СБУ ліквідувала потужне злочинне угруповання


Служба безпеки України провела масштабну спецоперацію на Харківщині, у ході якої ліквідувала потужне злочинне угруповання. До його складу було залучено майже 50 осіб, серед яких діючі правоохоронці, а також чоловіки із досвідом ведення бойових дій.За попередніми даними слідства, зловмисники займалися рекетом бізнесменів, зокрема у сфері ритуальних послуг. Вони мали чітку структуру і вчиняли тяжкі злочини економічного та насильницького характеру.Обсяг їхнього «прибутку» становив понад 1 млн грн щомісяця.Зокрема, вони «обклали даниною» місцевих підприємців і якщо останні відмовлялися давати їм гроші, то зловмисники погрожували насильством і фізичною розправою. Задокументовано випадки, коли учасники угруповання завдавали шкоди особистому майну підприємців, які відмовлялися платити «данину», зокрема підпалювали автомобілі.Угруповання мало великий вплив на представників органів місцевої влади. СБУ задокументувала, що його злочинній діяльності сприяли посадові особи одного з комунальних підприємств Харківської міської ради.Під час санкціонованих обшуків співробітники СБУ вилучили великi суми грошей, чорновi записи облiку «поборів з підприємців», зброю, боєприпаси, а також посвiдчення дiючих спiвробiтникiв Національної поліції.Дії зловмисників кваліфікуються за такими статтями Кримінального кодексу України:


  • ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

  • ст. 189 (вимагання);

  • ст. 206 (протидія законній господарській діяльності).

  • Учасникам злочинного угруповання готується повідомлення про підозру.Процесуальні та слідчі дії проводило Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ спільно з Головним слідчим управлінням СБУ, ЦСО «А» СБУ, регіональними підрозділами Служби та за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора України.














https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-likviduvala-potuzhne-zlochynne-uhrupovannia-yake-obkladalo-danynoiu-biznesmeniv-na-kharkivshchyni-video?fbclid=IwAR01wpsqmuVRf9jh0vuYxtaXbC-iItrOXNWabjF2dB_2IUN_3NG__KRA4g0

Вагнерівці Пригожина зламали WhatsApp зятя Сергія Лаврова


16:43 04 серпень Київ, Україна
Третього серпня 2021 року на сторінці пресслужби компанії «Конкорд», яка є онлайн-резиденцією Пригожина, з’явилася чергова погроза на адресу журналістів, які розслідують убивство своїх колег Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва в ЦАР.
Днями в російському виданні «Новая газета» журналіст-розслідувач Денис Коротков опублікував своє чергове розслідування про злочинну діяльність «групи Вагнера» та її інвестора Євгенія Пригожина. Коротков вивчив документи однієї з кримінальних справ про злом смартфона, який належав одній непростій особі. У своєму тексті Коротков не називає прізвища Євгенія Пригожина, але підводить фактами до очевидного розуміння того, що саме власник «групи Вагнера» міг бути замовником зламу чужого смартфона.
Як повідомляє Коротков, у справі про неправомірний доступ до комп’ютерної техніки, який карається за статтею 272 Кримінального кодексу Росії та обіцяє 5 років колонії, судили аж вісьмох осіб. Усі восьмеро становили ланцюжок, за яким дані для зламу месенджера WhatsApp та скачаних переписок передавалася від виконавців до замовників.
Пригожин проти журналістів
Денис Коротков — це російський журналіст із Санкт-Петербурга, який раніше працював у пітерському виданні «Фонтанка.ру», але після погроз із боку тих же «вагенрівців» був змушений змінити місце проживання. Пізніше він влаштувався на роботу до «Нової газети».
Причиною погроз з боку невстановлених осіб, які, ймовірно, пов’язані з Євгенієм Пригожиним, стала професійна діяльність Короткова у «Фонтанці.ру», де він із 2014 року активно й наполегливо писав розслідування про російську групу найманців, яку на замовлення Пригожина зібрав колишній боєць спецназу ГРУ, нацист РФ Дмитро Уткін із позивним «Вагнер».
Після чергової статті Дениса Короткова про злочини «групи Вагнера» в Україні та Сирії, в російській блогосфері почали поширювати адресу місця проживання журналіста, що, поза всяким сумнівом, можна було розцінювати як загрозу життю журналіста.
Тоді, у листопаді 2017 року, перебуваючи у статусі заступника міністра інформаційної політики, я направив електронного листа керівнику журналістського об’єднання European Federation of Journalists Рікардо Гуттіерешу із проханням звернути увагу на цей кейс, оскільки розкриття злочинів «групи Вагнера», які здійснювалися по всьому світі, було одним із пріоритетів інформаційної безпеки України.
На жаль, пан Гуттіереш так ніколи й не надіслав відповіді. Про жодні дії міжнародних журналістських організацій на захист Короткова мені також не відомо. Однак Коротков не зупинив своєї роботи і продовжив розслідування щодо «Вагнера» вже в іншому виданні.
До слова, слід сказати, що видання «Фонтанка.ру», де працював Коротков, хотів купити особисто Євгеній Пригожин, щоби, таким чином, заткнути рота розслідувачам. У результаті продаж відбувся, однак власником став інший медіамагнат — Віктор Шкулев.
Про ступінь зв’язків між Шкулевим та Пригожиним можна дискутувати. Однак цікавим фактом є те, що журналістка видання «Фонтанка.ру» Юлія Нікітіна здійснила візит до ЦАР для розслідування вбивства її колеги Орхана Джемаля з Центру управління розслідуваннями, що належав Ходорковському, саме за підтримки «Федерального агентства новин», яке фактично належить саме Пригожину.
Кого «зламав» Пригожин?
Денис Коротков повідомляє, що в матеріалах кримінальної справи, з якими він ретельно ознайомився, фігурує номер телефона жертви злому та викрадення даних.
Це був номер корпоративного клієнта мобільної мережі «Білайн» — російської компанії ТОВ «Марафон Групп». Сам номер телефона (+79039680872) також є в матеріалах справи, і, за даними Короткова, він абсолютно точно належить акціонеру, партнеру та президенту ТОВ «Марафон Груп» Олександру Винокурову.
Сервіс GetConnect підтверджує, що цим номером телефона користується саме Олександр Винокуров.

