Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Святослав Ваукарчук

  • 06.12.13, 17:42
Вакарчук відверто звернувся до молодих українців. Лист
06.12.2013
Лідер гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук звернувся із листом до молодих українців.

Відповідний пост він зробив на своїй сторінці у Facebook.

У листі, Вакарчук звертається до "щирих молодих українців, тих, хто народився в Україні і тих, хто абсолютно природньо відчуває цю землю Батьківщиною незалежно від місця народження".

"Звернення до молодих"

Звертаюся саме до Вас, хлопців і дівчат, приблизних ровесників нашої Незалежності. До молодих людей, чиє активне життя тільки починається. І буде пов’язане з цією країною. Більшість з Вас тут буде жити, працювати, створювати сім’ї, будувати своє майбутнє.

Звертаюся до Вас — до тих, кому зараз плюс-мінус 20-25. Саме до Вас іще й тому, що не зовсім упевнений, що старше покоління добре почує мене й до кінця зрозуміє. А от за Вас чомусь я впевнений!

Останні події, які умовно можна об’єднати словом "Євромайдан", спонукають мене поговорити з Вами максимально відверто. Так, як говорять з близькими друзями, віч-на-віч. Називаючи речі своїми іменами. Розуміючи: дещо з почутого може комусь і не сподобатися.

Я В ЦЕ НЕ ВІРЮ!

Побачивши те, що сталося в суботу 30 листопада на Майдані, я написав емоційного листа до жителів Півдня і Сходу України. Я справді писав його, стримуючи сльози. І звертався до всіх не мовчати. Не мовчати про те, що сталося в Києві. Про те, що на Сході і Півдні, як виявилось, багато хто чомусь вважав проблемою лише Києва, до того ж штучно створеною все тим же Києвом і Західною Україною.

Я отримав реакцію на свій лист. Багато хто почав наводити мені аргументи. За і проти вступу в Євросоюз... 
Я сидів і думав... До чого тут взагалі Євросоюз???

Невже Ви думаєте, що я не написав би такого ж листа, якби силою розігнали майдан, що стояв за вступ до МС з Росією?

Невже Ви думаєте, що я можу розділяти студентів, побитих кийками "Беркута" на "своїх" і "чужих"?

Невже Ви вірите, що я зміг би мовчати, коли б до в’язниці кинули мирних мітингувальників, які вийшли до адміністрації президента, що мав би інше прізвище або інші політичні погляди? Невже Ви, молоді люди, справді відчуваєте себе розділеними на Схід і Захід? Я В ЦЕ НЕ ВІРЮ!

Це Ви на концертах "Океану Ельзи" заповнюєте стадіони Львова і Луганська, Дніпропетровська і Сімферополя, Донецька і Вінниці. Я сам бачив. І Ви бачили.

Це Ви вільно говорите і російською, і українською одне з одним. Я сам чув і розмовляв з вами обома мовами.

Це Ви співаєте Гімн України разом з нашою збірною з футболу, яка теж, нарешті (!!!), повним складом співає його вголос. Я чув це.

Я був поруч з Вами на стадіоні в Стамбулі і гордо кричав "Ура!", коли донецький "Шахтар" виграв Кубок УЄФА. А потім передзвонив директору клубу з пропозицією від "Океану Ельзи" просто, без жодних умов, виступити на привітанні клубу в Донецьку.

Це Ви у Фейсбуці, Твітері і Вконтакті давно розвалили стіну між Сходом і Заходом, яка досі існує між представниками старшого покоління. Я знаю. Я сам спілкуюся з Вами там.

Не Ваше покоління стало солдатами у цьому абсурдному протистоянні. Генерали від політики зробили "гарматним м’ясом" покоління ваших батьків і дідів. Розділяючи і володарюючи відповідно до відомого принципу.
Українська чи російська? УПА чи Червона армія? Голодомор?

Тепер черга нової теми: ЄС — Митний союз?

Але ж найбільше від цієї "війни" страждаєте Ви, молоді люди.

Поки Ваші батьки в кухонних розмовах нападають одне на одного, Ваших ровесників б’ють палицями на вулицях. Б’ють і кидають до в’язниць, не розбираючи, звідки вони і якою мовою розмовляють.

Тих, хто віддає накази, не цікавить, звідки Ви і за кого голосували. Ви для них — так, використаний матеріал. Матеріал для цементування нелюдських законів.

Поки шахтарі з Червонограда й Донецька сперечаються, хто з них більше годує країну, чиновники без переконань і з гербом у вигляді грошових знаків успішно обкрадають і перших, і других.

А щойно напруга спадає — кидають нову кістку погризтися. Невже Ви справді будете вестися на це? Я В ЦЕ НЕ ВІРЮ!

Тільки не мовчіть, заради Бога, не мовчіть!

