Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Слава Україні і нашим вболівальникам футболу


Чемпионат Украины 2015/2016. 1 тур. Вместо записи на стадионе перед матчем Металлург Запорожье - Заря звучало живое пение болельщиков.


Украина - Швеция ( ВЕСЬ СТАДИОН ПОЁТ ГИМН УКРАИНЫ)




Центр всесвітньої спадщини ЮНЕСКО визнав гімн України кращим у світі - Best National Anthem in the World
Так, до рейтингу увійшли національні гімни 193 країн. Гімн України отримав перше місце в загальному рейтингу. 
При цьому в розрахунок бралися 4 показники, по двох з них український гімн отримав вищий бал - благозвучність, гармонійне поєднання музичної і текстуальної частин. Високий бал також був за оригінальність музичного рішення і цілісність твору. 
Україна виявилася єдиною європейською країною в першій п'ятірці, а в цілому до першої десятки кращих національних гімнів світу увійшли гімни Нової Зеландії (2-е місце), Південної Африки (3-і), Австралії (4-і), США (5-і), Канади (6-і), Сполученого Королівства Великобританії і Ірландії (7-і), Іспанії (8-і), Франції (9-і) і Японії (10-і)

Пісня на стадіоні в Харкові 2 вересня 2017 року

Яка гарна пісня: отак би слухав і слухав, ще й підспівував!



Згадати все 16/04/2014 Українська народна пісня про президента Росії Володимира Путіна під час матчу Динамо Київ - Шахтар Донецьк.!



Нові військові розробки України

Нові військові розробки України за три роки - опубліковано інфографіка

Оборонпром передав українській армії з початку війни понад 15 тисяч одиниць озброєння і військової техніки.



За останні три роки Україна створила безліч новітніх зразків озброєння в якості відповіді гібридної війну Росії, передає прес-служба "Укроборонпрому", передаєUkr.Media.

В держконцерні відзначають, що за цей час були створені бойові модулі для бронетехніки, ракети, артилерійські системи, в тому числі, залпового вогню, безпілотники та радіолокаційні системи.

Безпілотний БТР "Фантом": управляється через захищений радіоканал, або по дроту, довжина якого — 5 кілометрів. На озброєнні у машини – кулемет калібру 12,7 мм, а також протитанкові ракети. Безпілотний броньовик оснащений денними і нічними прицілами, тому здатний вести вогонь в будь-який час доби. Крім того, "Фантом" може перевозити боєприпаси і евакуювати поранених.

Літак Ан-132D: призначений для польотів на ближніх і середньомагістральних маршрутах. Буде виконувати широкий спектр завдань з перевезення вантажів. Літак буде мати крейсерську швидкість до 500 км/год і максимальну висоту крейсерського польоту до 9 тис. м з максимальною корисним навантаженням до 9,2 т.

Бойова машина піхоти БМП-1УМД: можуть бути встановлені різні бойові модулі. У 2016 році в присутності представників Міноборони пройшли порівняльні випробування модулів "Шквал" і "Стилет". "Шквал" оснащений 30-мм гармата ЗТМ-1, автоматичним гранатометом, 7,62-мм кулеметом, а також керованим ракетним озброєнням, яке призначене для знищення бронетехніки противника на відстані до 5 км "Стилет" оснащений гарматою ЗТМ-2, посиленим бронюванням і аналогічним комплектом озброєння. За точність роботи бойових модулів відповідають нові цифрові прицільні комплекси OTS-20.04-01, які оснащені лазерним далекоміром і тепловізором.

Також в "Укроборонпромі" відзначаютьмодернізовані танки Т-72АМТ. Для додаткового захисту танк обладнаний противокумулятивними решітками, які "розрізають" кумулятивні боєприпаси та захищають найбільш вразливі зони машини в бічній і кормової проекції. В ході модернізації танк оснастили приладами нічного бачення з сучасними електронно-оптичними перетворювачами третього покоління. Такі прилади встановлені для всіх членів екіпажу. Також встановлено нові турецькі радіостанції.

Безпілотник "Горлиця". Крім багатофункціональної розвідувальної апаратури, "Горлиця" має можливості оснащення високоточними засобами ураження. При цьому практичне відстань польоту ударного безпілотника становитиме понад 1000 км.