Тридцятивосьмирічний Олександр Вінокуров є талановитим російським підприємцем, однак широкому загалу він відомий завдяки своїм родичам. По-перше, завдяки своєму батьку Семену Винокурову, якого вважають патріархом російської фармакологічної галузі. А по-друге, завдяки своїй дружині — Катерині Сергіївні Винокуровій (у дівоцтві — Лавровій), яка є донькою міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Попри значні здобутки на комерційній ниві, в російських медіа його так і продовжують називати — «зять Лаврова».
Саме у дні, коли вийшло розслідування Короткова, стало відомо, що президента й основного власника інвестиційної компанії Marathon Group Олександра Винокурова призначено на посаду голови комісії Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП) з торгівлі і споживчого ринку. Про це повідомила Асоціація компаній роздрібної торгівлі (АКОРТ), яка об’єднує провідні російські торговельні мережі. Винокуров також є членом ради директорів «Магніту», одного з найбільших російських ритейлерів, а Marathon Group — один із акціонерів цієї компанії.
Іншими словами, Винокуров має значний вплив на російський бізнес у сфері ритейлу й торгівлі. Однак усе ж таки Сергій Лавров є набагато цікавішим об’єктом дослідження. Саме тому Коротков припускає, що Пригожину міг бути цікавим як сам Винокуров і його бізнес-стратегії, так і спроба довідатися інформацію про його тестя — міністра іноземних справ Росії. А зважаючи на масивну діяльність Пригожина далеко за межами Російської Федерації, за яку регулярно доводиться відбиватися на пресбрифінгах Марії Захаровій, власник «групи Вагнера» може бути зацікавленим у тиску на міністра іноземних справ Росії.
Вагнерівці зламують смартфон зятя Лаврова
Журналіст Денис Коротков пише, що двома з восьми фігурантів кримінальної справи, порушеної через злом смартфона Винокурова, є 33-річний Ткаченко Андрій Андрійович та 51-річний Малолетко Олександр Григорович. Вони виступали кінцевими ланками передачі даних зі зламаних переписок та месенджерів Винокурова.
Щодо обох фігурантів Коротков провів власні розслідування, засновані на отриманні білінгів їхніх телефонних розмов та аналізу перельотів літаками. Він виявив, що і Ткаченко, й Малолетко постійно перетиналися з іншими співробітниками імперії Євгенія Пригожина. А з деякими з них регулярно літали одними й тими самими літаками.
Так, Андрій Ткаченко у 2015-2016 роках літав до Краснодара й Ростова, де були розташовані постійні бази військових підрозділів, що здійснювали агресію проти України. А в 2017-2018 роках Ткаченко з тими самими попутниками літав уже в Бейрут і Стамбул, а після того в Дубай та Доху, зупиняючись у місцях призначення на три-чотири дні. За словами Короткова, розслідувачі виявили, що у списках пасажирів рейсів Ткаченка постійно знаходилися прізвища раніше встановлених бійців «групи Вагнера».
Коротков не виключає, що супутники Ткаченка могли бути бійцями особистої охорони Євгенія Пригожина. Так, у квітні 2019 року двоє з них супроводжували «путінського кухаря» із сином та посла Судана до ООН при перельоті в Хартум на приватному літаку з бортовим номером M-SAAN.
На рейсі Москва — Бейрут — Москва, який відбувся 13 січня 2017 року (і 16 січня 2017 року назад), разом із Ткаченком летіли не тільки бійці «групи Вагнера», але й Рафаель Слайманов — із листопада 2019 року — генеральний директор компанії ТОВ «Євро Поліс», яка належить Пригожину. До листопада 2019 року журналістам не було відомо про участь Слайманова у проєктах Пригожина. А виявилося, що він почав працювати на «кухаря Путіна» більш ніж за два роки до свого офіційного призначення.
