Свято армії – свято для Соледар

  • 06.12.16, 16:22

Свято армії – свято для Соледару

         Офіцери української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін відзначили 25 річницю Збройних Сил України. Однак виходячи за рамки вже звичних офіційних церемоній, військовослужбовці центру, вирішили зробити це свято для всього міста. Так, спеціально до урочистостей, у міську бібліотеку було передано книги «Відчайдухи», та «Побратими». Ці літературні збірки видані під патронатом журналу «Військо України». В них розповідається про новітніх українських героїв, які зараз обороняють державу на сході. В свою чергу, працівники міської бібліотеки Соледару подарували офіцерам книги місцевих письменників, що розповідають про історію та звичаї цього регіону. Відразу зазначимо, що ці книги зайняли гідне місце у військовій бібліотеці української сторони СЦКК «На бамбетлі», і відразу знайшли своїх читачів.

         Також  офіцерами української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін спеціально до урочистої дати було організовано дві фотовиставки. Одна з них знаходяться у приміщені центру і розповідає про зброю та боєприпаси, яких ніколи не було на озброєнні у Збройних Силах України. Та натомість їх часто можна зустріти в зоні проведення антитерористичної операції. Інша вставка носить назву «Щит держави» і містить в собі 120 світлин, які розповідають про сучасне українське військо. Всі ці фотографії є документальними свідченнями і передані місту Соледару в подарунок. У відповідь діти Соледару влаштували військово-спортивне змагання в якому приймали участь дві команди Соледарських ліцею та середньої школи. Почесними суддями та тренерами були запрошені власне офіцери СЦКК. Протягом години діти запекло змагались у різноманітних естафетах та вправах. Переможці отримали з рук військових призи та солодкі подарунки.

         На завершення святкового дня керівник  української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін  генерал-майор  Борис Кременецький нагородив грамотами Міністра оборони України, та керівника СЦКК ряд офіцерів. Також низку військовослужбовців відзначив своїми грамотами міський голова Соледару Юрій Товстокоренко.

Тарас Грень.

Коли в гості приходять друзі

  • 06.12.16, 00:26

Коли в гості приходять друзі

         Офіцери української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін привітали волонтерів з Бахмута Ангеліну та Андрія Шостак з Міжнародним днем волонтера.  

         Це міцне і мужнє подружжя патріотів, незважаючи ні на які труднощі та перешкоди, з самого початку подій на сході України, не опускали своїх рук в боротьбі за цілісність нашої держави. Вони першими підходили ще на тільки но створені блок-пости бойовиків. Пробували пояснити їм хибність такого шляху. Та крім агресії у відповідь не отримували нічого. А потім вони почали допомагати простим бійцям. Чим могли і вміли. Побачивши велику потребу в національній символіці Ангеліна сіла шити Прапори України. Тепер пошиті нею полотнища розвиваються в багатьох містах України, та по всій лінії зіткнення.  Багато Ангеліна і Андрій зробили для української сторони СЦКК. Виготовлені ними прапори прикрашають не лише автомобілі спостерігачів, а й хол штабу та їдальню.

Керівник  української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін  генерал-майор  Борис Кременецький від імені всього особового складу української сторони СЦКК нагородив волонтерів почесною грамотою, та символічним шевроном центру. А також подякував їм за допомогу та підтримку. В свою чергу волонтерське подружжя попросило українського генерала написати їм побажання від всього центру, на прапорі, яке пошила Ангеліна.

Тарас Грень.

 

Чергова спроба відліку семи діб тиші з метою розведення сил та з

  • 28.11.16, 01:18

Чергова спроба відліку семи діб тиші з метою розведення сил та засобів в районі Станиці Луганської  знову зірвана

збройними формуваннями ОРЛО

Ввечері 27 листопада спостерігачами української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін зафіксовано чергові обстріли збройними формуваннями ОРЛО ділянки розведення сил і засобів в районі населеного пункту Станиця Луганська. По позиціям підрозділів Збройних Сил України було застосовано стрілецьку зброю та гранатомети.  

СЦКК невідкладно поінформував Спеціальну Моніторингову Місію ОБСЄ щодо обстрілів. 28 листопада планується здійснити фото фіксацію наслідків цих обстрілів.

