СБУліквідувала агентурну мережу«ЛНР»,яка хтіла влаштувати теракт

  • 12.08.21, 21:12

Служба безпеки України викрила протиправну діяльність псевдоспецслужби так званої «ЛНР» на території, підконтрольній українській владі. Зокрема, було викрито агентів, які планували підірвати співробітника СБУ і здійснити низку інших терактів в Україні.СБУ вдалося вийти на зловмисника, що займався вербуванням українців у прифронтовій території. Ним виявився 27-річний житель Сєвєродонецька, який вступив до лав так званої «спецслужби ЛНР» у 2018 році. Восени цього ж року він отримав паспорт псевдореспубліки, а за рік і паспорт громадянина РФ.За завданням кураторів з Росії зловмисник сформував агентурну мережу, переважно з числа близьких родичів співробітників СБУ. Вербування здійснював використовуючи шантаж та психологічний тиск, а також погрожуючи фізичною розправою над рідними і незаконним позбавленням майна, яке знаходиться на тимчасово окупованій території.29 липня так званий розвідник «ЛНР» організував мінування службового автомобіля співробітника СБУ у Луганській області. Зусиллями підрозділів внутрішньої безпеки та контррозвідки СБУ його план вдалося зірвати, а завербованих агентів – виявити.Наразі тривають заходи із виявлення та встановлення інших можливих агентів «псевдоспецслужби».





https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-likviduvala-ahenturnu-merezhu-lnr-yaka-khotila-vlashtuvaty-terakty-v-ukraini?fbclid=IwAR1k9ha1kZBaUj4pnA7ivFvDssXySZ0wLIcuRJkzZdTzPXhqHXkPP9KBl9U

СБУ викрила членів всесвітньовідомої злочинної організації

СБУ заблокувала контрабандний канал транзитного переправлення оптових партій наркотиків з однієї з країн Латинської Америки до Євросоюзу. Під час спецоперації в Одесі затримано трьох співорганізаторів наркобізнесу.У зловмисників вилучено майже 60 кг кокаїну на 10 млн дол. за цінами чорного ринку.За даними Інтерполу, затримані причетні до діяльності однієї з найпотужніших у світі злочинних організацій «Ндрангета».Співробітники СБУ отримали інформацію про те, що учасники угруповання планують нелегально переправити через Україну до ЄС велику партію наркотиків. Контрабандний «товар» зловмисники приховали у вантажному контейнері з фруктами з однієї з південноамериканських країн.Під час поглибленого митного огляду вантажу у Морському торговельному порту «Південний» правоохоронці виявили приховані брикети з кокаїном.Для документування протиправної діяльності учасників наркоугруповання проведено контроль за вчиненням злочину у формі контрольної поставки.За результатами проведених заходів, співробітники СБУ затримали поблизу порту іноземного співорганізатора наркотрафіку.Одночасно на території одного з промислових ринків Одеської області правоохоронці затримали ще двох учасників наркоугруповання. Вони планували «зустріти» нелегальний вантаж для його подальшого переправлення до Євросоюзу.У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими органів безпеки за ч. 3 ст. 305 (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів) Кримінального кодексу України, тривають невідкладні слідчі дії для встановлення всіх обставин протиправної діяльності та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до наркобізнесу.Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники Управління СБУ в Одеській області спільно з Держприкордонслужбою, Державною митною службою та Управлінням стратегічних розслідувань в Одеській області ДСР Національної поліції за процесуального керівництва Одеської обласної прокуратури.






https://ssu.gov.ua/novyny/sbu-vykryla-chleniv-vsesvitnovidomoi-zlochynnoi-orhanizatsii-ndranheta-v-odesi-kuruvaly-kontrabandu-kokainu-do-yes?fbclid=IwAR3jUGoJzkbf_r4zSPYxQxORAqKwIYxDKeFWYL_CCCgbT7v7PkGm583S8fk

