Гусари. (козацькому роду нема переводу!)

  • 09.06.13, 22:30
Знамениті красені-гусари! Скільки про них складено легенд і пісень! Скільки знемагало сердець, закоханих у них жінок! Якою немеркнучою славою покрили вони себе на полях битв...

Наприкінці XVIII ст. та на початку XIX ст. російська імперія просто марила світовою гегемонією. Цей період позначився для Росії низкою майже безперервних кривавих війн зі Швецією, Іраном, Туреччиною (1787-1892 рр.), на Кавказі та з Наполеонівською Францією, яка, як і Російська імперія, рвалась до Європейського та світового панування.

Цим безперервним війнам, в яких, насправді, -текли ріки української, а не російської крові-, передувала кардинальна реформа імперської армії воєначальниками Катерини ІІ. Ця реформа тривала 12 років з 1775 р. по 1787 рік і результатом її стало створення Росією справжньої армії Європейського зразку. Першим етапом по створенню єдиної регулярної армії стала ліквідація у 1775 році Запорозької Січі.

Другим, і не менш драматичним, етапом для України стала ліквідація у 1782 році Указом Катерини ІІ залишків автономії наших козацьких земель, тобто Гетьманщини. Внаслідок цієї реформи українські козаки, в основній своїй масі, як скромно пишуть сучасні російські історики, «стали государственными крестьянами», або ж невичерпним джерелом для насильницьких рекрутських наборів.

Полково-сотенний устрій, який з часів Богдана Хмельницького побутував як на Гетьманщині, так і на Слобожанщині, цим Указом Катерини ІІ був ліквідований, а давні українські-козацькі полки розпущено, або ж реорганізовано. Натомість, як уже вказувалось раніше, козацька верхівка отримала права і привілеї російського дворянства. З рядових українських козаків були сформовані полки новітньої регулярної армії Росії.

Інша частина українських козаків, як, наприклад, Чорноморське військо, примусово переселили на східні та південні кордони імперії: Кубань, Кавказ, Урал. Особливо хочеться підкреслити, що в цей же час (1775-1787 рр.) рекрутський набір рядових солдат в центральних та північних губерніях Росії майже припинився.

Є цікавим історичний факт: рекрутські набори у центральних губерніях Росії поновились лише у 1874 році, тобто аж через 100 років після руйнування Запорозької Січі! До імперської армії тих часів брали лише вихідців з України. Після цих радикальних змін на найважливішому геополітичному південно-західному напрямку театру можливих воєнних дій, а саме: території сучасної України по кордону з Туреччиною (а тоді Туреччині належав весь південь сучасної України), залишилась лише регулярна армія Росії.

В її складі з колишніх запорозьких та городових козаків були сформовані найбільш боєздатні полки Російської імперії. Це – кірасирські, пікінерські, гусарські, карабінерські, драгунські та гренадерські і єгерські піхотні полки. Таким чином, Г.Потьомкін, який здійснював військову реформу з 1775 по 1787 рік, цілеспрямовано та вміло використав досвід та тактику Запорозьких козаків.

Підрозділи російської армії, укомплектовані колишніми козаками, були найбільш боєздатними та навченими. Тож покріпачені запорожці стали найбільш затребуваним «гарматним м`ясом» військової «імперської машини». Запорожці у безперевних війнах як на суші, так і на морі століттями відшліфовували прийоми військової тактики та стратегії у нерівній боротьбі з мобільними загонами турецької армії.

Гусарські, драгунські, кірасирські та інші види кавалерії тодішньої Російської армії представляли собою ті ж самі українські козацькі частини, що й до ліквідації Запорозького Війська. Кавалерійські підрозділи Росії того часу, а саме: гусари, кірасири та драгуни формувались виключно з українців і відрізнялись від своїх попередників запорожців лише армійським обмундируванням російського зразка. Також відмінністю було те, що комплектація полків робилась примусово. Окрім того, рекрутів навчали особливостям тактики регулярної армії, тобто муштрували.

Вся російська кавалерія часів Суворова та Кутузова складалась виключно із українців, є достеменним історичним фактом і зовсім не дивним. Бо ж при формуванні елітних родів військ, а кавалерія якраз і відносилась до таких ударних частин армії, особлива увага зверталась на високу індивідуальну підготовку кожного вершника. Українські козаки якраз і були найбільш підготовленими в Російській імперії до виконання подібних військових функцій.
В ці полки йшов надзвичайно суворий відбір, як рядового, так і офіцерського складу.

У реформованій російській армії схожі вимоги були і до особового складу артилерії, яка також формувалась виключно із українців та піхотних частин: гренадер, єгерів та карабінерів. Українські рекрути вміли мітко стріляти та діяти індивідуально, маскуватися та долати різноманітні перешкоди, що дуже важливо для тактики піхотних єгерських частин. Для колишніх запорожців така військова тактика була звичайною справою на підсвідомому генетичному рівні.

Влучна стрільба запорозьких козаків відзначалась навіть шведським королем Карлом ХІІ ще під Полтавою. Саме тому в елітні частини регулярної російської армії, що згодом брала Ізмаїл, Хаджибей, Очаків та інші турецькі фортеці, а також ходила у швейцарський похід із Суворовим через Альпи, відбирались кращі з кращих Запорозьких та Слобожанських козаків.

Полюбовник імператриці Г.Потьомкін нехтував та принципово не брав непристосованих до війни вихідців із центральних та північних губерній Росії. І, як надалі показала війна з Наполеоном у 1812 році, людність із центральних губерній Росії була здатна лише «партизанити» в лісах Підмосков’я, нападаючи на фуражирів дрібних інтендантських загонів наполеонівської армії.

Починаючи з 1787 року після реформ російська регулярна армія складалась із 396 500 осіб, в тому числі:
314 000 – піхота,
58 000 – кавалерія,
24 500 – артилерія.

Як уже зазначалось вище, як кавалерія, так і артилерія не менш, ніж на 95% складалась із українців. Варто також вказати, що більше 70% піхоти також були колишні українські козаки. Ще раз хочу нагадати, що сформовані на території теперішньої України полки мали назви географічних місцевостей та українських міст колишньої Гетьманщини та Слобожанщини.

Так, до 1796 року існували:
Сумський,
Ізюмський,
Охтирський,
Харківський,
Ольвіопольський,
Маріупольський,
Лубенський,
Лейб-гвардії Гусарський,
Павлоградський,
Олександрійський,
Херсонський,
Полтавський,
Острогожзький гусарські полки;
Глухівський,
Чернігівський,
Київський,
Ніженський,
Стародубський,
Сіверський карабінерські полки;
Кінбургський ;
Таганрозький драгунські полки;
Єлісаветградський,
Київський,
Переяславський,
Український,
Таврійський кінно-єгерські полки;
Бугський єгерський корпус.

Крім цього, було ще близько 50 номерних піхотних гренадерських та єгерських полків, особовий склад яких також формувався на території сучасної України за рахунок українських рекрутів – колишніх козаків.

Рубіж XVIII-ХІХ ст. був розквітом для армійської кавалерії Росії. Кавалерія посідала найпрестижніше місце у військовій ієрархії: романтично-військова епоха створила надзвичайно привабливий образ гусара. Служба в гусарах вважалась повністю відповідною дворянському менталітету, тобто найбільш престижною та шанованою.

В той час, коли рядовий та середній офіцерський склад кавалерії російської армії складали колишні українські козаки, то середній та вищий офіцерський склад посідали виключно представники найвідоміших дворянських прізвищ тогочасної Росії, а також вихідці із Швеції, Данії, Германії, Франції.

Найбільш яскраву сторінку гусарії XVIII-ХІХ ст. займали Слобідські гусарські полки:
Сумський,
Охтирський,
Ізюмський,
Острогожзький,
Харківський;
Лейб-гвардії Гусарський.

Також Вам буде цікаво знати історичний факт, що навіть зачіски рядового складу гусарських Слобідських полків кінця XVIII ст. нічим не відрізнялись від козаків Запорозької Січі. Цими зачісками були славнозвісні козацькі чуби та оселедці.

Історія найвідомішого Слобідського Сумського гусарського полку починається у 1765 році, коли на базі реорганізованого Слобідського козацького полку в місті Суми був сформований гусарський полк армійського зразка. У 1770 році про Сумський гусарський полк почула вся імперія. Саме тоді під час однієї з військових кампаній невеликий загін сумських гусар потрапив в оточення 10 000 татар. Загін, будучи в щільному кільці ханських чамбулів, буквально прорубався крізь лаву татарських вершників, втративши при цьому лише 177 гусар убитими та 26 пораненими.

