«Привіти» калібром 122 міліметри

  • 04.11.16, 08:54

«Привіти» калібром 122 міліметри

         Отримали мешканці села Виноградне від збройних формувань ОРДО. Шість снарядів, якими бойовики обстріляли це село наробили чимало лиха. Зокрема уламками та вибуховою хвилею було ушкоджено сім будинків. Розбиті вікна, пошкоджені двері та стіни. В багатьох спорудах значні руйнування всередині. Також, в результаті обстрілу були пошкоджені мережі електро та газопостачання. На знімках видно у що перетворилась труба по якій мешканці села отримували «блакитне паливо».

         Нажаль це не поодинокі провокації, до яких вдаються бойовики ОРДЛО. Всі випадки руйнувань та обстрілів мирних поселень України ретельно фіксуються офіцерами СЦККта передаються до СММ ОБСЄ.

Тарас Грень. 

Збройні Сили України готові до виконання Рамкового рішення Трист

  • 03.11.16, 13:45

Збройні Сили України готові до виконання Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на Донбасі. Однак обстріл позицій Збройних Сил України який відбувся вночі першого листопада унеможливив виконати заходи з розведення сил  на ділянці Станиця Луганська запланованого на наступний день. Повторні обстріли наших позицій в Станиці Луганській в вечері 2 листопада ще раз красномовно  підтвердили небажання керівництва ОРЛО виконувати взяті на себе зобов’язання. Близько чотирьох годин збройні формування ОРЛО обстрілювали наші позиції з мінометів 82 калібру (забороненого Мінськими домовленостями), АГС, РПГ, озброєння БМП та стрілецької зброї.

Черговим свідченням зриву домовленостей з боку ОРЛО, також став факт обстрілу позицій Збройних Сил України поблизу населеного пункту Кримське, з застосуванням реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град». Загалом було випущено близько 30 ракет з району населеного пункту Сміле. Про всі випадки порушення режиму припинення вогню поінформовано робочу групу СММ ОБСЄ.

Наголошуємо, що розведення сторін, відповідно до Рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів на Донбасі можливе лише після семи днів дотримання режиму припинення вогню. Збройні Сили України неухильно дотримуються взятих на себе зобов’язань.

Керівник групи української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін  генерал-майор    Борис КРЕМЕНЕЦЬКИЙ.

Черговий терористичний акт з боку військових формувань ОРДЛО

  • 02.11.16, 09:47

Черговий терористичний акт з боку військових формувань ОРДЛО

         Не припиняються обстріли мирних українських поселень з боку військових формувань ОРДЛО. Так мінометних ударів зазнали Красногорівка та Мар'їнка. Зокрема було здійснено обстріл з міномету калібру 82 мм, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї по місту Красногорівка. Від вибуху постраждала культова споруда міста, в якій було розбито шибки.

         Також, кулеметною кулею, випущеною зі зброї бойовиків було розбито вікно в Мар'їнській середній загальноосвітній школі. На щастя постраждалих немає.

Про данні випадки поінформовано робочу групу СММ ОБСЄ.

Тарас Грень.

 

Керівники ОРДО блокують прагнення України відвернути екологічну

  • 31.10.16, 06:22

Керівники ОРДО блокують прагнення України відвернути екологічну катастрофу на Донбасі

Необхідною умовою для виконання ремонтно-відновлювальних робіт на життєво важливих об'єктах інфраструктури є надання гарантій безпеки повного припинення вогню. Оперативні дії представників СЦКК з підтвердження гарантій безпеки за заявками від підприємств для виконання робіт багато в чому сприяють вирішенню цього важливого питання.

Зі свого боку українська сторона СЦКК, спостережні групи активно взаємодіють з командуванням угруповань і військових частин Збройних Сил України, державними органами, а також підприємствами, які здійснюють ремонтно-відновлювальні роботи. Причому не тільки на етапі узгодження питання щодо введення режиму «Тиша», а й безпосередньо в процесі виконання робіт.

В той же час, протягом значного періоду відновлювальні роботи не проводяться внаслідок відсутності підтвердження гарантій безпеки дотримання режиму припинення вогню з боку ОРДО від російської сторони СЦКК.