Що ж стосується Олександра Малолетко, то про його участь у процесі стало відомо від джерел журналістів. Адже офіційно його прізвище в документах справи не траплялося. Його називали здебільшого «невстановленою особою», якій Андрій Ткаченко пересилав білінги та архів повідомлень WhatsApp Олександра Винокурова.
Той самий Ткаченко, ймовірно, здав свого «старшого партнера» Малолетка на допитах, інформацію про які здобув Коротков. Справа на Малолетка, як на невстановленого члена угрупування, була виведена в окреме провадження за тією самою статтею 272 Кримінального кодексу РФ, за тиждень до того, як основну справу було передано до суду.
За цією «окремою справою» Малолетка з «невідомої особи» зробили відомою й навіть оголосили обвинувачення та направили в СІЗО в лютому 2021 року. Однак менш ніж за місяць у апеляційній інстанції арешт Малолетка скасували та відправили під домашній арешт. А 16 червня 2021 року суддя Митіщенського міського суду Ольга Дегтярьова повернула справу для виправлення недоліків обвинувального акту до прокуратури, де справа, вочевидь, і буде похована.
З 1990 по 2004 рік Олександр Малолетко служив в оперативно-пошуковому управлінні (ОПУ) міліції Ленінграда, займаючись переважно зовнішнім спостереженням у ролі оперативного водія. Після звільнення у 2004 році Малолетко пішов до приватних служб безпеки й після кількох місць приватної роботи потрапив до структури Євгенія Пригожина ТОВ «Головна лінія», яка виконувала контракти на постачання харчування для Міністерства оборони Росії.
Там він почав працювати водієм та виконувати різні завдання свого шефа, просуваючись по службі. За словами Короткова, в телефонних записниках своїх додзвонювачів Малолетко записаний як «Александр Приг», «Спец. Поручения Сб Питер» або «Саныч Личн».
Малолетко є засновником та гендиректором ТОВ «Ретро», яке володіє тільки автомобілем Mercedes-Benz GLЕ 400 4МАТIС чорного кольору. Однак крім цього він нагороджений трьома орденами Мужності. Де він міг їх отримати — не відомо (хоча цілком зрозуміло). Оскільки за період його офіційної роботи у правоохоронних органах Росії таких записів не зафіксовано.
Крім того, Малолетко також нагороджений «Хрестом військової звитяги», який йому вручив президент ЦАР Фостен-Арканж Туадера, де «група Вагнера» здійснює військові злочини проти цивільного населення. Про нагородження стало відомо зі слів представника «Союзу офіцерів за міжнародну безпеку» Олександра Іванова.
Журналіст «Нової газети» також зазначає, що радник президента ЦАР Валерій Захаров, як і Малолетко, є колишнім співробітником міліції Санкт-Петербурга. Ба більше, вони проходили службу в один час. Тож із високою ймовірністю можна сказати, що вони близько знайомі й Малолетко міг рекомендувати Захарова для роботи на Пригожина.
Вседозволеність Пригожина
Третього серпня 2021 року на сторінці пресслужби компанії «Конкорд», яка є онлайн-резиденцією Пригожина, з’явилася чергова погроза на адресу журналістів, які розслідують убивство своїх колег Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва у ЦАР. Пригожин обіцяє «відірвати їм брудні язики», якщо його будуть торкатися звинувачення у вбивстві журналістів.
Больше информации на портале Матрица Свободы: https://myc.news/ua/rassledovaniya_/vagnervc_prigozhina_zlamali__zyatya_sergya_lavrova