Я усвідомлюю, що покоління Ваших батьків залишиться таким як є. Їхні погляди навряд чи сильно зміняться. Але хіба їм розбудовувати нашу країну в майбутньому? Хіба не Ви завтра визначатимете долю України? Ви, і тільки Ви. Більше нема кому.

Я не знаю, що би роз’єднувало Вас сьогодні. Студентів Харкова і Львова, курсантів Києва і Севастополя. Шанувальників музики з Донецька і Тернополя.

Просто щирих молодих людей. Тих, хто народився в Україні, і тих, хто абсолютно природньо відчуває цю землю Батьківщиною незалежно від місця народження.

У Вас одна Батьківщина — Україна! Ви просто не маєте іншої Батьківщини.

Ні в минулому, як Ваші діди і батьки, що живуть спогадами та ностальгією.

Ні в майбутньому, як "ваші" політики, котрі тільки й думають, як би вивезти звідси своїх дітей.
Не дайте політикам розвести Вас.

Не дайте кухонним розмовам батьків розсварити Вас.

Не дайте підступним міфам жадібно їсти Ваші молоді душі.

Я бачив Ваші очі!!!! В кожному місті України!!! Вони яскраві! І усмішки Ваші щирі!

Ваша енергія — це те, що об’єднує нас по-справжньому!

Візьміть відповідальність на себе просто зараз — і Ви перетворите цю землю на діамант. Безмежно твердий і невимовно сяючий.

В ЦЕ Я ВІРЮ! Тільки не мовчіть, заради Бога, не мовчіть!", - Святослав ВАКАРЧУК

Як відомо, нещодавно фронтмен груту ОЕ Святослав Вакарчук, на своєму концерті у Москві присвятив пісню Україні.



Выпускники Киевского ВОКУ им.Фрунзе обвинили Януковича

  • 06.12.13, 16:44
  в человеконенавистничестве и потребовали уйти в отставку!
Выпускники Киевского ВОКУ им.Фрунзе обратились к соотечественникам в связи с происходящими в стране событиями.

«Нет секрета в том, что наше военное училище специализировалось на обучении и подготовке офицеров высочайшей квалификации для общевойсковых и специальных подразделений. Все знают, что большинство подразделений спецназа ГРУ ГШ, ВДВ, ВМФ, МВД СССР были укомплектованы нашими выпускниками. Наши товарищи выполняли боевые задачи во многих горячих точках. Мы, как ни кто другой знаем внутреннюю сторону любого боевого подразделения специального назначения и систему его управления. Высокая дисциплина, боевое братство и самоотверженность присуща таким формированиям. Мы не сомневаемся, что и украинская милиция строилась на таких принципах. Все действия таких формирований основаны на четком планировании и беспрекословном выполнении приказов командиров и начальников», — говорится в обращении, информирует еizvestia.com.

В то же время выпускники училища глубоко возмущены цинизмом, с которым наша власть пытается откреститься от того, что именно по ее указаниям отдавались преступные приказы для рядовых бойцов спецназа и сотрудников МВД: «Мы глубоко сожалеем о том, что боевые подразделения МВД используют свою силу, навыки и умение для борьбы с простыми гражданами собственной страны, а не для борьбы с бандитами и убийцами и каждый день наших мирных протестов это подтверждает. Народное терпение не безгранично!!! Народный гнев страшен! Мы призываем всех силовиков нашей страны — остановитесь! Посмотрите вокруг себя — рядом ваши братья и сестры, ваши матери и отцы. Не будьте бездумными марионетками в руках ваших министров, которым совершенно все равно, что с вами будет потом».

«Мы, бывшие командиры подразделений, частей и соединений на себе прочувствовали, что руководитель всегда в ответе за то, что происходит в его коллективе. Происходящее в нашем обществе сегодня должно повлечь ответственность высших руководителей страны — Президента и Кабинета Министров. Мы обращаемся к Президенту — отправьте правительство в отставку, остановите кровопролитие: это вы виноваты, в том, что происходит в стране! Ваши человеконенавистнические приказы и распоряжения погружают страну в пучину противостояния! Сколько можно обманывать собственный народ и бросать его на произвол судьбы? Будьте настоящими политиками европейского стиля, вы провалили свою каденцию, ВЫ ОБМАНУЛИ НАС В НАШЕМ ЕВРОПЕЙСКОМ ВЫБОРЕ!!! — уйдите после этого в отставку! Вам не запугать наш народ!

Мы хотим жить в цивилизованном правовом государстве и в состоянии выдержать все трудности переходного периода! Гнев народа зиждется не только на неподписании правительством ассоциации с Евросоюзом.

Это — боль народа, вызванная плачевным состоянием условий жизни и занятости в стране, отсутствием видимых перспектив, обогащение избранных и обнищание большинства людей, несправедливость и безнаказанность, невозможность найти правду и быть защищенным в обществе, глобальная коррупция. Власть неспособна и не хочет изменять страну к лучшему», — говорится в обращении.

