хочу сюди!
 

Татьяна

56 років, телець, познайомиться з хлопцем у віці 55-58 років

Табачникъ. Welcome to Russia!

Росіянин Андрій Окара пише на УНІАН:

Послухав по «Эху Москвы» розмову з міністром освіти, науки, молоді і чогось ще України Дмитром Табачником.

Приємно слухати таку чудову і розумну людину - справжнього патріота Росії та подвижника «російської» (за його власними словами) мови і культури.

Я і сам люблю обговорювати з розумними людьми змістовні питання про освіту: яка логіка побудови середньої і вищої освіти в умовах кризи «модерніті» і постмодерну, чого більше від «болонської» системи - добра чи лиха, про те, чим інститути повинні відрізнятися від університетів, про стратегію підготовки фахівців, здатних не тільки на сприйняття, а й на генерацію інновацій. До речі, я теж вважаю, що система тестів виключно з галочками і без перебігу думки - це шлях до дебілізму і соціальної архаїзації. І радянська система освіти була за багатьма параметрами (зовсім не за всіма!) кращою в світі - саме тому, що розвивала креативні здібності за межами формальної логіки і була заснована на гуманістичних цінностях.

Я сам ще років 10 тому придумав концепцію - в якій формі і в якому обсязі російська літературна мова і російська література повинні викладатися в усіх без винятку школах України. Головний принцип у моїй концепції - це деідеологізація російської літературної мови: російська мова - це одна з розвинених літературних мов, яка дає змогу передавати тонкі відтінки думок і відчуттів, має велику літературну традицію і запитана в комунікації. При цьому, оскільки в ній домінують морфологічний і історичний (а не фонетичний - як в українській) принципи побудови орфографії, було б правильно, щоб усі жителі України вміли грамотно писати російською. До речі, прямий предок російської літературної мови - славено-російська книжкова мова - була створена саме українськими вченими в XVI-XVII століттях і походить з Галичини.

Все. Крапка.

Російська мова - як засіб спілкування, але не як символ братерського єднання і старшобратської вищості, не як знак любові до Росії, не як індикатор величі російської культури, не як квиток до «Русскаго Міра», не як пам`ять про спільне минуле, не як мрія про спільне майбутнє. І ні слова про те, якою мовою писав Гоголь! Просто перетирати це в 1001-й раз ну просто нестерпно!

Тільки ось обговорювати це все з Табачником чомусь не хочу.

Я намагався почути від нього хоч слово, хоч натяк на підтримку української мови і культури.

До речі, в УРСР ще зі сталінських часів саме середня школа і відповідне міністерство були мало не єдиним масовим генератором української культурної ідентичності (не рахуючи національного радіо, театрів і книговидання). Коли б не масова українська школа (в т.ч. і російськомовна) в пік епохи «модерніті», українці, судячи з усього, були б не окремим народом, а субетносом - як нині кубанські чорноморські козаки.

Мабуть, у національної мови і культури повинен бути якийсь символічний хранитель - можливо, це одна з обов`язкових функцій міністра освіти.

Але головний гуманітарний міністр говорив чомусь про інше: про сувору боротьбу - з провінціалізмом (або з провінціалістичною мовою), з неконкурентоспроможністю (провінціаломовних театрів), з націоналістами (які заважають білгородцям здобувати освіту в ХАДІ) і багато про що ще. Загалом, світ повний дивовижних речей, друже Гораціо.

Ну, а насамкінець ефіру (це не ввійшло до стенограми) зачитали повідомлення когось із слухачів - мовляв, вас би, такого пречудового, та до нас в Росію міністром!

І, до речі, це думка! Адже дуже багато жителів Росії вважають, що росіяни (великороси) в РФ принижені, обійдені, непропорційно мало представлені в найвищих органах влади, що російська культура зазнає постійних утисків і принижень, що в телевізорі, уряді й на ринку - засилля неросіян, що бути росіянином (особливо в неслов`янських регіонах) не престижно, а часом і небезпечно.

Хоч би як там було, деякі підстави для таких висновків справді мають місце бути.

А що, може і справді, Дмитра Володимировича - та до Росії?

Адже якщо російську мову і культуру захищає український міністр Табачник, то в такому разі українську повинен захищати російський міністр Андрій Фурсенко. Що-що, а прізвище у нього саме відповідне.

