Гугол знову закриває свої сервіси?

Прийшов ось такий лист.
Гугол знову закриває свої сервіси? Знімки будуть на Диску, чи зміниться перегляд. Я так і не зрозумів, що вони затіяли. Але помітна тенденція прикриття популярних сервісів. Тож не здивуюсь, якщо Гуглу колись набридне і Ютуб.

Переворот на рабсії

Дивно, що ніхто не написав про військовий переворот на рабсії. У них найманці-злочинці пішли проти злочинної влади, вчинили військовий переворот. Червону площу в Москвабаді закрили для перехожих, Ростов-на-Дон-Дону і Воронєж начебто від владою приватної вйськової компанії. Крім того, найманці-зеки приземлили 3 вертушки і один літак рабсіянської армії. В інтернетах вже жартують, що у вялікоімперній по тєліку показуватимуть "Лебедине озеро". Нам від того не легше, але якщо вони маленько один одного перестріляють, то це вже непогано. Та й взагалі будь-якій кіпіш за порєбриком — це добре. Але розраховувати на зменшення обстрілів не варто, бо вони всі там кровожерливі. Навіть псевдоліберали "харошіє узкіє" вскрили свої ненависницькі амбіції. Навіщо їх запрошують в ролі експертів? Журнашлюшкам не вистачає вітчизняних і західних експертів?

Звичайно, хотілося б, щоб панікою і переполохом на болотах скористались Китай, ЄС і НАТО, однак із голодранцями з ядерною зброєю, нажаль, не полізуть. До речі, є думки, що це може бути спектаклем, розіграним Кремлем для відволікання уваги.

UPD: "Лебедине озеро" скасовується. А ми так сподівались.

Двоповерховий шпурбус (керований автобус)

Ще один відос з інтернету. Виявляється, що шпурбус є і у Великобританії. Звичайно, з двоповерховими автобусами! Причому, на приміській лінії з Манчестера до Лі. По виділінці курсують 2 маршрути, але більша частина шляху пролягає по звичайним дорогам.
Двоповерховий автобус, що рухається по вузьким бетонним направляючим, виглядає дивно.

Цікаво, що у Великобританії є ще одна така транспортна система.



Здивувало, що швидкість невелика. Мабуть це пов'язано з двоповерховістю і, відповідно, парусністю.

Замальовки з допандемічного і довоєнного Києва

Цього року я часто згадував минуле. Я взагалі люблю поринати у спогади — так ще й іграшки, їжа і відео зі знайомих місць нагадали про відносно спокійний допандемічний і довоєнний час, коли були виставки та фестивалі, коли можна було ходити до лісу, коли можна було досліджувати закинутки, коли не було заборон на зйомку, коли не було обмежень пересування, коли не роздавали повістки на вулицях, коли не знав про повітряні тривоги, коли не було руйнувань від війни. З тих часів минуло аж 3 роки. І, нажаль, так, як було, вже не буде. Потрібно якось звикатись з новою реальністю. Можливо саме тому захотілось поностальгувати, влаштувавши своєрідне прощання з мирними часами.

На щастя, вдалося знайти неопубліковані знімки з мирної столиці, які робив для форума, Вікімапії, та й просто так, якщо бачив щось цікаве. Правда, спочатку збирався пройтися по знайомим місцям, але зараз людина з фотокамерою в нетуристичних локаціях сприймається, як потенційний диверсант. Та й по духу це вже буде не те, що фотки з доковідного і довоєнного періоду. Тому скористаюсь архівом.

1. Цей фотозвіт я хотів назвати «Замальовки з допандемічного і довоєнного життя», однак вирішив дати назву «Замальовки з допандемічного і довоєнного Києва», оскільки всі знімки зі столиці, до якої тепер навряд чи буду часто їздити, як робив це раніше.

Цікаво, що в цю підбірку потрапило багато моїх улюблених і ностальгічних київських локацій. Більшість знімків — 2019 року.
[ Читати далі (+36 фото)... ]

Різні ціни

Прикупив собі дещо смачненьке. Але не в тому обсязі, в якому хотів. Тому пошукав на маркетплейсі — і... виявилось, що там ще дорожче, ніж у супермаркеті. Аж у 2,5 рази. А ще ж плюс доставка. Так що мабуть обійдуся тим, що є. Бо за дороге ще переплачувати не хочеться.

Сталкерський ювілей

Влітку цього року виповнюється 10-річний ювілей сталкерства. Я планував його відзначити вилазкою на якийсь об'єкт, також хотів досягти ювілейної кількості звітів з закинуток, але реальність така, що цього року навряд чи кудись полізу. Тому просто напишу 10 фактів про своє сталкерство.

— Отож, перший факт — я захопився сталкерством пізно — у 30 років. Цим я відрізняюсь від більшості сталкерів. Мої друзі та знайомі почали дослідження закинуток з підліткового віку або з дитинства. Так, будучи підлітком і я лазив на закинутки. Але то були епізодичні вилазки.

