З поезій Івана Франка в перекладі Анни Ахматової (Горенко)

.«Анно Андріївно, вийшов Франко російською мовою,
є там вірші й у вашому перекладі. Це як же, ви з дослівника перекладали?»
На обличчі Анни Андріївни — шляхетне обурення:
«Мила моя, ви, здається, забули, що моє прізвище Горенко!»
Смисл вигуку такий: людина, чиє прізвище закінчується на «енко»,
може перекладати українські вірші без допомоги дослівника.
М.Кочур «Абсолютний блиск Олени Ільзен»
  З ПОЕЗІЙ ІВАНА ФРАНКА   
 Переклад Анни Ахматової (Горенко)
***
Не знаю, що мене до тебе тягне,
Чим вчарувала ти мене, що все,
Коли погляну на твоє лице,
Чогось мов щастя й волі серце прагне

І в груді щось метушиться, немов
Давно забута згадка піль зелених,
Весни і цвітів,— молода любов
З обійм виходить гробових, студених.

Себе я чую сильним і свобідним,
Мов той, що вирвався з тюрми на світ;
Таким веселим, щирим і - лагідним,
Яким я був за давніх, давніх літ.

І, попри тебе йдучи, я дрижу,
Як перед злою не дрижав судьбою;
В твоє лице тривожно так гляджу,—
Здаєсь, ось-ось би впав перед тобою.

Якби ти слово прорекла мені,
Я б був щасливий, наче цар могучий,
Та в серці щось порвалось би на дні,
З очей би сліз потік поллявся рвучий.

Не знаємось, ні брат я твій, ні сват,
І приязнь мусила б нам надокучить,
В житті, мабуть, ніщо нас не сполучить,
Роздільно нам прийдеться і вмирать.



Ну что меня влечет к тебе до боли?
Ну чем меня околдовала ты?
Но только мне мелькнут твои черты,
Как сердце жаждет счастья, жаждет воли.

В груди неутоленность.— Далека
Весна с цветами на полях зеленых,
И юная любовная тоска
Сама идет ко мне из недр студеных.

Себя я вижу сильным и свободным,
Как будто из тюрьмы я вышел в сад.
Таким веселым, ясным, благородным,
Каким бывал я много лет назад.

Идя с тобою рядом, я дрожу,
Как перед злою не дрожал судьбою,
В твое лицо с тревогою гляжу,
На землю пасть готов перед тобою.

Когда б ты слово прошептала мне,
Счастливей стал бы я, чем царь могучий,
И сердце дрогнуло бы в глубине,
И из очей поток бы хлынул жгучий.

Но мы едва знакомы, и как знать:
Не надоест ли дружба нам с тобою?
И, может быть, нам суждено судьбою
И порознь жить, и порознь умирать.


Архип Куїнджі _український художник _Казки картинної галереї

Архип Куїнджі - художник український

"Найкращий українець серед художників та найкращий художник серед українців"

Серед визначних людей, якими Україна може гордитися і які достойно представляють нашу країну на світовому рівні, - постать Архипа Івановича Куїнджі. Прийнято вважати його російським живописцем, але перш за все він художник український.   Куїнджі родом з України, виріс у її приморських степах, гордився, що Україна - його земля, писав здебільшого про Україну,що й принесло йому визнання і славу, і всі його всесвітньо відомі полотна, присвячені природі України,  зокрема, "Українська ніч" і "Місячна ніч на Дніпрі" - дух України, її краса і чари, тому ми з впевненістю можемо назвати Архипа  Куїнджі

українським художником.

 Після грози. 1879

 "Степ"

    "Захід "

 Нічне. 1905-1908

 "Місячна ніч на Дніпрі"

  Українська ніч. 1876

"Дарьяльська ущелина"

«Иллюзия света была его богом, и не было художника, равного ему в достижении этого чуда живописи. Куинджи - художник света», - писал Репин в 1913 году.