«Мы поддерживаем тех, кто отстаивает европейский выбор на «майданах» всей нашей страны! Будьте уверены, в том, что выпускники КВОКУ, преподаватели, ветераны спецназа, ВС СССР и Украины, ветераны локальных конфликтов и боевых действий на территории других государств с вами в это трудное время. С первого дня наши товарищи в рядах мирных демонстрантов!

«Аргумент»

«Заповіт» Януковича: «Як умру, то поховайте мене в Межигір`ї»

  • 06.12.13, 16:15

.Известный писатель и журналист Юрий ВИННИЧУК поддержал львовский Евромайдан строками переделанного стихотворения.

  Он высмеял власть и зачитал «Заповіт» Андрея ПАНЧИШИНА про ЯНУКОВИЧА.


           «Як умру, то поховайте мене в Межигір`ї.

Закопайте на могилі чучало у пір'ї.

Щоб не срали., не літали наді мною пташки,

Щоб не падали на мене сцяки і какашки,

В Гондурасі заховайте партійну окрасу

І спасібо передайте жителям Донбасу».                  

Зігрій та нагодуй Майдан

  • 06.12.13, 15:37

 Успіх Майдану-2013 залежить від витривалості тих, хто сьогодні там стоїть за всю Україну. Ці люди відстоюють наше з Вами майбутнє у Європі. Вони стоять за волю, за совість і за наших дітей. Якщо не можете стати поруч з ними, зігрійте і нагодуйте їх.

 Отримані кошти будуть використані виключно на закупки речей першої необхідності - теплого одягу, палаток, медикаментів, гарячих напоїв та їжі. Жодної копійки не буде витрачено на партійні лозунги, символіку та зарплати!

ЗРОБИТИ ВНЕСОК ЗА ЦИМ ПОСИЛАННЯМ

 #ЄвроМайдан - це масова акція волевиявлення. Люди, які зважилися стояти там, ризикують своїм здоров'ям заради кожного з нас. Серед тих, хто на майдані, є багато людей, які взяли відпустку, залишили свій бізнес та родини. Вони потребують саме вашого внеску та підтримки!

 ВІД РЕДАКЦІЇ ВЕЛИКОЇ ІДЕЇ: З огляду на нагальність потреб,проект потребує гнучкого фінансування, тому всі кошти, які надійдуть через Спільнокошт, будуть перерахововуватися щоденно на закупку необхідних речей.


"Мы не рады Вам, господин Президент"

  • 06.12.13, 15:16

LB.ua приводит ниже перевод обращения члена Националистической партии Мальты Франка Псаила к Президенту Виктору Януковичу, опубликованного в издании Times of Malta. Оригинал публикации доступен по ссылке.

Фото: president.gov.ua

"Виктор Янукович, Вам незачем приезжать на Мальту. Вы оставили страну в хаосе. Лишь на прошлой неделе около 350 тысяч человек вышли на улицы Киева на крупнейший в столице протест со времен Оранжевой революции, прошедшей девять лет назад, выступая против Вашего решения заморозить подписание Соглашения об ассоциации с Европейским Союзом.

Ваш народ вышел на улицы с мечтой о Европе, Вы ответили ему дубинками и слезоточивым газом - как Вам не стыдно, господин Президент.

Вы отказались от пакта, предложенного ЕС, вновь развернув торговую политику в сторону России.

Вы поддались давлению со стороны Москвы, спустив на тормозах подписание соглашения о более тесных отношениях с ЕС в пользу возобновления экономического диалога с Москвой.

Описание Вашего решения, как "стратегической паузы в сближении с Европой", является оскорблением, если не сказать больше. Положа руку на сердце, господин Президент, Вы хотите оставаться марионеткой Москвы.

Конечно, президент Европейского совета Херман ван Ромпей и президент Европейской комиссии Жозе Мануэль Баррозу сказали, что "Европейский Союз не будет принуждать Украину, или любого другого партнера, выбирать между ЕС и любой другой региональной организацией".

Однако это не отменяет того факта, что Ваша позиция, господин Президент, является несостоятельной. Вы должны уйти. Сейчас.

Демонстрации в Киеве являются четким доказательством того, что население Украины, в целом, сыто по горло Вашим президентством.

Ваш народ хочет избежать московской орбиты и войти в европейское русло: вот их мечта, которой Вы продолжаете препятствовать.

Как боксер-тяжеловес, а ныне оппозиционный политик Виталий Кличко сказал толпе на площади Независимости: "Они (ваше правительство) украли мечту".

Вы обещали Вашему народу, что Вы создадите общество "европейского стандарта", но ваше решение спустить на тормозах соглашение с ЕС, а также отданный полиции и армии приказ о подавлении демонстраций в Киеве, по своей природе являются антитезой "европейскому стандарту".

Ваш народ хочет в Европу - он хочет свободы, хочет возможностей, хочет присоединиться к остальному миру, но вы настаиваете на том, чтобы дать им еще немного "Москвы".