Наслідки «пушилінізації» Лукашенка

  • 12.08.21, 20:01

09:41 10 серпень Київ, Україна
Говорячи про Україну під час пресконференції, самопроголошений президент Білорусі повторював тези, сформульовані ще кілька років тому в Кремлі.
Торік у матеріалі для «Детектора медіа» я спрогнозував процес «пушилінізації» Лукашенка силами Кремля, себто, перетворення президента Білорусі на кремлівського посіпаку, ватажка донецьких сепаратистів Дениса Пушиліна. Сьогодні, у річницю старту протестів у Мінську, на своїй прес-конференції «Велика розмова з президентом» Олександр Лукашенко повністю підтвердив цю тезу.
Відповідям на запитання українських журналістів — ведучої медведчуківського Першого незалежного Діани Панченко та ведучого мураєвського каналу «Наш» Макса Назарова — самоназваний президент Білорусі присвятив понад сорок хвилин.
Він ретельно та методично доносив меседжі щодо майбутнього України, більшість яких вже давно сформульована у Кремлі. Зважаючи на те, що навчання російських військ «Захід-2021», що будуть проходити на території Білорусі, становлять значну загрозу для національної безпеки України, буде не зайвим проаналізувати, які  кремлівські меседжі транслює Лукашенко.
Що сказав «пушилінізований» Лукашенко
Слабкість білоруської опозиції та небажання робити реальні кроки з боку колективного «Заходу» призвели до того, що Олександр Лукашенко перетворився на безальтернативного сателіта Кремля, який витрачає усі свої зусилля виключно на торгівлю з Путіним. У цій торгівлі він, природно, готовий пожертвувати всім, у тому числі й Україною.
Спілкуючись із українськими журналістами, Лукашенко сам підняв тему вбитого у Києві білоруського опозиціонера Віталія Шишова, звинувативши у його смерті українську владу, як раніше звинувачував її ж у вбивстві Павла Шеремета (якого диктатор цього разу також згадував).
За словами Лукашенка, якщо вбитий Шишов був на території України, то Україна і несе відповідальність за його смерть. А доказів причетності білоруської влади до цього вбивства  немає.
Лукашенко вважає, що припинення авіасполучення з Мінськом була тією «червоною лінією», яку перетнула українська влада, свідомо погіршуючи відносини з Білоруссю. Натомість Лукашенко вважає, що «потрібно було посидіти і помовчати, а не бігти попереду Євросоюзу, куди Україну ніколи не візьмуть». На думку Лукашенка, багато білорусів літали в Одесу, а тепер обирають курорти Краснодарського краю Росії.
Він також заявив, що Білорусь ніколи першою не «зробить капость» та не нападе на Україну, якщо українські вояки першими не ступлять на білоруську територію зі зброєю.
Відповідаючи на слова Макса Назарова, який похвалив Лукашенка за те, що він є популярним політиком в Україні, президент сказав, що «ви дострибаєтеся… Я перейду цю межу… без зброї… І отримаю мінімум 90% підтримки серед українців… І повернемо Україну». Сумнівний жарт був сприйнятий залом з аплодисментами.
Багато часу Лукашенко присвятив поясненню своєї позиції щодо Донбасу. Однак, за його словами, і Порошенко, і Зеленський не робили реальних кроків, щоб припинити конфлікт, тоді як Путін був готовий і на припинення конфлікту, і на відновлення Донбасу. «Порошенко відмовився, щоб у Донбасі був мир», — сказав він.
Лукашенко розкритикував прийняття в Україні закону щодо продажу землі, а також закону про корінні народи. На його думку, такі закони можуть роздратувати Путіна.
Він також визнав, що він би «розмовляв з ідіотами», мабуть, маючи на увазі лідерів так званих ЛНР та ДНР, оскільки таким чином відповідав на питання Назарова, чи потрібно Києву вести прямі перемовини з сепаратистами. Як приклад він навів поведінку Порошенка, який підписав мінські домовленості у присутності Плотницького та Захарченка.Крім того, він порадив Володимиру Зеленському «стрибнути у гелікоптер і летіти» на окуповані території Донеччини та Луганщини. Разом із тим Лукашенко вважає, що Зеленському «не дають це зробити».
А ще, мовляв, він готовий зателефонувати Зеленському, але останній не підніме слухавку, тому що американці цього нібито не зрозуміють.
Отже, підсумовуючи слова Лукашенка:
Відповідальність за вбивства Віталія Шишова та Павла Шеремета несе Україна;
Україна перейшла межу, заборонивши проліт білоруських літаків над своєю територією;
Порошенко і Зеленський не хочуть припиняти конфлікт на Донбасі, тоді як Путін чекає цього з нетерпінням;
Зеленському треба самому їхати на перемовини до лідерів терористичних угруповань;
Білорусь не нападатиме на Україну, але готова воювати, якщо Україна «почне першою».
Якщо ви не помічаєте того, що ці тези лунають із Кремля вже більше шести років, то вам слід почитати «Білу книгу спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018».