Окрім постійного тиску на журналістів та розслідувачів, який Пригожин здійснює за допомогою підконтрольних судів, він, імовірно, здійснює тиск і на судову систему.
Виведення кримінальної справи на близького до Пригожина Олександра Малолетка в окреме провадження було, очевидно, зроблено, щоб відмазати останнього від відповідальності. В той час як усі інші фігуранти отримали на повну котушку. Саме через це, ймовірно, Андрій Ткаченко залишився незадоволеним та на допитах назвав прізвище Малолетка. Однак Пригожин зміг відмазати свого співробітника і в цьому разі.
Жертва злому — Олександр Винокуров — відмовляється щось коментувати. Однак сам факт викриття атаки на зятя міністра закордонних справ — це ще одне підтвердження війни Пригожина з іншими представниками російського топполітикуму, за допомогою якої він намагається зміцнити свій вплив в економічній та політичній сферах.

СБУ оприлюднила докази протиправної діяльності рекетирів, які тр

Учасники злочинного угруповання, яке СБУ вчора викрила на Харківщині, систематично займалися рекетом. Вони обкладали «даниною» місцевих підприємців, постійно погрожували їм фізичною розправою та нищили майно.Задокументовано, що до угруповання входили особи із числа правоохоронців, місцевого криміналітету, а також особи із досвідом ведення бойових дій.Наразі 8 учасникам угруповання оголошено про підозри, здійснюються заходи щодо встановлення всіх обставин та інших осіб, причетних до вчинення вказаних правопорушень.СБУ має докази протиправної діяльності зловмисників, серед яких аудіо- та відеоматеріали.




https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-opryliudnyla-dokazy-protypravnoi-diialnosti-reketyriv-yaki-trymaly-v-strakhu-kharkivskykh-biznesmeniv-video

Секретна армія Путіна в деталях.


Приватні військові компанії зайняли міцні позиції в сучасному світі. Вони є частиною гібридних воєн, які не вщухають ось уже кілька десятиліть. Гібридні війни можна сміливо назвати логічним розвитком після масштабної Холодної війни між США і СРСР, але з істотними модернізаціями озброєння.
Регулярні збройні сили є занадто "грізним і не поворотким механізмом". Сьогодні вони існують радше для гаранта безпеки, залякування, показових навчань, статей витрат держави. Чисельність їх занадто велика, а значить, будь-який супутник зможе помітити пересування військових. Чисельність також впливає і на швидкість пересування.

На грани экологической катастрофы.


Аналитика от 057
Аналитика
 

Сайт 057 разбирался, как нашествие медуз в Азовском море связано с незаконным строительством Россией Крымского моста.

По данным Государственного агентства мелиорации и рыбного хозяйства Украины, в последние годы обострилась проблема катастрофического увеличения медуз в Азовском море, которые в основном представлены двумя видами - корнерот и аурелия. Летом наибольшей по численности в прибрежье является медуза-корнерот, поскольку медуза-аурелия любит более прохладную воду

В свою очередь специалисты Института рыбного хозяйства и экологии моря называют две основные причины, почему в Азовском море стало так много медуз:


  • более интенсивное распространение медуз в Азовском море может быть связано с увеличением их численности в Черном море в последние годы и, соответственно, более массовым их попаданием в Азовское море через Керченский пролив весной;

  • играет свою роль и постепенное приближение солености Азовского моря к солености Черного моря из-за изменений в водном балансе Азовского бассейна.

Прежде всего, на эти процессы могло повлиять строительство Россией Керченского моста, который связывает оккупированный полуостров Крым с территорией РФ.

Редакция сайта 057 разбиралась, как строительство Крымского моста российскими оккупантами привело к нашествию медуз в Азовском море и испортило отдых на украинских курортах.



Сайт 057 разбирался, как нашествие медуз в Азовском море связано с незаконным строительством Россией Крымского моста.

По ДАННЫМ Государственного агентства мелиорации и рыбного хозяйства Украины, в последние годы обострилась проблема катастрофического увеличения медуз в Азовском море, которые в основном представлены двумя видами - корнерот и аурелия. Летом наибольшей по численности в прибрежье является медуза-корнерот, поскольку медуза-аурелия любит более прохладную воду

В свою очередь специалисты Института рыбного хозяйства и экологии моря называют две основные причины, почему в Азовском море стало так много медуз:


  • более интенсивное распространение медуз в Азовском море может быть связано с увеличением их численности в Черном море в последние годы и, соответственно, более массовым их попаданием в Азовское море через Керченский пролив весной;

  • играет свою роль и постепенное приближение солености Азовского моря к солености Черного моря из-за изменений в водном балансе Азовского бассейна.

