Про співтовариство

Тут об’єднуються ті, хто любить свій Край. Ми писатимемо тут про це. Будемо розміщувати цікаві фото, обговорювати проблеми сьогодення.

Увага! Учасником співтовариства може стати блогер, який пише на українську тематику.

Топ учасників

Вид:
короткий
повний

Ми любимо тебе, Україно!

ху*ло1 срав на Мінські домовленості і довбаків що їх виконують

  • 16.09.15, 14:45
Захарченко підписав «указ» про місцеві «вибори» в «ДНР» 18 жовтня 2015 року
Саша Казимирский 16 вересня 2015, 14:30

Захарченко підписав «указ» про місцеві «вибори» в «ДНР» 18 жовтня 2015 року


Керівник донецьких бойовиків терористичної «донецької народної республіки» Олександр Захарченко сьогодні все-таки підписав свій «указ» про проведення 18 жовтня 2015 року по всьому своєму «державному утворенню» так званих «виборів» в «місцеві органи влади».


Про таку новину повідомляє «Преса України».

Інформацію про підписаний «указ» Захарченка також вже підтвердили і терористичні сайти Сходу України, які поширили його офіційний прес-реліз.

«Сьогодні мною підписаний Указ про призначення виборів до органів місцевого самоврядування, які відбудуться 18 жовтня 2015. Вже через місяць відбудуться перші вибори голів міст і районів нашої молодої держави», - повідомляють в терористичних ЗМІ інформацію від Захарченко.

Також Захарченко розповів, що будуть означати «місцеві вибори» для її «незалежної» та «демократичної» «держави».

«Донецька Народна Республіка — незалежна демократична держава, і обрання органів місцевого самоврядування — відповідальний і важливий крок для кожного громадянина Республіки, від якого залежить не тільки визнання нашої країни на міжнародній арені, але і шлях, яким прямуватиме ДНР в наступні роки», — вважає глава терористичної «днр».

Нагадаємо читачам «Преси України», що 13 вересня 2015 року в місті Харцизьк, що знаходиться на окупованій бойовиками «донецької народної республіки» території, здійснено невдалий замах на життя глави «парламенту» «днр» Пушиліна.

А розповів про замах у Харцизьку на одного з ватажків бойовиків «днр» Пушиліна відомий прихильник терористичних «днр» і «лнр» блогер El-Murid.

Цей блогер розповів на своїй сторінці в Живому журналі деякі подробиці замаху на функціонера «днр» Пушиліна, яке сталося ще 13 вересня 2015 року.

«...13 числа в Харцизьку проходило свято - ніби як день міста. Очікувався Пушилін, мусить виступити з чимось проникливим перед парадом мам-колясочниць. І в цей момент по місту в напрямку трибун з дорогими гостями прилітає одиночна міна. Правда, політ виявився перерваним: на шляху караючого снаряда виявилося горіхове дерево приблизно в кілометрі від місця призначення, в гілках якого він і вибухнув. Бите скло, поламані гілки і стовбур дерева-довгожителя і дивовижне везіння новопризначеного Голови. Його, зрозуміло, вивозять геть, свято, природно, скасовувати ніхто не став», - розповів подробиці цієї події El-Murid.

Далі проросійський блогер розповів, що запуск міни в Пушиліна організували самі бойовики «днр», які не згодні з кадровою політикою в своєму «державному утворенні»
.

якщо це правда, то це прекрасно

  • 16.09.15, 14:39
«Моторола» потрапив у полон до бойовиків ІДІЛ - ЗМІ
Соня Войченко 16 вересня 2015, 12:36

«Моторола» потрапив у полон до бойовиків ІДІЛ - ЗМІ


Про це повідомляють
 «Подробности» з посиланням на повідомлення в соцмережах. Новину передає «Преса України». Терористи Донецька заявили, що колишній ватажок бойовиків «ДНР» росіянин  Арсеній Павлов, відомий також під позивним «Моторола» начебто потрапив у полон до  бойовиків ІДІЛ в Сирії.

Як відомо, підрозділ «Мотороли» потрапив в полон під час атаки на авіабазу в Дейр-ез-сор, де розташовувалися урядові війська президента Асада.