Натомість сумські козаки в мундирах російських гусар, в цих дійсно небезпечних обставинах, знищили велику кількість татарських аскерів, серед яких було 7 мурз, та захопили ворожий прапор. Після цього дивовижного подвигу та численних інших кривавих військових змагань за Слобідськими гусарами закріпилась ласкаво-шаноблива назва «Сумцы удалые».

У другій російсько-турецькій війні, котра почалась у 1787 році, Слобідські козаки в російських гусарських мундирах Сумського полку штурмували Очаків, Кілію, Аккерман, Бендери та брали Ізмаїл. У 1799 році наші земляки, сумські гусари, разом із іншими полками, укомплектованими колишніми українськими козаками, в складі корпуса А.М. Римського-Корсакова брали найактивнішу участь в легендарному та найбільш розрекламованому російськими істориками швейцарському поході через Альпи під командуванням генералісимуса Олександра Суворова. Таким чином, ми тепер знаємо, ким насправді були за національністю та гоноровим походженням «русские чудо-богатыри».

Однією з самих яскравих сторінок бойової історії сумців та інших Слобідських гусарських полків стала війна 1812 року та закордонні походи 1813-1815 років аж до Парижу. Після вторгнення наполеонівської армії в Росію, Слобідський Сумський гусарський полк у надзвичайно складних ар`єргардних боях прикривав відступ основних сил від самого кордону і аж до Бородіно. У вирішальній битві під Бородіно сумські гусари розгромили один із найвідоміших у Франції Сен-Жерменський кірасирський полк. Рубались із французами біля знаменитої батареї Раєвського та біля Багратіонових флешей.

Сумські гусари та гусари інших Слобідських полків, а саме: Охтирського, Ізюмського, лейб-гвардії Гусарського, а також Єлісаветградського та Маріупольського гусарських полків під Бородіно понесли жахливі втрати. Після відступу армії Кутузова та капітуляції Москви в Тарутинський табір російської армії з рідної України полкам надійшло свіже поповнення. Сумський Слобідський гусарський полк отримав поповнення з рідного міста Сум.

Інші полки регулярної російської армії, також отримали навчених рекрутів з різних міст, сіл та хуторів України. Таким чином змогли повністю відновити свою боєздатність та прогнати Наполеона аж до самого Парижа. За приблизним підрахунком, армія фельдмаршала Кутузова під Бородіно складалася щонайменше із 70% вихідців із теперішніх українських земель.

Слава наших земляків в російських мундирах не обмежується Бородіним. Одна з найкривавіших битв, де брали участь «Сумцы удалые», була битва 1814 року під Дрезденом, де Слобідський Сумський гусарський полк навально атакував французів із флангу і фактично врятував армію союзників від розгрому.

На світанку 19 березня 1814 року бойові коні нащадків запорожців в знаменитих сірих мундирах Сумського гусарського полку вдарили копитами по бруківці, урочисто вступивши в столицю Франції Париж. Після повалення Наполеона сумські гусари в нагороду отримали почесне право марширувати вулицями Парижа в перших рядах колони союзних армій-переможниць.

Слобідські гусари, нащадки запорожців, ввели в моду серед російської аристократії танцювати мазурку, краков`як та полонез – давні шляхетські українські танці. Також ввели в обіг російської мови слово «кутить», яке означає буквально: сидіти в кутку приміщення (рос. – «в углу») та пити хмільні напої; співати романси і, що дуже цікаво, привили російським аристократам гарну українську лицарську звичку – стоячи, проголошувати третій тост «За жінок!».

Російські офіцери, потураючи гусарам, запускали довгі козацькі вуса. А замість того, щоб нюхати табак із табакерок, як і нащадки давніх шляхетських козацьких родів, стали курити люльки з тютюном…

Слобідські гусари не тільки зачіскою – славнозвісними козацькими оселедцями, але й в усіх інших елементах побуту наслідували славних запорожців. На війні були справжніми головорізами, хижими, як вовки. Денис Давидов так писав про побут гусар того часу: «Вместо дивана – куль овса, вместо курильниц – трубка с табаком, зеркалом служила сабля для поправки лишь длиннющих усов, а украшение стен квартиры – ташка (козацька сумка для набоїв) с вензелем.»

Елементи одягу гусар, як уже згадувалось вище, пішли від угорського національного костюму, однак і тут українські козаки додали свого. Наприклад, частиною гусарського мундиру є «пасак». Для кожного українця цей термін є також зрозумілим, адже українською мовою – це просто шкіряний ремінь («пасок»). В російській чи мадярській мові його просто не існує.

Також українські козаки доповнили кавалерійські терміни кінської збруї – «стремена», адже в російській мові нема слова «встромити», а є слово «всунуть» ногу. Таким чином, це також термін українського походження. Зображення так-званої гусарської ташки (козацької сумки для набоїв) зустрічається ще на давніх парсунах (картинах)«Козак Мамай» XVI-XVII ст.

Гусарська форма одягу та спорядження:
Доломан - коротка (до талії) однобортна куртка із стоячим коміром і шнурами, на яку накидався ментик
Ківер - з султаном, шнурами (етішкетамі) і репейком. З 1803 р. До цього - Шапка .
Кушак з гомбо (перехопленнями)
Ментик - коротка куртка (зі шнурками), обшита хутром, надягала поверх доломан
Портупея
Рейтузи (Чікчіри)
Шабля
Чоботи (Ботики) - низькі
Сарсан - убір для гусарських коней
Ташка - сумка
Етішкет - шнур з китицями
Пара пістолетів

Всі рясно прикрашалося галунами, шнурами, бахромою і тасьмою, які захищали від ударів шаблею . Кожний гусарський полк мав свій колір, який повторював колір колишнього козацького полку:
Охтирський — зелений,
Ізюмський — червоний,
Сумський — блакитний,
Острогозький — синій,
Харківський — жовтий.

Колір був присутній на сукні доломану, чакширах та викладці чепрака гусарського коня.

Основною зброєю рядового гусара була шабля в шкіряних із залізною оправою піхвах, з мідним або залізним ефесом, яка носилася на поясній портупеї. З вогнепальної зброї гусарам належало мати два сідельних пістолети. Крім того, гусари були озброєні карабінами, але після наказу від 10 листопада 1812 року замість карабінів кожному ескадрону було залишено тільки по 16 мушкетонів для стрільби дробом.

Усі полки розмістили в Україні, і кожен гусар одержав земельний наділ, а також платню у розмірі 38 карбованців 94 копійки на рік для придбання гусарського коня (ціна на нього досягала тоді 18 карбованців), зброї, обмундирування та амуніції. Мундирні та амуніційні речі коштували досить дорого, оскільки в Росії їх тоді ніхто не вмів виробляти. Тому купувати їх доводилося в Австрії.

Після переформування кавалерії 17 грудня 1812, всі гусарські полки були зведені в три гусарські дивізії:
1-а гусарська дивізія
Гродненський гусарський полк
Єлисаветградський гусарський полк
Ізюмський гусарський полк
Сумський гусарський полк

2-а гусарська дивізія
Олександрійський гусарський полк
Охтирський гусарський полк
Іркутський гусарський полк
Маріупольський гусарський полк

3-тя гусарська дивізія
Білоруський гусарський полк
Лубенський гусарський полк
Ольвіопольський гусарський полк
Павлоградський гусарський полк

У 1882 гусарські армійські полки були перейменовані в драгунські , і до початку XX століття в Росії існувало лише 2 гвардійських гусарських полки: лейб-гвардії Його Величності і лейб-гвардії Гродненський .

У 1907 після поразки в японській війні , Микола II вирішує «відродити» Руську армію і її дух. Гусарські полки знову отримують свої колишні назви і свої колишні мундири зразка 1870-х років. Таким чином, до 2-х гвардійських гусарських полків, станом на 1 січня 1914 р. додався відроджений Сумський гусарський полк, який входив до гренадерського корпусу, і 17 армійських гусарських полків, які отримали наскрізні номери з 2-го по 18-й.

Кожний полк складався з шести ескадронів по дві роти в кожному і налічував 1334 чоловіки: 1104 рядових, 96 унтер-офіцерів, 50 офіцерів, решта — лікарі, писарі, сурмачі, цирюльники та коновали.

Українські гусарські полки, як гідні спадкоємці козачих полків, за весь час свого існування завжди були на передовому рубежі, виявляючи в боях безмежну мужність і героїзм. Їх славні подвиги навіки вписано в історію кавалерії. Проте з українських козаків в російській армії формувалися не тільки гусарські полки, але і не менш блискучі драгунські, уланські, кірасирські, не кажучи вже про власне козачі частини.