Прежде всего, на эти процессы могло повлиять строительство Россией Керченского моста, который связывает оккупированный полуостров Крым с территорией РФ.

Редакция сайта 057 разбиралась, как строительство Крымского моста российскими оккупантами привело к нашествию медуз в Азовском море и испортило отдых на украинских курортах.

На грани экологической катастрофы. Как незаконное строительство РФ Крымского моста привело к нашествию медуз в Азовском море, - ФОТО, фото-1

Еще в 2018 году экологи говорили о потенциальной экологической катастрофе. Заместитель директора Института водных проблем и мелиорации Украины Михаил Яцюк был убежден, что строительство Крымского моста повлечет серьезные экологические проблемы для двух морей. По словам Яцюка, мост через Керченский пролив может превратиться фактически в дамбу, разделяющую два моря.

«Это сразу вызовет изменение минералогического режима, водообмена, климата, что мы, собственно, наблюдаем сейчас. Летом вода будет прогреваться сильнее, а зимой промерзать. Это проблема для всей экосистемы Азовского и Черного морей. Кроме того там велись углубительные работы, поднимали все со дна и загрязняли акваторию. Неизвестно проводил ли кто-нибудь из российской стороны моделирование, но из-за смены течений побережье Восточного Крыма окажется под угрозой размывания. Мы знаем это благодаря результатам мониторинга «НАСА». Наконец, Керченский пролив - сейсмически активная зона и мост может разрушиться. Это тоже потенциальная экологическая катастрофа. Украина должна добиваться прекращения работ и компенсаций в международных инстанциях», - уверял в 2018 году заместитель директора Института водных проблем и мелиорации Украины.

Вдобавок на протяжении десятилетий непрерывно растет соленость воды в Азовском море, которая уже достигла 15 промилле, что сопоставимо с Черным морем. Это подтверждают даже в Министерстве природных ресурсов и экологии Ростовской области.

«Осолонение вод связано с воздействием человека, а также маловодьем», - убеждены в Минприроды Ростовской области.

По данным общественной организации «Крымскотатарский ресурсный центр», любая хозяйственная деятельность человека оказывает влияние на окружающую среду. Причем это влияние имеет преимущественно негативный характер, а степень и направления его воздействия постоянно возрастают и расширяются. Так и экологическая система Керченского пролива испытывает постоянно нарастающий мощный антропогенный пресс:


  • разноплановое промышленное и гидротехническое строительство на берегах пролива и предпроливных морских акваториях;

  • интенсивное судоходство;

  • значительные объемы рейдовой перевалки грузов;

  • постоянное проведение дноуглубительных работ и дампинг (захоронение отходов производства в земле, на дне морей и тому подобное, а также технология такого захоронения - ред.) изымаемых грунтов;

  • разведочное бурение на море;

  • сооружение дамбы в Тузлинской промоине;

  • аварии морских судов.

На грани экологической катастрофы. Как незаконное строительство РФ Крымского моста привело к нашествию медуз в Азовском море, - ФОТО, фото-2

Ко всем этим негативным проблемам добавилось еще и строительство Крымского моста. Все воздействия и проблемы, связанные со строительством и последующей эксплуатацией этого моста, носят комплексный характер, имеют многофакторное и длительное воздействие на окружающую природную среду.

При строительстве Крымского моста выделены и количественно оценены такие источники негативного воздействия на водную среду и биоту (исторически сложившаяся совокупность видов живых организмов, объединенных общей областью обитания, в настоящее время или в прошедшие геологические эпохи - ред.) пролива:


  • забивка опор при устройстве и демонтаже временных рабочих мостов;

  • забивка опор под оси автодорожного и железнодорожного мостов;

  • засыпка дамб и технологических площадок;

  • отсыпка и демонтаж временных насыпей;

  • дноуглубительные работы;

  • дампинг извлеченного грунта;

  • работы по строительству берегоукрепительных сооружений;

  • устройство траншей под глубоководные рассеивающие водовыпуски.

В результате дноуглубление и дампинг грунта существенно влияют на качество водной среды и состояние водной биоты, повышает мутность и концентрацию загрязняющих веществ в воде. Часть дна покрывается наилком (глинисто-алевритовый материал, переносимый рекой во взвешенном состоянии - ред.), который негативно сказывается на бентосных организмах (совокупность организмов, обитающих на грунте и в грунте дна водоемов - ред.) уже при мощности слоя 1-5 миллиметров, а увеличение слоя до 15-20 миллиметров летально для большинства организмов: рыб, бентоса, планктона.