Що може зробити «пушилінізований» президент
Відповідаючи на одне з запитань про ймовірне входження Білорусі до складу «союзної держави», яку пропонує Кремль, Лукашенко відповів, що «думає головою Путіна» і вважає, що Кремлю не потрібен такий тягар проблем, який буде викликаний об’єднанням держав. З іншого боку, Лукашенко наголосив, що така його позиція не є перепоною для глибокої «економічної інтеграції».
Однак слід очікувати, що «пушилінізований» президент Білорусі буде не тільки «думати головою Путіна», а й бігати ногами Путіна, та натискати на спусковий гачок автомата пальцями Путіна.
Адже з 10 по 16 вересня цього року на території Білорусі відбудуться військові навчання «Захід-2021» (полігони «Обуз-Лесновський», «Домановський», «Ружанський» та «Брестський»), де, за словами командувача Західного військового округу генерал-полковника Олександра Журавльова, буде відпрацьовано приховане розгортання військ, а особливу увагу буде приділено готовності систем управління та усіх видів забезпечення. Як зазначив Журавльов, російські війська впроваджують нестандартні способи дії батальйонних тактичних угруповань при боротьбі з безпілотниками, цілями, що низько летять, та швидкісними бронеоб’єктами.
Під час попередніх військових навчань «Захід-2017» білоруські та російські вояки воювали з вигаданою країною Вейшнорією, яка відтоді має свої офіційні представництва в інтернеті та навіть свій інстаграм.
У сценарії навчань «Захід-2021» проти Республіки Полісся та Центральної Федерації (якими, ймовірно, є Білорусь і Росія) виступають країни Няніс, Помор’є, Полярна Республика та міжнародні терористичні угруповання, якими керують західні країни, маючи на меті дестабілізувати Республіку Полісся.
Перший заступник міністра оборони Білорусі Віктор Гулевич сказав, що в контексті сценарію «вороги» захочуть змінити керівництво Республіки Полісся та приєднати її західні території до Няніс. Няніс — це видозмінена литовська назва річки Вілія (Няріс). А Помор’є — історична назва області на південному узбережжі Балтійського моря та в Польщі.
Хоча Україна у сценарії російського генштабу ніяк не представлена, я б не виключав, що українське Полісся може знаходитися під ударом. І замість бажання казкового Няніса приєднати частину казкової Поліської Республіки реальна Білорусь може спробувати приєднати частину реального Полісся, організувавши дестабілізацію українського регіону за допомогою російських спецслужб.
Небезпека навчань «Захід-2021»
За словами американських експертів, які нещодавно взяли участь у віртуальному круглому столі, організованому Центром аналізу європейської політики, проблемою навчань Росії та Білорусі є прозорість, відсутність якої порушує міжнародні зобов’язання в рамках ОБСЄ щодо запрошення спостерігачів. Кількість заявлених військових, задіяних у навчаннях, видається надто малою, а насправді може бути значно більшою.
Крім того, метою навчань заявлено саме приховане розгортання підрозділів. До того ж, Росія бойкотувала зустріч, організовану керівництвом ОБСЄ, щоб, згідно з вимогами Віденського документа, роз‘яснити свої наміри щодо пересування військ.
Увагу привертають і масштаби перекидання російських військ, які мають вартість, що набагато перевищує користь від просто навчальних вправ. Витрачаючи такі гроші на логістику збройних сил, Кремль може сподіватися ще й на щось інше.
Міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич також вважає, що військові навчання біля кордонів балтійських держав можуть вилитися у прикордонні конфлікти, що будуть виражатися у «...непорозуміннях, діях, не схвалених командуванням». Особливо це актуально в період прикордонної кризи через використання Лукашенком мігрантів як гібридної зброї.
Найбільшою проблемою прийдешніх військових навчань, як і прикордонної кризи з мігрантами на кордонах Литви, Латвії та Польщі, є той факт, що колективний Захід вперто не хоче визнавати протистояння Володимиру Путіну як безальтернативний підхід.
Олександр Лукашенко є такою самою проксі-силою, як і ватажки донецьких і луганських сепаратистів Пасічник та Пушилін, які не грають жодної ролі особисто, а є втіленням інтересів Кремля та російських спецслужб. Розуміючи та усвідомлюючи це, Вашингтон, Берлін та Париж ігнорують цю проблему, залишаючи Польщі, Україні та країнам Балтії боротися з загрозою. І приймаючи гру Путіна у «буферну зону», яку він будує навколо Росії.
Ймовірно, це виллється у серйозні несприятливі наслідки для країн, що межують із цією «буферною зоною». Однак політики Вашингтона, Берліна та Парижа глибоко помиляються, сподіваючись, що це їх не торкнеться. Адже, політика «не злити Путіна» ніколи не закінчувалася його заспокоєнням, а ще більше роз’ятрювала його інтереси.

