Табачникъ. Welcome to Russia!

Росіянин Андрій Окара пише на УНІАН:

Послухав по «Эху Москвы» розмову з міністром освіти, науки, молоді і чогось ще України Дмитром Табачником.

Приємно слухати таку чудову і розумну людину - справжнього патріота Росії та подвижника «російської» (за його власними словами) мови і культури.

Я і сам люблю обговорювати з розумними людьми змістовні питання про освіту: яка логіка побудови середньої і вищої освіти в умовах кризи «модерніті» і постмодерну, чого більше від «болонської» системи - добра чи лиха, про те, чим інститути повинні відрізнятися від університетів, про стратегію підготовки фахівців, здатних не тільки на сприйняття, а й на генерацію інновацій. До речі, я теж вважаю, що система тестів виключно з галочками і без перебігу думки - це шлях до дебілізму і соціальної архаїзації. І радянська система освіти була за багатьма параметрами (зовсім не за всіма!) кращою в світі - саме тому, що розвивала креативні здібності за межами формальної логіки і була заснована на гуманістичних цінностях.

Я сам ще років 10 тому придумав концепцію - в якій формі і в якому обсязі російська літературна мова і російська література повинні викладатися в усіх без винятку школах України. Головний принцип у моїй концепції - це деідеологізація російської літературної мови: російська мова - це одна з розвинених літературних мов, яка дає змогу передавати тонкі відтінки думок і відчуттів, має велику літературну традицію і запитана в комунікації. При цьому, оскільки в ній домінують морфологічний і історичний (а не фонетичний - як в українській) принципи побудови орфографії, було б правильно, щоб усі жителі України вміли грамотно писати російською. До речі, прямий предок російської літературної мови - славено-російська книжкова мова - була створена саме українськими вченими в XVI-XVII століттях і походить з Галичини.

Все. Крапка.

Російська мова - як засіб спілкування, але не як символ братерського єднання і старшобратської вищості, не як знак любові до Росії, не як індикатор величі російської культури, не як квиток до «Русскаго Міра», не як пам`ять про спільне минуле, не як мрія про спільне майбутнє. І ні слова про те, якою мовою писав Гоголь! Просто перетирати це в 1001-й раз ну просто нестерпно!

Тільки ось обговорювати це все з Табачником чомусь не хочу.

Я намагався почути від нього хоч слово, хоч натяк на підтримку української мови і культури.

До речі, в УРСР ще зі сталінських часів саме середня школа і відповідне міністерство були мало не єдиним масовим генератором української культурної ідентичності (не рахуючи національного радіо, театрів і книговидання). Коли б не масова українська школа (в т.ч. і російськомовна) в пік епохи «модерніті», українці, судячи з усього, були б не окремим народом, а субетносом - як нині кубанські чорноморські козаки.

Мабуть, у національної мови і культури повинен бути якийсь символічний хранитель - можливо, це одна з обов`язкових функцій міністра освіти.

Але головний гуманітарний міністр говорив чомусь про інше: про сувору боротьбу - з провінціалізмом (або з провінціалістичною мовою), з неконкурентоспроможністю (провінціаломовних театрів), з націоналістами (які заважають білгородцям здобувати освіту в ХАДІ) і багато про що ще. Загалом, світ повний дивовижних речей, друже Гораціо.

Ну, а насамкінець ефіру (це не ввійшло до стенограми) зачитали повідомлення когось із слухачів - мовляв, вас би, такого пречудового, та до нас в Росію міністром!

І, до речі, це думка! Адже дуже багато жителів Росії вважають, що росіяни (великороси) в РФ принижені, обійдені, непропорційно мало представлені в найвищих органах влади, що російська культура зазнає постійних утисків і принижень, що в телевізорі, уряді й на ринку - засилля неросіян, що бути росіянином (особливо в неслов`янських регіонах) не престижно, а часом і небезпечно.

Хоч би як там було, деякі підстави для таких висновків справді мають місце бути.

А що, може і справді, Дмитра Володимировича - та до Росії?

Адже якщо російську мову і культуру захищає український міністр Табачник, то в такому разі українську повинен захищати російський міністр Андрій Фурсенко. Що-що, а прізвище у нього саме відповідне.

P.S.

Этот текст был написан вчера, а сегодня один мой московский знакомый (не имеющий никаких украинских пристрастий или симпатий), тоже слушавший этот эфир, спросил у меня: "Это что, был отчет украинского министра о проделанной работе? Так такое, кажись, в Кремле надо говорить или на Лубянке, а не на "Эхе".

Я сказал, что министру виднее – на то он и министр, и перевел разговор на другую тему...

партия рецидивистов

Стало известно откуда в Мариуполе холера

Первый заместитель главы партии "Батькивщина" Александр Турчинов считает, что холера может стать для Украины не более экзотической, чем китайская гречка.