"Вид Ісаакіївського  собору при місячному світлі"

"Зима. Плямки світла  на дахах хат"

Бог ся нам об'явив......Рано-вранці - на Йордан

Бог ся нам об'явив в трьох святих Особах, Як Христос ся хрестив на Йорданських водах, Як Христос ся хрестив на Йорданських водах.

Із небесних вижин Бог Отець голосить:heart То є мій милий Син, що нам мир приносить! То є мій милий Син, що нам мир приносить! А горою Бог Дух голубом злітає,heart І надземський воздух світлом наповняє! І надземський воздух світлом наповняє! Здивувався Йордан, що то за новина, Що Предтеча Йоан хрестить Бога Сина.heart Що Предтеча Йоан хрестить Бога Сина. Повертають назад аж від моря води, На Спасителя зрят людської природи. На Спасителя зрят людської природи. Вірний нарід спішить на ріку-керницю, Де Дух Божий святить для життя водицю.rose Де Дух Божий святить для життя водицю. На Йордан виходім по воду свячену, І свою обновім душу охрещену.rose І свою обновім душу охрещену. Най Йорданська вода нам свята поможе, А Тобі на всегда честь най буде, Боже!rose А Тобі на всегда честь най буде, Боже!

                          heart   heart

Христос Хрещається!  В ріці Йордан!

Христос ся Рождає! Славімо Його!

Бог ся рождає, хто ж Го може знати! Ісус Му ім’я, Марія Му Мати!

Приспів: Тут Ангели чудяться, Рожденного бояться, А віл стоїть, трясеться, Осел смутно пасеться. Пастиріє клячуть, В плоти Бога бачуть, Тут же, тут же, Тут же, тут же, тут! Марія Му Мати прекрасно співає, І хор Ангельський їй допомагає!* Йосиф старенький колише Дитятко: – Люляй же, люляй, мале Отрочатко! Три славні царі к вертепу приходять,** Ладан і смирну, золото приносять.*** А пастиріє к Ньому прибігають, І яко Царя своєго вітають. І ми днесь вірно к Ньому прибігаймо,  Рожденну Богу хвалу, честь віддаймо.

Далекий світ, великий час, Пливуть літа рікою... Гей, що чувати там у вас? Чи йдете з колядою? Чи й нині мерехтять зірки Над хатою старою?.. Гей, краю мій, чи знаєш ти, Як тужу за тобою?..                                                                               Богдан Лепкий

Українські колядки

...хороші українські новини...від Оксани Забужко

Наступного року нас очікує багато бруду в політичному житті - Оксана Забужко

Що вас найбільше здивувало цього року?

— Насамперед, пробудження російського суспільства. Це для багатьох стало несподіванкою....

А що розчарувало?

Є якийсь вірус загальної прибитості. Не мобілізація внутрішніх ресурсів, аби самим захистити своє життя й зорганізувати його, а виглядання когось, хто прийде та скаже, як жити. Щоразу моторош бере, коли вже письменники опиняються в цій функції. Зрозуміло, що в будьякій ситуації суспільного сум'яття націю повинні приймати на себе моральні авторитети. Не відбулась би Чехія, якби не було Вацвала Гавела. І поляки з усією своєю "Солідарністю" не були б там, де є, якби не Іван Павло II, Папаполяк. Ціла нація мала таке велике моральне забезпечення. А наше водіння очима відкриває ворота для купи шахраїв і негідників, які прийдуть і скажуть "знаю, как надо" з достатнім металом у голосі. І за ними потягнуться, мов діти за щуроловом у одній німецькій легенді. Це як у Євангелії: "прийде багато лжепророків". Для мене хороші українські новини минулого року – це сюжет із Черкащини, де місцеві партизани викурили призначеного їм керівника"регіонала". Силами місцевого опору й певної самоорганізації. Такі сюжети свідчать про те, що народ живий....

Юлія Тимошенко запропонувала очолити єдиний список опозиційних сил людині рівня Ліни Костенко.

