Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Снаряди для ЗСУ виробляють вже в Україні

Військові випробували нові українські снаряди для важкої артилерії та мінометів

На військовому полігоні у Дівичках Київської області відбулися успішні випробування боєприпасів українського виробництва


Про це повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, передає прес-служба відомства.

"Це найдефіцитніша група боєприпасів, а саме: 152-мм снаряди, гранати (ВОГ) для АГС і 60-мм міни для нових українських мінометів, які вже поставлені на озброєння ЗСУ", - зазначив Турчинов.

Глава РНБО додав, що ід час стрільб усі боєприпаси підтвердили задані бойові характеристики. За словами Турчинова, найближчим часом ці боєприпасів приймуть на озброєння та розпочнуть їхнє серійне виробництво.

Олег Сенцов помирає

Борис Херсонський: Путін хоче, щоб Сенцов помер


Український поет, перекладач, психіатр Борис Херсонський перепостив звернення ініціативної групи українського ПЕНа – лист до Путіна з вимогою звільнити Олега Сенцова, також він підписав чимало звернень на адресу світової громадськості на захист українських політв’язнів в Росії. Проте, Борис Херсонський каже відверто, що жодного впливу на Путіна ні митці, ні світова громадськість не мають.

Про це Борис Херсонський написав на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Бажання показати усьому світові, що Росія нікого не слухає і йде своїм шляхом, незважаючи на людство – одна з найважливіших рис політики Путіна. Він буде діяти всупереч. Він ХОЧЕ, щоб Сенцов помер, бо це доведе всьому людству, що «Росію не подолати». Так працює його мозок», – зазначив Борис Херсонський.



У цьому контексті Б. Херсонський звертається до Олега вже втретє: «Треба припинити голодування. Треба повернутись до життя. Не дамо ворогу радіти. Ви переживете його і, найімовірніше, його жахливу політику. У черзі на той світ він – попереду Вас. Його чекає сторінка в підручниках історії Росії. Вас чекає воля. Вас чекає Україна». Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/08/09/borys_hersonskyy_putin_hoche_shchob_sentsov_pomer_1383283

Відзначаємо 27 років Незалежності України



У четвер, 9 серпня 2018року, о 18:00 год. у Львівському будинку вчених відбудеться зустріч з істориками та громадськістю Львівщини на тему: «27 років  Незалежності України: об’єднані щоб перемогти».

Метою зустрічі є обговорення основних державотворчих подій становлення незалежної України та роль громадськості в них, формування українського війська, національної свідомості, патріотизму і відповідальності за долю України.

Доповідачі:

Дєдик Олександр Георгійович - науковий співробітник Центру українських військових традицій та патріотичного виховання Науково – дослідного інституту українознавства МОН України.

Слободянюк Михайло Васильович – завідувач музею Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України та етнокомунікацій, Інститут гуманітарних та соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка».

Баротов Тимур Хікматуллович – український військовий, морський офіцер, капітан II рангу запасу ВМС ЗС України, заступник голови Спілки офіцерів України в Севастополі, громадський діяч, журналіст.

Модератор: Фешовець Олег – доктор філософії, директор видавництва «Астролябія».

Місце проведення: м. Львів, вул. Листопадового Чину, 6 (Львівський будинок вчених).

Нагадуємо, що цикл зустрічей до Дня Незалежності України відбувається за ініціативи департаменту внутрішньої та інформаційної політики Львівської облдержадміністрації.

Петро Порошенко - патріот України!

"Слава Україні" стане офіційним військовим вітанням: наказ Порошенка
12:16, сьогодні 4461
Військове вітання в ЗСУ замінять на "Слава Україні!"
Військове вітання в ЗСУ замінять на "Слава Україні!" / Ілюстративне фото
 

Президент України Петро Порошенко доручив розробити законопроект, який замінить військове вітання в ЗСУ радянського зразка "Здрастуйте, товариші!" та "Бажаємо (бажаю) здоров’я!" на "Слава Україні!" та "Героям слава!".

Про це в коментарі ресурсу "Укрінформ" розповів міністр оборони Степан Полторак.

"Президент України доручив підготувати зміни до закону України, якими затверджуються військові статути, тому що у військових статутах визначається, як треба вітатися. Такі пропозиції готуються, і сподіваюся, що після виходу з канікул народні депутати приймуть це в цілому", – розповів Полторак.

За його словами, новий законопроект уже практично готовий.

Міністр також зазначив, що під час військового параду в День незалежності у Києві 24 серпня як військове вітання використовуватиметься "Слава Україні!" та "Героям слава!"