Українською стороною СЦКК отримано письмове підтвердження про відмову без пояснення причин надати гарантії безпеки при проведенні ремонтно-відновлювальних робіт по заявкам Авдіївського коксохімічного заводу та Красногорівського вогнетривкого заводу.

Крім того, на даний час не поступало відповіді щодо надання гарантій безпеки при проведенні ремонтно-відновлювальних робіт по заявкам Фенольного заводу та Бахмутського Аграрного Союзу.

Затримка або не виконання відновлювальних робіт на зазначених об’єктах створює передумови виникнення гумантарної і екологічної катастроф, які можуть торкнутися десятків а може і сотні тисяч мирних мешканців по обидва боки лінії зіткнення сторін.

Складається враження, що загроза виникнення гуманітарної та екологічної катастроф і є та мета, яка переслідується керівниками ОРДО ненаданням гарантій безпеки на проведення даних робіт.

Довідково

1. Фенольний завод в районі н.п. Новгородське (Донецька обл., територія підконтрольна українському уряду) – продовження роботи щодо посилення протиаварійного захисту шламонакопичувача ІІІ черги і прилеглих територій.

Попередні шість заявок керівника підприємства ”Інкор і Ко” на дотримання режиму припинення вогню під час проведення робіт, починаючи з 10 липня 2016 року, не погоджені представниками ОРДО.

2. Газорозподільна станція в районі н.п. Красногорівка (Донецька обл., територія, підконтрольна українському уряду) – роботи з оцінки стану газопроводу виведення з виготовленням 2-х шурфів на газорозподільній станції і нитки високого тиску в районі траси Запоріжжя-Донецьк.

Проект прокладки газопроводу до населених пунктів Мар'їнка і Красногорівка був завершений у червні 2016 року. На даний час стоїть питання щодо підключення газопроводу до газорозподільної станції, що дозволить забезпечити жителів н.п. Мар'їнки та Красногоровки (Донецька обл., територія, підконтрольна українському уряду), а також н.п. Олександрівка (територія ОРДО) газопостачанням і опаленням в зимовий період (близько 20 тис. чоловік).

Станом на 28.10.2016 заявка керівника Красногорівського вогнетривкого заводу
від 29.09.2016 № 359 про надання гарантій безпеки на проведення даних робіт представниками ОРДО не узгоджена.

Термін дії заявки - з 01.10.2016 по 30.10.2016.

3. "Бахмутський аграрний союз" – роботи з обстеження саперами проїздів від будівлі очисних споруд до поля № 40 і суміжних полів на наявність вибухонебезпечних предметів.

ПрАТ "Бахмутський аграрний союз" розташоване поруч з н.п. Новолуганське (Донецька обл., територія, підконтрольна українському уряду), займається промисловим свинарством.

Заявка керівника ПрАТ "Бахмутський аграрний союз" від 11.10.16 № 404  узгоджена представниками ЗС України 13.10.2016.

Станом на 28.10.2016 підтвердження гарантій безпеки на проведення даних робіт з боку ОРДО від російської сторони СЦКК не надходило.

Термін дії заявки - з 17.10.2016 по 25.12.2016.

4. Авдіївський коксохімічний завод (м. Авдіївка, Донецька обл., територія підконтрольна українському уряду) – проведення відновлювальних робіт пов’язано з важким станом електропостачання та постачання технічною водою, що зумовлює зупинку підприємства.

Станом на 28.10.2016 підтвердження гарантій безпеки на проведення даних робіт з боку ОРДО від російської сторони СЦКК не надходило.

Термін дії заявки - з 06.10.2016 по 10.11.2016.

 

 

Відзнакою Міністра оборони України нагородили кращого автомобілі

  • 30.10.16, 14:53

Відзнакою Міністра оборони України нагородили кращого автомобіліста СЦКК

Керівник української сторони Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Борис Кременецький під час урочистих заходів з нагоди Дня автомобіліста та дорожника відповідно до наказу Міністра оборони України генерала армії України Степана Полторака нагородив прапорщика Анатолія Скопича відзнакою Міністра оборони України – нагрудним знаком «За зразкову службу». Крім цього, багато прапорщиків і сержантів, що мають відношення до автомобільної служби отримали з рук генерала подяки та грамоти.

