Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

Відзначаємо 1 грудня 20-річчя референдуму

Відзначаємо 1 грудня 20-річчя всеукраїнського референдуму на підтвердження незалежності України. Всеукраїнський референдум 1991
Результати референдуму 1991 року.
Всеукраїнський референдум 1991 року — загальнонаціональний референдум на території колишньої УРСР щодо проголошення незалежності України. Відбувся 1 грудня 1991 року. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту проголошення незалежності України, прийнятий Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи — 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90,32%) проголосувала «За».
 Організація Всеукраїнський референдум 1991 року був організований Верховною Радою та урядом УРСР. Перебіг
Для проведення референдуму по всій Україні було створено 34 093 дільниць для голосування[1]. 37 885 555 осіб було внесено до списків громадян, що мали право проголосувати[1]. 31 943 820 осіб або 84,32% тих, хто мав право голосувати, отримали бюлетені для голосування[1]. З них взяли участь в референдумі 31 891 742 осіб або 84,18%[1].

Одночасно з референдумом проходили перші в історії незалежної держави Україна вибори Президента України.

Результати

Акт проголошення незалежності України було підтримано в усіх 27 адміністративних регіонах України: 24 області, 1 автономна республіка, та 2 міста зі спеціальним статусом. До бюлетеня було внесено запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Ствердно на це запитання відповіли 28 міл 804 тис. українців (або 90,32%), взяли участь у голосуванні 31 міл 891 тис.громадян (або 84,18%).

28 804 07190,32%2 417 5547,58%
Ukr Referendum 1991.pngUkr Referendum 1991 No.png
Так, підтримую (%)
Ні, не підтримую (%)
Примітки Джерела Посилання

В.Портніков.

  • 30.11.11, 11:15

Сьогодні відверто.29.11.2011.

Львов решил поддержать голодовку донецких чернобыльцев

  • 30.11.11, 08:36
Украинская ветеранская организация направила в Донецк своих членов, в знак солидарности с людьми, которые голодают перед облуправлением Пенсионного фонда в Донецкой области. Об этом сегодня заявил глава украинской организации ветеранов Игорь Коцюруба во время пикета возле Львовской ОГА.

«Афганцы Львовщины солидарны с Донбассом. Я не говорю с чернобыльцами, а именно с Донбассом. Мы направили туда своих коллег, членов нашей организации в поддержку тем людям, которые там сейчас голодают возле Пенсионного фонда», — отметил Коцюруба.

Он призвал политиков не делить украинцев на афганцев, чернобыльцев, учителей или пенсионеров, а также призвал прекратить делить Украину по географическому положению.

«Мы — один-единственный украинский народ. И когда мы объединимся, мы снесем к чертовой матери этот преступный режим. И только тогда мы построим соборную, украинскую, нормальную цивилизованную державу,
за которую боролись и умирали наши предки, и за которую уже 20 лет боремся мы», — подчеркнул глава украинской ветеранской организации.

Кроме того, активист обратился к жителям Донбасса с просьбой «убить режим, который они породили».

«Я сейчас обращаюсь не к политикам, а к народу. Донбасс! Львов с вами! Мы приедем! Но хоть прошу вас: вы его (режим — ред.) породили — вы его и убейте», — завершил свое выступление Коцюруба.//golosua.com

Азарова хотят екнуть нахрен палкой

  • 29.11.11, 14:12
Одна из участниц акции протеста пришла под Кабмин с палкой. Уверяет,
что только таким способом можно напомнить власти кому она служить
должна.

– Я не несу палку Азарову, я его хочу этой палкой йокнуть, чтобы он ноги
протянул. Я пришла Азарова убить нахрен. Он говорит, что лучше стало
жить, все дешевле стало. Еврей маханый! Наоборот – стало хуже жить. При
Сталине за насильство расстреливали. А наш Президент насиловал, крал
шапки и стал Президентом. Из него такой Президент, как из меня
проститутка, – говорит женщина.