Окрім того, згідно з повідомленнями, ФСБ ведуть переговори з лідерами сирійських бойовиків про передачу Мотороли Росії для того, щоб не деморалізувати бойовиків, які залишилися на Донбасі. 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що ватажок терористичного батальйону «Спарта» «Моторола» підтримує участь російських військових у бойових діях в Сирії. Про це свідчить фото Мотороли з сирійським прапором в руках і портретом голови уряду Сирії Башара Асада.

Легітимація хуйловців відбувається за підтримки влади

  • 15.09.15, 18:32
«Самопоміч» буде судитися з Мін'юстом за реєстрацію партії Пушиліна
Олена Ярмолюк 15 вересня 2015, 17:46
 445
«Самопоміч» буде судитися з Мін'юстом за реєстрацію партії Пушиліна


Депутати фракції «Самопоміч» мають намір судитися з Мін'юстом за реєстрацію партії одного з ватажків бойовиків Дениса Пушиліна. Згідно позовної заяви, відомство виявило службову недбалість і не перевірило партію та її лідера на предмет антидержавної діяльності.


Про це заявили ініціатори позову депутати фракції Олена Сотник і Руслан Сидорович, новину передає «Преса України».

«Партія Пушиліна на даний момент є зареєстрованою, і може брати участь у місцевих виборах. І, на превеликий жаль, Міністерством юстиції не було здійснено жодної перевірки щодо антидержавної діяльності цієї організації, і її керівника», – сказала Сотник.

За словами депутатів, реєстрація партії бойовиків дає їм право на законних підставах брати участь у місцевих виборах, що надалі стане непоганою можливістю для участі «депутатів» цієї партії у довиборах у Парламент. За словами нардепа Сидоровича, такий стан речей є «повним блюзнірством» щодо загиблих воїнів АТО. 

«Інституційна неспроможність виконавчої влади іноді переходить, навіть, здавалося б, неможливі межі. Ми маємо як факт – завтра або післязавтра тут, у стінах Верховної Ради, цілком легітимно можуть з'явитися представники бойовиків. Це є повним блюзнірством щодо наших громадян, і наших воїнів, які заплатили життям за збереження незалежності нашої країни», – додав Сидорович.

Депутати повідомили, що подали позов в Окружний адміністративний суд Києва і сподіваються, що він буде розглянутий в найкоротші терміни.

«Ми очікуємо, що судове рішення буде винесено оперативно і якісно. Внаслідок чого Пушиліну з його «бойовими товаришами» буде заборонено брати участь у місцевих виборах і працювати на розкол країни», – резюмували у «Самопомочі».

Раніше ми повідомляли: «Політична партія «Ми маємо Мету», на чолі якої стоїть ватажок терористів самопроголошеної «Донецької народної республіки» Пушилін Денис, буде балотуватися на місцевих виборах в Україні
.

Очікуємо на доволі рідкісне явище

  • 15.09.15, 18:24
27 вересня жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне місячне затемнення
Ваня Герман 15 вересня 2015, 17:52

27 вересня жителі Землі зможуть спостерігати рідкісне місячне затемнення

27 вересня, жителі Землі зможуть спостерігати рідке явище: відбудеться місячне затемнення, а також можна буде спостерігати супермісяць.

Новину повідомляє «Преса України».

Схоже затемнення вже відбувалось 30 років тому. Дане явище буде тривати приблизно годину.

Науковці розповіли, що супермісяць спостерігається над землею кожного року і він підходить до Землі на 50 тис. кілометрів ближче, ніж зазвичай.

Отже він буде на 14% більше та на 30% яскравіше ніж у інші часи.

А ось під час місячного затемнення тінь Землі фактично повністю прикриє Місяць, адже планета проходить між супутником та Сонцем.

Нагадуємо, що люди знову почали говорити про кінець світу. Цього разу подібного роду розмови зародились у християнських громадах. Їх представники переймаються через місячне затемнення, яке очікують 28 вересня. Затемнення стане 4-м за останні два роки. У такі періоди місяць стає червоним.

Пан Березюк має рацію!

  • 14.09.15, 14:13
Лідер «Самопомочі» назвав умови перебування фракції у парламентській коаліції
Лина Демчук 14 вересня 2015, 13:13
 582
Лідер «Самопомочі» назвав умови перебування фракції у парламентській коаліції


Про це під час засідання погоджувальної Ради зазначив лідер фракції Олег Березюк. Новину читачам передає «Преса України».
У фракції «Самопоміч» заявили, що залишаться у парламентській коаліції за певних умов. Зокрема, вони вимагають змін кадрової політики у Генеральному штабі, Міністерстві оборони, Генеральній прокуратурі та передачі митниці у спільне управління британським і швейцарським компаніями. 