Зеленський провів низку кадрових перестановок в ЗСУ


20:00 09 серпень Київ, Україна
Указом Володимира Зеленського призначені командувач Повітряними силами і командувач Десантно-штурмовими військами.
Про це повідомляє пресслужба глави держави у понеділок, 9 серпня.
Глава держави заслухав доповідь командувача Військово-Морськими силами ЗСУ про ситуацію в зоні відповідальності.
Президент також представив генералів і офіцерів, призначених на керівні посади в Збройних силах України.
«Моїми указами призначені на посади: командувача Повітряними силами - генерал-майор Микола Олещук, командувача Десантно-штурмовими військами - полковник Максим Миргородський», - сказав Володимир Зеленський.
Як пояснив глава держави, полковник Максим Миргородський був командиром 95-ї окремої десантно-штурмової бригади. Він - перший учасник війни на сході України, що став повним лицарем ордена Богдана Хмельницького.
«Також я погодив, і наказом міністра оборони призначено на посади: командувача оперативного командування «Південь» - генерал-майор Андрій Ковальчук, командувача оперативного командування «Схід» - генерал-майор Олег Мікац, командувача оперативного командування «Захід» - полковник Сергій Литвинов, заступника начальника Генерального штабу - полковник Володимир Коваль.Це досвідчені офіцери, і, найголовніше, що є зараз нашим підходом, всі вони мають бойовий досвід», - підкреслив президент.
Зокрема, Володимир Зеленський зазначив, що генерал-майор Андрій Ковальчук має звання Героя України. В ході активних боїв на Донбасі він командував 80-ю аеромобільною бригадою. Учасник оборони Луганського аеропорту. Двічі поранений. Нагороджений двома орденами Богдана Хмельницького.
Генерал-майор Олег Мікац з вересня 2014 року керував обороною Донецького аеропорту, вважається одним з ключових командирів в цих боях.
Полковник Сергій Литвинов за особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність і самовідданість, виявлені під час бойових дій, високий професіоналізм та зразкове виконання службових обов'язків нагороджений орденом «За мужність» III ступеня.
«Я знаю, що кожен з них на своєму посту зробить все від нього залежне для захисту нашої Батьківщини», - переконаний глава держави.

