Doomsday for hackers and cybercrime is coming


The editorial of The Wall Street Journal urged President Biden to keep his promise not to tolerate cybercrime or those harboring cybercriminals. While the White House is contemplating on the proper response to numerous cyberattacks on the US companies this year, the Ukrainian special service has unexpectedly provided its own concept of zero tolerance towards Russian aggression.

Ukraine is one the fastest developing IT hubs in Europe and provides highly skilled IT specialists and startup solutions. Seems that skillset of talented IT generation led to an upgrade of the Security Service of Ukraine. In February they blocked the activity of a hacker group that managed to infect hundreds of users worldwide using Egregor ransomware. Presumably, the victims of this particular ransomware were over 150 companies worldwide, including such giants as Ubisoft and Crytek. Reportedly, the joint investigation was conducted together with French and US law enforcement. Later this year, the SBU arrested Ukrainian hacker who stole millions of dollars from financial institutions in the USA and Canada.

CIS countries are notorious harbors not only for cyber geeks but also hackers. It seems that cryptocurrency exchangers, money launderers, bulletproof hostings are booming there. Many criminals target Europe, Asia, and North America confident that they will not be tried abroad. For, example, Russia, like China and North Korea, actively involves hackers or creates APT groups to conduct attacks according to the tasks of military or intelligence. So hackers are honored in those countries and even protected, lead a pretty luxurious lifestyle. A number of successful arrests in Ukraine were a strong message in the region that the country is a part of the international community defeating cybercrime and criminals are no longer safe in Ukraine.

Ukraine is also constantly disrupting Russian hybrid aggression, blocking dozens of botnets, propaganda channels, and cyberattacks on government networks and critical infrastructure. In 2020, the country diverted more than 600 cyberattacks and incidents, in 2021 there are already over 1000 cases. One of the attacks was reportedly attempted by Russia-backed APT group Armageddon.

Ukraine is not an influencer in the political arena. However, the country has learned a lesson that even one successful attack, like can be devastating. After the Colonial Pipeline breach, SolarWind attack, interference in the elections, the USA should not be waging diplomacy games and diminish proper extent of the response to Russia-linked cybercrime and hacking.
https://enigma.ua/articles/doomsday-for-hackers-and-cybercrime-is-coming

У Криму дефіцит питної води не зникне від обіцянок Аксьонова


18:34 17 серпень Київ, Україна
Аномальні опади, що пройшли на півострові в кінці червня на початку травня, дали привід розслабитися так званій кримській адміністрації. З приходом злив мала частина водосховищ наповнилася, що дозволило стверджувати про "величезні запаси води, яких вистачить на 2-3 роки". Однак це неправда, про яку в тому числі кажуть російські експерти. Більш того, сподіватися на стихію не можна, а бурити нові свердловини нерозумно.
"Сімферополь практично більше ніж 60% води отримує з підземних джерел. При нинішніх опадах у водосховищах накопичено потрібний обсяг води, який дозволяє не турбуватися найближчі 2-3 роки, навіть якщо нічого робитися не буде", - заявив Аксьонов під час «прямої лінії» 12 серпня.



Проте погодні "дари" не так корисні, як небезпечні. Крім того, що воду подають з водосховищ, вона також надходить в водоводи міст з підземних свердловин, яких стає все більше останнім часом. Змиваючи токсини зі звалищ, кладовищ, військових частин, вода потрапила в підземні джерела. Через недостатнє очищення, вода, що доставляється по трубах до будинків кримчан, містить багато патогенів, які з легкістю можуть завдати шкоди здоров'ю людей.
Крім цього, в доокупаційний період воду постачали лише з одного джерела. Тепер же її беруть як з наповнених водосховищ, так і з підземних резервуарів. А на таку потужність насоси і водоводи Криму не були розраховані. Про це, як видно, не потурбувалася і прокремлівська влада півострова. Як підсумок, нескінченні протікання і аварії, через які люди також днями не отримують воду.
Втім, навіть з урахуванням злив і свердловин, в Криму не вистачить води на 2-3 роки. За найоптимістичнішими прогнозами, її має вистачити на 1 рік. Про це говорить фахівець геоінформаційних систем Світового центру даних з геоінформатики та сталого розвитку Сергій Гапон. За його словами, якщо серпень і вересень будуть посушливими і спекотними, то кримчани повернуться до такої ж водної кризи, як і навесні цього року.