Безпілотник "Спектейтор"має оптимальне співвідношення ваги корисного навантаження на одиницю маси і високі аеродинамічні характеристики, що дозволяє ефективно розміщувати на дрон розвідувальне устаткування масою до 1,5 кг при масі самого безпілотника в 2 кг.

Бойовий модуль "Тайпан": призначений для озброєння легких бронемашин, і важить всього 350 кг. При цьому він оснащений скорострільної двоствольним гарматою калібру 23 мм, ефективна дальність стрільби якої досягає 1,8 км

Бойовий модуль "Дуплет": оснащений двома автоматичними 30-мм гармат ЗТМ-1, завдяки чому можливо вдвічі збільшити щільність вогню, створивши справжню завісу з 30-мм снарядів, або виконувати стрілянину по черзі кожним із стволів, що дозволяє вдвічі збільшити безперервну тривалість вогню без перегріву головного озброєння машини. Крім того, "Дуплет" оснащується протитанковими керованими ракетами, в тому числі сучасними високоточними ракетами "Бар'єр".

Переносний реактивний гранатомет РК-4 "Інгул": призначений для ураження легкоброньованої та неброньованої техніки (пускові установки, РЛС, літаки на стоянці, авто та інше.), споруд польового типу (ДОТ, ДЗОТ), а також живої сили, що знаходиться на відкритому просторі, в укриттях, споруд з каменю, цегли або бетону.

Вертоліт Мі-8МСБ: оснащений новими двигунами, прицільним та навігаційним обладнанням, а також станцією оптико-електронного придушення "Адрос".

Всього за останні три роки підприємства "Укроборонпрому" передали 15 903 одиниці озброєння і військової техніки для української армії. З липня 2014 року по липень 2017, українську армію посилили 5 281 одиниця нової та модернізованої техніки, 7 164 одиниць відремонтованої і відновленої. Серед нового та модернізованого озброєння більшість становить ракетно-артилерійське озброєння, а також ракети і боєприпаси – 1 061 од. і 2 613 од. Військові також отримали 1 277 нових і модернізованих систем радіолокації, радіоелектронної боротьби і засобів зв'язку, 295 одиниць бронетехніки, артилерії та спеціальної техніки, а також 35 одиниць авіаційної техніки та обладнання.

ЗСУ -"Непохитна стійкість - 2017"

Україна проведе військові навчання "Непохитна стійкість - 2017" одночасно з російськими "Захід-2017"Командно-штабні навчання "Непохитна стійкість - 2017" пройдуть з 12 по 15 вересня.



Збройні Сили України (ЗСУ) у вересні проведуть командно-штабні навчання "Непохитна стійкість - 2017" із залученням військ та оперативних резервів одночасно з російсько-білоруськими навчаннями "Захід-2017", передає Ukr.Media. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Як очікується, навчання пройдуть з 12 по 15 вересня 2017 року.

"З метою адекватного реагування на зовнішні загрози, в тому числі пов'язані з проведенням навчань "Захід-2017", було уточнено порядок підготовки Збройних Сил України у поточному році", - заявив начальник Генерального штабу - головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Муженко.

За його словами, метою таких зусиль є "формування їх готовності до можливого загострення військово-стратегічної обстановки навколо України".

Як пояснив Муженко, вчення також необхідні "для нарощування можливостей органами військового управління здійснювати управління військами (силами) в ході перегрупування, ведення оборонних, стабілізаційних і бойових дій".

"Ми завершимо повний цикл оперативного планування застосування угруповань військ (сил). Крім того, буде проведено тренування сил та засобів територіальної оборони держави з розгортанням штабів територіальної оборони", - зазначив генерал армії України

Угода про асоціацію з ЄС набула чинності

Від сьогодні Угода про асоціацію між Україною та ЄС набула чинності в повному обсязі. В силу вступила політична частина документу. При цьому, вже більше, як півтора роки діє економічна частина Угоди. Документ передбачає ще чимало реформ в Україні.



Перемога України та українців! Угода з ЄС діє!



Вітаю всіх нас з 1-м днем дії Угоди про асоціативне членство України в Європейському Союзі - це велика перемога українського народу!
Найкращий подарунок нашим дітям на 1-ше вересня до свята Дня Знань - ми даруємо їм гарне майбутнє! Вітаю!
Слава Україні! Героям слава!


