Наш діагноз - клептократія(?)



Вірно поставлений діагноз перший крок до одужання. Наше суспільство здоровим назвати не можна. Діагнозів хвороби безліч – від кожної політсили, як мінімум, по одному. Проте, я не чув серед великого розмаїття думок наших політиків такого діагнозу як клептократія. Цікаве питання – ЧОМУ(?)

Клептократія (з грец. — красти, грец. — влада) — публіцистичний термін, яким позначають владу крадіїв, ситему влади в умовах якої корупція та фінансові зловживання державних чиновників та політиків стає одним з основних стрижнів життя суспільства. Є результатом специфічного поєднання у політичному житті цілої низки країн, зокрема, у пострадянських державах, елементів анархічного та охлократичного, а нерідко й автократичного режимів.
Термін є публіцистичним, а не науковим, але завдяки гостроті отримав деяке поширення.
Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Визначення терміну клептократія не викликає ніяких асоціацій з нашим сьогоденням???
[ Читати далі>>> ]

94%, 15 голосів

6%, 1 голос
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Сценарій розриву Росії на частини.

Професор Хом’яков: Про сценарій розриву Росії на частини


Російський політемігрант в Києві, московський професор Петро Хомяков написав статтю, в якій вказує на ті хворобливі точки Росії, які можуть призвести до її демонтажу Росії. Професор відзначає:

«Коли ми говоримо про сценарії, образно кажучи, «розриву Росії» в «тонких місцях», варто пояснити, що такі «тонких місць» багато. Але не кожне таке «тонке місце» призведе до розпаду Росії. Це повинно бути ясним з простого погляду на карту.

Будь-яка катастрофа, чи техногенна, чи природна, природно-техногенна, гуманітарна, соціальна, регіональна політична, і т.д., і т.п. затихне сама, або в результаті зусиль центру, якщо не матиме несподіваного продовження в абсолютно іншому місці.

Так, Саяно-Шушенська диверсія не може «відокремити» Красноярський край від РФ, але може спровокувати сепаратизм Далекого Сходу в умовах тривалої відсутності зв'язку з центром. І тоді виникає ситуація «подвійного удару», коли ще не впоравившись з однією проблемою, Москва отримує іншу проблему в іншому регіоні. Це, у свою чергу, послаблює Москву і провокує вже відносно легке і просте виникнення наступних проблем для Кремля.

Аналогічний приклад і з Воронежем. Виникає ланцюжок проблем Вороніж — Північний Кавказ. Цікаво, що при цьому просте самостійне загострення війни на Північному Кавказі до розпаду Росії не призведе. Цей чинник може бути важливим, або як продовження в якомусь ланцюзі проблем для Москви, або як перша ланка в іншому ланцюзі.

Наприклад, географія ясно показує, що у випадку з Північним Кавказом для Москви була б великим головним болем подальша спроба Грузії відвоювати Південну Осетію і Абхазію. Бо велика пожежа на Північному Кавказі не дозволяє Москві вільно діяти за Кавказьким хребтом. А без цього, просте загострення війни на Північному Кавказі безперспективне. Але це вже чисто військово-політичний сценарій. А їх ми поки не розглядаємо.

Ми розглядаємо сценарії «розриву» Росії в місцях, де цей розрив веде не до ВІДРИВУ окремих територій, а саме РОЗРИВУ НА ЧАСТИНІ ВСІЄЇ РФ котроюсь зоною гострої кризи або катастрофи.

Після чого втрачається здібність Москви до реакції на наступні виклики. Ми обережно оцінюємо перспективи чисто політичних причин, які ведуть в тих чи інших регіонах до аналогічних наслідків. Чому? Тому що в більшості своїй народ Росії інертний і не здатний стати ініціатором свого власного звільнення. Скористатися ситуацією подекуди народ ще може, але самим створити ситуацію — ні.

Тому ми й звертали таку підвищену увагу на ситуації, створені об'єктивними причинами. Проте є в Росії регіони, де й потенціал опору достатній, а географічне положення робить соціальний вибух в такому регіоні небезпечним для всієї Росії. До такого роду регіонів відноситься в першу чергу Татарстан.

Влади Татарстану і Башкортостана має намір заохочують сепаратистів і місцевих націоналістів, щоб продемонструвати Москві свою незамінність. Їхня гра полягає в тому, щоб Москва повірила — без їхнього мудрого керівництва татарський і башкирський сепаратизм стануть реальністю. А тому на користь самої Москви увічнити їхню владу у відповідних регіонах.