"Когда чиновники занимаются обустройством комфортных унитазов. Когда люди уже не способны за полученные честным трудом доходы обеспечивать собственную семью чистой водой и качественными продуктами, когда в водопровод подается вода, которой даже машины мыть опасно, а власть вместо ремонта канализации списывает средства на экстравагантные клозеты для вип-персон - что может быть в результате? Ответ мы находим в Мариуполе - начинается холера", - пишет Турчинов.

"На Донбассе эта власть себя вообще ничем не ограничивает. Так, местные чиновники решили закупить 10 передвижных туалетов на 5 миллионов гривен. В ответ донецкая прокуратура открыла уголовное дело? Нет. От зависти принялась ремонтировать собственные туалеты за 255 367.2. гривен (по информации портала Госзакупок). А в это время, когда чиновники занимаются обустройством комфортных унитазов, канализация в городах области уже не выдерживает", - возмущается политик.

"Когда и далее вместо восстановления провалившихся социально-экономических программ и действенных реформ, в частности, коммунальной сферы, будет реализовываться единственный приоритет Партии регионов - обогащение кучки владельцев VIP-туалетов за счет тотального обнищания населения, холера может стать для Украины не более экзотической, чем китайская гречка", - резюмирует Турчинов.

----------

Лично у меня холера очень хорошо ассоцируется с Партией Регионов и лично с товарищем Януковичем.

Знайдено невідомі архіви Мазепи!

Українські журналісти знайшли в Ермітажі скарб! 234 засмолені коробки з усіма документами, що стосуються Мазепи 1709-20 років!

Так званний Український фонд пітерського "ЕРМІТАЖУ", яким опікується  ФСБ, зберігає фантастичні речі. Чомусь в легендарному музеї планетарного значення, і досі діє таке огидне утворення, як спецхран КГБ СРСР №9, яким керує місцева спецслужба. В музеї (!) і досі лежить чимало коробок з документами, які стосуються України, опломбовані печатками ОГПУ, НКВД, КГБ, відкривати які і досі не можна! За чиїм наказом? Дзержинського, Ягоди, Єжова, Берії, Сталіна, царської охранки?

-Нам стало відомо, що в Ермітажі, збереглися всі матеріали так званого "МАЗЕПИНСКОГО ДЕЛА", упакованих в 234 дерев*яних коробки протягом 1709-20 років! - розповіла шеф-редактор журналу "Музеї України" Наталка Іванченко, -  11 років, царські іщейки виловлювали і жорстоко катували соратників Гетьмана Івана Мазепи, вимагаючи видати всі таємниці Гетьмана, гарячково шукаючи великі скарби. Так і не знайшли... А протоколи допитів, гетьманські архіви, якісь речдоки, упакували в скрині, засмолили, опломбували стрічками з надписом "Не открывать до особого Высочайшего распоряжения!". До 1931 року ці фонди були АБСОЛЮТНО засекречені, лежали в особливих підвалах Адміралтейства. Потім їх перевезли до Ермітажу, розмістили в українських фондах, рівень секретності трохи знизили, а відкривати так і не дозволили!

В сучасній Росії, Мазепу ДІЙСНО  бояться, вважають головним ворогом імперії, смутьяном, намагаючись взагалі не згадувати цього визначного діяча національно-визвольного руху, істинного героя України.

Тільки кілька років тому, історик Т.Яковлева знайшла і почала досліджувати Батуринський архів, який зберігся в Санкт-Петербурзі і Москві. Преса почала писати про колекцію козацьких регалій, захоплених росіянами після Полтавської битви, знайшлися речі в Швеції...

Вигулькнула шабля Мазепи. Виявляється, свого часу, її шукав Голіцин, за наказом Меншикова та Долгорукого. Була ціла епопея. До Польщі посилали  спецгрупу з великими грошами. Не знайшли. Тільки 1945 року, вже радянські спецслужби, вивезли якусь шаблю з Краківського Арсеналу, в той же Ермітаж. Не знаючи того всього, співробітники журналів "Музеї України" та "Нова Січ", теж долучилися до пошуків через Канаду і Польщу. Була знайдена унікальна реконструкція шаблі в Канаді. Провівши розслідування, знайшли і оригінал в Ермітажі.

Про двобій Американського козацтва з розвідниками  Пітерського ФСБ, які вирішили викупити реконструкцію,  підсунувши її чільній українській владі, за певні політичні поступки, преса вже детально писала. Україна знову перемогла. Честь Президента України і Прем'єр-Міністра було врятовано.

-Звертаємося до української влади та дослідників. Давайте спільно розгадаємо таємницю 234 скринь з документами Мазепи!-говорить Н.Іванченко, - Адже, для істориків України і Росії - це знахідка світового рівня! Документи і речі 300 річної давнини, які не торкалися руки дослідників! Можна говорити про унікальний документальний скарб, який дійшов до нас через віки!