Останнім часом розведення сил і засобів на зазначеній ділянці набуло широкого суспільно-політичного резонансу, було предметом обговорень на зустрічах у Мінську та Берліні.

Незважаючи на готовність української сторони завершити виконання Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи, розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської не відбувається через постійні обстріли (після підписання Рамкового рішення 21 вересня ц.р. їх зафіксовано вже 59).

Після обстрілу 18 листопада ц.р. українська сторона офіційно заявляла, що готова 26 листопада здійснити розведення сил і засобів, однак, вже ввечері 24 листопада позиції ЗС України в цьому районі знову були обстріляні.  Обстріл 27 листопада знову відтерміновує розведення сил та засобів.

Зазначене свідчить, що керівництво ОРЛО в черговий раз нехтує домовленостями та Рамковим рішенням ТКГ і здійснює відверті провокації, аби зірвати процес розведення сил та засобів в районі Станиці Луганської.

Нагадую, що на виконання Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи, 1 жовтня відбулося розведення сил і засобів в районі н.п. Золоте, а 7 жовтня – в районі Петрівського.

 

Керівник групи української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін  генерал-майор    Борис КРЕМЕНЕЦЬКИЙ.

Заохочення з нагоди Дня Гідності та Свободи

  • 21.11.16, 18:00

Заохочення з нагоди Дня Гідності та Свободи

         Під час урочистих заходів, які відбулись в місті Соледар Донецької області з нагоди Дня Гідності та Свободи, голова Соледарської міської ради Юрій Товстокоренко заохотив грамотами 11 військовослужбовців української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

         В промові з нагоди свята, міський голова «соляної столиці України» подякував українським воїнам за підтримку міста та окремих мешканців Соледару, що потребують особливої уваги. В свою чергу офіцери СЦКК високо оцінили підтримку місцевої громади.

-                    Ми дуже цінуємо всю ту підтримку, яку отримуємо від громади міста Соледар. – Зазначив в своїй промові полковник Владислав Ільченко. – І сподіваємось на подальшу тісну та плідну співпрацю.

По завершенню урочистої частини заходу, мешканці міста приготувати для всіх присутніх невеличкий концерт.

Тарас Грень.

 

Від заходу до сходу

  • 17.11.16, 10:25

Від заходу до сходу

Діти Львова пишуть листи дітям Соледару

         Близько трьох десятків листів передали офіцери української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін дітям молодших класів школи №13 міста Соледар Донецької області.  Листи, а радше малюнки з побажаннями та запрошеннями в гості, написали для дітей Донбасу учні Львівської середньої школи №49.

-         Коли виникла ідея написати такі листи, то всі наші діти підхопили її з великим ентузіазмом, - розповіла педагог школи Христина Стасів.- Ми навмисно не ставили їм завдання, що малювати і писати. Хотіли, щоб все йшло від їх дитячого сердечка. І направду все вийшло дуже гарно! Дякуємо  класним керівникам Світлані Калник,  Наталі Паньків, Оксані Лавренчук,  Любові Чумак.   

Крім листів, активісти львівського волонтерського об’єднання «Книжкова сотня», яке очолює Наталка Швагуляк, підготували для учнів Донбасу книжки з історії України, художніх творів як сучасних так і класиків національної літератури. В свою чергу учні і викладацький склад Соледарської школи подякували львів’янам за такий приємний і дуже потрібний їм подарунок. Адже тут дуже не вистачає україномовної літератури. Особливо сучасних авторів. Сподіваюсь, що цю публікацію прочитають Українські письменники і зголосяться оновити шкільні бібліотеки Донбасу своїми творами.

Тарас Грень. 

Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленост

  • 15.11.16, 16:24

Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей

З метою виконання Мінських домовленостей та рішень Трьохсторонньої контактної групи, а також попередження порушення режиму припинення вогню, українська сторона СЦКК  постійно аналізує інформацію щодо порушень Мінських домовленостей, яка надається у щоденних звітах СММ ОБСЄ.

Відповідними структурами Збройних Сил, та правоохоронними органами України проводяться відповідні розслідування по кожному випадку порушення режиму припинення вогню із застосуванням зброї забороненої Мінськими домовленостями.