Експерт підкреслює, що буріння свердловин - заняття, яке свідомо призведе до глухого кута. Він вважає, що єдиним виходом для Кремля буде технологія опріснення. Проте уряд РФ залишає цей варіант "на всякий випадок", стверджуючи, що це занадто дорого, тим часом "викидаючи" мільйони на пошуки води під Азовом. Навіть Аксьонов говорить, що "вода зі свердловин повинна наповнюватися, а з такими темпами викачування, її витіснить морська і можна буде назавжди забути про сільське господарство і взагалі про свердловини".
Впевненість так званого глави Криму в достатній кількості води обумовлена думкою Кремля. Йому необхідно усунути паніку і невдоволення людей перед вересневими виборами, а після їхнього проведення кримчан і далі будуть "годувати" розповідями про швидке вирішення водної кризи.

Росія веде політику «розпалювання ісламофобії в Криму»


06:49 18 серпень Київ, Україна
Під виглядом боротьби з уявним тероризмом Росія веде в окупованому Криму боротьбу за очищення півострова від законного населення. 17 серпня російські силовики провели обшуки і затримали п'ятьох кримських татар. Близько десятка правозахисних організацій вимагали від Росії звільнити затриманих.
«Сьогоднішні обшуки і затримання не мають нічого спільного з боротьбою Росії проти тероризму.
Зате вони є засобом політичного переслідування кримських татар, які демонструють активну громадянську позицію і протидіють свавіллю органів окупаційної влади Росії в Криму. Обшуки і арешти кримських мусульман також ведуть до розпалювання ісламофобії в Криму і є прихованим способом витіснення кримських татар з півострова», - сказано в заяві, опублікованій на сайті правозахисної організації «КримSOS».
Правозахисники також вимагали від Росії припинити довільні обшуки, затримання та інші форми політичного тиску на осіб, які здійснюють своє право на свободу слова, свободу думки, совісті, релігії та мирних зібрань; негайно припинити практику залякування кримських татар, релігійних діячів і громадських активістів в Криму; ефективно розслідувати всі випадки довільних обшуків і затримань в Криму.

Президент України Володимир Зеленський назвав «кричущим порушенням прав людини» чергові обшуки на півострові.
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова відреагувала на ранкові обшуки російських силовиків у Криму 17 серпня в будинках кримських татар.
«Окупанти в Криму просувають політику залякування і переслідування. Вранці вони провели чергову хвилю обшуків в будинках кримських татар. Зараз знаємо про, щонайменше, п'ятьох затриманих», - написала вона в Твіттері.
У свою чергу, уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова так прокоментувала обшуки в Криму:
«Вкотре країна-окупант вдається до переслідувань і залякувань кримських татар».
Вона закликала світову спільноту відреагувати на дії російських силових структур, а також посилити тиск на Росію для припинення порушень прав людини в Криму.

Давайте и дальше не замечать проблемы…

https://www.tiktok.com/@block_block_post/video/6997464206228376837?_d=secCgYIASAHKAESMgowApOBLVljPSExi3zJtE5x4d1Uk6sLrVRdcPVj%2FuJbXFxHUYd5NcNnSTwLVefGKq%2F1GgA%3D&language=ru&preview_pb=0&share_app_id=1233&share_item_id=6997464206228376837&share_link_id=94A02DAE-770A-4E8B-AC72-B21767F6ACC3&source=h5_m&timestamp=1629272928&tt_from=copy&u_code=0&utm_campaign=client_share&utm_medium=ios&utm_source=copy&_r=1