Історики-мазепазнавці, яких опитали журналісти, знали про існування подібних документів, але вважали їх втраченими. Залишається подякувати царській охранці, НКВД, КГБ за збереження скарбу! От тільки хто відкриє коробки? Коли? Як будуть вивчати і оприлюднювати документи? Без енергійного втручання МЗС України, Мінкульту, Секретаріату Президента не обійтися...

Журнал "Музеї України" просить колег не діставати питаннями, про походження інформації. Досить того, що знайшли. А як, то вже дуже інша історія...

Віктор ТРИГУБ, Музеї України

http://facenews.ua/3215/znajdeno-nevidomi-arhivi-mazepi.html

Юрій Андрухович: Навіщо Януковичу червоний прапор?

Мені здається, все гранично зрозуміло. Янукович на посаді президента продовжує діяти на знищення в Україні всього українського. У цьому він і справді "тому що послідовний". Він - послідовний очільник окупаційної влади. А отже - прибічник її окупаційних символів. Та й чого б йому було не підписувати того, за що раніше проголосував відданий йому парламент? Усе логічно: відданий президентові парламент проголосував - президент підписав.

Хтось насправді сподівався чогось іншого? Мені здається, вони підуть далі і ще багато чого символічного наголосують і напідписують. Наприклад, про повернення свята 7 листопада - ще цього ж року або найпізніше наступного. Бо якщо вже знущатися - то на повну. От вони всі разом і знущаються. За це їхній електорат їх і любить. За це він і пробачить їм будь-яке "покращення життя" і все одно, за будь-яких обставин, за них голосуватиме. Бо вони ж "нагнулі бендєр" - і це найголовніше.

Юрій Андрухович

Ця банди і Голодомор може визначати як свято - як перемогу над ненависними куркулями...

Про політичні матюки

Подивився на одному з форумів безглузду дискусію, в якій комунізм порівнюють з нацизмом.

Якщо комунізм має досіть чітке визначення і можно надати його основні положення, то "нацизм" відноситься до якихось розпливчатих понять, в які кожний вкладає свій зміст і своє розуміння.

Можна зробити висновок, що таке поняття як "нацизм" (разом із фашизмом і антисемитизмом) служить лише для навішування ярликів і не має якогось чіткого визначення, головне, це його негативне забарвлення, скоріше за все це просто політичний матюк, лайка.

Хтось може крім нацизму, фашизму і антисемитизму назвати інші політичні матюки?

Названий найбезпечніший український шрифт для зору

Тим, хто довго працює за комп'ютером, потрібно прагнути зводити до мінімуму шкоду для очей. Вчені провели дослідження і з'ясували, який комп'ютерний шрифт найбезпечніший для очей. Експерименти з участю добровольців показали, що найбільш безпечним для зору шрифтом є Verdana. Розмір букв теж має значення: оптимальний варіант - 10-12 пунктів.

Вчені пояснюють це тим, що в Verdana немає засічок (дивно, в Arial також немає засічок). За рахунок цього очі втомлюються менше.  Також лікарі радять не жмуритися перед монітором, так як це приводить до появи зморшок, сухості в очах і зменшення моргання.

Потрібно зазначити, що Verdana - то старовинний український шрифт, який був розроблений  в Україні у ІІІ-ІV ст. н.е. і використовувався для написання язичницьких релігійних текстів. Його назва походить від давньоукраїнських слів "віра" та "дан", тобто "вірою даний". Потім, як відомо, із прийняттям Україною християнської релігії, даний вірою шрифт,  витіснив шрифт "Monotype Corsiva", розроблений болгарами Кирилом та Мефодієм.

Я закликаю українців не відриватися від свого коріння, частіше використовивати даний вірою шрифт, шанувати один одного і не забувати своїх батьків.

Через подорожчання комуналки нас позбавлять житла

За даними Міненерго, у третьому кварталі 2011 року Україна буде купувати газ по 350 дол за тисячу кубометрів, а в четвертому - вже по 400 дол, що спричинить подорожчання "комуналки" в 2,5-3 рази.

На даний момент ціна блакитного палива для підприємств ЖКГ складає 164 дол за тисячу кубів. На липень і жовтень заплановано два підвищення (на 26% кожна), в результаті яких ця ціна повинна скласти 260 дол Тоді як середня ціна російського газу з урахуванням ПДВ і транспортування в третьому кварталі складе 430 дол.

Близько 20% потреби "комуналки"покриває газ українського видобутку, тому середня ціна газу для неї при нульовій рентабельності НАК "Нафтогаз" повинна становити близько 360 дол Тобто потрібно ще одне підвищення ціни газу для комунальних підприємств, після якого нинішні тарифи на гарячу воду та опалення для українців мають збільшитися в 2,5-3 рази.