В Азовском море продолжается увеличение солености воды и уже в отдельных районах она достигает 14-15%. Свой определенный вклад в повышение солености моря вносит и Керченский пролив. Это происходит за счет переноса к украинской части Азовского моря более соленой черноморской воды. Обычно этот водообмен находится в балансе, но при снижении поступления пресных вод от рек и осадков, увеличения доли черноморской воды, баланс смещается в сторону осолонения. Поэтому любое вмешательство в эту систему, тем более такое серьезное гидротехническое сооружение как Крымский мост, существенно нарушающий гидрологию пролива, явно скажется на дальнейшей судьбе гидрохимического режима Азовского моря. К тому же продолжается антропогенная деградация экосистемы Азовского моря и это требует принятия ряда серьезных и систематических мероприятий по восстановлению стока рек, оптимизации рыболовства и повышения воспроизводства водных биоресурсов и ограничению антропогенного вмешательства в экосистему.

На грани экологической катастрофы. Как незаконное строительство РФ Крымского моста привело к нашествию медуз в Азовском море, - ФОТО, фото-3

Подытоживая все вышеизложенное, строительство Крымского моста напрямую повлияло на процессы, которые происходят сейчас в водах Азовского и Черного морей. Результатом этого стало появление медуз, не заставившее себя долго ждать. Как итог - испорченный отдых сотен тысяч туристов и все благодаря безответственности со стороны России.

https://www.057.ua/news/3170657/na-grani-ekologiceskoj-katastrofy-kak-nezakonnoe-stroitelstvo-rf-krymskogo-mosta-privelo-k-nasestviu-meduz-v-azovskom-more-foto?fbclid=IwAR0lxiT0n8NDLHtvqE1ealsyQ1Dkf-DrcDCRiJe4uFClUeKbvLg55U__StY

Кризова "Укрзалізниця" віддала борги російському Сбербанку

19.07.2021 в. о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Іван Юрик підписав документи щодо погашення зобов’язаннь АТ "Укрзалізниця" перед АТ "Сбербанк" - 131 млн доларів США були сплачені за рахунок залучення п'ятирічних євробондів.

27 квітня 2021 року Наглядова Рада АТ "Укрзаліниця" на позачерговому засіданні під чітким керівництвом Шевкі Аджунера погодила залучення еврооблигацій в розмірі 300 млн доларів під 7,9 відсотків річних.

У презентації, яку роздали членам Наглядової ради метою залучення зовнішнього фінансування було вказано "погашення заборгованості за існуючими кредитами/позиками та поповнення обігових коштів". У тому числі перед АТ "Сбербанк".

За попередньою інформацією, компанія не змогла або не захотіла провести перемовини щодо реструктурізації свого боргу або викупу її з дисконтом, яке це зробили всі інші без виключення державні компанії, які мали борги перед "донькою" російського банку після почтаку війни.

Для прикладу, Державна холдингова компанія "Артем", яка боргує АТ Сбербанк 10,216 млн долл и 203,8 млн грн все ще продовжує судитися з росіянами і веде переговри щодо отримання значного дисконту.

Під час перезнтації голова Наглядової ради компанії Шевкі Аджунера прямо наголосив, що він та в.о. Голови правління "Укрзалізниці" погодили це рішення з прем'єр-міністром Денисом Шмигалєм.


І це не перший транш, який перехувала Укрзалізниця банку країни-агресора. Випалата боргів російскому банку стала вже системною практикою компанії та Івана Юрика - грудні 2020 року товариство погасило свій гривневий борг перед "Сбербанк" у розмірі 175,4 млн грн. І це при тому, що компанія вже третій рік поспіль перебуває у критичному фінансово-економічному стані.

Що цікаво, погашення боргу перед АТ "Сбербанк" сталось напередодні рішення РНБО щодо кризової ситуації та надання доручення Денису Шмигалю доручення щодо необхідності уведення в компанію тимчасвого управління. Іван Юрик заплатив росіянам майже 131 млн долл США за рахунок євробондів.


https://m.censor.net/ru/blogs/3280531/krizova_ukrzalznitsya_vddala_borgi_rosyiskomu_sberbanku

