Україна освоює нове озброєння

Нова українська зброя

Гонка озброєння: в Україні з’явилася нова потужна зброя, якої немає в Росії. Українські оборонні підприємства побудували за стандартами НАТО нову самохідну гаубицю і назвали її «Богдана». Зброя має «натівський 155-мм калібр» та може вражати ціль на відстані до 60 кілометрів. Її важливими характеристиками є висока мобільність, точність, дальність, а також швидкість ведення вогню. Зброя такого калібру була відсутня в ЗСУ, її не було в радянській армії, її немає і в сучасній російській армії. Випробовування гармати уже відбулися на Житомирському полігоні.


Посольство України в РФ вимагає звільнити Олега Сенцова

Критичний стан Сенцова

Сьогодні посольство України в РФ звернулося до іноземного дипкорпусу в Росії з проханням допомогти отримати дозвіл на відвідання консулом Олега Сенцова. Також міністр закордонних справ України Павло Клімкін просить світ вимагати звільнення Олега Сенцова, бо кожного дня може статися непоправне: «Сьогодні 89-день голодування Олега Сенцова, ув’язненого в РФ. Олег перебуває на межі життя і смерті. Кожного дня може статися непоправне. Як людина та громадянин України я прошу всіх підтримати Олега та вимагати від Росії #FreeSentsov. Солідарність не має меж, а життя людини – має», – наголосив Клімкін. 
Нагадаємо, що вчора на своїй сторінці у Facebook Людмила Денисова опублікувала фото Олега Сенцова у в’язниці, які надіcлали з Росії. Та як заявив адвокат Сенцова, фотографія Олега, опублікована українським омбудсменом, не показує, наскільки погано той виглядає.

Президент підписав закон на підтримку фермерства

Президент підписав закон щодо стимулювання сімейних фермерських господарств
Президент підписав закон щодо стимулювання сімейних фермерських господарств

КИЇВ. 10 серпня. УНН. Президент України Петро Порошенко підписав закон “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання cтворення та діяльності сімейних фермерських господарств”, передає УНН з посиланням на повідомлення прес-служби Адміністрації Президента.

“Реалізація Закону дозволить створити умови для започаткування сімейних фермерських господарств та детінізацїї підприємницької діяльності в агарній сфері, що позитивно вплине на зростання надходжень до місцевих бюджетів від сплати податків і створення нових робочих місць на селі”, — наголосили у прес-службі АПУ.

Документом передбачається, зазначили у відомстві, віднесення до платників єдиного податку четвертої групи фізичних осіб — підприємців, які організували фермерське господарство, за умови відповідності сукупності певних критеріїв та визначення особливостей їх державної реєстрації/анулювання реєстрації, податкового обліку і звітності, сплати єдиного податку тощо.


Богдна Гордасевич: -Нарешті сталося: ЗЕМЛЮ - СЕЛЯНАМ!

Також, як поінформували в АПУ, міститься встановлення державної допомоги зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (від 10% до 90% мінімального страхового внеску) для кожного із членів фермерського господарства протягом 10 років за рахунок коштів Державного бюджету України через механізм доплати на користь застрахованих осіб-членів сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Документом також передбачено уточнення положень щодо створення та діяльності сімейного фермерського господарства без набуття статусу юридичної особи.

Як повідомляв УНН, 10 липня Верховна Рада підтримала стимулювання створення сімейних фермерських господарств.

Джерело: УНН

Звільнити Сенцова закликало ОБСЄ

ОБСЄ вчергове закликала звільнити Олега Сенцова

фото: rfe
9 СЕРПНЯ, 2018, 17:45
В Організації з безпеки і співробітництва в Європі вчергове закликали Росію звільнити українського режисера Олега Сенцова

Про це заявив у Twitter представник ОБСЄ з питань свободи засобів масової інформації Арлем Дезір.