Россия наращивает в Крыму военный потенциал

С 9 августа по 15 сентября РФ проводит масштабные военные ученияна 20 полигонах, расположенных, в частности, в оккупированном Крыму, Астраханской и Ростовской областях, на Ставрополье и Кубани, в Адыгее, Дагестане, Северной Осетии, Чечне, на российских военных базах в Армении, Абхазии и Южной Осетии.

По заявлениям МО РФ, к учениям планируется привлечь специалистов всех родов войск, корабли Черноморского и Каспийского флота, более 80 самолетов и вертолетов.

Необходимо напомнить, что на сентябрь также запланированы совместные российско-белорусские военные учения «Запад-2021».

Таким образом, вопреки всем международным законам РФ продолжает наращивать военный потенциал в оккупированном Крыму: по предварительным планам МО РФ к 2025 году общая численность российских оккупационных войск на полуострове должна превысить 42 тыс. человек (согласно разведданным за 2020 год она уже составляла 32,5 тыс. человек).

Кроме того, количественно изменился состав российской военной техники: по данным за 2020 год – 200 бронемашин, 31 танк, 100 артиллерийских систем, 34 вертолетов, 63 самолетов и 684 единиц прочей как военной, так и гражданской техники, используемой оккупационными войсками.

Фактически, подобное увеличение численности российских оккупационных войск, военной техники, построение военных частей и баз в непредусмотренных для этого местах с нарушением строительных, технических, а также экологических норм и требований, истощает водные ресурсы Крыма, предназначенные в первую очередь для гражданского населения.

Важно понимать, что неконтролируемая милитаризация несет серьезную угрозу не только для Украины, но и для всего мира… Похоже, только консолидация всего международного сообщества сможет воздействовать на геополитические амбиции главы страны-агрессора.
https://www.0642.ua/news/3175714/rossia-narasivaet-v-krymu-voennyj-potencial?fbclid=IwAR2MPBC-QkZ4tKIIyndpa5VWZhj8OxYTQ0i51qF060z7dU8MX4JepJcoRUo

РФ начинает военные учения в оккупированных Крыму,Абхазии,Осетии

Специалисты всех родов войск Южного военного округа РФ с привлечением авиации и кораблей Черноморского флота и Каспийской флотилии начинают неделю масштабных батальонных тактических учений на Юге России и во временно оккупированных Крыму, Абхазии и Южной Осетии. Об этом сообщает "Интерфакс-Украина" со ссылкой на пресс-службу Южного военного округа РФ.

Этап двусторонних батальонных тактических и специальных учений будет проведен в период с 9 августа по 15 сентября. Учения пройдут на 20 общевойсковых полигонах, расположенных в Астраханской и Ростовской областях, на Ставрополье и Кубани, в Адыгее, Дагестане, Северной Осетии, Чечне, во временно оккупированном Крыму и на российских военных базах в Армении, временно оккупированных Абхазии и Южной Осетии.

Отмечается, что в рамках учений мотострелковых, танковых и артиллерийских подразделений ЮВО выполнят учебно-боевые задачи специалисты всех родов войск.

Кроме того, в едином тактическом замысле будут задействованы силы армейской, военно-транспортной, штурмовой и оперативно-тактической авиации, а также части и соединения, включая корабли ЧФ и КФЛ.

Учения пройдут также с привлечением подразделений радиационной, химической и биологической защиты, инженерных войск, радиоэлектронной борьбы, разведки, материально-технического и медицинского обеспечения и др.