За злочин проти держави буде кара!

четвер, 31 серпня 2017, 10:51 • Олена Вечеровська
А.Геращенко: вирок у справі щодо подій під ВР очікується в жовтні-листопаді
Антон Геращенко
Антон Геращенко

КИЇВ. 31 серпня. УНН.Вирок у справі про кидок гранати під будівлею Верховної Ради, в результаті якого загинули четверо нацгвардійців, очікується в жовтні-листопаді. Про це повідомив журналістамнародний депутат, член колегії МВС Антон Геращенко, передає кореспондент УНН.

"Засідання (з розгляду справи про кидок гранати - ред.) йдуть регулярно і очікується в жовтні - максимум листопаді винесення вже вироку суду", - сказав А.Геращенко.

При цьому він нагадав, що існують два кримінальних провадження за фактом подій 31 серпня під ВР. Одне з них стосується двох цивільних осіб - Ігоря Гуменюка та Сергія Крайняка, - які безпосередньо звинувачуються в киданні гранати. Друге - стосується представників ВО "Свобода", які брали участь в мітингу і закликали активістів до агресивних дій.

"Очікується, що швидше за все суд почує аргументи слідства, прокуратури і оцінить це жахливе вбивство з тим, що той, хто кидав, повинен отримати довічне ув'язнення", - зазначив А.Геращенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві відкрили дошку пам'яті загиблих два роки тому нацгвардійців під Радою

За його словами, батьки загиблих нацгвардійців регурно ходять на засідання Шевченківського райсуду Києва і заявляють, що обвинувачені Гуменюк і Крайнюк не каяться в скоєному.

"Слідство вже знає, що цей кидок гранати був не єдиним в той день, і до цього причетні представники спецслужб іноземних держав для того, щоб показати, що в Україні відбувається щось огидне", - додав А.Геращенко.

Як повідомляв УНН, 31 серпня 2015 року Верховна Рада прийняла в першому читанні президентський законопроект про зміни до Конституції в частині децентралізації. В цей час сталися заворушення біля стін парламенту, були кинуті димові шашки, вибухові пакети та бойова граната в бік правоохоронців. В результаті отриманих від вибуху травм загинули четверо військовослужбовців Національної гвардії і близько 130 правоохоронців отримали поранення.

Джерело: УНН

В Україні посилення кібербезпеки розпочато!

четвер, 31 серпня 2017, 11:23 • Ірина Матюшенко
Президент увів у дію рішення РНБО про посилення кібербезпеки

КИЇВ. 31 серпня. УНН. Президент України Петро Порошенко увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо посилення заходів із кібербезпеки держави. Про це повідомляє прес-служба АП, передає УНН.

Президент Петро Порошенко підписав указ, яким увів у дію рішення РНБО від 10 липня 2017 року "Про стан виконання рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 грудня 2016 року "Про загрози кібербезпеці держави та невідкладні заходи з їх нейтралізації", введеного в дію Указом Президента України від 13 лютого 2017 року №32".

Згідно з указом, уряд у тримісячний строк має врегулювати питання щодо заборони державним органам, підприємствам, установам і організаціям державної форми власності закуповувати послуги (укладати договори) з доступу до мережі Інтернет у операторів (провайдерів) телекомунікацій, у яких відсутні документи про підтвердження відповідності системи захисту інформації встановленим вимогам у сфері захисту інформації.

Також Кабінет міністрів має запровадити в установленому порядку в рамках розвитку державно-приватного партнерства механізм залучення фізичних і юридичних осіб на умовах аутсорсингу до виконання завдань кіберзахисту державних електронних інформаційних ресурсів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко і Меттіс домовились про співпрацю у протидії кіберзлочинності

Згідно з указом, уряд за участю СБУ має підготувати та подати на розгляд парламенту законопроект щодо розмежування кримінальної відповідальності за злочини у сфері використання комп’ютерів, систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку, вчинені щодо державних та інших інформаційних ресурсів, щодо об’єктів критичної інформаційної інфраструктури та інших об’єктів, а також відповідного розмежування підслідності.