«Ми будемо в коаліції за умов, якщо буде бездоганно прийматись та дотримуватись регламент... Ми будемо в коаліції, якщо буде зміна кадрової політики в Генеральній прокуратурі, яка є неіснуючим органом, в Генеральному штабі, Міністерстві оборони», – підкреслив глава «Самопомочі».

Крім того, Березюк зауважив, що потрібно змінити 300 суддів Вищого апеляційного суду в Києві.

«Наступне – це негайна передача митниці у спільне управління британських та швейцарських компаній. Ми шукаємо мільйони гривень для того, щоб підняти пенсії. Там лежать мільярди гривень», – наголосив він.

Водночас нардеп наголосив на необхідності звіту уряду щодо тарифів на комунальні послуги, а також на можливості їх перерахунку.

«Ми не знаємо, які тарифи в Україні! Баланс газу змінюється до зменшення – тарифи не перераховуються. Уряд до сьогодні не подав аргументованої відповіді на папері, чому він не перераховує тарифи згідно з пропозиціями робочої групи», – зауважив Березюк.

Нагадаємо, раніше лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк назвав Раду Європи органом гедоністичних людей, які хочуть спокою за рахунок України.

Таких суддів не люструвати, а каструвати потрібно

  • 13.09.15, 14:28
Суд дозволив Азарову-молодшому забудувати історичний стадіон у Києві
Соня Войченко 13 вересня 2015, 11:24
 959
Суд дозволив Азарову-молодшому забудувати історичний стадіон у Києві


Про це йдеться у постанові суду № 826/10580/15 від 4 вересня 2015 року. Новину передає «Преса України». 
Окружний адміністративний суд міста Києва дозволив ТОВ «Голден Хаус», яке пов’язують з сином колишнього прем’єр-міністра Миколи Азарова Олексієм, забудувати історичний стадіон столиці «Старт».

Як відомо, суд Києва у складі судді Погрібніченко І.М., задовольнив позов ТОВ «Голден Хаус» до Київради та визнав протиправним і скасував рішення Київради від 4 березня 2015 року, яким міськрада скасувала передачу землі по вулиці Шолуденка, 26-28/4 забудовнику. 

«Суд…вважає за необхідне адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Голден Хаус» повністю задовольнити», - зазначено у рішенні суду.

І тепер на місці відомого стадіону столиці «Старт» можуть з’явитися висотки торгово-розважального комплексу. 

З цього приводу висловилась депутат Київради Тетяна Меліхова.

Зокрема, вони розповіла, що засідання суду проходило за закритими дверима,  так як розуміли, що кияни завдадуть такого тиску на суд, що ніякі гроші забудовника його не компенсують.

«Не розумію чим керувався суд, адже забудовник навіть не мав договору оренди на зазначену земельну ділянку і не сплачував місту гроші за її оренду. Дуже сподіваюся, що апеляційний суд скасує це ганебне рішення. В іншому разі, на захист стадіону «Старт» підійметься увесь Київ і відвоює його», - відзначила вона.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, Печерський райсуд заарештував два будинки Олексія Азарова, що знаходяться в італійському місті Ольбія, а також банківський рахунок компанії «Agosto 2012 s.r.l.».

тільки дохлий ху*ловець перестає бути ворогом

  • 13.09.15, 14:18
Клімкін розповів про невтішні результати переговорів «нормандської четвірки»
Оля Гузенко 13 вересня 2015, 08:29Клімкін розповів про невтішні результати переговорів «нормандської четвірки»


Про це розповів глава МЗС України Павло Клімкін, новину передає «Преса України».
У Берліні закінчилися переговори «нормандської четвірки» щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Щодо двох важливих питань досягти прогресу не вдалося: обмін полоненими та повернення Україні контролю за кордоном на Сході.

Павло Клімкін підтвердив, що російська сторона як учасник переговорів не пішла на поступки з двох питань: обмін полоненими і закріплення контролю за Україною на українсько-російському кордоні на Донбасі. Прогресу з цих питань досягти не вдалося, так як російська сторона підтримує самопроголошену владу самопроголошених республік. З цієї причини, вважає Клімкін, поки рано говорити про досягнення компромісу щодо виборів на Донбасі.

