Робочі моменти системного адміністратора.. FreeBSD

Робочі моменти: коли через сервер FreeBSD перестала відправлятися пошта... 
blind  Звичайна робота системного адміністратора: з ранку помітив, що через старий, але нормально працюючий (основний принцип роботи системного адміністоратора - "працює - не чіпай") сервер на віртуальній машині  під управлінням FreeBSD 6.2 перестала відправлятися пошта. Причина була знайдена відразу: після перевірки вільного місця на диску за допомгою команди df -h - її кожний системний адміністор UNIX-систем повинен знати, як "отче наш" - показала, що весь розділ (точніше, файл, але для зрозумілості напишемо, що "розділ") /var/ зайнятий. Що ж, трапляється й таке, оскільки в цей розділ системні та прикладні програми записують журнали, які не завжди автоматично видаляються, може переповнити. 

Проте перевірка за допомогою команти du -h показала, що зайнято (повинно бути) там не так вже й багато - приблизно 20% .  У кого ж "негаразди" з арифметкою? З таким питання вирішив звернутися до штучного інтелекту - GhatGPT та Gemini Google  -  і обидва вони дали майже однакові відповіді - пишу дещо "вільний" переклад українською мовою, оскільки оригінал був англійською:
"зазвичай, хоч не завжди, це виникає через те, що файли, які були видалені, проте в момент видалення були "захоплені" якимось процесом.." - і далі я просто вже через пошук знайшов більше детально, що потрібно було робити, бо причина стала очевидною: журнали - в моєму випадку сервера Apache - обов'язково могли бути "захопленими", посилання тут - https://rtfm.co.ua/ru/unix-df-i-du-raznye-znacheniya/  
За цим посиланням була також інструкція, що робити в такому випадку, але я вирішив, що простіше зробити звичайний reboot сервера. 
smile Після цього все запрацювало нормально -- різниця між командами " df -h " та " du -h " практично зникла. 

poka Додатково: 

Цікаве спостереження - погляд ззовні на протести..

Цікавий погляд ззовні на пртести в авторитарних та тоталітарних країнах на прикладі Республіки Білорусь 2020 року. Взято з Facebook.  Або про  рівень європейського розуміння того, що відбувається в РФ та Білорусі.

Влітку 2023 року литовське видання Delfi публікує документальний фільм, у якому показує учасників протестів у Білорусі влітку 2020 року, коли громадяни вийшли на вуличні протести, після того, як Олександр-3%-Лукашенко нахабно фальсифікував вибори, і були за це, буквально, забиті кийками, а багато хто навіть вбитий пострілами в потилицю. І це свідомо знаючи про масовий лукашенківський терор у країні, свідомо знаючи про тортури і вбивства навіть не те що опозиціонерів, а тих, що просто мають незадоволене обличчя, знаючи про Окрестино і все інше.
Чому не були розмиті (заблюрені) особи протестувальників у кадрі? Ні, зовсім не через злість, і не на замовлення КДБ РБ чи ФСБ РФ. Справа в тому, що справжні європейці просто не думають про можливість арештів і вбивств на підставі показу документального фільму, свого сюжету в новинах або опитування перехожих на вулицях Москви. Це за межами їхнього всесвіту, і навіть особистий/сімейний досвід життя у СРСР (а Delfi базується на країни Балтії) не стукнув у потилицю, ні. Нічого не змінилося з тих часів, коли  англійка, яка дізналася про сталінські репресії, щиро дивувалася тому, що жертви незаконних арештів не викликали поліцію. Рівень розуміння який був, такий і лишився.
Чисті ясні очі та абсолютна відсутність думок про долю героїв своїх фільмів та репортажів. «Ми люди, а вони — так», ага. Для авторів цих сюжетів ті, хто до кадру, — просто м'ясо, сировина, з якої вони роблять свою котлетку. Що там буде з м'ясом не дуже важливо, важливо, щоб покупцям сподобалася котлетка.

P.S. І це теж про безпеку. Спілкуючись з європейцями завжди варто пам'ятати, що вони зіллють вас катам-поліцаям навіть не зі зла, і навіть не з байдужості (вони можуть бути цілком щирими вашими особистими друзями), а так просто не замислюючись про наслідки своєї балаканини. «Потрібно було просто викликати поліцію»….

Діти війни в Україні звертаються до російських матерів...