Більше ніж півтора століття перші гусарські полки, створені з наших козаків, залишалися єдиними військовими формуваннями з українців, які завжди зберігали власні джерела комплектації. Вони не тільки стали основою для формування інших гусарських полків (зокрема гвардійських), а й проіснували аж до жовтня 1917 року під первісними назвами. Це стало, по суті, неофіційним визнанням Російською державою великих заслуг нашої славної військової спадщини.

…Прочитайте знову
Тую славу. Та читайте
Од слова до слова,
Не минайте ані титли,
Ніже тії коми,
Все розберіть… та й спитайте
Тоді себе: що ми?..
Чиї сини? Яких батьків?
Ким? За що закуті?..
Т.Г.Шевченко

Масове переселення роccіян в Україну після голодомору.

Масове переселення роccіян в Україну після голодомору.

Недавно в Україні була видана унікальна карта " Голодомор 1932 - 1933 років ”, на якій позначені не лише місця так званих "чорних дощок" (спеціальні каральні заходи проти окремих сіл, коли голодне село оточували озброєними загонами, чим прирікали його на загибель, жорстоку смерть), але й дороги переселення на вимерлі території людей з Россії та Білорусі.

З Білоруської РСР в Одеську область - 68 ешелонів, із західних областей РРФСР в Дніпропетровську - 125 ешелонів, з Горького в Одеську - 141 ешелонів, з центрально-чорноземного регіону Россії в Харківську область -188 ешелонів. З Іванівської в Донецьку - 147 ешелони, і багато - багато інших людей та ешелонів, яких не вдалося встановити. На карті вказано переселення за один місяць. Переселяли коней, корів, овець, завозили курей та інший скот, переселяли цілі колгоспи з технікою та інвентарем. Переселяли російських вчителів . Багато мільйонів переселених ! Переселяли родинами, діти, їх старі бабусі, всі родичі родини, двоюрідні, троюрідні.Тисячі сіл стояло пустих, на пів пусті міста, після закатованих голодом українців, а закатували московити майже 10 мільйонів, закатували за 6 місяці (зими-весни)!!! За такий короткий термін і така велика кількість масового вбивства,- великий геній був сралін. Навіть Гітлер заздрив цьому факту і посилав лідерів СС до СРСР переймати такий досвід.
іМасове переселення роccіян в Україну після голодомору.

Те, що пророссійські південь та схід України сьогодні - це наслідки Голодомору і подальшого масового заселення українських територій переважно московитами, не новина... Але вона кожного разу приголомшує мене, навіваючи сумні думки, особливо останнім часом, коли все частіше говорять про можливий розкол країни.

Росіяни мені здаються людьми хорошими. Але, на жаль, зневага до інших націй характерна для всіх них, особливо вороже вони ставляться до слов'янських народів, добре вони ставляться тільки до споріднених з ними по крові - азійських націй . А ще вони дуже важко пристосовуються до життя поза межами Россіїdrunk , погано асимілюються.
Відомо, що досить багато з них, переселившись до Америки, так і не освоїли англійську мову...Тому, вважаю, їм краще жити на своїй землі.


Але багато хто з них не хоче жити в Россії drunk з економічних і соціальних міркувань і прагнуть емігрувати. І ті, кому це вдалося, не хочуть повертатися на історичну батьківщину. Хоча продовжують вважати Россію drunk своєю батьківщиною, любити її (на словах, адже на відстані її любити легко) і страждати на чужині. Напевно, це одна із загадок москвинської душі.

Якось була можливість спілкуватися з москвинкою, яка живе в Естонії. Ми зустрілися в Москві, куди вона приїхала в гості до родичів. Привезла з собою копчену скумбрію. "Це єдине, що залишилося смачного з естонських продуктів після вступу країни до Євросоюзу", - пояснювала вона кожному, кого пригощала. Мені довелося вислухати довгу, неначе завчену напам'ять, розповідь про те, як погано живеться в країнах Прибалтики після розвалу СРСР... Про те, як естонці вдають, ніби вони не знають россійської, і їй доводиться спілкуватися з ними лише естонською
мовою. Про те, як там не люблять московитів і вороже до них відносяться. Про те, як вона не любить естонців, Естонію, Євросоюз і не сприймає політичних, економічних та соціальних змін, які там сталися. При цьому вона не переставала захоплюватися Россієюdrunk . "У Россіїdrunk краще, ніж де б то не було, ви щасливі тим, що живете в Россіїdrunk ", - повторювала вона, звертаючись до своїх россійських родичів і друзів, які без особливого ентузіазму погоджувалися з нею.

"Я не зміг б жити в країні, яку так сильно не люблю, де мені так некомфортно. Це ж справжня мука", - сказав я їй. - Може, тобі краще повернутися до Россіїdrunk ? І теж бути щасливою?" Вона замовкла і пильно поглянула мені в очі, намагаючись зрозуміти, чи не насміхаюся я випадково над нею.

Ні, я не насміхався. Я говорив цілком серйозно, тому що дійсно не уявляю собі життя в чужій, ненависній країні. Вона щось спробувала пояснити. Говорила так непереконливо, що я навіть не запам'ятав її аргументів. Суть в тому, що повертатися до Россії drunk вона жодним чином не бажає.
Пам'ятаю лише, що її россійська подруга сказала: "А я змогла б жити в будь-якій країні, якби там було море, - я море дуже люблю". От і в Україні вони живуть, їдять українських хліб, і хаять Україну та українців з усіх боків, скиглять про мову, а переїхати назад не хочуть, мову вивчати також, і вчать цієї зневаги своїх дітей.

Напевно, ті московити які після 1933 року переселялися на південь та схід України, теж мріяли про море. Або, може, їх приваблювали родючі землі (хоча московити ніколи не любили рільництвоuhmylka ), та залишені вимерлими українцями будинки і майно дуже приваблювало, ( вони б і пішки пішли б, аби забрати щось чуже собі, то вже у генахuhmylka )...
Що б там не було, але тепер їх нащадкиhuh є громадянами Україниangry .
І не варто було б згадувати про те, що було колись, якби минуле не мало наслідків у наш час.

Масове переселення роccіян в Україну після голодомору.


А наслідки є, і вони дійсно вражаючі. Це велике переселення московитів виявилося бомбою сповільненої дії, і час цієї дії настав сьогодні. Ми маємо здебільше непатріотичний, неукраїнський південь та схід, який тяжіє до Россії drunk так, що аж готовий злитися з нею. Частина громадян нашої держави не зацікавлена в її територіальній цілісності і в її існуванні взагалі, краще б зникла Україна з мапи світу. Від переселенців пішли матюки, п'яниці та гульки по поводу та й без нього, аби не робити, брехня, зрада, крадіжки - це кредо московитаuhmylka !, у українців такого не було взагалі, до приходу московитів у нас хати не запиралися! ( про це все детально описав у історично-дослідницькій праці Пало Штепа "Московство":

...На презентації вищезазначеної карти Голодомору колишній директор Українського інституту національної пам'яті академік НАН України Ігор Юхновський (його на цій посаді змінив якийсь неокомуніст), зокрема, розповів про те як у Верховній Раді ухвалювався закон про визнання Голодомору геноцидом. Частина депутатів з партії регіонів проголосувала за цей закон (на його прохання), а частина - ні. То були депутати з місць, заселених московитами...

- Ігор Рафаїлович, це ж не єдине голосування, де виявляється відношення цих людей до країни, в якій вони живуть. Була безліч інших важливих голосувань, це і громадська думка, і народне волевиявлення, це і відповідне відношення до української мови й культури, до української історії. Це формування негативного іміджу країни за кордоном. Це виховання нового покоління українських росіян у дусі неповаги до власної держави...

Пан Юхновський сказав наступне: -
Дійсно, те, що ці люди були переселені, впливає на їх ставлення до України як до держави. Люди по-різному поводяться на чужій землі. Але вони приїхали на чужу землю від імені держави, яка їх послала, і вони підтримуватимуть ту державу, яка їх послала. Вони самі цього можуть і не усвідомлювати.

- Отже, ми приречені на те, що частина людей в Україні - нащадки тих переселенців-московитів - весь час прагнутимуть до Россіїdrunk ,
відповідно голосувати на виборах, виявляти неповагу до української мови і культури й виховувати в цьому дусі своїх дітей?