— Ліні Костенко 81 рік. Вона ніколи не була громадським діячем. Використовувати її в тій ролі, у якій два роки тому виступала Тигрюля, з якою фотографувалися, – це цинічний і шахрайський піархід. Нахабство, що перевершує все. От ставимо на чолі списку людину, яку два покоління знають зі шкільної лави, і вона прикриє всіх інших, невидимих. Та дайте спокій, не юзайте вже цих стариків. Левка Лук'яненка поюзали, Дмитра Павличка – всіх за списком, кого можна було, вже використали.

А вам пропонували очолити якийсь список?

Відчуваєте ситуацію зламу? Багато людей говорять, що 2012го будуть грандіозні зміни.

— Безперечно, людям набридло. Нинішня влада прийшла для заповнення порожнечі, тому й виринула радянська та пострадянська пліснява. Кулаком по столу, зі словами "порядок і дисципліна" – інакше вони не вміють управляти. Дороги й стадіони будують, у корупційних схемах також тримають порядок і дисципліну.

Це від того, що ми реально не провітрювали авгієвих стаєнь. У 1990х швиденько знищили архіви КДБ, аби не знати, хто й куди стукав. Виросло покоління, яке не уявляє, звідки країна вийшла й що в ній поганого. Ніби ж усе нормально: світло є, машини їздять, магазини не порожні, в Туреччину можна злітати, інтернет працює – а погано.  Бо це все – зовнішній костюмчик. Структура як була пострадянська, так і залишається. Цей "пост" у нас, як бляшанка на хвості в собаки, весь час тарабанить і не дає вийти на інший рівень. Рівень системних реформ, які зробили інші колишні соціалістичні країни. Для цього потрібна альтернатива пострадянським менеджерам.

Ви казали про Віктора Януковича як про сучасного Леоніда Брежнєва. А чи зможе він перевтілитись у Юрія Андропова?

Українцям треба менше дивитися політичні новини, а більше уваги звертати на дітей. Читати хороші книжки, слухати музику або просто дивитися на зорі. Це дозволить зберігати ясність думок.

А може, у нас і далі еліта змінюватиметься, а в країні нічого не мінятиметься?

"Бютівці" звинувачують "противсіхів" у долі Юлії Тимошенко. Як ви до цього ставитеся?

— Це цілком "бютівська" логіка – треба ж на когось свою провину зіштовхувати, направляти суспільну агресію. Це також і логіка Юлії Тимошенко. Дівчинка знає, як управляти класом: треба посварити хлопчиків у ньому.

Вам шкода Юлії Тимошенко?

— Шкода. Кожна людина вартує або поваги, або співчуття. Мені шкода й усіх тих, які оскаженіло летять на гроші й владу, творячи на цьому шляху купу зла. Ще Еріх Фромм говорив: жодна самодостатня людина не жадає влади, це від комплексу недолюбленості. Такій людині внутрішньо необхідні оплески. З цієї точки зору мені шкода Юлю. Вона стільки зла посіяла. Я не про газові контракти, енергозалежність – зло в плані духовного розтління нації вірусом ненависті.

Чого ви чекаєте 2012 року?

....хороші українські новини... від  Оксана Забужко

«Народився Бог на санях....»

СВЯТА ПРОСТОТА Великий світ, широкий, довкола круглий обрій. О, як це дуже добре чотири мати роки! Світ грає мерехтливо, безкраїй, дужий світ. О, без кінця щасливо лиш двадцять мати літ.

Велика простота - найвища досконалість. Наївність є свята, довершенням є малість. Щаслива ця людина, ясна її дорога: наївно, мов дитина,  молиться до Бога! Субота, 26 березня 1932

НАЇВНІСТЬ Що це кого турбує, що я складаю вірші? Чи добрі є, чи гірші, це байдуже йому є. Що це кого цікавить, що я складаю ямби? Одне сказав я вам би: для Божої все слави. Малі до щастя дверці: захоплення та неба, гармонії у серці - нічого більш не треба. Чи добрі дні, чи гірші, думки спокійні, рівні. На хвалу Божу вірші пишу собі наївні. Субота, 26 березня 1932

Святий Миколай ходить по Україні...Магія Свят

  

 Дивитись на зиму через шкло, Кльово так самому в хаті,  Скоро РІЗДВО                         і МИКОЛАЙ  бородатий..............