Цензор

Обговорюємо закон про вибори народних депутатів

Лист ведучому радіо "Єра" політологу Сергію Крижанівському

Вельмишановний пане ведучий, я прослухав вашу програму (25.11.2011) з головою Комітету виборців України і хочу висловити кілька своїх думок для подальшого їх використання, якщо вони вас зацікавлять.
Найперше, що ми повинні визнати і припинити хибну традицію постійно переробляти закони про вибори і народних депутатів, і президента України на напередодні виборів, а тим більше - під час виборчої компанії. Це основне. Закон - це стала норма, а не змінна згідно до кон'юнктури моменту.
Коли я чую фразу, що хтось підлаштовує "закон під себе", то іронізую в тему, як визнання тим "підганяйлом" власної інвалідності, тому що "під себе роблять" виключно лежачі важкохворі... Не хворі політсили домагаються справедливих норм для всіх.
З повноваженнями влади теж однозначно їх не можна самочинно перерозподіляти, тому рішення про відміну реформи положень Конституції 2004 року повинно було вирішуватись щонайменше конституційною більшістю у Верховній Раді Україні, а по-суті це мало бути винесено на всенародний референдум з автоматичним імперативом дії його рішення.
Взагалі все існуюче законодавче поле в Україні важко визнати легітимним, коли жодного (!) свого рішення Верховна Рада не прийняла за конституційною нормою "один депутат - один голос", тобто особисте голосування, а не піаністами-кнопкодавами. На жаль, але це рівень нашої політичної культури, точніше - безкультур'я.
Однозначно, що політична культура і поводження обранців на пряму залежить від політичної культури виборця. Тому я надзвичайно радий, що у вашій програмі нарешті прозвучало головне, на мою думку, правило для виборця: депутатів обирають не для благочинної діяльності, а для творення законів та умов нормального життя в державі! Те саме в області, районі чи  місті. Але якщо полікультурність на рівні кілограмів гречки чи подачки в 100 - 200 гривень, то результати бачимо вже.
Також я вважаю всілякі "звітування перед виборцями" або так звану "роботу в округах" скоріше за фарс, чим серйозні речі, тому що чимало бачив і побачив цей процес без жодних результатів від нього. Навіть якщо траплялись епізоди допомоги з боку депутата, то це не змінювало кардинально самої проблеми як соціального явища, що і є головним завдання обранців: законодавчо робити добро для загалу.
І зовсім смішним є бажання "відкликати депутата", бо як вдало було зауважено: а хто його має з виборців відкликати ? - за логікою це мають робити ті, що його обирали, а як їх визначити при таємному голосуванні? Тому як контрольна норма "відкликання депутата" є абсолютно малодієвим засобом, що доказано життям. Це нагадує ситуація, коли таксі найняти з умовою розрахунку після кожного кілометра, бо раптом клієнту щось не сподобається: от і зупиняється таксі, щоб розрахуватись і знову рушати - ох і малоприємною подорож вийде... Тому загальний рівень життя є основним показником для виборця про успішну чи не дуже успішну діяльність депутата, а головною карою для всіх з них було і буде відсторонення від влади. Вибирайте і обирайте вдумливо - це основний принцип контролю за депутатами, а не відкликання.
Навпаки, вилучення графи "проти всіх" є погіршенням, тому що це звуження демократичних прав волевиявлення виборця: можу не прийти, можу зіпсувати бюлетень, а можу і висловити своє побажання-замовлення в графі "проти всіх" на нові політичні формації. Власне саме ця графа і стимулює творити нові політичні партії, тому що вказує на факт наявності вільного електорату. Отже графа "проти всіх" хоч і не принципова, але важлива.
Щодо норми балотуватись в депутати одночасно і мажоритарно, і в партійному списку - це абсолютно недопустимо і антиконституційно. Чого не можу сказати про вимогу так званих "відкритих списків" - це скорше політологічна мулька, аніж ділова пропозиція, тому що давайте спробуємо уявити численні партійні списки-простирадла з їх повним переліком, де виборець має розібратись і проставити позначки, а тоді ще повинні прискіпливо облікувати цей інформаційний вал у виборчкомах - це абсолютно неможливо навіть технічно, не кажучи просто психично, тому що кожен виборець має уважно дослідити біографії незчисленної кількості претендентів. Поки що відкриті списки не є на часі в Україні.
Але, звичайно, що найголовніше у виборах є не закони, а сам виборець! Буде масовим бажання чесних виборів - будуть вони чесні! А буде домінувати байдужість чи за подачку продажно віддаватимуть свій голос - ну тоді не нарікайте, що життя таке безчесне. Теза "Кожен народ заслуговує на ту владу, яку має" - цілком слушна і перевірена часом.
Владі ж особливо варто потурбуватись про чесність виборів, тому що з негативними результатами виборів влада ще може знайти компроміси, а ось невизнання виборів як сфальшованих позбавляє владу легітимності в абсолюті як у всього власного народу, так і світової громадськості. Таким чином: хочеш краху - сфальшуй вибори і матимеш крах. Приклади відомі і в нас, і поряд нас.
Всі на вибори 2012!