Ваша поездка сюда, как говорят, была согласована между нашим премьер-министром и Баррозу, чтобы "дать понять, что двери ЕС по-прежнему открыты".

Однако Баррозу и наш премьер-министр должны были добавить, что "дверь остается открытой - для народа Украины, а не для Вас.

Господин Президент, у Вас был шанс, и вы потеряли его. Теперь, поступите достойно и уйдите из власти - не мешайте мечте украинцев о присоединении к остальному миру.

Господин Президент, я не являюсь поклонником вашего хозяина (принимающей стороны - ред.), премьер-министра Джозефа Муската, потому что он также делал все возможное, чтобы держать Мальту на расстоянии от ЕС. Он громогласно агитировал за то, чтобы Мальта держалась подальше от Европы.

Я являюсь, господин Президент, выходцем из Лейбористской партии, но присоединился к Националистической партии именно из-за ЕС.

Я мечтал, как и сотни молодых людей, чтобы Мальта заняла свое законное в качестве государства-члена ЕС, и никто не собирался препятствовать этой мечте.

Я отлично понимаю разочарование украинского народа Вашим решением держать его подальше от Европы.

Вы обещали им Европу, но выбрали Россию, разрушив их мечту, и Вы можете винить в этом лишь себя.

Господин Президент, у абсолютного большинства жителей Мальты нет времени и абсолютно никакой симпатии к лидерам, которые подавляют мирные демонстрации насильственными средствами. Тысячи людей пострадали от рук мальтийского социалистического режима - еще в 1980-х годах, и они знают, что значит, когда государство заставляет вас молчать.

Господин Президент, украинская оппозиция требует освобождения Юлии Тимошенко, которую Ваше правительство заперло в тюрьме за выражение инакомыслия против Вашего правительства. Как это соответствует "европейским стандартам"?

Я приветствую решение Саймона Бусуттила (лидер Националистической партии Мальты - ред.) отказаться от посещения государственных обедов во время визита Президента. Я не сомневаюсь, Бусуттил будет громко выражать свое неодобрение решением Януковича удержать Украину в стороне от ЕС и, не в последнюю очередь, его решением о подавлении мирных демонстраций в Киеве.

Господин Президент, у Вас нет никаких причин находиться на Мальте. Воля народа, в конце концов, восторжествует.

Ваше президентство пришлось на неспокойное время. Господин Президент, наш премьер-министр не скажет вам этого, но абсолютное большинство мальтийцев скажет: "Вам не рады на Мальте"".

Арсеній Яценюк оголосив план дій учасників Майдану

  • 05.12.13, 22:41

Опозиція ініціює акції під Межигір’ям і звернулася до Конгресу США та Сенату США з вимогою запровадити санкції "проти українських чиновників, які воюють з власним народом".
 Про це зі сцени Майдану в четвер, 5 грудня, заявив голова Політради ВО "Батьківщина" та фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Арсеній Яценюк оголосив план дій учасників Майдану, який складається з п’яти пунктів: "Наші основні завдання – це звільнення політичних в'язнів, кримінальне покарання всіх, хто віддавали незаконні накази бити наших дітей, це арешти тих, які тут кийками махали. Це відставка уряду, який давав вказівку бити людей на Майдані і який знищив разом з Януковичем наше європейське майбутнє".

Ключова політична вимога, як нагадав Арсеній Яценюк, – дострокові президентські і парламентські вибори.

"Наше геополітичне завдання – повернення України до європейської сім'ї і підписання Угоди з ЄС", - додав він.

Арсеній Яценюк розповів майданівцям про ініціативи, викладені в плані дій учасників Майдану.

Він повідомив про ініціювання акції під Межигір’ям. 

Він також повідомив, що три лідери опозиції звернулися до Конгресу США та Сенату США з вимогою запровадити санкції проти українських чиновників, які воюють з власним народом: "Через заступника Державного секретаря США, яка була на Майдані, ми передали листа на ім’я президента США Барака Обами про те, що український народ бореться за свою демократію".

"Ми звертаємось до американської адміністрації і до всього світу підтримати реальними кроками нашу боротьбу за наші права і ввести санкції проти тих, хто бореться з власним народом – а це режим цього президента", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Серед ініціатив Майдану, за словами Арсенія Яценюка - залучення важкої будівельної, сільськогосподарської та комунальної техніки для посилення периметру Майдану: "У нас багато ініціатив. І щоб зробити показ сільськогосподарської техніки на Майдані. Беркут хай його подивиться".