«Нам треба надати реальний політичний імпульс цьому процесу. Не можна говорити про яку-небудь взаємодію в плані виборчих комісій і в цілому організації вільних і чесних виборів, коли у нас є заручники на Донбасі. Не можна взагалі говорити про безпеку, коли у нас немає реального виведення озброєнь, найманців і врешті-решт регулярних російських військ», - зазначив міністр закордонних справ України.

Клімкін припускає, що можлива нова зустріч міністрів закордонних справ «нормандської четвірки». Не виключено, що вона буде проходити в Нью-Йорку на території генеральної асамблеї ООН. 

Нагадаємо, глава МЗС Нідерландів Берт Кундерс висловив думку, що військовий конфлікт в Українівирішиться дуже нескоро. Дипломатія при цьому є головним шляхом врегулювання ситуації, причому переговори з Москвою - важлива його складова.

Будь-яка угода з москалями не варта паперу на якому вона написан

  • 11.09.15, 23:34
Пєсков: Москва не виконує Мінські домовленості тому, що Росія – не сторона конфлікту
Наталка Колошук 11 вересня 2015, 23:23Пєсков: Москва не виконує Мінські домовленості тому, що Росія – не сторона конфлікту


Таку заяву зробив прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков, новину передає «Преса України».
У Кремлі вважають, що Росію не можна звинувачувати у невиконанні Мінських домовленостей, оскільки РФ не є стороною конфлікту на Донбасі.

«Ми як і раніше вважаємо абсурдними будь-які закиди на адресу Москви у тому плані, що, мовляв, Москва не виконує мінські домовленості, тому що Москва не є стороною, яка повинна виконувати мінські домовленості. Це що стосується часових рамок», - заявив Пєсков.

При цьому прес-секретар Путіна додав, що «на жаль, Київ не виконує мінські домовленості».

Нагадаємо, згідно з останніми даними, російсько-терористичні формування після нетривалого затишшя знову відновили обстріл на Донбасі. Так, бойовики обстріляли з гранатометів і стрілецької зброї опорний пункт сил АТО поблизу Авдіївки, в результаті чого поранений військовослужбовець. Також терористи з великокаліберного кулемета і гранатомета били по українських позиціях в Опитному.

Розвідка США попереджує

  • 11.09.15, 20:25
Разведка США предупреждает - Кремль будет подло мстить Украине
11.09.2015 - 19:30

Россия утратила свои позиции в Украине, не получила ожидаемого успеха и вызвала нежелательную для себя реакцию со стороны США. В такой ситуации следующим шагом Москвы могут стать усилия по дестабилизации ситуации в Украине с применением политических, а не военных рычагов.

Об этом в интервью польскому агентству PAP сказал американский политолог, директор разведывательно-аналитической организации Stratfor Джордж Фридман, передает Укринформ.

«Россияне потеряли Украину. Им не удалось устроить восстания, они вызывают американскую реакцию на свои действия, и это последнее, чего бы они хотели», - сказал Фридман.

По его мнению, россиянам не удастся добиться успеха военным путем, кроме того Соединенные Штаты начали наращивать свои силовые позиции в регионе.

«Для усиления позиций мы (США - ред.) планируем развертывание сил в Польше, в странах Балтии, в Румынии», - подчеркнул эксперт.

В то же время политолог отмечает, что следующим шагом со стороны Москвы может стать дестабилизация внутриполитической ситуации в Украине с применением политических, а не военных рычагов.

«Если бы я был россиянином, мое внимание было бы приковано сейчас к Киеву и тому, как бы я мог разрушить его позиции, - подчеркнул аналитик. - Так что следующий раунд будет не военным, а политическим раундом в Киеве».

Ранее группа ИС сообщала, что Stratfor уверен - российская власть опасается массовых протестов в стране, в Кремле уже готовятся к их подавлению

Позиція державника

  • 11.09.15, 19:51
Олег Березюк: Проголосувати за пропонований Верховній Раді проект змін до Конституції неможливо

Ексклюзивне інтерв'ю керівника парламентської фракції "Об'єднання "Самопоміч" інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна".

Запитання: Як Ви оцінюєте сучасну перспективу ухвалення закону про місцеві вибори?