— На початку дослідження абандонів до мене напрошувались дівчата для фотосесій, а потім такі пропозиції чомусь припинились. Також у мене хотіли взяти інтерв'ю. Але тоді у мене не було ні досвіду, ні бажання розкриватись (під псевдонімом не захотіли балакати).

— Я не люблю повторно навідуватись на один і той самий об'єкт. По-перше, тому що радість пізнання буває  лише спершу. По-друге, одне й те саме досліджувати нецікаво, та й важко відзняти по-новому, щоб не повторюватись. По-третє, неприємно споглядати, як руйнюють і мародерять об'єкти. Хоча, звісно, іноді роблю виключення з цього принципу, якщо хочеться десь полазити, а ніде, або ні з ким. Тому що на нову закинутку наодинці лізти ризиковано, а в знайоме і відносно безпечне місце можна сходити й одному.

— Майже половину вилазок на закинутки здійснив з напарницею. Нажаль, вона пішла з життя, тому зараз складно знайти когось, з ким можна досліджувати закинутки. Це важко ще й тому, що сталкери — закрита тусовка. А лазити один я не люблю.

— Іноді вдавалось потрапити на закинутки офіційно або напівофіційно (на випробувальний полігон капвею в Гостомелі (його вже нема) і на макет шахти і кафе на ВДНГ/Експоцентр України). Круті сталкери такі вилазки не люблять, а мені вони подобаються, бо не треба ризикувати. Хоча за емоціями це, звичайно, не настільки прикольно, як несанкціоноване відвідування закинуток.

— Для досліджень вибираю безпалевні закинутки та недобуди, де ризик бути спійманим мінімальний. При цьому іноді відвідував об'єкти під охороною. Однак ще жодного разу не було "приймалова". Тьфу-тьфу-тьфу.
До речі, гарна збереженість не завжди буває під охороною. Але є закономірність: об'єкти, залишені без нагляду, дуже швидко розграбовують, тож дивитись там нічого.

— На відміну від більшості сталкерів цікавився закинутими фермами колгоспів/радгоспів. Вони не настільки одноманітні, як прийнято вважати в сталкерській спільноті, оскільки курятники, свинарники і корівники відрізняються. А те, що вони порожні теж невірно. Наприклад, на одному колгоспі знайшов пляшечку з-під ветеринарних ліків.

— Закинута (списана) техніка (автомобілі, човни) мене цікавлять менше, ніж будівлі. Цим я теж відрізняюсь від більшості сталкерів.

— Більша частина вилазок була по закинуткам Київщини і Києва. В інші області виїздив рідко. За межами цих регіонів досліджував лише 3 закинутки у трьох сусідніх областях.

— Як і кожен сталкер, мріяв нелегально полазити по Чорнобильській зоні відчуження. Однак після масових пожеж досліджувати стало нічого, а Прип'ять мені нецікава. Проте в 2020-му здійснилась вилазка в село, яке межує із Чорнобильською зоною.

Багато сталкерів зараз припинили вилазки, хоча є сміливці. Я ж не ризикую, оскільки кожний дослідник закинуток може сприйнятись, як диверсант.

Відео про ноут

Відео про ноут. Як завжди, зняв поспіхом, поспіхом змонтував.
Мабуть захворів відеоблогерством. Нічого було знімати, то виклав.




Було гучно!

Цієї ночі було гучно. Аж скло здригалось. Причому бабахкало багато раз. Давно так не було.
Ну а новина про прорив дамби просто ошелешила. Цікаво, як відреагує світова спільнота?

Ноутбук: новий досвід

Цими днями придбав ноутбук. Кажуть, що такими речами не хизуються, але для мене це знакова подія. До того ж, перший досвід експлуатації (до цього лише один раз користувався ноутом в гостях), перше знайомство з новою Windows 11. Офіційною! Та й тег "комп" в блозі давно присутній. Так що покажу і розповім про обновку. Тим паче, й писати більше нема про що.

Отож, що таке ноутбук? По-суті, це міні-комп'ютер. Здається, навіть процесор такого ж рівня, як і на комп'ютері. Хоча, ні — насправді, ноутбук потужніший і оперативки більше. Але... менше роз'ємів, інтернет лише через wi-fi (бездротовий), менший монітор, менше клавіш, місця для дисководу немає, маніпулятор — тачскрін. Плюс — можливість автономної роботи. Тому незвично юзати. Проте цікаво.

1. Мій перший ноутбук. Що показувати? Розпакування, налаштування, особливості такої комп'ютерної техніки.

Ну і, напевно, потрібно написати навіщо я його купив. Насамперед, для того, щоб можна було працювати при вимкненнях електрики. А ще для мобільності (якщо доведеться кудись переїжджати або подорожувати, чи у разі призову на військову службу на канцелярську посаду (краще мати власний ноут, бо на казенний навряд чи можна сподіватись)).