Він нагадав, що опозиція сьогодні побувала в лікарні швидкої допомоги, де перебувають шестеро людей, незаконно затримані на Банковій: "Ми зробили так, аби вони лежали в лікарні, а не в СІЗО. Ми передали передачі і добились, щоб до шістьох активістів пустили адвокатів". Серед цих затриманих був і Владислав Загоровко з Чернігова, батько трьох дітей,

"Громадо, наша сила не в силі, наша сила у вірі, впевненості в тому, що ми робимо правильну справу для своєї країни, для своєї родини і для всього майбутнього нашої великої української держави. За нами правда, а значить - за нами сила. Слава Україні. До перемоги", - сказав Арсеній Яценюк.
В цю неділю о 12:00 на тому ж місці! #євромайдан

Шановні мої офісні друзі, кабінетні експерти

  • 05.12.13, 15:05
 та просто латентні політологи...

За останні 4-7 днів #Євромайдану я вже звикла до того, про що раніше тільки читала в книжках – хаосу, зневірення, запаху газу та їжі, перепадів настрою у тисяч людей і ... тисяч питань, на які немає відповідей.

Фото: EPA/UPG

За цей же час я навчилася ділити всіх на дві категорії – безпорадних і дієвих. Каюсь, колись я була беспорадною і думала, що реальні зміни можливі тоді, коли я-інтелектуалка буду сидіти у своєму зручному теплому кабінеті, а народ зробить за мене брудну роботу. Це було у 2004 році. Тоді я носила гроші, ходила до народу на кілька годин і задовбувала тих, хто був дієвим кучею питань. Я була безпорадною, а сьогодні зла на тих, хто є такими сьогодні.

Беспорадні - це ті, хто не знає, що йому робити і перекладає свою провину на інших – наприклад, на опозицію і її лідерів. У кращому випадку, ці люди прийдуть і зроблять невеличкий внесок, але цим самим спробують надати собі право ставити більше питать. Дуже легко сказати – я теж ходив на Майдан, але не побачив там стратегії. Саме на це сподіваються вороги Майдану! Що ви розчаруєтесь і почнете тролити інших. На зворотні питання, а що власне пропонуєте ви, зніяковієте і скажете, що це справа інших вирішувати.

Дієві – це ті, хто стоїть на Майдані, підтримує морально і матеріально, надихає ідеями. Ці люди також мають безліч питань. У них є і масса відповідей – від найбільш радикальних і до християнсько-покорних. Але, ці люди перш за все пропонують дію, ідею, а вже потім задають задачки іншим. Зараз моя особиста дія – це збір коштів онлайн для підтримки побутових потреб мітингувальників, моїх колег-чоловіків – організувати спокій і порядок на Майдані, колег-правників захистити тих, кого незаконно залякують судовими рішеннями. Паралельно, ще треба тисячі інших дій від інших, кого поєднує ідея Майдану.

Нам би всім хотілося, щоб українська політика стала грою в шахи – грою надрозумних гроссмейстерів. А що, якщо одна сторона грає в шахи, а інша в “Чапаєва”? Одна сторона думає, що можливо прорахувати все на 5 років вперед і все буде логічно, а інші – та плювали вони на закон, правила та мораль. Я сьогодні отримала 20 дзвінків і побачила з 50 постів на тему того, чи винна опозиція в тому, що уряд не отримав відставку.

Мені дивно це чути від тих, хто вважає активною участю у політиці свій перегляд новин. В цей час я мала давати звіт про збір коштів, а змушена була натомість пояснювати – не проголосували за відставку мої колеги із Партії Регіонів так звані незалежні та комуністи. Цим вони розділили відповідальність за кров із тими, хто віддав наказ її пролити. То чому ж ті, хто звонив мені не позвонили прямо депутатам, які не проголосували? Відповідь проста – бо страшно. Страшно визнати, що ми всі винні у тому, що дозволяємо їм маніпулювати свідомістю і дозволити тролити тих, хто таки проголосував. Опозицію легше критикувати... Заодно можна і свою недієвість прикрити.

А тепер головне – що робити далі? Не чекайте у своєму офісі! Ідіть і зробіть щось! Вийдіть на Майдан, допоможіть матеріально, дайте свіжі ідеї, будьте волонтерами на кухні. Ви, а не лідери опозиції, ті, хто зможе зробити Україну іншою. Але це може означати, що вам доведеться вилізти із своїх офісів і таки підставитися під реальну, а не теоретичну загрозу. Затрольте своїми питаннями, запитами, листами, моральними атаками тих, хто сьогодні грає в “Чапаєва”. Станьте дієвою частиною Майдану! Якщо ж не хочете, то щиро прошу вас тимчасово не задавати питань тим, хто зараз діє! Залишайтеся бездіяльними і своїм онукам колись скажете, що у 2013 вас, а не когось обіграли у “Чапаєва”...

Ольга Белькова
Народний депутат України


Україна потребує на переоблік і ремонт ВЖЕ !