- Проходить час, і кожна земля «творить» націю. Неукраїнці асимілюються, стають українцями, і це не залежить від свідомості людей або від директив влади. Так само чужоземці стають поляками на польській землі, французами - на французькій землі, німцями - на німецькій. Хоча з московитами це питання проходить дуже тяжко, не піддається цей народ асиміляції, для нього люба нація світу - ворожа нація, може час все виправить.

Я позаздрив оптимізму пана Юхновського. Скільки ж ще потрібно часу, аби московити стали українцями? Напевно, не менше сотні років, або більше. Думаю, цей процес піде швидшим, якщо Україна зможе підняти економіку. Якщо життєвий рівень в Україні буде вищий, ніж в Россіїdrunk , «співвітчизники» вже не хотітимуть злиття з історичною батьківщиною. Як показує світовий досвід, ситі і задоволені життям московити нудьгують за батьківщиною не менше голодних і знервованих, але повертатися в неї не квапляться. І зливатися з нею теж.

Vavit:
Тож українці - робимо, пашемо, кормимо московита, аби він був нагодований і не волав про розкол України та приєднання Криму, Донбасу до московії ! А може треба поступати так як поступають прибалти, там мешкало 45% московитів, зараз набагато меньше. Вони просто не беруть на роботу якщо не володієш національною мовою, і не звертають уваги на тих хто балакає чужою для них, ті українці яких примушували вивчати россійську і вони вже забули українську, це не біда, українець швидко та легко востанове все втрачене,( бо воно своє, рідне), дітей будуть навчати рідній мові. Треба зробити так щоб пенсіонери россійського флоту не залишалися у Криму, а виїжджали назад до себе, а це тисячі військових + їхні сім'ї, дітиwakeup . Українцю у Україні немає місця, звідусіль з нього знущаються владні табачникиfuck , колесніковиfuck , царьовиfuck , вітренчихиfuck і т.д., церкву гноблять, мову нищать, культуру нищать, історію переписують...

PS Россіяdrunk - не Русь, вказано дві літели "СС", московит не слов'янин і ніколи ним не був. Слов'янин для московита найлютіший ворог.

http://rusich.info/history/21-masove-pereselennya-rocciyan-v-ukrayinu-pislya-golodomoru.html

Обережно, "Київстар"! (додано роз'яснення "Київстару")

Геннадій Носач

Очень похоже на то, что "мудрые" головы в компании "Киевстар" нашли способ, как, не оказывая никаких дополнительных услуг своим клиентам, снимать с них деньги. 

Как я об этом узнал? – Да из своего личного опыта! И опыта своих родных и знакомых.

А дело было так. Прослышав об удивительном тарифе "Киевстар" "Альо, квартал!", где можно говорить по телефону сколько угодно всего за 35 копеек в день, я купил 5 стартовых пакетов "Альо, квартал!", по цене 10 гривен – для себя, брата и троих наших детей. Внесли мы каждый по 40 гривен, минимальный первоначальный взнос. И радостные думали, что будем разговаривать на эти деньги по три месяца...

Да не тут-то было.

Сначала проблемы начались у моего сына. В первый же месяц внесенные деньги закончились, а потом волшебным образом стали быстро таять каждые очередные 40 гривен.

На вопрос к оператору "где деньги, Зин?.." – ответ был:

– Вы несколько раз звонили на короткий номер из четырёх цифр и заказывали услуги, а звонок на этот номер стоит 13 гривен минута.

– Да я никуда не звонил и никаких услуг не заказывал, – пытался оправдаться сын.

– Может быть, вы забыли включить блокировку клавиш и случайно их нажали? – очередное "ноу-хау" оператора.

– Да нет, я ношу телефон в футляре и никогда до этого подобное не случалось.

– Тогда в ваше отсутствие телефоном воспользовался кто-то другой, – приводил оператор следующий аргумент.

– Я живу один и никому не даю свой телефон в пользование, – пытался убедить его мой сын.

– Может, вы были на вечеринке и просто не помните, как набирали эти короткие номера, – не останавливался натренированный оператор.

Сын вдруг понял, что у этого человека, сидящего на другом конце "провода", прошедшего естественный профессиональный отбор и жёсткие тренинги, всегда будут наготове новые и новые доказательства того, что прав именно он – а клиент "лоханулся".

С козла молока не получишь, подумал мой потомок. И, несолоно хлебавши, смирился с потерей сотни гривен.

Далее нечто подобное стало происходить с сыном моего брата.

Но брат мой, человек более спокойного нрава, решил, что его десятилетний сын, наверное, стал хаживать в интернет – и заблокировал в телефонном аппарате все функции, кроме дозвона к родителям. На этом все пока и закончилось.

Следующей жертвой махинаторов "Киевстара" стал Ваш покорный слуга.

Я решил использовать свой "Альо, квартал!" на втором телефонном аппарате как резервный, на случай, если сядут батарейки у основного телефона. И вот под конец первого месяца пользования сюрприз от мобильного оператора – услуги заблокированы, пополните счет на 40 гривен.

Как? Почему? Где же делись четыре десятка кровных гривен?.. Моему удивлению не было предела.

А каков же был ответ оператора с 466?! Догадались?

– Вы позвонили на короткий номер 2525, заказали услуги! И воспользовались ими.

Сразу оговорюсь, я никогда даже не слышал о существовании такого номера.

– Возможно, вы забыли включить блокировку клавиш…

– Наверное, в ваше отсутствие телефоном воспользовался кто-то другой...

– Может, вы были на дне рождения друга и просто не помните...

Набор стандартных фраз плавно лился из трубки.

Меня удивляло благожелательное спокойствие операторов, отрабатывающих свой хлеб, и злила собственная неспособность привести хоть одну причину, по которой бы тебе поверили.

Но отработанная схема отъёма денег у клиента работала четко, без пробуксовки. Как каток, который тебя переедет в любом случае.

Чаша моего терпения была переполнена, когда за три месяца пользования злополучным пакетом "Альо, квартал!" и трехкратного пополнения счета в общей сумме на 100 гривен моя десятилетняя дочь пришла ко мне со слезами:

– Папа, я никуда не звонила, кроме моих подружек, не отправляла СМС, но за ночь исчезли все деньги, которые вчера были на моём счету.

На этот раз я был в бешенстве, так как только четыре дня назад пополнил её карточку. Я проверил все исходящие звонки дочери – ничего подозрительного, все набранные нею номера киевстаровские.

Я сразу набрал 466...

И эти... даже не знаю, как их назвать, – устами своих операторов начали мне твердить:

– Вчера в такое-то время с этого номера позвонили на короткий номер 2525! И разговаривали такое-то время…

– Почему же в телефоне дочери в журнале контактов в исходящих звонках нет записи этого номера, нет никакого подтверждения, что она звонила на этот номер?

– Скорее всего, ваша дочь удалила этот номер, последовал циничный ответ.

"Какой же степенью подлости надо обладать, чтобы так спокойно красть? Красть у детей", – подумал я после прослушивания заезженной киевстаровской пластинки.

Но игра стоит свеч.

С 1.000.000 клиентов по 15 гривен за один звонок на короткий киевстаровский номер – это же 15 миллионов! Очередной дом на Майями. За два звонка – домик во Флориде. А эти акулы бизнеса обобрали каждого из нас минимум на 100 гривен.

Как говорится, с миру по нитке, голому – мерседес или дача на берегу океана.

Как оказалось, такие выкрутасы со счетами своих клиентов имели место быть и со многими нашими соседями и знакомыми. То есть, маховик воровской машины раскручен на полную силу. И, если внимательно присмотреться, то последствия и следы его работы каждый пользователь мобильной связи сможет найти.

Но попробуй, докажи, что тебя обокрали!

Подать в суд?! Из глубинки ехать в Киев по месту расположения головного офиса, ещё и без железных доказательств. Соревноваться с адвокатами монстра? Затраты на судебные тяжбы будут несоизмеримы с потерями от воровства. Нет, придется смириться и молчать.

На этом и строится расчет жуликов.

Мы молчим, бездействуем – они нас обирают.

Может, поэтому "Киевстар" и распинается в своей телерекламе: "Дешевше – тiльки мовчати!"

Но: осведомлен – значит, вооружен. Зная, где есть подвох, можно попытаться избежать ловушки, а они расставлены в любом тарифном плане.

Будьте бдительны!

Отклоняйте присылаемые Вам настройки оператора – в них может содержаться вирус, который будет давать телефону команды звонить без Вашего ведома куда угодно, выходить в интернет, находить обновления, заказывать различные услуги и тому подобное.

Чем современнее модель телефона, тем легче влезть в его операционную систему.