Що «Кримська платформа» принесе жителям півострова

  • 18.08.21, 00:21

05:42 12 серпень Київ, Україна
У Криму раз у раз оголошують про тимчасове припинення водопостачання в зв'язку з "ремонтними роботами". Така тенденція зберігається відтоді, як на півострові пройшли сильні зливи, а уряд в Кремлі оголосив про минулу водну кризу в Криму. Проте корінні жителі півострова, як і раніше, відчувають труднощі позбавлення питної води. Однак «Кримська платформа», можливо, зможе допомогти в питанні з водозабезпеченням людей більше ніж всі спроби Росії за сім років окупації.
Аварійна ситуація з водопроводом всього Криму відома вже давно. Річ в тому, що, крім мілітаризації півострова, російський уряд цікавить якнайшвидше закриття територіального питання Криму серед світової спільноти. Долі корінних жителів, які проживали тут задовго до війни, хвилюють окупантів тільки напередодні виборів. А оскільки восени саме відбудуться парламентські вибори в Держдуму РФ, то федеральні ЗМІ знову почали говорити про проблеми на півострові, про те, як добре Путін з ними справляється, а з держбюджету почали виділяти додаткові дотаційні кошти, щоб бурити свердловини і "ремонтувати "водопровід.

Проблема полягає в тому, що, скільки країна-агресор не виділить грошей, основні проблеми кримчан так і не будуть вирішені. Справа не тільки в корупції. Крим для Путіна - це, в першу чергу, військова база з доступом до Чорноморського флоту і басейну. А якщо армія може існувати без додаткового забезпечення, "ремонтів водопроводів", то і "робити цього немає гострої потреби".
У тому числі тому 23 серпня пройде перший саміт «Кримської платформи». До нього вже приєдналися 32 країни. Обговорювані питання на саміті будуть стосуватися прав людини, екології, мілітаризації, водної проблеми, колонізації населення. Для цього створено сім тематичних груп: політика невизнання і санкції; права людини і міжнародне гуманітарне право, безпечний трек; економіка та екологія; культурна спадщина Криму; гуманітарна політика; відновлення прав корінних народів.
Як стверджують деякі експерти, Україна має два способи деокупації - санкційний або військовий. Якщо світові лідери почнуть відмовлятися вводити нові санкції, то в, кінцевому підсумку, це призведе до їхнього повного зняття з країни-окупанта. Як наслідок, відсутність руху в даному питанні розв'яже новий локальний збройний конфлікт, який, швидше за все, переросте в один глобальний конфлікт.
Чим швидше почне працювати «Кримська платформа» на повну силу, тим швидше Крим буде деокупований. Це дасть можливість кримчанам знову стати вільними і отримати воду, як і раніше, з Північнокримського каналу.

РФ повинна припинити ідентифікувати Україну як частину СРСР


17:40 16 серпень Київ, Україна
Росія продовжує спроби ідентифікувати Україну як частину міфічного пострадянського простору, а українську націю - як неіснуючу.
За словами посла, на тлі спроб «деяких людей» представити Україну як молоду державу, а українську націю - як неіснуючу, яка відокремилась від «єдиної» російської нації, важливо пам'ятати, що в 1991 році Україна не отримала, а відновила незалежність.
Про це заявила посол України в Угорщині Любов Непоп в інтерв'ю угорському виданню Budapest Times напередодні 30-річчя Дня Незалежності України.
«Українська держава, незважаючи на відносно коротку недавню історію, має глибокі історичні корені, що йдуть в епоху Київської Русі і навіть глибше, пов'язуючи нас з трипільською культурою, яка була однією з найдавніших культур в світі і існувала на території сучасної України», - сказала Непоп.
Свобода і незалежність не були подаровані українцям в 1991 році, підкреслила посол. Українці боролися за це століттями.
Посол нагадала про створення Української Народної Республіки в 1917 році, Голодомор 1932-33 років, про жертви Другої світової війни і боротьбу Української повстанської армії проти нацистського і радянського режимів.
«Важливо пам'ятати всі ці факти, щоб остаточно припинити практику, коли "деякі люди" все ще намагаються ідентифікувати Україну як частину міфічного пострадянського простору, не бажаючи визнавати, що членство нашої країни в Радянському Союзі не було нашим бажанням і це був лише один епізод в нашої багатовікової історії», - сказала вона, підкресливши, що такий «пострадянський» підхід лише живить бажання Москви обґрунтувати теорію своєї «сфери впливу».
Як повідомлялося, минулого місяця президент Росії Володимир Путін опублікував пропагандистську статтю «Про історичну єдність росіян і українців», в якій спростовується саме право українців на проголошення незалежності і самостійні зовнішньополітичні дії.