В той же час, у звітах СММ ОБСЄ від 7, 8, 10, 12 та 14 листопада зазначається, що спостерігачами та камерами  Місії фіксувалися застосування РСЗВ БМ–21 “Град” в період з 4 по 13 листопада. У випадку 13 листопада спостерігачі в районі м. Кадіївка лише чули вибухи схожі на вибухи РСЗВ.

Сторонами СЦКК ретельно проаналізована зазначена інформація, яка не знайшла свого підтвердження, як спостерігачами так і черговими змінами сторін СЦКК.

За оцінкою фахівців, у нічний час при певному ракурсі камера відеоспостереження може сприймати черги трасуючих снарядів 30-мм автоматичної гармати БМП-2,  як постріли з РСЗВ.

Подібні випадки спостерігалися і у серпні цього року на Маріупольському напрямку, але не найшли підтвердження.

14 листопада цього року, в ході чергового брифінгу в СЦКК  представники СММ ОБСЄ були поінформовані щодо зазначених випадків.

Українська сторона СЦКК підкреслює, що Збройні Сили України неухильно дотримуються Мінських домовленостей.

Керівник групи української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін  генерал-майор    Борис КРЕМЕНЕЦЬКИЙ.

 

Збройні формування ОРДО артилерійським та мінометним вогнем знищ

  • 13.11.16, 21:06

Збройні формування ОРДО артилерійським та мінометним вогнем знищили агро-господарство та вбили мирного жителя Донбасу

         В ніч з 11 на 12 листопада через провокаційні дії збройних формувань ОРДО сталась масштабна трагедія. Ударів ворожої артилерії та мінометів зазнав населений пункт Тоненьке Донецької області, що знаходиться неподалік Авдіївки. В даному населеному пункті ніколи не було позицій, чи підрозділів Збройних Сил України.

  В результаті обстрілів з заборонених Мінськими угодами артилерійських систем та мінометів калібру 122мм та 82мм було пошкоджено дорогу на в’їзді до населеного пункту, місцеву церкву, лінії електропередачі та приватний будинок.

         Нищівного удару зазнало господарство ООО “Восток–Агро”. Збройні формування ОРДО обстріляли свиноферму  цього господарства 12 залпами  з мінометів калібру 82мм та 120мм. А також, зробили 23 постріли з артилерії калібру 122мм, та 152мм. В результаті ворожого вогню, від уламків боєприпасів, що прилетіли з боку ОРДО,  загинув працівник господарства, який в той час знаходився на роботі. А сама ферма, з сучасного підприємства перетворилась на руїни. Її було буквально стерто з обличчя землі. Ушкоджень зазнали газопровід та водогін, лінії електропередачі, автобус для перевезення працівників, трактор, вантажний та легковий автомобілі, сільськогосподарське обладнання та устаткування для догляду за тваринами, повністю розбито чотири корпуси у тому числі блок свиноматок та молодняка, розтрощено адміністративну будівлю у якій знаходився сторож, паркан навколо ферми та дорожнє полотно між корпусами. Загинуло  200 голів свиней, у тому числі 5-ти вагітних свиноматок.  Та важко поранено понад 50 тварин.

         Черговий варварський обстріл цивільної інфраструктури свідчить про абсолютне небажання керівництва ОРДО не лише виконувати Мінські умови, алей про нехтування загальноприйнятими світовими нормами гуманітарного права.  Всі випадки порушення режиму припинення вогню, застосування артилерії та мінометів заборонених Мінськими угодами калібрів, загибель громадян України, та руйнування аграрного комплексу були ретельно задокументовані представниками українського боку СЦКК. Всі документи передано  СММ ОБСЄ.

Керівник групи української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін  генерал-майор    Борис КРЕМЕНЕЦЬКИЙ.

Свято в жовто-блакитних кольорах

  • 13.11.16, 20:00

         Гуцульські трембіти, чардаш, полька, аркан… А на додаток ще чимало українських народних та сучасних пісень. От таку святкову феєрію подарував мешканцям Соледару, та військовослужбовцям, частин які дислокуються в цьому місті Бугаївський сільський аматорський творчий колектив. Загалом, концертна програма під назвою «З Україною в серці» містила до 25 різноманітних номерів. А розпочали артисти свої виступи з того, що подарували присутнім в залі командирам, запашні домашні короваї, які спеціально для цього концерту випекли господині села.