«Дуже стурбований погіршенням cтану здоров’я кримського режисера Олега Сенцова, який голодує в російській в’язниці. Я повторюю мій заклик його звільнити. Зараз це терміново», — написав Дезір.

https://espreso.tv/news/2018/08/09/obsye_vchergove_zaklykala_zvilnyty_sencova

Ціни знижуюсть - життя кращає

Ціни на продукти в Україні знижуються – Держстат
10 Серпень 2018, 06:47

За цими даними, в липні порівняно з червнем ціни на продовольство знизилися на 1,9%
За цими даними, в липні порівняно з червнем ціни на продовольство знизилися на 1,9%

Ціни на продукти харчування в Україні продовжують тенденцію до зниження, заявляють у Кабінеті міністрів із посиланням на дані Державної служби статистики.

За даними, наведеними 9 серпня, в липні порівняно з червнем ціни на продовольство знизилися на 1,9%. Найбільше (12,4 – 7,6%) подешевшали сезонні продукти – овочі, фрукти й яйця. Також знизилися ціни на молоко, молочні продукти, сало і свинину.

При цьому, за повідомленням, на 0,7 – 1,9% так само сезонно подорожчали вироби із зернових, в тому числі хліб і макаронні вироби, та деякі крупи.

У цілому споживчі ціни в липні, за даними Держстату, знизилися на 0,7%. Порівняно з липнем 2017 року ріст цін склав 8,9%.

У Національному банку України прогнозували, що у 2018 році інфляція складе понад 8%.

Снаряди для ЗСУ виробляють вже в Україні

Військові випробували нові українські снаряди для важкої артилерії та мінометів

На військовому полігоні у Дівичках Київської області відбулися успішні випробування боєприпасів українського виробництва


Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає прес-служба відомства.

"Це найдефіцитніша група боєприпасів, а саме: 152-мм снаряди, гранати (ВОГ) для АГС і 60-мм міни для нових українських мінометів, які вже поставлені на озброєння ЗСУ", - зазначив Турчинов.

Глава РНБО додав, що ід час стрільб усі боєприпаси підтвердили задані бойові характеристики. За словами Турчинова, найближчим часом ці боєприпасів приймуть на озброєння та розпочнуть їхнє серійне виробництво.

Олег Сенцов помирає

Борис Херсонський: Путін хоче, щоб Сенцов помер


Український поет, перекладач, психіатр Борис Херсонський перепостив звернення ініціативної групи українського ПЕНа – лист до Путіна з вимогою звільнити Олега Сенцова, також він підписав чимало звернень на адресу світової громадськості на захист українських політв’язнів в Росії. Проте, Борис Херсонський каже відверто, що жодного впливу на Путіна ні митці, ні світова громадськість не мають.

Про це Борис Херсонський написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Бажання показати усьому світові, що Росія нікого не слухає і йде своїм шляхом, незважаючи на людство – одна з найважливіших рис політики Путіна. Він буде діяти всупереч. Він ХОЧЕ, щоб Сенцов помер, бо це доведе всьому людству, що «Росію не подолати». Так працює його мозок», – зазначив Борис Херсонський.



У цьому контексті Б. Херсонський звертається до Олега вже втретє: «Треба припинити голодування. Треба повернутись до життя. Не дамо ворогу радіти. Ви переживете його і, найімовірніше, його жахливу політику. У черзі на той світ він – попереду Вас. Його чекає сторінка в підручниках історії Росії. Вас чекає воля. Вас чекає Україна». Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/08/09/borys_hersonskyy_putin_hoche_shchob_sentsov_pomer_1383283

Відзначаємо 27 років Незалежності України



У четвер, 9 серпня 2018року, о 18:00 год. у Львівському будинку вчених відбудеться зустріч з істориками та громадськістю Львівщини на тему: «27 років  Незалежності України: об’єднані щоб перемогти».

Метою зустрічі є обговорення основних державотворчих подій становлення незалежної України та роль громадськості в них, формування українського війська, національної свідомості, патріотизму і відповідальності за долю України.