"Слава Україні": звідки походить патріотичне гасло
14:31, 10 липня 7213
 "Слава Україні": звідки пішло гасло, історія гасла "Слава Україні!"
"Слава Україні": звідки пішло гасло, історія гасла "Слава Україні!" / 24 Канал

"Слава Україні" – це гасло звучить сьогодні повсюди: ним вітаються, його вигукують на мітингах, ним піднімають бойовий дух... Через це гасло нещодавно розгорівся скандал навколо екс-гравців Київського "Динамо". Ми вирішили розібратись – звідки пішло гасло "Слава Україні" та як цей вислів увійшов в життя українців.

Екс-гравці Київського "Динамо" Огнєн Вукоєвич та Домагой Віда, який зараз грає за збірну Хорватії, після матчу 1/4 фіналу Чемпіонату світу-2018 проти Росії виклали в Instagram відео, на якому лунає "Слава Україні!".

Читайте також: Слава Україні: як хорвати та українці спровокували скандал на ЧС-2018

Згодом, у кількох британських топ-ЗМІ це гасло назвали "націоналістичним". Посольство України у Великій Британії роз’яснило представникам медіа, що "Слава Україні" – це патріотичний вираз.

Скандал дійшов до того, що члена тренерського штабу збірної Хорватії Огнєна Вукоєвіча було звільнено з посади та відраховано з делегації. Також, Федерація футболу Хорватії (HNS) вирішила вибачитися перед росіянами за його вчинок.

Чому гасло "Слава Україні" вважають "націоналістичним"? Хто вперше його вигукнув та який сенс це гасло несло кілька десятиліть тому? 

"Слава Україні": історія гасла – від УНР до сучасності

УНР. Чорні запорожці. Загін Чорних запорожців існував у 1918-1920 роках, тобто за часів Української народної республіки (УНР) та Української держави Павла Скоропадського. Спочатку це була кінна сотня, потім кінний дивізіон, а з березня 1919 року – 1-й кінний полк, що носив ім'я Чорних запорожців вже офіційно. Командував ними спочатку сотник Микола Римський-Корсаков, а потім полковник Петро Дяченко.

Читайте також: День партизанської слави: як українські партизани протистоять загарбникам на Донбасі та в Криму

Саме у цьому загоні й використовували гасло "Слава Україні! – Козакам Слава!". Про це йдеться в спогадах Петра Дяченка (книга має однойменну назву "Чорні запорожці").

У сотнях багато коней розсідлані, а всі мають попущені попруги. Про кінну атаку нема що й думати. Треба витягнути ворожу піхоту з горбків, бо, як підтягнуть кулемети, впадуть наші коні. Залишився єдиний вихід — піша атака: "Москалі, геть! Слава!",
– із книги "Чорні запорожці. Спомини командира 1-го кінного полку Чорних запорожців Армії УНР".


Петро Дяченко 

У наказі генерала армії УНР Михайла Омеляновича-Павленка від 19 квітня 1920 року йдеться про наступне:

Всім частям армії на похвалу, а то подяку за службу Україні відповідати: "Слава Україні".

Гетьманат Скоропадського. Сердюки. Також можна знайти інформацію, що за часів ІІ Гетьманату Павла Скоропадського використовували аналогічну фразу "Слава Україні! – Гетьману слава!".

У спогадах військового та громадського діяча Всеволода Петріва йдеться про наступне:

Йшлося насамперед про сердюків, які добре марширували, голосно вигукували "Слава Україні! – Гетьманові Слава".

Легія українських націоналістів. Гасло "Слава Україні! – Героям Слава" з'явилося в організації "Легія українських націоналістів" – першій українській націоналістичній організації, що діяла у 1925—1929 роках і стала однією з організацій-засновниць Організації Українських Націоналістів (ОУН).

Читайте також: Військо України. Якби не було спротиву УПА — Україна була б тимчасовою державою

Коли виникло питання про організаційне вітання, схоже на те, що саме Юрій Артюшенко запропонував використати вітання чорношличників: "Слава Україні!" – "Козакам слава!". Пропозицію товариство прийняло, але з уточненням – відповідати треба було: "Героям слава!", – йдеться в спогадах Петра Дяченка.

Легія Українських Націоналістів була першою українською структурою, що почала офіційно вживати термін "націоналіст". До часу створення Легії Українських Націоналістів, в українському націоналістичному русі вживалися терміни державницький, національний та незалежницький.