З повагою, Богдан Гордасевич
Львів - Рясне 

92%, 22 голоси

8%, 2 голоси

0%, 0 голосів
Авторизуйтеся, щоб проголосувати.

В Крыму из Ленина сделали зайца ФОТО

  • 29.11.11, 09:11
Минувшей ночью в Севастополе в Детском
парке был совершен акт вандализма в отношении памятника Владимиру
Ленину. Об этом сообщает е-Крым.


Неизвестные облили памятник красной краской и надели на него новогоднюю маску зайца



Кроме того, на постаменте памятника нарисовали звезду Давида и нанесли надпись «жид».

Источник: НОВОСТИ.dn.ua

Облом Росії на виборах в Північній Осетії

  • 29.11.11, 09:05
Грузинский регион Цхинвали, где в воскресенье состоялся второй тур президентских выборов, находится в напряженном ожидании. Во вторник Верховный суд республики может отменить результаты голосования, согласно которым кандидат от оппозиции Алла Джиоева с разницей в 4,5 тысячи голосов победила кремлевского выдвиженца Анатолия Бибилова. Российские СМИ, которые пристально следят за развитием «неожиданного» сценария, уже констатируют провал Кремля, официальная же Москва пока хранит стыдливое молчание.

Сама Джиоева, призвала Анатолия Бибилова «проявить свою гражданскую позицию и достойно признать свое поражение», а также отдельно обратилась к президенту и премьеру России Дмитрию Медведеву и Владимиру Путину. «Определенные силы Южной Осетии пытаются дестабилизировать ситуацию. Мы ждем, что ЦИК объявит реальные результаты выборов. В противном случае я не гарантирую развития по нежелательному ни для нас, ни для России сценарию», — предупредила Джиоева.

Анатолий Бибилов, до того не появлявшийся на публике, в середине дня скупо сообщил штурмовавшим его штаб репортерам, что «в день голосования практически на всех участках на избирателей оказывалось давление, их подкупали, открыто агитировали», и что подкупили даже членов ЦИК, сообщает «Коммерсант».

 Газета называет произошедшее в Цхинвали крупным поражением Кремля на постсоветском пространстве, ведь президент Медведев публично поддержал Бибилова. Проигрыш в маленькой оккупированной республике, опасен для Москвы накануне парламентских и президентских выборов — он демонстрирует слабость Кремля, говорится в статье.

Еще более жестко высказывается «Независимая газета». Ясно одно: московский сценарий выборов в республике, буквально всем обязанной России, не прошел. Претендующая на роль супердержавы страна оказалась не в состоянии и со второй попытки легитимно усадить своего ставленника в кресло президента республики с населением, официально едва превышающим 50 тысяч человек.

 Издание также напоминает о публичной поддержке Анатолия Бибилова президентом РФ Дмитрием Медведевым, который неделю назад встретился с ним в Буро (б. Владикавказ) и без экивоков дал понять, что это именно тот человек, есть его выбор.

Далее газета приводит мнение неназванного источника в Цхинвали. «Если даже Бибилов удачно опротестует итоги, как он будет работать?! — удивляется тот. — Мы же все знаем, что и как было, и его рекламную кампанию с намеками — Москва не поддержит республику, если не проголосуете за меня, — в Южной Осетии не скоро забудут».