Але Москва більше не вірить в незамінність Шаймієва і Рахимова. Незрозуміло, що викликає скепсис Москви, сама загроза татарського і башкирського націонал-сепаратизму, або здатність Шаймієва і Рахимова цей сепаратизм стримувати.

Судячи з усього, вірна перша версія. Москва вже неодноразово мала намір змінити керівництво Татарстану і Башкортостану. Проте, Шаймієв і Рахимов належать до «четвірки важкоатлетів», в яку крім них входить Лужков і Россель. Вичавлювати з політики всіх їх відразу небезпечно для Кремля. Їхній спільний потенціал дозволяв їм на рівних протистояти Кремлю. Проте, їх почали «бити по частинах». І почали з найслабкішої ланки — Росселя, який нещодавно був відправлений у відставку з посади губернатора Свердловської області.

І нічого не відбулося. Ймовірно, це дало Кремлю надію тихо і безболісно прибрати всю четвірку. Але Рахимов і Шаймієв вирішили попередити атаку проти себе. Завзятість Кремля при певній ситуації цілком може привести до адекватної протидії.

А далі все піде в автоматичному режимі. Абсолютно всі аналітики стверджують, що політична криза в Татарстані напевно розвалить Росії. Ключове положення Татарстану розуміють і за кордоном. Недаремно держсекретар США Гіларі Клінтон відвідувала Казань.

На відміну від Росселя, Шаймієву є що протиставити Кремлю. При цьому абсолютно не обов'язково координувати дію в «четвірці», вірніше, вже в «Трійці». Цілком достатньо тандему з Рахимовим. Але Кремль звик всіх «ламати через коліно», і, судячи з усього, не розуміє, що може в Татарстані нарватися на опір. Не варто питати, хто переможе в цьому конфлікті. Бо питання поставлене дуже абстрактно. Конкретно в ситуації 2010 року, в ситуації розвитку кризи, будь-яке нове проблемне вогнище дасть перевагу антикремлівським силам.

Питання в тому, чи досить у Кремля розуму не множити свої проблеми. Судячи з непрямих даних, не досить.

У кампанію проти Рахимова і Шаймієва включилися ті сили, які одночасно лобіюють і зняття Лужкова. І які відомі як авангард політичних авантюр Кремля. Зокрема, це група публіцистів з оточення тісно пов'язаної з ФСБ і оточенням Путіна голови інтернет-газети «Стрингер» Олени Токаревої, яка, до речі, почала свого часу атаку на Ходорковського тижня за два до його арешту і виконала свою роль в підготовці громадської думки до цієї події.

Таким чином, є вірогідність виникнення кризової ситуації в Татарстані і Башкортостані.

Отже в сценаріях розпаду РФ з'явився новий цілком правдоподібний сюжет. Сюжет гострої політичної кризи в Татарстані і Башкортостані внаслідок грубої політики Москви. Але, абсолютно очевидно, що у разі виникнення цієї кризи, справа цим не обмежиться. Кризовий потенціал Свердловської області вочевидь слабкіший, ніж в Татарстані. Але навіть після відставки Росселя, не нульовий.

Гостра криза в Казані й Уфі неодмінно так чи інакше (можна сперечатися тільки про ступінь інтенсивності) відгукнеться і в Єкатеринбурзі. А це, у свою чергу, знову ж таки відокремить від Москви Сибір і Далекий Схід. Але не зоною техногенної катастрофи, як в сценарії Саяно-Шушенської мегааварії, а зоною гострої політичної кризи. Зі всіма витікаючими наслідками».

Петро Хомяков

Перебіжчик виявився чекістом

Це нас стосується.

ГРУЗІЯ. Перебіжчик виявився чекістом і розповів про свавілля банди ФСБ в Цхінвалі




Прапорщик ФСБ РФ Віталій Хрипун, що перейшов на днях з Цхінвалі на бік Грузії і попросив там притулок, розповів про причини прийнятого ним рішення в інтерв'ю грузинському порталу Клуб експертів.

За його словами, він відправився службу в Цхінвалі, повіривши в гарну зарплату і перспективи кар'єрного росту, захищаючи при цьому «праве діло». Однак на ділі все виявилося зовсім не так.

«Нас примушували знущатися над місцевими, ображати, гроші вимагати. Не давати їм пересуватися. Якщо щось везуть — продукти чи дрова — то повинні сплачувати за перевезення. Цього начальство вимагало, — розповів Хрипун.