Відповідь: Система чинить опір змінам. Це очевидно. Вдалий закон не проголосували, відхилили. І залишилося два варіанти. Один закон - напівміри, інший - нині чинний. Система хоче залишити другий закон, тому маніпулює з першим - намагається внести такі норми, на які ми просто не можемо погодитися.

Запитання: Які парламентські фракції хочуть, щоб залишився старий закон?

Відповідь: У кожній фракції, окрім "Самопомочі", є люди, які хочуть залишити в дії чинний закон.

Не треба боятися активних змін. Відмовилися від прогресивного закону, який передбачає відкриті пропорційні списки, оскільки це нове, це складно, "люди цьому не навчаться". Не треба було цього боятися.

Очевидно, що блоки - це феодалізм минулого, жоден блок не дожив до наступних виборів. Жоден.

Зараз система викручується - кого звинуватити в тому, що люди залишилися із старим законодавством. Ми кажемо, що, якщо до другого читання замінити проект закону «напівмир», який нам не подобається, конкретними 4-5 пунктами, ми готові за це голосувати.

Запитання: Чи припускаєте ви, що все-таки залишиться старий закон?

Відповідь: Це було б низько і дуже незріло, якби парламент не ухвалив нового закону. Я навіть не хочу про це говорити.

Хоча є на 90% бажання залишити старий закон, оскільки це дає змогу через мажоритарні округи провести кого завгодно за великі гроші, залишити ту саму велику кількість депутатів, тому що партії зможуть отримати за кожного депутата прибуток.

Це незріло, низько і неправильно. Необхідно зробити маленький крок уперед, півкрок. Не змогли зробити повний - зробимо півкроку. Нічого страшного, що зустрінемо критику. Люди вже критикують, що існують домовленості, немає відкритих списків. Так. Але це краще, ніж сучасний закон.

Запитання: У коаліції ще немає голосів?

Відповідь: Виглядає так, що голосів немає. Хоча у вівторок увечері лідер нашої партії, я і заступник голови Верховної Ради Сироїд зустрічалися з президентом України. У нас була розмова на 3,5 години.

І щодо закону про вибори в нас із президентом були однакові позиції. Тобто президент підтримує скасування блоків та впорядковування політичної реклами, яка перед виборами стає дикою.

Президент також виступає за зменшення депутатського корпусу. Це стало би першим кроком для того, щоб на парламентських виборах скоротити кількість парламентарів. До того ж, обговорили питання захисту бюлетенів.

Запитання: Про що ще розмовляли з президентом?

Відповідь: Були дві теми. Питання виборів обговорили швидко, бо дійшли згоди, що нас дуже здивувало.

А другу тему обговорювали довго - майже 2,5 години. Це питання Конституції. Президент уважно слухав, а його колеги нас наполегливо переконували, що немає жодної централізації, є чиста децентралізація. І це була розмова глухого з німим. Ми бачимо абсолютно чіткі ознаки централізації влади та знецінення ролі місцевих громад.

Це полягає в кількох аспектах. Перше - встановлюється двовладдя на місцях, оскільки запроваджуються два виконавчі органи. Виконавчий орган, керований префектом, і виконавчий комітет, який очолюватиме або голова громади, або голова різних рівнів громади.

Є нюанс: префект, окрім виконавчих повноважень, матиме повноваження координатора і, образно кажучи, прокурорський нагляд. І виконавчу, і наглядову функції. Ви кого слухатимете? Того, хто керує і карає, чи того, хто лише керує, маючи відповідальність перед громадою?

У звичайній вертикалі влади, звісно, кожен префект шантажуватиме мера міста або голову сільської ради чим завгодно. І буде дуже складно цьому протистояти.

Другий момент - розпуск президентом України місцевих органів влади. Так, у проекті зазначено: "коли порушують Конституцію" та названо три умови, пов'язані із загрозою безпеки.

Причиною розпуску може бути будь-яке порушення Конституції, яке навіть не стосується питань безпеки, це розглядатиме Конституційний суд, а також це може бути причиною розпуску тієї або тієї ради.

Якщо необхідно боротися із сепаратизмом, є СБУ, прокуратура, воєнний стан - що завгодно.

І третє - дуже важливо. У перехідних положеннях проекту Конституції написано, що функції префектів до набуття чинності відповідних положень, що передбачене через 2 роки, виконуватимуть голови обласних державних адміністрацій. Що це означає?