 Более того, по словам источника, Россия может «проиграть» вдвойне: если аннулируют итоги выборов в ЮО, нынешний президент Эдуард Кокойты сможет попытаться провести во власть своего человека на новых выборах. Этого Москва не дала ему сделать на нынешних и в стопроцентной лояльности южных осетин теперь может возникнуть «изъян».

Москва потеряла дар речи, а российским оккупантам пришлось опровергать слухи, но примечательно то, что Кремль и российский МИД пока никак не прокомментировали неожиданный провал своего кандидата, продолжает тему «Газета.ru». Российские каналы также утратили интерес к теме выборов в Цхинвали. Например, в новостях на Первом канале о выборах вспомнили только в самом конце выпуска, на 35-й минуте: ведущая ограничилась сообщением, что объявление результатов голосования откладывается на день.

 Алла Джиоева дала накануне интервью «Русской службе новостей», в котором заявила, что действия Верховного суда республики, если он решит отменить итоги голосования, выйдут за рамки правового поля. «Тем самым мы лишний раз будем свидетелями того, что в Южной Осетии закона как такового нет, то есть он не работает», — сказала победивший кандидат.

 Отдел мониторинга Кавказ Центр

На Болдырева подали в суд

  • 29.11.11, 08:55
Вчера народный депутат фракции Андрей Парубий («Наша Украина—Народная самооборона») подал заявление в Генпрокуратуру и СБУ с просьбой возбудить в отношении народного депутата Юрия Болдырева (Партия регионов) уголовное дело.

Об этом сообщает «Коммерсант-Украина».

Поводом послужило выступление господина Болдырева на посольских вечерах посла РФ в Украине, посвященных 65-летию Нюрнбергского процесса. Народный депутат, в частности, заявил, что «в одних границах содержать Галичину и Донбасс, Галичину и Крым можно только силой», а поэтому устойчивой страна станет после того, как избавится либо от Востока, либо от Запада. «Я за то, чтобы она избавилась от Галичины»,— отметил Юрий Болдырев.

В заявлении Андрея Парубия депутат обращается к ГПУ и СБУ с просьбой возбудить уголовное дело по ч. 2 ст. 110 УК («посягательство на территориальную целостность и неприкосновенность Украины»; которая предусматривает лишение свободы сроком от 3 до 5 лет). «Усматриваю, что в действиях народного депутата Юрия Болдырева присутствуют признаки преступления, предусмотренные ч. 2 ст. 110 УК, а именно публичный призыв лица, представляющего государственную власть, к изменению пределов территории или государственной границы Украины»,— указывается в заявлении господина Парубия. По его мнению, подобные заявления «способствуют расколу страны». «Таким образом, разыгрывается российский сценарий, цель которого не допустить сближения Украины с Европой. Заявление Болдырева — только элемент этого внешнего сценария»,— пояснил «Ъ» Андрей Парубий.

Ранее господин Болдырев заявлял, что в его словах «нет оснований для возбуждения уголовного дела, так как я вправе высказывать свое мнение». «Подобные заявления публично я делаю не в первый раз, Генпрокуратурой меня не испугать,— заявил он «Ъ».— Галиция, Закарпатье и Буковина вошли в состав СССР либо в результате действий сталинского режима, либо путем сговора с фашистской Германией. Украина может стать консолидированной только в случае отделения Востока или Запада. Я за то, чтобы отделилась Галиция, как самое чужеродное тело для Украины. Это мнение разделяет 98% населения Украины».

Вчера же Юрий Болдырев, комментируя обращение господина Парубия в правоохранительные органы, заявил, что это свидетельствует о том, что больше политику заявить не о чем. «Он (Андрей Парубий.— ред.) — просто дурак»,— заявил «Ъ» господин Болдырев.

"ОБКОМ"

Дніпропетровськ будував... Мазепа

  • 29.11.11, 05:28
Версію про причетність Катерини II до виникнення обласного центру археологи розгромили вщент. У Дніпропетровську виявлено археологічний пам’ятник світового значення — Богородицьку фортецю. Доктор історичних наук, професор, науковий керівник науково–дослідної лабораторії археології «Придніпров’я» Дніпропетровського національного університету імені Гончара Ірина Ковальова у важливості знахідки переконана. Адже вона повністю змінює уявлення про дату заснування Дніпропетровська і людей, які зіграли в цьому вирішальну роль. Копати доведеться ще 30—40 років

Як стверджує авторитетний науковець, на території фортеці, що розташувалася у місці впадіння Самари в Дніпро, люди жили ще з кам’яного віку.