Доповідачі:

Дєдик Олександр Георгійович - науковий співробітник Центру українських військових традицій та патріотичного виховання Науково – дослідного інституту українознавства МОН України.

Слободянюк Михайло Васильович – завідувач музею Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та етнокомунікацій, Інститут гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

Баротов Тимур Хікматуллович – український військовий, морський офіцер, капітан II рангу запасу ВМС ЗС України, заступник голови Спілки офіцерів України в Севастополі, громадський діяч, журналіст.

Модератор: Фешовець Олег – доктор філософії, директор видавництва «Астролябія».

Місце проведення: м. Львів, вул. Листопадового Чину, 6 (Львівський будинок вчених).

Нагадуємо, що цикл зустрічей до Дня Незалежності України відбувається за ініціативи департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації.

З думкою про Олега Сенцова щоденно

Показ фільму про Сенцова зчинив ажіотаж у Празі
13:56, сьогодні 1533
Олег Сенцов
Олег Сенцов / Фото з відкритих джерел

6 серпня у Празі, столиці Чехії відбувся показ документального фільму "Процес: російська держава проти Олега Сенцова".

Про це повідомляє повідомляє Посольство України в Чехії.

Читайте також: У Криму Сенцова і Кольченка намалювали під муралом з Путіним: фото

За інформацією посольства, спершу для показу виділили маленький зал, однак ще в переддень показу викупили усі квитки.

Керівництво кінотеатру перенесло проекцію в великий зал, помінявши місцями фільм про судовий процес над Олегом Сенцовим зі стрічкою "Волосся" Мілоша Формана, безперечною класикою світового кінематографу,
– йдеться у повідомленні. 

Після перегляду розпочалася дискусія, в якій взяли участь Посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс, дисидентка Петрушка Шустрова, політики Ян Ліпавський та Джаміла Стеглікова, кінокритики Тереза Шімікова та Вальтер Надь.

Говорили про те, яким чином можна допомогти українським політв'язням в Росії, "які важелі впливу доступні політикам, кінематографістам і звичайним громадянам".

Найважливіше – це міжнародна солідарність, про важливість якої писав і чеський президент Вацлав Гавел. Лише тиск міжнародної спільнота й безперервна увага до ситуації з політичними в'язнями в Росії можуть допомогти врятувати їм життя,
– зазначив Євген Перебийніс.

За що в Росії засудили Олега Сенцова?Українського режисера затримали на території окупованого Криму 11 травня 2014 року. Його звинуватили в підготовці теракту на півострові під час незаконної анексії Росією. Пізніше Сенцова звинуватили у зберіганні зброї та вибухівки.

У серпні 2015 року у Росії Сенцова засудили до 20 років ув'язнення в колонії суворого режиму в місті Лабитнангі. З 16 травня 2018 року режисер голодує з вимогою звільнити усіх українських політв’язнів, утримуваних у Росії та в окупованому Криму

Петро Порошенко - патріот України!

"Слава Україні" стане офіційним військовим вітанням: наказ Порошенка
12:16, сьогодні 4461
Військове вітання в ЗСУ замінять на "Слава Україні!"
Військове вітання в ЗСУ замінять на "Слава Україні!" / Ілюстративне фото
 

Президент України Петро Порошенко доручив розробити законопроект, який замінить військове вітання в ЗСУ радянського зразка "Здрастуйте, товариші!" та "Бажаємо (бажаю) здоров’я!" на "Слава Україні!" та "Героям слава!".

Про це в коментарі ресурсу "Укрінформ" розповів міністр оборони Степан Полторак.

"Президент України доручив підготувати зміни до закону України, якими затверджуються військові статути, тому що у військових статутах визначається, як треба вітатися. Такі пропозиції готуються, і сподіваюся, що після виходу з канікул народні депутати приймуть це в цілому", – розповів Полторак.

За його словами, новий законопроект уже практично готовий.

Міністр також зазначив, що під час військового параду в День незалежності у Києві 24 серпня як військове вітання використовуватиметься "Слава Україні!" та "Героям слава!"