На День Києва, який вирішили провести, незважаючи на війну та обстріли, щоб хоч якось відволіктися, і дати дітям позитивних емоцій, зняв на канал, "прив'язаний" до мого смартфону LeECO, зробив пару відео. 
Свого часу цей канал зробив для трансляцій (стрімів), або щоб "заливати" відносно короткі відео прямо у YouTube без відеомонтажу. 
Проте через певний час YouTube ввів обмеження на прямі трансляції з телефона, і я цей канал "закинув", оскільки практично усі відеоролики я робив з застосуванням обробки. 
Повернувся до цього каналу я в цьому році, зробивши пару відео повені у Києві весною 2023 року,  YouTube-короткі (Shorts), які, на диво, отримали певну популярність. 
І тому зробив коротке відео дитячих розваг на День Києва в парку Наталка - https://youtube.com/shorts/V5-7VMltqms?feature=share - з мильними бульбашками аж до 10 метрів. Діти пораділи, щоб хоч так їх відволікти. smile
Але найсильніше відео, вже не у форматі YouTube-Shorts зняв дещо пізніше -- нові діти війни в Україні звертаються до російських матерів. На жаль, навряд чи це звернення почують ті, до кого вони звертаються. 
Спочатку я теж, до речі, думав застосувати відеомонтаж, бо через хвилювання ледве зміг втримати в руках смартфон, яким знімав. Але потім все ж вирішив розмістити прямо з смартфона. 


Що до енергетичного колапсу в штаті Техас (США)

Зараз багато пишуть про енергетичний колапс в штаті Техас, США - головним чином через те, що суттєво зменшилася генерація електроенергії на сонячних електростанціях, через різке збільшення споживання та через те, що техаська енергетична система, читав, є автономною, тому вчасно не змогла компенсувати дефіцит електрогенеруючих потужностей. Але питання, як прихильники сонячної енергетики: там де клімат не є субтропічним, така катастрофа більш, ніж півроку. Тому все ж без ядерної енергетики, як базової, усе ж не обійтися. 

Создание виртуальной машины FreeBSD 6

Создание виртуальной машины freebsd6 из работающей на физическом сервере.

1) подключаем к материнcкой плате по SATA жесткий диск на который будет происходить первичный перенос данных

2) загружаем FreeBSD в однопользовательском режиме, он же single user mode; 

3) даем команду dd if=/dev/aacd0 of=/dev/ad8 bs=1024k (скопировать с диска /dev/aacd0, в нашем случае это ADAPTEC RAID на диск /dev/ad8, в нашем случае это serwerworks sata контроллер с буфером 1 мегабайт.  Размер буфера влияет на скорость, крайне малый размер очень сильно замедляет процесс. Мегабайт – вполне нормальная величина, увеличивали до 4 – даже немного замедлилось. На экране ничего не происходит всё время пока идет копирование, в нашем случае копирование длилось 2300 секунд, это порядка 40 минут. объем диска 140 гигабайт. 

4) подключаем диск уже через USB-адаптер к серверу с proxmox

5) редактируем файл конфигурации виртуальной машины. 
Стоит отметить что FreeBSD 6 туповато и умеет грузится с ide и не умеет грузится например с virtio. Поэтому добавляем в файл конфигурации строку ide1: /dev/sde ( /dev/sde – название нашего внешнего USB-диска. Название можно узнать в Web-интерфейсе  Proxmox – датацентр – ns1 - диски

6) выбираем загрузку с ide1. Если все более менее нормально, FreeBSD начнет загружаться с USB-диска, при загрузке выбираем однопользовательский режим, он же single mode. Поскольку fstab на нем неправильный, нас спрашивают, что же монтировать в качестве директории root. Указываем ufs:/dev/ad1s1  -- первый слайс IDE-диска 1.

7) даем команду geom  и видим список дисков – в нашем случае ad0 – это 140 гигабайтный диск виртуальной машины, ad1 это 750-гигабайтный USB-диск с ранее сделанной копией на нем. 

8) даем команду dd if=/dev/ad1 of=dev/ad0 bs=1048576 count=139749Сделать копию с 750 гб диска на 140 гб диск.
Поскольку 750 гб явно больше чем 140, надо явно указать сколько же байт нам надо переместить с одного диска на другой.  Указываем размер блока 1048576 (мегабайт) и количество перемещаемых блоков, равное объему изначального диска в двоичных мегабайтах.). в нашем случае копировалось около 45 минут. 

9) отключаем виртуальную машину и правим её конфигурацию удаляя ide1. выбираем загрузку с ide0.

10) нас спрашивают что монтировать в качестве root. Указываем ufs:/dev/ad0s1

11) даем команду mount –w /dev/ad0s1 / - теперь мы можем вносить изменения на диск, а именно редактировать fstab

12) даем команду ee /etc/fstab  и правим fstab меняя в нем названия слайсов на ad0s1,ad0s2 и так далее

13) все рaботает.

14) остается лишь откорректировать, при необходимости, конфигурационные файлы /etc/rc.conf и файлы сценариев брандмауера, чтобы заменить названия сетевых интерфейсов.