 

О  хто ,хто  Миколая любить

О   хто, хто Миколаю служить, — Тому, святий Миколай, На всякий час помагай, МИКОЛАЮ ! На всякий час помагай, МИКОЛАЮ ! 

О  глянь, глянь на Вкраїну рідну, О  глянь, глянь на знищену , бідну. Ми тебе, всі люди, молим: Проси в Бога ти їй долі, МИКОЛАЮ ! О  проси долі для Вкраїни, О   нехай встане із руїни Доля й щастя най витає, В славі й волі хай сіяє ,

МИКОЛАЮ !                                       Скоро Різдво і Святий Миколай бородатий.....

                                 ,

 

З Днем Української Армії !!!


6 грудня   виповнюється   20 років Збройним Силам України .
heart
Десант,  ти наша гордiсть i краса  !
Десант , тебе вітають небеса !
Десант, тобі співає вся держава !

СЛАВА rose
СЛАВА rose
СЛАВА rose


Збройні Сили Нашої Держави є Гарантом Незалежності України !

Освітлимо пітьму минулого- ПАМЯТАЙМО!!!

"ГОЛОДОМОР - ВИПРОБУВАННЯ ЗБРОЇ МАСОВОГО ЗНИЩЕННЯ" Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви  Блаженніший Святослав (Шевчук)

Блаженніший Святослав наголосив, що події 1932-1933 років є ще досить маловідомими. На його думку, ще не всі в Україні мають відвагу говорити про них правду. Часто ці події замовчуються з ідеологічних чи навіть опортуністичних причин. Він вважає великим позитивом те, що сьогодні принаймні ніхто не може заперечити того, що Україна – житниця Європи, пережила не один голод. «Це лихо з різних причин пронеслося землями України в 1921-1923, 1932-1933 та 1945-1946 роках. Однак найбільш жахливим і штучно викликаним голодом, якого, на щастя, ніколи не зазнали інші народи колишнього Радянського Союзу, був великий голод 1932-1933 років. Навіть сьогодні нам досить важко назвати точну цифру жертв цього злочину. Останні дослідження кажуть, що за один рік померло щонайменше чотири мільйони людей», – наголошує Блаженніший Святослав.

" Цей штучний голод, викликаний в один із найбільш урожайних років на українських чорноземах, був ретельно спланований урядом Радянського Союзу.  На думку Святослава, це було випробовування "найдешевшої у світі зброї масового знищення"

Блаженніший Святослав, посилаючись на досвід очевидців, вважає, що голод ще гірший за концтабори"Повільно вмирати з голоду є настільки жахливим, що одна жінка, яка пережила цей голод у дитинстві, а потім була в'язнем Аушвіца, порівнюючи ці дві тортури, стверджувала, що голод є чимось набагато страшнішим від концентраційного табору, бо навіть в Аушвіці давали щось їсти. Усі ті, що дивом вижили у часи Голодомору, одноголосно стверджують, що голод є чимось страшнішим навіть за війну, оскільки на війні хтось усе таки може врятуватися, а від такого штучного голоду спасіння практично не було", – зауважив Святослав.

http://www.istpravda.com.ua/short/2011/11/21/62593/

Жертвам Голодомору.

У День пам'яті жертв ГОЛОДОМОРУ згадаймо мільйони українців, які загинули в страшних муках від влаштованого комуністичним режимом ГЕНОЦИДУ. Це було не просто масове вбивство. Кремль мав на меті знищити українську ідентичність, наше прагнення до волі, стерти генетичну пам'ять народу. Сьогодні ті, хто хоче, щоб українці забули про геноцид, продовжують злочин. Вони знають: народ, який втратив пам'ять, не має майбутнього. Але ми не забули. МИ ПАМ'ЯТАЄМО!