Удаляйте из списка контактов все подозрительные и незнакомые номера.

Чаще проверяйте свой мобильный счет и вовремя заявляйте о воровстве.

Бейте тревогу, хотя бы – не молчите. Дайте понять, что вы не намерены дальше с этим мириться.

P.S. Кстати, после наших резких переговоров с операторами "Киевстара" необъяснимое исчезновение денег с мобильных счетов пока прекратилось. Надолго ли?

P.P.S. Пояснення "Київстар"

Шановні друзі! Для нас дуже важливо якісно і прозоро обслуговувати клієнтів. Тому нам було дуже неприємно прочитати необгрунтовані, на нашу думку, звинувачення на адресу нашої компанії.  Повідомляємо, що номер 2525 належить контент-провайдеру "Неолайн медіа", який надає по цьому номеру розважальні послуги. При дзвінку на цей номер, абоненти отримують інформацію про вартість і тривалість послуги, перш ніж відбудеться з’єднання з послугою.

Автоматичне підключення цього номера, без волі абонента, технічно неможливе. В інформаційних системах "Київстар" зберігаються усі дані про дзвінки абонентів за півроку.  Абоненти за допомогою системи "Мій Київстар" можуть самостійно перевіряти, коли, як часто і на які номери здійснювались виклики з їх номерів телефонів.

Ми  прагнемо разом з шановним абонентом розібратися в ситуації, та довести, що послуга надавалась чесно. Переконливо просимо абонента не робити передчасних висновків та офіційно звернутись до нас, вказавши свої телефонні номери та надавши згоду на їх перевірку, а шановну редакцію - не поширювати не перевірені дані, що можуть не відповідати дійсності. 

http://www.pravda.com.ua/columns/2013/05/31/6991127/

ПеСе: Я вже потрапляв в такі ситуйовини з МТСом і Київстаром - завжди уважно знайомтесь з тарифними планами, що вам пропонують, там захована чи прихована правда, тобто наприклад ЛАЙФ - при переході на ніби кращий тарифний план у вас щомісячно знімають плату в 3,15 гр.за бонуси. що нараховуються при дзвінках з інших операторів на ваш телефон, які пізніше можна використати лише після використання коштів з основного рахунку uhmylka ! або плату за "Єдиний світ" по якому (за їх версією) у Європу можна телефонувати по 1,20 за хвилину а насправді справляють по 2грині.

Перша леді України «зворушена» виставою «Нація»

Очевидці кажуть, на гастрольній прем’єрі іванофранківців у Донецьку Людмила Янукович навіть плакала...

Дружина президента так пройнялася виставою галичан, що після її закінчення спілкувалася з артистами українською мовою... Фото зі сайту 62.ua

Дружина президента так пройнялася виставою галичан, що після її закінчення спілкувалася з артистами українською мовою... Фото зі сайту 62.ua

«Політично неблагонадійні» твори лауреата Шевченківської премії Марії Матіос прописалися тепер і в Донецьку, на батьківщині чинного глави держави і глави уряду. Їх «легітимізувала» там дружина президента Людмила Янукович, яка  минулої середи була присутня на виставі за  твором письменниці «Нація» (у ньому йдеться про “совєтизацію” Західної України і протидію УПА). Постановка у виконанні івано-франківських театралів на сцені Донецького національного академічного українського музично-драматичного театру мала шалений успіх. Очевидці кажуть: після фінальної сцени перша леді країни плакала…

Пригадуються події річної давності. Саме тоді, у розпал виборчої кампанії, прем’єр Микола Азаров «танком проїхався» по творчості «націоналістки» Марії Матіос. «Хто там читав її твори, не знаю, - обурювався керівник Кабміну перед радянськими ветеранами. - Я особисто не читав і читати не буду. Бо вона порівняла обеліск на Могилі невідомого солдата в Києві у Парку Слави з фалосом… Уявляєте, до якої міри маразму, підлості треба дійти?! І ця подія не викликала в країні резонансу, не викликала осуду, не викликала обурення. Ці люди спокійно ходять, спокійно виступають по телевізору, спокійно балотуються в народні депутати. Це - трагедія для нас з вами…».

Донеччани, які 22 травня прийшли на виставу галичан, дали об’єктивну оцінку творчості «западенки», всім серцем сприйняли її, були у захваті від побаченого. Краще за все про це читачам «Високого Замку» розповість «іменинниця» вечора  – народний депутат Марія Матіос.    

Марія МАТІОС: «Після «Нації» овації донеччан тривали 17 хвилин...»

- Упродовж трьох років Івано-Франківський академічний обласний український музично-драматичний театр ім. Івана Франка з жодною моєю виставою не міг потрапити до Донецька, - каже Марія Матіос. – І це попри те, що між нашими областями-побратимами підписано угоду про співпрацю, у тому числі -  культурну. Видумували всякі приводи, щоб ми туди не могли потрапити. Перебуваючи в Америці, я собі дала слово: якщо їздимо з цією виставою по світу, то і у Донецьку будемо. І ось 22 травня, у день перепоховання Тараса Шевченка, на донецькій сцені йшла «Нація». Донецьк лежав біля ніг івано-франківських артистів! – кажу без перебільшення. 17 хвилин безперервних аплодисментів! Я не могла представляти акторів, бо зал на 900 місць захлинався оваціями. У середу всі наші донецькі співрозмовники, включно з Людмилою Янукович, запитували: чому ви так довго до нас не приїжджали?

Коли я в останній момент дізналася, що на виставу прийде перша леді країни, подумала: і тут зараз буде скандал! Пришлють охорону, людей пропускатимуть через металошукачі, що викличе невдоволення. Але жодної охорони, жодних перевірок, жодних  незручностей! Клянуся вам: дружина президента після вистави плакала як маленька! Ми годину з нею потім спілкувалися. Це був фантастичний вечір, історичний день для наших українських стосунків, для зламання ситуації напруги, подолання суспільного дискомфорту. Наші брати-східняки елементарно не знають історії. Якщо починати з ними говорити художнім словом – вони починають чути нас. 22 травня Донецьк нас почув!

- Кажуть, організатором цієї вистави у Донецьку був відомий українофоб, народний депутат від Партії  регіонів Микола Левченко?..

- Ні, організовувала виставу я. Левченко підійшов до мене у Верховній Раді і сказав: «Прочитал информацию, что вас не пускают в Донецк. Мне стыдно!». Тоді кажу йому: «Ви маєте шанс позбутися цього сорому… У нас є домовленість про виставу 22 травня. Проблем з нею наразі нема, але якщо можете – не пошкодьте! Не блокуйте розміщення банерів, радіо- і телевізійної реклами». Тож, очевидно, якийсь «шлагбаум» було піднято, і у цьому, напевно, і був «патронат» Левченка.

А ще скажу вам ексклюзивно: Микола Левченко попросив мене вчити його української мови, давати уроки. Сказав, що моя українська йому подобається. Я відповіла, що у мене – миротворча місія. У парламенті є «голуби», «яструби», але мусять бути і миротворці…

- Казав поет: «як много важить слово»…

- У залі донецького театру не були якісь вибрані люди – там сиділи старші, молодші, більш як половина російськомовних, багато студентів. Але з боку усіх сприйняття вистави було колосальне!

У середу я оголосила про початок конкурсу серед студентів Донецького національного університету - «Дерево мого роду». Молодь має зануритися в історії своєї родини, намалювати  генеалогічні дерева і подати одну цікаву родинну розповідь – чи то драматичну, чи то ліричну, чи то веселу. На сцені театру пообіцяла, що перші 30 студентів, які подадуть ці історії, будуть нагороджені тижневим безкоштовним відпочинком у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях. А підсумки цього всеукраїнського конкурсу під моїм патронатом підіб’ємо на якомусь майданчику у Донецьку.

- Про що з вами говорила дружина президента?