На зустрічах Путіна з народом питання ставлять "підсаджені качки


Як в очах росіян створюється імідж «доброго царя» і видимість розквіту країни? Методи в імперії залишилися колишніми, ситуацію, як і раніше, рятують "потьомкінські села" та "підсаджені качки". Черговим прикладом цього став візит президента Росії Володимира Путіна на відкриття першої черги заводу "Цемікс" в Абзеліловському районі Башкортостану.
Місцеві жителі після офіційної церемонії розповіли, що три жінки, на яких була форма працівників заводу, були співробітницями адміністрації Абзеліловського району Башкортостану, написала "Нова газета" 11 серпня.
За відомостями видання, до приїзду Путіна завод "Цемікс" і весь Абзеліловський район ретельно прибирали. Зокрема, поклали нову дорогу, скосили траву, пофарбували паркани і кілька днів відмивали асфальт навколо заводу.
Путіну влаштували екскурсію по заводу і зустріч з "простими співробітниками "Цемікса". Близько 20 осіб у жовто-синій формі робочих посадили перед російським главою, щоб вони ставили питання. Першими виступили гендиректор "Цемікса" Самат Тарибаєв і його заступниця Залія Сіргаліна.
Потім слово дали Гузелі Янбердіній, на якій була форма робочих заводу. На сайті адміністрації району сказано, що вона займає посаду головного інженера відділу капітального будівництва.
Після неї говорив заступник директора ТОВ "Медіасервіс", ця організація відношення до заводу не має, вказала "Нова газета". Наступне питання задала Розалія Булатова, ще одна співробітниця адміністрації, одягнена в форму робітників заводу.Після неї ще одна працівниця ТОВ "Медіасервіс" дізналася у Путіна, чи подобається йому місцевий мед.
Питання Путіну задала Азалія Ягудіна, вона займає посаду державного інспектора по житлових субсидіях при місцевій адміністрації. Президенту Росії вона представилася головним інженером.
З усіх, хто задав питання, реальним робочим "Цемікса" був лише один чоловік - майстер по відвантаженню Станіслав Ішмаєв. Інший працівник "Цемікса" Хан Акбашев (ім'я змінено) сказав, що лише кілька людей на зустрічі з Путіним мали реальне відношення до заводу.Всі інші, як сказав працівник, були "підсадними качками".
Акбашев розповів, як працівники ФСБ і міліціонери ретельно перевіряли усіх перед зустріччю з Путіним.
І це не перший раз, коли на зустрічах з Путіним виявляються "підставні люди". У 2016 році Путін з тодішнім прем'єром РФ Дмитром Медведєвим нібито випадково зустрілися з рибалками на озері Ільмень в Новгородській області. Користувачі інтернету викрили російського президента в постановочній зйомці.

Російський телеканал "Дождь" пізніше з'ясував, що цих же рибалок помітили на фотографії поруч з Путіним, зробленій під час різдвяної служби в Великому Новгороді. Однією з учасників зустрічі виявилася Лариса Сергухіна, вона керує агрохімічною компанією "Курськ", яка належить її сестрі, Ользі Галактіоновій, і компанією "Єврохімсервіс".

Крим: водна проблема не єдина на півострові


21:21 12 серпень Київ, Україна
Водна криза на півострові продовжиться, ймовірно, ще довгий час. В основному, тому що окупаційна влада не вживає по-справжньому дієвих кроків для її вирішення. Крім цього, в Криму існують інші проблеми, які прийшли разом з кремлівськими агресорами.
В першу чергу слід відзначити репресії, які "перекочували" з часів Радянського Союзу і процвітають на території Росії. Не дивно, адже країна неофіційно володіє титулом тоталітарної держави. Тому будь-яке інакомислення, незгода з правлячою партією або ж з "президентом" карається кримінально. Часом звинувачення доходять до абсурду.