Адміністрація президента, а також її юристи прикриваються листами від Венеціанської комісії. Але в неї немає остаточного висновку. До того ж, голова Венеціанської комісії в інтерв'ю заявив, що вони розглядають розпуск президентом місцевих органів влади як тимчасову норму і хочуть, щоб було посилено горизонтальну, а не вертикальну взаємодію.

Запитання: Як "Самопоміч" голосуватиме під час розгляду законопроекту про внесення змін до Конституції в частині децентралізації?

Відповідь: На сьогодні за це неможливо проголосувати.

Запитання: На Ваш погляд, чи є в коаліції є голоси під цей законопроект?

Відповідь: Якщо не буде голосів у коаліції, в нас "підголосують" групами.

Особисто я, як народний депутат України, не зможу проголосувати за ці зміни до Конституції. Я вчора про це сказав президентові України. Я уважно прочитав про ці зміни та сказав: "Пане президент, я - не юрист, але я там побачив значну концентрацію влади. Якщо так і є, назвіть це, будь ласка, концентрацією влади".

Запитання: Ваше бачення: які повноваження повинні мати на місцях центральні органи влади в парламентсько-президентській республіці?

Відповідь: Координаційні та наглядові. Жорстко контролювати органи, їх функціонування - без проблем. Але президент не може розпускати місцеві органи влади. Тобто префект, безумовно, має координувати діяльність державних органів або місцевого самоврядування.

Запитання: А призупинення рішень місцевої влади?

Відповідь: Лише через парламент. Якимось дивом держава змогла повернути бюджетні ресурси вниз. Я тепер розумію: повернувши туди величезний фінансовий ресурс, хочеться його контролювати. І префект, маючи шантажну карту, може ставити чимало завдань щодо його фінансування або повернення.

Запитання: Як Ви вважаєте, затримання прокурорів Генеральної прокуратори та прокуратури Київської області - це вже тенденція чи епізод?

Відповідь: Два випадки маємо за останні два тижні - це суддя київського суду, його родичі й заступник глави ГСУ Генеральної прокуратури. Даруйте, але це велика криза в Генеральній прокуратурі - коли прокурора високого рівня ловлять з такими сумами грошей. Я вважаю посаду генерального прокурора й Генеральну прокуратуру найважливішим органом державної влади за визначенням.

Запитання: З огляду на останні події в Генеральній прокуратурі - чи активізуються народні депутати у вимозі відставки генерального прокурора?

Відповідь: Звісно, я вважаю, що це є обов'язковим. Якщо боротьбу з корупцією очолив не генеральний прокурор, а його заступник - потрібно заступника ставити генеральним прокурором. У чому річ? Хіба ми займатимемося двовладдям?

Запитання: На кого ще з членів Кабінету Міністрів чекає відставка після звільнення міністра екології?

Відповідь: Мені дуже шкода міністра охорони здоров'я. Не було створено умов, у яких він міг би виявити себе. Напевно, він не відчув підтримки або не зміг її знайти, щоб зробити те, що, скажімо, зробив Давид (Сакварелідзе - ІФ) в прокуратурі. У нас було кілька зустрічей з ним. Він обізнаний, грамотний фахівець, але цього було недостатньо, щоб змінити ситуацію.

Зовсім інша ситуація з міністром екології. Думаю, це був єдиний міністр, єдина посада, яка була заповнена всупереч усім правилам процесу. Так вона і завершилася. Ми вважаємо, що якщо міністр виступає проти прем'єр-міністра, хоч би яким був глава уряду, міністр має голосно виступити, написати заяву і тихо піти.

Ми виступаємо за зміну всіх силовиків. Ідеться про прокуратуру, МВС - також треба змушувати людей працювати.

Але якщо говорити про те, чи варто змінювати уряд, - ні. Він ще не відпрацював своє. Є ресурс, там є хороші люди. Щоб збудувати управлінську систему й побачити результати, треба не менш ніж 1,5 року. Хоча є дуже великі претензії до управлінської діяльності прем'єр-міністра як публічного менеджера. Йому потрібно багато чого навчитися.

Запитання: Місцеві вибори. Чи "Самопоміч" ітиме до місцевих органів влади по всій Україні?