- Вона була страшенно зворушена… Висловила величезне задоволення від цієї вистави. Розповідала детально, як саме її розчулив той чи інший момент. Спілкувалася зі мною українською, у неї досить гарна вимова. Поділилися теплими спогадами про Івано-Франківськ. Запитала, чому ми приїхали у Донецьк тільки з однією виставою? А єдине моє прохання до Людмили Янукович - втрутитися у ситуацію із незаслужено  скривдженим керівником балетної трупи Національної опери Денисом Матвієнком…

Враження від цього дивовижного вечора: люди потребують нормальної, людської розмови про те, ЩО з нами було. Найпереконливіше донести їм цю правду можна художнім словом. Я на Східну, Південну, Центральну Україну запустила б ешелони митців із Заходу. А політикам, які розпалюють напругу між людьми, заклеїла б роти скотчем… 
Колись я напишу усю історію того, ЯК Івано-Франківський театр із моїми виставами майже ТРИ роки НЕ ПУСКАЛИ на гастролі до Донецька!!!
І як за ДВА тижні уже до самої вистави БУЛО ЗАБЛОКОВАНО усю рекламу про приїзд театру до Донецька, включно із продажем квитків. З цього всього можна було би зробити мітинг, виголосити заяви і може, навіть «добрати» собі кілька гучних балів. Але мистецтво – це не мітинг. І всі ці «нерви» – цікаві лише для СПОГАДІВ.
Тому зараз маємо – що маємо: тисяча глядачів Донецького драмтеатру 22 травня 2013 року, у день перепоховання Тараса Шевченка і у річницю поховання Володимира Івасюка, 17 хвилин стоячи аплодувала «Нації» включно із заплаканою Людмилою Янукович! Опісля донецькі актори сказали своїм івано-франківським колегам, що такого у них не було навіть під час приїзду МХАТу. І саме задля цих хвилин, і задля того, як ми і надалі маємо намір ПРАВДИВО розказувати про Україну і її історичні пекла мовою мистецтва і Словом, таки варто було мати ВЕЛИЧЕЗНЕ терпіння і величезну ТВЕРДІСТЬ, щоб підняти абсолютно безглуздий «шлагбаум» заборони на Донбасі. Донбас – це також Україна. І за донецьку Україну треба боротися, як за Україну у будь-якому іншому регіоні. І набагато більше, і мудріше. Люди скалічені минулим скрізь. І недужим людям треба розказувати про їхнє «каліцтво» обережними і необразливими словами. Тільки так вони зможуть почути Правду.
Не перебільшую події з «Нацією» в Донецьку, але й жодним чином не применшую її значення. І вже без перебільшення – таки для всієї України. Бо «ми всі тут – рідня». Без розуміння цього в нерозумних головах і далі народжуватиметься маячня про федералізацію України, її поділ, «розчленування» чи ще щось несусвітнє. Але це – не наш шлях.
P.S. Фінансову частину гастролей я забезпечила своїми особистими коштами. «Розблокування» інформації про приїзд театру здійснив Микола Левченко. І це також правда.


Відтак саме у Донецьку Марія Матіос оголосила конкурс «Дерево мого роду». Спочатку він проводиметься серед студентів Донецького національного університету. Майбутні конкурсанти мають намалювати своє родинне дерево і записати одну цікаву історію з минувшини власної родини. Першим тридцяти студентам, роботи яких визнає кращими інтернет–спільнота, письменниця пообіцяла безкоштовний тижневий відпочинок у Львові, Чернівцях чи Івано–Франківську. За її словами, конкурс має стати всеукраїнським, бо молоді люди мають знати своє коріння.

Додам думку голови Товариство ім.О.Тихого Є.Шаповалова:

НАЦІЯ... У ДОНЕЦЬКУ... Про це можна багато говорити, обговорювати, казати, що ось нарешті йде зближення Сходу і Заходу... Але це не так... і ми забов"язані це визнати і відкрито казати про це. Матіос у своєму зверненні до глядячів у залі сказала, - вона рада, що весь зал так її зустрічає, що донеччани не мають проблеми несприняття галичанської культури і всього українського, Донбас не такий, як про нього говорять, який ореол він має... Ні, пані Маріє, такий. Всі люди-донбасівці, які підходять під Ваше визначення, на жаль, вмістилися у невеличкому залі драмтеатру... А за стінами є мільйонний Донецьк, який виставу назвав "бендеровской". Який збирався купками на бульварі Пушкіна дивитися на мою вишиванку, в якій я приїхав на виставу. Мабуть пошепки казали діточкам: он українець гуляє... Немає в Донецьку України. Ні в культурі, ні у відношеннях, ні у топоніміці, ні у головах донеччан. Спитайте, хто в Україні фашисти, і вам кожний перехожий у Донецьку скаже - "западяне"! Все це наслідки ідеології сучасної влади. Влади олігархічних кланів, однієї партії, однієї людини. А ось це, я вважаю, і є чистий фашизм!. Донеччина вже давно перетворена на територію рабів, з усіма процесами і наслідками цього явища. А рабам, щоб вони полюбили своїх одноплеменників з іншого кінця країни, потрібний наказ! Накажуть - полюблять! Але досі ще не наказали...

Як хабарників з тюрм звільняють (ДОКУМЕНТИ)

Маючи деякий досвід ведення судових справ зацікавився цією заміткою і вирішив поділитися з друзями. Це яскравий приклад того (документально підтверджений), як суди, маніпулюючи законодавством виносять незаконні рішення. Перепрошую, рішення законні і законом обґрунтовані  але несправедливі. Парадокс? Так! В Україні таке не просто може бути але і Є! І не тільки по цій справі,а я неодноразово зустрічав рішення і ухвали судів першої  і апеляційної інстанції які із законом, справедливістю і здоровим глуздом не мали нічого спільного. Однак "замовлення" звичайно не безплатно, було виконане і потрібне рішення чи ухвала була отримана стороною у справі. Дуже добре такі рішення приймаються коли сторона у справі відсутня з різних причин, а саме, наприклад : надіслана судова повістка та позовна заява з матеріалами справи не доходили по пошті до сторони.Чому? А так треба. З суду вийшла і не дійшла. Справа розглядається без другої сторони,яка належним чином повідомлена (таке трактування суду), рішення приймається, вступає в законну силу і...а далі, якщо сторона яка програла (як правило) справу бере адвоката то гарантована багаторічна судова тяганина, яка в кінцевому результаті швидше всього ні до чого не приведе. Корпоративна порука суддів і плюс помножена на фінансування необхідного рішення чи ухвали. Дуже б хотілося вірити що це не так, однак вислів "судова влада" говорить, що у випадку прийняття рішення судом - воно повинно бути виконане як фізичними так і юридичними особами і для цього існує виконавча служба з наданими їй великим повноваженнями. А якщо рішення профінансоване то воно до кінця буде суддями продавлюватися, аж до виконання. Ось така вона "судова влада". Не хочу песимізувати ситуацію, тому всім раджу: обов'язково звертайтесь у будь-якій життєвій ситуації, що виникла до знайомого юриста чи адвоката а краще до трьох - і послухайте, що вони вам всі скажуть, тоді приймайте рішення. А з цієї, наданої вам для ознайомлення справи про хабарника, стирчать вуха другого хабаря smile через який Приходька М. і звільнили. Прошу ознайомитись. Як кажуть:
- Чого посадили?
- Не ділився...
- Чого випустили?
- Поділився ...

Як раніше повідомлялося, засуджений за вимагання та отримання хабаря екс-мер Ніжина Михайло Приходько був звільнений з-під варти Новозаводським судом міста Чернігова. 

Суд мотивував звільнення колишнього посадовця призупиненням виконання вироку вищим спеціалізованим судом з розгляду цивільних та кримінальних справ. Таке рішення Феміди  прокуратура чернігівської області вважає незаконним.

Пропоную читачам ознайомитися з текстом Постанови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, в якій виконуються будь-які прохання засудженого за особливо тяжкий посадовий злочин екс-посадовця.

Чому ж тоді цей суд не призупинив виконання вироку Тимошенко по газовій справі? І чи не є ця Постанова яскравим прикладом вибіркового правосуддя в Україні?

Наступний документ, який я пропоную до уваги - ухвала Новозаводського райсуду міста Чернігова, якою, заарештований за спробу втечі злочинець, був звільнений з-під варти.

Далі без коментарів…


Мабуть, не всіх злочинців звільняють з-під варти на свята, а лише тих, хто сидить за хабарі, і, цілком ймовірно, що роблять це теж за хабарі.

Р.S. Дивним виглядає той факт, що жодне з цих судових рішень до сих під не оприлюднене в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Їх вдалося здобути лише завдяки народному депутату Олегу Ляшку, який нині слідкує за розглядом цієї справи.

Додам: я зустрічав достатньо незаконних рішень судів першої інстанції які не внесені до Єдиного державного реєстру судових рішень. Чому? А тому, що воно незаконне і суддя може, у випадку небезпеки для нього, його переписати. Судді і сторона вичікують, що пройде час і, якщо ніхто протягом певного строку не зацікавиться таким рішенням і не почне процес апеляції чи кримінального провадження то його можна пускати в хід, і дію. А там або осел здохне або пан помре chih І так воно і відбувається.