Також Борис Володимирович привітав всіх автомобілістів з їх професійним святом, та подякував їм за сумлінну службу. Нажаль, відразу після урочистих заходів більша частина водіїв вирушила в рейс. Адже незважаючи на вихідний день і професійне свято обстріли наших позицій не припиняються. А значить спостерігачі мають прибути вчасно, аби зафіксувати всі порушення до яких припускаються збройні формування ОРДЛО.

Тарас Грень.

«Кращий талісман – підтримка товариша…»

  • 30.10.16, 10:12

«Кращий талісман – підтримка товариша…»

Робочий день хлопців, що сідають за кермо автомобілів,  з біло-синіми позначками «НМ» починається набагато раніше ніж у всіх інших військовослужбовців Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін. А закінчується набагато пізніше ніж зазвичай прийнято. Бо їх «коні» хоч і залізні, та потребують ретельного догляду. В СЦКК жартома кажуть, що коли є люди без яких, як без рук, то без всіх автомобілістів тут як без ніг. Бо саме завдяки цим хлопцям є можливість оперативно потрапити на місця обстрілів, зафіксувати та передати правдиві данні про порушення представниками ОРДЛО режиму припинення вогню.

-         В свою команду ми беремо лише кращих, - розповідає офіцер з питань технічного забезпечення СЦКК полковник Сергій Пеккоєв. – Бо служба в нас і цікава і складна одночасно. Крім знання своєї справи, потрібно мати ще ї залізну витримку.

До речі, велетенські позначки на машинах «НМ» не рятують від ворожих обстрілів. Навіть за умови, що збройні формування ОРДЛО нібито знають, про функції людей, які пересуваються таким транспортом, і не мали б відкривати по ним вогонь. Та на практиці виходить інакше. Наприклад  20 вересня цього року спостерігачі СЦКК  висунулись на місце фіксації обстрілу неподалік населеного пункту Світлодарськ. За наявною інформацією, протягом доби зі сторони незаконних збройних формувань ОРЛО (в напрямку Калинівка – Луганське) було випущено близько 100 мін калібру 82 та 120 мм.  Після прибуття на місце розпочався обстріл з боку бойовиків. По наших воїнах вони цілили з зенітної установки та великокаліберного кулемета. В результаті УАЗик на якому приїхали спостерігачі, був прошитий кулями наскрізь. Від поранень хлопці врятувались чудом.  

Та разом з тим, ніхто з автомобілістів не вважає себе героями. За їх словами, вони просто сумлінно виконують свою роботу. Скажімо прапорщик Анатолій Скопич. В збройних силах він вже 23 роки. Техніка йому подобалась з дитинства, а от після строкової служби він вирішив залишитись в строю. З першого дня проведення антитерористичної операції Анатолій Іванович просився відправити його на схід України. І навіть свого сина він вітав з днем народження пізно ввечері. По скайпу. Коли випав вільний час.

-         Автомобілісти, то така собі маленька родина в велетенській військовій сім’ї, - з усмішкою розповідає прапорщик Анатолій Скопич. – Тут завжди можна розраховувати на підтримку та взаємодопомогу. Особисто я не забобонний. Я не вірю в прикмети, а найкращим талісманом вважаю підтримку  товариша.

Своє професійне свято автомобілісти Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін знову проведуть за кермом автомобілів. Адже незважаючи на неділю, з самого ранку бойовики продовжили обстріли позиції українських захисників Батьківщини. А це означає, що спостерігачам знову потрібно на виїзд. Знову «намотувати» на спідометр небезпечні АТОшні кілометри, щоб Україна та світ знали правду, про те, що твориться на Донбасі.

Тарас Грень.

 

 

Дякуємо волонтерам!

  • 29.10.16, 10:02

Дякуємо волонтерам!