P.S.

Этот текст был написан вчера, а сегодня один мой московский знакомый (не имеющий никаких украинских пристрастий или симпатий), тоже слушавший этот эфир, спросил у меня: "Это что, был отчет украинского министра о проделанной работе? Так такое, кажись, в Кремле надо говорить или на Лубянке, а не на "Эхе".

Я сказал, что министру виднее – на то он и министр, и перевел разговор на другую тему...

партия рецидивистов

9

Коментарі

12.06.11, 14:01

Хороші розумні думки.
Російська мова також потребує розумного застосування в шкільній програмі, як і білоруська, польська, чешська, словацька, болгарстька тощо.
Але коли українська в приниженні в українській освіті - коментарі зайві. І справа не в одному Табачникові - це глибинніше.
Необхідно докорінна реформа всього принципу надання освіти в Україні, але кому це під силу стане? Тому тупціють і старе перетовчують...

    23.06.11, 06:46

    Хороший табачник - дохлый табачник!

      33.06.11, 09:52

      Ця собака заслуговує на пожиттєвий термін ув"язнення або на розстріл

        43.06.11, 11:05

        Націоналіст будує свою державу на своїй землі, а шовініст - на чужій(с)

          53.06.11, 11:33

          Ну, друже!
          Щоб щось казати в Кремлі, треба дозвіл отримати в Уряді, можливо, узгодити з АПУ, чи дозволять постукати на український народ перед агресією москалів 22 червня. А так потріпався ніби про освіту, похвалився, що агресію до Львова підтримають напевно біля 10 мільйонів майже українців. А коли фактично «вчителі», раптом не лише Львів поїдуть вчити які прапори вивішувати, а і до Києва зазирнуть, то попереджає, що він майже росіянин. І називає цілі три області РФ, де його предки мали росіян у кулаці (земельні володіння були у трьох губерніях Росії - в Орловській, в Курській і в Калузькій). Пише, що українці, як і до татаро-монгол вийдуть з іконами, бо «в Україні виліпити образ ворога з Росії неможливо". Я вважаю, треба дати Росії показати зуби, щоб привід був Кубань забрати. Жартую!

            63.06.11, 11:40

            Стосовно нібито потрібного захисту російської мови, то якось звернув увагу на одну дивну особливість, з приводу якої навіть хотів написати пост в своєму блозі, а мо навіть якось зберусь і напишу.
            Так от, мова, котра нібито потребує захисту з приходом нової влади якось дуже занадто швидко і абсолютно вскрізь влізла на всі ресурси... Що я маю на увазі, зайдіть по дефолту на майже любий потрал... і.уа , сіноптик.уа , гісметео.уа , онлайн.уа і т.д. і подивіться яка мова стоїть за умовчанням. Дуже малий відсоток де українська буде стояти за умовчанням. І це стосується не тільки сайтів, але і по телебаченню все більше російська, та більш того, вже навіть і російські ведучі... Так яку мову потрібно захищати ?

              73.06.11, 11:41

              Жартую, собакевичами не цікавлюсь.
              А серйозно, я прожив життя не дарма!!! Я зблизька бачив депутата Верховної Ради України, що не знала російської мови зовсім! Молю бога: «Боже мій, Боже славний , Боже милостивий, зжалься над українцями! Спровадь мене, хутчіш, хоч до пекла, лиш пошли Україні тисячу років, щоб керувала нею еліта, яка б і на роботі і вдома вживала б виключно українську мову, а іншу щоб і знати не бажала. І щоб на толмачів гроші не витрачали. А до держави, щоб впускали виключно тих, хто вільно українською розмовляє. Байдуже, Президента якоїсь країни, чи посла, чи журналіста, чи оператора, чи водія!» Глибоко переконаний , що лише за таких умов жити в Україні буде престижно!

                Гість: Світанок

                83.06.11, 12:34Відповідь на 4 від Fred Perry

                Золоті слова

                  Гість: Світанок

                  93.06.11, 12:36Відповідь на 7 від Білотур

                  +1000%

                    Гість: Світанок

                    103.06.11, 12:42

                    А про цього, смердючого, продажного жида, який працює на чужу державу не маю бажання навіть говорити.

                      Сторінки:
                      1
                      2
                      попередня
                      наступна