Так, для участия в совместных мероприятиях боевой подготовки объединением ВВС и ПВО ЮВО ежедневно планируется выделять более 80 самолетов и вертолетов. "Учения должны проводиться не по шаблону, а на основе самостоятельных решений командиров подразделений, их личном выборе способов и методов уничтожения условного противника", - говорится в сообщении.
https://www.ostro.org/general/society/news/616871/?USE_DESKTOP=1

Військові навчання Росії в окупованому Криму

Військові навчання Росії в окупованому Криму: ще один крок неконтрольованої мілітаризації

Андрій Луганський
для “Новинарні

Із 9 серпня до 15 вересня в Росії тривають масштабні військові навчання на 20 полігонах, розташованих, зокрема, в Астраханській і Ростовській областях, на Ставропіллі й Кубані, в Адигеї, Дагестані, Північній Осетії, Чечні, на російських військових базах у Вірменії та на окупованих територіях – у Криму, Абхазії і Південній Осетії. За заявами міноборони РФ, до навчань планується залучити фахівців усіх родів військ, кораблі Чорноморського і Каспійського флоту, понад 80 літаків і гелікоптерів.

Слід нагадати, що на вересень також заплановані спільні російсько-білоруські військові навчання “Захід-2021”.

Таким чином, всупереч всім міжнародним законам, Кремль продовжує нарощувати військовий потенціал в окупованому Криму. За попередніми планами МО РФ, до 2025 року загальна чисельність російських окупаційних військ на півострові повинна перевищити 42 тисяч осіб (згідно розвідданими за 2020 рік, вона вже становила 32,5 тисячі осіб).

Крім того, кількісно змінився склад російської військової техніки в Криму: за даними за 2020 рік – 200 бронемашин, 31 танк, 100 артилерійських систем, 34 вертольотів, 63 літаків і 684 одиниці іншої, як військової, так і цивільної техніки, яка використовується окупаційними військами.

Фактично, подібне нарощування чисельності російських окупаційних військ, військової техніки, побудова військових частин та баз у непередбачених для цього місцях із порушенням будівельних, технічних, а також екологічних норм і вимог виснажує водні ресурси Криму, призначені в першу чергу для цивільного населення.

Окупований півострів чим далі, тим більше перетворюється на одну велику військову базу між Чорним та Азовським морями. Важливо розуміти, що така неконтрольована мілітаризація становить серйозну загрозу не тільки для України, а й для решти вільного світу.

І тільки консолідація всього міжнародного співтовариства зможе впливати на геополітичні амбіції глави держави-агресора.
https://novynarnia.com/2021/08/09/krym-navchan/?fbclid=IwAR3N3lYPmzT0vN0Sy5ps7luvWwd0nHrE7Eb8LZo7IQCjEGI7tNLiXurac2o

У Криму триває брак води: на півострові екологічне лихо


15:47 09 серпень Київ, Україна
Автономна Республіка Крим продовжує терпіти екологічне лихо, пов'язане з нестачею води. Як відомо, виною стали окупанти, які захопили півострів в 2014 році. В результаті Україна перестала подавати воду через Кримський канал, який постачав водою 85% території півострова. Крім нестачі питної води, катастрофічно не вистачає технічної. Експерти стверджують, що це може призвести до хімічного зараження ґрунту.
Спочатку варто відзначити, що після окупації Росія вирішила віднести Крим до Південного федерального округу (ПФО). Тому заступник повноважного представника президента Росії в ПФО Кирило Степанов закликав Кремль вирішити проблему нестачі технічної води на півострові.
Заява Степанова підтверджує, що проблема з водою критична. Якщо врахувати, що уряд РФ завжди применшував водну кризу Криму, то зараз ситуація катастрофічна. При цьому всього кілька тижнів тому експерти з півострова запевняли, що знову заповнені після повені водосховища зможуть живити водою кримчан мінімум до кінця року. У тому числі води буде вистачати як для пиття, так і для соціальних потреб.