1.
Сумбур життєвий навколо мене обумовлює сумбур внутрішній, тому в подальшому викладі буде замало логічної послідовності, але вже як вийде. Зараз навряд чи хто має чіткий прогноз на діагноз хвороби держави Україна. Можливо все! Аж до летального завершення включно. З того тільки й лишається, що повторювати слова з прадавнього літопису: – Камо грядеши?! Камо грядеши?..
Зміст цього давньоруського виразу значно глибший за його сучасні адаптації типу: «куди йдемо?» чи «що нас очікує?, або «яке наше майбутнє?» і т. п. В тому і річ, що «камо грядеши» набагато змістовніше, бо означає, що «майбутнє гряде», що воно насунеться невблаганно і невідворотно, неначе ті величезні хвилі-цунамі Долі, які не дають нікому-нікому можливості уникнути їх страшної неминучої небезпеки...
Скільки вже раз переходили по наших землях ці руйнівні хвилі напастей, змітаючи все і вся на своєму шляху, полишаючи за собою тільки могильні кургани... Безліч разів... Нескінченно... Камо грядеши?..
І ось настає нове випробування для України і людей, що тут проживають. Проживають вже чи ще? Камо грядеши?..

2.
Почну не з початку. Тобто передісторія нового народного повстання в кінці 2013 року під назвою «Євромайдан» буде обговорена потім, а зараз невеличка замальовка з реальних подій.
Львів. Передвечірній час. 2 грудня. Революція вийшла на вищий щабель напружня. Я в черговий раз підходжу до центру, де коло пам'ятника Тарасу Шевченку вирує місцевий Євромайдан.
Мої враження неоднозначні, як і в багатьох. За минулі роки я досить часто переживав прикрість ситуації через відсутність молоді на різних громадсько-політичних заходах, де постійно домінувало старше покоління пенсійного віку. Кожен раз виникало просте запитання: а для кого і для чого ця говорильня, якщо немає головного представника нашого майбутнього – молоді? Навіщо звучать слова мудрості і знань, якщо немає того, кому їх передати?
І ось все до навпаки: навколо повно молоді! Моя заповітна мрія збулась! Скрізь молодь! Нескінченне море молоді зібралося в центрі Львова, щільно обліпивши постамент Шевченка і облягаючи всю місцину довколо. Скрізь державні синьо-жовті прапори, червоно-чорні УПА та сині з зірочками по колу Євросоюзу. Є велика сцена з якісною звуковою апаратурою, а ще великий екран, де ретранслюють теленовини та іншу інформацію. На сцені були ведучі, які регулярно озвучували повідомлення та різні гасла, щоб розбурхати натовп. Лунали з сцени пісні і патріотичні вірші, також був молебн і прозвучало звернення священників. Звичайно, що все це добре і потрібне, але в постійному одноманітному повторі день-у-день це стає безкінечно нудним без живого слова промовців про актуальну громадсько-політичну ситуацію.  Розумію, коли не хочуть допускати політиків, які завжди охочі до будь-якого піару, але ж є й інші люди для такого важливого слова про те, що робиться і треба робити. За всі мої епізоди перебування на львівському Євромайдані жодного подібного промовця я не почув, що дуже дивує. Шокує! Ну всі-всі не могли ж виїхати водночас до Києва?! Хтось мав би лишитись, а воно жодного поважного представника з місцевої еліти. Врешті-решт і сама молодь могла б щось сказати значиме, бо саме студенти мають генерувати новітню ідею суспільного буття в Україні, мають творити оте майбутнє, а не тільки натхненно бунтувати, як зараз. На жаль, але ні я сам не почув нічого подібного, ні від інших ніхто не переповідав програмні ідеї з нашого Євромайдану. Ось вам і «камо грядеши»?..
З того всього я більше роззирався довколо, коли перебував на Євромайдані, чим дослухався. Просто хотілось побільше набратись живих вражень від самої події і людей навколо. Або ось озирнувся і побачив, як вечірнє сонце осяяло над Оперним театром величну фігуру Ніки-переможниці зі золотою пальмовою гілкою над головою, яка так гарно засяяла в сонячному промінні. Вся нижня частина театру і весь проспект Свободи вже був у сутінках, тому цей момент набув особливої грандіозної краси, як пророцтво майбутньої перемоги. «Дай то Бог, щоб це пророцтво збулось» – подумалось у ту мить.
Так само несподівано мою увагу привернула постать дівчини, яка серед цього революційного гамору стояла прихилившись до стовба ліхтаря і спокійно читала книжку. Звичайне собі дівча з намальованим на обличчі синьо-жовтим прапором, як і в багатьох інших хлопців та дівчат, просто собі отак стояло і отак спокійно читало книжку, не зважаючи на гамір чи тих зацікавлених хлопчаків, які заглядали час-від-часу їй через плече. Мені подібне за віком не личило, тому я просто підійшов і поцікавився, що ж саме вона читає? Відповідь була вражаюча: дівчина читала відомий твір фантаста Рея Бредбері «451° за Фаренгейтом»! Воістину життя набагато фантастичніше за будь-яку фантастику! (http://www.ae-lib.org.ua/texts/bradbury__451__ua.htm)
Ситуація неймовірного сюр-реалізму: молода дівчина на Євромайдані під час і в середині революційного бунту вдумливо читає роман-антиутопію, де автор, до речі, передбачив сучасні так звані «соціальні мережі», як і описав подібний суспільний режим влади, який оце ми і маємо в Україні: дурний і жорстокий, антилюдяний, але дуже самозакоханий і тому дуже впертий. Антиутопія, що набула реального виміру в Україні і поряд з нами. Трагічне наше «камо грядеши»... І одночасно ж його вирішення.
Ось вона: проста і чітка відповідь всім моїм негаціям та сумнівам. Справді: нехай потрібне слово і не звучить, але хто його шукає – той сам його і знаходить. Як і де? Це особиста справа кожного. Є така розумна думка: патріотизм – це щоденний плебісцит. Тільки особистий постійний щоденний плебісцит кожного поокремо робить нас правдивими патріотами і громадянами своєї держави, як і взагалі людьми як такими. Тому що коли дивишся на екран, де примусово зібрані люди тупо завчено виголошують чужі слова і фрази явно не вникаючи в їх зміст, як і в зміст власного рабського життя – стає огидно на душі від думки: невже і ця худобина є людина? І чому вони мають право вирішувати мою долю? Долю моїх дітей? Долю моєї Держави?
Від цього моменту осяяної сонячним промінням Ніки-перможниці й дівчини з книгою – визріло моє рішення: боротися беззастережно і наполегливо до самого кінця, яким має бути ПОВНА НАША ПЕРЕМОГА !!!

