зрозумів, як треба? - Зрозумів. - Що саме зрозумів? -Зрозумів що треба когось закликати і свічку над ним потримати,- відповів хлоп.
Досить мансів-реверансів! Визнаймо чесно, що ми не будемо переживати за ідеально чисту душу Володимира Зеленського, якщо програємо у цій війні через те, що він плекав її незайманість і незаплямованість. -Ах, я мушу використати кожен шанс, щоб потім... Ти ще доживи до того "потім", чоловіче! Не про те дбаєш! Ще заспівай, що капітулюєш заради порятунку тисяч і тисяч невинних життів... Взагалі, як можна вести перемовини з ворогом на його території і на його умовах? Особливо з РФ! Що мало науки було? Треба ще і ще повторити криваві "зелені коридори Іловайська", або загибель кіборгів Донецького аеропорту, які дозволили винести трупи ворогам, а ті на евакуаційних ношах підступно занесли вибухівку і підірвали незнищенних кіборгів. Невже не ясно давним-давно, що всі домовленості цинічно ігноруються з боку РФ завжди! Завжди! Від ЗСУ вимагають припинення вогню задля гуманітарного процесу, а в цей час війська РФ просто роблять перегрупування для подальшого нападу, за часту під прикриттям того самого гуманітарного процесу. Як довго потрібно ще розумнішати, щоб визначитись: перемовини можливі тільки з мертвим ворогом! І виключно на тему, які зернята насипати йому до кишені: зі соняха чи гарбузового? - перед тим, як його закопати, аби не смерділо. Все! Інших перемовин бути не може з РФ! З будь-ким від РФ! Допоки вони топчуть своїм чоботом нашу любу землю України - ніяких перемовин і тим більше: перемир'я. Тільки коли жодного ворога не буде на Українській землі - "залізна завіса" по-кордону і знати вас не хочемо! Не брати ви нам після такого! Не брати, а гниди!
До речі, підчас переговорів замість тиші на фронті улюблений фінт від Вови Пуйла є навпаки жорстке поводження і ескалація подій, щоб пристрашити учасників перемовин з іншої сторони, про  що засвідчили балістичні ракетні удари по Києву і Броварах саме під час перемовин. Ще хочете такого, панове переговорники? Багато дали домовлені "гуманітарні коридори"? Отож. Не треба грати в гру за правилами, які ворог давно відкинув, і усе виключно заради вашого красивого іміджу, щоб показитися для когось гуманними і гарними. Краще будьте падлюками та сучими дітьми, але перемагайте!
Повертаючись до нашого ефектного і малоефективного гаранта та його стосунків з НАТО, то варто нагадати, що вимагати можна тоді, коли є реальні договори військової взаємодії і підтримки, а коли все є виключно з доброї волі партнерів - то маєш тільки просити і дякувати, а не вимагати. Просити і дякувати за надану допомогу! Звинуватити НАТО в бідах українців президенту незалежної держави Україна не просто принизливо, а дико! Залишається тільки вимагати ще від НАТО і США нанести вже зараз превентивний ядерний удар по РФ в ім'я захисту українців. Для чого обмежуватись убогим: -НАТО, закрийте небо над Україною!
Для 10-го дня війни сказано досить. Більше і не потрібно, бо кожному ясно: все залежить виключно від нас самих. Як багато раз казано-переказано: Не бійся, а бийся! Борітеся - поборете, вам Бог помагає.
Слава Україні! Героям Слава!
Перемога буде за нами!

Богдан Гордасевич
18:07 05.03.2022


4 березня, — генштаб ЗСУ

Оперативна інформація про військові дії на ранок 4 березня, — генштаб ЗСУ 
04.03.2022 08:30 · Олександр Коптєв 