— Нам говорили, щоб місцевих в чорному тілі тримали, без послаблень. А якщо хтось буде обурюватися, то відразу застосовувати силу, в разі необхідності — стріляти на ураження. Жодного закону, і протестувати не можна. Коли я висловився проти, то мені погрозили розправою. Сказали: сиди тихо і роби, що наказують, а ні — в нас багато зайвих набоїв … »

«Я їхав служити, а не свавіллям займатися», — підкреслив Хрипун, що став вже третім за рахунком російським дезертиром, який втік до Грузії.

За його словами, за контрактом він повинен був «відслужити» в Цхінвалі два роки, потім отримував право просити про переведення в інше місце. «Зарплату дали гарну — більше тисячі доларів. Говорили, що піду на підвищення, гарні перспективи обіцяли ».

«Коли сталася війна в Південній Осетії, то по телевізору казали, що це напад на Росію, що Росія захищає маленький осетинський народ, і я вирішив, що повинен поїхати туди, щоб захищати праве діло. До того ж була інформація, що за службу в гарячій точці добре платять, і мене приваблювала можливість зробити кар'єру. Порадився зі своїм дядьком, полковником ФСБ Ігорем Грищенко, і він допоміг влаштуватися на спеціальні курси. Нас готували і перевіряли чотири місяці, потім отримав призначення. Став прапорщиком, інструктором розвідувально-пошукових груп », — розповів Хрипун.

Він розповів, що 6 грудня приїхав до Цхінвалі, звідти його направили в Сінагурі. «У цьому селі ми жили, а служили на заставі в Переві. Коли я їхав, то не знав, що це — територія Грузії. Думав, що буду захищати Південну Осетію та Росію », — зазначив він.

Розібратися в ситуації допомогли, за його словами, місцеві жителі. «Там навколо змішане населення — є і грузини, й осетини. Від них дізнався, що ми знаходимося в Грузії, що вся Південна Осетія — це також Грузія. Я був здивований, коли почув це не тільки від грузинів, а й від осетинів », — говорить Хрипун.

«Взагалі, зовсім не очікував побачити там ту ситуацію, з якою зіткнувся. Відчувається погане ставлення до нас, до російських солдатів. Особливо з боку осетинів, тому що вони відчувають себе господарями і, на відміну від грузинів, в них зброї багато. Грузини можуть і нагодувати, якщо що, а осетинів доводиться більше побоюватися. Хоча не люблять нас ні одні, ні другі. Нікому не можна довіряти. Весь час в стані бойової готовності. Хлопці постійно напружені, часто зриваються. Там ніхто не хоче служити. Усі думають, як би виїхати », — сказав перебіжчик.

«Коли у вас (в Кутаїсі) пам'ятник підірвали, наші офіцери сильно розсердилися і зажадали посилити терор населення. Це для мене стало останньою краплею. Я довго думав і вирішив, що найправильніше буде — піти. Вночі пішов з застави, пішов у бік грузинського поста і здався », — повідомив колишній російський прикордонник.

«У нас розповідали, що в Грузії є порядок. Чув, що двоє солдатів, які пішли до мене, нормально влаштувалися. Я теж хочу жити в країні, де немає корупції, де законів дотримуються. У Тбілісі мені пояснили мої права і я звернувся за політичним притулком. Це питання вирішується разом з ООН. Сподіваюся, що мене не видадуть Росії. Там для мене все скінчилося — і з кар'єрою, і з усім. Якщо потраплю до їхніх рук — життя не дадуть. Може, коли-небудь зможу повернутися, але не зараз. Тут мені обіцяли давати допомогу і допомогти з роботою. У мене технічна освіта і працювати вмію, так що заробити собі на життя зможу », — уклав Хрипун.

У середині червня мав місце і дзеркальний випадок: лейтенант грузинської армії Алик Бжанія в ефірі радіостанції «Ехо Москви» попросив політичного притулку в Росії. Він пояснив своє рішення незгодою з курсом грузинського президента Михайла Саакашвілі. У Тбілісі це звернення Бжанія назвали дуже дешевою провокацією Москви.

САТАНІЗМ. У Литві відкривається школа чаклунів


У Литві відкриється школа чаклунства. Перші заняття відбудуться вже 30 січня 2010 року, повідомляють джерела з Литви.

Вчитися чаклунству пропонують як дорослим, так і дітям «з відома батьків».

«Викладачі» читатимуть лекції про енергетику, магію, види чаклунства, шабаші, символіку та інші речі

Як розповів представник «учбового закладу», місяць навчання азам магії обійдеться в 100 литів (приблизно $ 40). Отримавши «диплом», «випускники» зможуть відкривати салони ворожіння.