Ми народ, у якого вкрали історію!

Така думка теперішнього очільника УГКЦ - церкви, що від початку і до останнього стояла на шляху незалежності України - очільника, що сповідує основи філософії Андрея Шептицького! (це висновок з його слів).



Як поховані політв'язні кучмівського режиму

В часі приходу до влади Януковича, ще в 2010 році, була спроба поновити репресії на основі "справи 9 березня 2001 року" щодо Андрія Шкіля. Тоді ГПУ активно почала викликати на допити політв’язнів цієї справи.

Декого опитали, а дехто, як мій брат Микола Ляхович, не зважаючи на тиск і погрози, навіть не приймав виклики. Зрештою, коли інформація просочилася у ЗМІ, запал прокуратури зменшився, і справу офіційно так і не поновили.
Проте, в ГПУ тим політв’язням, які відвідали їх, повідомили, що частина наших посправників уже померла.
У списку померлих були імена Дениса Андрусенка й Андрія Косенка із Золотоноші та Василя Назара із Львівської області. У 2011-му від тяжкої хвороби помер іще й Руслан Зайченко, що походив із Черкас.
Про обставини і час смерті Андрія Косенка нам було достеменно відомо і без ГПУ, адже майже до останніх днів він спілкувався з моїм братом. А от щодо скромного нашого посправника Дениса Андрусенка і художника Василя Назара жодних відомостей ніхто не мав.


 Григорій і Микола Ляховичі під час суду над фігурантами "справи 9 березня" в київському кінотеатрі "Загреб". 2002 рік

Ми з Миколою вирішили обов’язково розшукати, де поховані наші посправники, і допомогти їхнім сім’ям у випадку такої необхідності. Я взяв на себе черкащан (Андрусенка, Косенка і Зайченка), а Микола взявся за пошук Василя Назара з Львівщини.
Не зважаючи на розвиток сучасних комунікацій, це було не так просто. Адже деякі політв’язні, пройшовши репресії, фактично дали обіцянки своїм рідним, що більше не створюватимуть їм подібних проблем, і обірвали зв’язки з громадсько-політичним життям.
Протягом декілька місяців ми не могли додзвонитись у сільраду, де останній час був прописаний Василь Назар. Там просто ніколи не брали слухавку. Зрештою, знайшли номер мобільного сільського голови, і з’ясувалось, що Василь Назар живий!
Голова дав номер телефону Василя, і з ним Микола поговорив особисто. Щоб розвіяти остаточно всякі сумніви, Василя Назара відвідав інший наш львівський посправник Сергій Гальчик.
Сергій Гальчик (ліворуч) і Василь Назар. 2013 рік
Приємно було дізнатися і нам, і Василю, що чутки про його смерть передчасні і перебільшені. В житті у Василя теж усе гаразд, живе з батьками і отримує пенсію по інвалідності. Нагадаємо, що на момент ув’язнення, Василь Назар вже був інвалідом другої групи, що не врятувало його від репресій.
З часом, завдяки доньці Руслана Зайченка Марині, вдалося отримати фото могил політв’язнів "справи 9 березня", що поховані на Черкащині. Найгарніший, на мою думку, пам’ятник у Руслана Зайченка і його сина Євгена, який трагічно загинув трохи раніше.
Пам’ятник споруджений коштом і зусиллями родичів Зайченків. А Євген Зайченко був теж активним учасником антикучмівських протестів, патріотом і дуже скромним та чуйним юнаком.
 Могила Руслана і Євгена Зайченків
Саме таким Євген запам’ятався нашим батькам, коли деякий час разом з сестрою Маринкою гостював у наших батьків, коли ми з Русланом перебували ще в ув’язненні. Хто не побував в шкурі родичів політв’язнів, навіть не може уявити, наскільки складно було дружині Руслана Петровича Вірі - з двома неповнолітніми дітьми і ув’язненим чоловіком.
Могила Андрія Косенка, на цвинтарі у Золотоноші, теж виявилась доглянутою. Але надгробок нічим не виказує, що тут похований один з учасників відомої політичної розправи.
Андрій Косенко, помер від зупинки серця прямо на очах своїх рідних 22 травня 2009 року, не доживши навіть до 30-ти років. "Загострення ішемічної хвороби", - сказали мамі Андрія Косенка лікарі "швидкої".
 Могила Андрія Косенка
Безсумнівно, що ця трагедія сталась і через втрату здоров’я під час кучмівських репресій у 2001-2003 рр. Коли суддя Іван Волік, володіючи повною інформацією про тяжкий стан здоров’я політв’язнів, під надуманими приводами відмовлявся звільнити їх на підписку.
Звільнив лише одного Дениса Андрусенка, і то під шаленим тиском депутатів БЮТ, а також через насмішки представників ЗМІ. Кепкували з Воліка тому, що Денис був не лише дуже юним, але й мав невеликий зріст, через що його навіть розгледіти в клітці не завжди було можливим.
Пригадую випадок, коли суддя Волік щось запитав у Дениса. Денис устав і почав відповідати. Волік рознервувався, і як закричить:
- Андрусенко, коли відповідаєте суду, треба вставати!
- А я і стою - тихо відповів Денис.
Через свій невеликий зріст Денис - навіть стоячи - був майже в рівень посправникам, які поруч сиділи, тому нешанований суддя Іван Волік, не розгледівши, в черговий раз осоромився.
Листівка з закликом підтримати політв'язнів у "залі суду" кінотеатру "Загреб". Косенко і Андрусенко - крайні праворуч
Звільнив Дениса Волік іще у 2002 році, але хлопець залишався на підписці про невиїзд і змушений був ледь не щодня відвідувати судові засідання.
Наскільки це тяжко, я знаю на власному досвіді, адже сам довгий час перебував на підписці по цій справі, і щодня відвідував судилище у кінотеатрі "Загреб". А щоб мати за що жити, вночі працював на будівництві, а з часом влаштувався нічним сторожем в один з офісів.
Денису, як і мені, тоді було 19 років, і його десь прилаштували працювати побратими по боротьбі.
Коли ми отримали фото могили Дениса на новому цвинтарі у Золотоноші, то були неприємно вражені. На табличці навіть ім’я було написане з помилками. Похований Денис був поруч із могилою батька, який загинув від нещасного випадку на виробництві ще на початку 90-х.
Побачивши фото могили, ми з Миколою прийняли рішення, негайно поставити новий пам’ятний знак. Микола взявся за проект, і домовленості з майстрами, а я вирішив спробувати знайти жертводавців.
Старий хрест на могилі Дениса Андрусенка
Перший же народний депутат від БЮТ, до якого я звернувся, Олександр Бригинець одразу пожертвував тисячу гривень. За той час Микола дізнався, що комерційна ціна хреста з табличкою, який ми вирішили встановити на могилу Дениса, складає 2800 грн. Разом із матеріалами для встановлення потрібно було мінімум 3000 грн.
Я пригадав, що якось мені особисто (як політв’язню) пропонував допомогу народний депутат від БЮТ Андрій Павловський. Я допомоги не потребував, і тоді відмовився. А тепер звернувся з проханням допомогти на встановлення пам’ятника на могилу Дениса.
Павловський пожертвував 2000 грн на хрест Андрусенкові і ще стільки ж на допомогу дітям померлих політв’язнів справи "9 березня 2001року". Таких дітей четверо, вийшло по 500 грн на кожну дитину.
Варто зазначити, що батько Андрія Павловського, світлої пам’яті Михайло Антонович Павловський, будучи народним депутатом БЮТ, майже ніколи не пропускав судових засідань по "справі 9 березня 2001 року", і завжди намагався особистою участю підтримати батьків політв’язнів.
За той час Микола через благодійну ініціативу "Героїка" домовився з майстром із Корсунь-Шевченківського Олегом Собченком, який виготовляє хрести для могил і пам'ятних знаків воїнам Армії УНР і УПА.
Коли майстер дізнався, для кого треба виготовляти пам’ятник, то відразу відмовився від власного гонорару за роботу. Так само від свого гонорару відмовився художник Сергій Моргунов, який виготовляв табличку з портретом. Ба більше, Олег Собченко погодився довезти пам’ятник в Золотоношу і власноруч встановити.
Встановлення хреста на могилі Дениса Андрусенка
Тому виготовлення і встановлення хреста обійшлося всього в 2400 грн., а решту ми вирішили віддати рідним Дениса. Сам хрест був встановлений 18 квітня, куди ми приїхали з Миколою, щоб допомогти майстру.
Поки встановлювали хреста, Микола записав на відео розповідь мами Дениса Тетяни Миколаївни.
З розповіді ми дізналися, що 5 жовтня 2006 року, Дениса Андрусенка знайшли мертвим на вулиці у Вишневому, під Києвом. За офіційною версією, смерть настала через серцеву недостатність. Проте рідні підозрюють, що Денис міг померти після побиття під час грабунку, позаяк в той день він отримав зарплатню у фармацевтичній компанії, де працював комірником.
Тетяна Миколаївна також розповіла, що Денис був одружений. Людмила Денисенко в той час була вагітною - і народила сина Дмитра через місяць після смерті батька. Не має нічого дивного, що таке тяжке горе під час вагітності відбилось і на дитині.
 Табличка на хресті
Коли Дмитрик почав підростати, виявилось, що він хворий на ДЦП. Людмилі пропонували віддати сина у спеціалізований дитячий будинок, проте материнське серце не змогло залишити дитину. Пенсію по інвалідності на Дмитрика Людмила почала отримувати лише нещодавно, а йому потрібна операція, щоб він міг хоча б сидіти. Ось тут - розповідь удови Дениса Людмили.
Мама Дениса також має певні фінансові труднощі. Адже коли ув’язнили Дениса, вона продала квартиру, щоб звільнивши сина з в’язниці, виїхати з кучмівської України у Росію до родичів. Проте Тетяну Миколаївну пограбували, і вона лишилася ні з чим. Проживає наразі мама політв’язня в одному з гуртожитків Золотоноші і працює сторожем в інтернаті.
Порадившись із мамою Дениса, відкриття і освячення нового хреста призначили на 2 травня 2013 року - в день, коли Денису мало виповнитися 32.
Коли настоятель Свято-Успенського собору УПЦ МП в місті Золотоноша отець Ярослав побачив, кому освячує хрест на могилі – то теж відмовився від пожертви за його освячення.
Наразі бачимо ще одну невідкладну справу – це допомога в зборі коштів на операцію для сина Дениса Андрусенка, хворого на ДЦП. Маємо надію, що й на цю шляхетну справу вони будуть знайдені найближчим часом.
[Якщо у вас є можливість допомогти, пишіть на [email protected], сконтактуємо з автором матеріалу - ІП]