3.
Якою має бути наша перемога? На мою думку вона має три складові частини, які обумовлюють одна одну:

1. Відставка Уряду М. Азарова, припинення повноважень Президента України В. Януковича та розпуск Верховної Ради України.

2. Вибори Президента України і народних депутатів. Утворення нового Уряду України.

3. Реформування докорінно всього адміністративно-політичного та економічного устрою в Україні на принципах Євросоюзу з входженням до асоціації з ним на правах позаблокової країни.

Ось так коротко і однозначно, без зайвих обмовок і недомовок.
Є тільки ще одна окрема тема, паралельна всім трьом пунктам. Прошу подумати і визначити: що є першопричиною нашої теперішньої державної кризи в Україні? Катастрофічної кризи!
Моя особиста думка і висновок також однозначний, як і певен, що його підтримає кожен з нормальномислячих людей: тільки грубе і цинічне втручання з боку правлячої кліки Російської Федерації у внутрішні і зовнішні суверенні справи держави України призвело до глобальної політичної кризи і громадянського конфлікту в нашій країні.
За тим йде ще один висновок: щоб навести лад в своїй державі – ми повинні почати з ліквідації першопричини наших негараздів, тобто ізолювати Україну від негативної діяльності та впливів з боку РФ, як і Митного Союзу в цілому.
Якщо керівництво РФ погрожує введенням різноманітних караючих санкцій проти України при входженні її до асоціації з країнами Євросоюзу, то нам просто необхідно почати новий процес домовленостей щодо асоціації з ЄС з того, що вже (!) позбавити Україну від всіх загроз і впливів з боку РФ, а також МС. Задля цього потрібно паралельно з реалізацією вище перелічених пунктів проголосити, що на протязі півроку всі уряди світових країн і наші й не наші підприємці та населення загалом підготувались до того, що кордон між Україною та РФ буде закритий за принципом «залізної стіни». Одночасно буде припинено будь-які дипломатичні та інші стосунки між Україною та РФ, або і всіма країнами МС. Тільки так! Як при епідемії щоб вижити, потрібна максимальна ізоляція. Ми в Україні хочемо вижити.
Наголошую, що ізоляція – то не є війна. Ми жодним чином не шукаємо ворогів ні зовні, ні в середині країни. Всі росіяни можуть спокійно жити в Україні, як повноправні громадяни і дивитись через супутникові антени російські телеканали або спілкуватись по Інтернету через закордонні сервери тощо. Так само всі, хто не є «персона нон грата» і захоче до нас в якості підтримки приватних контактів або туристів, той може спокійно побувати в Україні через треті країни світу, але прямий зв'язок буде повністю закритий, як і всі ресурсні й матеріальні постачання, транзити тощо. Наголошую: однозначна повна ізоляція до того моменту, коли Україна підпише асоціативне членство з країнами Європейського Союзу. Після цього режим суворої ізоляції кордону і стосунків з РФ та МС буде знято з нашого боку, а як вони вже поведуться тоді – най вирішують самі, бо що нам до того? То їх внутрішні справи і ми в це не втручаємось.
Простіше кажучи об'ява звучить так: «Шановне панство в Україні, в інших країнах світу і окремо гаспада РФ та МС, оголошуємо всім-всім, що від 30 червня 2014 р. Самостійна Соборна Українська Держава повністю закриває свої кордони з країнами Митного Союзу, особливо щільно з Російською Федерацією, і припиняє всі дипломатичні та інші взаємозв'язки з ними в зв'язку з переобліком та ремонтом в державі Україна. Просимо вибачити за деякі тимчасові незручності. Після підписання асоціації з Євросоюзом запрошуємо всіх на наше свято відкриття у новому форматі» ТЧК. Відповіді не потрібно.
Таке і тільки таке «камо грядеши» я передбачаю, як непросте, але найкраще майбуття для нашої країни – України.