Влада подарувала росіянам Севастопіль, але розповідала нам байки про 30% знижку на газ. Тепер наші "друзі" і "стратегічні партнери" продають нам газ на 30% дорожче чим в Європі.

Недарма влада паралельно проштовхувала законодавчі норми, які дозволяють забрати в нас житло через борги за житлово-комунальні послуги. Співпадіння тут просто неможливі. Завтра ті, хто наживається на нас безсоромно завищуючи тарифи за житлово-комунальні послуги стануть власниками нашого житла. Готуйтеся, донецькі колектори вже йдуть до вас!

Грузия признала геноцид черкесского народа. Процесс пошел

Парламент Грузии единогласно утвердил резолюцию, в которой события 19-го века на северо-западе Кавказа квалифицируется как геноцид и этническая чистка черкесского народа царской Россией. Речь идет о русско-черкесской войне, продолжавшейся в течение столетия - с 1763 по 1864 год, передает радио "Свобода".

Председатель парламентского комитета по делам Северного Кавказа и диаспоры Нугзар Циклаури заявил, выступая перед депутатами, что "историческая" резолюция стала итогом годичной работы с привлечением крупнейших грузинских и иностранных учёных.

Некоторые депутаты требовали внести в резолюцию и оценку событий в Чечне за последние 20 лет и также квалифицировать их как геноцид. Оппозиционные же депутаты призывали коллег к осторожности и намекали, что решение может осложнить отношения, например, с Арменией, ведь армянская диаспора Грузии также ставила вопрос о признании геноцида армян в Османской империи.

Реформ в Україні не буде

Всі давно знали, що в цієї влади не вистачає інтелекту, втім багато хто сподівався, що в них вистачіть рішучості і волі проведення реформ. Проте, виявилося що партія рецидівістів просто не знає що робити - вони виявилися настількі тупими, що досі не знають що саме робити. Проведення реформ передбачає потужної інтелектуальної і законодавчої роботи, але досі не існує навіть концепцій реформування, не кажу вже про реформаторські закони.

Прочитав оцю статтю "Админпонты" і зрозумів що РЕФОРМ В УКРАЇНІ ЗА ЦІЄЇ ВЛАДИ НЕ БУДЕ.

Реформи ще не починалися, але й не почнуться. Їх нема кому здійснювати, вони не знають що треба робити.

Тому вони вдаються до єдиного що вони вміють - до провокацій і розколу України.

Вони зруйнували економику, через відсутність реформ МВФ перестал давати їм кредити (на яких вони протримались рік), тому злочинці Янукович та Азаров включили друкувальний станок.

Ціни почали стрімко зростати, скоро обвалиться гривна.

Восени вже вся країна зрозуміє, що у владі знаходяться нікчеми, здатні лише грабувати Україну.

В парламенті все ж таки продавлюють закон про "житлове рабство"

Абсолютно сирий і непотрібний сьогодні Проект Житлового кодексу готують до другого читання, незважаючи на протести громадськості та зауваження експертів.

Вже завтра відбудеться розширене засідання Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради, на якому буде обговорюватися питання про підготовку проекту Житлового кодексу України до другого читання.

Нагадаємо, що законопроект пройшов перше читання і був прийнятий за основу, але 7 лютого — відкликаний після великої кількості зауважень і протестів громадських організацій. Тільки від депутатів надійшло 549 пропозицій та зауважень, а 20 громадських організацій підписали «Маніфест проти житлового рабства», провівши акцію протесту під стінами ВР.

За інформацією головного консультанта Комітету ВР Сергія Старовойтова, Комітет продовжує отримувати пропозиції та зауваження щодо проекту Житлового кодексу. До 12 травня надійшло 172 пропозиції від громадських організацій та окремих громадян, і пропозиції продовжують надходити щодня.

На думку експертів, ідея прийняття Житлового кодексу неактуальна, оскільки в Україні вже діють Цивільний Кодекс, Закон про ОСББ, про соціальне житло, що регулюють правовідносини у цій сфері.

Окрім того, вони ввжають законопроект спрямованим на закріпачення і експлуатацію власників житла.

«Чергова спроба прийняти проект Житлового кодексу жодним чином не пов'язана з намірами реформувати житлово-комунальне господарство країни. Мета цього документа: розпаювати галузь між декількома діловими парламентськими групами, які марять узаконити житлове кріпацтво і поповнити собою в Україні число швидких мільярдерів», — вважає голова Демократичного альянсу Василь Гацько.

На його думку, спроби відродити розгляд проекту Житлового кодексу у Верховній Раді можуть призвести до нової хвилі протестів.

Цей Кодекс створений під інтереси забудовників та створених ними «керуючих компаній». Цим кодексом власники житла фактично позбавляються права вільно ним керувати.