— Ми знаходили там артефакти часів і неоліту, і бронзового віку, — розповідає Ірина Ковальова. — Пізніше тут, на початку дніпровських порогів, почала збиратися вольниця: слов’яни, половці, монголи, що внаслідок якоїсь причини були змушені покинути соціум. У ХVI столітті на цьому місці виникло козацьке поселення Самарь, яке у деяких документах іменується містом.

Після приєднання України до Росії у 1654 році це місце, зручне зі стратегічного погляду, стало об’єктом російської експансії. У 1686 році з ініціативи уряду і за найактивнішої участі Івана Мазепи, як засвідчує Ірина Ковальова, тут розпочалося будівництво фортеці.

Як неодноразово писала наша газета, дніпропетровська влада вперто «тримається» за фальшиву дату заснування обласного центру — 1776 рік, коли імператриця Катерина II начебто заклала нинішній обласний центр. При цьому висновками поважних науковців ніхто себе не переобтяжує. І навіть не зважає на те, що Катерина II якщо й мала причетність, то тільки до задуманого будівництва Катеринослава–Кільченського. Однак цим планам втілитися в життя так і не судилося. До того ж це місто мало постати за межами нинішнього Дніпропетровська. А Самарь чи Богородицька фортеця територіально входять до сьогоднішнього обласного центру. І хоч, як стверджує Ірина Ковальова, нині досліджено щонайбільше 5 відсотків цієї території і копати необхідно ще 30—40 років, уже є чимало знахідок,що переконливо підтверджують наявність тут бурхливого життя задовго до того, як у краї почули про існування імператриці Катерини.

Будівельник із тугим гаманцем уже «перевернув світ» Серед сенсаційних знахідок — скелет чоловіка, виявлений в одній із землянок. Запрошені археологами медики стверджують, що нещасний помер від легеневої чуми, яка лютувала у регіоні у 1735—1739 роках. За припущенням науковців, це був будівельник, який копав землянку. Отож його поховали на місці одягненим і взутим та ще й із... гаманцем, набитим монетами настільки туго, що можна говорити про переворот у нумізматиці першої половини XVIII століття на території Придніпров’я. Виявлено 21 срібну «чешуйку» Петра I, які чеканили до 1718 року, 3 п’ятаки–«хрестовики» 1726—1729 років і 4 монети номіналом півкопійки 1731—1735 років.

— Що стосується срібних копійок, то вперше зафіксовано таке пізнє їх ходіння, — пояснює старший науковий співробітник лабораторії археології «Придніпров’я» Володимир Шалобудов. — Справа в тому, що в 1718 році Петро I видав указ, що «час покінчити зі старими вошами», тобто срібними монетами. Вони були дуже незручними і дорогими у виробництві. Ці монети викуповували в населення, вилучали з обігу, і назад до казни вони не потрапляли. Але на територію сучасного Дніпропетровська, який був окраїною імперії, укази доходили значно пізніше, і населення, навіть після виведення «чешуйки» з обігу, продовжувало нею розраховуватися.

Науковці тепер порушують питання про взяття Богородицької фортеці під охорону, інакше Дніпропетровськ може втратити археологічний пам’ятник світового значення. А Ірина Ковальова бачить усі підстави для того, щоб створити тут археологічний музей просто неба, наголошуючи при цьому, що всі розкопки вони ведуть коштом спонсорів. Влада ж поки що унікальну знахідку вперто «не помічає». Як не крути, підстав для такої неуваги може бути тільки дві — неусвідомлення значимості такого історичного скарбу або ж страх гучним визнанням фактору Богородицької фортеці розбити вщент офіційну «катерининську» версію «появи на світ» нинішнього Дніпропетровська. http://umoloda.kiev.ua/number/219/0/70744/