Повстанці Холодного Яру. Коліївщина. Український військовий і громадський діяч, старшина Армії УНР та письменник Юрій Горліс-Горський в романі "Холодний Яр" вказує на поширення серед повстанців Холодного Яру (1918—1922 роки) вітання "Слава Україні! – Україні слава!".

Село має звичайний мирний вигляд, але група парубків, що йшла по вулиці, і співаючи "Серед степу на просторі" – озброєна. У всіх рушниці, у декого шаблі і револьвери, у одного шабля старовинна, оправлена в срібло.

Під'їжджаю до них:

– Добридень хлопці!

– Слава Україні! – відповідає декілька голосів. Це мене трохи змішало. Я не знав, що у холодноярців заведено замість "Здоров" вітатися "Слава Україні", а відповідається – "Україні слава",
– цитата із книги.


Юрій Горліс-Горський

24 вересня 1920 року у Медведівці на Черкащині, де колись спалахнула Коліївщина, відбулась нарада холодноярських отаманів, в якій взяли участь командири Степової дивізії та ватажки збройних формувань з інших регіонів.

На цій нараді криворізького отамана Степового-Блакитного (Кость Пестушко) було обрано Головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру і околиць. Степова дивізія, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців використовувала вітання "Слава Україні!" – "Україні слава!". 

ОУН-УПА. Як бачимо, гасло "Слава Україні" з'явилось задовго до створення ОУН. Гасло затвердили, як офіційне на зборах у 1941 році.

Обов'язуючі слова повного привіту: "Слава Україні – відповідь – "Героям слава". Допускається скорочення привіту – "Слава" – "Слава".


Агітаційна листівка УПА. Художник – Ніл Хасевич

Скорочений варіант також активно використовували і згадані вище Чорні запорожці.

Також в ОУН використовували й інше, схоже гасло: "Слава Україні – Вождеві Слава". Вождем називали спочатку – Євгена Коновальця, а потім Андрія Мельника.

Читайте також: Військо України. Повстанці, які могли залишити СРСР без України

Незалежність. За часи СРСР гасло було суворо заборонене на довгі роки. Наступні яскраві згадки про нього датуються вже 90-ми роками. "Слава Україні" вигукували на мітингах і демонстраціях.

В цей же період з'являється продовження фрази "Слава нації! Смерть ворогам!" та "Україна понад усе!". Раніше такі фрази ніхто не використовував. Вперше ними заговорили представники Української націоналістичної самооборони (УНСО) – силовий підрозділ партії УНА.

Нове життя гасло отримало під час двох Революцій в Україні – його активно використовували під час Помаранчевої революції та Революції гідності. Зараз його асоціюють також із війною на Донбасі, а частина "Героям слава" – набула також іншого сенсу. Адже ми тепер говоримо про героїв сучасності, які поклали своє життя за цілісність нашої держави.

Читайте також: Військо України: від Київської Русі до АТО

Однак, багато хто ставиться до гасла з пересторогою. Адже як радянська, так і російська пропаганда активно пов'язують визвольний рух України з нацизмом або фашизмом. А гасла намагаються трактувати по-своєму.

Гасло "Слава Україні" пройшло непрості часи і за кілька десятиліть поширилося на всю країну – об'єднуючи нас усіх та вшановуючи героїв минулих та героїв сучасних.

Богдан Гордасевич: Сказав би: -Давно то треба було зробити! Але не варто ставити воза поперед коня: спершу треба було армію створити, а тоді вже їй гасло дати належне, а не навпаки: гасло є, а армії катма.

Олександр Усик прочитав власний вірш про Україну

Олександр Усик прочитав власний вірш про Україну



Олександр Усик / sport.ua

 Я погоджуюсь з правилами сайту та політикою приватності
Український боксер, абсолютний чемпіон світу у першій важкій вазі Олександр Усик прочитав власний вірш українською мовою, присвячений Україні.

«Я написав цей вірш 2 січня цього року, в 1 годину 27 хвилин, незадовго до бою у Ризі з Майрісом Брієдісом», – цитує Олександра Усика sport.unian.ua.

Україна, моя Україна.

Моя сильна, моя Батьківщина.

Ти для мене, як матір для сина –

Сама рідна й навіки одна.

Ти козацького роду країна,

Богом ти на небі любима,

Батьківщина ти сильна моя

Тіло ми за тебе положим,

А душею ми з Богом завжди.