Богдан Гордасевич
  10:09 05.12.2013
м. Львів


74%, 20 голосів

4%, 1 голос

0%, 0 голосів

22%, 6 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

План дій

  • 05.12.13, 09:34

Євромайдан: пропозиція плану дійОстап Кривдик _ Середа, 04 грудня 2013, 18:57

Остап Кривдик, політолог, активіст

Влада уже зробила ряд помилок, граючи сама проти себе. "Призупинити" євроінтеграцію в річницю Майдану, криваво розігнати студентів, влаштувати судилище над випадковими затриманими... Відбуття Януковича до Китаю є скоріше тривожним сигналом: площа Тяньаньминь знаходиться саме там.

Опозиція як мінімум двічі, 24 листопада і 1 грудня, втратила енергію людей, провалила відставку уряду, не змогла зупинити провокацію на Банковій. Частина людей на Майдані валиться з ніг зі втоми, в той час, як інші не знають,  де знайти собі місце...

Учасниками Євромайдану шириться відчуття, що не існує плану, що все відбувається "з сьогодні на сьогодні", в реагуючому, а не проактивному порядку. Тому насмілюся запропонувати мій варіант плану дій.

Стратегія

1. Програма/програми нової України. Велика кількість людей з серйозним інтелектуальним багажем марнують свій потенціал, просто прогулюючись або виконуючи найнеобхіднішу в даний момент роботу. Потрібні відкриті мікрофони, дискусія на Майдані в окремих наметах, а також в спеціалізованих інтернет-групах Євромайдану). Я рік тому запропонував такий варіант.

2. Люстрація. Люстраційні списки повинні бути вивішені онлайн і на папері на Майдані. Очільники держави, командири "Беркуту", судді Шевченківського районного суду, з зазначенням злочину і статті, за якою їх має бути притягнуто до відповідальності — ми повинні назвати тих, хто має понести відповідальність.

ПР має бути оголошена злочинною партією, співвідповідальною за конституційний переворот.  Члени ПР повинні пройти люстрацію із забороною обіймати певні посади .

Пропоную 5 ступенів люстрації (аналогічно до "денацифікації"):

- некриміналізовані особи
- послідовники 
- порушники середнього рівня
- активісти, бойовики, вигодонабувачі, звинувачені
- головні злочинці 

3. Командна гра опозиції. Необхідний розподіл відповідальності. Треба створити технічний, а не політичний уряд реформ, котрий підніме Україну після дефолту, з програмою дій: треба показати альтернативу Азірову. Ну, і назвати єдиного кандидата від опозиції.

Тактика

1. Виграти столицю. Страйкують далеко не всі київські вузи, поза Хрещатиком не відчувається протесту. На часі - провести громадські київські вибори, з добровільною реєстрацією виборців на окрузі протягом тижня, з обранням міського депутата.

2. Розширення протесту: Київщина (міста-супутники), райцентри, великі міста Сходу і Півдня (хоча б інформаційні центри по кілька людей).

3. Закріплення зон домінування опозиції: вимоги відставки очільників західноукраїнських областей, громадський контроль над міліцією, звільнення "слуг режиму".

4. Мобілізація людей на великий протест в п"ятницю ввечері, з повною блокадою центру міста революціонерами, на перспективу мінімум ще тижня блокади.

5. Юридичний мозковий штурм для пошуку виходів для зміни влади.

Оперативні речі

1. Забезпечити громадську безпеку навколо Майдану.

2. Знешкодити Корчинського.

3. Прокартографувати і моніторити всі зони знаходження внутрішніх військ і "Беркуту", їх чисельність і переміщення. будувати з ними комунікацію. Фіксувати і моніторити "тітушок".

4. Візуальна і гасельна присутність революції у всьому місті, графіті-атака (асфальт, великі паркани на в"їзді в місто, стіни будинків, що виходять фасадом на трасу).

5. Система веб-камер для спостереження на Майдані і найближчих вулицях; "точка зборки" для онлайн-розвідки для тих, хто може пересилати інформацію з фотодоказами

6. Захистити своїх: чітка юридична і медична допомога.

Насамкінець

Цей план не є ідеальним, він потребує критики, корекцій, доповнень, можливо, заперечень. Громадо, а давайте вдосконалимо і втілимо його в життя? Україні так потрібна перемога!