На дев'яту добу героїчного протистояння українського народу російському військовому вторгненню спостерігається активізація сил РФ за декількома напрямками, головним з яких залишається Київ. Також почастішали випадки військових та інформаційних провокацій. Про це повідомляє Відкритий з посиланням на прес-службу Генштабу Збройних сил України.  За інформацією Генштабу, пожежу в навчально-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар було ліквідовано. Жертв та постраждалих немає. Основні зусилля окупантів зосереджені на оточенні Києва та ослабленні опору у заблокованих населених пунктах. У ході виконання цього завдання угруповання ЗС РФ вичерпали основну частину оперативних резервів та розпочали підготовку з перекидання додаткових сил та засобів з Південного та Східного військових округів. Другі ешелони та більшість оперативних резервів угруповань ворога введено в операцію. На Волинському напрямку противник силами двох БТГр перейшов у оборонні дії у районах населених пунктів Поліське та Кухарі. Не виключається, що окупант здійснюватиме збройні провокації на кордоні з метою втягування збройних сил Білорусі у війну проти України. На Поліському напрямку угруповання окупантів, що складається з військових частин Східного військового округу силами до п'ятнадцяти БТГр проводить наступальну операцію у смузі Козаровичі, Вишгород, Фастів, Обухів, зосередження зусиль на напрямі Бишів, Українка. У боротьбі за кордони в районі населених пунктів Поліське, Кухарі, Бородянка, Бишів, Гореничі, Демидів ворог частково втратив наступальний потенціал. Основні сили противника блоковані та зупинені у районі Макарова. Окупанти відійшли від Бучі та аеродрому Гостомель. На Сіверському напрямку угруповання військ Центрального військового округу силами до чотирнадцяти БТГр, і навіть 14 армійського округу Північного флоту проводить наступальну операцію смузі Остер, Зазимье; Березань, Вишеньки, зосереджуючи зусилля на напрямках Києва. Одночасно ворог проводить перегрупування з метою продовжити наступ у напрямку Броварів. На Слобожанському напрямку угруповання військ Західного військового округу силами до шістнадцяти БТГр проводить наступальну операцію, зосереджуючи зусилля на напрямі Новомосковська. Блокує Харків із півночі. Захопив Балаклів. Противник не досяг успіху в районі Охтирки і зосередив основні сили в районі Гадяча та Зіньківа. На Донецькому напрямку угруповання ворога силами 1 та 2 армійських корпусів, посиленими сім'ю БТГр зі складу 8 армії, продовжують наступальні дії для розвитку тактичного успіху на Новоайдарському, Волноваському та Маріупольському напрямках. Вони увійшли до населеного пункту Новоолександрівка. Маючи значну перевагу в техніці, противник зачепив Маріуполь. У Луганському напрямку противником ведуться бойові дії у напрямку н.п. Старобільськ. На Таврійському напрямку ворог силами до п'ятнадцяти БТГр зосередив зусилля на напрямі Миколаїв – Вознесенськ. Після перегрупування та введення частини оперативних резервів у складі 8 БТГр окупант продовжує наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь. Відзначено введення в операцію десантно-штурмових підрозділів ЗС РФ у напрямку Миколаєва. Окупанти були зупинені на Миколаївському напрямку, але мали частковий успіх у напрямку Вознесенська. Відзначено переміщення великої кількості автомобільної техніки з тимчасово окупованої території Криму, де окупанти здійснюють перевезення злочинців з місць виконання покарань для організації заворушень у Миколаївській області. У Чорному морі морське угруповання російських військ виведено з морських баз із завданням вражати надводні сили українських ВМС. Водночас, противник продовжує підготовку до висадки морського десанту в районах Затоки, Чорноморська. Прикриття груп здійснює загін кораблів вогневої підтримки та ракетна катерна ударна група. Для придушення системи протидесантної оборони України на чорноморському узбережжі відзначено залучення бомбардувальників Су-24М та зафіксовано скидання касетних бомб РБК-500. Прикриття постачали винищувачі Су-30СМ. У всіх напрямках противник має втрати, демотивовані окупанти здаються у полон і кидають техніку. Боротьба продовжується! Перемога буде за нами! Слава Україні!

Источник:https://opentv.media/operativnaya-informatsiya-o-voennyh-dejstviyah-na-utro-4-marta-genshtab-vsu

В полон не брати і не шкодувати нікого

Жодних полонених російських артилеристів більше не буде – ССО
ОЛЕНА РОЩІНА — СЕРЕДА, 2 БЕРЕЗНЯ 2022, 22:08
65352
Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ попередило, що після обстрілу житлових кварталів міст російських артилеристів більше не братимуть у полон.

Джерело: командування Сил спеціальних операцій Збройних сил України

Дослівно: "Братство ССО України передає привіт російським артилеристам! Ми вас вітаємо: після того, як ви накрили найжорстокішими обстрілами наші мирні міста, наших рідних, дітей, близьких – ви, черв'яки, стали нашою мішенню номер один. (...)

Відтепер жодних полонених російських артилеристів більше не буде. Жодної пощади, жодне "будь ласка, не вбивайте, я здаюся" вже не пройде. Кожен розрахунок – не має значення: командир, водій, навідник, що заряджає – будуть зарізані, як свині".

Деталі: ССО заявило, що збирає інформацію про тих, хто обстрілює житлові будинки, дитячі садки, школи та лікарні: "Інформація про вас – уже у нас. А якщо по комусь ще немає, то це питання лічених хвилин".

Японія засуджує вторгнення Росії в Україну

Японія ухвалила резолюцію, яка різко засуджує вторгнення Росії в Україну
Японія ухвалила резолюцію, яка різко засуджує вторгнення Росії в Україну

Нижня палата Японії у вівторок прийняла резолюцію, яка рішуче засуджує вторгнення Росії в Україну, закликаючи російські війська негайно припинити атаку та вийти зі України.

Про це пише "KYODO News", передає "ПравдаТУТ News".

У резолюції, яку схвалила Палата представників, висловлюють протидію застосуванню Росією сили для односторонньої зміни статус-кво після того, як агресія викликала міжнародний резонанс і змусила Сполучені Штати та їх союзників, включаючи Японію, запровадити жорсткі економічні санкції проти Росії.

Російське вторгнення суперечить міжнародному праву та Статуту ООН, що забороняє застосування сили, йдеться у документі, додавши, що «воно явно посягає на суверенітет та територіальну цілісність України».

Це надзвичайно важка ситуація, яка може похитнути основу порядку не тільки в Європі, але й у ширшому міжнародному співтоваристві, включаючи Азію, — йдеться в документі.

Резолюція є другою у своєму роді щодо нинішньої української кризи. Очікується, що Палата радників, або верхня палата, схвалить власну резолюцію, можливо, у середу.

У резолюції нижньої палати знову висловлювали солідарність з народом України після попереднього документа, ухваленого в лютому, який закликав японський уряд швидко та твердо реагувати на кризу за допомогою санкцій або інших засобів для відновлення миру в Україні.

Крім того, Японія у вівторок схвалила комплекс санкцій, заморожуючи активи президента Росії Володимира Путіна, міністра закордонних справ Сергія Лаврова і колишнього прем’єр-міністра Дмитра Медведєва, а також деяких російських банків, як частину зусиль, спрямованих на притягнення Росії до відповідальності.

Ми будемо працювати з міжнародним співтовариством і відповідним чином реагувати, швидко впроваджуючи потужні санкції та інші заходи, — заявив міністр закордонних справ Йосімаса Хаясі після ухвалення резолюції.

Вас може зацікавити стаття:  Економіка Росії пішла услід за російським кораблем: як цьому допомогли світові санкції.