Ми за тебе рідненьку попросим

Всіх святих тебе зберегти,

І безкрайні поля без обмежень,

І вродливі ліса та поля,

Й карпатські гори високі,

І смереки стрункі, як струна.

Все в нас є: для життя та для свята,

В нас країна єдина на всіх.

Так помолимось браття ми Богу,

Щоб зберіг нас у єдності всіх. 

Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/08/03/oleksandr_usyk_prochytav_vlasnyy_virsh_pro_ukrainu_1378943

Обирали і лайно обрали для Суспільного

Шановні друзі! Запрошую Вас поставити свої підписи за відставку голови правління Суспільного телебачення З. Аласанії. Зокрема, запрошую тих, хто вже проголосував у фейсбуці і твітері. Зрозуміло, літо, відпустка, але для чистоти процедури потрібно трохи "мокрих підписів". Їх у цю неділю, з 12-00 по 13-00 біля пам'ятника Тарасу Шевченку в парку Т. Шевченка біля червоного корпусу Університету збиратимуть кілька хлопців, що вирішили підтримати слово ділом. Нагадаю про суть питання. 
Багато-хто серед громади обурювався політиці Суспільного телемовника під час ходи за створення Помісної Православної Церкви. Давайте спробуємо вирішити це питання в легітимний спосіб. Адже хороші ідеї найчастіше нищаться саботажем нагорі. Було б дуже сумно, якби це спіткало ідею суспільного мовленння, про яку говорять років з двадцять і під яку освоєно неймовірну кількість іноземних грантів.

"НАГЛЯДОВІЙ РАДІ ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА 
"НАЦІОНАЛЬНА СУСПІЛЬНА ТЕЛЕРАДІОКОМПАНІЯ УКРАЇНИ"


ЗВЕРНЕННЯ

Шановні члени Наглядової ради ПАТ «НСТУ»!