Відповідно до указу, СБУ, Адміністрація Держспецзв’язку разом із Національною поліцією України мають невідкладно активізувати співпрацю із зарубіжними партнерами щодо протидії кібератакам на критичну інформаційну інфраструктуру, проведення розслідувань таких кібератак, установлення причин і умов, що сприяли їх вчиненню, а також щодо залучення міжнародної технічної допомоги для забезпечення кіберзахисту державних електронних інформаційних ресурсів, об’єктів критичної інформаційної інфраструктури.

Крім того, протягом 2017 року уряд має, зокрема, забезпечити фінансування видатків на проектування захищеного центру обробки даних для розміщення державних електронних інформаційних ресурсів, вжити заходів щодо створення Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій України та забезпечення його функціонування, забезпечити безумовне виконання державними органами законодавства у сфері технічного захисту інформації, а також оперативно реагувати в установленому порядку на виявлені порушення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ попередила про можливу кібератаку на українські сервери

Також рекомендовано Національному банку України за участю Адміністрації Держспецзв’язку та СБУ невідкладно вжити заходів, спрямованих на удосконалення кіберзахисту системно важливих банків України.

Рада нацбезпеки і оброни, розглянувши комплекс проблем у сфері забезпечення кібербезпеки, пов’язаних із наслідками здійснених останнім часом масованих кібератак на державні електронні інформаційні ресурси та об’єкти критичної інфраструктури, також доручила Кабінету Міністрів України опрацювати питання щодо визначення Держспецзвя’зку органом, відповідальним за збереження резервних копій інформації та відомостей державних електронних інформресурсів, а також щодо встановлення порядку передачі, збереження і доступу до цих копій.

Як повідомляв УНН, О.Турчинов не виключив нових спроб військового втручання РФ у справи України та Білорусі.

Джерело: УНН

В Україні корупції не місце!

середа, 30 серпня 2017, 17:54 • Олена Вечеровська
Фастівський голова земкомісії вимагав 70 тис. дол. за виділення в оренду кладовища

КИЇВ. 30 серпня. УНН.Правоохоронці затримали голову земельної комісії Фастівської міської ради Київської області за вимагання 70 тис. дол. хабара. Про це на своїй сторінці у Facebook написала прес-секретар Генерального прокурора України Лариса Сарган, передає УНН.

"Досудовим розслідуванням установлено, що депутат Фастівської міської ради, голова місцевого осередку політичної партії "Радикальна партія О. Ляшка", голова земельної комісії Фастівської міської ради вимагав у голови релігійної організації неправомірну вигоду у вигляді 70 тис доларів США за прийняття позитивного рішення міською радою та підпорядкованою йому земельною комісією щодо виділення в оренду релігійній організації території кладовища площею 1,5 га", - написала Л.Сарган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутата Рівненської міськради викрили на хабарі

За її словами, голову земкомісії затримано після отримання частини неправомірної вигоди у сумі 15 тис. дол.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старшого слідчого управління поліції затримали у Дніпрі на хабарі

"На даний час проводиться комплекс слідчих та розшукових дій з метою встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, а також вирішується питання щодо обрання затриманому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою", - додала Л.Сарган.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співробітника управління СБУ Львівщини затримали на хабарі

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (надання неправомірної вигоди, поєднаного з вимаганням) здійснюється Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України, за оперативного супроводження Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Головного управління Служби безпеки України в м. Києві та Київській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головного інженера комунального підприємства у Дніпрі затримали на хабарі

Воїн-митець Михайло Гаврилко (1882-1922).


До 199-ї роковини з дня народження Т.Г.Шевченка.
Ой Романе, Романочку,
Пусти ж мене до домочку!
(Українська народна пісня)



Воїн-митець Михайло Гаврилко (1882-1922).