Відповідь: Ми - партія, що намагається працювати на базі реальності. Ми підемо на вибори там, де є сильні осередки та сильні кандидати.

Запитання: Це можуть бути лише ваші кандидати чи ви залучатимете нових людей?

Відповідь: Наші. Ми ухвалили рішення, що підтримаємо лише тих кандидатів, яких висунула партія "Самопоміч".

Тобто на сьогодні в нас немає бажання групуватися з іншими. Чому? Тому що ми вважаємо, що ситуація є настільки tabula rasa, що кожна партія має працювати над розвитком своєї політичної структури та зрілості. Ці вибори є прекурсором парламентських виборів.

Запитання: Кого ваша політична сила висуватиме в мери Києва?

Відповідь: Ми задоволені тим, як у Києві працює наша партійна організація. Цю роботу очолив Сергій Гусовський. Я особисто побачив у його діях людину, яка стала політиком, - до цього він був успішним бізнесменом, активним громадським діячем. Він став чіткішим у своїх висновках, словах, діях, будучи вдалим системним керівником. Я не бачу причин не висунути його.

Але це буде рішення політичної ради партії та самого осередку. Є також інші хороші хлопці: той самий Максим Гапчук - керівник київського партійного осередку, дуже системна та якісна людина. Але вони мають вирішити між собою. Це, образно кажучи, партійні праймериз, члени партії мають конкурувати між собою. Насправді мудрі люди до влади не рвуться, їх у владу спрямовують.

Чому я кажу, що Гусовський стає політиком, тому що він стає реалістом і не дуже хоче йти у владу. А це ознака того, що його потрібно просити.

Запитання: Ви зачепили тему парламентських виборів. Як ви оцінюєте можливість проведення дострокових виборів до Верховної Ради? Адже цього може вимагати певна частина суспільства, оскільки конфігурація самої Верховної Ради невдовзі вже менше відображатиме його реальні настрої.

Відповідь: Це може статися. Але на сьогодні Верховна Рада ще не виконала своїх функцій. Ця коаліція має чимало ресурсів для ухвалення якісних рішень, створення сприятливого підґрунтя для майбутніх парламентів. Питання: чи має вона політичну волю це зробити?

Сучасний парламент відрізняється від попередніх. У ньому точно є 60-80 осіб, які є публічними менеджерами законотворчої гілки влади. Але в парламенті знову залишилося триста з гаком осіб, які є власністю "власників" парламенту.

Ми не маємо в цьому парламенті опозиції - це також його особливість. Сучасна опозиція такою не є. Тому в коаліції ми маємо використовувати важкий інструмент противаги.

Запитання: Цього тижня мала відбутися "відверта розмова" всередині коаліції. Вона відбулася? Наскільки глибокою є криза в парламентській більшості?

Відповідь: Відбулася частково відверта розмова. На зустрічі представників нашої партії, її керівника з президентом України був присутній і Володимир Гройсман. У мене з ним відбулася 20-хвилинна розмова, під час якої я висловив цілковите невдоволення порушеннями регламенту. Вони стають цинічними.

Загалом, ми проголосували за закон про кредити лише тому, що цей закон підготував "Народний фронт", а "Блок Петра Порошенка" попросив нас за це проголосувати. І чому президент проти, я не можу зрозуміти. Адже Юрій Луценко вийшов на трибуну і сказав: "Ми маємо це зробити". Ми почули, повернулися й проголосували.

Запитання: Чи є криза в коаліції? Чи передбачаєте Ви її переформатування?

Відповідь: Коаліція завжди в кризі. Цей її природний стан внутрішнього конфлікту. Я впевнений, що конфлікти розвивають світ. Я не бачу проблеми в кризі та конфлікті. Я бачу проблему в професійному використанні цієї енергії для позитивного результату.

Не треба знецінювати коаліцію. Вона ухвалює якісні рішення. Коаліція ухвалила важливі антимонополістичні закони, низку якісних дерегуляційних законів, два важливих закони з децентралізації – бюджетної децентралізації та об'єднання громад. Коаліція ухвалила декомунізаційний закон, до якого суспільство вже було готове.

Парламентська більшість не голосує закон про приватизацію. Оскільки ми не готові до приватизації, вона буде такою самою, як і приватизація обленерго та облгазів. Щоб відбулася приватизація, необхідно провести демонополізацію, децентралізацію, дерегуляцію та подолати корупцію.