Несподіваний, але дуже приємний подарунок отримали офіцери української сторони  Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін – кілька комп’ютерних системних блоків, ноутбук, цифровий фотоапарат та GPS навігатор. Весь цей скарб зібрали, і безкоштовно передали військовим, кияни Олександра Панасюк, Леонід Устенко, Іван і Юлія Бондачуки, Владислав Михайленко, Ірина Яковчук, Надія Моісєєнко.      

Вся ця апаратура, дуже потрібна офіцерам СЦКК, адже завдяки її можна буде більш оперативно і якісніше фіксувати порушення домовленостей з боку ОРДЛО. Волонтери пообіцяли не припиняти свою допомогу  військовослужбовцям. В свою чергу офіцери СЦКК виловлюють свою вдячність всім небайдужим громадянам. Адже разом ми скоріше прийдемо до перемоги.

Тарас Грень.             

Покарання за Україну?

  • 28.10.16, 19:44

Покарання за Україну?

Технологія брехні і обману

Вчора українське місто Макіївка зазнала потужного і підступного обстрілу ворожою артилерією. Відразу ж на численних пропагандистських сайтах ОРДЛО розпочалась істерія та нагнітання антиукраїнських настроїв. Та все це лише пункти з велетенської кухні брехні, де готують отруту для свідомості пересічних українців. Отже давайте розберемось, як працює ця фабрика брехні.

Навіщо це потрібно Україні?

І дійсно, давайте проаналізуємо, навіщо Збройним Силам України, після того, як було проведено цілу низку міжнародних зустрічей та обговорювань по припиненню вогню на Донбасі, стріляти по мирних жилих кварталах? Або, чому українські гармаші завдали удару по мирних кварталах саме зараз, після всіх років ведення бойових дій? Опоненти незалежності України намагаються виставити артилеристів Збройних Сил України, як недолугих та безпорадних вояків, які часто-густо «гатять» просто в небо. Та людина, що має бодай краплину свідомості, буде розуміти, що все це неправда. Українці чудово розуміють, що за лінією розмежування залишились їх брати і сестри, які стали заручниками сепаратистських амбіцій. Крім цього, наші вояки НІКОЛИ не відкривають вогонь по житлових кварталах, навіть якщо звідти по ним ведеться щільний артилерійській обстріл. Та все це, як кажуть, емоції. Давайте звернемось до фактів, які чітко вказують на те, як і чому бандити вдались до цієї жорстокої каральної акції проти мирних українських мешканців.

«вдалий час» для обстрілу житлових кварталів

Перше, на що звертаєш увагу, це час обстрілу. З точки зору залякування вибраний дуже вдало. Як пишуть на сторінках в соціальних мережах жителі Макіївки, перші снаряди почали нищити їх будинки вже о 18-55. Тобто тоді, коли більшість людей знаходиться дома, вечеряє в родинному колі, або відпочиває перед телевізором.

«18-55 Макеевка под обстрелом. Летит в район Батмана и Кир. завод.» Так відразу написала в мережі Інтернет одна з мешканок  міста

«19-25 Макеевка Восточный. Перебиты газовые трубы». Наступне повідомлення одного з мешканців.

Закінчився ворожий обстріл приблизно о 19-30. Іншими словами, за півгодини жахіть та руйнувань зазнали житлові будинки, структури комунікацій та життєзабезпечення міста. Все це ви бачите на знімках, що зробили очевидці.