Давно це було. 130 літ тому.
За 20 верст від Полтави на хуторі Свинківка у родині Омеляна Свиридовича та Марії Павлівни Гаврилків народився син Михайло, якому судилася переповнена вщерть різними пригодами доля козацька, доля непередбачувана.
Малого Михайлика матуся дуже любила, співала йому колискових пісень, а коли він підріс, то говорила йму час від часу:
– Затям, дитино моя, затям…Ти роду вільного, козацького, кармазинного (колись заможного), ніколи не цурайся ні роду свого, ні батька ні матері, ні мови своєї, а то гріх великий буде…Затям…
Він це затямив-запам’ятав добре. Ріс швидко. В 17 літ був уже кріпкої статури, голубоокий, легкий, як степовий вітер, захоплювався подвигами князя Святослава-завойовника, творця великої держави Руси-України. Мав, як і Святослав, нестримний, прямий, відкритий характер.
Вступивши до Миргородської художньо-промислової школи імені Миколи Гоголя, він навчався малюванню, різьбленню, токарній, слюсарній, ливарній справам. Спочатку не все ладилось, але коли в 1900-му році з Петербурга приїхав новий викладач Опанас Сластіон, все стало як треба. Опанас Григорович був талановитий художник, графік-ілюстратор, захоплювався Т.Г. Шевченком, намалював портрети всіх кобзарів, яких тільки знав. В ньому Михайло вбачав того вчителя, якого йому так бракувало.
Під час навчання Гаврилко досить активно переймався громадсько-політичним життям. Спонукало його до цього рішення міністра внутрішніх справ Дмитра Синягіна заборонити підпис українською мовою на пам’ятнику Івану Котляревському. Пам’ятник основоположнику української літературної мови спорудили за кошти, зібрані українськими селянами та інтелігенцією. Гаврилко вступає до РУП – революційної української партії, розповсюджує листівки з відозвою знаного полтавчанина Миколи Міхновського. Розпочались протести студентів, бунти селян, забунтувала і Миргородська художня школа.
Та в цей час Михайло вже успішно закінчив навчання і з державною стипендією був рекомендований для студіювання в Петербурзі у професора Володимира Беклемішева, який прославився гарною роботою над погруддям Т.Г. Шевченка.