I про водень

"Україна вивчає питання будівництва заводу з виробництва водню" - під такою назвою була опублікована замітка на сайті Ukrrudprom (російською мовою) - https://ukrrudprom.ua/news/Ukraina_izuchaet_vopros_stroitelstva_zavoda_po_proizvodstvu_vodo.html
Але виникає питання: а чи не вигідніше було б видобувати водень шляхом пароконверції кам'яного вугілля. Це:
1) певним чином забезпечить роботу вуглевидобувну промисловість;
2) дозволить використовувати "бросове" тепло теплових та атомних електростанції;
3) сукупна енергетика цього процесу більш вигідна. 
Хімія цього процесу така: 
1) спочатку за допомогою паро-повітряного або паро-кисневого дуття отримується так званий синтез-газ: 
  С + H2O  = CO + H2
2) далі за допомогою каталізатора 
  СO + H2O = CO2 + H2 
- отримується додатакова кількість водню. 
Далі або шляхом розчинення диоксиду вуглецю у воді, або виморожуванням розділяємо вуглекислий газ і водень. 

ФРН приєднується до альянсу за припинення використання вугілля

Теж взяв з Facebook, оскільки практично повністю згоден з автором. Та й я сам про це писав неодноразово. 
"Щоб було зрозуміло, що робить Німеччина:
1) відмовляється від АЕС;
2) відмовляється від вугільних ТЕС;
3) будує пряме сполучення з російськими газовими трубопроводами. 
Очевидно, що: вугілля замінять частково російським газом, частково французькою атомкою. І через років 20 втрачає незалежність"

Що до сучасної енергетики: взяв з коментаря на Facebook

Longin Lisetski: "Десь біля 2000 року я викладав в Харківському політехнічному курс "Відновлювпні джерела енергії", який я читав за західною монографією 1980-го року. Зараз дивлюсь - а нічого реально нового з тих часів так і не з'явилося! Революція в інформатиці, але повний застій в енергетиці. Путін і король Салман ібн Абд-ель-Азіз - господарі світу!"
Простіше кажучи, Facebook, I.UA без електроенергії, яка як вироблялася, так і виробляється зараз за технологіями минулого, або навіть позаминулого, сторіччя, так і виробляється. За цей час з принципово нового в енергетиці з'явилася лише атомна. Але й там свої проблеми. 

Теж про ресурси, але про економiю.

Нещодавно, прочитав статтю що до можливості використання старих чіпів і вирівшив за потрібне поділитися - https://tjournal.ru/tech/120536-razrabotchik-sozdal-operacionnuyu-sistemu-collapse-os-na-sluchay-apokalipsisa-ee-mozhno-zapustit-dazhe-na-staroy-sega , бо це теж використання вторинних ресурсів, а також економії енергетичних ресурсів, оскільки ясно, зменшиться необхідність енерговитрат як на виробництво нових електронних пристроїв, так і на утилізацію тих, які вважаються "морально застарілими", проте фізично повністю працездатними. 
Відразу скажу, що я не стану коментувати тезу про "апокаліпсис 2030 р. через руйнування постачань". Хоча, можливо, навiть сьогодняшня криза так званого "постіндустріального суспільства" веде саме до схожого сценарію. Але сама концепція науково-технічного прогресу в електроніці та інформатиці надалі викликає все більше сумнівів в правильності напрямку. Почалося, на мій погляд, приблизно з виходу Windows XP, тобто з 2003 року. Тобто програмне забезпечення вимагає все більше ресурсів без суттєвих змін в функціональності. А часто функціональность приносять в жертву можливим прибуткам від продажу ПЗ. А за ними, звичайно, "тягнуться" виробники апаратного забезпечення. Наприклад, розробникам немає коли розбиратися у початковому коді бібліотек Java, вони "напихують" свого, в результатi потреба в обчислювальних ресурсах зростає, що автоматично означає прибутки виробників електроніки. А користувач, тобто кінцевий споживач, не тiльки змушений платити "не за що", а й викидати на сміття повністю фізично працездатні електронні компоненти. Тому, на мій погляд, концепція "нового життя" "морально застарілих", але працездатних електронних компонентів, хоча б силами волонтерів, заслуговує на увагу як i волонтенів-екологів. 

Цікава ідея - об'єднання сонячної та вітрової електростанції

Учора, 28 вересня,  в м. Київ провоходив захід "Наукові Пікніки". Серед інших учасників - Політехнічний Ліцей при НТУУ КПІ. Серед інших привернула досить цікава ідея - об'єднання сонячної та вітрової електростанції в один агрегат - https://www.youtube.com/watch?v=egXq1f9yQfI . Сама по собі ідея не нова. Наприклад, іще в 60-ті рр. 20-го сторіччя була ідея створення літака, або скоріш, мотопланера, який живився б від сонячних елементів, розташованих на його крилах - на площинах, які потрібні будь-якому літаку чи планеру, - можна розмістити багато сонячних елементів, які, до того ж, працюють більш ефективно на висоті. Але й ця ідея, на мій погляд, досить цікава. 
Сторінки:
1
2
4
попередня
наступна