Однак Степанов, мабуть, збентежив усіх. І річ тут не просто в потребах людей, якими в Кремлі займаються в останню чергу. Цього разу проблема торкнулася «Кримського титану» - в минулому найбільший виробник діоксиду титану на території Східної Європи.
Відомо, що 17 травня повинні були провести перевірку на підприємстві, щоб оцінити стан кислотонакопичувача напередодні настання літнього сезону і істотного підвищення температури повітря. Проте про результати перевірки у відкритих джерелах інформації не виявлено. Ймовірно, її просто приховують, оскільки хімічне забруднення в результаті "зневоднення" заводу може завдати непоправної шкоди навколишньому середовищу.
Мабуть, Кремль готовий піти на такі заходи, аби не визнавати очевидної правди - Росія нездатна забезпечити водою півострів Крим. Якщо прийняти припущення, що півострів необхідний Путіну лише для розміщення на ньому військових баз, то забруднення навколишнього середовища тільки посприяє якнайшвидшому звільненню території від кримчан.
Також слід зазначити, що в 2018 році вже трапилися кислотні викиди з заводу «Кримський титан». Тільки в лютому 2021 року був запущений судовий процес у цій справі. Подальше нехтування ситуацією призведе до більш масштабних викидів, в тому числі в ґрунт півострова. У підсумку це може стати хімічним "Чорнобилем" для Криму.

Кремль ігнорує факти, викладені в розслідуваннях Навального

19:53 08 серпень Київ, Україна
Олексій Навальний, російський опозиціонер, організатор Фонду по боротьбі з корупцією протягом декількох років випускав розслідування, доводячи, що кремлівська влада обкрадає власний народ. Він випустив таке ж розслідування після отруєння. Проте, при наявності доказів, свідчень і навіть зізнання одного з отруйників, Кремлю не тільки вдалося "вийти сухим з води", але і посадити головного опонента Путіна до в'язниці.
За словами Навального, він був отруєний двічі і обидва рази тим, хто отруїв, не вдалося завершити задумане. Одного разу була отруєна його дружина Юлія. Після другого випадку замаху на його життя, опозиціонер разом зі своїми колегами з ФБК, а також за підтримки інших незалежних ЗМІ провели розслідування, в ході якого змогли з'ясувати імена тих людей, які труїли Олексія. Більш того, в ході розслідування стало відомо, що ці ж люди супроводжували Навального в багатьох поїздках. Також вдалося встановити, що всі вони є співробітниками ФСБ. Завдяки помилці одного з них, Олексій зміг в подробицях дізнатися, як проходила операція, що робили з його речами, куди наносили отруту і те, що саме вони, співробітники Федеральної служби безпеки, намагалися його отруїти.

Розслідування було проведено вже після того, як Навальний вийшов з коми і почав одужувати. При цьому в МВС продовжували ігнорувати запити про порушення кримінальної справи. Всі вищі органи влади вимагали від німецьких лікарів передачі біоматеріалів опозиціонера, щоб почати розслідування. Однак згідно з міжнародним правом, Німеччина не зобов'язана була відправляти ніякі результати експертизи.
Тим часом Кремль продовжував вигадувати версії, приховуючи істину. В одній з них Навальний щось з'їв, в іншій - щось випив, в третій сам інсценував отруєння, в четвертій ця вся ситуація - "підступний західний план, щоб ввести нові санкції проти Росії".
Десятки країн вимагали провести РФ офіційне незалежне розслідування, на що в Кремлі відповідали - "Росія нічого нікому не винна".

Зібраних матеріалів вистачило, щоб ввести санкції проти РФ. Влада РФ проігнорувала всі звинувачення Навального.
Крім того, опозиціонеру висунуті звинувачення в наклепі на президента.
Уряд Росії проєктує власну реальність. У ній, як сказав Путін, вони "білі і пухнасті", а навколо їхньої країни одні "Шерхани і підлі Табакі", які будують підступи і хочуть захопити владу. Ці судження - частина гібридної війни, призначеної для власного народу.