«Водна війна» Росії в Криму триває


21:48 02 серпень Київ, Україна
З приходом російських окупантів в Крим кримчани почали відчувати проблеми, з якими раніше не стикалися. Це підвищення цін на харчові продукти, порушення прав і свобод людини, обмеження свободи слова, заборона на інакомислення. Головною проблемою стала нестача води. Окупанти досі не можуть її вирішити, тому почали «Водну війну» проти України.
Необхідно відзначити, що характер цієї війни відповідає «гібридному». Уряд Росії звинувачує Київ в "водному геноциді" кримчан. Це повторюють пропагандисти, держслужбовці РФ і приймають все на віру російські "патріоти". Більш того, щоб зміцнити віру росіян в тому, що саме Україна винна у водній кризі Криму, уряд РФ подав позов до Європейського суду з прав людини. У ньому Росія звинуватила Україну в «грубих порушеннях» з цього питання. Вирішивши "підіграти" Кремлю, так званий глава Криму Сергій Аксьонов планує подати окрему скаргу з вимогою компенсації до 1,5 трлн рублів.

Як і слід було очікувати, ЄСПЛ відкинув позов Росії, визнавши його необґрунтованим. В ООН вже говорили, що вся відповідальність за півострів Крим лежить на стороні, що його окупувала. Ймовірно, в Кремлі і не розраховували на реальний успіх в Європейському суді. Основним завданням такої процедури було саме показове звернення до суду, а не його результат.
Поки Кремль грає в свої політичні ігри, люди в Криму потерпають від екологічного лиха. Обіцянка Путіна поліпшити життя кримчан після анексії спростовується з кожним роком. У зв'язку з некомпетентністю окупантів вирішити водну проблему, поля в Криму перетворюються на безплідні степи, як це було до побудови Північнокримського каналу. Наприклад, рис вже неможливо вирощувати на цих землях.
Проте крім гібридної війни, Росія може здійснити повномасштабний наступ. Про такий сценарій говорить начальник розвідки української армії, полковник Кирило Буданов. І хоч вірогідність таких маневрів невелика, в зв'язку з негативними наслідками для Росії, квітневі "навчання" продемонстрували готовність російських військ до можливого наступу. І хоч в Кремлі підкреслювали неможливість відкритого збройного конфлікту з російської сторони, весь світ знає, що слово російських політиків нічого не варте. Річ в тому, що до анексії півострова президент РФ вже говорив, що Крим - це українська територія і Росія ніколи не нападе на Україну.
Втім, з огляду на екологічне лихо на півострові, віцепрем'єр-міністр - міністр з питань тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков сказав, що Київ готовий надати Криму гуманітарну допомогу, в тому числі питну воду, але ніяких запитів не надходило. "Росії дуже складно визнати свою слабкість... це буде рівнозначно визнанню того, що вони прийняли неправильне рішення", - сказав він.
Таким чином, стає зрозуміло, що політичні ігри і гордість для Кремля куди важливіші за людські життя.

СБУ повернула в Мінінфраструктури Державний реєстр моряків

Кіберфахівці СБУ завершили передачу Державного реєстру документів моряків до Міністерства інфраструктури України. Вони повернули його з-під контролю третіх осіб, які використовували цей ресурс для корупційних схем. Двом зловмисникам уже повідомлено про підозру.Наразі іде робота з відновлення відповідних сервісів і невдовзі «Електронний кабінет моряка» працюватиме у повному обсязі.Про це заявив начальник управління Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк на брифінгу.«Двом агентам, посередникам агентств, які займалися наймом моряків, повідомлено про підозру в одержанні неправомірної вигоди для подальшої передачі посадовцям Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків. Наразі вирішується питання про притягнення до кримінальної відповідальності інших причетних осіб», підкреслив Ілля Вітюк.За словами кіберфахівця, СБУ не просто передала в Мініфраструктури реєстр моряків, а й допомагає відновити роботу всіх функцій відповідних сервісів.«Таким чином, СБУ зробила все, щоб унеможливити корупцію при отриманні дозвільних документів моряків. Тобто, людям не треба буде давати по $3-8 тис. хабаря, як це було раніше. Дуже сподіваюся, що передача реєстру в Міністерство унеможливить будь які схеми у майбутньому», резюмував Ілля Вітюк.Нагадаємо, минулого тижня СБУ викрила і заблокувала масштабну злочинну схему оформлення дозвільних документів моряків. Фактично державний реєстр перебував у володінні сторонніх приватних осіб. Це дозволяло зловмисникам незаконно оформлювати дозвільні документи для моряків і отримувати до $150 млн неправомірної вигоди щороку.Викриття злочинної схеми оформлення документів моряків і повернення реєстру в управління держави проводилось кіберфахівцями Служби безпеки України у співпраці з Міністерством інфраструктури, Міністерством цифрової трансформації, а також за сприяння Виконавчого комітету Національної ради реформ.