Наприклад, справа Людвіки Пападопулу. Її звинувачують за статтею 128.1 частина 2 КК РФ, згідно з якою, вона може опинитися за ґратами на 2 роки. Це стаття «Про наклеп». І хоча подібні справи в Криму відбуваються з незавидною регулярністю, тільки 20 з 100 були доведені до вироку і то, всі вони були виправдані. Хоча за двома епізодами були призначені штрафи в розмірі 10-15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Це швидше спосіб налякати активістів, яким є і Пападопулу.
Її "вина" полягає в тому, що в 2019 році активістка зробила репост статті з групи в Facebook «Дошка ганьби чиновників Криму». У статті критикувалися дії глави російського судового департаменту Криму Керима Акуєва, за його причетність до захоплення санаторію «Парус».
За словами адвоката Пападопулу, Олексія Ладіна, стаття «Про наклеп» "не має чітких кордонів".Тобто вину людини у цій справі складно довести. Статті не місце в кримінальному кодексі. "Вона існує там лише для надання політичного тиску", - говорить глава аналітичного центру «СОВА» Олександр Верховський.
Стаття «Про наклеп» - один з "гвинтиків" репресивної машини Кремля, яка наздогнала кримчан. Безліч журналістів, активістів, кримських татар та інших корінних народів вже потрапили під її дію. Хтось знаходиться у в'язниці за невизнання російської влади в Криму, хтось за те, що нібито шпигував, знімаючи репортаж, а хтось досі вважається зниклим безвісти.
Але що буде, коли обдурені в черговий раз кримчани так званою адміністрацією Криму, а також чиновниками з Кремля побачать, що водна проблема як і раніше не вирішена? Чи впорається репресивний "каток" Путіна з протестами на півострові? Як поводитимуться кримчани, а також світова спільнота, побачивши, що спраглі люди замість води отримують кийком по обличчю? Можливо, російські спецслужби і апатичні чиновники, самі того не розуміючи, приєдналися  до «Кримської платформи» і проводять неусвідомлену політику деокупації півострова.
https://myc.news/ua/specproekty/krym_vodnaya_problema_ne_edinstvennaya_na_poluostrove

Беспомощность и бессмысленность. Главные выводы после акции

Карина Вольтер

16:20, сегодня


Выводы по акции Нацкорпуса. Общее ощущение - беспомощность националистов. Они даже не смогли подойти к Офису президента. Попытались качать права, но получили отпор от силовиков и пошли в бессмысленный марш к "дому Зеленскому", где тот давно не живет.

Об этом пишет Телеграм-канал Политика страны.

Важный момент - националистов было очень мало. Много было грозных заявлений о мобилизации и капитуляции. По итогу пришло несколько сот человек (силовиков было в разы больше).

Даже практически все остальные националистические организации акцию проигнорировали, демонстрируя, что проблемы Нацкорпуса - это не их проблемы.

В общем, для Нацкорпуса эта акция явно в минус. И сигнал о его слабости.

Что может иметь вполне конкретные последствия в плане продолжения и ускорения отработки уголовных дел по членам Нацкорпуса.

Но конкретно в данном случае - вопрос будет ли уголовное преследование самого Андрея Билецкого, призыв которого к прорыву и спровоцировал массовые беспорядки под Офисом президента.

С точки зрения профилактики подобных случаев в будущем это очень важный момент.

К слову, ещё один вывод из сегодняшних акций - власти похоже нашли способ обезопасить себя от повторения погрома Офиса президента.

Всего два простых шага:

1. Пускать всех только после проверки и досмотра (уже это стало непреодолимым препятствием сегодня для Нацкорпуса).

2. Отгородить турникетом и кордонами спецназа все подступы к зданию. А в сторонке пусть митингуют сколько хотят.

Почему до таких простых решений не додумались раньше - вопрос открытый.

Напомним, митинг начался на Майдане Незалежности. Оттуда колонна протестующих двинулась к Офису президента. На Банковой полиция перешла в усиленный режим службы, подходы к зданию ОП были перекрыты еще до начала митинга националистов. 

Позже между протестующими и полицией начались стычки. Полиция применила газ. В ходе столкновений пострадали правоохранители и журналисты.

Как рассказали в полиции, в результате стычек с Нацкорпусом семеро полицейских пострадали,открыто уголовное дело.

https://strana.ua/news/348684-aktsija-natskorpusa-pod-op-hlavnye-vyvody.html?fbclid=IwAR1zK3Nz_4FqRi1ZoP7ndncvowWvcWRZWuKDsuTE2KCcxCsr9SOBSPsLig8