Ми, представники громадськості України, звертаємо Вашу увагу на низку грубих порушень мети, принципів та завдань діяльності ПАТ «НСТУ», заявлених у її Статуті. 
Звертаємо Вашу увагу на той обурливий для багатьох громадян факт, що телекомпанія фактично проігнорувала трансляцію заходів, присвячених отриманню Українською Церковю Томосу про Автокефалію. 
Згідно зі Статутом, «телерадіокомпанію утворено з метою… надання суспільству достовірної та збалансованої інформації про Україну, зміцнення української мови та культури, особистості та народу України». Головною метою діяльності Телерадіокомпанії визнано «забезпечення права кожного на… отримання повної, достовірної та оперативної інформації». Діяльність Телерадіокомпанії, за Статутом, має провадиться на принципах «всебічного, об’єктивного і збалансованого інформування про суспільно значущі події». 
Натомість, попри надзвичайно велику вагу створення Помісної Православної Церкви для життя і національної безпеки України, особливо під час війни з Росією, попри значення цього питання задля утвердження суспільної моралі та ідентичності України, усі заходи зі створення Помісної Православної Церкви, включно з висвітленням візитів ієрархів Вселенської Патріархії, що відбулися на такому рівні вперше за 1030 років, телекомпанія, 100 відсотків акцій якого належать державі і засновником якої є держава в особі Кабінету Міністрів України, фактично проігнорувала трансляції цих доленосних для України подій під приводом того, що в них, мовляв, брав участь президент України. 
Можливо, наступним кроком телеканал відмовиться висвітлювати діяльність Української Армії з захисту України через те, що в неї є верховний головнокомандувач, а діяльність України через те, що в ній є загальнообраний президент?
Звертаємо Вашу увагу на те, що у ході Московського патріархату, що відбулася напередодні, брали участь лідери політичних сил та народні депутати. І це не завадило ПАТ «НСТУ» висвітлювати ці заходи в значно більшому обсязі, ніж численнішу ходу за створення Помісної Православної Церкви. 
Крім того, звертаємо Вашу увагу на той показовий факт що телекомапанія забезпечила в ефірі значно більший обсяг ефіру для висвітлення гей-параду в Києві 17 червня 2018 р., ніж ходи за створення Помісної Православної Церкви. І це попри те, що в хресній ході взяли участь незрівняно більше громадян, а Статут телекомпанії зазначає, що «діяльність телерадіокомпанії провадиться на принципах дотримання норм суспільної моралі, традицій і культури Українського народу, поширення сімейних цінностей та зміцнення ролі традиційної сім’ї у розбудові українського суспільства». 
І перший, і другий випадок є несумісні зі Статутом телекомпанії та є неприкритою дискримінацією більшості українського суспільства. Тим часом, згідно зі Статутом телекомпанії, її дільність має провадитися на принципах «відсутності дискримінації за будь-якою ознакою». Адже демократія, крім захисту законних прав меншин, є владою більшості народу та інструментом захисту законних прав більшості. 
Слід відзначити, що контракт ПАТ «НСТУ» з головою правління пунктом 5.7.2. передбачає, що Наглядова рада ПАТ «НСТУ» достроково звільнє голову правління у разі, якщо його дії «несумісні з місією, метою, принципами та завданнями телекомпанії, закріпленими в Статуті».
Тим часом голова правління НСТУ Зураб Аласанія, відстоюючи дії телекомпанії, заявив, що «більшість жителів України не є вірянами чи прихожанами тієї чи іншої церкви взагалі. Більшість - не просто переважна, а 9 з 10. В такий ситуації меньшість (так в оригіналі) за демократичними нормами, має мати можливість доступу до бажаної церкви». 
Така заява пана Аласанії - невігласька і заперечується всіма наявними даними соціологічних опитувань. За даними свіжого дослідження Центру Разумкова, у 2018 р. 67,3% мешканців України назвали себе православними християнами (до УПЦ (КП) віднесли себе 28,7% населення України, до УПЦ (МП) 12,8%, просто православними вважають себе 23,4%), ще 9,4% греко-католиками і ще 7,7% представниками інших християнських конфесій (https://risu.org.ua/…/…/ArticleFiles_70946_2018_Religiya.pdf). 
Як бачимо, ні про які 9/10 мова не йде. Очевидно, пан Аласанія проводить політику телекомпанії не для тієї України, яка є насправді, а для вигаданої ним чи для кола своїх знайомих. Для голови правління ПАТ «НСТУ» такий підхід є явною ознакою професійної некомпетенції. Тим часом, контракт ПАТ «НСТУ» з головою правління прямо передбачає його звільнення за рішенням Наглядової ради у зв’язку з виявленням ним недостатньої професійної компетенції (пункт 7.4.2.1.) Вочевидь, про некомпететність голови правління свідчить і глядацький рейтинг телеканалу, (найгірший серед загальнонаціональних каналів і найнижчий за весь час існування телеканалу).
Якщо врахувати численні скандали, які супроводжують діяльність НСТУ (демонстрація в ефірі карти України без Криму, конфліктні ситуації з польськими журналістами, історія з продажем права трансляції футбольного чемпіонату в Росії, зарплати і премії менеджменту, що майже в 40 разів перевищують зарплати творчих працівників компанії тощо), то, вочевидь, настав час руба ставити питання про втрату довіри до голови правління як підставу його звільнення (пункт 7.4.2.9 контракту) Наглядовою радою.

Шановні члени Наглядової ради!

Україна занадто довго й непросто йшла до створення свого суспільного мовлення, аби безглуздо занапастити і заплямувати цю ідею, як це вже зроблено з багатьма хорошими ідеями. 
У Вас є всі важелі. У Законі про суспільне мовлення було прозорливо закладено механізм стримувань і противаг. Його задіяння може виправити ситуацію, спрямувати суспільне мовлення в Україні до щирого служіння українському суспільству в ці непрості часи війни і боротьби за виживання нашого народу. 
Тому закликаємо Вас не зважати на приватні інтереси чи зв’язки і висловити недовіру нинішньому голові правління, призначити т.в.о. голови правління та оголосити новий конкурс. Зволікання поглибить недовіру і дискредитацію. Упевнені, що внаслідок Ваших рішучих дій суспільне мовлення в Україні отримає новий старт.

З повагою,

Олександр Палій, історик, кандидат політичних наук,
...

Молодець, Усик - він справді Герой України без офіціозу!

Усик: відмовився від звання Героя України

Український боксер Олександр Усик відмовився від звання Героя України. Про це спортсмен заявив на прес-конференції в Києві.

ПОЗИЦІЯ. Боксер заявив, що не потребує ніяких регалій. За словами спортсмена, він цінує підтримку людей більше, ніж держнагороди, які “роздають будь-кому”.

“Після приїзду в Україну багато людей почало висловлювати думку, що мені дати, що забрати. Не треба мені нічого давати. Я вас прошу тільки про одне: не заважайте мені йти тією дорогою, якою веде мене Всевишній. Герой? Мені не потрібні ніякі зірки, якісь регалії. Визнання – це підтримка людей, а не зірки, які ви роздаєте будь-кому”, – сказав боксер.