"Слава Україні": звідки походить патріотичне гасло
14:31, 10 липня 7213
 "Слава Україні": звідки пішло гасло, історія гасла "Слава Україні!"
"Слава Україні": звідки пішло гасло, історія гасла "Слава Україні!" / 24 Канал

"Слава Україні" – це гасло звучить сьогодні повсюди: ним вітаються, його вигукують на мітингах, ним піднімають бойовий дух... Через це гасло нещодавно розгорівся скандал навколо екс-гравців Київського "Динамо". Ми вирішили розібратись – звідки пішло гасло "Слава Україні" та як цей вислів увійшов в життя українців.

Екс-гравці Київського "Динамо" Огнєн Вукоєвич та Домагой Віда, який зараз грає за збірну Хорватії, після матчу 1/4 фіналу Чемпіонату світу-2018 проти Росії виклали в Instagram відео, на якому лунає "Слава Україні!".

Читайте також: Слава Україні: як хорвати та українці спровокували скандал на ЧС-2018

Згодом, у кількох британських топ-ЗМІ це гасло назвали "націоналістичним". Посольство України у Великій Британії роз’яснило представникам медіа, що "Слава Україні" – це патріотичний вираз.

Скандал дійшов до того, що члена тренерського штабу збірної Хорватії Огнєна Вукоєвіча було звільнено з посади та відраховано з делегації. Також, Федерація футболу Хорватії (HNS) вирішила вибачитися перед росіянами за його вчинок.

Чому гасло "Слава Україні" вважають "націоналістичним"? Хто вперше його вигукнув та який сенс це гасло несло кілька десятиліть тому? 

"Слава Україні": історія гасла – від УНР до сучасності

УНР. Чорні запорожці. Загін Чорних запорожців існував у 1918-1920 роках, тобто за часів Української народної республіки (УНР) та Української держави Павла Скоропадського. Спочатку це була кінна сотня, потім кінний дивізіон, а з березня 1919 року – 1-й кінний полк, що носив ім'я Чорних запорожців вже офіційно. Командував ними спочатку сотник Микола Римський-Корсаков, а потім полковник Петро Дяченко.

Читайте також: День партизанської слави: як українські партизани протистоять загарбникам на Донбасі та в Криму

Саме у цьому загоні й використовували гасло "Слава Україні! – Козакам Слава!". Про це йдеться в спогадах Петра Дяченка (книга має однойменну назву "Чорні запорожці").

У сотнях багато коней розсідлані, а всі мають попущені попруги. Про кінну атаку нема що й думати. Треба витягнути ворожу піхоту з горбків, бо, як підтягнуть кулемети, впадуть наші коні. Залишився єдиний вихід — піша атака: "Москалі, геть! Слава!",
– із книги "Чорні запорожці. Спомини командира 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР".


Петро Дяченко 

У наказі генерала армії УНР Михайла Омеляновича-Павленка від 19 квітня 1920 року йдеться про наступне:

Всім частям армії на похвалу, а то подяку за службу Україні відповідати: "Слава Україні".

Гетьманат Скоропадського. Сердюки. Також можна знайти інформацію, що за часів ІІ Гетьманату Павла Скоропадського використовували аналогічну фразу "Слава Україні! – Гетьману слава!".

У спогадах військового та громадського діяча Всеволода Петріва йдеться про наступне:

Йшлося насамперед про сердюків, які добре марширували, голосно вигукували "Слава Україні! – Гетьманові Слава".

Легія українських націоналістів. Гасло "Слава Україні! – Героям Слава" з'явилося в організації "Легія українських націоналістів" – першій українській націоналістичній організації, що діяла у 1925—1929 роках і стала однією з організацій-засновниць Організації Українських Націоналістів (ОУН).

Читайте також: Військо України. Якби не було спротиву УПА — Україна була б тимчасовою державою

Коли виникло питання про організаційне вітання, схоже на те, що саме Юрій Артюшенко запропонував використати вітання чорношличників: "Слава Україні!" – "Козакам слава!". Пропозицію товариство прийняло, але з уточненням – відповідати треба було: "Героям слава!", – йдеться в спогадах Петра Дяченка.