Звістка про відкриття школи чаклунства в Литві серйозно стурбувала місцеве духівництво. Каунаський архієпископ Сигитас Тамкявічюс заявив, що заняття в такій школі здатні завдати серйозної шкоди дітям. Він сказав, що шкодкує про те, що подібному бізнесу в країні дали зелене світло, оскільки це «дуже безвідповідально по відношенню до литовського суспільства».

29%, 5 голосів

71%, 12 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

Диверсія в день чекыста

ДИВЕРСІЇ. Російські націоналісти повідомили про диверсійні і агітаційні операції в «день чекіста»

Час публікації: 21 грудень 2009 г., 20:03

На адресу КЦ прийшов лист від імені російських націоналістів, в якому повідомляється про диверсійні і агітаційні операції, проведені їхніми бойовими групами проти російської влади.

У листі, зокрема, вказується -

«20 грудня 2009 року, у т.з. «День чекіста», декілька спеціальних оперативних груп російських націоналістів провели бойові і агітаційні операції.

Російські диверсанти підпалили УФСБ по ЮЗАО м. Москви. Операція ускладнювалася тим, що навколо будівлі розташовувалася огорожа і навіть вночі в кублі декілька псів системи продовжували «роботу».

Температура на вулиці зашкалювала за -20 градусів. Проте, операція пройшла вдало, і всім партизанам успішно вдалося відійти. Відео операції тут >>>.

Вдень 20 грудня 2009 року в Москві пройшли два агітаційних флешмоба на Тріумфальній і Болотяній площах.

Група російських борців за правду і справедливість, одягнених в маски, розгорнули розтяжку «ФСБ — вороги Народу!» і скандувала відповідні гасла. Також були використані фаєри і дими. Ніхто не був затриманий, оточуючі відносилися до активістів позитивно, фотографували. Відео тут >>>.

Також вранці 20 грудня 2009 року на одному з столичних мостів була виявлена розтяжка «З Днем чекіста!», а в деяких районах міста написи на стінах:

«Путін — ворог №1!», «ФСБ — вороги Народу!», перекреслена «ФСБ» і т.д.

Джерело

Степан Хмара звернувся до Яценюка, Тягнибока та Костенка

Звернення до кандидатів на пост президента України: Арсенія Яценюка, Олега Тягнибока, Юрія Костенка.

Шановні добродії! Звертаюся до Вас як до кандидатів у президенти від українського національно-демократичного спектра політики. Решта кандидатів ще не досягли української сутності, для них Україна – це лише територіально-економічний простір. Тому духовно-культурні та національні надбання українського народу, наша мова, наша героїчно-трагічна історія для них не є вищими цінностями, а лише звичайною абстракцією. Читати далі>>>

В «Російської єдності» неприємності почалися прямо з презентації


У Сімферополі невідомі ледь не зірвали прес-конференцію нового кримського об'єднання «Російська єдність», повідомляє Кореспондент.


У зал, де зібралися журналісти і представники організації, в ході заходу хтось підкинув дві відрізані курячі голови, загорнуті в кримський прапор.

При цьому на прапорі від руки було написано Кацапська єдність, а матерія була просочена якоюсь їдкою речовиною, через що приміщення, де йшла прес-конференція, довелося провітрювати.

На думку організаторів прес-конференції, курячі голови — це натяк на російський герб і логотип нового руху.

«Російська єдність», по думці його творців, повинна стати організацією, до якої увійдуть політичні і суспільні сили, що симпатизують Росії. Об'єднання має намір брати участь у виборах до кримського парламенту.

Українські націоналісти вже назвали цю організацію «п'ятою колоною», запідозривши її в сепаратизмі.

Як повідомлялося раніше, 11 грудня Апеляційний суд Криму засудив активіста організації «Народний фронт Севастополь-Крым-Росія» Семена Клюєва до чотирьох років позбавлення волі умовно за публічні заклики до зміни території України.

Погляд з відстані 100 років.

Кінець ХІХ століття... Яким тоді уявлявся світ у 2000 році:






















Імперський маразм

Дозволив собі самочинно проілюструвати статтю Петра МАСЛЯКА. В усьому іншому  - без змін.

В цей час, коли ми з вами сидимо біля дисплеїв комп’ютерів і длубаємося в Інтернеті, в "братній" Росії тисячі людей з вищою освітою і науковими ступенями, об’єднані в інститути, проблемні лабораторії і тимчасові "творчі" колективи, взявши в долоні голови 24 години на добу думають, яку б це ще біду, нещастя і взагалі будь-яку "каку" можна було б зробити для України і українців.

Для цього з державного бюджету і всіляких фондів виділяються мільярди рублів. І це не пустопорожня балаканина. Як професійний геополітик я знаю про що пишу.
[ Читати далі... ]