ОФІЦІОЗ. З пропозицією присвоїти Усику звання Героя України виступив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Приводом стала перемога боксера над росіянином Муратом Гассієвим у ніч з 21-го на 22 липня.

НАГАДАЄМО, що Олександр Усик, перемігши Гассієва, став абсолютним чемпіоном світу в першій важкій вазі, об’єднавши всі чотири пояси – WBC, WBO, WBA і IBF. Також він став володарем трофея імені Мухаммеда Алі і першим в історії переможцем турніру Всесвітньої боксерської суперсерії.

https://uk.etcetera.media/usik-vidmovivsya-vid-zvannya-geroya-ukrayini.html

Монархія по-українськи


Монархія по-українськи: хто і чому претендував на український престол

У проекті хронограф на сайті EtCetera ми говоримо про тих людей, події та явища в історії України, про яких вам навряд чи розповідали в школі чи вузі.
Ви не повірите, але ще не так давно реально існували люди і цілі рухи, які хотіли бачити Україну монархією. Більш того, такі люди існують і зараз. Ви запитаєте: навіщо? Ну, по-перше, це красиво. Хто з нас не зворушувався англійською королевою, яка сама водить машину і розводить маленьких сосископодібних собачок? А дехто не просто зворушувався, а плекав мрію: от би й мені так. А по-друге… А по-друге, і це вже серйозно – нестачі в різного роду навколополітичних фріках у нас ніколи не було.
Утім, про все по порядку. Ідея української монархії народилася ще в роки Першої світової війни, в організації під назвою «Спілка визволення України». Її активісти сподівалися, що уряди Німеччини та Австро-Угорщини, які воювали проти Російської імперії, допоможуть Україні досягти незалежності.
Ідеалом політичного устрою майбутньої України для «Союзу» була конституційна монархія – вони вирішили, що на республіку німці з австрійцями просто не погодяться. А претендентом на престол бачили когось із австрійського імператорського дому. Найбільш підходящим варіантом здавався ерцгерцог Вільгельм Франц Габсбург, троюрідний племінник государя імператора Франца Йосифа. Так-так, того самого, якого засиділи мухи в знаменитій епопеї Ярослава Гашека про бравого солдата Швейка. Тим більше, що ерцгерцог Вільгельм співчував українському рухові і навіть служив у легіоні січових стрільців під ім’ям Василь Вишиваний. До речі, деякі кола української еміграції пророкували йому престол навіть після війни. Утім, сам Вільгельм Габсбург всі подібні пропозиції категорично відкидав.
Набагато ближче до реалізації своєї мрії українські монархісти підійшли в квітні 1918 року, коли вчорашній царський генерал Павло Скоропадський, не без підказки німецьких військових, що окупували Україну, згадав про своїх козацьких предків, розігнав законний український парламент – Центральну Раду – і оголосив себе гетьманом. Правда, монархія протрималася менше року і була зметена повстанням під прапором Української Народної Республіки. Скоропадському довелося емігрувати до Німеччини. Там він, однак, продовжував іменувати себе гетьманом і навіть на якийсь час об’єднав навколо себе українських монархістів. У свій час прихильником Скоропадського був навіть такий видатний мислитель, як основоположник українського консерватизму В’ячеслав Липинський.
Але вже через кілька років в гетьманському таборі почалися чвари і розколи. Прихильники Скоропадського ніяк не могли вирішити, яка саме монархія потрібна Україні – виборна чи спадкова. А у декого з них, за влучним висловом того ж Липинського, і зовсім стерлася межа між монархією і диктатурою. Зрештою, рух – і до того не надто численний – розвалився на кілька угруповань, які постійно гризлися між собою. А після того, як в 1957 році при загадкових обставинах (можливо, не без участі агентів КДБ) загинув син і спадкоємець гетьмана-невдахи, Данило Скоропадський, ідея українського монархізму померла і юридично. Дочка Данила від будь-яких претензій на престол публічно і безапеляційно відмовилася.