Легія Українських Націоналістів була першою українською структурою, що почала офіційно вживати термін "націоналіст". До часу створення Легії Українських Націоналістів, в українському націоналістичному русі вживалися терміни державницький, національний та незалежницький.

Повстанці Холодного Яру. Коліївщина. Український військовий і громадський діяч, старшина Армії УНР та письменник Юрій Горліс-Горський в романі "Холодний Яр" вказує на поширення серед повстанців Холодного Яру (1918—1922 роки) вітання "Слава Україні! – Україні слава!".

Село має звичайний мирний вигляд, але група парубків, що йшла по вулиці, і співаючи "Серед степу на просторі" – озброєна. У всіх рушниці, у декого шаблі і револьвери, у одного шабля старовинна, оправлена в срібло.

Під'їжджаю до них:

– Добридень хлопці!

– Слава Україні! – відповідає декілька голосів. Це мене трохи змішало. Я не знав, що у холодноярців заведено замість "Здоров" вітатися "Слава Україні", а відповідається – "Україні слава",
– цитата із книги.


Юрій Горліс-Горський

24 вересня 1920 року у Медведівці на Черкащині, де колись спалахнула Коліївщина, відбулась нарада холодноярських отаманів, в якій взяли участь командири Степової дивізії та ватажки збройних формувань з інших регіонів.

На цій нараді криворізького отамана Степового-Блакитного (Кость Пестушко) було обрано Головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру і околиць. Степова дивізія, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців використовувала вітання "Слава Україні!" – "Україні слава!". 

ОУН-УПА. Як бачимо, гасло "Слава Україні" з'явилось задовго до створення ОУН. Гасло затвердили, як офіційне на зборах у 1941 році.

Обов'язуючі слова повного привіту: "Слава Україні – відповідь – "Героям слава". Допускається скорочення привіту – "Слава" – "Слава".


Агітаційна листівка УПА. Художник – Ніл Хасевич

Скорочений варіант також активно використовували і згадані вище Чорні запорожці.

Також в ОУН використовували й інше, схоже гасло: "Слава Україні – Вождеві Слава". Вождем називали спочатку – Євгена Коновальця, а потім Андрія Мельника.

Читайте також: Військо України. Повстанці, які могли залишити СРСР без України

Незалежність. За часи СРСР гасло було суворо заборонене на довгі роки. Наступні яскраві згадки про нього датуються вже 90-ми роками. "Слава Україні" вигукували на мітингах і демонстраціях.

В цей же період з'являється продовження фрази "Слава нації! Смерть ворогам!" та "Україна понад усе!". Раніше такі фрази ніхто не використовував. Вперше ними заговорили представники Української націоналістичної самооборони (УНСО) – силовий підрозділ партії УНА.

Нове життя гасло отримало під час двох Революцій в Україні – його активно використовували під час Помаранчевої революції та Революції гідності. Зараз його асоціюють також із війною на Донбасі, а частина "Героям слава" – набула також іншого сенсу. Адже ми тепер говоримо про героїв сучасності, які поклали своє життя за цілісність нашої держави.

Читайте також: Військо України: від Київської Русі до АТО

Однак, багато хто ставиться до гасла з пересторогою. Адже як радянська, так і російська пропаганда активно пов'язують визвольний рух України з нацизмом або фашизмом. А гасла намагаються трактувати по-своєму.

Гасло "Слава Україні" пройшло непрості часи і за кілька десятиліть поширилося на всю країну – об'єднуючи нас усіх та вшановуючи героїв минулих та героїв сучасних.

Богдан Гордасевич: Сказав би: -Давно то треба було зробити! Але не варто ставити воза поперед коня: спершу треба було армію створити, а тоді вже їй гасло дати належне, а не навпаки: гасло є, а армії катма.