Тут би попрацювати, тут би повчитись, але ж революція. За організацію студентського страйку йому дісталась в’язниця, де нема ні мудрих професорів, ні глини, а лиш поезія, яка завжди з тобою. Петербурзькі університети Гаврилкові закінчились «вовчим квитком», з яким в імперії російській ніде на навчання не беруть. Залишалось прориватись до Львова, в Австро-Угорщину. Але і там порушника кордону чекала тюрма, з якої він вийшов, завдячуючи небайдужій тамтешній громадськості.
Знов Полтавщина, знов агітація, знов бунт селян і розшук його поліцією за те, що «вимагав відібрати у поміщиків землю і відлучити Україну від Росії». Продовжуються поневіряння, переховування – Миргород, Прилуки, Ічня, Київ, Канів…В Полтаві арештували вдруге, не маючи доказів, відпустили, а в Миргороді взяли втретє….
А що мені? Ох доле, доле,
Лиш перші квіти зацвіли,
Мене вже втретє душогуби,
В холодні мури завели.
Накінець, воля… Яка воля? Щоб завтра торувати дорогу в Сибір несходиму… Ні-ні… Краще еміграція. Вже з необхідними документами партії РУП перейшов кордон.
Про непосидющого, талановитого козака інтелектуальний український Львів дещо знав. Письменниця, засновниця жіночого руху в Галичині Наталія Кобринська, а потім і митрополит граф Андрій Шептицький допомогли Михайлу Гаврилку коштами, щоби він продовжив своє навчання спочатку в Краківській академії художеств, а потім уже був Париж, Монпарнас, удосконалення у Вільній Художній Академії у скульптора Еміля Бурделя, учня Родена.
Бурдель зразу помітив не схожого на всіх українця, його виразну стрімку манеру, яка нагадувала Михайла Анжела (так звав Гаврилко Мікеланджело Буонаротті, якого дуже любив, як син природи і чистоти).
За весь час перебування у Львові, Кракові, Парижі він багато ліпив, малював, писав вірші. До 100-ліття з дня народження Тараса Григоровича Шевченка 4 рази приймав участь у відкритих конкурсах на встановлення пам’ятника поетові в Києві. Займав престижні місця.
Пам’ятник не був поставлений. Не поставлений не тому, що митцям бракувало хисту, а тому що тодішній владі в Києві (Петру Столипіну) це зовсім не було потрібно.
– А кто он есть, этот Шевченко??? Мужик, бунтарь, мазепинец…Не дворянського со-словия…– бурчали «благородні» в Дворянськім Зібранні і ниці в чорносотенній пресі.
Гаврилко старався, працював як віл, писав листи, мучився, не до кінця розуміючи, в чім справа. Але крига скресла. Він був нестримним у творчому пориві, ліпить Івана Франка, Юрія Федьковича, Маркіяна Шашкевича, князя Святослава, його шевченкіана продовжується. Створює погруддя Т.Г. Шевченка для Чернігова, Кіцмані, Косова, Седнева. По всій Галичині, Буковині ще зберігаються і понині барельєфи, горельєфи, медальйони із зображеннями Т.Г. Шевченка, створені руками Гаврилка.
1914-й рік. Війна. Гаврилко з однодумцями приступає до створення січового стрілецтва. Йде на фронт. Служить чотарем у саперній сотні. Під вогнем батарей зводить мости, приймає участь у боях, як посланець січових стрільців відкриває українські народні школи на Волині. Коли в Києві постає Українська Центральна Рада, формує загони з колишніх військовополонених українців для Сірої дивізії. У 1920 році, Україну окуповують більшови-ки, а боротьба Гаврилка за українську Україну не припиняється, він повертається на Полта-вщину, щоб продовжити свою шевченкіану, готувати підпілля і повстання проти незваних гостей. ЧКа довго розшукувало голову повставкому, отамана Шевченка чи Трясила (під такими псевдонімами звався Михайло, щоб не принести біди своїм рідним).
Невідомо, за яких обставин його заарештували, але влітку 1922 року, як передав людський поголос і його брат Іван Гаврилко, Михайла душогуби після довгих катувань живцем спалили у топці локомотива.
Тим же шляхом пішла значна частина його графічних робіт. У 1954-му році вони були спалені слугами диявола Берії у кочегарці бібліотеки ім. Стефаника у Львові. Але, на щастя, не всі. Раніше, у 1939-му році разом з матеріалами товариства ім. Шевченка частина його робіт була вивезена до Праги. Дещо вдалось зберегти його вірній дружині, вчительці-художниці Олені Гаврилко (Гордієвській). Вона виховувала дочку Надію, допомагала вирощувати онуків Ореста, Ярослава, Любомира, не вийшла заміж вдруге і до самої смерті вірила, що Михайло живий, чекала свого Прометея.
Нарешті він повертається до нас у назві вулиці в місті Болехові, пам’ятником, який от-от буде встановлений там, де він жив, у книзі і фільмі «Стеком і шаблею» за матеріалами, зібраними письменником Романом Ковалем.
До справи увіковічення Гаврилка докладають зусиль всі небайдужі, і фастівчани також. 7 лютого у вщерть переповненому залі Будинку Кіно відбулась презентація книги і фільму, де говорив номінант на «українського Нобеля і Оскара» – Шевченківську премію Роман Коваль. За ним мав слово співавтор фільму, науковий секретар державного музею ім. Т.Г. Шевченка фастівчанин В.В. Портяк. Василь Васильович розповів про те, що залишилось за кадром і не потрапило на сторінки книги.
Від себе додам, що книга і фільм дійсно гідні високої премії і визнання.
Серед фото в книзі і фільмі найбільше варте уваги те, де Гаврилко в перерві між боями біля бліндажу, підклавши дощечку, сидить на мотку колючого дроту і на ящику з-під набоїв ліпить погруддя курінного Василя Дідушка. В ньому відчувається сила і воля козака-характерника, який пройде вогонь і воду, загнуздає і підкує дикого коня, створить із глини людину і вдихне в неї свою душу.
З боку на це чудодійство дивиться Черник. Це той Федір Черник, що 18 листопада 1918 року на першому бронепоїзді зі своєю сотнею прорветься з окупованого німцями Фастова до Мотовилівки, поведе своїх стрільців у бій, впаде смертельно поранений на Корчах, і через 90 літ волею і талантом скульптора М.А. Дмитрієва вознесеться на ефесі меча, який розсікає брилу неправди і несвободи в Боровій.
На цій ноті завершується розповідь про буремний час і долю безпідставно забутого «ідеаліста хрустально чистої води» (Голубець), який багато в чому повторив життєвий шлях Великого Українця Т.Г. Шевченка. Він був художник, поет, скульптор, стрілецький чотар, отаман, хорунжий армії УНР, ініціатор першої шевченкіани – Михайло Гаврилко.



автор: Андрій Мороз, хорунжий, краєзнавець. Борова.