Проте монархічна ідея відродилася на початку 1990-х років, вже в незалежній Україні. Більш того, її навіть намагалися просувати в політику. Правда, як би це м’якше сказати, політику вже дуже маргінальну. Спочатку український престол намагалася спорудити Українська національно-консервативна партія. Ви чули про таку партію? Ото ж бо ж. З’явився і Союз гетьманців-державників, але він складається всього з кількох людей. У 2002 році якась ініціативна група відправила листа тодішньому Президенту Леоніду Кучмі з пропозицією відновити гетьманат. Кучма таке важливе послання чомусь проігнорував, і справа на цьому і закінчилася. Нарешті, на парламентських виборах 2006 року ультраправа партія УНА-УНСО раптово виступила з програмою якоїсь «сонячної революції», яка, на думку партійних ідеологів, мала привести до «третього гетьманату». Виборці не оцінили глобальність задуму – партія набрала всього 0,06%.
Загалом, з монархією в Україні якось не склалося…
Стоп! Здається, ми упустили найважливіший момент. Кого, власне кажучи, українські монархісти бачили на престолі рідної країни? О, повірте, це – чудові люди. Ось, наприклад, якийсь Михайло Карачевський-Вовк. Людина з таким чудовим ім’ям з’явилася у Львові в 1993 році. Він називав себе «великим князем Київським, Чернігівським і Карачевський», зводив свій рід від Рюриковичів і розповів, що приїхав з Франції. Князь навіть провів в місті «перший міжнародний форум відродження монархії в Україні». Перший форум, правда, виявився також і останнім. Зате сам «великий князь» ще довго роздавав направо і наліво графські і баронські титули. До речі, дарма смієтеся – Карачевському-Вовку вдалося «розвести» цілком серйозних людей. Наприклад, дворянський титул з його рук отримав тодішній міністр закордонних справ Геннадій Удовенко. На жаль, в середині 2000-х сліди «великого князя» губляться.
Приблизно одночасно з Карачевським-Вовком з’явився ще один претендент на український престол – «ясновельможний князь Аргутінський-Долгорукий, Аршакід», а «в миру» звичайний одесит Володимир Подгайнов. України йому здалося мало, тому він висловив претензії ще й на трон Вірменії. Утім, крім чвар з місцевими спадкоємцями дворянства, він нічим особливо не запам’ятався. Був ще якийсь «король Михайло» зі Львова, який проголосив себе прямим нащадком Данила Галицького. Цей персонаж називав себе главою «ордена українських монархістів», що з нього одного і складався. А на початку 2000-х громадський рух «Трон» відправив листа синові останнього австрійського імператора, Отто фон Габсбургу. Учасники руху написали, що вважають пана Отто єдиним законним претендентом на український трон і навіть присягнули йому на вірність. Уявіть собі, яке здивування викликав у 91-річного лояльного громадянина Австрійської Республіки такий лист! Габсбург відповів, що дуже задоволений і бажає щастя українському народу.
Але найбільш бурхливу діяльність розвинув на початку 1990-х якийсь громадянин Іспанії, який називав себе «королем України-Руси Олельком ІІ». Варто зазначити, що українським королем цей старий авантюрист став уже після того, як претендував на трони спочатку Чорногорії, а потім Греції – як ви розумієте, обидва рази невдало. До Олелька потягнулися різні авантюристи і дивні особистості з України, яким він щедро роздавав княжі і графські титули.
Найбільш наполегливим з них був якийсь Орест Карелін-Романишин.Після того, як у 1994 році Олелько відійшов в інший світ, Орест оголосив, що перед смертю король призначив його «регентом». Через якийсь час регентства йому здалося мало, і він коронував сам себе під ім’ям «короля Ореста І». Це дуже специфічна людина. Крім царственого титулу, він називає себе магістром декількох лицарських орденів, а також «митрополитом Карпатським». Утім, сан в християнській церкві не заважає королю сповідувати язичницьке вчення РУН-віри. Сам він ніякого протиріччя в цьому не бачить: мовляв, «я вірую в Бога всіх релігій, ні з ким не хочу лаятися». Орест стверджує, що навіть був в АТО, правда недовго: «Мені сказали, щоб я більше на фронті не з’являвся, оскільки дано завдання російським снайперам мене пристрелити». А ще кілька років тому король розповідав, що регулярно спілкується з інопланетянами.


https://uk.etcetera.media/monarhiya-po-ukrayinski-hto-i-chomu-pretenduvav-na-ukrayinskiy-prestol.html

Де добробати зараз

Що зараз відбувається з добровільними батальйонами

У 2014 році українські добровольчі батальйони зіграли якщо не ключову, то, у всякому разі, дуже важливу роль в протистоянні російськоій агресії. Але з тих пір добровольці неодноразово ставали фігурантами конфліктів і скандалів. EtCetera розбирався, що на сьогоднішній день являє собою добровільний рух в Україні.