«Наркотик» для свідомомості

Не таємниця, що на тимчасово окупованих територіях повністю відсутнє мовлення українських телевізійних каналів та радіо. Ватажки незаконних збройних формувань роблять все можливе, щоб люди не знали правди. Тому в свідомість українців відразу ж починає вкладатись чітко сформована брехня. А робиться це просто. От наприклад сумнозвісний та широко розпіарений сайт «Русская весна» вже о 21:10 27 жовтня опублікував перше інформаційне звернення в якому безпідставно і необґрунтовано звинуватив ЗСУ у обстрілі. Далі, з короткими інтервалами на цьому сайті почали з’являтись нібито новини про обстріл Макіївки. Основним меседжем, що об’єднував ці повідомлення була, як її називають «ключова фраза» - «обстрел ВСУ». Тобто кожного разу людям казали, що у всьому винні виключно українські артилеристи. Причому жодне з цих повідомлень не містить документального підтвердження. Але, щоб у пересічних громадян не виникало сумнівів, пропагандисти вдались до створення так би мовити інформаційного туману. Тобто всі численні засоби масової інформації  ОРДЛО немов за бажанням одного ляльковода почали розповсюджувати повідомлення з вищезгаданою ключовою фразою. Мета цього відома і цілком зрозуміла – нав’язати те бачення ситуації, яке вигідне сепаратистам. Схожість з відомою народною мудрістю, коли злодій голосніше за всіх кричить «тримай злодія». Для більшого нагнітання ситуації вже о 00:46 28 жовтня на сайті «Русская весна» було опубліковане відео, де нібито мешканці Макіївки звинувачують Президента України в обстрілі житлових кварталів. А щоб більше розпалити ворожнечу, та неприйняття всього українського, робиться так би мовити, контрольний «інфопостріл» - повідомлення, що нібито 28 жовтня в Донецьку від української зброї загинув мирний мешканець. І знову жодного документа.

Об’єктивна правда

Українською стороною було проведено об’єктивний аналіз обстрілу українського міста Макіївка. Документальні результати  ви бачите перед собою. На фотографіях та таблицях чітко видно, звідки вівся обстріл мирних мешканців Донбасу. Зокрема з району населених пунктів Ясинівка та Мінеральне Висновок наступний – стріляли з двох позицій, що знаходяться під контролем ОРДО. Проти цивільних людей застосували міномети та гаубичну артилерію. Зміст цього карального акту проти українців зрозумілий. Обмануті та обкрадені люди прагнуть повернути собі спокійне та стабільно заможне життя, яке було в них при Україні. І з кожним днем, таке прагнення стає все більш потужним. Залякати, обманути та створити ворога – стандартна тактика керівників ОРДЛО. Але чи надовго вистачить такої кривавої брехні? Напевно ні. Адже навіть під час цього обстрілу мешканці Макіївки бачили, хто і звідки вів вогонь по їх домівках.

Данні об’єктивного розслідування були передані українською стороною Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ.

 

Тарас Грень. 

«Народна Армія».

У Соледарі відбулись заходи з нагоди Дня визволення України від

  • 28.10.16, 13:11

У Соледарі відбулись заходи з нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників

Офіцери української сторони  Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін взяли активну участь в урочистих заходах з нагоди Дня визволення України від фашистських загарбників в місті Соледарі.

-        Я був призваний до армії у далекому 1940 році, - розповів один з найстаріших ветеранів міста Михайло Орлов. – Ми були тоді молодими і здоровими. Ми не боялись ворога. Здобули перемогу заради щасливого життя всіх прийдешніх поколінь.

         Разом з керівництвом міста вони поклали квіти до підніжжя меморіального пам’ятника на честь бійців 226 Артемівської стрілкової дивізії, та вшанували хвилиною мовчання всіх загиблих героїв.

-         Ми пишаємось тим, що є нащадками славних бойових традицій наших дідів та батьків, що в ті важки часи відстояли нашу державу, - зазначив в короткій промові заступник керівника СЦКК полковник Андрій Корецький. – Сучасні воїни Збройних Сил України продовжують гідно боронити Батьківщину. Ми глибоко шануємо і поважаємо всіх наших ветеранів. Дякуємо вам від всього серця, за ваш подвиг.

Нажаль, на святкування змогли прийти всього 15 ветеранів війни та праці. Кожного з них офіцери Збройних Сил України привітали із  святом та на знак шани і поваги  вручили символічні подарунки та квіти.

Тарас Грень.

З святом!!

  • 14.10.16, 02:17
Так вже є, що віра біля кожного з нас. В серці всіх бійців, що зараз захищають Україну завжди є місце для чистої і світлої віри. Най береже Богородиця і вкриває святою Покровою всіх, хто не злякався дати відсіч осатанілим російським ордам.