https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-povernula-v-mininfrastruktury-derzhavnyi-reiestr-moriakiv-yakyi-ranishe-zakhopyly-reidery?fbclid=IwAR0nER__0OWgWbc950SIeWDRjX689u8eq_fgfgVaS4fkR-FQgqXwew6JJGA

СБУ викрила схему розкрадання коштів,призначених для АТОвців



1:00, 2 серпня 2021


Служба безпеки України у Тернопільській області викрила схему привласнення бюджетних коштів.Посадовці будівельної компанії під час виконання робіт з реконструкції лікувального корпусу та будівництва приймального відділення для учасників АТО/ООС завищили вартість робіт на 15.5%. За попередніми оцінками, загальна сума збитків, завданих державному та місцевому бюджетам, становить понад 3.3 мільйона гривень.За даними слідства, у 2017 році комунальне підприємство оголосило тендер на виконання робіт із реконструкції лікувального корпусу обласного наркологічного диспансеру та добудови приймального відділення. За рахунок цього передбачалося покращити якість надання медичної допомоги демобілізованим та учасникам АТО/ООС. Договірна вартість робіт становила майже 21 мільйон гривень. У ході виконання замовлення посадовці компанії, яка виграла тендер, фальшували акти виконаних робіт. Ділки вносили завідомо неправдиві відомості щодо обсягів та вартості виконаних робіт. Таким чином завищили вартість ремонту на 15.5%. І це призвело до «заморожування» будівництва у 2019 році.Внаслідок оборудки шоста частина коштів, виділених для потреб учасників АТО/ООС, осіла в кишенях зловмисників. Державний та місцевий бюджети отримали збитки у 3.3 мільйона гривень.Зловживання керівництва підрядної організації підтверджено судово-технічною, судово-економічною, будівельно-технічною експертизами.Власнику будівельної компанії повідомлено про підозру за ч. 2, ч. 3, ч. 4, ч. 5. ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Вирішується питання стосовно обрання до нього міри запобіжного заходу.



Викриття протиправної діяльності проводилося спільно зі слідчими Національної поліції за процесуальним керівництвом Тернопільської окружної прокуратури.
https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-vykryla-skhemu-rozkradannia-koshtiv-pryznachenykh-dlia-potreb-uchasnykiv-atooss?fbclid=IwAR1aWisU6OdKCA0YkyhIE0HqJNf55FTU4-hw30KpbHGE8U6o2P64n-lxa7E

Президент озвучив план заходів до Дня Незалежності


12:55 02 серпень Київ, Україна
У зв'язку зі святкуванням 30-річчя Незалежності України, урочисті заходи в країні будуть проходити три дні - 22, 23, 24 серпня. Ці дні в країні оголошені офіційними вихідними.
Про це розповів Володимир Зеленський на форумі "Україна 30".
У Софійському соборі з 16 серпня українці зможуть побачити оригінал Конституції Пилипа Орлика.
22 серпня при участі президента відбудеться вручення нагороди Національна легенда України. Її будуть присуджувати громадянам за видатні особисті заслуги в становленні незалежної України, зміцненні її державності, захисті Вітчизни та служінні українському народові. Це учасники АТО, добровольці, медики, волонтери.
23 серпня, в День державного прапора України, в Черкаській області відбудеться урочисте підняття синьо-жовтого прапора - символу української незалежності.
Фасади будинків Верховної Ради, Національної опери, палацу Україна, ЦУМу, ТРЦ Гулівер в Києві будуть кольорів державного прапора. Урочистості пройдуть у всіх областях країни.
Також 23 серпня відбудеться саміт ініціативи президента України Кримська платформа. Захід складатиметься з чотирьох панелей на теми: політика невизнання і санкцій; виклики безпеки; захист прав людини в тимчасово окупованому Криму; відновлення прав кримськотатарського народу.
Крім того, 23 серпня запланований святковий концерт для лідерів держав в Національній опері України за участю легенд опери і балету.
24 серпня на центральній вулиці столиці відбудеться святковий парад Збройних сил України. Заплановані заходи за участю представників і техніки всіх сил сектора безпеки і оборони України та країн-партнерів.
А ввечері 24 серпня на НСК Олімпійський розпочнеться святкове шоу Незалежність в нашій ДНК. День Незалежності країни, в якому візьмуть участь естрадні зірки, артисти опери і балету, а також симфонічний оркестр.
Цього року святкування тридцятої річниці Незалежності України триватиме три дні, а військовий парад буде проводитися не тільки на суші, але і на воді.