ОСТАННІ НЕЗАЛЕЖНІ. Станом на липень 2018 року тільки два добровольчих формування до сих пір не приєдналися до жодної з офіційних силових структур. Це «Добровольчий український корпус» (ДУК) «Правого сектора» і «Українська добровольча армія» (УДА) на чолі з Дмитром Ярошем, що відкололася від нього.

Невизначений статус цих формувань давно викликає невдоволення військового командування. Своєю чергою, наприклад, в ДУК неодноразово критикували заяви військових. А в кінці липня в мережі з’явилося відео, на якому нібито показано роззброєння добровольців спецназом СБУ. Утім, і в добровольчих формуваннях, і в спецслужбі ролик назвали фейком. Більш того, Дмитро Ярош розповів, що «всі бази УДА з 2015 року вже «захоплені СБУ». За його словами, добровольці цілком підпорядковані командуванню ООС, а на їх об’єктах завжди знаходяться представники військової контррозвідки.

ПРИВАБЛИВА ПРОПОЗИЦІЯ. Після скандалу з фейковим відео командувач ООС генерал Сергій Наєв зустрівся з командирами УДА і ДУК – відповідно, Дмитром Ярошем та Андрієм Стемпицьким. Генерал запропонував добровольцям вступити до лав ЗСУ. Дмитро Ярош відповів, що не виключає такої можливості. У «Правому секторі» відреагували більш стримано. Прес-служба руху повідомила, що Наєв і Стемпіцький домовилися «продовжити діалог, об’єднати сили і діяти послідовно».

І НЕ БАТАЛЬЙОН ЗОВСІМ. Третє незалежний добровільний підрозділ – батальйон ОУН – фактично більше не існує. Ще в 2015 році частина його бійців влилася до складу Збройних Сил. Решта утворили так званий «Добровольчий рух ОУН», зосереджений на політичних акціях.

ІНШІ добровольчі батальйони увійшли до складу офіційних силових структур:

Національна Гвардія: батальйон «Донбас», батальйон імені Кульчицького та полк «Азов»;

Збройні Сили України: батальйони «Айдар», «Донбас-Україна» (частина колишніх бійців батальйону «Донбас»), а також 11-й, 16-й 20-й, 39-й і 40-й окремі мотопіхотні батальйони (відповідно, колишні батальйони «Київська Русь», «Полтава», «Дніпропетровськ», «Дніпро-2» і «Кривбас»);

Національна поліція: полки «Дніпро-1», «Київ» і «Миротворець», батальйони «Луганськ-1», «Львів», «Шторм», «Івано-Франківськ», «Миколаїв», «Вінниця» та «Харків», роти (колишні батальйони) «Січеслав», «Херсон», «Святослав», «Чернігів» та «Тернопіль».

КРІМ ТОГО, три батальйони були розформовані: «Артемівськ», «Шахтарськ» і «Слобожанщина».

Нове у роботі Українського культурного фонду

Президент України Петро Порошенко підписав закон, який врегульовує особливості діяльності Українського культурного фонду

Документ набуде чинності наступного дня після офіційної публікації

18:0031.07.2018

Президент України Петро Порошенко підписав закон № 8266-д, який врегульовує особливості діяльності Українського культурного фонду. Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Документ також уточнює правовий статус Українського культурного фонду, удосконалює процедури, пов’язані з підтримкою проектів цим фондом.

Закон уточнює особливості надання фондом грантів на реалізацію культурно-мистецьких проектів. У випадку, якщо Український культурний фонд вирішив профінансувати певний проект, укладається договір про надання гранту. Такий договір не може передбачати замовлення фондом товарів, робіт, послуг, майнових прав, - а також витрачання грошей на ці товари, роботи чи послуги.

Фонд має контролювати, як виконують проект, зокрема на що витрачають кошти і чи встигають втілити задумане вчасно. При нецільовому використанні коштів чи інших суттєвих порушеннях договору фонд може розірвати домовленість в односторонньому порядку.

Документ передбачає, що кошти культурного фонду можна використовувати для сплати винагороди експертам, яких залучають до конкурсного відбору проектів. Методику визначення сум встановить Кабмін, проте винагорода експерту за розгляд однієї заявки і доданих до неї матеріалів не може перевищувати розміру однієї мінімальної зарплатні, визначеної на початок року (у 2018 році - 3723 грн).

Нагадаємо, Верховна Рада у березні 2017 року ухвалила закон про створення Українського культурного фонду. Перший рік існування фонду розкрив певні проблеми у функціонуванні такого фонду, тож даний закон спрямований на виправлення цієї ситуації.