Григорій Ляхович
Політв'язень у "справі 9 березня"

Читай...тільки не плач...

Мальчик, который любил весь мир… Эта история про одного мальчика 7 лет, который не смотря ни на что продолжал любить своих родителей… Из записей мальчишки… Меня зовут Ваня. Мне 7 лет. Я очень люблю свою маму Катю и папу Вадима а если честно я их люблю и боюсь. они меня всегда бьют, но я не понимаю почему, в чем я виноват… Утром я проснулся и пошел в школу. Учился я хорошо, учительница меня любила, а я любил весь класс… Знаете у меня нет друзей. На переменках я сижу в классе и играю карандашиками. Со мной никто не хочет дружить. Я всегда пытался подойти к кому нибудь и подружится, но они толкали меня и кричали :» пошел вон уродец » А знаете почему уродец? у меня на лице был большой шрам, от удара папы, и я всегда ходил в одном и том же. В синих растрепанных джинсах, легкой красной маечке и поношенных ботиночках. Я не сильно горевал, потому что любил всех. В этот день после школы я пошел в раздевалку, взял свою старенькую осеннюю курточку и пошел на улицу. Зима… Метель. Я дрожал от холода и еле ходил. Тут сзади кто-то кинулся на меня и засунул головой в сугроб. Я слышал как они говорили :» урод ты! никому ты не нужен, ты бомж!» Потом ударили по ногам, по рукам, по спине и ушли Я плакал… не потому что было холодно, а потому что у меня нет друзей, но я по прежнему всех любил Потом я пришел домой и мама накинулась на меня и начала таскать за волосы:» где ты был?! Что за вид? Идиот ненормальный! Не будет тебе обеда, вали к себе в комнату!» Я молча пошел к себе и сидел. Я привык когда меня бьют… когда не обнимут и не скажут хорошие слова. Я так и заснул… в мокрой одежде и голодный. Потом я начал плохо учиться, ничего не понимал… папа бил за это и очень сильно, один раз так ударил по рукам, что мой пальчик онемел и не двигался… с тех пор так и остался Из-за этого меня в школе еще больше дразнили. Проходили дни, и вот однажды у меня заболело сердечко. Мама и папа ничего не делали все как обычно. По ночам знаете что я хотел? Я очень очень хотел чтобы мое сердечко не болело… потому что я не хотел огорчать этим маму и папу… я их очень любил, честно, очень На следующий день в школе нам задали на уроке нарисовать рисунок :» Моя мечта » Все рисовали машины, ракеты и куклы, а я нет. Потому что я не хотел это… я хотел хороших маму и папу… И я нарисовал семью. Мама, папа и их сыночек радостно играющиеся в настольную игру. Я рисовал и тихонько плакал… ведь это моя мечта… Когда настала моя очередь показывать классу рисунок, все надо мной смеялись Я пошел к доске и сказал :» моя мечта это семья. (я показал рисунок и все начали смеяться) Один мальчик по имени Сережка сказал :«и это твоя мечта? ахахаха» А я не мог ничего сказать и лишь проговорил сквозь слезы тихо :» пожалуйста не смейтесь надо мной… это моя мечта… меня бьют и не любят… я вас прошу не надо издеваться… я хочу чтобы и меня как и вас мамочка обнимала и целовала… я каждый раз после школы стою в сторонке и смотрю как вас забирают родители и радостно идут домой. А я никому не нужен, я знаю… (я плакал еще сильнее)… У меня нет пальчика и я не красивый, хромой и страшный. Но я не виноват, честно причестно. Я очень люблю своих родителей и не хочу их ничем огорчать… пожалуйста хотя бы вы не издевайтесь надо мной, не бейте Учительница сдержалась от слез и немногие меня поняли… но все равно издевались В один день я получил двойку по русскому языку в школе. Я боялся идти домой… маму бы огорчил Но в другое место мне некуда идти и поплелся домой. Мама узнала про двойку и началось все сначала… Она схватила меня за больной пальчик и откинула на пол… я ударился ножкой об табурет. Потом ударила два раза по голове и я ничего не мог поделать… После битья я лежал на полу, на боку и не мог встать. Пальчика не чувствовал и ножку тоже Мама ушла куда-то и оставила меня… я достал из кармашка печенюшку и начал грызть тихо тихо… я боялся. Она подошла и сказала :» столько растили тебя дрянь, а ты ничего и делать не можешь, вот пусть отец придет и он тебе задаст! Не жалко аж!!» я успел только сказать :» мамочка не надо я исправлюсь» и пришел папа Узнав о двойке, он схватил меня за руку и начал трясти… потом ударил по лицу и ногам… я упал и не помнил ничего Проснулся в больнице, и увидел, что у меня нет пальчика насовсем… я смотрел в окно и грустил, тихонько плакал… наступал Новый Год и все торопились кто куда… Как дети со своими родителями играют в догонялки… как мама обнимает своего сыночка и целует. А знаете почему я плакал? потому что я не знал что такое улыбка мамы и ее поцелуй… я не знал что такое обнять маму… папу Меня только били… а я любил Учительница моя в школе давала мне чай попить, играла со мной немножко… она мой друг Прошло полгодика. Я учился получше, но мама и папа не любили меня… однажды я пролил случайно чаек, и меня снова побили… Вдруг мое сердечко заболело и я говорил маме :» мама-мама, сердечко болит » Она не обратила внимания… Я снова был в больнице и родители ко мне не приходили вообще… мне говорили, что они придут, но нет… А я ждал и ждал… Но они отказались от меня… от уродца А я их так любил… Любил их всех _____________ Мальчик Ваня умер через два дня… от очередной травмы… Когда его нашли мертвым, он держал в руках рисуночек свой и записку, которую не дописал… Содержание было таково :» Мамочка и Папочка. Простите, что я такой… что некрасивый, глупый и хромой. Простите, что вы не любили меня… простите. Я не хотел огорчать вас, я хотел только одного… Обнять тебя мама… поцеловать и сказать, что люблю тебя… Папа… я хотел играть с тобой в гонки и стрелялки… ходить гулять и петь… Я знаю что виноват( Я вас очень лю…..» Дальше не было продолжения… сердце мальчика остановилось…. ______________ не будьте столь невнимательны к своим детям! В их маленьком сердечке, столько любви, что хватило бы на весь мир… Таков был и Ванечка… мальчик полюбивший весь мир…

prostite