Ветераны выступили против назначения Ляха главой ВГА Славянска

1 день ago Інсайдер

9 августа активисты, среди которых представители ветеранских организаций участников АТО перекрыли трассу в районе БЗС в Славянске, а также жгли автопокрышки перед зданием Донецкой облгосадминистации. До этого один из представителей ветеранского сообщества Фридон Векуа даже объявил голодовку. Все происходило с одной единственной целью — не допустить к исполнению обязанностей новоназначенного главы Славянской ВГА городского голову этого города Вадима Ляха.

Протестующие обосновывали свои радикальные действия тем, что они считают Ляха виновным в пособничестве российским оккупантам в период весны-лета 2014 года,  а также тем, что Лях, по их мнению, не имеет морального права занимать пост главы ВГА по вышеназванным причинам.

Однако такие протесты против лояльного Украине Ляха со стороны не просто патриотических сил, а ветеранских организаций АТО в условиях угрозы реванша ОПЗЖ в Славянске вызывает немало вопросов.

Согласно результатам выборов в Славянске кандидат от «Оппозиционного блока» Вадим Лях во втором туре выборов 22 ноября 2020 года получил 60,87% голосов избирателей, в то время как кандидат от партии ОПЗЖ Павел Придворов от ОПЗЖ 39.13% голосов.

Безусловно, до 2014 года Лях возглавлял в Славянске ячейку молодежного крыла Партии регионов, а после 2015 года “Оппозиционный блок”. Однако в последние годы Лях отдалился от костяка “регионалов” приобревши собственный рейтинг среди населения Славянска как городской голова, что и показал результаты выборов, где кандидат от ОПЗЖ Придворов с треском проиграл выборы городского головы Ляху.

С целью решения более чем шестимесячного кризиса муниципального управления в городе в мае этого года президент Владимир Зеленский в качестве временной меры создал в городе временную городскую военно-гражданскую администрацию вместо оказавшегося забокированным и недееспособным Славянского городского совета, а глава Донецкой ОГА Павел Кириленко принял решение назначить имеющего вес в городе и считающегося лояльным президентской вертикали главного конкурента ОПЗЖ Вадима Ляха главой Славянской ВГА.

Почему Лях

Как уже было сказано выше, назначение Ляха главой ВГА могло быть связано с тем, что имея значительный рейтинг среди горожан и лояльность президентской вертикали, несмотря на свое “региональское” прошлое Вадим Лях является практически единственным реальным противовесом влиянию откровенно пророссийской ОПЗЖ кума Путина Виктора Медведчука в Славянске. Однако неожиданно для всех решение о назначении Ляха вызвало резкие протесты со стороны отдельных ветеранских организаций АТО.

Почему часть ветеранов выступила против Ляха

Несмотря на создаваемую протестами картинку нельзя сказать, что все ветеранское сообщество выступает против Ляха. В частности, местные ветераны АТО из Славянска не имеют такой антипатии к Ляху, какую фактически и во многом искусственно разгоняют их коллеги из Покровска и Доброполья. Есть основания считать что за кампанией протестов АТО-шников через своих агентов влияния стоит один из лидеров ОПЗЖ в Славянске Олег Берко и другие деятели этой партии в городе.

Выглядит достаточно странным, что ветераны АТО вместо того, чтобы бороться с пророссийской ОПЗЖ организовали системную борьбу с главным конкурентом и врагом ОПЗЖ в Славянске Вадимом Ляхом.

Информация, поступающая из разных источников говорит о том, что таким образом инвесторы городской ОПЗЖ Славянска надеются “убить двух зайцев” — не допустить Ляха к должности главы ВГА и дискредитировать ветеранское  движение некими связями с ОПЗЖ.
https://uadays.com.ua/sobytiya-v-ukraine/pochemu-chast-veteranov-vystupila-protiv-naznacheniya-lyaha-glavoj-slavyanskoj-vga/#comment-1132