-         Свій перший концерт для воїнів АТО ми дали ще 9 травня 2014 року, - розповів директор сільського будинку культури Євген Шульженко. – З того часу, ми об’їздили весь схід України. Завдяки підтримці директора агрофірми «Восток» Андрія Ровчака, організували більш ніж 40 концертів для наших захисників.

До Соледару артисти з Бугаївки приїхали великим колективом приблизно 60 чоловік. Ніхто з них не є професійними артистами, але кожен з виступаючих дійсно є самобутнім українським талантом. Особливо тепло зустріли бійці та мешканці Соледару виступ музичної групи яку багато років очолює Григорій Каюда. В цьому році йому виповнилось 88 років. Однак, він і досі не випускає з рук мандоліну. Та й за словами артиста в душі він лишається військовим. Бо свого часу був одним з перших десантників. І тому досі з гордістю носить десантну тільняшку.

         Кожен виступ артистів супроводжувався бурхливими оплесками. А по завершенню концерту слова вдячності артистам сказали  керівник групи української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін  генерал-майор    Борис Кременецький голова Соледарської міської ради Юрій Товстокоренко.

         Тарас Грень.  

Урок німецької від офіцера Спільного центру з контролю та коорди

  • 08.11.16, 17:59

Урок німецької від офіцера Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування

         Днями, для учнів восьмих класів Соледарської середньої школи №13 відбувся незвичний урок. Замість їх вчителя, урок німецької мови провів офіцер Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування майор медичної служби Артем Беспаленко. Діти з захопленням слухали розповідь офіцера, про його співпрацю з медиками інших країн, та про те, як живуть люди в Австрії та Німеччині. Ставили чимало питань стосовно того,  як краще вчити мову та можливості потрапити на різноманітні мовні курси. Не варто зауважувати, що все спілкування відбувалось німецькою мовою. Адже Артем володіє нею досконало, і має чималий міжнародний медичний досвід.

          Соледарська середня школа №13 є навчальним закладом з поглибленим вивченням англійської мови. Проте, вчителі іноземних мов Марина  Вуйкова та Катерина Козлова намагаються заохотити учнів до вивчення і інших європейських мов. На думку освітян, це не лише сприятиме загальному розвитку дітей, але й допоможе маленьким соледарцям у майбутньому.

-         Нам дуже приємно, що до участі в наших заходах залучаються військовослужбовці, - наголосила директор школи Галина Смага. – Це  мотивує наших учнів, до більш якісного вивчення предметів. І само собою піднімає авторитет Збройних Сил України. Демонструючи широкий світогляд основи нашого війська – офіцерів.  

До речі, в планах вчителів цієї школи провести такий собі педагогічний експеримент. Щоб діти більш якісно засвоювали іноземні мови, проводити певну кількість уроків на англійській, німецькій чи французькій мові.

Тарас Грень. 

П’ять тон питної води для соледарців

  • 06.11.16, 17:51

П’ять тон питної води для соледарців

На водогоні в місті Соледар трапилась масштабна аварія. Протягом кількох днів, це шахтарське містечко потерпає від відсутності питної води. Та, якщо пересічні громадяни можуть купити собі воду в магазині, то скажімо вихованці міського дитячого садочку-інтернату позбавлені такої можливості. Представники місцевого самоврядування звернулись до військовослужбовців Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування з проханням про допомогу. Звичайно військовослужбовці відгукнулись на таке прохання. Відповідно до рішення керівника групи української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майора Бориса Кременецького, відразу ж було виділено спеціалізований автомобіль. Потягом кількох годин воїни Збройних Сил України перевезли для потреб навчальних закладів міста Соледар близько п’яти тон питної води.

Також вирішено питання про передачу ще близько 300 літрів бутильованої води з запасів СЦКК для потреб малозабезпечених громадян, та громадян-інвалідів міста Соледар.

Тарас Грень.